فهرست مطالب

نشریه دین و دنیای معاصر
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • محمدرضا تمسکی صفحه 3
    در این مقاله توصیفی- تحلیلی، «عقل قرآنی » با «عقلانیت نوعی »، «هنجاری »، «کل نگر » و «ابزاری » مقایسه شده است. جهت مقایسه از طریق «تحلیل محتوا » به سوالات مقدماتی پاسخ داده شده است: انواع عقل قرآنی کدام است؟؛ شمول عقل قرآنی تا به کجاست؟؛ تحت چه مقوله هایی قرار می گیرد؟؛ در چه کسانی به وقوع پیوسته؟؛ در چه شبکه معنایی قرار دارد؟؛ تا بتوان به این سوال اساسی پاسخ داد که عقل قرآنی با عقلانیت چه نسبتی دارد. واژه«عقل » می تواند به معنای نکراء (شیطنت و زرنگی) نیز بیاید؛ اما عقل قرآنی صرفا عقل «نظری » و«عملی » را تایید می کند و در این مقاله تعریفی منحصر به فرد دارد: «علم توام با سلامت فطرت که توانایی تمیز حق و باطل، خیر و شر و خیرالشرین را داشته، فرد را بدون کمک دیگران از پدیده ای آشکار بر آنچه نهان است هدایت و از بدی منع نماید»؛ هیچ یک از انواع عقلانیت، با حد بالای عقل قرآنی- «لب » - نسبتی ندارند؛ اما برخی از انواع عقلانیت با حد پایین عقل قرآنی- «سفاهت » و «جهل »- قابل قیاس می باشند.
    کلیدواژگان: عقلانیت، تحلیل محتوا، عقل قرآنی
  • امیر دیوانی صفحه 25
    در شناخت خداوند، شناخت رابطه ی خدا با مخلوقات و شناخت رابطه ی مخلوقات با خداوند، پاره ای از واژه ها توانایی های زبانی، معنایی، شناختاری و نفس الامری ویژه ای را دارند. یکی از این واژه ها، واژه ی «شیء » است. از یک طرف، این کلمه در شناخت عام بشری واژه ای آشناست و نه فقط بی نیاز از هر تعلیم و اکتساب که هر تعلیم و اکتسابی به درک آن وابسته است. از طرف دیگر، این واژه ی آشنا و فراگیر می تواند بر همه ی موجودات، چه خالق و چه مخلوق، اطلاق شود؛ و نیز می تواند همه ی مخلوقات را به یک سو برد تا از این طریق زمینه ی تمایز احکام آن ها به یک باره آشکار گردد و رابطه ی آن ها با خداوند مشخص شود. در این نوشتار تلاش شده است تا موقعیت این واژه در کتاب خداوند به تحقیق گرفته شود. نشان داده می شود که این واژه در شناخت های مذکور موقعیت ویژه ای را از آن خود کرده است.
    کلیدواژگان: واژه ی شیء، اطلاق شیئیت، حقیقت شیئیت، نفی شیئیت، خواص شیئیت
  • مجید رضایی دوانی صفحه 47
    سوره های توبه و مائده حاوی مهمترین دستورات ثابت اسلام از جمله امور اقتصادی در دوره گسترش اسلام است. تأمل در محتوای آن برای شرایط فعلی جامعه ایران که در پی بهره گیری از تجربه صدر اسلام است مفید است. سوال اصلی مقاله آن است که اصول اقتصادی که قرآن در دوره اخیر رسالت (پس از فتح مکه) بیان کرده کدامند و چه حقیقتی را آشکار می کند؟ آیا می توان با استفاده از آن تشخیص داد که مهمترین مباحث اقتصادی در جریان گسترش جامعه چیست و بر روی کدام مطلب باید در شرایط مذکور تکیه کرد؟
    فرضیه مقاله که با تامل در قرآن اثبات شده آن است که قرآن در سالهای پایانی رسالت و به عنوان مهمترین دستورات اقتصادی بر معیار های همکاری اجتماعی و لزوم انجام تعهدات و اصلاح نظام درآمد دولت، دوری جریان وجوه نقدینگی از هر گونه فساد مالی، هدایت دارایی های مالی به سمت تولید و بهبود نظام توزیع داوطلبانه در کنار نظام توزیع مجدد درآمد الزامی و معیار تولید و مصرف تاکید دارد.
