فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد سیوان نوری، مهرداد محرم زاده*، مجید سلیمانی صفحات 11-18
    هدف از مطالعه حاضر ارتباط بین کیفیت خدمات و نیات رفتاری با نقش میانجی ارزش درک شده و اعتماد در تماشاگران لیگ برتر فوتبال ایران بود. این مطالعه از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن را تماشاگران لیگ برتر فوتبال ایران تشکیل می دادند. با توجه به این که حجم جامعه آماری نامحدود بود از نمونه گیری تصادفی طبقه بندی استفاده شد و در مجموع 944 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در رابطه با متغیرهای تحقیق نظرسنجی شد. داده های حاصله توسط آزمون مدل سازی معادله ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد (i) کیفیت خدمات، ارزش درک شده و اعتماد اثر مستقیم و مثبتی بر روی نیت رفتاری دارند، (ii) کیفیت خدمات اثر مستقیم و مثبتی بر روی اعتماد و ارزش درک شده دارد، (iii) ارزش درک شده اثر مستقیم و مثبتی بر روی اعتماد دارد و در نهایت (iv) اثر کیفیت خدمات بر نیات رفتاری تماشاگران به واسطه ارزش درک شده و اعتماد مستقیم و مثبت بود. این مطالعه به درک بهتر تاثیر نسبی کیفیت خدمات، ارزش درک شده و اعتماد بر نیات رفتاری تماشاگران کمک می کند. علاوه براین، این مطالعه بینش مربوط به تحقیقات علمی قبلی در زمینه متغیرهای مذکور را بهم مرتبط می سازد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، اهداف رفتاری، اعتماد، ارزش درک شده، لیگ برتر فوتبال ایران
  • قاسم مهرابی *، سید نصرالله سجادی، مجید جلالی فراهانی صفحات 19-30
    این پژوهش با هدف تعیین شاخص های ارزیابی رفتار مدیران برای حکمرانی خوب در فدراسیون های ورزشی انجام گرفت. فرایند انجام پژوهش در دو مرحله کمی و کیفی صورت گرفت و از رویه کورس برای ساخت پرسش نامه و شناسایی شاخص ها استفاده شد. در مرحله اول، شناسایی شاخص های حکمرانی خوب از طریق بررسی ادبیات و پیشینه پژوهش، مصاحبه با 29 ارزیابان مستقل انجام گرفت که 114 شاخص شناسایی شد. در مرحله بعد، 11 تن از ارزیابان خبره در خصوص روایی محتوایی شاخص ها با فرم های CVR و CVI اظهار نظر کردند و 9 شاخص در این مرحله حذف شد. پایایی پرسش نامه نهایی به روش پایایی اشتراکی تایید و در اختیار 305 نفر ارزیاب گروهی از ذینفعان 8 فدراسیون منتخب قرار گرفت. از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 23 و اسمارت پی ال اس نسخه 3 برای تحلیل داده ها استفاده شد. بر اساس یافته های تحقیق، شاخص های استخراج شده در 8 بعد شفافیت و پاسخگویی، مشارکت جویی، قانون مداری، مسئولیت پذیری، مبارزه با فساد، رعایت موازین اخلاقی، نظارت و کنترل، اثربخشی قرار گرفتند که توانستند 773/0درصد رفتار مدیران برای حکمرانی در فدراسیون های ورزشی را پیش بینی کنند. میزان اهمیت ابعاد از دیدگاه آزمودنی ها نشان داد، بعد شفافیت و پاسخگویی بااهمیت ترین بعد (886/4β=) و بعد موازین اخلاقی کم اهمیت ترین (966/2β=) در تبیین مفهوم حکمرانی خوب در فدراسیون های ورزشی بود.
