فهرست مطالب

مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1396)

نشریه مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهاب بهرامی*، مریم حسینی صفحات 11-18
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر رضایت شغلی بردو بعد رفتار شهروندی سازمانی(سازمانی_فردی )کارکنان وزارت ورزش و جوانان بود. جامعه آماری این تحقیق شامل تمام کارکنان وزارت ورزش و جوانان است که با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده 253 نفر از آن ها به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. ابزار مورد استفاده در این تحقیق شامل دو پرسشنامه رفتار شهروند سازمانی تپر و همکاران(2004) و پرسشنامه رضایت شغلی هارت لاین وفرل (1996) است،که روایی آن مورد تایید قرار گرفته است. و با استفاده از آلفای کرونباخ، پایایی پرسش نامه های رفتارشهروند سازمانی و رضایت شغلی81 /0 و 73/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، ازآزمون ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی و مدل معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS و LISREL استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که رضایت شغلی تاثیر معناداری بر ابعاد رفتار شهروندی فردی و سازمانی دارد. در نهایت، می توان اظهار کرد که اگر بتوان رضایت شغلی کارکنان وزارت ورزش و جوانان را تامین کرد، می توان به انجام وظایف فرانقش از سوی آن ها امیدوار بود.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، رفتارشهروندی سازمان، وزارت ورزش وجوانان
  • جمال فتاحی*، فریده اشرف گنجویی، زهرا حاج انزهایی صفحات 19-28
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان ارتباط بین فناوری اطلاعات باهوش فرهنگی و ابعاد آن در کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان کرمانشاه بود. روش تحقیق توصیفی -همبستگی بود.جامعه تحقیق شامل کلیه کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان کرمانشاه بود که همه آنها به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند .ابزار مورد استفاده این تحقیق، پرسشنامه هوش فرهنگی انگ و همکاران(2003) وپرسشنامه فناوری اطلاعات پورنصراله (1394) که پایایی انها به ترتیب در این تحقیق الفای91/و87/گزارش شده است.برای تجزیه و تحلیل داده ها ازروش های آمار توصیفی و استباطی( کلموگروف اسمیرنوف،ضریب همبستگی پیرسون ورگرسیون چندگانه )استفاده شد. یافته ها نشان داد، بین فناوری اطلاعات با هوش فرهنگی وابعاد آن(فراشناختی،شناختی،انگیزشی ورفتاری) ارتباط مثبت ومعنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نیز نشان می دهد که فناوری اطلاعات به طور معنی داری توانایی پیش بینی هوش فرهنگی وابعاد آن را در کارکنان اداره کل ورزش وجوانان استان کرمانشاه را دارد.بر مبنای یافته های تحقیق حاضر بین فناوری اطلاعات با هوش فرهنگی وابعاد آن ارتباط وجود دارد وهوش فرهنگی کارکنان از طریق دانش فناوری اطلاعات قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، هوش فرهنگی، هوش فرهنگی فراشناختی، هوش فرهنگی شناختی
  • نجف آقایی، عرفان مرادی* صفحات 31-40
    هدف از پژوهش حاضر تعیین روابط علی بین فرهنگ و سکوت سازمانی: با ملاحظه نقش میانجی هویت سازمانی کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان البرز است. از این رو روش شناسی پژوهش حاضر از منظر هدف؛ کاربردی و از حیث نحوه ی گردآوری اطلاعات؛ از نوع همبستگی که به طور مشخص مبتنی بر مدل سازی معادله ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS 3 است. جامعه آماری مورد نظر را کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان البرز به صورت کل شمار (160) نفر تشکیل دادند. ابزارهای استفاده شده در پژوهش حاضر نیز پرسشنامه های سکوت سازمانی واکولا و بورادس (2005)، فرهنگ سازمانی دنیسون (2000) و هویت سازمانی