فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال دهم شماره 1 (بهار 1398)

مجله تصویر سلامت
سال دهم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین درگاهی*، شکیبا معتضدی صفحات 1-12
    زمینه و اهداف
    نقش بسیار مهم و حساس مدیران در دستیابی به اهداف، گزینش و انتصاب و بکارگیری مدیران، تصمیم گیری و عملکرد سازمانی از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی معیارهای لازم برای انتخاب مدیران شایسته در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه ترکیبی شامل مروری، کمی و کیفی در سه مرحله بود که در مرحله اول با بررسی منابع با استفاده از کلیدواژه ها در پایگاه های داده ها و سپس مصاحبه با خبرگان و بهره برداری از پرسشنامه محقق ساخته، کلیه معیارهای انتخاب مدیران شناسایی و رتبه بندی شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و روش های آماری توصیفی و تحلیلی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد معیارهای رهبری با میانگین 87/71 و ویژگی های شخصیتی با میانگین 87/02 بیشترین اهمیت و معیار عوامل دموگرافیک کمترین اهمیت را در انتخاب شایسته مدیران دارا می باشند.
    نتیجه گیری
    پیاده سازی نظام شایسته سالاری در انتخاب و انتصاب مدیران در سازمان ها نیازمند تدوین معیارهای متفاوت و متنوعی است که می توان از آن در دانشگاه علوم پزشکی تهران و سایر موسسات آموزشی عالی بهره برد.
    کلیدواژگان: شایسته گزینی، معیارها، رتبه بندی، مدیران، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • رعنا غلام زاده نیکجو *، علی جنتی ، مرجان محسنی صفحات 13-22
    زمینه و اهداف
    مهمترین راهبرد کنترل بیماری دیابت، مراقبت از خود می باشد. این مطالعه با هدف تعیین توان خودمراقبتی افراد مبتلا به دیابت مراجعه کننده به درمانگاه های دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی،350 فرد مبتلا به دیابت مراجعه کننده به درمانگاه های دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1394مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه توبرت و همکاران(2000) جمع آوری گردید. داده ها با نرم افزار SPSS 23 و با استفاده از آزمون کای دو وتحلیل واریانس یک طرفه تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    93/1 درصد افراد مشارکت کننده در مطالعه مبتلا به بیماری دیابت نوع دوم بودند. میانگین توان خودمراقبتی واحدهای پژوهش(3/4 از 7) در حد متوسط بود. رایج ترین رفتار خودمراقبتی انجام شده مصرف به موقع داروها بود(5/79 از 7) و اقداماتی مثل فعالیت بدنی، ورزش و بررسی مداوم کفش ها عمومیت کمتری داشت. متغیرهایی از قبیل سن ،جنسیت، سابقه بیماری و تحصیلات ارتباط معنی داری با توان خودمراقبتی افراد داشتند. هم چنین بیشترین پایش عوارض بیماری مربوط به انجام آزمایش هموگلوبین ای وان سی(در 78/6 درصد از افراد) بوده ومراجعه به چشم پزشک، دندانپزشک و تزریق واکسن آنفلونزا در مرتبه های بعدی قرار داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش مهم فعالیت های خودمراقبتی در کنترل بیماری دیابت لازم است پزشکان در حین مداخلات با بررسی رفتارهای مراقبت از خود بیماران و تعیین نیازهای خودمراقبتی آنان، برنامه ریزی های لازم را برای ارتقای رفتارهای مراقبت از خود بیماران تدوین و اجرا نمایند.