    کلیدواژگان: ورزش، شاخص، حکمرانی، فدراسیون
  • علی بنسبردی*، محسن اسماعیلی صفحات 31-44
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر رهبری تحول گرا بر بهره وری نیروی انسانی با توجه به نقش میانجی توانمندسازی روانشناختی در وزارت ورزش و جوانان انجام گرفت. نمونه ی آماری پژوهش حاضر را 308 نفر از مدیران و کارشناسان ستادی وزارت ورزش و جوانان تشکیل می دهند. این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی- پیمایشی بوده و برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه بهره وری نیروی انسانی هرسی و گلد اسمیت (1980)، رهبری تحول گرا باس (2003) و پرسش نامه توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر (1995) استفاده شد که روایی و پایایی آن ها مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی و آزمون فرضیه ها از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رهبری تحول گرا بر توانمندسازی روانشناختی و بهره وری نیروی انسانی اثر مثبت دارد. همچنین توانمندسازی روانشناختی بر بهره وری نیروی انسانی اثر مثبت داشته و در رابطه بین رهبری تحول گرا و بهره وری نیروی انسانی نقش میانجی جزئی دارد. بنابراین رهبری تحول گرا و توانمندسازی روانشناختی و ابعاد آن ها می توانند عوامل موثری در جهت بهبود بهره وری نیروی انسانی باشند.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، رهبری تحول گرا، توانمندسازی روانشناختی، بهره وری
  • فاتح فرازیانی* صفحات 45-52
    هدف از این پژوهش تدوین مدل تورش های رفتاری سرمایه گذاران در ورزش استان کرمانشاه بود. جامعه آماری این تحقیق شامل متخصصین مدیریت ورزشی، اقتصاد و بازاریابی، سرمایه گذاران بخش خصوصی، مدیران باشگاه ها و هیئت های ورزشی بودند. نمونه گیری بصورت نمونه گیری در دسترس انجام پذیرفت. حجم جامعه نامحدود بود و تعداد 160 نفر نمونه آماری تحقیق را تشکیل دادند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته تورش های رفتاری سرمایه گذاران بود، روایی پرسشنامه به تایید متخصصین ورزشی و اقتصاد رسید. پایای پرسشنامه در یک آزمون مقدماتی 81/0 گزارش شد. برای تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی ازجمله K_S، تحلیل عاملی تائیدی و تحلیل مسیر با کمک دو نرم افزار SPSS 22 و Smart pls. 3 استفاده شد. درنهایت الگوها، به وسیله فن الگو سازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت تا میزان تاثیر و ارتباط هریک از عوامل تعیین گردد. یافته های پژوهش حاکی از این بود که داده های این پژوهش با ساختار عاملی و زیربنای نظری تحقیق در مدل های تدوین شده برازش مناسبی دارد. اولویت بندی عوامل بر اساس توانایی تبیین متغیر تورش های رفتاری سرمایه گذاران بدین ترتیب بود. تورش های اقتصادی 78/0، تورش های شناختی 74/0، تورش های مکاشفه ای 49/0، تورش های ترجیحی 48/0، تورش های عاطفی 38/0. در اولویت قرار گرفتن مسائل اقتصادی حاکی از تاثیر بالای منافع اقتصادی در تصمیم گیری و سوگیری سرمایه گذاران برای حضور در عرصه ورزش می باشد.
