فهرست مطالب

علوم و فنون مدیریت اطلاعات - سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1395)

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله مروری
  • مرتضی کوکبی صفحات 9-29
    هدف
    هدف نوشته حاضر بررسی این نکته است که نام «علم اطلاعات و دانش شناسی» که جایگزین نام پیشین یعنی، «کتابداری و اطلاع-رسانی» شده، نام مناسبی است یا نه.
    روش
    روش مورد استفاده در نوشته حاضر، مرور برخی از منابع، و از جمله منابع مرتبط با تغییر نام رشته و استدلال پیرامون محتوای این منابع است. روش، به طور کلی مرور منابع (کتابخانه ای) و در واقع نوعی تفسیر از محتوای منابع مورد بررسی است.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که نام نوین، یعنی «علم اطلاعات و دانش شناسی» بر مبنای استدلال های ارائه شده، نام مناسبی نیست و باید نامی جایگزین برای آن یافت.
    نتیجه گیری
    پس از استدلال پیرامون نامناسب بودن نام نوین، و این که نام جایگزین باید دارای چه ویژگی هایی باشد، پیشنهاد شده که به جای نام «علم اطلاعات و دانش شناسی» بهتر است از نام «علم اطلاعات» استفاده شود، مشروط بر این که مسوولیت های ناشی از این تغییر نام نیز پذیرفته شود.
    کلیدواژگان: تغییر نام، علم اطلاعات و دانش شناسی، کتابداری، کتابداری و اطلاع رسانی، علم اطلاعات
  • اکبر مجیدی صفحات 30-40
    هدف
    مقاله حاضر به تحلیل و نقد جایگاه و کاربرد رویکردهای شناختی در علوم اطلاعات می پردازد. همچنین افق های جدیدی برای انجام پژوهش شناختی در علوم اطلاعات معرفی می کند.
    روش
    این پژوهش توصیفی و از نوع مروری- تحلیلی است. از منابع علمی برای بررسی و تحلیل موضوع استفاده شده است.
    یافته ها
    رویکرد شناختی بر جریان تحقیقات و حل مسائل علوم اطلاعات موثر بوده است. حوزه بازیابی اطلاعات نسبت به سایر حوزه ها به نحو گسترده از رویکرد شناختی تاثیر پذیرفته است. علیرغم مزایا و نتایج موثری که رویکرد شناختی کلاسیک در پژوهش های اطلاعات داشت، ولی با انتقاداتی روبرو شد. این انتقادات به ظهور رویکرد شناختی- اجتماعی در علوم اطلاعات منجر شد. در این رویکرد بافت و شرایط اجتماعی کاربر در تعامل با سیستم اطلاعاتی اهمیت یافت.
    نتیجه گیری
    علوم اطلاعات نیازمند چهارچوب های نظری یکپارچه است که بتواند عناصر رویکرد اجتماعی و نیز شناختی را باهم در جهت حل مسائل تحقیق خود بکار گیرد. رویکرد شناختی می تواند برای مطالعه مفاهیم و فرایندهای متعددی که در توزیع اطلاعات، پخش و انتقال آن حیاتی هستند، مورد استفاده قرار گیرد. همچنین مهم است که استفاده از علوم شناختی به حوزه های دیگر علوم اطلاعات گسترش یابد و دامنه مطالعات چند بعدی توسعه یابد.
    کلیدواژگان: علوم شناختی، علوم اطلاعات، بازیابی اطلاعات، رویکرد شناختی، اجتماعی، بافت، بازیابی اطلاعات، جستجوی اطلاعات، سازماندهی دانش
  • مقاله پژوهشی
  • اورانوس تاج الدینی، یوسف اسفندیارپور، علی سادات موسوی صفحات 41-61
    هدف
    هدف این پژوهش ارائه مدل پارادایم نظری مدیریت دانش شخصی متخصصین علم اطلاعات و دانش شناسی کتابخانه های عمومی استان کرمان است.
