فهرست مطالب

دولت پژوهی - پیاپی 7 (پاییز 1395)

فصلنامه دولت پژوهی
پیاپی 7 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین رمضانی قوام آبادی* صفحات 1-40
    عاقبت بعد از فراز و نشیب های فراوان سازمان ملل متحد، فلسطین را به عنوان «دولت غیر عضو ناظر» در این سازمان به رسمیت شناخت. شناسایی این وضعیت برای فلسطین موجب شد تا این دولت درخواست الحاق به کنوانسیون های مختلفی در زمینه حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بدهد. اساسنامه رم 1998 که سند تاسیس دیوان کیفری بین المللی است یکی از اسناد مهمی بود که فلسطین ضمن الحاق به آن اعلامیه ای مبنی بر پذیرش صلاحیت آن دیوان تقدیم کرد. الحاق فلسطین به این سند امکان تعقیب و محاکمه مرتکبین جنایات تحت صلاحیت دیوان را که در سرزمین فلسطین و علیه اتباع آن کشور صورت گرفته را فراهم می کند. دادستان دیوان مشغول بررسی و تحقیقات اولیه است تا در صورت وجود صلاحیت و مبنای معقول مطابق با اساسنامه به اعمال ارتکابی اسرائیل رسیدگی کند. پرسش اصلی این تحقیق مربوط به نحوه شناسایی فلسطین به عنوان دولت و آثار مترتب بر الحاق این دولت به دیوان کیفری بین المللی است. مهم ترین اثر الحاق مزبور، امکان ارجاع وضعیت توسط آن دولت به دیوان است. در این مقاله، تلاش می شود تا امکان سنجی نتایج حاصل از ارجاع وضعیت به دیوان مورد بررسی قرار گیرد. با تحلیل موضوع در پرتو مقررات اساسنامه دیوان کیفری به این نتیجه می رسیم که امکان اعتراض به صلاحیت دیوان از طرف اسرائیل خیلی محتمل است و در ضمن از آن جا که اسرائیل عضو دیوان نمی باشد و یقینا این محکمه به منظور انجام تحقیقات با مشکلات فراوانی روبرو خواهد بود که همکاری اسرائیل را می طلبد اما نمی توان به این همکاری زیاد خوشبین بود.
    کلیدواژگان: فلسطین، اسرائیل، دیوان کیفری بین المللی، صلاحیت، همکاری
  • الهام رسولی ثانی آبادی* صفحات 41-72
    هدف اصلی این مقاله بررسی نوع جامعه پذیری دولت های خاورمیانه (با تاکید بر دولت های انقلابی منطقه) توسط دولت آمریکا به عنوان هژمون نظام بین الملل می باشد. در همین راستا فرضیه اصلی این مقاله با تاکید بر ابعاد دوگانه جامعه پذیری در روابط بین الملل، آن است که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، دولت آمریکا به عنوان کنش گری عقلانی و بر اساس یادگیری اجتماعی پیچیده و استعاره شرم ناشی از تجارب گذشته و به عنوان هژمون نظام بین الملل تلاش کرده است تا روند جامعه پذیری دولت های منطقه را وارد مرحله جدیدی نماید؛ به این معنا که در عوض تاکید و استفاده از سازوکارهای مادی گرایانه (اشغال نظامی و یا مداخله مستقیم) از سازوکارهای معناگرایانه این فرآیند از جمله تکیه بر اقناع سازی و توجیه این کشورها در جهت درونی کردن هنجارهای موردنظر خود استفاده نماید. برای بررسی این فرضیه بعد از بررسی سازوکارهای مادی گرایانه و معناگرایانه جامعه پذیری در روابط بین الملل با استناد به مواضع اعلامی رییس جمهوری آمریکا و اقدامات صورت گرفته در این راستا، به بررسی فرضیه اصلی می پردازیم. این پژوهش تحلیلی توصیفی با تکیه بر مطالعه موردی سیاست خارجی آمریکا در دوران اوباما بوده و روش گردآوری اطلاعات در آن به صورت استفاده از منابع اسنادی و مجازی است.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری، هژمون، دولت انقلابی، آمریکا، خاورمیانه
  • علی عباسی شوازی* صفحات 73-94
    حدود 14 سال از طرح پرونده هسته ای ایران در نهادهای بین المللی از جمله آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل متحد می گذرد و این موضوع یکی از مهم ترین مسائل داخلی برای ایران و بین المللی، برای کشورهای درگیر بوده است. سوال اصلی این تحقیق، تاثیر تحولات هسته ای بر امنیت جمهوری اسلامی ایران است. برای پاسخ به این سوال در بعد نظری از رهیافت رئالیستی به امنیت، به منظور احصا شاخص های امنیت و هم چنین ارائه شاخص هایی از امنیت ملی طرح شده است. هم چنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش SWOT و روش تحلیلی تاپسیس بهره گرفتیم. بر اساس روش SWOT، با سنجش چهار معیار نقاط قوت و ضعف داخلی و فرصت ها و تهدیدات بین المللی برنامه هسته ای، به بررسی تاثیر تحولات هسته ای بر امنیت پرداخته ایم. بر این اساس فرضیه ی پژوهش حاضر عبارت است از: بین نقاط ضعف و تهدیدات تحولات هسته ای ایران و کاهش سطح امنیت ملی رابطه معناداری وجود دارد. در نهایت بر مبنای فرضیه این تحقیق، جمهوری اسلامی ایران در صورت کاستن از نقاط ضعف در داخل و مقابله صحیح و خردمندانه با تهدیدات بین المللی در پرونده هسته ای می تواند امنیت خود را ارتقا بخشد و یا بالعکس به واسطه ی عدم کارآیی لازم در این حوزه ها، امنیت کشور به مخاطره بیافتد. این مقاله حاصل تجزیه و تحلیل به روش دلفی بر مبنای تکمیل پرسشنامه توسط 36 نفر از کارشناسان و نخبگان روابط بین الملل و مذاکرات هسته ای می باشد.