چنی (1983) بود که روایی صوری و محتوایی هر یک از پرسشنامه ها به تایید 10 تن از اساتید مدیریت ورزشی در حوزه ی رفتار سازمانی رسید. جهت تایید روایی روایی همگرا و واگرا به طور مشخص معیارهای متوسط واریانس استخراج شده و نسبت خصیصه متفاوت- خصیصه یکسان استفاده گردید؛ اعتبار پرسشنامه ها نیز با روش پایایی ترکیبی مناسب ارزیابی شد. یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن بود که بین فرهنگ و سکوت سازمانی ارتباط معنادار و با شدت اثر معکوس و منفی وجود دارد؛ از طرفی نقش میانجی هویت سازمانی نیز معنادار بدست آمد از این رو با توجه به نتایج پژوهش در هر بخش بصورت جداگانه پیشنهادات کاربردی به مدیران مربوطه در جهت کاهش سکوت و افزایش هویت سازمانی کارکنان خود به صورت کاربردی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: سکوت، هویت، فرهنگ سازمانی، اداره کل ورزش و جوانان
  • مجید جلالی فراهانی*، مسعود فریدونی، رویا ظفری صفحات 41-48
    هدف از انجام این پژوهش ارائه مدل تاثیر فرهنگ سازمانی بر یادگیری سازمانی و بهره وری نیروی انسانی بود. پژوهش حاضر از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی و از نظر هدف کاربردی بود که به شکل میدانی اجرا شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان وزارت ورزش و جوانان بودند که 285 نفر به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. با بررسی پیشینه پژوهش، متغیرهای پژوهش مورد شناسایی قرار گرفتند، سپس مدل اولیه پژوهش طراحی شده و براساس آن پرسشنامه ای ساخته شد و روایی ان توسط جمعی از صاحبنظران دانشگاهی و از طریق تکنیک تحلیل عاملی مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که فرهنگ سازمانی دارای ضریب اثر 43/0 بر یادگیری سازمانی و ضریب اثر 63/0 بر بهره وری نیروی انسانی است. همچنین ضریب اثر یادگیری سازمانی بر بهره وری نیروی انسانی 53/0 به دست امد. مدل ارائه شده در این پژوهش تاثیر فرهنگ سازمانی از طریق یادگیری سازمانی را بر بهره وری نیروی انسانی تایید کرد. در نهایت با توجه به یافته های حاصل از این مدل پیشنهاد می شود با مدیریت تغییر فرهنگ سازمانی شاخصه هایی که نا مطلوب و غیر موثر هستند، تغییر یا اصلاح شوند تا به تبع ان یادگیری سازمانی و بهره وری نیروی انسانی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: بهره وری، فرهنگ سازمانی، مدل سازی، مدیریت ورزشی، نیروی انسانی
  • رحیم رمضانی نژاد*، محمد علی صاحبکاران، مازیار خوش پیام صفحات 49-60
    هدف این تحقیق، بررسی رابطه میان رضایتمندی و رفتار شهروندی سازمانی بازیکنان لیگ برتر بسکتبال ایران بود که با روش تحقیق توصیفی- همبستگی و به صورت میدانی انجام شد. جامعه و نمونه تحقیق، شامل تمامی بازیکنان مرد 12 تیم لیگ برتر بسکتبال ایران بودند که پرسشنامه های مقیاس رضایتمندی ورزشکاران و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی را تکمیل کردند. پس از اعمال نظرات 12 نفر از اساتید مدیریت ورزشی کشور، ثبات درونی پرسشنامه رضایت و رفتار شهروندی سازمانی ورزشکاران روی30 آزمودنی ورزشکار با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب 93/0= rو 89/0= rبرآورد شد. تحلیل داده ها با آزمون های کالموگراف- اسمیرنوف، ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چند متغیره در سطح معنی داری 05/0≥ p نشان داد که رابطه بالا و معنی داری میان رضایتمندی و رفتار شهروندی سازمانی وجود دارد (60/ 0=r). همچنین توان پیش بینی رفتار جوانمردی و رفتار یاری گرایانه از طریق دو مولفه رضایت از آموزش و رضایت از عملکرد تیمی بیشتر از مولفه های دیگر رضایتمندی ورزشکار بود (05/0≥ p)، در حالی که تنها مولفه رضایت از رفتار و تعامل مربی اثر معنی داری در پیش بینی مولفه رفتار مدنی داشت (05/0≥ p). به طور کلی، رضایت ورزشکاران از مربی و تیم می تواند رفتار شهروندی سازمانی را ارتقاء دهد.
