فهرست مطالب

فصلنامه دولت پژوهی
پیاپی 14 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کامران ربیعی صفحات 1-36
    به جرات می توان گفت که طی دهه گذشته، هیچ منطقه ای در جهان به اندازه خاورمیانه و شمال آفریقا درگیر تحولات سریع سیاسی و دستخوش آشوب، ناآرامی و بی ثباتی نبوده است. آغاز دومینوی «اعتراضات توده ای بی ثباتی سیاسی» در پی شکل گیری بهار عربی تنها یکی از آن موارد است. هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین شرایطی است که بهار عربی در آن تکوین یافت. پرسش اساسی پژوهش حاضر آن است که چه عواملی موجب شد تا بهار عربی از تونس و مصر آغاز شود؟ در پژوهش حاضر تلاش می شود تا بر اساس رویکردی چند سطحی و چند بعدی، شرایط تکوین و آغاز بهار عربی تبیین شود. فرضیه اصلی پژوهش آن است که شباهت هایی میان تونس و مصر وجود داشته که موجب شد تا بهار عربی از این دو کشور و نه از سایر کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا آغاز شود. به لحاظ روشی، پژوهش حاضر از نوع پژوهش تطبیقی تاریخی مورد محور است. فرآیند تحقیق در سه مرحله به انجام رسیده است. در مرحله اول شباهت های موجود میان دو کشور تونس و مصر استخراج شد. در مرحله دوم ارتباط علی شباهت های استخراج شده میان تونس و مصر در قالب متغیرهای 9 گانه، با شرایط تکوین و وقوع بهار عربی تبیین شد. در مرحله سوم نیز تبیینی عام از شرایط تکوین و وقوع بهار عربی صورت گرفت و نشان داده شد که چرا بهار عربی از تونس و مصر آغاز شد.
    کلیدواژگان: تغییر رژیم، بهار عربی، خاورمیانه، شمال آفریقا، تونس، مصر
  • مهدی زیبایی صفحات 37-68
    به رغم انتظارات موجود برای گذار رژیم های اقتدارگرای جهان عرب به دموکراسی و ظهور دولت های قوی در پرتو ناآرامی های سال 2011 نتیجه حاصل از موج اعتراضات پس از گذشت هشت سال چیزی جز شکل گیری دولت های ناتوان در جمهوری های عربی و تثبیت نظام در پادشاهی های نفتی نبوده است. از یک سو، شکل گیری دولت های ورشکسته در سوریه و یمن نظم منطقه ای خاورمیانه را در آستانه فروپاشی قرار داده است؛ و از سویی دیگر، استفاده دولت های سعودی و بحرین از سرکوب برای فرو نشاندن اعتراضات نشان دارد که رابطه ارگانیکی بین نظام های حاکم و جامعه مربوطه وجود ندارد. در این ارتباط، دولت ها نه تنها متضمن اقتدار مرکزی در محیط داخلی می باشند بلکه بازیگر اصلی در محیط فراملی به حساب می آیند. با توجه به اهمیت جایگاه نهاد دولت در حفظ نظم داخلی و برقراری موازنه قدرت در محیط خارجی افزایش آگاهی پیرامون رابطه ناآرامی عربی و نهاد دولت موجب شناخت بیشتر تحولات منطقه ای خواهد شد. سوال اصلی پژوهش حاضر آن است که ناآرامی‏های عربی چه تاثیری بر نهاد دولت در کشورهای درگیر داشته است؟ نوشتار حاضر با فرض تاثیر دوگانه تضعیفی تقویتی ناشی از ناآرامی های مورد بر نهاد دولت در جهان عرب قصد دارد سوال مذکور را با استفاده از نظریه جامعه شناسی تاریخی روابط بین الملل و در چهارچوب چشم اندازهای سیاسی و اقتصادی موجود مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: ناآرامی های عربی، نهاد دولت، جامعه شناسی تاریخی، شرایط سیاسی اقتصادی، رژیم های عربی
  • مهدی نصر صفحات 69-102
    امروزه «عدالت» ، گو آن که هنوز جایگاهی در میان برخی از فلاسفه سیاسی دارد، اما در کشاکش مباحث اقتصادی نولیبرال و سیاست های بین المللی قدرت های بزرگ تقریبا به فراموشی سپرده شده؛ «دولت» اما وضعیت بهتری دارد. این مقاله سعی دارد با استفاده از روش تبارشناسی تلازم این دو مفهوم و نه الزاما این همانی آنها در خاستگاه خود را به نمایش بگذارد. اصول کلاسیک عدالت، یعنی آزادی سیاسی و اصول عدالت توزیعی به علاوه احترام به برابری طبیعت، اصول مستتر در اندیشه دولت، چه دولت باستانی و چه دولت مدرن، هستند. «دولت» نیز در خاستگاه خود برای شکل دادن به هویت سیاسی انسان، اصول عدالت را پیش فرض گرفته است. این امر ورای خطابه ای اخلاقی است و بیشتر به خاستگاه مشترک این دو مفهوم تاکید می کند. البته روایت ما از مفاهیم سیاسی متفاوت از روایات سوژه گرایانه مدرن است. بنابراین سعی دیگر ما این است که عدالت و دولت را از مفاهیم سوژه گرایانه، مفاهیمی که انتقادات زیادی بدان ها وارد شده، جدا سازیم و این امر را اثبات کنیم که حتی با پیش فرض های فلسفه های منتقد مدرنیته نیز اصول عدالت و دولت سر جای خود باقی می مانند و حتی اکنون برای پاسداری از آنها باید اهتمام بیشتری به خرج دهیم. بنابراین در بررسی خاستگاه مفاهیم اصلی فلسفه سیاسی، در مرحله نخست دولت باستانی و در مرحله بعد اصول امروزین عدالت و دولت در به هم پیوستگی خود و سرچشمه مشترک خودشان نشان داده خواهند شد.