    کلیدواژگان: تحولات هسته ای ایران، رهیافت رئالیستی، چرخه سوخت هسته ای، امنیت جمهوری اسلامی ایران
  • کیومرث اشتریان*، حسن کریمی فرد صفحات 95-133
    یکی از مهم ترین نهادهای ایران در زمینه تمرکززدایی و توسعه متوازن مبتنی بر ویژگی های فضایی جغرافیایی، شوراهای اسلامی شهر و روستا می باشند. در جمهوری اسلامی ایران، شوراهای اسلامی شهر از سال 1378 تشکیل شده اند و از تاریخچه نسبتا کوتاهی برخوردار هستند. با ارزیابی چهار دوره ای که از تشکیل شوراهای اسلامی شهر می گذرد می توان به عملکرد نه چندان مطلوب آنها بر اساس اهداف تعیین شده در قوانین و اسناد بالادستی اشاره کرد. پژوهش حاضر بر آن است تا دلایل این عدم موفقیت را در ابعاد گوناگون مورد بررسی و واکاوی قرار دهد. جامعه آماری تحقیق شامل اعضای شوراهای اسلامی شهر در سراسر کشور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و کارشناسان حوزه های مرتبط با شوراهای اسلامی شهر می باشد. برای بررسی چگونگی عملکرد شوراها از آزمون تی تک نمونه ای و برای بیان روابط دو متغیره و هم چنین اثبات معنی دار بودن یا معنی دار نبودن روابط میان آنها و میزان تاثیرگذاری هرکدام از متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته از آزمون رگرسیون خطی دو متغیره استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تمرکزگرایی، رانتی بودن سیستم و مبهم بودن جایگاه حقوقی موجب عملکرد نامطلوب شوراها در ایران شده است.
    کلیدواژگان: شوراهای اسلامی شهر، جایگاه حقوقی، تمرکززدایی، سیستم رانتی
  • رضا ماحوزی*، مسعود اعتصامی صفحات 133-162
    از جنبش های فکری معاصر، که نسبتی با فلسفه و عرفان اسلامی دارد و ابتدا در دنیای غرب به ظهور رسید، جنبش فکری سنت گرایان یا پیروان خرد جاودان است. در واقع این گرایش فکری بازخوانی سنن حکمی و الهی تمدن های ماقبل تجدد است. در این چارچوب، معرفت در قالب حکمت خالده و از طریق عقل شهودی قابل دستیابی است و سیاست ابزار رسیدن به زندگی ایده آل سنتی. به نظر سنت گرایان دموکراسی به عنوان حکومت مطلوب جهان مدرن، با نفی اندیشه سلسله مراتبی نمی تواند تمام وجوه انسان را متعالی کند. در این مقاله بر اساس نظر سنت گرایان از جمله سیدحسین نصر سلطنت دینی به عنوان شیوه مطلوب حکومت و نظریه ی دولت مورد بحث واقع شده است. هم چنین سعی در طرح انتقادات اساسی اندیشه سنت گرایی به علم و تمدن جدید در حوزه های مختلف از جمله دولت داریم، تا بتواند برخی الزامات اندیشه سنت گرایی را برای تحول در نظم مدرن در ساحت های مختلف فکری و اجتماعی تبیین کند و نتایج این اندیشه را برای دنیای جدید آشکار سازد. این مقاله کوششی است که با تبیین منطق نفی (دنیای جدید) در نزد سنت گرایان، راه های سنتی زیستن و اندیشیدن را در جهان معاصر از جمله در حیات سیاسی و از منظر دولت نمایان کند و در پی یافتن پاسخی به این پرسش است که برای سنتی زیستن چگونه باید با اندیشه جدید مواجه شد و جایگزین سنت گرایی برای وضعیت فعلی را از چه طریقی باید پیش گرفت؟
    کلیدواژگان: سنت گرایی، تمدن جدید، مدرنیته، سلطنت دینی، دولت
  • هادی آجیلی*، نژلا بانکیان صفحات 163-192
    مفهوم قدرت همواره در کانون مطالعات مربوط به مباحث سیاست جهان جای داشته است. این در حالی می باشد که این مفهوم در برهه های زمانی مختلف از جنبه های متفاوتی تغییر یافته و مورد بررسی قرار گرفته است. به طوری که طی سه دهه ی اخیر، شاهد تحولات گسترده ای در قدرت از نظر ماهیت، آرایش، روابط و ساختار بوده ایم. هدف عمده این نوشتار، واکاوی و تشریح دگرگونی های صورت گرفته در ساختار قدرت در نظام اقتصاد سیاسی جهانی می باشد. این ساختار قدرت نیز تغییرات خود را غالبا در دو حوزه غیردولتی یا خصوصی شدن اقتدار سیاسی و برآمدن پدیده مزیت رقابتی یا رقابت پذیری متجلی و نمایان می سازد. این تحولات در ساختار قدرت بالطبع منجر به تحولاتی در دولت ها نیز خواهد شد، به طوری که همگام با این دگرگونی ها، دولت ها نیز در پی تغییر نقش و اتخاذ سیاست های نوینی در این راستا می باشند. لذا، «دولت رقابت» یا «دولت ناظر» می تواند دولتی باشد که با الزامات ساختار فعلی قدرت، قرابت و هم خوانی بیشتری دارد. بدین جهت این مقاله درصدد است تا به این پرسش اساسی پاسخ دهد که آیا تغییر ساختار قدرت در نظام اقتصاد سیاسی جهانی تاثیری بر شکل گیری دولت رقابتی داشته است؟ فرضیه مطرح شده آن می باشد که تغییر ساختار قدرت در نظام اقتصاد سیاسی جهانی از طریق ملزم ساختن دولت ها به تمرکززدایی موجبات شکل گیری دولت رقابتی را فراهم آورده است. در این راستا بهره گیری از نظریات متفکری چون فیلیپ سرنی یاری رسان ما در این امر خواهد بود.