    کلیدواژگان: رضایت ورزشکار، رفتار شهروندی سازمانی، رضایت از آموزش مربی، رضایت از عملکرد، ورزشکاران بسکتبال
  • نصرالله محمدی *، حسن رضا ملکی مقدم صفحات 61-69
    هدف از پژوهش حاضر تحلیل رگرسیونی اعتماد به نفس ورزشی و عملکرد اعضای تیم ملی تکواندو مردان در رویدادهای بین المللی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر، اعضای اصلی و ذخیره تیم ملی تکواندوی مردان در سه رده نونهالان، نوجوانان و بزرگسالان، به تعداد 50 نفر بود. به دلیل محدود بودن نمونه آماری، همه جامعه آماری به طور کل شمار به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای دست یابی به اهداف پژوهش از پرسشنامه های اطلاعات فردی که علاوه بر کسب اطلاعات فردی، عملکرد تکواندوکاران را در یک سال گذشته نیز می سنجید و پرسشنامه اعتماد به نفس ورزشی 35 سوالی ویلی و همکاران(1998) با هفت زیرمولفه آمادگی، خود ادراکی، تجارب تقلیدی، رهبری مربی، آسایش محیطی، نمایش توانایی و حمایت از دیگران استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه به تایید 15 تن از متخصصین مدیریت ورزشی و روانشاسی ورزشی رسید. پایایی پرسشنامه نیز در یک آزمون مقدماتی با 30 آزمودنی و با آلفای کرونباخ 87/0 محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات جمعآوری شده از روش های آمار توصیفی و استنباطی از جمله کلموگروف – اسمیرنف، T تک نمونه ای و رگرسیون با کمک نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد؛ اعتماد به نفس ورزشی و عملکرد اعضای تیم ملی تکواندو مردان در رویدادهای بین المللی در سطح مطلوب قرار دارد، و بین اعتماد به نفس ورزشی و عملکرد این افراد ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین اعتماد به نفس ورزشی قابلیت پیش بینی 35% عملکرد اعضای تیم ملی تکواندو مردان را در رویدادهای بین المللی دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد بنفس ورزشی، تحلیل رگرسیونی، عملکرد، تیم ملی تکواندو مردان
  • اکرم قبادی یگانه*، سجاد غلامی ترکسلویه، مهدی رستگاری صفحات 71-78
    خوشنامی سازمانی یکی از مباحث مهم در مدیریت سازمان می باشد . هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ابعاد فضیلت سازمانی بر خوشنامی سازمانی است. بدین منظور، جامعه آماری کارمندان اداره ورزش و جوانان استان های غرب کشور بود که بر اساس جدول مورگان 175 نفر بر اساس نمونه گیری تصادفی- طبقه ای مورد بررسی قرار گرفتند. برای سنجش متغیرهای پژوهش، از دو پرسشنامه فضیلت سازمان و خوشنامی سازمانی جهت جمع آوری داده های پژوهش استفاده شد. داده ها نیز بوسیله نرم افزار PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از مناسب بودن برازش مدل تحقیق بود. نتایج تحلیل مسیر حاکی از آن بود از دیدگاه کارمندان از بین ابعاد فضیلت سازمانی (شامل اعتماد، خوش بینی، صداقت، شفقت و بخشش) تنها اعتماد سازمانی است که تاثیری بر خوشنامی سازمانی ندارد.، لذا مدیران سازمان ورزشی می توانند بوسیله رشد و توسعه فضایل سازمانی زمینه ساز خوشنامی سازمان را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، خوشنامی سازمانی، معادلات ساختاری
  • سارا بوژمهرانی، معصومه کلاته سیفری، حسین اکبری یزدی* صفحات 79-86
    هدف از این تحقیق پیش بینی وفاداری کارکنان در اکادمی ملی المپیک و پارالمپیک ایران با استفاده از تصویر ذهنی برند بود. روش تحقیق از نوع کاربردی و توصیفی بود که به روش تحلیل همبستگی انجام شد. جامعه آماری تحقیق را کلیه کارکنان و مدیران آکادمی (60 نفر) تشکیل می دادند و نمونه گیری به صورت تمام شمار انجام شد و در نهایت تعداد 49 پرسشنامه صحیح مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت گردآوری داده های تحقیق از پرسشنامه تصویر ذهنی برند (برونر و استاکلین،2008) و پرسشنامه وفاداری کارکنان (حسینی و همکاران،1389) استفاده شد.نظر به نرمال نبودن توزیع یکی از متغیرها، از آزمون همبستگی اسپیرمن جهت تعیین رابطه بین دو متغیر استفاده شد. نتایج این آزمون نشان داد که همبستگی مثبت و معناداری بین تصویرذهنی برند و وفاداری کارکنان وجود دارد. نتایج آزمون رگرسیون خطی نشان داد که متغیر تصویر ذهنی برند توانسته است حدود 48 درصد از وفاداری کارکنان را تبیین کند. در مجموع با توجه به یافته های تحقیق می توان به مدیران آکادمی پیشنهاد داد که ابتدا ویژگی های برند خود را به خوبی بشناسند و سپس آن را به نحوی مثبت به کارکنان ارائه داده و بشناسانند و سعی نمایند عملکرد های سازمانی را طوری برنامه ریزی کرده و اجرا نمایند که پشتیبان و موید تصویر کارکنان از برند سازمان باشد.
