فهرست مطالب

دولت پژوهی - پیاپی 12 (زمستان 1396)

فصلنامه دولت پژوهی
پیاپی 12 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمد طباطبایی * صفحات 1-36
    متعاقب انقلاب های ملی که باعث پیدایش شکل جدیدی از دولت، موسوم به دولت ملت شد، شاهد اجرای عملی نظریات تفکیک قوا بودیم. من بعد، اصول بنیادین سازماندهی قدرت در دولت های مدرن بر روی نظریات تفکیک قوا و برداشت های مختلفی از آن قرار گرفت. به منظور جلوگیری از تمرکز قدرت و سامان بهتر امور سیاسی بر اساس نظریه ی تفکیک قوا، دولت های ملی به توزیع قدرت سیاسی از طریق ایجاد سه قوه ی مقننه، مجریه و قضائیه و جداسازی ساختاری و کارکردی آنها مبادرت ورزیدند. بدین ترتیب، سازمان سیاسی دولت های جدید بر اساس وضعیت سه گانه ای از اختلاط، جدایی و مشارکت میان قوای سه گانه شکل گرفته است. البته اصل تقسیم و جدایی کارکردهای دولتی و وظایف حکومتی و سپردن اجرای اختصاصی هر حوزه به قوه ای مستقل، هیچ گاه تضمینی برای ایجاد نظامی مردم سالارانه و گردش قدرت سیاسی میان نخبگان نبوده است.
    مقاله ی حاضر با هدف ارائه ی پاسخ مناسب به چرایی طرح و چگونگی اجرای نظریات تفکیک قوا و بررسی انواع و اشکال عینی و مصداقی آن نزد دولت های مختلف، پاسخ دهی به این سوال اصلی را وجهه ی همت خود قرارداده است که، علل و میزان دوری و نزدیکی اشکال سه گانه اختلاط قوا، تفکیک کامل و نسبی قوا از اصول شناخته شده ی دموکراسی چیست؟ فرضیه ی پژوهش حاضر این است که اجرای حقیقی و کامل اصل « نظارت و توازن » میان قوه های سه گانه، باعث محدودیت بیشتر قدرت و تعاملات سازنده تری شده است؛ به طوری که فقط در رژیم منعطف مشارکت قوا، شاهد ایجاد بهینه ی « تعادل قدرت » و « توازن دموکراتیک» از طریق تفکیک نسبی قوا هستیم.
    کلیدواژگان: نظریه تفکیک قوا، دولت، ملت، سازماندهی قدرت سیاسی، دموکراسی، مونوکراسی
  • رکسانا نیکنامی * صفحات 37-70
    در سی سال اخیر، تشکیک در دولت رفاه افزایش یافته است و بسیاری معتقدند دولت رفاه با ذات سرمایه داری مدرن در تعارض قرار دارد. بحران مالی حوزه ی یورو که از سال 2008 میلادی آغاز شد، بار دیگر نقش دولت را وارد امواج تئوریک اروپا کرد و سبب تجدیدنظر جدی در مورد کارویژه های دولت در سطح قاره ی اروپا گردید. با آغاز فاز دوم بحران (بحران بدهی در یونان) این انگاره قدرت گرفت که وجود دولت رفاه یکی از دلایل اصلی این بحران و رکود اقتصادی بوده است و جهت سرپوش گذاشتن بر کسری موازنه و کمبود بودجه دولتی، تئوری های فراوانی در راستای لزوم کم کردن بار مسئولیت اجتماعی و رفاهی دولت مطرح شد. در نتیجه بسیاری از دولت های اروپایی مجبور به اعمال اصلاحات عمیق ساختاری و پیروی از سیاست های ریاضتی شدند. نتیجه ی این سیاست ها کاهش قابل ملاحظه ی سطح دستمزدها،کاهش خدمات اجتماعی و خصوصی سازی بخش دولتی بود. در این بین این سوال پیش می آید که بحران مالی حوزه ی یورو، چه تاثیری بر دولت رفاه در اتحادیه ی اروپا بر جای گذاشته است و دولت رفاه چه جایگاهی در مدل اجتماعی اروپا دارد؟ در جواب می توان این گونه گفت که بحران مالی حوزه ی یورو، به دلیل کاهش رشد اقتصادی، سبب کاهش کیفیت دولت رفاه در اتحادیه ی اروپا شده است و تنها راه نجات دولت رفاه ایجاد رشد توام با اشتغال زایی است که از طریق افزایش رقابت پذیری حاصل می شود. برای آزمون فرضیه ی فوق از مدل نظری جامعه شناس دانمارکی، گوستاو اسپینگ اندرسن استفاده خواهد شد.
