فهرست مطالب

نشریه گردشگری و اوقات فراغت
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا وثوقی *، سمیه بهرامیان صفحه 13
    تماشای پرندگان یا «پرندهنگری» به یکی از مهمترین بازارهای روبه رشد اکوتوریسم تبدیل شده است. در این رابطه اکوتوریسم به عنوان رویکرد جدید گردشگری های مبتنی بر طبیعت، در دهه های اخیر، از اهمیت بسزایی در برنامه های توسعه گردشگری در بسیاری از کشورهای جهان، برخوردار گشته است. ایران به دلیل تنوع زیستگاهی، به ویژه تالابها، دو سوم پرندگان خاورمیانه را در خود جای داده است، اما سهم آن از پرندهنگری دنیا در مقایسه با سایر کشورها بسیار محدود است. هدف اصلی پژوهش حاضر ضمن تاکید بر اهمیت توسعه پرندهنگری )در قالب اکوتوریسم( به عنوان یک شیوهی حفاظت از زیستگاه های پرندگان در اکوسیستمهای تالاب، با هدف قرار دادن تقاضا و بررسی عوامل موثر بر جذب گردشگران پرنده نگر در تالاب میانکاله، به عنوان یکی از مهمترین زیستگاه های تالابی کشور است. در این پژوهش داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه مبتنی بر عناصر آمیخته بازاریابی جمع آوری شده است. جامعه آماری تحقیق گردشگران پرندهنگر تالاب میانکاله در سال 1315 مورد پرسشگری قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها، آزمون فرض آماری میانگین یک جامعه )آزمون T( و با استفاده از نرم افزار SPSS ، تاثیر هر یک از عناصر آمیخته بازاریابی در جذب گردشگران پرنده نگر مورد سنجش قرار گرفت. در آخر نیز با استفاده از آزمون فریدمن این عناصر، الویت بندی گردیدند. نتایج این پژوهش نشان داد که گرچه تمام عناصر در جذب گردشگران پرنده نگر تاثیر مثبت و معناداری دارند، اما تفاوت مهمی در اولویت آنها است که عناصر به ترتیب فرد و برنامهریزی از دیدگاه گردشگران و محصول در اولویت قرار دارند.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، تالاب، پرنده نگری، آمیختهی بازاریابی، میانکاله
  • مهدی کروبی، محمد مسعود مجیدی فر * صفحه 24
    یکی از مهمترین بسترهای افزایش تعاملات اقتصادی در عرصه بین المللی سرمایه گذاری مستقیم خارجی است. از جمله موضوعات مهم در این رابطه عوامل موثر بر جریان و جذب سرمایه گذاری خارجی است که در دستور کار بسیاری از پژوهش های اخیر قرار گرفته است . امروزه جذب سرمایه گذاری خارجی و توسعه صنعت گردشگری در اغلب عرصه ها، مورد توجه برنامه ریزان دولتی و نیز بنگاه های خصوصی قرار گرفته است . از یک سو رشد این صنعت می تواند با گسترش انواع خدمات، ایجاد فرصت های شغلی و توسعه زیرساخت ها به جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی کمک نماید؛ از سوی دیگر سرمایه گذاری مستقیم خارجی نیز می تواند نقش مهمی را در توسعه اقتصادی و بخصوص بخش گردشگری ایفا کند . این پژوهش از نوع هدف، کاربردی بوده و روش تحقیق مورد استفاده توصیفی تحلیلی است و پس از مطالعاتی در - زمینه ادبیات موضوع، عوامل موثر بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی شناسایی شدند. سپس رابطه آن با گردشگری مورد بررسی قرار گرفته و داده های جمع آوری شده مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان می دهد که توجه به زیرساخت های قانونی، تشویق و تقویت سرمایه گذاری داخلی بخش خصوصی، توجه به کارایی و بهره وری سرمایه گذاری های انجام شده در زیر ساخت ها و تحقیق و توسعه، توجه به کارایی، بهره وری و سطح مهارت نیروی کارا و اقداماتی در جهت افزایش ثبات سیاسی کشور شاید بتواند به جذب بیشتر سرمایه گذاری مستقیم خارجی در صنعت گردشگری و شکوفایی هر چه بیشتر این صنعت در کشور ایران منجر شود.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، صنعت گردشگری، بهره وری، توسعه اقتصادی
  • افسانه پورجم، سپیده ناطقی * صفحه 40
    متنوع ساختن فعالیت های اقتصادی جامعه همواره یکی از دغدغه های اصلی دولتمردان هر کشور به شمار می رود.