    کلیدواژگان: آیات اقتصادی، اقتصاد اسلامی، ربا، کنز، انفاق، مالیات، دوره اخیر رسالت پیامبر اسلام
  • زهرا اخوان صراف صفحه 65
    بخش عمده تلاش های اعجازشناسانه قرآن در طول تاریخ و مخصوصا سده های اخیر مصروف به نشان دادن این بوده که یک امر علمی جدید را قرآن قرن ها قبل، پیش بینی کرده است؛ پس فرابشری و معجزه است. پژوهش حاضر به دنبال اعتبارسنجی این رویکرد است و با نشان دادن موانع و اشکالات آن، آشکار می کند که قرآن به این معنا مدعی اعجاز نیست؛ هرچند اطلاع از دانش های جدید، در فهم عصری قرآن دخیل است و پرده از شگفتی های آن برمی دارد. این خاصیت که قرآن کریم ظرفیت انعطاف به دانش های هر زمان را دارد از مهم ترین وجوه شگفتی آن، یا از اسرار اعجاز این کتاب گران سنگ است. این اثر پس از ماهیت شناسی معجزه و نقد اعجاز علمی قرآن با مبنای پلورالیزم تفسیری، با تکیه بر برخی از نمونه ها آشکار می کند که اطلاع از این دانش ها توان دست یابی به معانی ای برای قرآن فراهم می کند که امروزه بدون آن دانش ها پیدا کردن معنایی عقل پسند برای آنها دشوار است.
    کلیدواژگان: اعجاز علمی، تفسیر عصری، پلورالیزم تفسیری، شگفتی های قرآن، علوم تجربی
  • سیدابوالفضل موسویان، محمد صدوقی صفحه 83
    در قصص قرآن، سه واژه قریب المعنی «اهل»، «آل» و «اهل بیت» در مورد خاندان نبوت، به کار رفته است؛ در احادیث واژه «عترت» نیز آمده است که از حیطه بررسی قرآنی خارج است.
    در این مقاله با بررسی دقیق کاربردهای قرآنی«اهل»، «آل» و «اهل بیت» و با عنایت به سیره حضرت نوح‏7 وحضرت لوط‏7 و حضرت ابراهیم‏7 در آیات مکی، و تاکید سوره تحریم، معلوم می شود که برخلاف دلالت عرفی، صرف همسر و فرزند پیامبر بودن نه تنها شرافت و صلاحیت معنوی انتساب به خاندان نبوت را پدید نمی آورد بلکه از هلاکت و جهنمی شدن هم مانع نمی شود و قرابت نسبی و سببی، به عنوان شرط لازم، قدر متیقن بلکه ظاهر تمام اطلاقات قرآن در باب «اهل النبی » است که در فهم صحیح و دقیق آیه تطهیر و اختصاص آن به اهل بیت معصوم پیامبر اسلام، نقش مهمی دارد.
