فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال پنجم شماره 1 (بهار 1393)

مجله تصویر سلامت
سال پنجم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا نریمانی، علی جنتی، رضاقلی وحیدی، لادن مردانی صفحه 1
    زمینه و اهداف
    برنامه پزشک خانواده یکی از مهم ترین اهداف برنامه چهارم توسعه در حوزه سلامت کشور بوده که بر اساس سیاست های بهداشتی کشور تدوین گردیده است. بنابراین تعیین میزان انطباق آن با سیاست های تعیین شده، تصویری شفاف، از چگونگی فعالیت ها را به سیاستگذاران برای تصمیم گیری در جهت تقویت و یا اصلاح و ادامه برنامه ارائه می دهد. این مطالعه با هدف بررسی میزان انطباق برنامه پزشک خانواده با ابعاد سیاستگذاری از دیدگاه متخصصین نظام سلامت طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی از نوع اکتشافی مقطعی است؛ جامعه آماری آن را متخصصین درگیر برنامه پزشک خانواده در شهر تبریز تشکیل میدادند وحجم نمونه به صورت تمام شماری بوده و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود، استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از نمودار، درصد فراوانی و میانگین و در سطح آمار استنباطی از آزمون تی با یک نمونه استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که برنامه پزشک خانواده بیشترین انطباق را با ابعاد اثربخشی، تناسب و تاثیر گذاری سیاستگذاری در نظام سلامت داشته ولی با ابعاد کارایی، کفایت و پایش سیاستگذاری در نظام سلامت کمترین انطباق را دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه برنامه پزشک خانواده بیشترین انطباق را با ابعاد اثربخشی، تناسب و تاثیر گذاری سیاستگذاری در نظام سلامت داشته ولی با ابعاد کارایی، کفایت و پایش سیاستگذاری در نظام سلامت کمترین انطباق را دارد. بنابراین بررسی علل و عوامل موثر در انطباق اندک برنامه پزشک خانواده با این ابعاد توجه بیشتری است.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، سیاستگزاری، متخصصین سلامت
  • یلدا موسی زاده، کمال قلی پور، وحید راثی، مهدی آبدیده، حسن یکرنگ، اسعد رعنایی صفحه 9
    زمینه و اهداف
    برای ارتقای سلامت کودکان، برنامه ریزی اهمیت زیادی دارد. برای تحقق این مهم وجود یک سیستم ارزشیابی ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه مقایسه و تحلیل نظام ارزشیابی برنامه سلامت کودکان در سیستم مراقبتهای اولیه بهداشتی استان آذربایجان شرقی بر اساس الگوی جامع ارزشیابی (Context، Input Process and Product Evaluation Model) بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک بررسی توصیفی - مقطعی است. مراحل مطالعه شامل بررسی سیستم ارزشیابی، مقایسه و تحلیل این سیستم بر اساس الگوی جامع ارزشیابی و شناسایی نقاط ضعف و قوت آن است. در تمامی مراحل برای تحلیل و تفسیر نتایج از روش های کیفی (همچون بارش افکار، مشاهده و مصاحبه) و اجماع گروه مطالعه در مورد نتایج استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد در الگوی جاری ارزشیابی توجه زیادی به بخش زمینه و نتایج عملکرد نشده و محتوای ارزشیابی عمدتا شامل درون دادها و فرایندها می باشد. بر اساس طرح پیشنهادی مطابق با الگوی CIPP برای تمامی سطوح معیارهای خاص خود در چهار حیطه مد نظر الگو (زمینه، درون داد، فرایند و نتایج) و اثر نهایی ارائه شد.
    بحث و نتیجه گیری
    در سیستم فعلی، ارزشیابی فرایندی نظارتی توسط سطوح بالاتر است و به خود ارزیابی توسط ارائه دهنده خدمت توجه نمی شود. ارزشیابی صرفا به جنبه های کمی توجه کرده و کیفیت انجام فرایندها با ابزار حاضر قابل ارزشیابی نمی باشد. لذا پیشنهاد می شود سیستم بهره گیری از نتایج ارزشیابی در بهبود برنامه ریزی های آینده پیش بینی و از یک الگوی علمی در تدوین برنامه ارزشیابی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: مدل CIPP، ارزشیابی، برنامه مراقبت کودکان
  • اکبر عزیزی زین الحاجلو، جعفر صادق تبریزی صفحه 15
    زمینه و اهداف
    سلامتی به عنوان یک ارزش فردی و اجتماعی مهم، دارای اثرات و پیامدهای بسیار مهمی در سطح فردی و اجتماعی می باشد و سلامت افراد جامعه از ارکان و مقاصد پیشرفت و توسعه جوامع می باشد. امروزه از طرفی شاهد تغییر در الگوی همه گیر شناختی بیماری ها از بیماری های مسری و عفونی به بیماری های مزمن و از طرف دیگر شاهد شکاف عمیق در وضعیت سلامت، امید به زندگی و میزان مرگ و میر در سطح جهان هستیم. به استناد داده های جهانی، با وجود موفقیتهای چشمگیر بشر در ارتقاء وضعیت سلامت در سطح جهان، بار بیماری های مزمن روز به روز در حال افزایش بوده و نابرابری زیادی در وضعیت سلامت در بین کشورهای مختلف و طبقات اجتماعی مختلف یک کشور وجود دارد. تبیین تغییرات مذکور مستلزم جایگزینی رویکردی جامع تر با رویکرد بیومدیکال و توجه بیش از پیش به مولفه های اجتماعی سلامت می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر پایگاه اجتماعی اقتصادی بر وضعیت سلامت افراد انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک بررسی متون است که در آن از داده های سازمان ملل، سازمان بهداشت جهانی، پایگاه داده های مرتبط انگلیسی و فارسی شامل ISI، Medline، Pubmed، SID، گزارش سازمان های فعال در زمینه سلامت، کتاب ها، پایان نامه ها، مجلات و نشریات مرتبط با سیاست های بهداشتی ایران استفاده شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    سلامتی سازه ای چند بعدی بوده و از عوامل متعددی اثر پذیر است. تامین، حفظ و ارتقای سلامت جامعه خارج از توان صرف وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بوده و دسترسی به جامعه ای سالم نیازمند توجه کافی به مولفه های اجتماعی سلامت و همکاری های بین بخشی می باشد. بدون اتخاذ رویکرد جامع در تبیین سلامت و بیماری و بدون جایگزینی رویکرد سلامت محور با رویکرد درمان محور دسترسی به سلامت به عنوان ارزشمندترین سرمایه انسانی و در نتیجه دسترسی به توسعه پایدار امکان پذیر نبوده و موجب هدر رفت منابع جامعه خواهد بود.
    کلیدواژگان: وضعیت سلامت، تعیین کننده های اجتماعی، پایگاه اجتماعی اقتصادی، تحصیلات، شغل
  • رویا حسن زاده، جعفر صادق تبریزی، محمدحسین صومی، محمد اصغری جعفر آبادی، فرید غریبی * صفحه 22
    زمینه و اهداف

