فهرست مطالب

نشریه گردشگری و اوقات فراغت
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بررسی میزان تاثیر عوامل بازاریابی داخلی بر بهبود ارائه خدمات مطالعه موردی آژانس های مسافرتی شهر شیراز
    مهدی ابراهیمی، مهدی کروبی، فائزه قاسم پور، علی رادمهرنیا صفحه 2
    امروزه بازاریابی داخلی به عنوان یک راهبرد مهم برای اجرای برنامه های سازمان ها به کار می رود. به طور کلی می توان گفت پیاده سازی بازاریابی داخلی در سازمان های خدماتی، این سازمان ها را مجهز به شایستگی ها و قابلیت هایی می کند که ضمن بهره گیری از فرصت های محیطی، ارتقای عملکرد و ارائه بهتر خدمات توسط کارکنان را به دنبال خواهد داشت. هدف این پژوهش بررسی میزان تاثیر عوامل بازاریابی داخلی در بهبود ارائه خدمات کارکنان آژانسهای مسافرتی شهر شیراز میباشد. روش تحقیق توصیفی–پیمایشی است. با مطالعات انجام شده در خصوص پیشینه تحقیق و همچنین مطالعات کتابخانه ای و مقاله های بازاریابی داخلی و بهبود ارائه خدمات کارکنان، شاخص های اولیه به دست آمده و پس از آن،یک پرسشنامه تدوین و بین 150 نفراز کارکنان آژانس ها توزیع و 120 عدد آن ها برگشت داده شده و مورد تحلیل قرار گرفته است.آلفای کرونباخ با مقدار 0.958 تایید شد. برای انجام آمار توصیفی از نرم افزار SPSS و برای تعیین میزان تاثیر گذاری از آزمون همبستگی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل بازاریابی داخلی در بهبود ارائه خدمات کارکنان آژانس های مسافرتی شهر شیراز بسیار تاثیرگذار است. در پایان نتایج پژوهش و پیشنهادات ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: عوامل بازاریابیداخلی، خدماتکارکنان، کیفیت خدمات، آژانس های مسافرتی شهر شیراز
  • محمدرضا رضوانی، خانم منیره محمودی صفحه 11
    پژوهش حاضر به دنبال شناخت پتانسیل ها و محدودیت های توسعه اکوتوریسم و ارائه راهبردگردشگری هدفمند و متناسب با مقتضیات منطقه دهستان شیوه سر می باشد. در این راستا با جمع آوری داده های کتابخانه ای و میدانی و تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدید ها در قالب مدل SWOTبه معرفی راهبردهایی در جهت توسعه اکوتوریسم دهستان شیوه سر پرداخته است. جامعه آماری تحقیق را سه گروه (مردم محلی، گردشگران و مدیران محلی) تشکیل می دهند که از دو گروه مردم محلی و گردشگران هر کدام 30 نفر و از گروه مدیران محلی 20 نفر همه به عنوان نمونه انتخاب شدند و پس از تکمیل پرسشنامه ها ، در قالب مدلSWOT تحلیل صورت گرفت . نتایج حاصل از SWOTنشان داد که اکوتوریسم منطقه دهستان شیوه سر با 14 نقطه قوت ، 19 نقطه ضعف داخلی ، 8 فرصت و 5 تهدید بیرونی مواجه است . همچنین نتایج نشان داد که اکوتوریسم دهستان شیوه سر در مرحله رشد و شناخت قرار دارد، بنابراین استفاده از راهبرد تهاجمی خفیف مناسب است. علاوه بر این می توان گفت منطقه مورد مطالعه دارای پتانسیل ها و توانمندی های بالا برای توسعه اکوتوریسم است که البته وضعیت کنونی گردشگری در آن با قابلیت ها و استعداد های بالقوه آن تناسبی ندارد. با توجه به کمبود زیرساخت ها،امکانات اقامتی و رفاهی و ضعف سرمایه گذاری می توان گفت که این منطقه مستعد سرمایه گذاری بخشهای دولتی و خصوصی و مشارکت مردم محلی برای توسعه اکوتوریسم می باشد. در این راستا ضمن تحلیل و بررسی ساختار وضع موجود، پیشنهادهای کاربردی برای توسعه برنامه ریزی اکوتوریسم منطقه مورد مطالعه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، گردشگری روستایی، برنامه ریزی راهبردی، دهستان شیوه سر، SWOT
