فهرست مطالب

دین و دنیای معاصر - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1396)

نشریه دین و دنیای معاصر
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1396)

  • 110 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/10/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالکریم بهجت پور ، محسن قمرزاده صفحه 3
    «منابع تفسیر» از مباحث پراهمیت در مناهج تفسیری است. این منابع ریشه در وحی و بازتعریف آن دارند یا برگرفته از تلاش عقلانی و تجربه بشر در طول قرون و اعصار است. تفاوت مناهج و روش های تفسیری، با منابعی که مفسر انتخاب می کند، ارتباط دارد. مقاله حاضر تلاش دارد تا دیدگاه استاد معرفت را درباره منبعیت گفتار صحابه و تابعان به دست آورد و تمایزات این دیدگاه را با علامه طباطبایی بررسی کند. اهمیت گزینش این دو مفسر در آن است که یکی به شدت به منبع قرآن به قرآن توجه کرده و دیگری بر روایات و آثار تفسیری تمرکز دارد. مقاله حاضر به ترتیب، دیدگاه تطبیقی استاد معرفت و علامه طباطبایی را درباره اقوال صحابه و تابعان بررسی کرده است. این مقاله دلیل حجیت و اعتبار هر یک از منابع مذکور و مشترکات و امتیازات نظر ایشان با علامه طباطبایی را بررسی کرده است. نتیجه بررسی، آن است که ریشه اختلاف نظر، به درهم آمیختگی علوم ابزاری و علوم منبعی تفسیر، تفاوت در تعریف تفسیر و تفکیک ناشدگی اصطلاحات تفسیر و تبیین قرآن برمی گردد.

    کلیدواژگان: منابع تفسیر، مناهج تفسیری، تفسیر روایی، آیت الله معرفت، علامه طباطبایی، صحابه، تابعان
  • عبدالرحیم سلیمانی صفحه 17
    آیا دین، روح و بدنی، یا مغز و پوستی یا گوهر و صدفی دارد؟ اگر چنین است روح و مغز و گوهر دین در قرآن مجید کدام است؟ سخن این نوشتار این است که روح و گوهر دین در قرآن مجید «اسلام» ، یعنی تسلیم بودن در مقابل حقیقت است و آرمان و هدف دین این است که انسان هایی این گونه پرورش دهد. قرآن مجید به شیوه نام گذاری تعیینی، نام دینی را که به آن دعوت می کند، «اسلام» گذاشته است. همه پیامبران مسلمان بوده و به اسلام دعوت می کرده اند. تنها دین مورد قبول خدا اسلام است و هرکس در پی جویی دینی جز اسلام باشد معذور نیست. ملاک و معیار رده بندی ادیان در قرآن پرورش انسان های تسلیم حق است. این امرنشان دهنده این است که روح و گوهر دین در قرآن «اسلام» ، یعنی تسلیم بودن در مقابل حقیقت است.
    کلیدواژگان: قرآن، روح دین، گوهر دین، اسلام
  • نرجس موسوی اندرزی صفحه 31
    مفهوم واژه آیه به طور عام و آیات معجزه به طور خاص، موضوعی است که محقق دینی به هنگام جست وجوی ریشه های قرآنی معجزه، خود را با آن روبه رو می بیند. چگونه می توان مفهوم قرآنی آیه را از میان کاربردهای این واژه در قرآن بازسازی کرد؟ مفهوم کلامی معجزه و مفهوم قرآنی آیه چه ارتباطی با هم دارند؟ این مقاله می کوشد ضمن بررسی نظریه مشهور معجزه و نیز مقایسه تصور قرآنی آیه و تصور کلامی معجزه نشان دهد که ارکان اصلی در اصطلاح معجزه با تصوری که از خلال داستان های انبیا از مفهوم آیه ویژه به دست می آید، مطابق نیست؛ و با استفاده از کاربردهای واژه آیه در قرآن، مفهوم این اصطلاح را بازسازی می کند و با عرضه اجزای تصوری مصطلح معجزه بر مصادیق قرآنی آن، عدم انطباق مفهوم قرآنی آیه و مفهوم کلامی معجزه را تبیین و سرانجام اصالت دلالت خداشناختی را برای آیات، از جمله آیات اقناعی یا ویژه پیشنهاد می کند. از لوازم این فرضیه، بازخوانی و تفسیر مجدد برخی آیات قرآنی مانند قطعات تحدی و نیز مرزبندی مجدد میان مباحث پیامبرشناسی و خداشناسی قرآن است.