    کلیدواژگان: تورش های رفتاری، سرمایه گذاری، ورزش، کرمانشاه
  • مرتضی حیدری، غلام رضا شعبانی بهار *، نصرالله عرفانی، مجید سلیمانی صفحات 53-64
    هدف از انجام پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی ، تدوین مدل نوآوری سازمانی بر اساس سرمایه اجتماعی کارکنان وزارت ورزش و جوانان بود. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان وزارت ورزش و جوانان بودند (890 =N)؛ که با توجه به جدول کرجسی و مورگان 396 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری جمع آوری داده ها شامل دو پرسشنامه نوآوری سازمانی جیمنز و همکاران (2008) و سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998) بود. روایی صوری پرسشنامه ها توسط 15 تن از اساتید مدیریت ورزشی تایید گردید و پایایی آن ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ در یک نمونه اولیه 30 نفره برای پرسشنامه نوآوری سازمانی و سرمایه اجتماعی به ترتیب 928/0 =α و 971/0=α گزارش شد. داده ها با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری از طریق نرم افزار SPSS23 و LISREL8.5 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج مدل ساختاری نوآوری سازمانی بر اساس سرمایه اجتماعی نشان داد که تمامی سوالات دارای اثر معناداری در مدل ارائه شده می باشند (01/0>P). شاخص های برازش مدل ساختاری از برازندگی مناسبی برخوردار است. همچنین سرمایه اجتماعی توانسته اثر معناداری بر نوآوری سازمانی کارکنان وزارت ورزش و جوانان داشته باشد (01/0>, P19/11=, t64/0=β). به نظر می رسد سرمایه اجتماعی بر فعالیت های نوآوری سازمانی کارکنان وزارت ورزش و جوانان تاثیر معناداری دارد. این امر می تواند صرف خلق ایده های جدید و فعالیت های نوآورانه در این وزارتخانه گردد.
    کلیدواژگان: نوآوری سازمانی، سرمایه اجتماعی، کارکنان وزارت ورزش و جوانان
  • ناصر بای *، زهرا حاجی انزهایی، اکرم اصفهانی نیا صفحات 65-77
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه اثر مسئولیت اجتماعی و جو اخلاقی سازمان بر درگیر شدن در شغل کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان گلستان بود. تحقیق حاضر، توصیفی– پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان گلستان به تعداد 220 نفر بود که کل جامعه به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب گردید. برای جمع آوری داده های تحقیق، از پرسش نامه های مسئولیت اجتماعی لچوگا (2012)، جو اخلاقی آرنائود و همکاران (2002) و درگیر شدن در شغل اسکس (2006) استفاده شد. ضریب پایایی پرسش نامه ها به ترتیب 89/0، 81/0 و 85/0 محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها و شناسایی اثرات متغیرهای تحقیق، مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار پی ال اس استفاده شد. نتایج نشان داد که تعهد به کارکنان اثر معنی داری بر درگیر شدن در شغل کارکنان ندارد. اثر تعهد به جامعه بر درگیر شدن شغلی کارکنان مثبت و معنی دار بود. همچنین اثر مثبت تعهد به مشتریان بر درگیر شدن در شغل کارکنان تایید گردید. در نهایت یافته های پژوهش نشان داد که جو اخلاقی سازمان اثری مثبت و معنی دار بر درگیر شدن در شغل کارکنان دارد. با توجه به نتایج تحقیق می توان چنین نتیجه گیری کرد که توسعه مسئولیت اجتماعی و ایجاد جو اخلاقی مثبت در ادارات ورزش و جوانان می تواند می تواند موجب افزایش درگیر شدن کارکنان در شغل گردد.
