فهرست مطالب

مطالعات قرائت قرآن - سال پنجم شماره 9 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعات قرائت قرآن
سال پنجم شماره 9 (پاییز و زمستان 1396)

  • بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید رحیمی، مژگان میرزایی صفحات 11-31
    کتابت قرآن یکی از موضوعات بنیادین علم قرائات است؛ لذا علم «رسم المصحف» جایگاه مهمی در ارتباط با حفظ اصالت و جاودانگی قرآن بر عهده دارد. از آنجا که پس از وفات پیغمبر اسلام و گسترش سرزمین های اسلامی بیم از بین رفته یا تحریف قرآن وجود داشت و از دیگر سو با توجه به اهمیت اعراب گذاری در ساختار مفهومی زبان عربی، به ویژه زمانی که اقوام غیر عرب به جامعه اسلامی پیوستند، ایده اعراب گذاری قرآن کریم مطرح شد که بنابر مشهور، ابوالاسود دوئلی انجام این کار را با اشاره امام علی بن ابی طالب بر عهده گرفت و علم نحو یعنی علم اعراب القرآن را بنا گذاشت. در نوشتار حاضر، روند تکمیلی اعراب و اعجام و نقطه گذاری قرآن کریم توسط دوئلی و شاگردانش بررسی شده است. بیان مفاهیم نقط الاعراب و نقط الاعجام و رسم الخط قرآن، ویژگی های رسم المصحف عثمانی و مراحل تطور خط عرب، زمینه های تاریخی نقطه گذاری و علل نیاز به وجود اعراب و اعجام در قرآن، شخصیت و مقام علمی و اجتماعی دوئلی از مباحث مطرح مورد بررسی در این نوشتار است.
    کلیدواژگان: قرآن، شیعه، کتابت، ابوالاسود دوئلی، نقط الاعراب، نقطه گذاری
  • زهره اخوان مقدم، زهره دانشی کهن صفحات 33-53
    تحلیل قرائات منسوب به معصومان از مباحث در خور در عرصه تفسیر است و تحلیلی و بررسی روایات تفسیری و فقهی قرائات نتایج جالب توجهی را به دست می دهد که بارزترین نتیجه آن، پی بردن به ارزشمندی این قرائات و روایات مربوط به آنهاست هر اینکه در کنار دیگر قرائات در تفسیر آیات باید مورد توجه واقع شوند. همچنین توجه به بعضی از قرائات منقول از معصومین تاثیر بسزایی بر تفاسیر شیعه دارد، ولی مفسران و فقهای شیعه، روایات قرائات را نیز همچون دیگر روایات تفسیری کمتر مورد توجه ویژه قرار داده اند، در حالی که این روایات در خور اهتمام و استفاده بهینه است. این مهم در سوره مائده بیشتر جلب توجه می کند.