    کلیدواژگان: آیه، معجزه، قرآن، خداشناسی، کلام
  • روح الله فروغی صفحه 55
    تناسخ ملکوتی نفس، مهم ترین تصویری است که ملاصدرا برای معاد جسمانی ترسیم می کند؛ به این معنا که نفس انسان پس از جدایی از بدن مادی، به بدنی که توسط خود او در دنیا ساخته شده و متناسب با صفات و ملکات درونی اوست، تعلق گرفته، با آن بدن محشور می شود. در قرآن کریم از دسته ای از بنی اسرائیل سخن به میان آمده که به سبب نافرمانی از دستورات خداوند، به شکل میمون ظاهر شدند؛ ملاصدرا مسخ بنی اسراییل و به طور کلی پدیده مسخ را تاییدی بر تناسخ ملکوتی می شمارد. با توجه به اصول چندگانه ملاصدرا و مقدماتی که در اثبات تناسخ ملکوتی بیان کرده است، می توان به وجه این تایید دست یافت. این مقاله با تبیین و توضیح واقعیت تناسخ ملکوتی و مسخ، به دنبال تبیین این تایید است.
    کلیدواژگان: تناسخ ملکوتی، مسخ، نفس، بدن مثالی، معاد جسمانی
  • معصومه حافظی ، محمدرضا میرزایی صفحه 71
    این پژوهش به انگیزه ترسیم فرهنگ قرآن کریم درباره مبنامحوری اصل معاشرت معروف گونه با زنان و تعارض آن با رویکرد رفتارمحور برخی قرآن پژوهان در این باره، با روش توصیفی تحلیلی و بهره گرفتن از تفسیر اجتهادی، آیات مربوط و برداشت های قرآن پژوهان را مورد واکاوی قرار داده و طی آن روشن ساخته که نگاه قرآن کریم به قاعده مزبور، نگاهی مبنامحور بوده که به شخصیت و کرامت زن نیز توجه نموده است. بر خلاف رویکرد رفتارمحور به اصل معاشرت به معروف با زنان که حسن معاشرت و مدارای با زن را نه از جنبه شایستگی های وی، بلکه از جهت ترحم و انگاره ضعف و سستی زنان در برخی صفات انسانی و برتری ذاتی مردان نسبت به آن ها، لازم می داند فرهنگ قرآن کریم، برتری جنسیتی را مردود می شمارد و آفرینش زن را که در رویکرد رفتارمحور از دنده مرد بوده و به تعابیری از نقص و پستی برخوردار بوده همچون آفرینش مرد، از نفس واحده می شمارد و تفاوتی از این جهت در نظام آفرینش انسان ها قائل نیست.
