فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال پنجم شماره 4 (زمستان 1393)

مجله تصویر سلامت
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه شوهانی، الناز اصغری، فرزانه شیخ الاسلامی، محبوبه علی تالشی صفحه 1
    زمینه و اهداف
    سرطان تغییرات همیشگی در زندگی افراد ایجاد می کند. امید به عنوان راهکار و وسیله مهم رسیدن به سازگاری با سرطان شناخته شده است. بیماران برای افزایش امید خود به حمایت های اجتماعی و فردی مانند باورها و اعتقادات نیاز دارند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین باورهای مذهبی با امید در بیماران مبتلا به سرطان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تحلیلی، 220 نفر از بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به مرکز شیمی درمانی و رادیوتراپی، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این مطالعه از پرسشنامه های استاندارد باورهای مذهبی آلپورت و امید هرث جهت جمع آوری داده ها استفاده گردید و داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار SPSS13 و با استفاده از آمار توصیفی، تحلیلی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاکی از آن است که میانگین فردی امید بیماران (3/74±37/06) بوده، امید با مدت زمان تشخیص، نوع سرطان (p<0/0001) و همچنین باورهای مذهبی (p<0/01) و باورهای مذهبی بیرونی (p<0/05) ارتباط آماری معنی داری داشت. باورهای مذهبی کلی 12 درصد و باورهای مذهبی بیرونی 4 درصد از تغییرات واریانس امید را توجیه می کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    باورهای مذهبی نقش مهمی در بالا بردن امید بیماران دارند. لذا تسهیل شرایط راز و نیاز با خدا، چسباندن پوسترهای مذهبی امیدوارکننده در محیط های درمانی و برگزاری سخنرانی های مذهبی برای بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سرطان، مذهب، امید
  • جعفر صادق تبریزی، فرید غریبی *، جواد قدوسی نژاد صفحه 6
    زمینه و اهداف

    جهان امروز، رشد همه جانبه خود را بیش از هر چیز مرهون پژوهش در عرصه های مختلف علمی است و فراهم نمودن بستری مناسب برای پژوهش و بهبود مداوم آن، از نیازهای اساسی برای رشد هر سازمان و جامعه ای به شمار می آید. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف بررسی سطح کیفیت جشنواره پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مورد اجرا قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع کمی- کیفی بوده که با مشارکت اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز مورد اجرا قرار گرفت. ابزار مورد استفاده در بخش کمی کار، پرسشنامه محقق ساخته ای با 18 سوال در رابطه با ارکان اصلی و معیارهای جشنواره بود که روایی و پایایی آن توسط آزمون های آماری تایید گردید. در بخش کیفی نیز اساتید و دانشجویان، پاسخگوی سوالاتی در خصوص دلایل شرکت یا عدم شرکت در جشنواره، نقاط ضعف و قوت آن و نیز راهکارهای پیشنهادی جهت مرتفع نمودن مشکلات احتمالی بودند. یافته ها برای بخش کمی به صورت فراوانی (درصد) و برای بخش کیفی به صورت عبارات اسمی گزارش گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهند که سطح کیفیت جشنواره در برخی جنبه ها مانند سرعت عمل در فرایند داوری و زمان و مکان برگزاری جشنواره، در وضعیت مطلوبی به سر می برد؛ لیکن در مواردی نظیر شفافیت فرایند داوری، وضعیت ارزشیابی جشنواره و نیز قدرت انگیزشی آن برای اساتید و دانشجویان در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. در سایر موارد نیز سطح کیفیت در حد متوسط می باشد. با نگاهی گذرا به یافته های مطالعه، درمی یابیم که چالش های مطرح شده در بخش کیفی کار، قرابت نزدیکی با یافته های کمی دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    بررسی های صورت گرفته حاکی از آن است که کیفیت جشنواره از جنبه های مختلف در سطح متوسط بوده و نیازمند مداخلات ارتقایی جهت بهبود وضعیت می باشد.

