فهرست مطالب

دولت پژوهی - پیاپی 13 (بهار 1397)

فصلنامه دولت پژوهی
پیاپی 13 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدتقی قزلسفلی * صفحات 1-29
    پدیدار شدن واژه زیبایی شناسی در اواخر سده ی هجدهم در معنای لذت بی‏طرفانه بود. از نیمه ی دوم سده ی نوزدهم با طرح نظریه ی پایان هنر هگل و پیدایش ایدئولوژی ها و جریان های هنری مدرن، نسبت زیبایی و سیاست اهمیت یافت. چنان که در نیمه ی نخست قرن بیستم در دو دولت تمامیت خواه کمونیسم و فاشیسم آثار این پیوند مورد توجه نظریه پردازان قرار گرفت. در مقاله ی حاضر این پرسش اساسی طرح شده است که ایده ی زیبایی شناسانه شدن سیاست چگونه سبب تحکیم و ابزار مشروعیت آفرینی دولت می گردد؟ مفروضه ی نوشتار حاضر با تمرکز بر دولت فاشیستی، بررسی ساز و کارهای زیبایی شناسی فاشیستی است که با حذف نظریه ی خودآئینی فرهنگ و هنر، این بار همچون تکنیک سلطه در خدمت ساخت و مشروعیت بخشی دولت عمل می کند. یافته های پژوهش نشان می دهد پدیداری عینی سبب پالایش زیبایی شناختی قدرت دولت، تقویت و ضروری ساختن جنگ و خشونت و هم چنین حمایت از سرعت و فناوری در جهت وصول به اهداف این دولت تام گردیده است. مقاله از چارچوب نظری زیبایی شناسی انتقادی بهره برده و به روش توصیفی تحلیلی به نگارش درآمده است.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، سیاست، فاشیسم، دولت، فناوری
  • الهام رسولی ثانی آبادی * صفحات 31-67
    هدف اصلی این پژوهش پرداختن به دولت اسلامی عراق و شام (داعش) به عنوان یکی از کنش گران جدید در روابط بین الملل از منظری متمایز است. در واقع با بررسی ادبیات موجود و تقسیم این ادبیات بر اساس نام گذاری نویسنده به ادبیات علی/ تبیینی، اندیشه ای/ تکوینی، مقایسه ای/ تطبیقی، سنجش محور و آینده پژوهی می توان به این جمع بندی رسید که هیچ یک از این ادبیات برای فهم کنش گری داعش به منظور مقابله با آن، به این پدیده از منظر مفاهیم رشته ی روابط بین الملل با تاکید بر تحول مفاهیم این رشته (وجه تمایز این پژوهش با سایر آثار) توجه نکرده اند. بنابراین این پژوهش با گشودن پنجره ای جدید در حوزه ی مطالعاتی مربوط به داعش بر آن است تا این پدیده را از منظر برخی از مفاهیم روابط بین الملل همچون بازیگر، قدرت، امنیت، هویت و جهانی شدن مورد بررسی قرار دهد. از این رو در پاسخ به سوال چگونگی فهم ماهیت کنش‏گری داعش، فرضیه ی اصلی این مقاله آن است که برای فهم کامل کنش‏گری این پدیده به منظور اتخاذ اقدامات بازدارنده در قبال آن، هم جامعه‏ی علمی و هم جامعه ی بین المللی بایستی به طور هم زمان آن را از منظر مفاهیم گوناگون روابط بین الملل مورد بررسی و فهم قرار دهد. این پژوهش یک پژوهش توصیفی/ تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات در آن بر اساس جمع آوری داده های مجازی و استنادی است.