    در ایران نیز این موضوع مورد توجه بوده است و یکی از اقدامات مهمی که در سال های اخیر در این زمینه مورد توجه قرار گرفته است، توجه به بخش گردشگری می باشد. گردشگری صنعتی چند وجهی می باشد و متشکل از بخش های مختلفی چون کسب و کارهای کوچک و متوسط می باشد که در این صنعت از اهمیت ویژه ای برخوردارند. اما این کسب و کارها معمولا دچار مشکلاتی چون کمبود بودجه، فقدان مهارت مدیریت و بازریابی و عدم آگاهی هستند که وجود شبکه در این بین باعث فائق آمدن به این دست از مشکلات می شود. بدین صورت که با ایجاد روابط در بین کسب و کارها می توان نقاط ضعف را تبدیل به نقاط قوت کرد. از نتایج وجود شبکه در بین کسب و کار ها می توان به افزایش در آمد، کاهش ریسک، کاهش هزینه و به اشتراک گذاری دانش و تجربه اشاره کرد. در مطالعه حاضر، تاثیر شکل گیری شبکه بر عملکرد کسب وکارهای گردشگری و مشخصا آژانسهای گردشگری شهر تهران مورد مطالعه قرار گرفته است. برای دستیابی به اطلاعات مورد نیاز این تحقیق، از روش های اسنادی کتابخانه ای و روش پیمایشی میدانی استفاده گردیده است. داده های - گردآوری شده در نهایت در نرم افزار SPSS و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون T، تجزیه و تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهد که عملکرد سازمان ها در حالت شبکه ای بهبود می یابد، در نتیجه بین کار کردن شبکه ای و بهبود عملکرد رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: شبکه گردشگری، کسب و کارهای کوچک و متوسط، آژانس گردشگری
  • سعید امان پور، مهدیه کریمی * صفحه 50
    بدون شک مقوله گردشگری موضوعی جدید برای ذهن بشر محسوب نمیشود؛ اینکه انسان از دیرباز به واسطه حس کنجکاوی در پی کشف ناشناخته ها و مکان های جدید بوده، امری ثابت شده در تاریخ زندگی بشر است امروزه انگیزه های بسیار متفاوت تری برای گام زدن بر این کره خاکی دارند تا آنجا که این اهداف به تفریح، تفرج، سیاحت، زیارت و گذراندن اوقات فراغت افزایش یافته است. به عنوان قلمرو مورد پژوهش منطقه استان کرمان به علت داشتن پتانسیل های گردشگری و وجود مشکلات عینی در این زمینه انتخاب شد و مورد پژوهش قرار گرفت. این پژوهش از نظر روش تحقیق کاربردی و ماهیت تحقیق توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی است. شاخص های منتخب در دو - مرحله از طریق مطالعه سوابق) طرح های تحقیقاتی، آمارنامه ها، کتب( و بهره گیری از آراء خبرگان) بهره گیری از تکنیک دلفی و استخراج نظر نظریه پردازان دانشگاهی و مدیران سازمان های مرتبط( گردآوری شده است و انتخاب نهایی آنها با در نظر گرفتن بحث دسترسی به داده های آماری و مکانی، تعداد شاخصها به 12 متغیر تعدیل شده انتخاب شد. پس از استخراج شاخص ها با استفاده از از رگرسیون فضایی جغرافیایی از مجموعه ابزارهای ) Modeling Spat Relationships ) مربوط به نرم افزار Arc GIS نتایج حاصل از پردازش مدل رگرسیون فضایی جغرافیایی نشان میدهد که در استان کرمان، شهرستان کرمان با در اختیار داشتن مرکزیت وضعیتی کاملا توسعه یافته دارد در این بین از 27 شهرستان موجود 17 شهرستان یعنی 57 درصد استان در وضعیت کاملا محروم هستند و تنها شهرستان کرمان است که همانند یک متروپل منطقه ای وضعیت مناسبی را از نظر دسترسی به زیرساخت های گردشگری داراست.