    کلیدواژگان: خود مراقبتی، درمانگاه، دیابت، بیمار
  • علی عابدینی _حمیدرضا ایرانی * _حمیدرضا یزدانی صفحات 23-36
    زمینه و اهداف
    با توجه به افزایش استفاده از داروهای گیاهی، این داروها به شکل جدی تری موردتوجه قرارگرفته اند. همچنین با بررسی زنجیره کالای دارویی کشور، درمی یابیم مشتریان اصلی فراورده های دارویی داروخانه ها هستند، چراکه مصرف کنندگان کنترل و اطلاعات ناچیزی بر نوع دارو و شرکت تولیدکننده آن دارند. این امر باعث می شود تا نقش داروخانه و ترجیحات آن ها، در فروش و سودآوری شرکت های تامین کننده و توزیع کننده داروهای گیاهی، بسیار پراهمیت باشد. ازاین رو هدف این پژوهش، شناسایی مشکلات توزیع داروهای گیاهی از منظر داروخانه ها می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک پژهش کیفی است. جامعه آماری این پژوهش را داروخانه های شهرهای تهران و قم در بهار و تابستان سال 1397 تشکیل می دهند که ازاین بین 22 نفر از افراد متخصص مدیریت خرید و سفارش داروها در هر داروخانه، با روش نمونه گیری غیر احتمالی قضاوتی و گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش با مصاحبه های اکتشافی جمع آوری شد و با استفاده از روش تحلیل محتوا شناسایی اولیه واحد های معنادار انجام شد در نهایت با استفاده از کدگذاری محوری مفاهیم و مقوله های آن نیز شکل گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد عدم ویزیت علمی پزشکان، موجود نبودن جنس، مشکل در مرجوعی داروهای تاریخ گذشته، عدم ویزیت علمی داروخانه ها و عدم وجود کانال فروش تخصصی از مهم ترین مشکلات داروخانه ها بودند.
    نتیجه گیری
    علاوه بر مشکلات توزیع، مشکلات سایر عناصر آمیخته بازاریابی نیز بر توزیع داروهای گیاهی تاثیر می گذارد. همچنین عنصر محصول بیش از سایر عناصر آمیخته بازاریابی بر مشکلات توزیع این داروها اثرگذار است.
    کلیدواژگان: کانال توزیع، توزیع دارو، داروهای گیاهی، داروخانه ها، روش تحقیق کیفی
  • یونس نیکخواه تکمه داش ، سید صمد حسینی *، یونس جبارزاده صفحات 37-46
    زمینه و اهداف
    با شرایط پیچیده حاکم در سازمان ها، در حال حاضر مدیریت دانش را می توان راهگشای شیوه های مدیریت دانست. شرایط پیچیده باعث تغییرات فراگیر در مدیریت سازمان ها خصوصا بیمارستان ها شده که باید به این تغییرات پاسخ داده شود، در این میان رهبری مبتنی بر دانش می تواند پاسخ گوی خوبی برای این مهم باشد. بنابراین، اثرگذاری رهبری مبتنی بر دانش بر روی شیوه های مدیریت دانش در بیمارستان های دولتی، هدف اصلی این پژوهش است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، توصیفی- پیمایشی و به لحاظ هدف، کاربردی بوده است و از طرفی با توجه به اهداف پژوهش که به سنجش اثرات بین متغیرها می پردازد، از نوع فرضیه ای-استنتاجی است. جامعه آماری تحقیق شامل 631 بخش درمانی در بیمارستان های دولتی شهر تبریز است. در این پژوهش، نمونه گیری از روش خوشه ایچند مرحله ای صورت پذیرفته است و از نظرات مدیران 169 بخش درمانی برای گردآوری داده ها استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام شده است.
    یافته ها
    خروجی های نرم افزار، نشان دهنده تاثیر مثبت و معنادار بین رهبری مبتنی بر دانش و شیوه های مدیریت دانش است. همچنین، رهبری مبتنی بر دانش بر کاربرد دانش بیشترین تاثیر را دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که شیوه های ایجاد، ذخیره سازی، انتقال و کاربرد دانش با رهبری مبتنی بر دانش در بیمارستان های دولتی دارای روابط قوی هستند. به عبارت دیگر، توجه به دانش موجود، باعث بهبود دانش بیمارستان ها خواهد شد.
