فهرست مطالب

پژوهشنامه کلام - سال پنجم شماره 8 (بهار و تابستان 1397)

پژوهشنامه کلام
سال پنجم شماره 8 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامعلی مقدم ، محمدحسین موسوی صفحه 5
    اعتقاد به مراتب و مواقف قیامت از مسائل مهم شریعت و از عوامل تاثیر گذار در نظر و عمل متشرعین است. عالم قبر، حالات، عوارض و احکام آن از نخستین مراتب ورود به آخرت است. متون شریعت مساله عذاب قبر را مسلم دانسته و به تفصیل در این باره سخن گفته اند. نگرش نقلی - تعبدی این متون را به حسب ظاهر به فشار و عذاب جسمی و مادی در قبر و در عالم طبیعت تفسیر کرده است. در مقابل دیدگاه تعقلی- تاویلی، متون شریعت در این حوزه را ناظر به مراتب اولیه برزخ و مثال صعودی تفسیر می کند. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، به تقریر و مطالعه تطبیقی این دو دیدگاه پرداخته، توانایی هر کدام در تبیین مساله و پاسخ گویی به شبهات را مورد سنجش و ارزیابی قرار داده و با ذکر برخی مصادیق نشان داده ایم که تاویل حکمی در این زمینه توفیق بیشتری در قلع اساس اشکال و همراهی با متون خواهد داشت.
    کلیدواژگان: عالم قبر، عالم برزخ، عالم مثال، عذاب قبر، فشار قبر
  • رحمان عشریه ، حسن رضایی هفتادر ، محمدعلی اسماعیلی صفحه 27
    اثبات وحدت حقه حقیقی و نفی وحدت عددی خداوند، مورد تاکید آیات و روایات قرار داشته و براهین فلسفی هم چون قاعده «بسیط الحقیقه» و «صرف الوجود» نیز آن را اثبات می نماید؛ اما در این میان، امام سجاد (ع) در دعای بیست و نهم صحیفه سجادیه، وحدانیت عددی را به خداوند نسبت داده است: «لک یا إلهی وحدانیه العدد». در توجیه این جمله و تبیین مکانیزم سازگاری آن با ادله نقلی و عقلی، تفاسیر مختلفی ارائه گردیده است. نوشتار حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و توجه به دیگر روایات اهل بیت (ع) ، به جمع آوری، تنظیم و تبیین مهم ترین تفاسیر ارائه شده پرداخته و ضمن ارزیابی آن ها به تبیین تفسیر برگزیده پرداخته است. از رهگذر این جستار روشن می گردد که مطابق دیدگاه برگزیده، اطلاق عدد بما هو عدد بر خداوند مشکل آفرین نیست؛ آن چه مشکل آفرین است محدودیتی است که گاهی اطلاق اعداد بر ذات الهی در پی دارد؛ تفکیک میان دو تعبیر «ثالث ثلاثه» و «رابع ثلاثه» در آیات قرآنی نیز در همین راستا قابل تبیین است؛ خداوند متعال در عین وحدت شخصی، وحدت جمعی و سعی داشته و در تمام مراتب هستی، حضور و ظهور دارد. مطابق این توضیح، بیان امام سجاد (ع) ناظر به اطلاق وحدانیت عددی بر ذات الهی است که بیان گر حضور جمعی و سریانی ذات الهی در همه هستی است.