    کیفیت مشتری یکی از ابعاد مهم کیفیت در خدمات سلامت می باشد که بر دانش، نگرش و مهارت های گیرنده خدمت برای ایفای نقش موثر در فرایند درمان اشاره دارد. مطالعه حاضر درصدد ارزیابی میزان کیفیت مشتری در مراقبت های ارائه شده به بیماران مبتلا به التهاب روده یا (IBD)[Inflammatory Bowel Disease]، در شهر تبریز در سال 91 می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک بررسی توصیفی- مقطعی می باشد که جامعه هدف آن را تعداد 94 نفر از افراد مبتلا به بیماری التهاب روده دارای پرونده مراقبتی در بیمارستان امام رضا (ع) و کلینیک تخصصی گلگشت تبریز تشکیل می دادند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه 19 گویه ای است که روایی آن توسط10نفر از صاحبنظران، و پایایی آن با انجام یک مطالعه مقدماتی و محاسبه همسانی درونی (0/78=α) بررسی و تایید گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS17 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کیفیت مشتری در بیماران مبتلا به التهاب روده (67/ 9±)63/ 70 بدست آمد. تمامی شرکت کنندگان امتیازات مرحله اول خودمدیریتی را کسب کرده بودند، ولی در نهایت 7/ 11% آنان بیشترین امتیازات کیفیت مشتری را گزارش نمودند و قادر بودند در شرایط متغیر مثل استرس و مشکلات مالی، مراقبت های خود را ادامه دهند. همچنین بین کیفیت مشتری با سطح تحصیلات افراد، رابطه معنی دار وجود داشت (05/ 0=P)، به طوری که با افزایش سطح تحصیلات، نمره کیفیت مشتری نیز افزایش پیدا می کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده از این مطالعه حاکی از آن است که وضعیت کیفیت مشتری در جامعه مورد بررسی، در حد نسبتا قابل قبول می باشد؛ اما مشکلات عمده ای در برخی از حیطه ها مشهود است، که این امر لزوم توجه و مداخله مدیران و سیاستگذاران عرصه بهداشت و درمان را گوشزد می نماید.