    کلیدواژگان: دانش، رهبری مبتنی بر دانش، شیوه های مدیریت دانش، بیمارستان های دولتی
  • فربد عبادی فرد آذر _هادی جلیلوند * _مجتبی عبدی _دلنیا نیکوی _سیده پروین قضایی _متینه پوررحیمی صفحات 47-53
    زمینه و اهداف
    تب مالت یکی از بیماری های مشترک بین انسان و دام می باشد. این مطالعه شاخص های اپیدمیولوژیک بیماری تب مالت در شهرستان دیواندره استان کردستان ایران را در بین سال های 1391 تا مهر 1395 مورد بررسی قرار داد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی- توصیفی است و جامعه مورد پژوهش به صورت سرشماری بوده و تمام پرونده های موجود در فاصله سال های 95-91 وارد مطالعه شدند. روش اجرایی پژوهش، مراجعه به پرونده بیماران در مرکز شهرستان و جمع آوری اطلاعات از آن با استفاده از چک لیست طراحی شده بر اساس متغیرهای پژوهش بود.
    یافته ها
    در طول دوره مطالعه، 790 مورد بیمار تب مالت یافته شد. بیشترین شیوع بیماری تب مالت از نظر جنسیت در مردان (52/55 در ده هزار نفر)، از نظر فصل در فصل تابستان (34 مورد در هر ده هزار نفر)، از نظر شغلی در دامداران (51/46 در ده هزار نفر) و از نظر گروه سنی نیز در گروه های سنی 35-20 سال بوده است.
    نتیجه گیری
    شهرستان دیواندره جزء مناطق با میزان بالای شیوع بیماری تب مالت در استان کردستان است و با توجه به زیان های اقتصادی بالای این بیماری لازم است تلاش بیشتری در جهت آموزش مردم منطقه در مورد عدم نگهداری دام در محل سکونت خود، عدم مصرف شیر خام انجام شود و همچنین پیشنهاد می شود که سطح همکاری بین اداره کل دامپرشکی و مرکز بهداشت شهرستان افزایش یابد.
    کلیدواژگان: تب مالت، شیوع، بروز، اپیدمیولوژی، ابتلا، کردستان، ایران
  • فرزاد فرجی خیاوی ، الهام بختیاری ، الهام امیری * صفحات 54-61
    زمینه و اهداف
    میزان وقوع بلایای طبیعی که ایجاد موارد بحرانی می کنند در ایران بسیار بالا است و بیمارستان ها به عنوان مهم ترین مراکز مداوای مصدومان و مجروحان برای انجام ماموریت در زمان بحران، نیازمند کسب آمادگی مناسب هستند. هدف این مطالعه، تعیین میزان آمادگی بیمارستان های آموزشی شهر اهواز در مقابله با حوادث غیرمترقبه بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی- مقطعی در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها چک لیستی شامل 220 سوال بود. روایی چک لیست با استفاده از تحلیل محتوا توسط اساتید و صاحبنظران مورد تائید قرار گرفت. آزمون Kappa با میزان 0/8 روایی آن را تائید کرد. به دلیل محدود بودن جامعه، از سرشماری استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS17 استفاده شد. ابتدا مجموع نمرات بیمارستان از چک لیست در هر بعد محاسبه شد و سپس درصد هر بیمارستان در تمام ابعاد مشخص گردید. برای تفسیر وضعیت بیمارستان ها، میانگین امتیاز کمتر از 50 درصد به عنوان سطح آمادگی ضعیف، میانگین امتیاز بین 50 تا 80 درصد سطح آمادگی نسبی و میانگین امتیاز بیشتر از 80 درصد به عنوان سطح آمادگی کامل برآورد شد.
    یافته ها
    در صورت وقوع حوادث غیر مترقبه میانگین کلی بیمارستان های مورد مطالعه با 58 درصد مجموع امتیاز در سطح آمادگی نسبی ارزیابی شد. بعد ترافیک با امتیاز 70 درصد بیش ترین میزان آمادگی و تخلیه و انتقال با امتیاز 29 درصد کمترین میزان آمادگی را داشتند. آمادگی کلی بیمارستان های مورد مطالعه بین 63-51 درصد محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    بجز مولفه تخلیه و انتقال که ضعیف برآورد شد، بیمارستان های مورد مطالعه از نظر تمام مولفه های مورد بررسی در سطح آمادگی نسبی ارزیابی شدند و آمادگی کلی بیمارستان ها در سطح نسبتا خوب قرار داشت. به نظر می رسد لازم باشد این بیمارستان ها، با هدف تقویت ابعاد مختلف آمادگی در برابر بلایا بویژه تخلیه و انتقال، برنامه های مقابله با حوادث غیر مترقبه خود را بازبینی و به روز نمایند.