    کلیدواژگان: وحدت حقه حقیقی، وحدت عددی، وحدانیت عدد، وحدت شخصی، صحیفه سجادیه
  • زهرا محمدی محمدیه ، محمد کاظم علمی سولا صفحه 51
    افلاطون در مکتب فلسفی خویش نظام خاصی از هستی بر پایه ی ارتباط سایه و عکس با اصل و حقیقت ارائه می دهد. وی در این راستا از موجودی متعالی که اصل خیر (خدای نظام فلسفی او) است، سخن می گوید که ورای وجود است. با تدقیق در جایگاه اصل خیر در هستی و تحلیل کیفیت «بهره مندی» ، آشکار می گردد که وجود حقیقی منحصر در آن است،و سایر موجودات نمود و سایه ای از آن هستند، آنچنانکه برای سایر موجودات حتی ایده ها (مثل) هیچ استقلالی نمی توان در نظر گرفت و به این ترتیب هستی شناسی فلسفی افلاطون بر محور حقیقتی واحد دنبال می شود. ملاصدرا نیز با طرح نظریه ی نهایی خویش یعنی وحدت شخصی وجود، هستی را منحصر در امری واحد (خدا) می داند و ما سوای حق تعالی را ظهورات و شئون او در نظر می گیرد که حکایتگر و نمود ذات حق هستند آنچنان که این کثرات ظهور، مخل وحدت حقیقت وجود نمی گردند. این پژوهش بر آن است تا افتراقات و تشابهات رویکرد فلسفی افلاطون و ملاصدرا در رابطه با نگاه آن دو به وجود حقیقی را بر اساس مبانی هستی شناسی متفاوت آن دو آشکار سازد.
    کلیدواژگان: وجود حقیقی، اصل خیر، حقیقت، خدا، ظهور
  • محمدحسین مهدوی مهر ، محسن پیشاهنگ صفحه 73
    آنچه که به عنوان اندیشه های کلامی شیعه شناخته می شود، پیشینه و تطوراتی دارد که بدون شناخت آن، تصویر جامعی از فکر امامیه و کلام شیعه ترسیم نمی شود. مفهوم اختیار نیز در طول تاریخ کلام امامیه، دستخوش تطوراتی گشته و متکلمان امامی قرائت های متفاوتی از آن به دست داده اند. این مقاله به بررسی و مقایسه دیدگاه شیخ مفید در مدرسه کلامی بغداد و علامه حلی در مدرسه کلامی حله در این باره پرداخته و سیر تطور این مفهوم را در این دو مدرسه به تصویر کشیده است. در مدرسه بغداد شیخ مفید به تبع شیخ صدوق اختیار را به تشریع احکام و تعیین حدود توسط خدای متعال تفسیر کرده است، اما در مدرسه حله علامه حلی، بیشتر به تکثیر براهین بر اصل اختیار و فاعلیت انسان پرداخته است.    
    کلیدواژگان: اختیار، امر بین الامرین، جبر، تفویض، مدارس کلامی امامیه
  • مهدیه نزاکتی علی اصغری ، ام البنین قربانی صفحه 89
    هم ملاصدرا وهم ابن عربی با نگاه توحیدی و براساس مبانی اصالت وجود،حرکت جوهری،وحدت وجود وتجلی وجود ظلی به اثبات معاد و مراحل آن در سیر صعود که نهایت آن بهشت و جهنم است،نائل شدند. ایشان به توصیف بهشت و جهنمی پرداختند که سبب رساندن کثرات به وحدت و چشیدن رحمت الهی می شود. مسلم است وجود خلقی ملاصدرا بعداز ابن عربی،سعه ی فکری و برگزیدن روش ایجاب و سلب در بررسی مطالب پیشینیان، سبب درخشش وی شده است. این هماهنگی در توصیف بهشت و جهنم که برمبنای روش مشترک کشف و شهود و مضاف بر آن،آیات و روایات و داستان های منقول از ائمه و ابن عربی به صورت صریح و یا ضمنی است در شاه کاری های ملاصدرا به وضوح مشاهده می شود. البته ناگفته پیداست که نبوغ صدرا سبب ظهور تفاوت هایی با ابن عربی شده است؛مانند بحث ایجاد صور توسط نفس در مراحل معاد یعنی بهشت و جهنم که به عقیده صدرا در صقع نفس و به واسطه قدرت ایجاد نفس توسط قوه خیال و به عقیده ابن عربی در خارج نفس به واسطه تناکح اسماء و صفات انجام می گیرد. با این وجود باید اذعان نمود که بهره مندی هردو از منابع مشترک سبب تشابه زیاد میان شان شده است و در این بحث نمی توان ملاصدرا را متاثر محض از ابن عربی تلقی نمود.  