    کلیدواژگان: جشنواره پژوهشی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، کیفیت، نظر سنجی
  • الهام باغبان باغستان، علی جنتی، جواد قدوسی نژاد، کمال قلی پور، غلامرضا شریف زاده، رضا دستجردی صفحه 14
    زمینه و اهداف
    از عواملی که انتظار می رود تاثیر معکوس بر پدیده فرسودگی شغلی بگذارند، کیفیت زندگی کاری است که فرسودگی شغلی را نیز دچار دگرگونی می کند. این پژوهش با هدف سنجش رابطه کیفیت زندگی کاری مشاوران مدارس استان خراسان جنوبی با فرسودگی شغلی اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی– تحلیلی از نوع همبستگی است که در بین 144 تن از مشاوران مدارس استان خراسان جنوبی در سال تحصیلی 92-91 انجام شد. پس از ورود داده ها به نرم افزار SPSS از آزمون رگرسیون خطی و آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن در سطح آلفای کمتر مساوی 05/ 0 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که به طور کلی بین کیفیت زندگی کاری با فرسودگی شغلی مشاوران استان خراسان جنوبی، رابطه معنی دار و معکوسی وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    مشاورانی که کیفیت زندگی کاری بالاتری دارند از فرسودگی شغلی کمتری رنج می برند. این مهم لزوم توجه بیشتر مسئولین و مدیران به ارتقای سطح کیفیت زندگی کاری و تعهد سازمانی مشاوران را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی کاری، مشاور مدرسه، خراسان جنوبی
  • علی جعفری خونیق، علی نیرپور، علیرضا محبوب اهری*، ژیلا محمودی، پریناز رضادوخت ممقانی، محمد ابراهیمی کلان، مرتضی بنای جدی صفحه 21
    زمینه و اهداف

    حیوان گزیدگی به علت خطر ابتلا به هاری، یکی از مشکلات اساسی بهداشت عمومی است. هاری به علت کشنده بودن و خسارتهای اقتصادی، از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه به منظور بررسی اپیدمیولوژی حیوان گزیدگی در شهرستان آذرشهر در سال های 1389 و 1390 انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی مقطعی انجام گردید. کلیه موارد ثبت شده در دفاتر ثبت موارد حیوان گزیدگی در سال های 1389 و 1390 در مراکز درمان هاری شهرستان آذرشهر به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. داده ها توسط نرم افزار SPSS از طریق آمار توصیفی و آزمون کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در سال های 89 و 90 در کل 630 مورد حیوان گزیدگی اتفاق افتاد که اکثر آن ها (5/ 86%) در جنس مرد بود. میزان بروز حیوان گزیدگی 0/ 291 در صد هزار نفر محاسبه گردید. میانگین و انحراف معیار سن افراد حیوان گزیده 73/ 16±52/ 31 بود. منطقه حیوان گزیدگی در 7/ 51% شهری بود. حیوان گزنده در 66/3% موارد، سگ صاحبدار بوده و بیشترین گزش در فصل تابستان (4/ 28%) اتفاق افتاده بود. اندام مورد گزش در 6 /47% موارد دست بود. بین نوع حیوان و اندام محل جراحت رابطه معنی دار دیده شد (P<0.001).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به هزینه های سنگین واکسیناسیون و سرم درمانی ضدهاری اقدامات پیشگیری از حیوان گزیدگی ضروری می باشد. از آنجایی که بیشترین گزش ها مربوط به سگ های صاحبدار است، آموزش صاحبان آن ها جهت کنترل و مراقبت بیشتر می تواند به عنوان یک رویکرد هزینه- اثر بخش مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، هاری، حیوان گزیدگی، حیوانات خانگی
  • فرید غریبی، بهنام امینی دغلیان، محمد اصغری جعفر آبادی، نیما اسماعیل نسب صفحه 27
    زمینه و اهداف
    کم خونی یکی از شایع ترین بیماری های سنین مدرسه می باشد که سبب مشکلات زیادی برای حال و آینده دانش آموزان خواهد شد. با توجه به جوان بودن جمعیت کشور و اشتغال به تحصیل درصد بالایی از آن در مدارس، مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان کم خونی در دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر پاوه صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بوده، که دانش آموزان مشارکت کننده در آن به صورت تصادفی انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفتند. در بدو امر، دانش آموزان بر اساس وجود علایم کم خونی مورد غربالگری اولیه قرار گرفتند و موارد مشکوک جهت انجام آزمایش و تایید یا رد کم خونی به پزشک ارجاع داده شدند. سپس نتایج به دست آمده در جنسیت ها و پایه های مختلف تحصیلی به صورت فراوانی (درصد) گزارش شد و با استفاده از آزمون های T و ANOVA، معنی داری اختلاف کم خونی در این گروه ها مورد ارزیابی قرار گرفت. تمامی تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 انجام شد.
    یافته ها
    در این بررسی مشخص شد که 8/ 37 درصد از دانش آموزان دختر، 1/ 24 درصد از دانش آموزان پسر و در مجموع، 1/ 31 درصد از افراد مورد بررسی، دارای مشکل کم خونی می باشند. همچنین نشان داده شد که میزان این بیماری در دانش آموان دختر بیش تر از دانش آموزان پسر و در دانش آموزان پایه های بالاتر بیشتر از دانش آموزان پایه های پایین تر است.
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که میزان کم خونی در دانش آموزان عرصه مورد بررسی بسیار بالا بوده و نیازمند توجه جدی متولیان عرصه سلامت می باشد.
    کلیدواژگان: میزان کم خونی، دانش آموز، شهر پاوه
  • جعفر صادق تبریزی، لیلا نیک نیاز *، محمود صوتی خیابانی صفحه 32