    کلیدواژگان: حوادث غیر مترقبه، بیمارستان، آمادگی، بحران
  • فرامرز پوراصغر *، لیلا عبدالهی صفحات 62-73
    زمینه و اهداف
    وجود تصویری شفاف از نحوه استفاده از اطلاعات در بیمارستان ها می تواند در تثبیت یا اصلاح چرخه گردش اطلاعات، تصمیم گیری، برنامه ریزی و نظارت بر بیمارستان ها موثر باشد. مطالعه حاضر سعی نموده است استفاده از اطلاعات بیمارستانی را مورد بررسی قرار دهد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش کیفی در کلیه بیمارستان های شهر تبریز (20 بیمارستان) انجام شد. جامعه پژوهش را 40 نفر از مدیران بیمارستان ها و کارشناسان مسئول که از سوی مدیران تعیین شده بودند، تشکیل می داد. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با این افراد با استفاده از راهنمای مصاحبه در خصوص استفاده از اطلاعات خدمات بیمارستانی، اطلاعات تخت ها، اطلاعات دارویی، اطلاعات خطاهای پزشکی، اطلاعات مراجعین و گزارشات مالی، جمع آوری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل محتوایی استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع 12 درونمایه اصلی در خصوص استفاده از اطلاعات بیمارستانی استخراج گردید. هماهنگی، مدیریت کیفیت، مدیریت نیروی انسانی و آموزش بیشترین پی آمد استفاده از اطلاعات در بیمارستان ها را تشکیل می دادند. تشکیل جلسه و مدیریت کارکنان پرتکرارترین اقدام مسئولین در واکنش به اطلاعات دریافتی بودند.
    نتیجه گیری
    روزانه حجم انبوهی از اطلاعات در بیمارستان ها تولید و در بین مسئولان توزیع می شوند. نتایج نشان می دهد که کاربرد اطلاعات در بیمارستان ها محدود بوده و در بیشتر موارد به تشکیل جلسه یا هماهنگی منجر می گردد. بخشی از اطلاعات با وجود جمع آوری به هیچ فردی گزارش نمی شود. از این مطالعه می توان نتیجه گرفت که چرخه تولید و توزیع اطلاعات در بیمارستان ها نیازمند بازنگری است.
    کلیدواژگان: اطلاعات بیمارستانی، نظام های اطلاعات بیمارستانی، استفاده از اطلاعات، چرخه اطلاعات
  • سید حسین اجاقی حقیقی ، احمد حجازی ، وحید ذیجاه ، حکیمه حضرتی *، سعید دستگیری صفحات 74-83
    زمینه و اهداف
    هدف برنامه های آموزش مداوم پزشکی ارتقا سطح مهارتها، عملکرد و به روز کردن دانش فارغ التحصیلان رشته های پزشکی می باشد. برای رسیدن به این هدف قبل از طراحی برنامه ها بایستی نیازسنجی انجام گیرد. هدف از انجام این مطالعه، مرور نظامند و سیستماتیک انواع روش های نیازسنجی و استخراج شکافهای نیازسنجی در آموزش مداوم پزشکی می باشد.
    مواد و روش ها
    اطلاعات با استفاده از کلید واژه های فارسی و انگلیسی در پایگاه ها یSID, Magiran, Google Scholar, Medline/PubMed,Web of Science, Scopus, Eric, ProQest, با محدودیت زبانی انگلیسی- فارسی در بازه زمانی 1987 تا 2018 مورد جستجو قرار گرفت. مقالات استخراج شده با استفاده از چک لیست های ارزیابی CASPتوسط دو ارزیاب مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 631 مقاله 27 مقاله وارد مطالعه شدند. %41 نیازسنجی ها بر مبنای نیازهای احساس شده فراگیران انجام گرفته بود. نیازسنجی از دیدگاه بیماران و برمبنای همپوشانی ارائه خدمات توسط چندین حرفه کمتر مورد توجه قرار گرفته بود. نیازسنجی ها بیشتر بر رشته های پزشکی، دندانپزشکی و پرستاری متمرکز بودند. در بعضی از مطالعات از چندین الگوی نیازسنجی برای استخراج نیازها استفاده شده بود.