    کلیدواژگان: برند، تصویر ذهنی برند، وفاداری کارکنان، آکادمی ملی المپیک و پارالمپیک
  • طراحی مدل ساختاری اخلاق کار و تعهد سازمانی با نقش واسطه ای رضایتمندی در بین نیروهای داوطلب رویدادهای ورزشی
    رضا اندام، زهرا کریمی*، امیر منتظری صفحات 87-96
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه اخلاق کار با رضایتمندی و تعهد سازمانی داوطلبان رویدادی در ورزش می باشد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری تحقیق کلیه نیروهای داوطلب شرکت کننده در دوازدهمین المپیاد فرهنگی_ ورزشی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های سراسر کشور بودند. بر این اساس، 133 نفر به عنوان نمونه آماری ارزیابی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش-نامه های اخلاق کار پتی (1990)، رضایتمندی از تجارب داوطلبی ملائی و همکاران (1388)، تعهد سازمانی آلن و مایر (1991)، استفاده شد. برای تعیین ارتباط علی بین متغیرها، داده های گردآوری شده از طریق مدلسازی معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد بین اخلاق کار و رضایتمندی، اخلاق کار و تعهد سازمانی، رضایتمندی و تعهد سازمانی داوطلبان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین اخلاق کار و تعهد سازمانی داوطلبان با نقش واسطه ای رضایتمندی ارتباط غیر مستقیم و مثبت و معناداری وجود داشت. در نهایت، به مدیران ورزشی توصیه می شود که با ارائه کدهای اخلاقی و توسعه اصول اخلاق کار، رضایتمندی را در میان داوطلبان ورزشی افزایش دهند و از این طریق استمرار مشارکت آنان را توسعه دهند.
    کلیدواژگان: اخلاق کار، رضایتمندی، المپیاد ورزشی، تعهد سازمانی، داوطلبی
|
  • Shahab Bahrami * Pages 11-18
    The purpose of this study was to determine the impact of job satisfaction and organizational citizenship behavior(organization - individual) were employees of the Ministry of sport and Youth. The study population included all employees of the Ministry of of Youth and Sports which useing random sampling of 253 of them were selected as samples. The instrument used in this study include organizational citizenship behavior questionnaire Tepper et al (2004) and job satisfaction Hart Line and Ferrell(1996). the validity, has been approved. and by using Cronboch’s alpha reliability of the questionnaire organizational citizenship behavior and job satisfaction 0/81 and 0/73 was obtained. To analysis the data, Pearson correlation test, factor analysis and structural equation modeling in SPSS and LISREL used was. The research findings showed that job satisfaction has a significant effect on the behavior of individual citizens and organizations. Finally, it can be stated that if we can Youth and Sports Ministry provided job satisfaction, Can be used to perform the duties from the extra role they had hoped.
    Keywords: Job Satisfaction, Organizational Citizenship Behavior, Ministry of Sport, Youth
  • Jamal Fatahi * Pages 19-28
    The aim of this study was to investigate the relationship between cultural intelligent information technology and its impacts on staff of the Office of Youth and Sports Kermanshah province The research was descriptive - correlation. The samples include all employees of the General Directorate of Youth and Sports Kermanshah province, which all of them were selected as sample. Instruments used in this research, cultural intelligence questionnaire Ang et al (2003) questionnaire Pornasroalah Information Technology (1394) the reliability of the research is to Alpha 91/87 / Reported To analyze the data descriptive statistics and analytical methods ( Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation, multiple regression) were used. The findings showed that, between information technology with its dimensions of cultural intelligence (meta-cognitive, motivational, cognitive, behavioral) communication is predicted. Regression analysis shows that IT significantly predictive ability dimensions of cultural intelligence in Kermanshah province has the staff department of sport and youth. Based on the findings between IT and dimensions of cultural intelligence that there is a cultural intelligence employees through IT knowledge is predictable.