    کلیدواژگان: تعهد به جامعه، تعهد به کارکنان، تعهد به مشتریان، جو اخلاقی، مسئولیت اجتماعی
  • سارا کاظمی *، بهرام یوسفی، سعید صادقی بروجردی صفحات 79-92
    هدف این پژوهش بررسی اثر کیفیت زندگی کاری بر فلات شغلی و بی تفاوتی سازمانی کارکنان کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران بود.. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تحقیق، تمام کارمندان اداری کمیته ملی المپیک (88N=) بودند و نمونه به صورت کل شمار در نظر گرفته شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه های استاندارد کیفیت زندگی کاری والتون (1973)، بی تفاوتی سازمانی دانایی فرد و همکاران (1385) و پرسشنامه فلات شغلی دونالد آلفرد (2008) بود که پایایی آن ها به ترتیب 87/0، 93/0 و 75/0 تعیین شد. برای روایی صوری و محتوایی از نظر خبرگان و برای روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. برای تحلیل داده ها و برازش مدل از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS Smart استفاده شد.. یافته ها نشان داد، کیفیت زندگی بر دو متغیر فلات شغلی و بی تفاوتی سازمانی کارکنان تاثیر منفی و معکوسی دارد همچنین فلات شغلی بر بی تفاوتی سازمانی تاثیر مثبت و مستقیمی دارد. در خصوص نقش میانجگری فلات شغلی بین دو متغیر کیفیت زندگی و بی تفاوتی سازمانی با توجه به معنادار بودن مسیرها می توان فلات شغلی را یک متغیر میانجی جزئی بین دو متغیر نامید. همچنین شاخص برازش مدل تدوین شده 740/0=GOF گزارش شد و مدل به عنوان مدلی قوی برازش گردید. با توجه به نتایج پیشنهاد می شود که سازمان ها از طریق بهبود برنامه های کیفیت زندگی کاری، شرایط را برای کاهش بی تفاوتی و فلات شغلی کارکنان در سازمان فراهم کنند.
    کلیدواژگان: بی تفاوتی سازمانی، فلات شغلی، کیفیت زندگی کاری، کارکنان
  • حمید نجف آقایی *، رضا صابون چی، مرتضی بابایی ده کردی صفحات 93-100
    هدف از این تحقیق تاثیر کیفیت خدمات ادراک شده بر رفتار شهروندی مشتریان باشگاه های ورزشی شهر اصفهان با نفش میانجی تعهد مشتری بود. روش پژوهش حاضر توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی و به لحاظ هدف کاربردی بود. جامعه آماری شامل همه مشتریان باشگاه های ورزشی شهر اصفهان می باشد. نمونه اماری 390 نفر بر اساس جدول مورگان براورد شد. ابزار استفاده شده در پژوهش حاضر پرسشنامه سنجش کیفیت ادراک شده خدمات سروکوال که توسط پاراسورامان و همکارانش (1988)و پرسشنامه رفتار شهروندی مشتری گروت ( (2005و پرسشنامه سنجش تعهد مشتری بیتسون و همکاران (2006) برای ارزیابی متغیرهای تحقیق بود که روایی صوری و محتوایی هر یک از پرسشنامه ها به تایید 15 تن از اساتید مدیریت ورزشی در حوزه ی رفتار سازمانی رسید. برای تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش از روش ضریب همبستگی و روش بوت استراپ و معادلات ساختاری و نرم افزارهای pls, Spss استفاده شد. نتایج نقش تعهد مشتریان باشگاه های ورزشی شهر اصفهان به عنوان نقش میانجی جزئی مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ادراک شده خدمات، رفتار شهروندی مشتری، تعهد مشتری، ریسک ادراک شده خدمات
  • تاثیر مسئولیت اجتماعی بر عملکردسازمانی با تاکید بر نقش استراتژیک خوشنامی بر کارکنان ادارات ورزش و جوانان غرب ایران
    سمیرا دارابی، شیرین زردشتیان * صفحات 101-110
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی بر عملکرد سازمانی، با تاکید بر نقش میانجی خوشنامی بر کارکنان ادارات ورزش و جوانان غرب ایران می باشد. این پژوهش از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات از نوع توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق را کلیه ی کارکنان ادارات ورزش و جوانان غرب ایران به تعداد 600 نفر تشکیل داده که برای نمونه گیری از روش نمونه گیری طبقه ای نامتناسب و برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده گردید و در نهایت220 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. در این تحقیق از سه پرسشنامه ی استاندارد مسئولیت اجتماعی،عملکرد سازمانی پاترسون و ضریب خوشنامی سازمان