    کلیدواژگان: ملاصدرا، ابن عربی، بهشت، جهنم، نفس
  • سعید رسالتی ، عزالدین رضانژاد صفحه 113
    روایاتی را در منابع شیعه- و در برخی موارد در منابع اهل سنت- می توان یافت که دلالت بر خلافت و امامت دوازده اماممی کند که همه از نسل پیامبر اکرم (ص) می باشند. این احادیث که به «نصوص امامت» شهرت یافته اند، به حدی فراوانند که جای هیچ تردیدی در صحت آن ها باقی نمانده و به اصطلاح به «تواتر» رسیده اند. یکی از نویسندگان معاصر وهابی به نام «فیصل نور» ، در کتاب «الامامه و النص» تلاش کرده است تا با جستجو در منابع شیعه، روایاتی را که از نگاه وی در تعارض با نصوص امامت است، استخراج کرده و فقدان نصوص امامت را از آن نتیجه بگیرد. به زعم وی، تمامی نصوص امامت، وضعی و ساخته ی دست محدثان شیعه می باشد. در قسمتی از این کتاب که به امام سجاد (ع) اختصاص یافته است، روایاتی که در تعارض با نصوص امامت آن حضرت پنداشته شده است، بیان گردیده و فقدان امامت آن حضرت – و همچنین سایر امامان - نتیجه گرفته شده است. این نوشتار با به کارگیری روش توصیفی-تحلیلی، در صدد نقداین دیدگاه برآمده و با استناد به نصوص امامت و تحلیل روایات مورد استناد فیصل نور، به تبیین علت صدور چنین روایات پرداخته و به ادعای تعارض آنها پاسخ داده است.
    کلیدواژگان: نصوص امامت، امام حسین (ع)، امام سجاد (ع)، تعارض، فیصل نور
  • مهدی گنجور ، نفسیه اهل سرمدی صفحه 129
    «تاویل» یکی از اصلی ترین فرایندهای ذهن و تفکر انسان است. رهیافت تاویل، به معنای عبور ضابطه مند از ظواهر اخبار و کشف معانی باطنی ورای الفاظ، یکی از شیوه های موثر در فهم آموزه های کلامی ماخوذ از متون قرآنی و روایی است که در بین اندیشمندان مسلمان، موافقان و مخالفان زیادی دارد. در این میان رویکرد سلبی علامه مجلسی به فرایند تاویل از جهت روش شناسی کلامی، درخور تامل و بازنگری بوده و کمتر موردعنایت پژوهشگران و صاحب نظران واقع شده است. علامه مجلسی- به دلایلی که تبیین شده- در مسئله تاویل آیات و روایات به شدت اهل احتیاط و اجتناب بوده است. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی سعی شده است ضمن بیان چیستی تاویل و ضرورت آن، رویکرد علامه مجلسی به این روش در فهم دین، با ارائه شواهدی گویا از آثار او تحلیل شود. رواج اخباریگری و تاثیر آن بر اندیشه مجلسی؛ پیدایش فرقه متصوفه و تاویل های بی ضابطه آن ها از متون دینی؛ اعتقاد به عدم حجیت و استقلال عقل در درک مقاصد شریعت؛ و زمینه های اعتقادی-سیاسی (خوش باوری نسبت به حاکمان و رهبران جامعه) ، از مهم ترین عوامل و زمینه های پرهیز علامه مجلسی از تاویل شناخته شده است.