    کلیدواژگان: دولت رفاه، بحران مالی حوزه ی یورو، رقابت پذیری، مدل اجتماعی اروپا، رشد اشتغال زا
  • مجید روحی دهبنه * صفحات 71-105
    خاورمیانه و به ویژه جهان عرب از سال 2011 میلادی با دگرگونی و تحولات بسیاری مواجه شده است. این دگرگونی که از آن به «بهار عرب» و یا «بیداری اسلامی» تعبیر می شد، به جای ساخت دولتی نوین بر پایه ی یک نظم منطقه ای، با ورود متغیرها و عوامل متعددی چون گروه های تروریستی-تکفیری، پویش قومی کردها، پویش ترکیه در صحنه ی بازی خاورمیانه، تلاش عربستان برای تغییر توازن قوا، دکترین اوباما و رقابت های منطقه ای، با موج نوینی از بحران و بی ثباتی مواجه شده که در نوع خود بی سابقه می نماید. مسیر حوادث نشان می دهد که خاورمیانه پس از این اتفاقات، از آشفتگی زیادی در سطوح مختلف (داخلی، منطقه ای و بین المللی) رنج برده و بخش زیادی از این آشفتگی نیز به مساله دولت و بحران دولت ملی مربوط می شود. بر این اساس، این نوشتار با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، به دنبال تبیین تئوریک چرایی این آشفتگی و بی ثباتی در خاورمیانه پس از تحولات 2011 میلادی بر آمده است. در این زمینه، با استفاده از رویکرد «مجموعه ی امنیتی منطقه ای» و سطوح تحلیل (داخلی، منطقه ای و خارجی) مورد توجه این رویکرد، سعی دارد به صورت نظام مند آشفتگی دولت ها، پویش های منطقه ای، الگوهای دوستی و دشمنی، رقابت ها و ساختار قدرت در منطقه را تبیین و تحلیل نماید.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، مجموعه امنیتی منطقه ای، بحران دولت ملی، ساختار قدرت منطقه ای
  • ابراهیم برزگر *، صیاد حسین زاده صفحات 107-135
    سیاست گذاری در ایران به دلیل گسیختگی دو مرحله ی تدوین و اجرا، اغلب متفاوت از آن چه وعده داده شده، عملیاتی گشته و جوامع دانشگاهی نیز به دلیل تخصص گرایی ناگزیر تحلیل ها و راهبردهای متفاوت و بعضا متعارضی از زاویه ی دید خود برای سیاست سازان ارائه نموده اند که ظرفیت ترمیم گسیختگی مذکور را نداشته است. لذا محققان با بکارگیری الگوی تحلیلی چندجانبه گر «عقلانیت ترکیبی» اسنلن امکان های نقد و بررسی جامع سیاست های دولتی در جوامع علمی و متعاقب آن ارائه ی بازخوردهای همسو و منطبق که ظرفیت راهبردی و ترمیمی داشته باشد را در دستور کار قرار دادند. محققین با مطالعه ی موردی «طرح توزیع سهام عدالت» در قالب عقلانیت ترکیبی اسنلن که شامل چهار نوع عقلانیت (اقتصادی، سیاسی، قانونی و حرفه ای) است؛ تلاش دارند محذورات پیش گفته بر سر راه سیاست گذاری را مرتفع نمایند. روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای – مصاحبه ای غیرساختارمند و روش تجزیه و تحلیل داده ها تحلیلی- ساختاری است. جامعه ی آماری پژوهش شامل بیست مصاحبه شونده می باشد که به صورت قضاوتی انتخاب شده اند. هر حوزه ی عقلانیت را پنج متخصص مرتبط پوشش داده اند. یافته ها نشان می دهد طرح توزیع سهام عدالت به دلایلی چون عدم توجه به الزامات عقلانیت عملی و اقتصادی و توجه بیش از اندازه به الزامات عقلانیت سیاسی متفاوت از آن چه وعده داده شده، عملیاتی شده است. راهبردهای پیشنهادی نیز شامل حوزه های قانونی، سیاسی، اقتصادی و اجرایی می باشد.