به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدلسازی معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار لیزرل استفاده گردید. نتایج نشان داد که مسئولیت اجتماعی بر علمکرد با ضریب استاندارد 20/0 اثر مثبت و مستقیم و معنی داری دارد. همچنین مسئولیت اجتماعی بر خوشنامی نیز با ضریب اثر 58/0 اثر مستقیم مثبت و معنی داری دارد و خوشنامی بر عملکرد با ضریب اثر 30/0 اثر مستقیم مثبت و معنی داری دارد و در نهایت مسئولیت اجتماعی بر عملکرد با نقش میانجی خوشنامی با ضریب اثر 17/0 اثر غیر مستقیم و معنی داری دارد. بنابراین به ادارات مذکور توصیه می شود که کارکنان را با برنامه متنوع به سمت داشتن مسئولیت پذیری سوق دهند و زمینهی ایجاد خوشنامی را در سازمان فراهم نمایند و بدین شکل عملکرد سازمانی را بالا ببرند.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، خوشنامی، عملکرد، ادارات ورزش
  • رابطه هوش سیاسی و هوش کلامی با سبک رهبری تحولی مدیران و کارکنان وزارت ورزش و جوانان
    عنایت الله یزدان پناه، داریوش معرفت*، فرناز فرهمند صفحات 111-121

    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه هوش سیاسی و هوش کلامی با سبک رهبری تحولی مدیران و کارکنان وزارت ورزش و جوانان انجام گرفت. پژوهش حاضر از لحاظ نحوه گردآوری داده ها و روابط بین متغیرها از دسته پژوهش های توصیفی – همبستگی بوده و از لحاظ اهداف پژوهش از نوع کاربردی می باشد که به روش میدانی به اجرا درآمد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان و مدیران وزارت ورزش و جوانان بود (700= N)، که 60 نفر از مدیران به صورت کل شمار و 200 نفر از کارمندان به روش تصادفی ساده و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند (260=n). در این تحقیق از سه پرسشنامه استاندارد هوش کلامی ، هوش سیاسی و سبک رهبری تحولی استفاده شد. به منظور بررسی اطلاعات از آزمون های کلموگروف اسمیرنف، همبستگی پیرسون و رگرسیون با استفاده از نرم افزار spss 20 استفاده شد.
    نتایج نشان داد که هوش سیاسی و هوش کلامی نمونه های تحقیق در سطح مطلوبی قرار دارد. همچنین نتایج نشان داد بین هوش سیاسی و سبک رهبری تحولی (001/0= p،52/0 r269=) و همچنین بین هوش کلامی و سبک رهبری تحولی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0= p،65/0 r269=). در نهایت اینکه نتایج نشان داد هوش کلامی و هوش سیاسی پیش بینی کننده های خوبی برای رسبک هبری تحولی هستند.
    کلیدواژگان: هوش سیاسی، هوش کلامی، سبک رهبری، تحولی
|
  • Mohammad Saivan Nouri, Mehrdad MoharramZadeh *, Majid Soleymani Pages 11-18
    The purpose of this study was to determine the relationship between quality of services and behavioral intentions with the mediating role of perceived value and trust in the Iranian Premier Football League's audience. This study was correlational and the statistical society was the audience of Iranian Football League. Regarding the fact that the size of the statistical society was unlimited, random stratified sampling was used and a total of 944 individuals were selected as sample. In relation to the research variables, the survey was conducted. The data were analyzed by structural equation modeling test. Analysis of the findings showed: 1) the quality of services, perceived value and trust have a direct and positive effect on behavioral intentions; 2) the quality of service has a direct and positive impact on perceived trust and value; 3) perceived value has a direct and positive effect on trust and ultimately; and 4) the effect of service quality on the behavioral intentions of viewers was due to perceived value and direct and positive trust. This study helps better understand of the relative impact of service quality, perceived value, and trust on the behavioral needs of viewers. In addition, this study relates the perception of previous scientific research on the mentioned variables.