    کلیدواژگان: کیفیت مشتری، بیماریهای التهابی روده
  • معصومه قلیزاده، علی جنتی، محمد فاروق خسروی، عبدالله صالحی، مسعود حسین نژاد صفحه 31
    زمینه و اهداف
    مسئولیت پذیری اجتماعی ازجمله مهمترین عناصر فلسفه وجودی سازمانها شناخته شده است. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت مسئولیت پذیری اجتماعی بیمارستان های آموزشی تبریز از دیدگاه مدیران آن ها در سال1391 اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت توصیفی مقطعی در سال 1391 انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را مدیران بیمارستان های آموزشی شهر تبریز تشکیل می دادند و نمونه گیری به روش سرشماری انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ی روا و پایای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss و درسطح آمار توصیفی انجام گرفت.
    یافته ها
    مدیران، بیماران را مهم ترین گروه تاثیرگذار بر فعالیت های بیمارستان می دانستند(47.5 درصد). نزدیک شدن به استانداردهای بین المللی به عنوان مهم ترین محرک و انگیزه بیمارستان (27.5درصد) و عمل به تعهدات قانونی سازمان و رعایت آن (27.5درصد) مهم ترین تعریف مسئولیت پذیری اجتماعی از دیدگاه آنان بوده است. از نظر مدیران (30درصد)، بیمارستان به منظور اطمینان از رفتار عادلانه و اخلاقی در فعالیت های خود بیشترین بهره را از محیط کار و کارکنان خود برده است. همچنین بسیاری از مدیران (90درصد) بر این باورند فعالیت های مسئولیت اجتماعی سازمانی تاثیر مثبتی بر عملکرد مالی بیمارستان دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که مدیران تعریف واحدی از مسئولیت پذیری اجتماعی نداشته و برای آن ها درک مسئولیت پذیری اجتماعی سخت است و سیاست و فرایند خاصی برای پذیرش مسئولیت پذیری اجتماعی بیمارستان ها وجود ندارد و عمل به تعهدات قانونی سازمان و رعایت آن را مسئولیت پذیری اجتماعی معرفی کرده اند.
    کلیدواژگان: بیمارستان آموزشی، مسئولیت پذیری اجتماعی، تبریز، مدیر
  • جعفر صادق تبریزی، گیسو علیزاده بی پناه*، مینا گلستانی، لیلا کاظمی صفحه 40
    زمینه و اهداف

    شواهد نشان می دهد خطاهای دارویی یکی از شایعترین انواع خطاهای پزشکی بوده و بیش از پنجاه درصد آنها قابل پیشگیری هستند. از آن جایی که بخش قابل توجهی از خطاهای فوق به مشابهت بین داروها مربوط می شوند، لذا مطالعه فوق با هدف تعیین اسامی داروهای با تلفظ، نوشتار و بسته بندی مشابه طراحی و اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع مطالعات کیفی بوده و با رویکرد پدیدارشناسی انجام گرفت. شرکت کنندگان در مطالعه به روش مبتنی بر هدف انتخاب شده و داده ها به روش مصاحبه ی نیمه ساختار یافته و به کمک راهنمای از قبل طراحی شده جمع آوری گردید. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده گردید.

    یافته ها

    تم های اصلی یافته های مطالعه شامل دقت در زمان مصرف دارو، نحوه ثبت و نظارت دارو های مصرف شده، نحوه نگهداری، گزارش و اطلاع رسانی دارو های متشابه، دستور شفاهی یا تلفنی، لیست دارو های با نوشتار، تلفظ و بسته بندی متشابه و پیشنهادات مشارکت کنندگان می باشد. در مورد جفت داروهای هپارین آتروپین بیشترین خطا در بسته بندی، در مورد جفت داروهای دوپامین-دوبوتامین بیشترین خطای دارویی مربوط به تلفظ و در خصوص جفت داروهای آتروپین و آترواستاتین بیشترین خطاهای دارویی مربوط به نوشتار بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاکی از آن است که سیستم مشخصی برای ثبت، نظارت و نگهداری دارو های متشابه وجود ندارد. لذا مشخص شدن لیست داروهای با تلفظ، نوشتار و بسته بندی متشابه فرصتی است تا با انجام مداخلات مناسب نسبت به کاهش این نوع از خطاها اقدام گردد.