    کلیدواژگان: داعش، روابط بین الملل، قدرت، امنیت، هویت
  • رضا سلیمانی * صفحات 69-104
    تحلیل سیاسی جامعه ی معاصر ایران، نشان می دهد شناخت تاریخ تحولات خرد حکومتی(تصور معقول از دولت) در فهم ذهنیت نیروهای اجتماعی در قبال حکومت تاثیر جدی دارد. مشروطه ی ایرانی توانست اولین تردیدها را درباره ی دولت سلطنتی به وجود آورد و نگره های سنتی را درباره ی مشروعیت دولت زیر سئوال ببرد. با این وجود، بی نظمی/آشوب های اجتماعی و سیاسی پدیدارشده در جامعه ی ایرانی پسامشروطه، موجب هویدا شدن دوباره ی «بحران حکمرانی» و افت گرایش تحول خواهی در عقلانیت حکومتی سنتی و حرکت به سوی خرد حکومتی جدید گردید. این خرد جدید شرایط را برای بازتولید ساختار اقتدارگرای نوینی چون رضاشاه در واکنش به بحران حکمرانی پسامشروطه ای فراهم ساخت. از این رو در این مقطع، موج جدیدی از تلقی ها در میان روحانیت رسوخ یافت که با همان اشتیاقی که پیشتر در جستجوی آزادی و حکومت قانون بودند، به جستجوی حکومت مطلقه اهتمام ورزیدند و عملا به بازتولید روح استبداد قاجاری در کالبد دولت مطلقه ی پهلوی کمک کردند. به این ترتیب، نمودار تحولات سیاسی- اجتماعی ایران، نموداری سینوسی می نماید که مشحون از افت وخیزهای متناوب از تغییر یا پذیرش دولت استبدادی است. پرسش اصلی مقاله آن است که تلقی روحانیت از سلطنت، به عنوان دولت مشروع، در فضای پسامشروطه چه تحولاتی را پشت سر گذاشته است؟ فرضیه ی اصلی در چارچوب مفهوم «حکومت مندی» فوکو آن است که تصور روحانیت از سلطنت طیفی از مشروعیت پنداری دولت سلطنتی تا انتقاد و مخالفت با آن را تجربه کرده است. بر این اساس، هدف اصلی مقاله کشف تحول در تصور روحانیت در قبال پروبلمه ی سلطنت در فضای پسامشروطه تا انقلاب اسلامی است.
    کلیدواژگان: تلقی دولت، خرد حکومتی، مشروطه، انقلاب اسلامی، سلطنت، روحانیت
  • سید رضا موسوی نیا *، سیدجواد طاهایی صفحات 105-136
    جنگ و صلح از اصلی ترین مسائل دولت ها و ملت ها است اما موضوع صلح در مقایسه با جنگ، هم در جهان و هم در کشور ما، تصوری نابسنده و نارسا دارد و از این رو نیازمند بازاندیشی است. نظریه ی مدرن صلح می گوید: صلح محصول مدیریت یک دولت و یا مجموعه ای از دولت ها است که مستظهر به قدرت نظامی و هراس ناشی از آن ایجاد می شود. این نظریه ی ساده و موسع به مفروض اصلی مطالعات صلح در رشته ی حقوق و روابط بین الملل در قرن بیستم تبدیل شده است اما در این نوشتار مدعا آن است که نظریه ی مدرن صلح نه تنها مرتبط با واقعیت تاریخی «صلح» نیست، بلکه نقطه ی مقابل آن است. بر این اساس این سوال مطرح می شود که آیا صلح عبارت از استقرار نظم و ثبات در منطقه توسط دولت ها است یا واقعیتی تدریجی تر و ریشه ای تر از استقرار نظم و ثبات؟
    استدلال می کنیم که: صلح، توان و کارکرد یک اجتماع تاریخی [یا تمدن] برای تلطیف و قابل زیست ساختن مناطق پیرامونی خود از طریق گسترش ناهشیار فرهنگی است. این رویکرد کلاسیک به صلح است که در مقابل رویکرد مدرن قرار می گیرد. نتایج این رویکرد به صلح این است که صلح مشخصه ی دولت ها نیست، مشخصه ی اجتماعات است؛ صلح یک جانبه گرایی نیست، رابطه است؛ صلح ناشی از قدرت اجبار نیست، ناشی از آزادی و خودانگیختگی است. ایران از جمله ی آن اجتماعات تاریخی است که روابط صلح آمیز مبتنی بر رویکرد کلاسیک با اجتماعات پیرامونی خود در سراسر تاریخ خود داشته و از این رو توصیه می شود که سیاست خارجی آن مبتنی بر اندیشه ی کلاسیک به صلح باشد.