    Keywords: Quality of Service, Behavioral intentions, Trust, Perceived Value, Iranian Premier Football
  • Ghasem Mehrabi*, Seyed Nasrollah Sajjadi, Majid Jalali Farahani Pages 19-30
    The purpose of this study was to determine the evaluative indicators dedicated to managers' behavior for appropriate governance in sports federations. This research was carried out in quantitative & qualitative steps, C-OAR-SE Procedure used in order to design the questionnaire and identify indicators. In the first step, appropriate governance indicators were identified through review of literature as well as interview with 29 raters through which 114 indicators were identified. In the second step, 11 expert raters expressed their ideas about the content validity of the questionnaire with CVI & CVR and 9 indicators were removed in this step. The reliability of the questionnaire was confiremed by using Comunality test and then handed out among 305 raters and the stakeholders of 8 selected federations. SPSS and SMART-PLS(SEM) was used to analyze the data. According to the results of this study, extracted indicators were stood in eight dimentions: transparency and accountability, participation, rule-oriented, responsibility, fight against corruption, ethic principal, control and monitoring and effectiveness. They could pridicted 0.773 percent of managers' behavior for appropriate governance. Results showed that Transparency and accountability dimensions were the most important one (β=4.886) and ethic principal was the least important (β=2.966) in explanation of appropriate governance concept in sport federations.
    Keywords: Sport, indicator, governance, federation, C-OAR-SE
  • Ali Bonesbordi *, Mohsen Esmaili Sani Pages 31-44
    The purpose of this study was to investigate the effect of transformational leadership on human resource efficiency with respect to the mediator role of psychological empowerment in the Ministry of Sport and Youth. The statistical sample of this study consists of 308 senior executives and staff of the Ministry of Sport and Youth. This is an applied and descriptive survey study. For collecting data, the questionnaires such as Hersey & Goldsmith’s (1980) human resource efficiency, Bass’s (2003) transformational leadership, and Spreitzer’s (1995) psychological empowerment were applied which the validity and reliability were confirmed. Structural equations model and Lisrel software were used to test the hypotheses. The results of this research indicate that the transformational leadership has a positive effect on psychological empowerment and workforce efficiency. Also, psychological empowerment has a positive effect on workforce efficiency and a partial mediator role in the relationship between transformational leadership and human resource productivity. Therefore, transformational leadership and psychological empowerment and their dimensions can be effective factors in improving the workforce efficiency.
    Keywords: Leadership method, Transformational leadership, Psychological empowerment, Productivity
  • Fateh Faraziani* Pages 45-52
    The purpose of this study is to provide a model of behavioral biases of sports investors in Kermanshah province. The statistical population of this study included experts in sport management, economics and marketing specialists, private sector investors, club managers and sports boards. Sampling was done as a available sampling. The size of the population was unlimited, and 160 individuals formed the statistical sample of the research. The research instrument was a researcher-made questionnaire designed by investors' behavioral biases.The validity of the questionnaire was confirmed by sports and economics experts. The reliability of the questionnaire was 0.81 in a preliminary test. For analyzing the data, descriptive and inferential statistical methods including K_S, confirmatory factor analysis and path analysis using two SPSS.V. 22 and Smart PLS. V. 3 software were applied. Finally, the models were tested by structural equation modeling techniques to determine the impact and relevance of each factors. The findings of the research indicated that the data of this research are fitted with the structure of the research and theoretical basis of the research in the developed models. The prioritization of factors was based on the ability to explain the variable of behavioral biases of investors as follow: economic biases 0.78, cognitive biases 0.74, revelation biases of 0.49, preferential bias 0.48, emotional biases 0.31. Prioritizing economic issues announced the high impact of economic benefits on decision-making and targeting of investors to enter the field of sports.