    Keywords: IT, cultural intelligence, meta-cultural intelligence, cognitive cultural intelligence
  • Erfan Moradi * Pages 31-40
    The purpose of this research is to determine the causal relationship between culture and organizational silence with the mediating role of organizational identity in the staff of Alborz Province Youth and Sports Organization. Therefore, the methodology of this work is practical in purpose and correlative in data gathering which is specifically based on structural equation modeling using Smart PLS3 software. The statistical community included all the staff of Head Office of Sport and Youth, Alborz province which was the sample equal to the population of 160 persons. The utilized tools of this research were the organizational silence questionnaires of Vakola and Bouradas (2005), Denison’s organizational culture (2000), and Chenni’s organizational identity (1983); the content and validity of which was accredited by 10 professors of sports management in the field of organizational behavior. To approve the structure validity, the two methods of convergent and divergent validities were employed which particularly included the Average Variance Extracted and Heterotrait- Monotrait Ratio; the validity of the questionnaires was evaluated with a suitable composite reliability method. The findings of this research proves that there is a significant and intense reverse negative relationship between culture and organizational silence; Furthermore, the mediating role of organizational identity was found significant according to which some practical suggestions are noted separately in each section for the intended managers in order to reduce the silence and increase the organizational identity of the staff in a tangible way.
    Keywords: Silence, Identity, organizational culture, Head Office of Sport, Youth
  • Roya Zafari, Majid Jalali Farahani * Pages 41-48
    The aim of this study was finding a model for the impact between organizational culture on organisational learning and human resources productivity among the staff of the ministry of sports and youth. The research was descriptive and correlation it was practical in terms of purpose. the population of this study was all employees of the ministry of sports and youth and its samples were 285 person which were selected randomly. the research background and theoretical framework of mediator variables were identified and then the primary model of the research was designed and a questionnaire was prepared according the model. After confirmation of the validity and reliability of the questionnaire it was filledby staff of the ministry of sports and youth. structural equation modeling was used for data analysis.The results showed that multiplier effect of Organizational Culture on Organisational Learning was 0.43 and multiplier effect on Human resources productivity was 0.63. Multiplier effect of Organisational Learning on Human resources productivity was also achieved 0.53. The model that was presented in this study confirmed the impact of Organizational Culture Organisational Learning on Human resources productivity. Finally, according to the findings of this model it is suggested tochange or amended characteristics that are undesirable and ineffective bymanagement of changeing culture, and hence to increase organizational learning and labor productivity.
    Keywords: Productivity, organizational culture, Modeling, sports management, Human resources
  • Rahim Ramezani Nejad* Pages 49-60
    The purpose of this study was to investigate the relationship between athlete’s satisfaction and Organizational Citizenship Behavior among Iranian Basketball Players of Premier League. The method was descriptive and correlational. Basketball players of 12 teams (N=134) including all male Iranian players involved in Iran Premier League have completed demographic questionnaire, Athletes’ Satisfaction Questionnaire (Chelladurai and Riemer, 1998), and Organizational Citizenship Behavior Questionnaire (Podsakoff et al, 1997. A panel of Sport Management experts (n=12), reviewed the translated from of instruments, and 30 athletes participated in pilot study, and finally results of Cronbach’s alpha coefficient demonstrated the internal reliability of ASQ (r=0/93) and OCB (r=0/89). Data were analyzed with Kolmogorov-Smirnov, Spearman Correlation coefficient, and multiple variable Regression in significant level of P≥0/05.The results indicated significant relationship between athlete Satisfaction and Organizational Citizenship Behavior (r=0/60). Moreover, predictive power of Sportsmanship and helping Behavior via satisfaction from coach s’ training and team performance were higher than other dimensions of athlete’s satisfaction (P≥0/05). However, only coach’s behavior and interaction had significant effect in predicting index of civil behavior (P≥0/05). In generaly, athletes’ satisfaction from coach and team can improve Organizational Citizenship Behavior in team.
