فهرست مطالب

مجله پژوهش های تفسیر تطبیقی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد امینی تهرانی، محمد فاکر میبدی، محمد جواد اسکندر لو صفحات 7-30
    از جمله تحقیقات موثر در ارتباط با شان نزول و فقه، بررسی تاثیر شان نزول آیات قرآن در برداشت های فقهی در موضوعی خاص است. بررسی این مساله در موضوع ازدواج دارای آثار گوناگونی در برداشت های فقهی است. نگارنده در این مقاله به دنبال آن است که به بررسی تاثیرات شان نزول در برداشت های فقهی در محدوده آیات ازدواج از دیدگاه فریقین بپردازد.
    شان نزول می تواند مصادیق احکام کلی در آیات را مشخص نماید. درک تناسب میان احکام موجود در آیات قرآن کریم، تبیین علل، فلسفه و حکمت احکام الهی در آیات، تبیین اصطلاحات و واژگان مبهم در آیه ، محدود کردن معنای آیه به گروه یا زمانی خاص از جمله آثار شان نزول در برداشت های فقهی است که از کتب فریقین قابل برداشت است. از نتائج مهم این تحقیق آن است که در موضوع حاضر اکثر اهل سنت با دانشمندان شیعه در تاثیر شان نزول بر مسائل فقهی اتفاق نظر دارند.
    این تحقیق بر اساس تحلیل منابع فریقین به شکل تطبیقی و از نوع تحقیقات کتابخانه ای صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: شان نزول، قرآن، ازدواج، فقه، تفسیر، نکاح
  • ابوالفضل صادقی*، غلامحسین اعرابی صفحه 41

    یکی از اهداف قرآن کریم که یک کتاب هدایت و انسان سازی است، عبرت پذیری از اقوام گذشته به روش تبیین فرهنگ، سیره و منش آنان است. یکی از این اقوام و گروه ها، آل فرعون هستند. منظور از آل فرعون، قوم فرعون، پیروان، لشگریان و هم کیشان وی هستند. دلیل موضوعیت یافتن سرگذشت آل فرعون در قرآن کریم، شاید از این جهت باشد که بسیاری از اصول و سنتهایی که خداوند متعال در سرتاسر این کتاب شریف، بصورت کلی بیان فرموده است، در داستان آل فرعون بصورت عینی تبیین گردیده است. نگارنده در این جستار، ابتدا به معرفی آل فرعون و بررسی گستره ی کاربرد آن در آیات نورانی قرآن کریم پرداخته و در ادامه به تبیین ویژگی ها و خصوصیات اخلاقی، فرهنگی، عقیدتی و رفتاری آل فرعون از نگاه قرآن کریم و تفاسیر فریقین پرداخته و در نهایت، از عذابها و گرفتاری های آل فرعون در دنیا و آخرت، سخن به میان آورده است.