    Keywords: Behavioral biases, Investment, Sport, Kermanshah
  • Morteza Heidari, GholamReza Shabanibahar *, Nasrolah Erfani, Majid Soleymani Pages 53-64
    Aim of this descriptive-correlation study was developing structural modeling organizational Innovation based on Social Capital among youth and sport ministry staffs of Islamic republic of Iran. The population of all employees of the Ministry of Sport and Youth (N =890), that That according to Krejcie & Morgan table 396 were selected by random sampling method. Measurements tool in such study to gathering data were Organizational Innovation Jimenez and et al questionnaire (2008) and Social Capital Nahapiet and Ghoshal questionnaire (1998). Content validity of both questionnaires confirmed by 15 Sport Managment professors and reliability through Cronbach's alpha test In an early example of 30 number for Organizational Innovation and Social Capital respectively equal to α= 0/928 and α= 0/971 were reported. All data were analyzed by Structural Equation Modeling via Software SPSS23 and LISREL8.5. Results of the present study indicated that structural model of Organizational Innovation based on Social Capital confirmed that all of the questions have a significant effect on the developing structural model (P< 0/01). Goodness of fit and Social Capital could lead to a significant effect on Organizational Innovation among youth and sport ministry staff (P< 0/01, T= 11/19, β= 0/64). It seams Social capital has a significant effect on Organizational Innovation activities in staffs youth and sport ministry. This may lead to create new ideas and genius activities in such ministry.
    Keywords: Organizational Innovation, Social Capital, youth, sport ministry staffs
  • Nasser Bai *, Zahra Haji Anzehaie, Akram Esfahani Nia Pages 65-77
    The purpose of present research is to study the effects of social responsibility and ethical organization atmosphere on the employees’ job engagement in sport and youth offices of Golestan province. It is descriptive - survey. The statistical population was 220 employees of the sport and youth offices of Golestan province which selected as the sample of the research. For collecting data, Lechuga (2012) social responsibility questionnaire; Arnaud et al (2002) ethical climate questionnaire and Skas (2006) employees’ job engagement questionnaire were used. The reliablity of the questionnaires was determined respectively 0.89, 0.81 and 0.85. To analyze data and identify the effects of research variables, structural equation modeling with the PLS software were applied. The results indicated that commitment to employees has no significant effect on employees’ job engagement. The effect of commitment to society on employees’ job engagement was positive and significant. Also, the positive effect of commitment to customers on employees’ job engagement was confirmed. Finally, the research findings claimed that the ethical organization atmosphere has a positive and significant effect on employees’ job engagement. According to the research results, it can be concluded that developing social responsibility and creating a positive ethical atmosphere in sports and youth offices can increase employees’ job engagement.
    Keywords: Commitment to Society, Commitment to Employees, Commitment to Customers, Ethical Climate, social responsibility
  • Sara Kazemi *, Bahram Yousefi, Saeed Sadeghiborojerdi Pages 79-92
    The purpose of this study is to investigate the effect of quality of working life on career plateau and organizational indifference of the staff of the National Olympic Committee of the Islamic Republic of Iran. The method of this research is descriptive - correlation. The statistical population of the study was the official staff of the National Olympic Committee, which returned 88 analytical questionnaires. The tools used in this research were Walton standard quality of work quality questionnaire (1973), Dannyfard and et al, Organizational indifference (2006) and Donald Alfred (2008) Organizational Plateau Questionnaire. Their reliability was 0.87, and 0.75 respectively. For formal and content validity, experts were used and for construct validity the confirmatory factor used. for confirmatory factor analysis for construct validity. To analyze the data and fit the model, Structural Equation Modeling was used using PLS Smart software. The findings shows that the overall quality of life has a negative and reverse effect on the two variables of occupation and organizational indifference. career plateau also has a positive and direct effect on the organizational indifference. Considering the intermediary role of occupation between the two variables of quality of Life quality and organizational indifference, with regard to the significance of the paths, career plateau can be called a partial intermediate variable between two variables. Regarding the results, it is suggested that organizations improve the quality of work life by promoting the conditions for reducing organizational indifference, and career plateau of employees in the organization.