    کلیدواژگان: اهل، آل، اهل البیت، آیه تطهیر
  • نرجس موسوی اندرزی صفحه 101
    در چند موضع از قرآن، به مخالفان پیامبر6 پیشنهاد شده است، اگر در ادعای افترا بودن قرآن صادقند، سخنانی همانند قرآن بیاورند. این قطعات قرآنی به «آیات تحدی » موسومند. در کلام اسلامی و به تبع آن در تفاسیر، این دعوت که برای نشان دادن عجز بشر از چنین کاری است، حاکی از «اعجاز قرآن » تلقی می شود. مفسران و متکلمان مسلمان برای تبیین اعجاز قرآن، تحدی را به نظریه کلامی معجزه پیوند می زنند. در این مقاله سعی کرده ایم نشان دهیم دلالت قطعات تحدی که حاوی احتجاجی بر اصالت وحی قرآنی اند، مستقل از دلالت «آیات الهی » است که طبق کاربرد قرآنی این اصطلاح، دلایلی خداشناختی و معادشناختی اند. قطعات تحدی انگاره «افترا بودن قرآن » را از طریق نفی امکان افترا بودن چنین متنی رد می کنند و بر این امر با احتجاج به کیفیات محتوایی قرآن دلیل می آورند. چهار مورد از این قطعات حاوی قالب امری «فاتوا بحدیث/ بعشر سور/ بسوره مثله/من مثله » است که بیشترین توجه مفسران را به خود جلب کرده است و نام «تحدی » نیز به همین اعتبار به این قطعات داده شده است.
    بنا به ماهیت گفتاری قرآن، همه مقدمات و مفروضات این احتجاج در الفاظ همه این قطعات مذکور نیست؛ بخشی از آن ها که در بافت های مشابه دیگر مورد اشاره قرار گرفته و برای مخاطبان زمان نزول آشنا و شناخته شده بوده، در پاره ای از این قطعات مقدر گرفته شده و در برخی دیگر تصریح شده است. برای فهم درست معنای قطعات تحدی، باید بخش های دیگر احتجاج را در بافت های قرآنی مشابه یافت و این پازل را تکمیل کرد. در تلاش مفسران برای بازسازی احتجاج مندرج در این قطعات، عنصر مهم بافت مفقود است و در عوض، از پیش فرض های کلامی برای پر کردن خلاهای بحث استفاده شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، تحدی، اعجاز، اصالت وحی
  • عبدالکریم بهجت پور، محمد سلطانی صفحه 133
    قرآن کریم ارزنده ترین منبع اثرگذار بر همه ابعاد جامعه بشری است و با نظم و سبک ویژه خود، اولین مخاطبان خود را دچار تحولی ماندگار کرد. این تحول معلول همبستگی محتوا و روش قرآن بود و با نزول تدریجی قرآن رابطه داشت و زبان آموزش قرآن، آموزش تربیت مدار تدریجی روشمند بود. امروزه با بی اعتنایی و غفلت از آن روش، باعث مجهول ماندن بسیاری از مرادهای خدای متعال در روش های تحول گشته ایم. برای کشف روش قرآن در تحول فرهنگی بایستی با اتباع از قرآن، اساس فهم خود را بر پایه ی همراهی با پدیده نزول تدریجی قرآن گذاریم تا گام های منسجم تحول فردی و اجتماعی را در سیر هدایتی و تربیتی سور و آیات شناسایی کنیم. این مهم با دستیابی به جدول ترتیب نزول سور معتبر و سپس بازنگری در مفاهیم دینی به شکل نزولی صورت می پذیرد. برای بیان نمونه ای از این موضوع، روش طرح مفهوم ربوبیت در پنج سوره ابتدای نزول (علق، قلم، مزمل، مدثر و حمد) بررسی و نتایج ذیل به دست آمد: برخلاف نظام اعتقادی موجود در مبحث توحید، محوری ترین مساله در طرح ابتدایی مساله توحید، توحید ربوبیت است که ادله آن مطرح و کاربست های آن در زندگی پیامبر و مردم مطرح می گردد و با ساختاری دقیق در زندگی مخاطبین مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: قرآن، روش تحول، تحول فرهنگی، ترتیب نزول، آموزش تربیت مدار روشمند، توحید ربوبیت
  • ملیحه رضایی صفحه 155
|
  • Mohammad Reza Tamassoki Page 3
    In this descriptive and analytical article, the Quranic wisdom is compared with “typicalrationality”,”normativerationality”,”holistic rationality” and “instrumental rationality”.to compare by the "content analysis" are answered to basic questions: What are the types of Quranic wisdom? Who does Quranic wisdom include? And under what categories is this wisdom? Who does have quranic wisdom? In which semantic web is this term? Answering these questions will make us able to answer a more fundamental question: what relation is there between the Qur' anic wisdom & rationality?,The word "reason" can mean Mischievous and clever, but the Qur' anic wisdom only confirm "theoretical" and "practicable" wisdomand in thisarticle has the unique definition: "thorough Perception with Fitrat health that prepare ability to distinguish between right and wrong, good and evil, evil and the worst evil as well as to guide one without the help of others from obvious phenomenon to what is unseen, & also to forbid the evil".any form of rationality,have not relation with the top Quranic wisdom-lob-,but some types of rationality are comparable with lower limit of Quranic wisdom:"foolishness" and "ignorance".