    نتیجه گیری
    نیازسنجی بر مبنای نیاز بیماران و همپوشانی خدمات حرف پزشکی می تواند به عنوان حلقه گم شده در نیازسنجی آموزش مداوم پزشکی بیان گردد که در نهایت باعث آسیب به قشر جامعه خواهد گردید. از آنجا که پروسه درمان یک کار تیمی است، مسئولین آموزش مداوم بایستی در تمام رشته های علوم پزشکی نیازسنجی آموزشی انجام دهند، تا از طریق توانمند سازی کلیه اعضای تیم درمان باعث ارتقا آمورش و درمان گردند.
    کلیدواژگان: آموزش مداوم پزشکی، حرفه ای گری، نیازسنجی
|
  • Hossein Dargahi *, Shakiba Motazedi Pages 1-12
    Background and Objectives
    Selection and employment of more competent managers is the most essential decision making for attaining the goals and improvement of organizational performance. Therefore, this study was aimed to identify and rank the competency criteria for selection of the managers in Tehran University of Medical Sciences.
    Material and Methods
    This was a mixed method study induced in three phases including literature review using key words in databases, interview with expert panel and utilization of a reseacher-made questionnaire, all criterias of selection and ranking of managers were collected. SPSS software was used for data analysis and presentation of descriptive and analytical results.
    Results
    The results of this research showed that leadership criteria with mean score of 87.71 and personality traits with 87.02 were the most and demographic characteristics was the least important criterias for selection of managers.
    Conclusion
    Establishment of competency-based selection and employment system of the managers need different and various criteria which can be utilized in Tehran University of Medical Sciences and other educational organizations.
    Keywords: Comptency Selection Criteria, Prioritization, Managers, Tehran University of Medical Sciences
  • Raana Gholamzadeh Nikjoo*, Ali Jannati, Marjan Mohseni Pages 13-22
    Background and Objectives
    The most important strategy for controlling diabetes is self-care. This study aimed to determine self-care ability of people with diabetes who referred to clinics of Tabriz University of Medical Sciences.
    Material and Methods
    In this descriptive-analytical study, 350 diabetic patients referred to Clinics of Tabriz University of Medical Sciences were evaluated in 2015. Data were collected using Tubert, et al (2000) questionnaire. Data were analyzed using SPSS v.23 software and chi-square and one-way ANOVA tests.
    Results
    The results showed that 93.1% of the participants in the study were type II diabetes. The self-care capacity mean of the research units was moderate (3.4 of 7). The most commonly used self-care behavior was the timely use of medications (5.79 of 7), with less general physical activity, exercise, and continuous examination of shoes. Variables such as age, gender, history of illness and education showed a significant relationship with self-care capacity of individuals. Also, the highest monitoring of the complications of the disease was related to performing HbA1c test (in 78.6% of samples). Referring to ophthalmology, dentistry and flu vaccine accounted for a smaller percentage.
    Conclusion
    Considering the important role of self-care activities in controlling diabetes, physicians need to plan and implement their patient’s self-care behaviors during interventions by examining their self-care behaviors and determining their self-care needs.
    Keywords: Self-care, Clinic, Diabetes, Patient
  • Ali Abedini, Hamid Reza Irani*, Hamid Reza Yazdani Pages 23-36
    Background and Objectives
    Because of the increased using of herbal medicines, these drugs are becoming vital. By reviewing Iran’s drug supply chain, we find out consumers have less knowledge about the type of drug and its manufacturer, therefore pharmacies are the main clients of pharmaceutical products. This makes the role of pharmacies very important in profitability of the supplier and distributor of herbal medicines. Therefore, the purpose of this study was to identify the distribution problems of herbal medicines from the perspective of pharmacies.