    کلیدواژگان: دولت، سهام عدالت، سیاست گذاری، عقلانیت ترکیبی اسنلن
  • روح الله صفریان، سید جواد امام جمعه زاده * صفحات 137-173
    تحولات اجتماعی در عرصه ی جهانی نگرش به توسعه و پیشرفت را در سطح جوامع دستخوش تغییر و تحول کرده است. امروزه برای رسیدن به توسعه ی همه جانبه، سازماندهی ساختار اجتماعی متفاوتی لازم است. به گونه ای که تمام نیروهای اجتماعی در این ساختار پیش بینی شود. الگوی حکمرانی خوب با چارچوب اجتماعی و سیاسی متفاوت هم جهت با این شرایط جدید است. بر این اساس سوال اصلی مقاله ی حاضر این است که الگوی حکمرانی خوب بر توسعه ی همه جانبه چگونه تاثیر گذار است؟ فرض ما در این پژوهش این است که در الگوی حکمرانی خوب با ایجاد سرمایه ی اجتماعی در ساختار سه گانه ، خود موجب توسعه در سطوح مدیریتی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می شود. بدین سان در این رویکرد دولت با ماهیت و شخصیت متمایز و سازماندهی آن بر پایه ای منطقی و تسهیل گر در شراکت و همکاری بخش های اجتماعی دیگر مانند جامعه ی مدنی و نهادهای عمومی غیردولتی و بخش خصوصی به ایفای نقش در توسعه می پردازد و اصلی ترین ویژگی عصر جدید و جهانی شدن که همان تمرکززدایی است در این ساختار پیش بینی می شود. لذا این پژوهش تلاش دارد با روش توصیفی – تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی نشان دهد رویکرد الگوی حکمرانی خوب به عنوان یک رویکرد جدید در مطالعات توسعه بر دولت با جنبه های نهادی-سازمانی (مدیریتی) و ماهیتی (سیاسی و حقوقی) و در کنار آن بر نیروهای گوناگون اجتماعی همکار و هماهنگ با یک چشم انداز و ساختار افقی و شبکه ای تاکید دارد.
    کلیدواژگان: الگوی حکمرانی خوب، توسعه، سرمایه ی اجتماعی، دولت
  • جاسب نیکفر *، حسن علی یاری صفحات 175-208
    از جمله ی تئوری ها در خصوص توسعه در کشورهای جهان سوم، نظریه ی دولت های اقتدارگرای بوروکراتیک است. بر اساس این نظریه جوامع توسعه نیافته جهت گذار از وضعیت سنتی به مدرن نیاز به یک دولت مقتدر مرکزی و بوروکرات دارند. این مدل از توسعه گرایی، که برای نخستین بار در ایران بعد از کودتای 28 مرداد شکل گرفت و تا قیام 15 خرداد 1342 ادامه یافت، گفتمانی پیرامون عرصه ی سیاست و حکومت در ایران فراهم نمود که عنوان «سیاست و سلطه ی اقتدارگرای بوروکراتیک» داشت. پرسش اصلی مقاله این است که به چه دلایلی دولت محمد رضاشاه علی رغم دارا بودن تمام مشخصات تئوری اودانل و این که از مصادیق تئوری مذکور در میان سال های 1332- 1342بود اما پس از سال 1342 دچار آسیب پذیری شد و به دولت مطلقه تبدیل گشت؟ مفروض مقاله این است که؛ در حالی که کشورهای آمریکای لاتین و جنوب شرق آسیا بعد از چند دهه با بهره گیری از تضاد دو ابرقدرت «آمریکا و شوروی» توانسته اند به اقدامات چشمگیر در زمینه های مختلف، به خصوص توسعه ی عظیم اقتصادی دست بزنند، اجرای آن در ایران به دلیل چند عامل عمده سرانجام نامطلوبی داشته و در نتیجه حاکمیت آن از میانه ی سال 1342 از قالب یک دولت اقتدارگرای بوروکراتیک خارج و به یک دولت مطلقه رانتیر تبدیل می شود. روش گردآوری اطلاعات در این مقاله توصیفی- تحلیلی است و برای جمع آوری اطلاعات و داده ها از منابع کتابخانه ای استفاده شده و نتیجه گیری آن استنتاجی است.