    کلیدواژگان: رویکرد مدرن، رویکرد کلاسیک، صلح، ثبات، دولت ایرانی
  • یاشار ذکی *، جواد حسن زاده صفحات 137-172
    یکی از کارکردهای نوین سیاسی حکومت در عرصه ی فضای مجازی شکل دهی «دولت الکترونیک» است که حکومت مرحله به مرحله در شکل گیری آن ایفای نقش می کند. مساله ی این تحقیق این است که دولت الکترونیک در کدام مناطق توسعه ی بیشتری یافته است؟ وضعیت دولت الکترونیک در ایران چگونه است و چه عواملی می توانند تاثیر بیشتری در توسعه ی دولت الکترونیک در ایران داشته باشند؟ در تحقیق حاضر سعی شده با استفاده از داده های مربوط به «پیمایش دولت الکترونیک سازمان ملل متحد» و با استفاده از آزمون های آماری و نرم افزار SPSS مناطق مختلف جهان با یکدیگر مقایسه شوند. این رتبه بندی بر اساس «شاخص توسعه ی دولت الکترونیک» انجام می گیرد. نتایج تحقیق نشان می دهد که شاخص توسعه ی دولت الکترونیک در کشورهای اروپای غربی و آمریکای شمالی و همچنین تا حدودی در کشورهای اروپای شرقی نسبت به سایر مناطق توسعه ی بیشتری یافته است. البته لازم به ذکر است که کشورهایی از آسیای شرقی و غربی در لیست برترین کشورها از نظر شاخص توسعه ی دولت الکترونیک حضور دارند، اما میانگین آسیا نسبت به اروپا و آمریکای شمالی بسیار پایین است که خود این امر نشان دهنده ی شکاف دیجیتالی و فاصله ی زیاد کشورهای آسیایی در توسعه ی فضای مجازی است. کشورهای آفریقای سیاه بدترین وضعیت را در این زمینه دارا هستند. فاصله ی بین مناطق در شاخص های خدمات آنلاین و زیرساخت های مخابراتی بیشتر است و در زمینه ی شاخص سرمایه ی انسانی اختلاف مناطق کمتر است. نمره ی ایران در شاخص خدمات آنلاین 33/0 است که نمره ی بسیار پایینی است و نشان می دهد که خدمات آنلاین در ایران هنوز جای پیشرفت بسیار دارد. نمره ی ایران در شاخص زیرساخت های مخابراتی 35/0 است که برابر با میانگین کشورهای آسیای شرقی است. نمره ی ایران در شاخص سرمایه ی انسانی 71/0 است که نمره ی خوبی است و نشان دهنده ی جایگاه خوب ایران از نظر سرمایه ی انسانی است و از میانگین همه ی مناطق به جز اروپا بالاتر است. در نهایت با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته که پایایی و روایی آن در حد مطلوبی به دست آمد، نگرش دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته ی جغرافیای سیاسی در رابطه با عوامل موثر در توسعه ی دولت الکترونیک در کشور سنجیده شد. نتایج نشان داد که از نظر افراد مورد بررسی توسعه ی خدمات آنلاین و زیرساخت های مخابراتی بیش از توسعه ی سرمایه ی انسانی در توسعه ی دولت الکترونیک نقش دارد.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، فضای مجازی، دولت، کارکردهای حکومت
  • قربانعلی قربان زاده سوار، سجاد امیدپور * صفحات 173-192
    هر یک از اقشار مختلف جامعه به سهم خود در تعیین سرنوشت کشور و رقم خوردن تحولات آن به ایفای نقش می پردازند. قشر روشنفکر نیز از جمله اقشار جامعه است و از این قاعده ی کلی مستثنا نیست. در ایران هم یکی از عناصر موثر در تاریخ سیاسی معاصر کشور، قشر روشنفکر است. نسل اول روشنفکران ایران به عنوان طلایه دار جریان روشنفکری کشور به تامل در مسئله ی انحطاط و عقب ماندگی کشور پرداختند و چرایی این وضعیت را در قالب رابطه ی قدرت دولت با جامعه، حدود قدرت دولت و بافت و ساخت قدرت تحلیل کردند. با توجه به این نکته، رسالت پژوهش حاضر، بیان مطالبات نسل اول روشنفکران ایرانی است و در پاسخ به این پرسش که مطالبه ی اصلی نسل اول روشنفکران ایران در مورد ساخت قدرت سیاسی کشور چه بود، این فرضیه طرح و با روش کیفی تحلیلی-توصیفی و کتابخانه ای-اسنادی بررسی و مشخص شد که خواسته ی اصلی این روشنفکران، محدودیت قدرت سلطنت برای تامین حقوق مردم با حاکمیت قانون بود که در قالب نقد سلطنت مطلقه ی استبدادی و حمایت از سلطنت معتدله ی مشروطه و حقوق مردم بیان می شد که از شاخصه های چارچوب نظام مفهومی لیبرالیزاسیون است و بر تحدید قدرت حکومت و تبدیل سلطنت مطلقه به سلطنت مشروطه برای تامین حقوق شهروندی مردم تاکید دارد.