    روش شناسی: روش انجام پژوهش حاضر کیفی است و با استفاده از نظریه زمینه ای انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه متخصصین علم اطلاعات و دانش شناسی کتابخانه های عمومی استان کرمان بوده و برای نمونه گیری از روش گلوله برفی استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش مصاحبه عمیق می باشد. برای تعیین روایی و پایایی پژوهش حاضر از روش ارزیابی لینکولن و گوبا استفاده گردید و داده های حاصل از مصاحبه ها پس از گردآوری، رمزگذاری و تجزیه و تحلیل شده اند.
    یافته ها
    یافته های این پژهوش حاکی از آن است که از تجزیه و تحلیل کد های حاصله از مصاحبه ها شرایط علی، پدیده، زمینه ها و شرایط، راهبردها و پیامدهای مدیریت دانش شخصی کتابداران کتابخانه های عمومی کرمان و رابطه بین محورها و مقوله های فرعی حاصله استخراج می شود که این امر منتج به کشف مقوله اصلی یعنی مدیریت دانش شخصی گردید.
    نتیجه گیری
    بدون شک موفقیت متخصصین علم اطلاعات ودانش شناسی برای مدیریت دانش شخصی خود درگرو برون سپاری دانش موجود در ذهن آن هاست. عواملی که بر مدیریت دانش شخصی در کتابخانه های عمومی موثرند و برای مدیریت دانش شخصی ضروری هستند دانستن مکان دانش، دانستن طرز دسترسی به دانش، دسترسی به اطلاعات مرتبط و مناسب، تلخیص و آماده سازی دانش با توجه به بسترهای شغلی، اطلاعات عملیاتی – کاربردی و تصمیمات مبتنی بر دانش متخصصین علم اطلاعات ودانش شناسی این کتابخانه هاست.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش شخصی، کتابخانه های عمومی کرمان، مدل پارادایم نظری مدیریت دانش شخصی
  • سمیه علمدار صفحات 62-82
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان انطباق فهرستبرگه های فیپای سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با قواعد فهرست نویسی انگلوامریکن انجام شده است.
    روش پژوهش: روش پژوهش پیمایشی از نوع تحلیل محتواست و برای گردآوری داده ها از دو سیاهه وارسی محقق ساخته که بر اساس دومین سطح توصیف قواعد فهرست نویسی انگلوامریکن تهیه شده اند استفاده شده است.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که به طور متوسط میزان مطابقت فهرست توصیفی فهرستبرگه های فیپا با قواعد فهرست نویسی انگلوامریکن بدون مراجعه به اصل کتاب 12/87% و با مراجعه به اصل کتاب 91/77% است.
    نتیجه گیری
    وضعیت فهرست نویسی توصیفی فهرستبرگه های فیپای کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در انطباق با قواعد فهرستنویسی انگلوامریکن در سطح مطلوبی ارزیابی می شود و کتابخانه ملی در تحقق اهداف فیپا تقریبا موفق بوده است.
    کلیدواژگان: فهرست برگه های فیپا، سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، قواعد فهرست نویسی انگلوامریکن
  • الهام فراهانی، مهری فیروز علیزاده، سمیه پناهی صفحات 83-103
    هدف
    پژوهش حاضر درصدد ارزیابی ترجمه ی آکادمیک چکیده فارسی به انگلیسی و ارائه ی مدلی برای چگونگی تعیین سطح ترجمه در پژوهش های محققان است.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع کاربردی و به شیوه پیمایشی انجام گرفته است. جهت ارزیابی نوشتار از نمره دهی تحلیلی باچا-ژاکوب شامل پنج جزء محتوا، سازماندهی، دستور زبان، کاربرد واژگان و علائم سجاوندی بهره برده شد. 127 نمونه چکیده پایان نامه کارشناسی ارشد رشته علم اطلاعات و دانش شناسی در چهار دانشگاه دولتی (تهران، فردوسی مشهد، شهیدچمران اهواز و قم) مورد ارزیابی قرار گرفت. پایایی پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون 7/90% بدست آمد.