    کلیدواژگان: زیرساخت، گردشگری، کرمان، دلفی، GWR
  • زهرا نادعلی پور، وحیده روزرخ * صفحه 59
    شناخت و درک تنوع عقاید، نگرش و تصور جامعه ی محلی در رابطه با توسعه ی گردشگری گامی پای های در برنامه ریزی توسعه ی گردشگری پایدار محسوب می شود . بر این اساس سنجش نگرش جامعه محلی به منظور آگاهی از دیدگاه آنان در مورد توسعه گردشگری و برنامه ریزی برای آینده گردشگری بسیار مهم و ضروری است. در این راستا هدف تحقیق حاضر، بررسی نگرش جامعه محلی نسبت به توسعه گردشگری در شهرستان تویسرکان و درک تصورات ذهنی جامعه محلی نسبت به هر یک از اثرات مثبت و منفی توسعه گردشگری در بعد اجتماعی فرهنگی می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، - کاربردی، و از نظر روش از گروه تحقیقات توصیفی تحلیلی می باشد؛ به منظور جمع آوری داده ها پرسشنامه هایی تدوین - شده و در بین نمونهای از ساکنین شهرستان تویسرکان توزیع گردید. اعتبار و روایی پرسشنامه از طریق ارجاع آن به تعدادی از متخصصین، اساتید و خبرگان دانشگاهی و میزان پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS محاسبه شده است. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از نرم افزار SPSS در قالب آزمون های اسپیرمن، یو من ویتنی، کروسکال والیس و رگرسیون استفاده شده است. یافته های به دست آمده از پژوهش حاضر نشان می دهد درعین حال که منطقه مذکور دارای سطح متفاوتی از توسعه گردشگری است؛ ساکنین شهرستان تویسرکان گرایش و نگرش مثبتی در رابطه با توسعه گردشگری دارند. علاوه بر این، بررسی ویژگی های جمعیت شناختی نمونه، نشان می دهد که رابطه معناداری بین برخی از ویژگی های جمعیت شناختی و حمایت از توسعه ی گردشگری وجود دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، جامعه محلی، نگرش ساکنین، اثرات اجتماعی فرهنگی گردشگری، شهرستان تویسرکان
  • سیده سعیده سدیدی سال* صفحه 89
    گردشگری در مکان های مذهبی در سراسر جهان در حال رشد است، اما شناخت ما از انگیزه ها، منافع و نیازهای گردشگران در این سایت ها محدود است. با وجود گسترش روزافزون و پرشتاب صنعت گردشگری در دنیا و وجود ظرفیت های فراوان جذب گردشگر در ایران، اطلاعات و آمارهای موجود حاکی از عدم موفقیت این صنعت و عملکرد ناموفق آن در ایران است . به نظر می رسد یکی از دلایل اصلی این امر عدم توجه به انتظارات و ترجیحات گردشگران ، و نیز عدم تلاش در جهت افزایش میزان رضایت آنهاست . هدف از انجام این تحقیق، درک بهتر میزان رضایت گردشگران از تجربه بازدید از یک سایت مذهبی می باشد . این تحقیق انتظارات گردشگران از ویژگی های تجربه بازدید از یک سایت مذهبی و نیز عملکرد ویژگی های مورد نظر را از دیدگاه آنان مورد سنجش قرار داده است .
    افراد مورد مطالعه در این تحقیق گردشگرانی بودند که در بهار 1311 از مسجد امام بازدید نمودند . در این تحقیق از گردشگران خواسته شد تا میزان اهمیت هر یک از ویژگی های خدمات و تسهیلات را که مشخص کرده بودیم مشخص نموده، سپس عملکرد هر یک از همان ویژگی ها را ارزیابی نمایند . نتایج به دست آمده از این تحقیق با استفاده از تحلیل اهمیت - عملکرد مورد بررسی قرار گرفته است .