    Keywords: Quranic wisdom, rationality, content analysis
  • Amir Divani Page 25
    In the knowledge of God, knowledge of God' s relationship with creatures and relationship of creatures with God, some words have linguistic, semantic, cognitive and essential potentials. One of these words is "Shai". On one hand, this word is known in general human knowledge, and while it does not need any teaching and acquisition, any teaching or acquisition is dependent to the understanding of this word. On the other hand, this familiar and widespread word can be applied to all beings, the creator and the creatures; it can also place all the creatures on one side so that the ground for the distinction between their decrees would be clarified and their relationship with God specified. Present paper tries to research the status of this word in the book of God, and shows that this word has an exceptional status in the aforementioned cognition and knowledge.
    Keywords: The Word Shai, Use of Shai, Reality of Shai, Negation of Shai, Characteristics of Shai
  • Majid Rezaie Davani Page 47
    Surah Ma' idah and Surah Tawbah contain the most important fixed commands of Islam including the economic issues in the era of spread of Islam> Contemplation in the contents would be beneficial to the current conditions of Iran, which seeks to utilize the experiences of early Islam. This paper questions what are the economic principles which Quran has specified in the late era of prophecy (after the conquer of Mekka), and what reality do they reveal? Can the most important economic issues in the spread of a society be understood from these principles? Which subject need to be emphasized in the aforementioned conditions? The hypothesis of this article which is proved by contemplation in Quran is that in the final years of Prophecy, the Quran -giving economic instructions- focuses on the criteria of social cooperation, necessity of commitment and reform of government revenue, distancing the cash flow from any financial corruption, guidance of financial assets toward production and improvement of voluntary distribution system along with the mandatory system of income redistribution and criteria of production and consumption.
    Keywords: Economic Verses, Islamic Economics, Magnets, Cairns, Spend, Tax, The Late Era Of Prophecy
  • Zahra Akhavan Sarraf Page 65
    Most of the efforts for knowing the miracles of Quran throughout history, and especially in the recent decades have been spent to show that Quran has anticipated new scientific facts centuries ago; therefore it is superhuman and miraculous. The present study seeks the validation of this approach, and while showing its obstacles and drawbacks, it reveals that Quran is not a claimant of miracles in this meaning; however knowledge of new sciences isinvolved in the modern understanding of Quran and unveils the wonders it. This quality -thatHoly Quran has the capacity of flexibility to sciences of all times- is one of the most important aspects of its wonders or of miraculous secrets of this invaluable book. This article, after the ontological study of miracle and the critique of Quran’s scientific miracle -based on the pluralism in interpretation-, and with an emphasis on some examples, reveals that knowing these sciences provides the ability to access the meaning for Quran, without which finding a wise meaning would be very difficult today.