    کلیدواژگان: تاویل گریزی، عقل، اخباریگری، اندیشه کلامی، دین
|
  • Gholam Ali moqaddam, Muhammad Hussein Musavi Page 5
    The belief in the resurrection is one of the important issues in Shari'a and plays an effective role in human thought and action. Interval world and its complications are considered the first steps of entering the Hereafter. Transcripts considered the torment of the grave definitive and talk about it in details. These texts in superficial viewpoint refer to material events. On the contrary, philosophical views interpret these narrations and all of these events in the first steps of the interval an imaginational world. By an analytical- descriptive method in the present paper we have made a comparative study between the two perspectives and evaluated the ability and functionality of each one and have shown that Hermeneutic point of view has more success in responding the rejections and has more coherence with religious textss.
    Keywords: tomb world, Interval world, Imagination world, Graveagony, Tomb pressure.
  • Rahman Asharyah, Hassan Reza'ee Haftadar, Muhammad Ali Esma'ili Page 27
    The proof of the real unity and the negation of the numerical unity of God is emphasized by the Quranic verses and the narratives, and the philosophical proofs such as the rules of the "United Essence" and "Mere Existence" prove it. But in this regard, Imam Sajjad(as) in twenty-ninth
    prayer of Sahifah Sajjadiyyah attributed numeric unity to God: "O God, numerical unity is for you". In explaining this statement and explaining the mechanism of its compatibility with rational and narrated reasons, various interpretations have been presented. The present article, using descriptiveanalytical method and paying attention to other traditions of Ahl-Al- Bait(AS), has compiled, elaborated and explained the most important interpretations presented and evaluated them to explain the selected commentary. According to the chosen viewpoint, the mere using of
    number for God is not problematic; what is problematic is a limitation that sometimes stems from attribution of numbers to Divine Essence; separation between the two statements of "third of the three" and "forth of the three" in the Qur'anic verses can be explained in the same way;
    Almighty Allah, at the same time has personal unity and collective unity, and is present and appearing in all aspects of existence. According to this explanation, the statement of Imam Sajjad(as) refers to the use of numerical unity on Allah's Essence, which indicates the collective and
    inclusive presence of Allah in all beings.
    Keywords: Real unity, Numerical unity, Unity of number, Personal unity, Sahifah Sajjadiyyah
  • Zahra Muhammadi Muhammadiah, Muhammad Kazem Elmi Sola (author in charge), Ali Reza Kohansal Page 51
    Plato in his philosophy school offers a special system for universe based on relationship between shadow or photograph and the true being. In this way, he talks about a transcendental being that is the origin of Good (God in his philosophical system) and is beyond existence. By paying attention to position of the origin of the Good in the universe and analyzing the quality of "benefitting" it becomes clear that true existence is confined to it and the other beings are only reflections and shadows of it so that we cannot consider any independence for other beings even "the ideas" and therefore, Plato's ontology circles around a single truth. Mullah Sadra also by offering his final theory "personal pantheism" confines beings to one single being (God) and considers the other beings as His manifestations, since multiplicity of the appearances does not contradict unity of the truth. The present paper tries to discover the similarities and differences of Plato and Mullah Sadra's approach to the true existence based on their different anthological ideas.
    Keywords: True existence, Origin of the Good, Truth, God, Manifestation
  • Muhammad Hussein Mahdavimehr, Mohsen Pishahang(author in charge) Page 73
    What is known as Shi'a theological thoughts has a history and evolutions without which no comprehensive image of Shi'a theology and thought could be drawn. The concept of "free will" has also experienced evolutions in history of Imamiah theology, and Shi'a theologians have presented different interpretations of it. The present paper has studied and compared the issue in the ideas of Shaikh Mufid from Baghdad theology school and Allamah Helli from Hellah theology school, and discussed its evolution process in these two schools. In Baghdad school, Shaikh Mufid following Shaikh Saduq has interpreted free will as canonization (Tashri') and determination of boundaries by Allah, while in Hellah school, Allamah Helli has mostly presented multiple reasons for the principle of free will and action of mankind.