    کلیدواژگان: رضایت، گردشگران اروپایی، تجربه سفر، تحلیل اهمیت، عملکرد
|
  • Leyla Vosooghi *, Somayeh Bahramian Page 13
    Bird watching is one the growing sectors in ecotourism markets. Ecotourism as a new approach in nature based tourism has been of great importance in tourism development plans for most countries in recent decades. Due to the diversity of habitats, especially wetlands, Iran has two-thirds of the Middle East birds; but its share of global Bird watching is limited compared to other countries. The main objective of this study is emphasizing importance of Bird watching as a way to protect bird's habitats in wetland ecosystems through considering demand and investigating contributory factors in Miankaleh Wetland as one of the most important wetland ecosystem of Iran. Results indicate that all elements have positive impacts on attracting Bird watchers; but there is a meaningful difference in their priorities.Key Words: ecotourism, wetland, Bird watching, marketing mix, Miankaleh
    Keywords: ecotourism, wetland, Bird watching, marketing mix, Miankaleh
  • Mehdi Karroubi, Mohammad Masood Majidifar * Page 24
    Foreign direct investment is considered one of the important tools to increase economic interactions in the international field. Contributory Factors to the currents and recruitment of investment which have been considered in most of recent studies are among important issues. Nowadays, Attentions are paid to recruitingforeign investment and developing tourism industry. In one hand, tourism development can help to recruit foreign direct investment by increasing services, creating job opportunities and developing infrastructures. On the other hand, foreign direct investment plays an important role in economic development particularly in tourism sector. It is a descriptive-analytical study. After literature review, contributory factors to recruitforeign direct investment were identified. Then, its relationship with tourism was investigated and gathered data were analyzed. Results show that considering legal infrastructure, encouraging and reinforcing domestic investment of private sector, efficiency and productivity of investing in infrastructures, research and development, productivity and skills of workforce towards increasing political stability can probably result in more recruitment of foreign direct investment and prosperity of tourism industry of Iran.
    Keywords: foreign direct investment, tourism industry, productivity, economic prosperity
  • Afsaneh Pourjam, Sepideh Nateghi * Page 40
    Diversifying the economic activities of the society has always been a major challenge of governors in every country. Attentions are also paid to this issue in Iran and one of the important measures which is done in this regard is considering tourism in recent years. Tourism is a multidimensional industry consisting of different sectors as small and medium sized enterprises which are of great importance in this industry. But these businesses are usually faced with shortages of budget, lack of management and marketing skills and lack of knowledge that network creation helps to overcome them. Therefore, weaknesses can be replaced by strengths through creating relationship among businesses. Main benefits of network creation are increasing revenues, reducing risks and costs and sharing knowledge and experience. In the current paper, the influence of nerwork formation on the performanceof tourism businesses particularly Tehran travel agencies is studied. Data are gathered through documents and surveys and are analyzed by SPSS software and Pearson correlation ratio and T-test. Results show that the performance of businesses improves in networking mode therefore, there is a positive relationship between network creation and performance improvement.
    Keywords: tourism network, small, medium sized businesses, travel agency
  • Saeed Amanpour, Mahdieh Karimi * Page 50
    This paper aims at rating tourism infrastructure in Kerman Province through Geographic Weight Regression (GWR). It is a descriptive-analytical study based on documents and field studies. Indicators have been gathered by literature reviewing and using expert's opinions. Then, Arc GIS Software and Modeling Spat Relationships tools were applied for analyzing data. According to the findings, Kerman City as the capital of the Province is the most developed city of the Province. Also, a half of cities (10 cities) are poor and only Kerman City as a regional metropolitan has an acceptable situation regarding tourism infrastructures.
    Keywords: Tourism, Infrastructure, Kerman, Delphi, GWR
  • Zahra Nadalipour, Vahideh Roozrokh* Page 59
    Understanding various believes and attitudes of local community regarding tourism development is an important step towards tourism development planning. In this way, investigating local community's attitudes is critical for understanding their opinions about tourism development and planning. Current study aims at investigating local community's attitudes towards tourism sociocultural impacts in Tooyserkan City. According to the findings, Tooyserkan residents have positive attitudes towards tourism development in their city.
    Keywords: Tourism, local residents, attitude, tourism sociocultural impacts, Tooysercan City
  • Seyedeh Somayeh Sadidi Shal * Page 89
    Tourism is growing in religious places around the world, but our understanding of the motives, interests and needs of tourists is limited on these sites. Despite the fast and ever increasing growth of tourism industry in the world, and existence of many tourist attraction capacities in Iran, existing information and statistics indicate unsuccessful performance in Iran. One of the main reasons seems to be ignoring the expectations and preferences of tourists as well as any efforts to increase their satisfaction. The purpose of this study is better understanding of the level of tourist's satisfaction and experience visiting of a religious place, also the function of the predesigned characteristics is evaluated from their point of view.
    The subject in this research was the tourists who have visited Imam Mosque in spring of the year 2015. In the study, tourists were asked to rate the im ortance of the services and facilities’ features identified, then evaluating performance of each same features. The results of the research have been evaluated using significance-performance analysis.