    یافته ها
    بالاترین نمره کسب شده در چکیده های انگلیسی به ترتیب برای بخش محتوا (65/23%)، سازماندهی (28/15%)، دستور زبان (10/14% )، علائم سجاوندی (92/3% ) و کاربرد واژگان (8/13%) گزارش شد. نمره نهایی چکیده های انگلیسی این پژوهش ، 75/70% بدست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش، حاکی از آن است که سطح نوشتار چکیده انگلیسی در مقطع کارشناسی ارشد رشته علم اطلاعات و دانش شناسی در جایگاه متوسط قرار دارد. درواقع غالب «محتوای» چکیده ها قابل فهم برای عامه است اما بخش های دیگر احتیاج به توجه بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی ترجمه، چکیده انگلیسی، اشتباهات رایج نوشتار، ارزیابی نوشتار، پایان نامه های کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی
  • عاصفه عاصمی، نرگس اورعی، زهرا رجایی خوزانی صفحات 104-124
    پژوهش حاضر میزان توانمندی کارکنان کتابخانه های تحت پوشش نهاد کتابخانه های عمومی استان اصفهان در بکارگیری ابزارهای وب 2.0 را بررسی می کند.
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته است. برای آزمودن متغیرها از آزمون های استیودنت تک نمونه ای، T مستقل، آزمون تعقیبی شفه، و آزمون تحلیل واریانس استفاده شده است.
    نتایج پژوهش نشان داد که میزان توانمندی کتابداران و مدیران در به کارگیری ابزارهای تبادل یا اشتراک اطلاعات، مدیریت و سازماندهی اطلاعات، اشاعه و بازیابی اطلاعات، و ابزارهای مرجع وب 2.0 کم تر از حد متوسط است و بیش ترین توانمندی در هر زمینه به ترتیب در به کارگیری شبکه های اجتماعی، راهنماهای موضوعی، موتورهای کاوش، و سیستم از کتابدار بپرس است. همچنین نتایج نشان داد بین نیروی انسانی با جنسیت زن و مرد از نظر توانمندی تفاوت معناداری وجود ندارد و بین دو گروه از کارکنان با تحصیلات کتابداری و غیر کتابداری از نظر توانمندی تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین میزان توانمندی کارکنان دارای تحصیلات کارشناسی از کاردانی بیش تر است. توانمندی کارکنان با سابقه کاری بیش تر از 20 سال از نیروی انسانی با سابقه کاری کم تر از 5 سال، بین 5-15 سال کم تر است. میزان توانمندی مسئولان شهرستان از مسئول کتابخانه و کتابداران بیش تر است.
    کلیدواژگان: وب 2، 0، ابزارها، کتابخانه های عمومی، کتابداران، اصفهان
  • زهره میرحسینی، آزاده فتاحی صفحات 125-145
    هدف
    تحقیق حاضر با هدف تعیین میزان رضایت شغلی کتابداران سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران در نیمه دوم سال 1393انجام شده است.
    روش شناسی: روش تحقیق پیمایشی تحلیلی بوده و داده ها از طریق پرسشنامه گردآوری شده و با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل 194 نفر کتابداران کتابخانه ملی شاغل در بخشهای مختلف کتابخانه می باشد. پرسشنامه براساس شش بعد رضایت شغلی مینه سوتا در 27 متغیر طراحی شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش ،میانگین رضایت شغلی کتابداران کتابخانه ملی از حد متوسط پایین تر است. میزان رضایتمندی در متغیرهای دیگری چون امکانات مادی و رفاهی ، رفتار مدیران ارشد و سیاستهای مدیریتی ، پایین تر از حد متوسط وخود شکوفایی ، ثبات شغلی و ماهیت شغل کتابداری در حد متوسط و وجهه اجتماعی سازمان و روابط متقابل کاری (روابط با همکاران) در حد بالاتر از متوسط بدست آمد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی ، نارضایتی شغلی کتابداران کتابخانه ملی در بیشتر ابعاد رضایت شغلی بیان شده است و این لزوم توجه به بهبود شرایط کاری کتابداران و اتخاذ تصمیمات جدیدی را از طرف مدیریت نشان میدهد.