    کلیدواژگان: خطاهای دارویی، پرستار، بیمارستان
|
  • Mohammad Reza Narimani, Ali Janati, Rezaghli Vahidi, Ladan Mardani Page 1
    Background And Objectives
    Family physician program is one of the most important goals of the Fourth Economic and Social Development Program in health Sector in Iran which is designed according to the country’s health policies. Determining on the adaptation of family physician program with predefined policies offers explicit vision from its performance for policy-makers in order to decision-making for support، developing reform and continuity of the program. This study was designed to evaluate the applicability of family physician program with the dimensions of health policy–making from the perspective of health care professionals affiliated in Tabriz.
    Material And Methods
    In this cross-sectional survey، the statistical population constituted from health care professionals that involved in family physician program in Tabriz. The sample size of the study was equal to the whole statistical population. A researcher made questionnaire was used for data collection that its reliability and validity of the questionnaire was verified. In the descriptive statistics level، charts and average frequencies were used for data analysis and one sample t-test was used in the inferential statistics level.
    Results
    The result of this study indicated that factors such as effectiveness، relevance and impact in Iran’s family physician program had been in most accordance with dimensions of policy-making in health system، whereas the efficiency، adequacy and monitoring had been in least accordance.
    Conclusion
    Based on the findings of the study، the assessment of causes and factors in the low accordance of Iran’s family physician program with some dimensions of policy-making in health system is needed.
  • Yalda Mousa Zadeh, Kamal Gholipoor, Vahid Rasi, Mahdi Abdideh, Hasan Yekrang, Asad Ranayi Page 9
    Background And Objectives
    Planning plays an important role in improving children''s health and an evaluation system is necessary to planning. The purpose of this study was comparing and analyzing evaluation system of child care program in primary health care system in the Eastern Azerbaijan province based on Comprehensive Evaluation Model (CIPP).
    Material And Methods
    This is a cross sectional study. The process includes a review of current evaluation system، comparison and analysis of the system based on a comprehensive model and to assess and identify the strengths and weaknesses of the current systems. The quantitative methods (such as brainstorming، observation and interview) and consensus of study group about the results of the study were used for analyzing and interpreting results.
    Results
    It showed that not enough attention was paid to the context and performance and the content of evaluation just includes inputs and processes based on the finding. Specific criteria and impact were considered in four areas (context، input، process and outcome) and all levels which were according to the proposal and based on the CIPP model.
    Conclusion
    Evaluation is a control process tool by higher levels and self-assessment by service provider is not considered in the current system. Evaluation includes quantitative aspects and not the quality of process. So، it is recommended that forecasting system that utilizes evaluation will result in improving future planning and a scientific model to be used in designing evaluation program.
    Keywords: CIPP Model, Evaluation, Child Care Program
  • Akbar Azizi Zeinalhajlu, Jafar Sadegh Tabrizi Page 15
    Background And Objectives
    Health، being as an important social and individual value، has many influences and consequences all through the social and individual levels. Individual’s health is one of those fundamental issues and a great target regarding countries development. Nowadays، we are witnessing changes in disease patterns from infectious to chronic in one hand and on the other hand، we can see a widening gap between health condition، life expectancy and death rate in the worldwide. Based on global statistics، chronic diseases are rapidly increasing regardless the fact that there have been remarkable achievements in health promotions. There are many kinds of differences between various countries or social levels in terms of health conditions، life expectancy and death rate. In order to determine above mentioned changes، comprehensive perspectives with biomedical orientations should be applied alongside the concentration on health social factors at the same time. The present study is aimed at investigating socio-economical issues on individuals’ health.
    Material And Methods
    The present study is a review. UN and WHO databases، English/Persian databases containing ISI، PUBMED، MEDLINE، SID، reports by health organizations، books، thesis، magazines and journals concerning health policies in Iran have been scrutinized.
    Conclusion
    Health is a multi-dimensional structure and can be influenced by several factors. In fact، provision، protecting and promotion of public health can go beyond the abilities of Health Ministry. In order to achieve a healthy society، it is needed to focus on social health factors and intersectional cooperation. Without any comprehensive approach to determine health and disease and replacing health based orientation with treatment based orientations، it is impossible to achieve appropriate level of health and development and will lead in wasting society resources.
    Keywords: Health Condition, Social Determinants, Socio, Economic Status, Education, Occupation, Income level
  • Roya Hasanzadeh, Jafar Sadegh Tabrizi, Mohammad Hosein Somi, Mohammad Asghari, Jafarabadi, Farid Gharibi Page 22
    Background And Objectives

    Customer Quality is one of the most important dimensions of quality in health care which refers to service receiver''s knowledge، attitude and skills that play effective role in treatment process. This study is aimed at assessing customer quality score in patients with Inflammatory Bowel Disease in Tabriz city in 2012.