    کلیدواژگان: عدالت، دولت، تبارشناسی، سوژه گرایی، پایان مندی
  • داود پرن، شجاع احمدوند * صفحات 103-143

    نظریه ترقی مشروطه که به درستی «آستانه جدید» ایران نام گرفته است، قصد داشت تا باتحدید دولت درایران، اساس مشروطیت را بنانهد. اما واقعه مشروطه دیری نپائید و ازدل آن «بلیه عظما» ، سلطنت رضاشاهی شکل گرفت. این که چرا آمال بزرگ روشنفکران ومشروطه خواهان یکسره بر باد رفت و نیز واقعیت تاریخی که ایران را به لبه پرتگاه رسانید و همگان را متقاعد کرد که برای نجات کشور، دولت مقتدر مرکزی تاسیس شود، که البته چنین هم نشد، مسئله این نوشتار است. «ایضاح منطق شکست» این نظریه، از طریق بررسی نسبت نظام فکری این دوره با سنت اندیشگی در ایران از سویی و اندیشه تجدد اروپایی از سوی دیگر، امکان پذیراست. این که نظریه مشروطه خواهی در ارتباط باواقعیت تاریخی چه وضعی پیداکرد و چه پیامدهایی از این وضع عاید ایران شد، هدف اصلی این مقاله است. نظریه ترقی-مدرنیزاسیون درایران، بابرداشتی سطحی از «فراروایت دانش مطلق» ، که در تقابل با «روایت» های سنتی در اروپا، دارای مبانی معرفتی نویی بود، سعی در تاسیس تجدد بر اساس مظاهر آن اندیشه کرد. مقوله آزادی نیز ذیل اندیشه ترقی طرح شده است. آنان، با تقلیل «فراروایت رهایی» اندیشه روشنگران اروپایی، آن را صرفا به آزادی از استبداد فروکاستند. یافتن مشروعیت این نهادهای نو در سنت، منجر به شکل گیری الگوی بازگشتی از منطق تحول ساختار اندیشه سیاسی در ایران معاصر شد که رویدادهای سیاسی نیز لاجرم با آن انطباق داشت.

    کلیدواژگان: نظریه ترقی، اندیشه قدمایی، نزاع تاریخی، ائتلاف نیروها، فراروایت دانش
  • مهدی حدادی ، محمد ستایش پور صفحات 149-182
    جامعه جهانی، نظاره گر ارتکاب اعمال متخلفانه ای است که بیش از یک دولت، به نحوی در آن نقش دارند. دو طرح 2001 و 2011 کمیسیون حقوق بین الملل در خصوص مسئولیت بین المللی، در کنار مسئولیت مستقل به مسئولیت در ارتباط با عمل دیگری که از آن به مسئولیت اشتقاقی یاد شده پرداخته است. کمک یا مساعدت، هدایت و کنترل، اجبار و شانه خالی کردن از تعهد بین‏المللی، چهار حالت حصری داخل در این قسم از مسئولیت هستند. با این همه، مشخص نشده است که دقیقا ارتباط میان این دو قسم مسئولیت چگونه است و با اعمال مسئولیت اشتقاقی، هر طرف مسئول به چه اندازه مسئولیت دارد و متعهد به جبران خسارت است. اصل بر مسئولیت مستقل است و مسئولیت اشتقاقی، فرع بر آن دانسته می شود. در حالت کمک یا مساعدت، هر دولتی تنها تا آن اندازه مسئولیت دارد که کمک کرده یا مساعدت نموده باشد نه بیشتر. در هدایت و کنترل، مسئولیت تضامنی اعمال می شود. این در حالی است که در حالت اجبار، طرف مجبور هیچ مسئولیتی نداشته و تمام بار مسئولیت بر دوش دولت اجبار کننده است. در مورد شانه خالی کردن از تعهد بین المللی، دولت نمی تواند و نباید پشت نقاب عضویت در سازمان پنهان شود و از تعهدات اولیه خود طفره رود.