    کلیدواژگان: روشنفکر ایرانی، سلطنت مطلقه و مشروطه، ساخت قدرت، حقوق مردم، لیبرالیزاسیون
|
  • Mohammad Taghi Ghezelsofla * Pages 1-29
    The emergence of the term of aesthetics in the late eighteenth century was neutral in the sense of pleasure. Since the mid-nineteenth century with Hegel's theory on the “End of Art” and the emergence of ideology and modern art, the relation between elegance and politics has come to be substantial. This relation also in the first half of the twentieth century in the totalitarian communism and fascist regimes was considerable. In this paper, the fundamental question is how the idea of ​​aesthetic in the politics solidifies the legitimacy and strength of the government.This article tries to review the mechanisms of aesthetics in Fascism that only serves as a control technique by eliminating the solipsism of culture and art theory. In order to ascertain the hypothesis of some elements of fascist aesthetics such as praising the state, aesthetic refinement of violence and technology will be discussed. Research findings show that the objective phenomenon has aided the aesthetic refinement of state power, the strengthening of war and violence, and the support of speed and technology to meet the goals of totality government. In this Paper, we used the theoretical framework of critical aesthetics and the article has been written in descriptive-analytic style.
    Keywords: Aesthetics, Politics, Fascism, State, Technology
  • Elhame Rasooli Saniabadi * Pages 31-67
    The main aim of this paper is the study of Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) from the perspective of the concepts of international relations. As the one of the important actors in the international politics, ISIS needs to be paid attention from different points and we do it in this paper. We attempt to study ISIS from the view of the concepts such as actor, security, power, identity, ontological security and globalization.
    For this aim in the first part of this paper we study the concept of state in the international law and we will conclude that we cannot consider ISIS as a state. So it is in governmental actor. Then we study ISIS as a social movement and an anti system movement. In the second part of this paper we study the concept of power in ISIS from the perspective of discursive power and coercive power. In the third part of this paper we study the concept of ontological security in ISIS and finally we study the concept of globalization and its relation to ISIS. The main question in this paper is how we understand ISIS from the perspective of concepts in international relations. We will conclude if the international society wants to deter ISIS, it should understand the relation between ISIS and concepts in international relations.
    Keywords: ISIS, International Relations, Security, Power, Identity
  • Reza Soleimani * Pages 69-104
    The political analysis of contemporary Iran indicates that cognition of history of Governmentality transition (rational mentality of the State), has serious impact on mentality of social forces towards government. Iranian constitutional revolution had created first doubts about monarchical state and took traditional images about it under question. However, social and political disorders and anarchies at the period of post-constitutional revolution, reformed “governance crisis”, bounded will of transition in governmental rationality and moving to new governmental rationality. This new governmental rationality, reinforced situation for reappearance of totalitarian structure in Reza Shah discipline. Consequently, a new mentalities of monarchy had been affected clergy image and convinced them to adhere sympathetically for revival of absolute government as well as their sympathy for liberty and law in the years of constitutional revolution. Therefore, Iran social and political changes could be modeled in Graph of Sine which is full of willingness to change or acceptance of the authoritarian state. Main question of the article is that: what evolutions clergy mentality has experienced toward Monarchy, as the legitimate state, at the period of post-constitutional revolution?