    کلیدواژگان: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، رضایت شغلی، کتابداران، کتابخانه ملی ایران
|
  • Dr. Mortaza Kokabi Pages 9-29
    Purpose
    the purpose of the present text is to study whether or not the new substitute for "library and information science" that is, "knowledge and information science" is an appropriate name.
    Methodology
    the methodology employed in the present text is the reviewing of some texts including the ones related to changing of the field name and in general it is an interpretation of the texts studied.
    The methodology is of qualitative research.
    Findings: findings illustrated that the new name that is, "knowledge and information science" is not an appropriate name based on the arguments presented and a new substitute name is necessary.
    Conclusion
    after some arguments on the inappropriateness of the new name, as well as the specifications of the substitute name, "information science" has been suggested to substitute the new name provided the responsibilities imposed by the substitute name is also performed.
    Keywords: name change, knowledge, information science, librarianship, library, information science, information science
  • Pages 30-40
    Purpose
    This article analyzes and critiques the position and application of cognitive approaches in information science. It also introduces new horizons of cognitive research in information science.
    Method
    this research is descriptive and based on review-analytical type. For review and analyses of topic have been used scientific resources.
    Findings: cognitive approach has been effective on research flow and resolve problems of information science. Compared with others areas, Information retrieval widely has influenced by cognitive approach. Despite advantages and effective results of classical cognitive approach have in information research, but were met with criticisms. These criticisms resulted in emergence of social-cognitive approach in information science. In this approach, context and social conditions of user is important in interaction with information system.
    Conclusion
    information science needs integrated theoretical frameworks in order to be able used together social and also cognitive approach elements to resolve their research problems. Cognitive approach can be used for study of concepts and multiple processes that are crucial in information dissemination, distribution and transmission. It is also important that the use of cognitive approach spread to others areas of information science and expand the scope of multidimensional studies.
    Keywords: cognitive science, information science, social, cognitive approach, context, information retrieval, information seeking, knowledge organization
  • Pages 41-61
    Aim: The aim of this study is to provide the personal knowledge management paradigm for information science specialists and knowledge of public library of Kerman.
    Methodology
    The present study is qualitative and has been conducted using Grounded Theory Technique. The population of the study includes all experts of Knowledge and Information Science at public libraries in the Kerman province. To sample the data, the snowball sampling technique was used. The instrument of the study involves in-depth interviews and the process of interviewing continued till the data reached the level of theoretical saturation. The data obtained from the interviews were codded and analyzed.
    Findings: The findings suggest that analyzing the code obtained from interviews with Ali, phenomena, terms and conditions, strategies and consequences of public librarians Kerman personal knowledge and relationship between axis and sub-categories resulting extract this resulted in the discovery that the main issue was the personal knowledge management
    Results
    The success of the librarians for managing their personal knowledge is reliant on outsourcing the available knowledge on their mind. Therefore, knowledge sharing as an activity for circulating and transferring knowledge from one person to a group and organization is a fundamental factor in achieving the purposes and bridging the organizational gap. So public libraries have a duty to promote a culture of knowledge sharing personal, implementation of reward and encouragement, building confidence and knowledge of information between experts in this regard, be diligent at work.
    Keywords: Personal knowledge management, Personal knowledge management paradigm model, Public libraries of Kerman
  • Somayyeh Alamdar Pages 62-82
    Purpose
    The purpose of the present research is to survey the compatibility rate of Cataloguing in Publication (CIP) catalog cards of National Library and Archive of the Islamic Republic of Iran (NLAI) with Anglo-American Cataloguing Rules (AACR2).
    Methodology
    research is a survey of content analysis type and two researcher-made questionnaires have been employed to gather data. Data analysis has been performed using descriptive statistics such as frequency and percentage.
    Results
    data analysis indicated that the average compatibility rate of the descriptive part of CIP catalog cards with AACR2 was 87.12% without consulting the related books and 77.91% with consulting the books.