    کلیدواژگان: دولت، مسئولیت اشتقاقی، عمل متخلفانه، نقض تعهد
  • سعید غیاثی ندوشن ، ابراهیم خلیلی صفحات 183-232
    «استقلال دانشگاه» سنگ بنای نظام دانشگاهی محسوب شده و بدین معنا است که دانشگاه ها در تعیین اهداف و اولویت های خود و اجرای آن ها آزاد گذاشته شوند. استقلال دانشگاه به طور چشمگیری به چشم انداز کلی دانشگاه و میزان دخالت سیاست وابسته است. با وجود این که تامین استقلال دانشگاه ها در آموزش عالی، نسبی بوده و به طور کامل و در هیچ دانشگاهی تحقق نیافته است اما این مفهوم در دوران حیات خود، همواره با دو مشکل اساسی مواجه بوده است؛ ابتدا درک نادرست از ابعاد و شاخص ها و سپس موانع متفاوت پیش روی آن به ویژه متاثر از دخالت های دولتی. بدین ترتیب، این پژوهش با هدف تبیین ابعاد مختلف استقلال دانشگاه و نقش دولت در ایجاد موانع تحقق آن و بر اساس روش ساختارگرایی رویکرد کیفی، شکل گرفته و از تحلیل اسنادی به عنوان ابزار گردآوری اطلاعات بهره گرفته است. یافته های پژوهش نشان می‏دهد صاحب نظران بر روی چهار بعد استقلال سازمانی، مالی، علمی و استخدامی به عنوان ابعاد اصلی استقلال دانشگاه، بیشترین اشتراک نظر را داشته و فرآیندهای سیاسی کشورها، حاکمیت تفکر سیاسی، سیستم متمرکز تصمیم گیری دولتی، محدودیت های مالی و استخدامی، تعصبات خاص جناحی یا حزبی از مهمترین موانع در مسیر تحقق استقلال دانشگاه بوده که در بروز تمامی این موارد، دولت ها نقش اساسی را ایفا می نمایند.
    کلیدواژگان: استقلال دانشگاه، دولت، استقلال سازمانی، استقلال مالی، استقلال علمی
|
  • Kamran Rabiei Rabiei Pages 1-36
    It is safe to say that over the past decade, no region in the world as much as the Middle East and North Africa has been involved with rapid political developments, unrest and instability. The beginning of a cycle of mass protests and instability in the aftermath of the Arab Spring is just one of those cases. The main purpose of the present research is to explain the conditions of the Arab Spring formation. The main question of the present research is what caused the Arab Spring to begin with Tunisia and Egypt?
    In this research, it is attempted to explain the conditions of development and the beginning of the Arab Spring based on the multilevel and multidimensional approach. The main hypothesis of the study is that there were similarities between Tunisia and Egypt, which caused the Arab Spring to begin from these two countries. In the method, the present study is a case-oriented historical comparative study. The research process has been completed in three phases. In the first stage, the similarities between the two countries of Tunisia and Egypt were extracted. In the second stage, the causal relationship of the similarities extracted between Tunisia and Egypt was described in the form of nine variables, with the conditions of the development and occurrence of the Arab Spring. In the third phase, there was a general explanation of the conditions of the Arab Spring development, and it was shown why the Arab Spring started from Tunisia and Egypt
    Keywords: Uprising, Regime Change, Arab Spring, Tunisia, Egypt
  • Mehdi Zibaei Pages 37-68
    It was expected in the light of Arab Uprisings that the authoritarian regimes gave way to the democratic ones and this changing had led to raising the potent states. But, it was resulted in forming the incapable state within the Arab republics and consolidating regime of the oil-rich monarchies. On the one hand, shaping failed states in Syria and Yemen put the Middle East regional system on the verge of collapsing. On the other hand, quelling protests by Saudi and Bahrain regimes showed that in these societies there is not any organic relation between authorities and crowd. By and large, the modern state not only bears central authority in the home but is the first actor in the international milieu. It has a significant role in keeping order within the country and forming the balance of power in the international realm. Therefore, by taking more information about the quality of relationship between the Arab uprisings and state as an entity one makes more perception over the Middle East international relations. This essay seeks to comprehend the impressions of Arab uprisings on the state that went through changes. Again, this work is tried to study this relation through the Historical Sociology of International Relations (HSIR)' lenses.