    کلیدواژگان: قرآن، سوره مائده، قزهره اخوان مقدم، زهره دانشی کهن، رائات، معصومان، روایات تفسیری
  • محمدحسن زمانی، محمد مهدی الله وردی ها صفحات 55-76
    از همان آغاز دعوت نبوی، آیات آسمانی قرآن مورد هجوم دشمنان و ناآگاهان قرار داشته است و مستشرقان در حوزه وحی قرآنی، اختلاف قرائات را بستری خوب و دستاویز مناسبی برای مشوش جلوه دادن نص قرآن شمرده اند؛ چرا که گاه آن را مساوی با تحریف قرآن و گاه ناشی از جواز نسخ یا دلیل بر نقص و کاستی قرآن یا نتیجه دستبرد در متن قرآن دانسته اند. بلاشر نیز همچون دیگر مستشرقان به این امر دامن می‏زند وخود به نوعی، در سردر گمی گرفتار آمده است. این نوشتار با دقت در سخنان او، برخی از ریشه ها، زمینه ها وعوامل اختلاف قرائت ها، (مانند تاثیر نفوذ مراکز قاریان بر شیوه قرائت‏ها، تعدد مصحف‏ها و رابطه آن با اختلاف قرائت ها، کثرت قاریان، و فاصله زمانی طولانی از زمان نزول وحی، تاثیر عوامل سیاسی و حاکمیت‏ها بر انتخاب یک قرائت) را بررسی نموده و در یک تحلیل منطقی روشن نموده که هیچ کدام از این موارد نمی‏تواند موجبات سستی، کاستی، یا خدشه در متن قرآن را فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: قرائت، بلاشر، خاورشناسان، اختلاف قرائت، تحریف
  • سید محمد میر حسینی، سمیه صیادی صفحات 77-95
    جمع ‏آوری قرآن (توحید مصاحف) در دوران عثمان در واقع، انتقال قرآن از مصاحف صحابه از جمله مصحف ابوبکر و بهره گیری از حافظان قرآن به یک مصحف نمونه (امام) است که به منظور ارسال به مناطق و سرزمین‏های مختلف اسلامی انجام گرفت. عثمان با توحید مصاحف به دنبال ایجاد وحدت کلمه و جلوگیری از تفرقه مسلمانان و حفظ کتاب خدا از تغییر و دگرگونی بود. او در این اقدام دستور به تجرید قرآن داد تا قرآن ظرفیت تحمل قرائت های مختلف را داشته باشد، اما این اقدام با هدف عثمان در تعارض است. به این کار عثمان گذشته از نکات مثبت آن، انتقاداتی نیز وارد است که هدف اصلی وی را کمرنگ می کند؛ چه عثمان خلیفه ای متمول بود که دوران خلافت وی نیز از دیگر خلفا طولانی تر بود؛ لذا می توان گفت عثمان علاوه بر هدف مذهبی که در نظر داشت، در صدد اهداف جانبی و سیاسی دیگری نیز بود؛ هر چند تاریخ بیان می کند که وی در آن هدف مذهبی خود نیز کاملا موفق نگردید؛ چرا که دامنه اختلافات نه تنها کم نشد، بلکه علاوه بر قراء به امصار نیز کشیده شد
    کلیدواژگان: قرآن، قرائات، مصحف امام، تحمل قرائات
  • محمدعلی رضایی اصفهانی صفحات 97-108
    آیه 204 سوره اعراف دستور سکوت و استماع را به شنوندگان قرائت قرآن می دهد. این آیه در تفسیر و فقه در موارد متعدد مورد بررسی قرار گرفته و دیدگاه های مختلف پیرامون آن ارائه شده است. از جمله وجوب سکوت و استماع در نماز و غیرنماز، وجوب در نماز جماعت و استحباب در غیر نماز یا وجوب در هنگام نزول قرآن؛ البته برخی مفسران نیز استماع را کنایه از عمل به محتوای آیات دانسته اند. در مورد وجوب استماع و سکوت به ظاهر آیه فوق و نیز آیه 21 سوره انشقاق و احادیث و برای عدم وجوب نیز به اجماع، احادیث و جمله «لعلکم ترحمون» ذیل آیه استدلال شده است. این نوشتار بعد از بررسی دلایل طرفین با روش تحقیق تفسیری و فقهی به این نتیجه رسیده که وجوب سکوت و استماع شامل نماز و غیر نماز می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، استماع، سکوت، قرائت، حکم فقهی _
  • امیر محمود کاشفی، مصطفی زرنگار صفحات 109-134