    کلیدواژگان: اصل معاشرت به معروف، رویکرد مبنامحور، رویکرد رفتارمحور، کرامت زن
  • سید مهدی نریمانی زمان آبادی صفحه 89
    اسلام آزادی را یکی از نعمت های الاهی برشمرده که خدا به بندگان ارزانی داشته است؛ از این رو، مسلمانان در فقه سیاسی به عنوان یکی از کلیدی ترین قواعد فقهی، بر «اصل آزادی» تکیه دارند. البته شارع مقدس، با توجه به این نکته که اجرای اصل آزادی نباید به سلب آن منجر شود، دست به تعیین شاخص هایی زده است تا مسلمانان در مقام اجرا به این مشکل و بحران، گرفتار نشوند. در واقع، تحقق آزادی انسان ها، نیازمند چهارچوب و ضوابطی است تا از افراط و تفریط جلوگیری شود؛ وگرنه، آنان به هرج ومرج و استبداد و دیکتاتوری و در نهایت، سلب آزادی دچار می شوند. در این جستار با توجه به پذیرفته بودن آزادی بیان، به برخی ادله «آزادی بیان» از آموزه های وحیانی، اشاره ای کوتاه شده است؛ و در ادامه به حدود و ثغور این آزادی بر اساس یافته های قرآنی بر اساس تفسیر المیزان اشاره می شود که مهم ترین آن ها عبارتند از: «بدزبانی و افشای عیوب شهروندان» ، «زمینه سازی سوءاستفاده دشمنان» ، «عیب جویی و غیبت از شهروندان» ، «اهانت به مقدسات دیگران» ، «جدل پس از یقین به حق» ، «سخنان بی‏اساس و دروغ» ، «تحریف یا کتمان حقیقت» ، «تجسس در امور دیگران» ، «فسادگری در جامعه» ، «سخن گمراه کننده» ، «ظلم و بی انصافی» ، «شایعه‏پراکنی».
    کلیدواژگان: آزادی بیان، محدودیت ها، امر به معروف، نهی از منکر
|
  • Abdul Karim Behjatpour, Mohsen Qamarzadeh Page 3
    “Sources of Interpretation” are an important topic in the interpretative methods. These sources are rooted in revelation (Wahy) and redefined version or they have been derived from rational effort and human experience in the course of centuries. The difference among interpretative methods is related to the sources selected by interpreters. The present article tries to find out the viewpoints of Ayatollah Marefat about the exploitation of the companions and followers speeches, and it also examines the distinctions of this view with the one of Allamah Tabatabai. The importance of choosing these two interpreters is due to the fact that one of them strongly focuses on the source of the Quran and the other one focuses on interpreted works and narratives. This article examines the comparative view of Professor Ma'refat and Allameh Tabatabai on the words of followers and companions, respectively. It also studies the reasons behind verification and validation of each mentioned sources as well as the privileges of their viewpoints and their shared points with Allamah Tabatabai’s point of view. The results of this study show that the present disagreement is rooted in the interconnection of instrumental sciences and the science of interpretation sourcing, the difference in interpretation defining and the inherent integrity of interpretation and explanation terminologies of Quran which are by no means neither separable nor breakable.
    Keywords: Interpretation sources, Interpretation methods, Narrative interpretation, Ayatollah Marefat, Allameh Tabatabai, Companions, Followers
  • Abdul Rahim Soleimani Page 17
    Does religion have a body and spirit, kernel and skin or perhaps nature and essence? If so, what is the spirit, the kernel and the essence of religion in the Holy Qur'an? this article is focused on the fact that the spirit and essence of religion in the Holy Quran is "Islam"; that is, surrendering to the truth. Accordingly, the purpose of religion is to breed people of this kind. The Holy Quran uses determinative denomination to name the religion it calls people to as "Islam". All Prophets were Muslim and they invited people to Islam. Islam is the only accepted religion to God and nobody is excused if he follows any religion other than Islam. The criterion to categorize religions in Quran is breeding humans submissive to right. This implies that the spirit and the essence of religion in the Quran is "Islam", that is, to be surrendered to the truth.
    Keywords: Quran, spirit of religion, essence of religion, Islam
  • Narjes Mousavi Andarzi Page 31
    The concept of the word “verse” in general and “miraculous verses” in particular is an issue which the religious scholar faces with while seeking the Quranic roots of miracle. How can the Qur'anic concept of “verse” be reconstructed from the uses of this term in Qur'an?  What is the relationship between the verbal concept of miracle and Quranic concept of verse? In this article we attempt to investigate the famous miracle theory, as well as compare the Quranic conception of “verse” and the verbal impression of “miracle” to demonstrate that the main properties of the idiomatic term of “miracle” are not consistent with the notion of a “particular verse” coming from prophets' stories. Subsequently, using the uses of the term “verse” in Qur'an, we reconstruct the concept of this term based on Qur'anic verses. Furthermore, incompatibility between the Quranic notion of the “verse” and the verbal notion of “miracle” would be illustrated through presentation of idiomatic, conceptual components of miracle and its Qur'anic examples. At final position this article recommends the authenticity of the theological implications for the term of “verse”. Accordingly, miracle as a type of verse has the same function. One of the advantages of this hypothesis is the need to re-read and re-interpret some verses of Qur'an, such as Challenge of the Quran (Tahaddi), as well as the need to distinguish between theological and epistemological issues of Qur'an.