    Keywords: The Arab uprisings, State, Historical sociology, Political-economic conditions, The Arab Regimes
  • Mehdi Nasr Pages 69-102
    Nowadays, 'justice' has almost become a forgotten concept. Global inequalities as a received contemporary neoliberal order is taken for granted. As a political concept, 'State', however, has a better situation. Using genealogy as a method, this article tries to show the concomitance of these two concepts in their origin. The classical principles of justice, namely political freedom and the principles of distributive justice as well as respect for equality of the nature are the existing principles in thinking of state, both the ancient and the modern ones. In its origin, state presupposes the principles of justice to engender political identity of human being. This is beyond a moral preaching. Relativism, however, is going to be criticized. Instead, it emphasizes on the common origin and source of these two political concepts. Of course our narration of political situations is different from the modern subjectivist ones. So we try to separate and distinguish justice and state from subjectivist concepts, the very concepts which have been criticized very much. Instead, we try to prove that even with the presuppositions of those philosophies critical of modernity also the principles of justice and state remain in their place and we should vindicate them in the contemporary political spheres.
    Keywords: Justice, State, Genealogy, Subjectivism, Finitude
  • Davoud Paran, Shoja Ahmadvand Pages 103-143

    The theory of progress of constitutionality(Mashroutiat) which was aptly named “the new threshold” was aimed to lay the basis for constitutionalism by limiting the State. But the constitutionality didn’t last long and “the great misfortune” of the King Reza was formed out of it. Our question in the present research is the reason why all the great hopes of the constitutionalists and the intellectuals ran to waste and the historical reality that brought the country to the verge of destruction convinced the people that a central authoritarian state should be created. The explanation of the failure of the theory of progress is possible through the study of the relation between this era’s thought system, the thought tradition in Iran and the thought of the European Modernity. The fact that what eventually was the end of this thought system of constitutionalism in relation to the historical reality and consequences it had for Iran is the main aim of this article. The theory of progress-modernization in Iran had totally new epistemic foundations in comparison with the traditional “narratives” in Europe tried to constitute the Modernity on the basis of the western thought’s appearances. By reducing “the Metanarrative of Emancipation” in the thought of the European intellectuals they reduced that to freedom from despotism. Trying to find the legitimacy of these new institutions in tradition led to the formation of a returning model of the logic of transformation of the structure of political thought in Iran with which the political events conformed necessarily.

    Keywords: the Theory of Progress, the Old Thought, Historical Struggle, Alliance of Forces, the Metanarrative of Knowledge
  • Mahdy Haddady, Mohammad Setayeshpur Pages 149-182
    Nowadays, many wrongful acts have been committed in the international community that multiple states play role in its commission. In spite of recognizing Independent Responsibility as the cornerstone basis for allocating international law of responsibility, International Law Commissions (hereinafter ILC) draft Articles on Responsibility of States for Internationally Wrongful Acts (2001) (hereinafter ARSIWA) and its draft Articles on Responsibility of International Organizations (2011) (hereinafter ARIO) have recognized that attribution of acts to one actor does not exclude possible attribution of the same act to another state which is called Derivative Responsibility. Aid or Assistance, Direction and Control, Force and Circumvention of an International Obligation are the only four situations in the scope of derivative responsibility. Despite recognizing these, it is not expressly clarified what kind of relationship exists between them, or how to allocate these two responsibilities as secondary obligation and or how the related contribution is. In the situation of aid or assistance, each one is just responsible of its aid or assistance, so if the wrongdoer commits more internationally wrongful acts, the state in question is just responsible for the aid or assistance and not more; in the situation of direction or control, joint responsibility is applicable; in the situation of force, the forcing party is responsible; so the forced party is not responsible at all; And in the last one, circumvention is not justifiable at all; so the state in question cannot and must not escape from its primary obligation.
    Keywords: State, Derivative Responsibility, Wrongfully Act, Breach of Obligation
  • Saeed Ghiasi Nodooshan, Ebrahim Khalili Pages 183-232
    "University autonomy" is considered as the cornerstone of the university system and it means that universities are to be free in the setting of their goals and priorities and implementation of them. University autonomy is significantly dependent on the university overall perspective and the degree of political interference. Despite the fact that securing the independence of universities in higher education is relative, it has not been fully realized in any higher education institution. But this concept in its lifetime, has always been faced with two major problems; misunderstanding of dimensions and indicators, and particularly, the different obstacles and barriers to it especially those that are affected by government interference. Thus, this study is aimed to assess different aspects of university autonomy and the role of government in achieving its obstacles and barriers and qualitative approach based on structuralism method and used the documentary analysis as the means for data collection. The findings suggest experts on the four dimensions of organizational autonomy, financial, academic and staffing as the main dimensions of independence, most opinions are, Political processes of countries, the rule of political thought, decision making centralized system of government, financial constraints and recruitment, particular bias or sectarian factions of the most important obstacles and barriers on the path to achieve university autonomy which in formation of all these obstacles and barriers, governments play an essential role.
    Keywords: University autonomy, Government, Organizational Autonomy, Financial autonomy, Academic autonomy