    Conclusion
    NLAI thus can be considered as to some extent successful in implementing CIP objectives, and the quality of its catalog cards can be described as desirable.
    Keywords: Cataloging in Publication data, Anglo-American Cataloguing Rules, National Library and Archive of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Cataloging in Publication data, Anglo, American Cataloguing Rules, National Library, Archive of the Islamic Republic of Iran
  • Mehri Firoozalizadeh, Somayeh Panahi Pages 83-103
    Purpose
    This study attempted to compare the Persian and English abstracts in MA theses and to provide a model for determining the accuracy of the abstract translations in MA theses in Knowledge and Information Science (KIS).
    Methodology
    The sample included 127 abstracts of MA theses in KIS from four Iranian state universities (University of Tehran, Shahid Chamran University, Ferdowsi University, and University of Qom).The scoring model adopted is based on Bacha (2001), emerging from Jacobs et al. (1981) ESL Composition Profile, which consists of five categories: Content, organization, language use, vocabulary, and mechanics. The abstracts compiled were scored in line with the scale above, showing a high inter-rater reliability (%90.7).
    Findings: The analyses reported scores in the following order for content (%65/23), organization (% 28/15), language use (%10/14), mechanics (%92/3), and vocabulary (%8/13). The total grade of the abstracts investigated in this study is (%70/75).
    Results
    The findings indicate that translation of the English abstracts of MA theses in KIS is at the intermediate level. The content of the abstracts are acceptable; however, other aspects of the abstracts need due consideration.
    Keywords: Writing Evaluation, English Abstract, Analytic Scoring, Translating evaluation, MA Theses of Knowledge, Information Science
  • Asefeh Oraee Pages 104-124
    Objective
    surveying the ability level of Public Libraries Foundation staff in Isfahan in using Web 2.0 application.
    Methodology
    This research is descriptive- survey method. A questionnaire developed by the researcher was used to collect data. To test the variables was used one sample, T-test, Scheffe, and analysis of variance Statistics.
    Results
    The results showed that the ability of librarians and administrators is less than average to using exchange or share information tools, manage and organize information, dissemination and retrieval of information, and Web 2.0 reference application, and the highest ability per field is to use in order social networks, directories, search engines, and the Ask a Librarian. As well as between female and mail staff is not deference in ability. Between staff with Librarianship education and etc is deference in ability. The ability of staff with more than 20 years of Work Experience is less than staff with work experience less than 5 years, between 5-15 years. The ability of city officials is more than Chief and librarians.
    Originality/ value: with changing user expectations, public libraries staff, has a great role in meeting the needs of their actual and potential users and with use of Web 2.0 can have been a very important role in development and promotion library services to consumers.
    Keywords: Web 2.0, Web 2.0 application, public libraries, Librarians, Isfahan
  • Zohreh Mirhosseini Pages 125-145
    Purpose
    The aim of this research is to determine the job satisfaction of the librarians of National Library and Archive Organization of Iran.
    Methodology
    The research method is analytical survey and the data is gathered through a questionnaire. It is analyzed by SPSS. The statistical population includes 194 librarians of National Library who are working in different departments of the library. The questionnaire is based on 6 dimensions of Minnesota job satisfaction questionnaire through 27 variables.
    Findings: According to research findings, the job satisfaction variables showed resources and welfare facilities, the behavior of senior managers, management policies is lower than the average. But self-fulfillment, job stability and the nature of the librarianship has an average rate, and the social aspect of work organization and interrelationships are higher than the average.
    Conclusion
    The results showed that there are not a significant difference between job satisfaction and the field of study. Also the rate of satisfaction of those with more experience in work is very low, but those who have higher education are more satisfied. On the whole dissatisfaction of the librarians of National Library of Iran is expressed in most job dimensions. So, management should consider the job condition improvement for the librarians and makes new decisions in this respect.
    Keywords: Key words: National Library, Archive of IR. Iran, Job satisfaction, Librarians, National Library of Iran