    Material and Methods
    This was a qualitative study. The statistical population of this study was pharmacies of Tehran and Qom cities of Iran in 2018; among which 22 pharmacists in charge of drug acquisition were selected through judgmental and snowball sampling method. We used exploratory interviews to collect data and by content analysis method, meaning themes and primary units were done during the data collection and interviews. Finally, by using axial coding, final codes were categorized.
    Results
    The most important problems of pharmacies were recognized as lack of medical sales representative for physicians, lack of product, and difficulty in returning of the expired products, lack of medical sales representative for pharmacies and lack of specialized sales channel of herbal medicine.
    Conclusion
    In addition to distribution problems, the problems of other marketing elements affect the distribution of herbal medicines as well. Also, distribution problems of these drugs are more affected by the elements of the product itself rather than the distribution elements.
    Keywords: Distribution Channel Pharmaceutical Distribution, Herbal Medicine, Pharmacies, Qualitative Research Method, Content Analysis
  • Younes Nikkhah Tekmedash, Seyed Samad Hosseini*, Younis Jabarzadeh Pages 37-46
    Background and Objectives
    Given the complexity of the ruling in organizations, currently knowledge management can be considered as a guide for management practices. Complicated conditions have caused sweeping changes in management of organizations, especially in hospitals, which should be responded to these changes. The knowledge-oriented leadership can be a good answer to these. So, the impact of knowledge-oriented leadership on knowledge management practices in public hospitals was the main objective of this research.
    Material and Methods
    This study was a descriptive survey, and an applied research by the objective, and according to the research goals that measure the effects of variables, it is a hypothetical-deductive type. Study population consisted of 631 health sectors of public hospitals in Tabriz. In this research, sampling was done by multi stage cluster method and the views of the managers of 169 health departments were used to collect data. Data analysis was conducted by structural equation modeling.
    Results
    Software outputs indicate a positive and significant impact between knowledge-oriented leadership and knowledge management practices. Also, knowledge-oriented leadership has the greatest impact on knowledge application.
    Conclusion
    The results show that practices of creation, storage, transfer and application of knowledge management has strong relation with knowledge-oriented leadership. In other words, attention to existing knowledge will improve the knowledge of hospitals.
    Keywords: Knowledge, Knowledge-Oriented Leadership, Knowledge Management Practices, Public Hospitals
  • Farbod Ebadifard Azar, Hadi Jalilvand*, Mojtaba Abdi, Delnia Nikuee, Seyede Parvin Ghazaei, Matineh Pourrahimi Pages 47-53
    Background and Objectives
    Brucellosis is one of the common zoonosis. This study aimed to map out epidemiological aspects of the disease in the city of Divandarreh, Kurdistan province, Iran between 2013 and October 2016.
    Material and Methods
    This study was a descriptive cross-sectional, in which the population under the study were census-based and all cases were included in the study between 2013 and 2016. The research method was referring to patients' files in the city health center and collecting information as followed in the checklist designed based on the variables of the research.
    Results
    During the study period, 790 cases were diagnosed with brucellosis. The highest prevalence was among men (52.55 per 10,000), in the summer season (34 per 10,000), among ranchers (51.46 per 10,000) and in the age group of 20-35 years old.
    Conclusion
    Divandarreh is one of the areas with high prevalence of brucellosis in Kurdistan province. Due to the high economic costs of this disease, more effort is needed to educate the people of the region about not keeping the livestock in their place of residence and not to drink raw milk. it is also suggested that the level of cooperation between the Department of Veterinary Medicine and the City Health Center should increase.
    Keywords: Brucellosis, Prevalence, Incidence, Epidemiology, Morbidity, Kurdistan, Iran
  • Farzad Faraji Khiavi, Elham Bakhtiari, Elham Amiri* Pages 54-61
    Background and Objectives
    Disaster incidence rate is very high in Iran and hospitals as the most important settings for treatment of wounded and injured people need to be prepared to accomplish their mission at crisis time. This study aimed to determine preparedness of Ahvaz educational hospitals for confronting disasters.