    Keywords: Free will, something between the two things, Determinism, Delegation, Imamiah theology schools
  • Mahdiah Nezakati Aliasghari (author in charge), Ummulbanin Qurbani Page 89
    Both of Mullah Sadra and Ibn Arabi by monotheistic view and based on originality of existence, substantial motion, pantheism and appearance of shadowy existence achieved proof of resurrection and its processes the end of which is paradise and hell. They described paradise and hell which lead multiplicities to unity and facilitate tasting the mercy and blessings of God. It is certain that existence of Mullah Sadra after Ibn Arabi, his intellectual development and adopting the proving and negating method in studying the thoughts of the predecessors caused his sparking. This coordination in description of paradise and hell which has occurred on the basis of the common method of intuition and in addition, the Qur'anic verses and traditions and the stories narrated from the Imams and Ibn Arabi, is clearly observed in masterpieces of Mullah Sadra. Of course it is clear that Sadra’s talent has caused some differences with Ibn Arabi, such as the issue of creation of forms by the spirit in the steps of resurrection that happens within the spirit by its imaginary creation power from perspective of Mullah Sadra, while according to Ibn Arabi it occurs outside of the spirit by combination of names and attributes. However, we should admit that using the same source has caused many similarities between the two figures and therefore, we cannot consider Mullah Sadra as the mere follower of Ibn Arabi.
    Keywords: Mullah Sadra, Ibn Arabi, paradise, hell, spirit
  • Sa'eed Resalati, 'Ezodin Rezanejad Page 113
    We can find some narrations in both Sunni and Shi'a sources that indicate the Imamat and caliphate of the twelve Imams from the Holly prophet's ancestry. These narrations which are known as the "texts of Imamat" are so numerous that no doubt remains as to their
    authenticity and they have reached the level of "Tavator". One of the contemporary Wahhabi authors "Faisal Noor" by searching the Shi'a sources have tried in his book "Al-Imamah wa Al-Nas" (Imamat and the texts) to find narrations that are from his perspective, contradictory
    to the texts of Imamat and conclude that there are no proofs for Imamat. In his opinion, all of the texts of Imamat are fake and made by Shi'a narrators. In one part of the book which is dedicated to Imam Sajjad (AS), some narrations that contradict with texts of his Imamat are discussed and negation of Imamat of him and the other Imams is concluded.The present paper has tried to critique this viewpoint by an Analytic-descriptive method and explained the philosophy of narration of such texts by reference to the texts of Imamat and analysis of the narrations uses by Faisal Noor, and has responded to the cl aim of their contradiction.
    Keywords: Texts of Imamat, Imam Hussein(AS), Imam Sajjad(AS), Contradiction, Faisal Noor
  • Mahdi Ghanjvar(author in charge), Nafisah Ahlsarmadi Page 129
    Thought. The solution of T'avil which means regulated ignoring the superficial meaning of the traditions and discovering the real meanings of the words, is one of the effective methods for understanding the theological teachings brought from the Qur'an and Hadithes and has many opponents and proponents among the Islamic thinkers. Meanwhile, the negation approach of Allamah Majlesi to the process of interpretation of Hadithes which is less discussed by researchers and scholars, deserves more thought and review. Allamah Majlesi was extremely careful and avoiding as to the issue of interpreting (T'avil) of the Qur'anic verses and Hadithes. The present paper by a descriptive-analytical method has tried in addition to explaining the nature and necessity of T'avil, to analyze Allamah Majlesi's approach to this method of understanding the religion by showing clear proofs from his works. Prevalence of "Akhbari" thought (extreme reliance and trust on Hadithes) and its effect on Allamah Majlesi's thought; emergence of the "Sufi" sect and their unregulated interpretations of the religious texts; believing in negation of
    reliability and independence of intellect in understanding the aims of Shari'ah and the theological-political contexts (optimism about the rulers and the leaders of the society) are the main factors that have caused him to avoid T'avil.
    Keywords: Avoiding T'avil, intellect, Akhbari thought, Theologicalthought, Religion