  • محمدحسین ایمانی خوشخو، ولی الله علیزاده، احمدرضا سلیمانی صفحه 39
    امروزه نمی توان نقش و اثرات صنعت گردشگری در جوامع بشری را نادیده گرفت. در برخی جوامع اثرات مثبت گردشگری چشم گیرتر و در برخی دیگر، اثرات منفی نمود بیشتری دارند. استان مازندران علاوه بر دارا بودن رتبه نخست در جذب گردشگران ورودی در کشور، وضعیت شایسته ای از لحاظ برخورداری از مواهب صنعت گردشگری ندارد. این امر می تواند دلایل مختلفی داشته باشد؛ شاید بتوان یکی از این دلایل را عدم آشنایی مدیران و برنامه ریزان و حتی ساکنین مناطق گردشگری به مباحث اثرات اقتصادی و اجتماعی گردشگری در استان مازندران و عدم اطلاع و دانش کافی عموم مردم و سرمایه گذاران بالقوه از مواهب این صنعت برای استان مازندران دانست. آشنایی با یک برآورد اقتصادی از اثرات فعالیت های گردشگری در شهرستان نور می تواند بر اهمیت این صنعت در توسعه شهرستان تاکید نماید. در این مطالعه سعی شده است با استفاده از روش مطالعه کتابخانه ای و میدانی، در ابتدا یک تحلیل ساختار شناسی از وضعیت گردشگری در شهرستان نور در استان مازندران انجام گیرد. در مرحله بعد، با تحلیل طرف عرضه و تقاضای گردشگری در این شهرستان و با استفاده از مدل گردش پولی، اثرات اقتصادی این صنعت بر جامعه میزبان تحلیل می شود.
    کلیدواژگان: گردشگری، شهرستان نور، مدل گردش پولی، اثرات اقتصادی
  • اکرم خواجه پور، مرتضی دوستی، رسول، ابوالفضل درویشی صفحه 53
    فعالیت گردشگری به عنوان یکی از مهم ترین و پویاترین فعالیت ها در جهان مطرح است. به طوری که از لحاظ اقتصادی ، اشتغال و ارز آوری باعث رونق مناطق مختلف به حساب می آید. هدف از پژوهش، تحلیل جاذبه های گردشگری ورزشی استان خراسان رضوی با استفاده از مدل ترکیبی SWOT و AHPاست. این پژوهش توصیفی و روش انجام آن آمیخته (کیفی و کمی) می باشد. ابزار انجام پژوهش در مرحله کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و در مرحله کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان، مدیران و اساتید دانشگاهی ورزش استان می باشد. مصاحبه با 20 نفر از جامعه آماری انجام شد و در آن قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدها شناسایی شدند. در مرحله کمی از پرسشنامه محقق ساخته و روش AHPبرای رتبه بندی موارد شناسایی شده، استفاده شد. نتایج نشان داد که مهم ترین نقطه قوت، وجود بارگاه امام رضا (ع) و مشهد مقدس در این استان و ضعف آن عدم خصوصی سازی و جذب سرمایه گذار خصوصی در جهانگردی ورزشی، همچنین مهم ترین فرصت ها، درآمدزایی همراه با اشتغال زایی بیشتر برای مردم، کاهش بیکاری و در بخش تهدید نیز عامل، ضعف در پارامترهای جذب گردشگر امنیت، اسکان و تغذیه می باشند. با توجه به نتایج به دست آمده با استفاده از جاذبه های گردشگری ورزشی می توان ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و کاهش بیکاری داشت.