    استویا ربودیانا برتونی درختچه ای چند ساله بومی جنوب آمریکا است که از دوران باستان برای مقاصد مختلف در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گرفته است. عصاره استویا، حاوی سطوح بالایی از ترکیبات شیرین کننده با عنوان گلیکوزیدهای استویول می باشد که علاوه بر شیرین کنندگی (در حدود 300 بار شیرین تر از ساکاروز) دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی و ضد قارچی نیز هستند. استویوزید و ربودیوزید A ترکیبات اصلی این گیاه با قدرت شیرین کنندگی هستند که حتی تا دمای C°200 مقاوم به حرارتند که این خاصیت استفاده از این گلیکوزیدها را در غذاهایی که نیاز به پخت دارند مناسب می کند. گلیکوزیدهای استویول به عنوان شیرین کننده کم کالری در نوشیدنی های میوه ای و شیری، دسر، ماست، شیرینی جات و ترشی جات مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین از عصاره این گیاه به عنوان شیرین کننده سرسفره استفاده می شود. برگ استویا دارای خواص برتر عملکردی و حسی نسبت به بسیاری دیگر از شیرین کننده ها است و به احتمال زیاد در آینده می تواند به عنوان منبع اصلی شیرین کنندگی با قدرت بالا و ایمن برای استفاده در بازار مواد غذایی تبدیل شود.

    کلیدواژگان: استویا ربودیانا برتونی، شیرین کننده طبیعی، مواد غذایی، اثرات سلامت زایی
|
  • Fateme Shoohani, Elnaz Asghari, Farzane Sheikholeslami, Mahbobe Alitaleshi Page 1
    Background And Objectives
    Cancer causes permanent changes in an individual’s life style and their way of adapting to changes. Hope might be used as an important adaptation mechanism in cancer. Patients need social and individual support like beliefs to boost their hope. The purpose of this study was to determine the relationship between religious beliefs and hope in cancer cases.
    Material And Methods
    This is an analytical study. 220 cancer patients in chemo and radiotherapy centers were assessed with convenience sampling. Standard Allport religious beliefs and Herth Hope Index questionnaires were used to collect data. Data were analyzed using SPSS13 with descriptive, inferential and regression tests.
    Results
    The mean of hope score was 37.6± 3.74. There was significant relationship between hope and diagnosis period of time, cancer type (p<0/0001), religious beliefs (p<0/01) and external religious beliefs (p<0/05). General religious beliefs and external religious beliefs explained 12% and 4% of hope variance respectively.
    Conclusion
    Religious beliefs play an important role in boosting patients’ hope. Facilitating ritual atmosphere, decorating setting with religious posters and holding religious classes are suggested according to the results.
    Keywords: Neoplasm, Hope, Religion
  • Jafar Sadegh Tabrizi, Farid Gharibi, Javad Ghoddousinejad Page 6
    Background And Objectives

    Comprehensive development of the world depends on research and its continuous improvement in all fields and creating suitable infrastructure are essential for organizations and society’s growth. This study aims to survey the quality of annual research festival in Tabriz University of Medical Sciences.

    Material And Methods

    This is a cross-sectional study which was done with the participation of faculty members and students. In quantitative section, a researcher-made questionnaire with 18 questions related to research festival criteria was used and its validity and reliability was approved using statistical tests. In qualitative section, the participants responded to questions related to “participating and non participating causes in festival”, “the weaknesses and strengths of the festival” and “required interventions for festival improvement”. The results were reported as frequency (percentages) for quantitative and theme (with sub-theme) for qualitative section.

    Results

    The results showed that the quality of festival in some aspects such as “on schedule assessing of the researchers’ documents” and “festival time and place” is acceptable, in other aspects such as “clarity of assessing process”, “evaluation of festival status” and “festival motivation power” is not acceptable, and in the rest of the aspects, its quality is on average. By regarding the obtained results we can recognize that there is a close relation between quantitative and qualitative results.

    Conclusion

    The study findings indicated that the quality of the festival was on average and requires interventions for improvement.