    کلیدواژگان: نظام اقتصاد سیاسی جهانی، مزیت رقابتی، دولت رقابتی، ساختار قدرت، خصوصی شدن اقتدار سیاسی
|
  • Mohammad Hossein Ramazani Ghavam Abadi * Pages 1-40
    Finally, after much ups and downs of the United Nations, Palestine has been recognized as a "non-member observer state" by the organization. Palestine’s recognition by the United Nations led to its accession to various conventions on human rights and humanitarian law. Rome Statute 1998 – the constitutive act of the International Criminal Court – was one of the important documents to which Palestine joined while it made a declaration indicating the admission of the jurisdiction of the Court.
    Palestine’s joinder to this document provided the possibility of prosecution and trial of the perpetrators of crimes committed under the Court's jurisdiction at the Palestinian territory and against its subjests. The Court's prosecutor is making the preliminary examinations and investigations to find out whether there is the Court’s jurisdiction and a reasonable basis in accordance with the articles of the statute in order to initiate the proceedings. The main question of the present research is on the manner of Palestine’s recognition as a state and the effects associated with its joinder to the International Criminal Court. The most imporstant effect of such joinder is the possibility of referring a situation by the state to the ICC. In this essay, an attempt is made to study the results caused by referring a situation to the Court. Israel will face a cooperation demand but we should not be too optimistic about its cooperation.
    Keywords: Palestine, Israel, the International Criminal Court, competence, cooperation
  • Elham Rasooli Saniabadi * Pages 41-72
    Most of the foreign policy analysts believe that president Obama has neglected the importance of Middle East region in the US foreign policy. They argue that the most important sign of this ignorance is non military intervention in Middle East region’s revolutionary states by the US. But contrary to this viewpoint the main assumption of this essay on the basis of the sociological approaches of International Relations is that president Obama as the rational actor as the result of complex learning instead of simple learning tried to socialize the revolutionary states in Middle East region on the basis of convincing and explaining but not military intervention. The first part of this paper talks about socialization and the second part about hegemon and revolutionary states. The third part is about the foreign policy of the United States in the period of president Obama. This paper ends with a conclusion. Data and information in this paper are gathered from different essays and the internet. This paper assumes that socialization in international relations is very important and foreign policy analysts and theorists of international relations should attend to this subject.