    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، خراسان رضوی، مدل ترکیبی SWOT و AHP
  • یوسف محنت فر صفحه 63
    در اقتصاد امروز، صنعت گردشگری نقش اساسی در توسعه پایدار دارد؛ به گونه ای که از این صنعت به عنوان یکی از ملاک های مهم توسعه یافتگی کشور ها نام برده می شود. گسترش و پیشرفت فنآوری در قرن اخیر، موجب خواهد شد که وقت انسان بیش از پیش آزاد و ثروتش افزون شود و زمان بیشتری را صرف اوقات فراغت خود کند. از این رو توجه به صنعت گردشگری می تواند زمینه ساز تاثیرات و تغییرات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حتی محیطی در هر کشوری شود. دراین مقاله سعی بر این شده است تا با استفاده از رویکرد پانل دیتا تاثیر درآمدهای حاصل از گردشگری را بر رشد اقتصادی کشورهای منطقه چشم انداز، در دوره 1392-1374 مورد بررسی قرار دهیم. نتایج تجربی حاصل از این تحقیق نشان می دهد که بین درآمدهای حاصل از گردشگری و رشد اقتصادی در این کشورها رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. بنا براین سایر درآمد ها از جمله درامد ناشی از گردشگری؛ بر مبنای اهداف برنامه توسعه پنجم و سند چشم انداز بیست ساله کشور؛ می تواند برای رهایی از وابستگی به درآمدهای نفت مورد تاکید قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، کشورهای منطقه چشم انداز، درامد های ناشی ازگردشگری، اقتصاد ایران
  • سیاوش ایمنی قشلاق، خانم پونه آروند صفحه 76
    گردشگری در دهه های اخیر به عنوان یکی از مهمترین فعالیت های جهان تبدیل شده، و علی رغم تمامی اتفاقات همواره رشد سریعی در توسعه اقتصادی جوامع و مناطق مختلف ایجاد کرده است. گردشگری مذهبی نیز یکی از رایج ترین اشکال گردشگری در سراسر جهان است. جاذبه هایمذهبی، زیارتگاه ها و اماکن مقدسه هر ساله تعداد زیادی از گردشگران را به سوی خودجلب می کنند. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات گردشگری مذهبی بر توسعه اقتصاد محلی انجام شده است. این تحقیق از نوع کاربردی است که به روش مطالعات میدانی و با استفاده از پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری تحقیق، مردم روستای امام زاده هاشم می باشد. براساس فرمول کوکران تعداد 223 نفر به عنوان نمونه تحقیق مشخص و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون دوجمله ای استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که با توجه به موقعیت روستای امام زاده هاشم و زیارتگاه و امکانات موجود در آن باعث رونق گردشگری مذهبی گردیده و توسعه گردشگری موجب اشتغالزایی، افزایش درآمد، متنوع سازی اقتصاد روستایی، کاهش بیکاری و فقر در روستای امام زاده هاشم شده است، بنابراین نتیجه می گیریم که گردشگری مذهبی در توسعه اقتصاد محلی و کاهش فقر موثر می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، توسعه، اقتصاد محلی، کسب و کار، روستای امام زاده هاشم
|
  • Analysis of the economic impact of inbound tourism on Noor city by using money generation model
    Mehdi Ebrahimi, Mehdi Karoobi, Faezeh Ghasempour, Ali Radmehrnia Page 2
    Nowadays, internal marketing is a key strategy to put plans of organizations into practice. On the whole the implementation of internal marketing in service organizations arms these organizations with qualities that enable them to not only seize preferential opportunities but also improve staff efficiency. This research aims to measure the influences of implementation of internal marketing on efficiency of the staff of travel agencies in Shiraz city of Iran. The method of research is descriptive-survey. By Reviewing the literature on the subject, a list of factors have been discerned to design a questioner distributed among 150 staffs and out of this number 120 completed questioners were collected. Cronbach’s Alpha was confirmed by 0.958. SPSS was used for statistic analysis. The results of the research show that the factors of internal marketing is very effective in improving service delivery by staff. Finally, based on the results, some suggestions were mentioned.