    کلیدواژگان: اقتدارگرای بوروکراتیک، نارسایی دیوان سالاری، توسعه ی وابسته، ائتلاف شکننده، سرمایه ی داخلی و خارجی
|
  • Seyed Mohammad Tabatabaei * Pages 1-36
    Following the national revolutions which caused the creation of a new formation of state known as nation-state, we have witnessed the practical implementation of Theories of Separation of Powers. Ever since, the functional principles of organizing power in the modern state were based on the new theories about the separation of powers and their different perceptions. As a matter of fact, in order to prevent the centralization of power and to build a better organization of political affairs on the basis of Theory of Separation of Powers, the nation-states tried to the divide political power into three branches: the executive, the legislative and the judicial powers and separate them on the basis of their structures and functions. The present paper will attempt to identify the cause and the extent of remoteness or closeness of the ternary shapes of the combination of powers, relative or complete separation of powers of the known principles of democracy. The basic argument of the present research is based on the point that the true and complete implementation of the principle of “check and balance” among the ternary branches has caused more limitation on the power and constructive interactions; as a result, in a lenient system of the contribution of powers we witness the creation of a kind of “power equation” and “democratic balance” through the relative separation of powers.
    Keywords: Theory of Separation of Powers, State, Nation, State, Organization of Political Power, Democracy, Monocracy
  • Roxana Niknami * Pages 37-70
    In the last 30 years, the welfare state has been doubted and many believe that the welfare state is in conflict with the nature of modern and post-industrial capitalism. The financial crisis in the eurozone, which began in 2008, once again, has entered the state into European theoretical waves. And it led to serious reconsideration of state`s functions in the continent. With the onset of the second phase of the crisis, this idea has got power that the existence of a welfare state was the main cause of this crisis and economic downturn. In order to cover the deficit imbalance and the lack of State funding, many theories were put forward to reduce the burden on the state's social and welfare responsibilities. As a result, many European states were forced to apply profound structural reforms and adhere to austerity policies. The result of these policies was a significant reduction in wages, reduction of social services, and privatization of the public sector. The question is: how has the eurozone financial crisis affected the welfare state in the EU and what is the welfare state function in the European social model? The eurozone's financial crisis has lowered the quality of the welfare state in the European Union, due to the slowdown in economic growth, and the only way to save the welfare state is to create a growth with employment,which is achieved through increased competitiveness. To test the above hypothesis, the Danish sociologist Gustavo Sping-Andersen's model will be used.
    Keywords: Welfare state, eurozone financial crisis, competitiveness, European Social Model, employment growth
  • Majid Rouhi Dehboneh * Pages 71-105
    Middle East, especially the Arab world since 2011 has been a great deal of transformation. The changes that the "Arab Spring" or "Islamic Awakening" is mentioned rather than to build new state to build the foundations of a regional order, lead by the arrival of variables and factors such as entry Takfiri- Terrorist groups, dynamics ethnic Kurds, Turkey's quest game in the Middle East, Saudi efforts to change the balance of power, the Obama doctrine and global and regional challenges faced by the recent wave of crisis and instability that is unprecedented in its kind Course of events shows that the Middle East after the Islamic Awakening of the confusion among the various levels (local, regional and international) suffers. That much of this confusion is the question of the state and national state crisis. Accordingly, this article seeks to theoretical explanation of why this confusion and instability in the Middle East after the changes in 2011. In this context using the approach of "regional security complex" and application analysis levels (local, regional and international) attention has systematically tried this approach turmoil, governments, regional dynamics, patterns of friendship and enmity, conflicts and power structure in the region explain and analyze.