    Keywords: Socialization, Hegemon, Revolutionary States, Middle East
  • Ali Abbasi Shavazi * Pages 73-94
    It’s been almost 14 years from the time when Iran’s nuclear program was set forth in the international organs including IAEA and the United Nations Security Council and it is one of the most important internal problems for Iran and international environment. The main question of this essay is the impact of the nuclear developments on the security of the Islamic Republic of Iran. To answer this question from the theoretical viewpoint the realist approach to security was used in order to find the parameters of security and to provide the parameters of national security as well. Besides the SWOT method was used to analyze the data and the TOPSIS method was used too. On the basis of the SWOT method we studied the impact of the nuclear developments on the security by surveying four tests of internal points of strength and weakness and international opportunities and threats. Therefore the hypothesis of the present research is that there is a significant relationship between the points of weaknesses and the threats of Iran’s nuclear developments and the decrease of the level of national security. In the end on the basis of the hypothesis of the present research if the Islamic Republic of Iran reduces the internal points of weaknesses and encounters the international threats in the nuclear case in a correct and reasonable way it will be able to improve its security or on the contrary through lack of efficiency in these areas the country’s security would be endangered. The present research is done by using Delphi technique on the basis of completing a questionnaire by 36 persons of experts and elites of International Relations and nuclear negotiations.
    Keywords: nuclear developments, realistic approach, nuclear fuel cycle, national security of the Islamic Republic of Iran
  • Kiyomars Ashtarian *, Hasan Karimifard Pages 95-133
    City councils are assumed to be one of the most important institutions for decentralization and realization of balanced development based on spatial-geographical features in Iran. In the Islamic Republic of Iran, city councils were formed in 1999 and have a relatively short history. On the basis of the evaluation of the city councils’ life within four periods we can point to their not very favorable performance considering the goals set out in the related laws and documents. The present essay is trying to examine and analyze the reasons for their lack of success in different aspects. Our statistical population consisted of members of the city councils across the country, members of the parliament and experts in areas related to the city councils. Single sample t-test was used to investigate the function of the councils. To express the relationship between two variables and also prove significant or not significant relationship between them and the impact of each independent variable on the dependent variable, a bivariate linear regression analysis was used. The results indicate that the centralization, the rentier system and ambiguous legal status have led to unsatisfactory performance of the councils in Iran.
    Keywords: Islamic city councils, legal status, decentralization, rentier system
  • Reza Mahoozi *, Massoud Etesami Pages 133-162
    One of the contemporary thought movements which has a relation with philosophy and Islamic mysticism and emerged first in the western world is the thought movement of traditionalists or the followers of the Eternal Wisdom. In fact this thought trend is a rereading of philosophical (hekmi) and divine traditions of the pre-modern civilizations. In this framework knowledge can be achieved through eternal philosophy and by intuitive reason and politics is a kind of instrument for reaching the ideal traditional life. According to the traditionalists democracy as the favorite way of government of the modern world by denying the hierarchical thinking cannot transcendentalise all aspects of human beings and in this essay on the basis of the traditionalists’s views including Seyyed Hossein Nasr’s the religious sultanate as the favorite way of government and the theory of state is studied. We also tried to put forward the traditionalism’s fundamental criticisms of the modern science and civilization in different aspects including the state in order to explain some of the prerequisites of traditionalism for evolution in modern order in different areas of thinking and society and to make clear the results of this way of thinking for the modern world. This essay is an effort to make clear the traditional ways of living and thinking in the contemporary world including the political life and from the viewpoint of state by explaining the traditionalists’ logic of denial (of the modern world). It is also an effort to find an answer to the questions: “how should we encounter the modern thought and how should we find an alternative to traditionalism for the current situation?”.
  • Hadi Ajili *, Nejla Bankian Pages 163-192
    The aim of this paper is to describe the developments which have taken place in the power structure and following that we investigate the impact of such developments on the formation of the competition state. Indeed, in a new power structure, states are no longer considered as the main actors and the only source of political authority, but we have witnessed the emergence of non-state actors which have the significant effects on political outcomes and decisions. Thus, the power structure has been shifting away from the state-oriented approach to power privatization. Moreover, the emergence of the concept of competitiveness is another aspect of the transformation of the power structure. In fact, the competitiveness has been considered as a fundamental target for all states. Hence, the distribution or privatization of power and highlighting the competitiveness in a world politics can affect privatization, marketization and competitiveness of states. Therefore, we have witnessed the formation of a novel state which is known as the competition state. Actually, the competition state is a kind of state which pursues the policies such as privatization, deregulation, encouraging of the innovation and setting up of the companies for Maximization of profits. At the end of the day, we can contend that as a result of pluralization of power in a global system, states are also required to be pluralist.
    Keywords: The global political economy system, Competitiveness, Competitive state, the power structure distribution of power