    Keywords: Athlete's satisfaction, Organizational Citizenship Behavior, Coache's training satisfaction, Team's performance satisfaction, Basketball players
  • Nasrollah Mohammadi *, Hassan Reza Maleki Moghadam Pages 61-69
    With the aim of the present study regression analysis of confidence and the performance of the national team members in the men's taekwondo international events. The population of this study, male Taekwondo Team Members and stored in the three categories of children, adolescents and adults, the number of 50 people were killed. Due to limited sample data, all statistical society as a whole, for example, the number of research. For achieve the research objectives of the questionnaires demographic information in addition to the individual, taekwondo performance in the past year also Measured and sport self-confidence questionnaire of 35 questions Vealey et al (1998) with seven subcomponent readiness, self-perception, experience, imitation, leadership coach, comfort, show the ability and support from others. Face and content validity of the questionnaire was approved by 15 of experts in sport management and sport psychology. Reliability of the questionnaire in a pilot study with 30 subjects with 0/87 Cronbach's alpha was calculated. In order to analyze the data, descriptive and inferential statistics including K-S,T single-sample and regression by SPSS software is used. Sports confidence as well as the ability to predict the performance of the national team members 35 % in the men's taekwondo in international events.
    Keywords: Sport confidence, regression analysis, performance, Men's taekwondo national team
  • Akram Ghobadi Yegane * Pages 71-78
    Corporate reputation is one of the most important issues in the management of the organization. The aim of this study was to evaluate the effect of Organizational Virtuousness on corporate reputation. For essence, the population of employees Youth and Sports Department of west province, according to Morgan table 175 based on random stratified sample were examined. For measured of research’s Variable, Two questionnaires virtue and reputation of the organization was used to collect data of this research. Data were also analyzed by PLS software. The findings suggest the suitability of the model. Path analysis indicated it was from the perspective of employees the dimensions of organizational virtues ( In cloudingfaith, optimism, honesty, compassion and forgiveness ) is the only organizational trust does not have an impact on corporate reputation. Thus, managers of sports organizations by the growth and development could underlie the reputation of the organization to provide organizational virtues.
    Keywords: organizational virtue, reputation, Structural equation
  • Hossein Akbari Yazdi * Pages 79-86
    The purpose of this study was to predict the loyalty of employees of N.O.P.A through brand image .The research was applied and method was descriptive that was carried through correlation analysis. The statistical population was all employees and managers of NOPA (60 p) and samples was equal with population. Finally 49 questionnaires have been completed and analyzed. For data gathering we used the brand image questionnaire (bruner & stacklin,2008) and the employee’s loyalty questionnaire (Hosseini et al, 2011). Because of abnormal data distribution of one variable, the Spearman Correlation test has been used. The results showed that there is positive and significant correlation between Brand Image and employee’s loyalty. The results of linear regression showed that Brand Image could predict 48% of employee’s loyalty variance. In regard of these findings we can suggest to the NOPA managers that first that all recognize their brand aspects well and then present them to employees and try to plan the organization’s performance in line with their brand characters.
    Keywords: brand, Brand image, employee's loyalty, National Olympic, Paralympic academy
  • Designing structural modeling work ethic and organizational commitment with Mediatinge Role of Satisfaction in between volunteers in sport events
    Zahra Karimi * Pages 87-96
    The purpose of this research was to analyzed the relationship between work ethic with job satisfaction and organizational commitment of events volunteers in sport. The method that applied in this research was descriptive-correlation. The research statistic population consists of all volunteers participating in twelfth sport-cultural Olympiad of male and female students of universities all around the country. In fact, 133 persons were evaluated as the sample of the research. For collecting data, it was used from two questionnaires work ethic of Petty (1990), satisfaction of volunteer experiences of Mallaei et al (2009) and organizational commitment of Allen and Mayer (1991). To determine the causal relationship between variables collected data were analyzed using Structural Equation Modeling. The results showed that there is a positive and significant relationship between work ethic and Satisfaction, work ethic and organizational commitment, Satisfaction and organizational commitment Volunteers. Also there is an indirect, positive and significant relationship the mediating role of satisfaction between work ethic and organizational commitment. It is recommended to athletic directors to increase satisfaction in sport volunteers by providing ethic codes and developing work ethic principles and through continue to develop their partnership.
    Keywords: Work ethic, Satisfaction, Sports Olympiad, Organizational Commitment, Volunteering