    Keywords: Scientific Miracles, Modern Interpretation, interpretation Pluralism, Quran's Wonders, Experimental Sciences
  • Seyyed Abolfazl Mousavian, Mohammad Sadoughi Page 83
    In Quran’s stories there are 3 words about prophet Mohammad’s family, "Ahl" "Aal", "Ahlulbayt" whose their meanings are so close to eachother. in some hadiths, there’s the term "Etrat" but it is out of Quran’s studies. In this study by scrutinizing the literal and Quranic meaning of "Ahl", "Aal" "Ahlulbayt" and by paying attention to Noah (PBUH), Lot (PBUH) and Ibrahim’s lifestyle, in mecca’s verses and emphasizing on Surat al-Tahrim, it will be made clear that in spite of common reasoning being prophet’s wife or child does not guarantee that they won’t be punished in the hell. And even it doesn’t guarantee that they had the spiritual honor and competence of being totally connected to Prophet Mohammad’s family. Relating to Islam’s prophet as a relative by marriage and a blood relation, is an essential condition but it is not sufficient! Because being Ahlul Bait, is much more comprehensive than being his wife or child. It plays an important role in understanding completely and truly the verse "Tathir", and its allocation to Ahlulbayt of prophet Mohammad (PBUH).
    Keywords: Ahl, Aal, Ahlul Bait, VersePurification
  • Narjes Mousavi Andarzi Page 101
    In various places in Quran, it is suggested to the enemies of Prophet Mohammad (PBUH) that if they truly claim Quran to be fabricated, they should bring words akin to Quran. These parts are called the "Challenge Verses". In Islamic theology (Ilm al-Kalam) and consequently in the interpretations of Quran, this invitation which is to show the inability of mankind to do such task, is considered as "The Miracle of Quran". Interpreters and scholars of Kalam (Mutakallim), in order to explain the miracle of Quran, link the Challenge to the theological theory of Miracle. This paper tries to show that the Challenge verses which contain arguments for the authenticity of the Quranic revelation, are separate from the implication of "Divine Verses" which according to the Quranic use of this phrase, are the reasons for the knowledge of God and eschatology. The Challenge verses reject the notion of "fabrication of Quran" by denial of the possibility of such text being fabricated, and argue with references to the qualities of the Quranic content. Four examples of such verses are in an imperative format, which draws the attention of interpreters mostly, and that is why these verses are referred to as "Challenge". Due to the verbal nature of Quran, all the preliminaries and assumptions of this argument is not in the words of these verses. Some parts are mention in between similar contexts which were familiar for the audience of the time of revelation, and some parts are supposed predestined and some parts are explicitly mentioned. To correctly understand the meaning of Challenge verses, one needs to find other parts of the argument in similar Quranic context and complete the puzzle. In the efforts of interpreters to rebuild the argument mentioned in these verses, the key factor is the missing context, in return some theological (Kalami) presuppositions are used to fill the voids of this discussion.
    Keywords: Quran, Challenge of Quran, Miracle of Quran, The Authenticity of Revelation of Quran
  • Abdul Karim Bahjat Pour, Mohammad Soltani Page 133
    The Holy Quran, is one of the most valuable sources effective on all the aspects of human society, and with its special order and style it put its first audiences through a lasting change. This change was a result of the solidarity of the content and the method of Quran, and correlated to the gradual revelation of Quran. Also the language of the education of Quran, was a training based, gradual and systematic education. Today with disregard and negligence toward the mentioned method, many of God’s intentions in evolution methods are left unknown. To discover Quran’s method in cultural change, one must follow Quran and base their understanding on going along with the gradual revelation of Quran in order to identify the steps to individual and social change in the educational and directional course of chapters and verses. This would only be possible through accessing a valid table of the order of revelation of chapters and the revision of the religious concepts as they were revealed. For instance study of the method of introduction of the “lordship” concept in the first five chapters revealed (Surah Alaq, Muzammil, Mudathir and Hamd), would show that: unlike the existing belief system in the context of monotheism (Tawhid), the main issue in the initial introduction of monotheism, was the monotheism in lordship, which reasons is expressed and its application is presented in the life of prophet and people, and with a precise structure, is also presented in the life of the audience.
    Keywords: Quran, Method of Change, Cultural Change, Order of Revelation, Systematic Education, Monotheism in Lordship