    Keywords: verse, miracle, particular verses, persuasive verses, theology, epistemology
  • Rouhollah Foroughi Page 55
    The celestial reincarnation of soul is the most important image that Mulla Sadra presents for the physical resurrection, in the sense that the human soul after being separated from the physical body, will be summoned into a body made by him in physical world based on his inner attributes and properties. The Holy Qur'an describes a group of Israelites who appeared in the form of monkeys as a result of their disobedience to God’s commandments. Mulla Sadra considers the Israelites’ disfigurement and the general phenomenon of disfigurement as a proof of celestial reincarnation. Considering Mulla Sadra's multiple principles and the preliminaries he provided to prove celestial reincarnation, it is possible to achieve this confirmation. This article attempts to explain this confirmation through studying the reality of celestial reincarnation and disfigurement phenomenon.
    Keywords: celestial reincarnation, disfigurement phenomenon, soul, Barzakhi body, physical resurrection, moral habits
  • Masoomeh Hafezi, Mohammad Reza Mirzaei Page 71
    Using a descriptive-analytical method this research attempts to discover the culture of the holy Quran on the foundation- based Approach of the Principle of “treating with Kindness with women” and its conflict with the behavior-based approach of some of the Qur'an’s scholars in this regard. It also takes the advantages of using independent interpretation of relevant verses as well as the Qur'an scholars’ perceptions and analyzing them. As a result of these analyses, it was illustrated that Quran holds a foundation- based approach towards this issue and considers the personality of a female as the subject of behavior. According to the culture of the Holy Qur'an, a female, like a male, has dignity. Culture of Quran is opposed to a behavior-based approach towards the principle of treating with kindness with female which necessitates tolerance and kindness towards female not in terms of female’s merits and worthiness but as a result of considering females as piteous, weak and frail in some of human traits and believing in the inherent superiority of males over females. The culture of the Holy Qur'an rejects the gender superiority, and contrary to behavior-based approach which believes that female is inferior to male and it has some defects in its creation, it considers exactly the same creation for male and female, both from one unit essence and recommends that regarding this sense, there is neither difference nor superiority in creation system of human beings.
    Keywords: Principle of Treating with Kindness, foundation- based Approach, Behavior- based Approach, Female Dignity
  • Seyyed Mehdi Narimanizamanabadi Page 89
    Islam describes freedom as one of divine blessings that God has gifted to human beings. Therefore, in Islamic Jurisprudence (Fiqh) Muslims rely on “principle of freedom” as one of the most important jurisprudential rules. However, the Holy Saint, given the fact that the implementation of the principle of freedom should not lead to its abandonment, has determined some indicators to prevent the possible upcoming challenges and crisis at the process of implementing this principle. In fact, the realization of human beings’ freedom requires a framework and some criteria to prevent extremism; otherwise, it could lead into chaos, despotism and dictatorship and, as a result, the deprivation of freedom from individuals. This essay, with regard to the acceptance of freedom of speech, has briefly referred to some of the arguments for "freedom of speech" derived from teachings of revelation. Following that, that, the researcher continues to refer to the scope of this freedom based on Quranic findings mentioned at the book of “Tafsir al-Mizan”, most notably including:  "Abduction and disclosure of citizens' imperfections”, “Planning for the abuse of enemies", "criticizing and backbiting", "Insulting to others' Sanctities ", "polemic following trusting the truth", "lies and Falsehood", "Distorting or Concealing the Truth "," Exploring Others "," Corruption in Society "," Misleading Speech"," Injustice and Disobedience"," Disturbing Rumors. "
    Keywords: Freedom of speech, Limitations, boundaries, Enjoining Good, Forbidding wrong