    Keywords: Aslamic Awaking, Regional Security Complex, Crisis of the National State, Regional Structure Power
  • Ebrahim Barzegar *, Sayyad Hosseinzadeh Pages 107-135
    policymaking in Iran is done, because of the rupture of two-stage collection and execution, often different from what was promised, Academic communities due to the inevitable specialization gave analyses and different strategies and sometimes competing with their own perspective to policy-markers which does not have the capacity to repair the rupture . Therefore, the researchers by using multi-pattern analysis '' combined rationality'' Snellen made it possible to criticize government comprehensive policies in the scientific community, and subsequently provide consistent feedbacks having the strategic and repairing capacity to put on theire agendum(program).. Studying the case of the "Equity Distribution Shares Plan" in the form of Snellen's combined rationality, which includes four types of rationality (economic, political, legal, and professional), researchers are trying to resolve the foregoing paths of policy. The data collection method is a non-structured interview and data analysis method is analytical -structural. The statistical population of the study consisted of twenty interviewees who have been selected judiciously. Each field of rationality has been covered by five related experts. The findings show that the plan for the distribution of equity has been operationalized for reasons such as not paying attention to the requirements of practical and economic rationality and overlooking the requirements of different political rationality than promised. The proposed strategies also include legal, political, economic, and administrative areas.
    Keywords: Government, Justice shares, policy making Snellen hybrid rationality
  • Ruhollah Safariyan, Seyed Javad Emamjomehzadeh * Pages 137-173
    Social changes in the global approach to development at the societies level has changed. Today a different social structure is required for the comprehensive development of the organization so that all social forces can be included in this structure. A good governance pattern with a different social and political framework is also in line with these new conditions. Accordingly, the main question of the present article is how good governance patterns affect overall development. Our hypothesis in this study is that in the model of good governance by creating social capital in its triple structure, it leads to the development of administrative, political, economic, social and cultural levels. Thus, in this approach, the state, with its distinctive nature and character and by organizing it rationally facilitates the development of partnership and participation of other social sectors, such as civil society and non-governmental public institutions, and the private sector. And the main feature of the new age and globalization is that decentralization is expected in this structure. Therefore, this research attempts to show by using descriptive-analytical method and using library and documentary sources that the model of good governance as a new approach to development studies emphasizes the state with institutional-managerial aspects and political and legal nature, and along with it, the various social forces that are co-ordinating with the perspective and the horizontal and network structure.
    Keywords: Good Governance, Development, Social capital, Government
  • Jaseb Nikfar *, Hasan Aliyari Pages 175-208
    Purpose
    one of the political theories that were introduced to the Third world countries is O’Donnell’s Centralized Bureaucratic Authoritarianism. It explains the development in the Latin America, whose characteristics are the rule of bureaucrats, political and economic monopoly (centralization), depoliticization and dependent capitalism. This model of development, called the bureaucratic authoritarian politics, was introduced for the first time in Iran after the 28th Mordad coup which continued till 15th Khordad 1342. This period marks the shifting of the traditional economy of Iran to the capital economy to embrace the path of modernization and development. In fact, This essay focuses on the damages and inefficiency of the authoritarian bureaucratic government of Mohammad Reza Shah and brings out to light the reasons why his government, considering the time between 1332- 1342, failed despite possessing all the features of O’Donnell’s political theory.
    Design/Methodology/Approach: In this article, descriptive - analytical methods and library resources have been used for collecting data and the conclusion is inductive.
    Finding: This essay focuses on the damages and inefficiency of the authoritarian bureaucratic government of Shah and brings out to light the reasons why his government, considering the time between 1332- 1342, failed despite possessing all the features of O’Donnel’s political theory.
    Orginality/value: The value of this article comes from the fact that this politico-economic model, despite being quintessential, has degenerated in Iran owing to some pivotal factors like contradictory functions of the Pahlavi government, dependent capitalism, depoliticization, bureaucratic formalism and the upsurge in oil revenues.
    Keywords: Bureaucratic authoritarian, bureaucratic incompetence, development associate, fragile foreign, domestic coalition