    The main hypothesis, in the framework of Foucault concept of “Govern mentality”, is that clergy mentality of Monarchy legitimacy has been experienced three phases: adherence, criticism, and finally opposition. Accordingly, main goal of the article is to discover transition of clergy mentality of Monarchy, from post-constitutional revolution to Islamic Revolution.
    Keywords: mentality of State, governmental rationality, constitutional revolution, Islamic revolution, monarchy, clergy
  • Seyedreza Mousavinia *, Sayed Javad Tahayi Pages 105-136
    War and peace is one of the most important challenges of states and nations. Peace compare to war, has an unclear and inexpressive concept requiring to be clarified. Modern state theory explaining the peace in context of politics and international relations alleges: peace is a product of sovereignty of one or more states backed by military power and its resulting terror. This simple and widespread theory has become a dominant paradigm in peace discussions in politics and international relations of 20th century. This article, however, alleges that modern theory of peace not only lacks historical backgrounds but also is the contrary to them. Based on that, the question is that: is peace an order and stability established by states in region or has some reality of more developing and deeper? We will argue that peace, in fact, is the ability of the society to make compatible the regions surrounding it through developing cultural unconsciousness. It is the classical approach to peace that contrast to modern theory of peace. What the approach leads to is that peace is a functional characteristic of states but of societies, peace is not unilateralism but bilateral interaction, peace shall not obtain through exercising the power but it arises from freedom and self-inducement. Iran is among these historical societies that had a peaceful relationship based on a classical approach with its communities throughout history and hence it is recommended for foreign policy to base upon classical approach to peace.
    Keywords: Classical Approach to Peace, Modern Peace Theory, Iranian Administrations
  • Yashar Zaki *, Javad Hassanzadeh Pages 137-172
    Different spheres of human life as a result of the emergence and spread of the phenomenon of "Internet" has changed. "E-government" covers all platforms and applications of ICT that services citizens, businesses, other government agencies and civil servants. In this study, we tried by using library resources in the theory and by using of data of “The United Nations e-Government Survey” first described the concept of cyberspace and e-government and then using statistical tests and SPSS, regions of the world to be compared with each other. The results show that e-government development index in Western Europe and North America and also somewhat in Eastern European countries become more developed than other areas. It should be noted that some countries of Eastern and Western Asia are on the list of top countries in e-government index, but the average is much lower in Asia than in Europe and North America, which represents the digital divide in Asia. Another thing worth mentioning is that the most difference between regions is in the telecommunication infrastructure and online services index and differences in human capital index is lower. For example, although the online services and telecom infrastructure in Iran is relatively poor, but the Human Capital Index is in good condition. Finally, using a questionnaire that was satisfactory reliability and validity, Students and graduates of the geo-political attitude in relation to factors in the development of e-government in the country was measured.
    Keywords: e, government, cyberspace, Government, state functions
  • Ghorban-Ali Ghorbanzadeh Savar, Sajjad Omidpour * Pages 173-192
    Each of the different classes of society makes a role in determining the country`s destiny and the formation of transformations. The intellectual class is including society classes too, and this not except from the general rule. Also, in Iran, one of the most effective elements is the intellectual class. First generation intellectuals of Iran, as the vanguard of intellectual stream, started to thinking around country`s decline and cause of this situation analyzed in the form of relation of government`s power to society, restrictions of the government`s power and the power structure. According to this point, the aim of this study is expression of claims of first generation intellectuals of Iran and in response to question that what were the main claims of intellectuals? To considering the main demands of this intellectuals, regarding to the method of a qualitative and analysis-describe, we assume restrictions of Monarchy power for people`s rights along with constitutional State. This claims told in shape of criticism of autocratic absolute Monarchy and supporting constitutional Monarchy that is features of conceptual system of the liberalization. as we know, The liberalization insists on the restrictions of government`s power and the conversion of absolute Monarchy to Constitutionalism for people`s rights.
    Keywords: Iranian intellectual, Structure of Power, Liberalization, Constitutional Monarchy, Absolute Monarchy, People's rights