    Keywords: Festival Research, Tabriz University of Medical Sciences, Quality, Survey
  • Elham Baghban Baghestan, Ali Janati, Javad Ghoddousinejad, Kamal Gholipoor, Gholamreza Sharifzadeh, Reza Dastjerdi Page 14
    Background And Objectives
    Quality of worklife is expected to have a major effect on the job burnout among all affecting factors. This study aimed to assess the relation between the quality of worklife with job burnout in consultants of south khorasan province.
    Material And Methods
    This is a descriptive-analytical study (regression) among schools’ consultants of south Khorasan province in school year 91-92. Data were analyzed by SPSS 17 software, using linear regressions and Spearman correlation coefficient (α=0.05).
    Results
    Findings of this study showed that in overall, there is an inverse significant relationship between quality of worklife and job burnout in south Khorasan province consultants.
    Conclusion
    Consultants who have a higher quality of worklife, suffer less job burnout; this shows that more attention must be paid by top managers to promote levels of quality of work life in schools’ consultants.
    Keywords: Job Burnout, Quality of Worklife, School Consultant, South Khorasan
  • Ali Jafari, Khounigh, Ali Nayerpour, Alireza Mahboub Ahari, Jila Mahmoodi, Parinaz Rezadokht, Mamaghani, Mohammad Ebrahimi Kalan, Morteza Banaye Jeddi Page 21
    Background And Objectives

    Animal bites are among the most significant public health problems due to the risk of rabies. Because of high mortality rate and economic damages, rabies is of very importance. This study was conducted to investigate the epidemiology of animal bites in Azarshahr in 2010 and 2011.

    Material And Methods

    In this cross-sectional and descriptive-analytical study, all cases of animal bites in 2010 and 2011 that were recorded in rabies treatment centers of Azarshahr were included in the study using census method according to the existing data recorded in animal bites registry. Data were analyzed using descriptive statistics and Chi-square test using SPSS software.

    Results

    During 2010 and 2011, a total number of 630 animal bites cases occurred that 86.5% of the cases were male. In 51.7% of the cases, animal bites occurred in urban areas. The incidence rate of animal bites was calculated as 291.0 in 100000. The average age and the standard deviation of cases was 31.52±16.73. The main biting animal was domesticated dog (66.3%) and most of the bites happened during summer (28.4%). The most injured body organ was hand (47.6%). The association between animal type and injured organ was statistically significant (P<0.001).

    Conclusion

    Due to the high costs of vaccination and immunoglobulin expenses, prevention strategies seem to be necessary. Since most of the bites were caused by domestic dogs, health education interventions with the aim of more controls on domestic animals could be a cost-effective approach.

    Keywords: Epidemiology, Rabies, Animal bites, Domestic Animals
  • Farid Gharibi, Behnam Amini Daghalian, Mohammad Asghari, Jafarabadi, Nima Esmaeil Nasab Page 27
    Background And Objectives
    Anemia is one of the most common and important diseases which makes major problems for students’ health in present and future. By regarding the young population of our country and high number of students, this study aimed to survey students’ anemia status in primary level students of Paveh city schools.
    Material And Methods
    This was a descriptive and cross-sectional study that its participated students were selected and assessed randomly. After a primary screening, the suspected students were referred to physicians for more assessment and laboratory tests. Obtained results were reported as frequency (percentages) based on gender and educational degree categories. Then, anemia status difference between these categories was assessed using T-test and ANOVA. SPSS16 was used for analysis.
    Results
    In this study, 37.8 % of female students and 24.1 % of male students (totally 31.1 %) have had anemia. Also, the anemia in girls was higher than boys and in higher educational levels, it was greater than lower levels significantly (P<0.05).
    Conclusion
    The study results showed that the status of anemia in current study was very high and requires managerial interventions.
    Keywords: Anemia Status, Student, Paveh City
  • Jafar Sadegh Tabrizi, Leila Nikniaz, Mahmood Sowti Khiabani Page 32

    Stevia rebaudiana Bertoni is an ancient perennial shrub of South American used since ancient times for various purposes throughout the world. Stevia extracts contain high levels of sweetening compounds called steviol glycosides which besides sweetening (300 times sweeter than sacarose) possess antioxidant, antimicrobial and antifungal activity. Stevioside and rebaudioside A are the main sweetening compounds of this plant which are thermostable even at temperatures of up to 200 °C, making them suitable for use in cooked foods. Preparations of steviol glycosides are reported to be used principally as sweeteners in fruit and milk-based drinks, desserts, yoghurts, confectioneries, and pickles. The use of Stevia extract as a table-top sweetener is well known. The leaves of Stevia has functional and sensory properties superior to those of many other high-potency sweeteners and is likely to become a major source of safe and high-potency sweetener for the growing natural food market in the future.

    Keywords: Stevia Rebaudiana Bertoni, Natural Sweetener, Foods, Health Benefits