    Material And Methods

    This is a cross-sectional study which was conducted with the participation of 94 Inflammatory Bowel Disease patients who referred to Tabriz Imam Reza Hospital and Golgasht clinic. Customer Quality was measured using a questionnaire with 19 items which its validity was confirmed by 10 experts and its reliability was reviewed using Cronbach''s alpha index (α =0. 78). Obtained data were analyzed using SPSS17.

    Results

    The results illustrated that average score of customer quality among patients with inflammatory bowel disease is 70. 63 (±9. 67). All the participants achieved stage 1 scores of Customer Quality in self-management but only 11. 7% reported highest customer quality score and were able to continue their self-care in high pressure circumstances such as stress and financial problems. Also، there was a significant relation between customer quality score and patient’s education (P-value=0. 05)، so that by having higher education level، the customer quality score was increased as well.

    Conclusion

    The results of this study indicate that customer quality status in assessed patients with Inflammatory Bowel Disease is partially acceptable، but major problems in some areas are evident and require more attention of health care managers and policy makers.

    Keywords: Customer Quality, Inflammatory Bowel Disease
  • Massumeh Gholizadeh, Ali Janati, Mohammad Farough, Khosravi, Abdollah Salehi, Masoud Hoseinnezhad Page 31
    Background And Objectives
    Social responsibility is one of the most important parts of an organization’s existence. The aim of this study was assessing the social responsibility of Tabriz University educational hospitals from managers’ perspective.
    Material And Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted in 2012. 40 managers of educational hospitals have been selected through census sampling method. Data were collected through Ministry of Health and Medical education (MOHME) valid and reliable questionnaire and analyzed by spss software package and descriptive statistics.
    Results
    From the managers’ perspective، patients are the most effective group on hospital activities (48. 5 percent)، international standards are the most important motivation for hospitals (27. 5 percent)، the implementation of the organization’s legal obligations is the most important definition of social responsibility (27. 5 percent). To be ensured a fair and ethical behavior، hospitals have benefited greatly from the workplace and employees (30 percent). Managers (90 percent) emphasized that corporate social responsibility activities have a positive effect on hospital financial performance.
    Conclusion
    The findings indicated that managers have no unique definition of social responsibility and it is difficult for them to understand the concept of social responsibility and there is no special policy or process in hospitals to understand this concept. They have introduced social responsibility as compliance with obligations of the organization.
    Keywords: Educational Hospital, Social Responsibility, Manager, Tabriz
  • Jafar Sadegh Tabrizi, Gisoo Alizadeh, Mina Golestani, Leila Kazemi Page 40
    Background And Objectives

    Evidence suggests that medication errors are among the most common types of medical errors، and over fifty percent of them are preventable. Since a significant proportion of these errors are related to the similarity between drug names، this study was designed to evaluate drugs with similar spelling، spelling and packaging.

    Material And Methods

    This is a qualitative study with phenomenological approach. Participants were selected by purposive sampling. Data were collected through semi-structured interviews and with the help of previously designed guide. Data were analyzed using content analysis.

    Results

    The central themes of the findings of this study include: the accuracy of drug use، the way of recording and monitoring used medication، the storage، reporting، and notification of similar medications، verbal or telephone orders، medication lists with similar spelling، pronunciation and packaging and recommendations of the participants. The most errors in the Heparin-Atropine pair was the packaging of the drugs، spelling was the highest error in Dopamine- Dobutamine pair drug and spelling was the highest error in Atropine and Atorvastatin pair drug.

    Conclusion

    The study findings indicate that there is no certain system for recording، monitoring and storage of similar drugs. Therefore، identifying the medication list with similar pronunciation، spelling and packaging is an opportunity to reduce these types of errors with appropriate interventions.

    Keywords: Medication Errors, Nurse, Hospital