    Keywords: career plateau, Indifference organization, quality of work, staff
  • Hamid Najaf Aghaei *, Reza Saboonchi, Morteza Babaei dehkordi Pages 93-100
    The purpose of this study is to investigate the effect of quality of perceived service on the citizenship behavior of clients of sports clubs in Isfahan with the mediator role of customer commitment. The method of this study was correlational descriptive survey and in terms of purpose it was applied. The statistical population included all customers of sports clubs in Isfahan.A sample of 390 people was estimated based on Morgan's table. The instruments used in this study were the Perceptual Quality Measurement Questionnaire (SERVQUAL) by Parasouramon et al. (1988) and Grout Customer Citizenship Behavior Inventory (2005) and Bateson et al (2006) Customer Satisfaction Inventory to evaluate the variables of the research. The formal and content validity of each questionnaire was approved by15sports management professors in the field of organizational behavior. To analyze the research findings, correlation coefficient, bootstrap method and structural equations and SPSS and PLS were utilized. The results of commitment role of the sports clubs in Isfahan were confirmed as a mediator role.
    Keywords: perceived service quality, customer citizenship behavior, customer commitment
  • The Effect of Social Responsibility on Organization Performance by Emphasizing the Strategic Role of reputation on the Employees of Sports and Youth Departments in the West of Iran
    Samira Darabi, Shirin Zardoshtian* Pages 101-110
    The purpose of this research is to investigate the effect of social responsibility on organizational performance, with emphasis on the role of mediator of familiarity on employees of sports departments and youth in the West of Iran.This research is descriptive- correlation based on the purpose of applied research.The statistical population of the study is 600 employees of sport and youth departments of western Iran. A stratified sampling method was used for sampling and Cochran formula was used to determine the sample size and 220 samples were selected as sample.In this research, three standard social responsibility questionnaires, Patterson organizational performance and organization's reputation coefficient were used to collect information. Structural equation modeling using Lisrel software was used to analyze the data. The results showed that social responsibility has a positive and direct effect on the knowledge with the standard coefficient of 2.09. Also, the social responsibility of the celebrity has a positive and significant effect on the quality of the work with the coefficient of 0.58 and the reputation of the performance has a positive and significant effect on the effect of 0.20%. Finally, social responsibility has a positive effect on the performance with a mediator role with a coefficient of 0.17 Has an indirect and meaningful effect. Therefore, the agencies are advised to push employees with a variety of programs to take responsibility and provide a ground for creating a reputation in the organization and thus increase organizational performance.
    Keywords: social responsibility, eputation, performance, sports departments
  • The relationship between political intelligence and verbal intelligence with transformational leadership style of managers and employees of the Ministry of Youth and Sports
    Enayatollah Yazdanpanah, Daryush Marefat *, Farnaz Farahmand Pages 111-121
     
    Objective
    This study aimed to investigate the relationship between political intelligence and verbal intelligence with transformational leadership style of managers and employees of the Ministry of Youth and Sports was performed.
    Methodology
    This study of the category way of data collection and research and relationships between variables is descriptive – correlative. The purpose of the study is applied to field study was conducted. The study consisted of all employees and directors of the Ministry of Youth and Sport's (N =700), 60 number of managers for a total and 200 employees randomly used by Morgan as were selected (n =260 ). In this study, three standard questionnaire verbal intelligence David A.. Kolb (2005), the political intelligence Ashraf & Zahid Lqbal (2010) and transformational leadership style of Bernard Bass (1985) was used. Validity and reliability of the questionnaire was confirmed in this study. To verify the information K-S test, Pearson correlation and linear regression was performed using the software spss 20.
    Results
    The results showed that the political intelligence and verbal intelligence research samples is desirable. The results showed the political intelligence and transformational leadership style (r260 =0.52, p =0.01) as well as between verbal intelligence and transformational leadership style and positive relationship significant (r260 =0.65, p =0.01).
    Keywords: Political intelligence, verbal intelligence, leadership style, evolution