    ترکیب «حتی إذا» در آیات قرآنی از دیدگاه نحویان، اهل تفسیر و عالمان وقف و ابتدا یکسان معنا نشده است. بنا بر نظر اهل نحو و بلاغت، وقتی «حتی» بر «إذا» داخل می شود، دیگر نمی توان آن ترکیب را غائیه معنا نمود، ولی از دیدگاه اهل تفسیر معنای غایت از «حتی» منفک نیست گرچه بر جمله مصدر به «إذا» وارد شود. عالمان وقف و ابتدا نیز با توجه به موقعیت جمله مصدر به «حتی إذا» و جایگاه نحوی معنایی در غالب موارد، غائیه بودن آن را اخذ کرده و جمله بعد آن را مرتبط با قبل از آن دانسته اند. آن دسته از مفسرانی که گرایش ادبی بلاغی در تفسیر آیات دارند، این ترکیب را از حیث نحوی، ابتدائیه و از حیث معنا، غائیه اخذ کرده و برای هر یک از موارد استعمال «حتی إذا» در آیات، جملات مغیا چه صریح و چه مضمر و مقدر معین نموده اند. ولی کاربرد «حتی إذا» در آیات قرآنی موید نظر اهل تفسیر بوده و غالبا برای نشان دادن غایت عمل یا حادثه ای است که آغاز آن در آیات یا جملات قبل بیان گردیده است، حال ممکن است ذکر آن حادثه یا عمل، ظاهر باشد یا پنهان. بنابراین قاری قرآن هنگام مواجه شدن با این ترکیب، بهتر است عبارات قبل و بعد از آن را به یکدیگر وصل نماید و در صورتی که دچار کمبود نفس می گردد با لحن انتظاری یا انتخاب موضع وقف حسن پس از «حتی إذا»، این اتصال را به شنونده نشان دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، حتی إذا، وقف، ابتدا
  • محمد امینی تهرانی صفحات 135-153
    بررسی آواهای زبانی از دیرباز مورد توجه دانشمندان اسلامی و غربی بوده است. تلاقی مباحث نظری و شفاهی زبان شناسی در زمینه تولید، انتقال و استماع حروف با روش تحقیقات تجربی موجود در علم طب، فیزیک و فیزیولوژی که شاخه ای از زیست شناسی است، باعث پیدایش دانش جدیدی در آواشناسی شده است. بررسی اقسام مختلف کتب آواشناسی، خصوصا از نگاشته های دانشمندان مسلمان، موضوع اصلی نوشتار حاضر است که با روش توصیفی و گاه تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفته است. کتب آواشناسی را می توان به منابع خاص آواشناسی و منابع عام تقسیم بندی نمود. با بررسی منابع آواشناسی روشن می شود که این کتب دارای رویکردهای متعددی مانند تطبیقی، تاریخی و تحلیلی است و اینکه تاثیرگذاری های دانش آواشناسی بر علوم قرآنی مانند علوم ادبی، علوم بلاغی، قرائت و تجوید، مورد توجه نویسندگان معاصر عرب زبان، به منظور کابردی کردن این دانش در علوم اسلامی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قرآن، علوم و فنون، قرائات، آواشناسی، علم الاصوات
|
  • Saeed Rahimi, Mozhgan Mirzaei Pages 11-31
    The writing of the Qurʾān is one of the fundamental issues discussed in the science of variant readings. For this reason, the knowledge of Qurʾānic scripts (rasm al-maṣāḥif) has an important place in relation to maintaining the authenticity and immutability of
    the Qurʾān. Since after the death of the Holy Prophet (s) and the spread of Islam to far off lands, there existed the fear of obliteration or distortion of the Qurʾān. On the other hand, given the importance of vowelization in the structure of Arabic language, when non-Arabs joined the Islamic community, the idea of including vowelization points in the Holy Qurʾān was put forward. According to the famous accounts, Abul Aswad al-Duwalī carried out this task with the advice of Imam ʿAlī ibn Abī Ṭālib (a), and formulated the science of syntax i.e. the science of vowelization of the Qurʾān (iʿrāb al-qurʾān). In the present article, the complementary processes of vowelization and dotting of the Holy
    Qurʾān by al-Duwalī and his disciples have been examined. Explicating the meanings of the different types of dotting and voweling as well as the script of the Qurʾān, the special features of the ʿUthmānī script and the stages of the development of Arabic epigraphy, the historical factors that led to the introducing of dots and the need for vowelization of the Qurʾān, as well as the personality, erudition and social status of al-Duwalī are among the issues discussed in this article.