    Material and Methods
    This descriptive and cross-sectional study was conducted in educational hospitals affiliated with Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. Data gathering instrument was a checklist which included 220 questions. Its validity was confirmed by content analysis. Kappa reliability test approved checklist with 0.8. Due to small study population, all the training hospitals were included in the study. Data were analyzed by SPSS 17. First, the total score of each hospital was calculated from the checklist in each component, and then the percentage of each hospital was determined in all components. Preparedness level was considered as poor for the average scores less than 50%, relatively prepared for average scores between 50% to 80%, and perfect for the average scores over 80%.
    Results
    The mean score calculated for the studied hospitals was 58%; so the studied hospitals can be estimated relatively prepared in case of disasters. The traffic component with 70% and the evacuation and transferring component with 29% were the highest and lowest dimensions, respectively. The overall preparedness in each hospital was calculated between 51- 63 percent.
    Conclusion
    Studied hospitals were estimated relatively prepared in all preparedness components except for the evacuation and transfer; and overall preparedness estimated as relatively well. It seems necessary for these hospitals to revise and update their disaster plans, in order to improve different components of preparedness; especially the evacuation and transferring.
    Keywords: Disaster, Preparation, Hospital, Crisis
  • Faramarz Pourasghar*, Leila Abdolahi Pages 62-73
    Background and Objectives
    Having clear picture about how information is used in hospitals can be effective in stabilization or correction of information flow cycle, decision making, planning and supervision of hospitals. This study tried to evaluate the use of information in hospitals.
    Material and Methods
    This study was conducted in all hospitals in Tabriz (20 hospitals) using qualitative method. Participants (40 participants) included hospital managers and senior experts appointed by managers. Data were collected through semi-structured interview with participants by using an interview guideline about how hospitals use services information, information about beds, medicines, medical errors, information about customers and financial data. Thematic analysis was used for analyzing data.
    Results
    Overall, 12 main indicators about use of information were extracted. Coordination, quality management, human resources management and education were the most frequent outcomes of using information in hospitals. Convening meeting and managing personnel were the most frequent action that authorities had taken in reaction to received information.
    Conclusion
    Huge amount of information is produced and distributed among authorities in hospitals every day. Results indicate that the use of information is limited and in most cases results in convening meeting or coordination. Part of information, despite collection, is not reported to anyone. It can be concluded that information production and distribution cycle in hospitals needs revision.
    Keywords: Hospital information Use of Information, Hospital Information System, Information Cycle
  • Seyed Hossein Ojaghi Haghighi, Ahmad Hejazi, Vahid Zijah, Hakimeh Hazrati*, Saeed Dastgiri Pages 74-83
    Background and Objectives
    The goal of continuing medical education is improving the skills, performance and updating the knowledge of health care professions. To achieve this goal, need assessment should be performed prior designing programs. The purpose of this study was to systematically review the variety of the need assessment methods and extracting need assessment gaps in continuing medical education.
    Material and Methods
    This systematic review was performed by searching the Medline/PubMed, Web of Science, Scopus, Eric, ProQest, Google Scholar, Magiran, Iran Medex, and SID databases by both Persian and English keywords. We included studies from 1987 to 2018. The results of all studies were reviewed by two researchers using CASP checklists.
    Results
    Among 631 articles, 27 articles were included in the study. The results showed that 41% of need assessments were based on felt need by the learners. Need assessment based on patients need and overlapping service delivery by several professions has been less performed. Need assessments were focused more on medicine, dentistry and nursing. Some of the studies had used several approaches to extract needs.
    Conclusion
    So, the patients and overlap services need assessment could be expressed as a missing link in the continuing medical education need assessments, which it will eventually cause damage to the community. For achievement comprehensive needs assessment, we can be used several need assessment approaches. Since medical service is a team work, those in charge of continuing medical education need to perform educational need assessment to promote education and treatment by empowering the members of treatment team.
    Keywords: Continuing Medical Education, Professionalism, Needs Assessment