    Keywords: internal marketing factors, employee's service, service quality, travel agencies, Shir
  • Mohammad Hossein Imani Khoshkhoo, Valiollah Alizadeh, Ahmad Reza Soleimani Soleimani Page 39
    Today, the role and impact of the tourism industry in human societies can not be ignored. In some communities positive effects of tourism are pronounced while in others, the negative effects are more pronounced. Mazandaran Province ranked first in attracting tourist arrivals in the country, but it is poor in the enjoyment of the benefits of the tourism industry. There are various reasons in this regards, perhaps one of the reasons is lack of managers’ and planners’ knowlegeand even residents’ about economic and social issues of tourism in the province and lack of information and knowledge of the public and potential investors about benefits of tourism industry in the province. In this study, first, tourism situation in Noor city has been analysed. Then, by analyzing the supply and demand sides of tourism in the city and by using MGM model, the industry's economic impacts on host community were analyzed.
    Keywords: Tourism, money generation model, economics impact, Noor City
  • Akram Khajehpour, Morteza Dosti, Rasool Taher, Abolfazl Darvishi Page 53
    Nowadays, tourism activity is considered one of the most important and most dynamic experiences in the world. The purpose of the current research is to conduct an analysis of sports tourism attractions in Khorasan Razavi Province using SWOT and AHP Mix Models. This is a descriptive study and uses a mixed method (qualitative and quantitative). The tool used for this research and in the qualitative phase was a Semi-structured interview and a self-made questionnaire. The statistical population of the research consisted of experts, managers and faculty members of the province. Twenty people form the statistical population were interviewed; through these interviews, the strengths, weaknesses as well as threats and opportunities were identified. In the quantitative phase of the AHP Method a researcher-made questionnaire was used for ranking the items identified.The result showed that one of the most important aspect in enhancing tourism in this province was the existence of Imam Reza Shrine in the city of Mashhad and the main culprit in making this province weak was poor privatization and lack of success in drawing private investors in sports tourism. Moreover, the most outstanding opportunity was deemed to be creation of employment for people and decreasing unemployment. Considering the results achieved, the province of Khorasan Razavi, despite its weaknesses and threats, possesses immense capabilities and opportunities in attracting more tourists; this can lead to more employment and higher income and less unemployment across the province. This of course cannont come to fruition unless the officials of the province help to create more jobs.
    Keywords: Sports Tourism, Khorasan Razavi, AHP, SWOT Mix Method
  • Yousef Mehnatfar Page 63
    In the current economy, the Tourism industry has an important and basic role in stable development so as nowadays it is called as one of the important criterion of being developed countries. In the 21st century, the technology progress and improvement causes more wealth and free time for human being, so he can spend more time for his potion and fun. Paying attention to the tourism industry indicates the truth that the industry creates economic, cultural, social and even environmental changes and influences in every country. In this paper we intend to study the effect of incomes resulting from Tourism on economic growth of the countries of prospect region during 1995-2011 using the data panel approach. The empirical results of this study show that there is a positive and meaningful relation between tourism income and economic growth in these countries. Therefore, the government should emphasis and rely more on the incomes of tourism on the basic of the fifth development plan and 20-year prospective document goals to rescue from the income resulting from petroleum .
  • Siavash Imeni Gheshlagh, Pooneh Arvand Page 76
    In recent decades, tourism has become one of the most important activities in the world, and despite all the happenings always rapid growth in the economic development of communities and regions has created. Religious tourism is one of the most common forms of tourism around the world. Every year, religious attractions, shrines and holy places attract large numbers of tourists.The present study was conducted to investigate the effects of tourism on the local economy. This is an applied research, which is conducted through field studies and questionnaires were used to collect data.The statistical populationis the Imam Zadeh Hashim village’s people. On the base of Cochrane formula, 223 persons were selected by simple random sampling. Binomialtestwas usedfordata analysis. Results of this study indicate that tourism is creates jobs, increasing income, diversification of the rural economy, reduce unemployment and poverty in Emam zade Hashim village.Therefore, tourism can be very effective in local economic development and poverty reduction.
    Keywords: religioustourism, local economic development, business, poverty reduction