    Keywords: Quran, Shīʿa, writing, Abul Aswad al-Duwalī, dotting, vowelization
  • Zohreh Akhavan Moqaddam, Zohreh Danishi Kohan Pages 33-53
    Analysis of readings attributed to the infallibles (peace be upon them) is one of the most important topics in the field of exegesis. Analyzing and reviewing the exegetical and jurisprudential traditions gives interesting results, the most striking of which is realizing the value of these readings and the related traditions, even though other readings need to be considered in tandem while interpreting the verses. In addition, attention to some of the narrated readings of the infallibles (a) have a significant impact on Shīʿī exegesis. However, Shīʿa commentators and jurists have unfortunately paid little attention to the narrations about the readings just as they have done with other exegetical traditions.
    This being despite the fact that these traditions are of great importance and substantially beneficial [in the field of exegesis]. The importance of this is further magnified in the case of Surah al- Māʾidah.
    Keywords: Quran, Surah al-Māʾidah, readings, infallibles (a), exegetical traditions
  • Muhammad Hasan Zamani, Mohammad Mehdi Allahverdi Pages 55-76
    Since the beginning of the Prophet’s mission, the heavenly verses of the Qurʾān have been attacked by the enemies and ignorant people. Orientalists who study the Qurʾānic revelation have considered the variant readings as a good pretext for presenting the text of the Qurʾān as a confused jumble. They sometimes equate it to the presence of distortion in the Qurʾān, and at other times attribute it to the permissibility of abrogation, or as evidence of defects and redactions in the Qurʾān, or the result of
    changes introduced into the text of the Qurʾān. Blacher, like other Orientalists, latches on to this idea and has to some extent been caught up in this fallacy. The present paper carefully studies his statements, as well as some of the roots, causes and factors that led
    to the variant readings (such as the influence of the centers where [famous] reciters lived on the modes of reading, the different manuscripts and their relation to the variant readings, the large number of reciters, the long time gap from the era of revelation, the
    influence of political factors and the preference of a particular reading by certain sovereigns). After a systematic analysis of this, we show that none of these factors could have led to weakness, defects, or distortions in the text of the Qurʾān.
    Keywords: Readings, Blacher, Orientalists, variant readings, distortion
  • Sayyed Muhammad Mir Husainy, Somayeh Sayyadi Pages 77-95
    The collection of the Qurʾān (into a unified manuscript) during the period of ʿUthmān was in fact the process of transferring the Qurʾānic manuscripts of the companions, including the muṣḥaf of Abū Bakr, and referring to the memorizers of the Qurʾān in order to come up with a single prototype (known as the imām), which could then be sent to various Islamic lands and territories. ʿUthmān had sought to unify the recitations, prevent division among the Muslims and protect the Book of Allāh from change and alteration. He thus instructed that the Qurʾān should be unified in such a manner as to have the capacity to bear various readings, but this action was contrary to his goal. For this reason, not only were the positive aspects of ʿUthmān’s endeavor overshadowed, but criticisms can also be levelled at his method which resulted in the paling of his initial objective, especially since ʿUthmān was a wealthy caliph whose caliphate lasted longer than that of the other caliphs. Therefore, it can be surmised that aside from the religious aspect of his action, he had some political motives on the side as well. Moreover, history shows that he did not fully succeed, even in his religious mission, because not only did the scope of the differences not reduce, but it actually spread from [differences among] the reciters to [differences in] other towns as well.
    Keywords: Qurʾān, variant readings, Imam manuscript, Tolerance of Variant Readings
  • Mohammad Ali Rezaei Isfahani Pages 97-108
    Verse 204 of Surah al-Aʿraf instructs the audience of Qurʾānic recitation to remain silent and listen to the recitation. This verse has been studied in many exegetical and jurisprudential works and different opinions regarding it have been presented, including the requirement of silence and audition in prayer and outside prayer, its being obligatory in congregational prayers and recommended in prayers offered alone, or the necessity of maintaining silence while the Qurʾān is being revealed. Of course, some exegetes have also interpreted the instruction to listen as a metaphor for acting upon the verses of the Qurʾān. In order to make the case for it being obligatory to listen and remain silent, the apparent meaning of the aforementioned verse as well as verse 21 of Surah al-Inshiqāq and some traditions [of the infallibles] have been used, and to make the case for it not being obligatory, reference is made to consensus among scholars, traditions, and the phrase “maybe you will receive [Allāh’s] mercy” (laʿallakum turḥamūn) at the end of the
    aforementioned verse. This paper, after examining the proof presented by both sides using the method of exegetical and jurisprudential analysis, concludes that the requirement for silence and audition applies both in prayer and outside prayer.
    Keywords: Qurʾān, audition, silence, variant readings, Jurisprudence sentence
  • Amir Mahmood Kashefi, Mostafa Zaranegar Pages 109-134
    The phrase “ḥattā idhā” in the Qurʾān has not been interpreted in the same manner by grammarians, exegetes, and experts in the field of ‘pause and continuation’. According to the scholars of syntax and rhetoric, when “ḥattā” comes before “idhā”, it is no longer
    possible to interpret the combination as a term denoting purpose (ghāʾiyyah), but from the viewpoint of the exegetes, the denotation of purpose is not detached from “ḥattā” even if it follows the particle “idhā”. Scholars in the field of pause and continuation [in
    recitation] also, in most cases, regard the sentences that commence with “ḥattā idhā” and its semantic syntax as denoting purpose and take the subsequent sentence as being related to the preceding one. Those exegetes who have a tendency towards syntactic discussions in interpreting Qurʾānic verses consider this phrase to be inceptive (ibtidāʾī) in terms of grammar and conclusive (ghāʾī) in terms of meaning. Additionally, for each instance of “ḥattā idhā” in the Qurʾān, they have defined the referent of the purpose, whether it is mentioned explicitly, as a pronoun, or implicitly. However, the way “ḥattā idhā” has been used in the verses of the Qurʾān confirms the opinion of the exegetes, as in most cases it is used to indicate the ultimate action or incident that has been stated in the preceding verses as having commenced. The mention of these actions or incidents may be explicit or implied. Therefore, when the reciter of the Qurʾān comes across this phrase, it is better for him to connect it with the related sentences that come before and after it, and if he suffers from lack of breath, he should employ the intonation of expectation or choose the most appropriate point to pause the recitation after “ḥattā idhā” in order to demonstrate this connection to the listener.
    Keywords: Quran, ḥatta idha, pause, continuation
  • Mohammad Amini Tehrani Pages 135-153
    The study of sounds in language has long been the focus of many Islamic and Western scholars. The juxtaposition of theoretical and oral linguistics with regards to the production, transmission and audition of letters using empirical research methodology in the fields of medicine, physics and physiology, which is a branch of biology, has led to the creation of a new branch of knowledge in phonetics. The study of different types of books on phonography, especially from the writings of Muslim scholars, is the main subject
    of this paper, which has been prepared using a descriptive and sometimes analytical methodology by referring to library resources. Books on phonetics can be divided into specific phonological resources and general resources. By studying the sources on phonetics, it becomes clear that these works have several different approaches such as comparative, historical and analytical, and that the effects of the science of phonology on Qurʾānic sciences such as literary and rhetorical exegesis, reading and enunciation etc. have been explored by contemporary Arab writers with the goal of making practical use of this subject in the Islamic sciences.
    Keywords: Qurʾān, The science of variant readings, phonology, phonetics, science of acoustics