    کلیدواژگان: آل فرعون، آل فرعون در تفاسیر فریقین، آل فرعون در قرآن کریم، فرعون
  • سید محمد جواد وزیری فرد صفحه 49
    از دیدگاه علم تفسیر، شرط لازم برای صحت هر رای تفسیری از جمله روایات تفسیری مطابقت با اصول و قواعد پذیرفته شده تفسیری است؛ از این رو تحلیل تفاسیر ماثور با قواعد تفسیری به صورت تطبیقی روشی مهم در بررسی میزان اعتبار این مجموعه گران بهاست. ذیل آیه دوم سوره مبارک فتح، روایات و آراء تفسیری مختلفی در تبیین معنای «ذنب» و انتساب آن به پیامبر (صلی الله علیه وآله) و «مغفرت» آن مطرح شده است. در این نوشتار هر یک از این آراء، دلالت ها و ملزومات معنایی آن ها از ابعاد مختلف مطرح در علم قواعد تفسیر از جمله مطابقت آن رای با ماده لغوی در مفردات و ترکیبات، قواعد ادبی، دلالت سیاقی، آیات و روایات هم مضمون، ضروریات و مسلمات، گزاره های عقلی و... مورد تحلیل قرار گرفته و تلاش شده اعتبار هر یک از آراء مختلف نسبت به اصول عقلایی تفسیری سنجیده شود. هرچند هدف این پژوهش، نتیجه گیری نیست، اما به نظر می رسد رای تفسیری منقول از امام رضا (علیه السلام) نسبت به سایر آراء بیان شده، تناسب و توافق بیشتری با اصول تفسیری داشته باشد.
    کلیدواژگان: ذنب پیامبر، مغفرت، قواعد تفسیری، مبانی تفسیری، عتاب به پیامبر
  • فاطمه سروی*، جعفر نکونام صفحات 61-88
    یکی از تعابیر بحث انگیزی که در قرآن به چشم می خورد و معرکه آرای تفسیری گوناگون شده است، تعبیر «ذلک الکتاب» و موارد مشابه آن است که در آغاز برخی از سوره های قرآن آمده است. بررسی ها در این مقاله که از طریق مقایسه چنین عبارتی در سوره های مربوط (با رعایت ترتیب نزول) و مقایسه محتوای آنها با یکدیگر و نیز مقایسه کاربرد ذلک / تلک و هذا / هذه در غیر آیات آغازین انجام پذیرفته، این نتیجه را حاصل کرده است که مفهوم و مشارالیه اسم اشاره ذلک/ تلک در چنین تعابیری، قرآن موجود یا آیات خاصی از آن نیست، بلکه هماهنگ با معنای حقیقی واژه و در اشاره به لوح محفوظ و علم الهی است. چنان می نماید که خاستگاه وجود چنین تعبیری در آغاز برخی از سوره های قرآن این بوده است که مشرکان راجع به منشا قرآن تردید روا می داشتند و اظهار می کردند که آن از سوی خدا و فرشتگان نازل نشده، بلکه القائات شیاطین به پیامبر صلی الله علیه و آله و یا شعر و کهانت است. همچنین از این رهگذر، تاویل این عبارت ها، به تورات و انجیل، که از سوی مسیحیانی همچون یوسف دره حداد مطرح شده است، به نقد کشیده می شود و رد می گردد.
    کلیدواژگان: ذلک الکتاب، تلک آیات الکتاب، لوح محفوظ، خاستگاه الهی، قرآن
  • کاظم قاضی زاده، محمد علی ایازی، لیلا ملک الشعرایی* صفحات 89-110
    از مهم ترین مباحث ادبی قرآن کریم، مسئله مجاز و استعاره و استفاده از آن در تفسیر است، زیرا استعمال مجاز، کنایه، استعاره و دیگر محسنات بدیعی در قرآن، از بارزترین جنبه های اعجاز بیانی قرآن شناخته شده و زمینه جذب به این کتاب است. اغلب اهل بلاغت و ادب، بر آن اتفاق نظر دارند. اما در میان مفسران اختلاف دیدگاه در به کارگیری آن در قرآن است. علامه طباطبایی به عنوان مفسر شیعی از موافقان و شنقیطی در تفسیر اضواء البیان و رساله مخصوص به عنوان مفسر سلفی معاصر منکر استفاده از آن است، هرچند هردوی این ها بر اصل بودن استعمال حقیقی الفاظ قرآن توافق دارند و حتی الامکان مجاز و استعاره لفظی را بر نمی تابند، اما طباطبایی درصورتی که ظاهر لفظ منافی بامعنای عقلی و ناسازگار با بافت کلمه باشد قائل به مجازاست و با نظریه های متفاوت سعی بر توجیه استعمال الفاظ قرآن کریم در ما وضع له و به نحو حقیقت دارند. به نظر می رسد نظریه «روح معنا» از طباطبایی و نظریه «نفی مجاز» شنقیطی گرچه در لایه رویین با یکدیگر تلاقی می کنند، ولی تفاوت های اساسی دارند. در این مقاله این دو نظریه بررسی و مقایسه می شود، زیرا طباطبایی مجاز را به طورکلی انکار نکرده است، اما با توسل به نظریه «وضع الفاظ برای ارواح معانی» دایره کاربرد مجاز در قرآن را محدود کرده است و تنها درجایی که قرینه ای برخلاف ظاهر باشد پای مجاز و استعاره را به میان کشیده است. از سوی دیگر شنقیطی با رویکرد کلامی اساسا آن را انکار کرده است. باید به آثار و نتیجه این دو نظریه در تفسیر توجه شود.
    کلیدواژگان: مجاز، حقیقت، روح معنا، طباطبایی، شنقیطی
  • مریم پرویزیان *، کیوان احسانی صفحات 111-136
    مقاله پیش رو به بررسی آیات مربوط به رانده شدن شیاطین توسط شهاب آسمانی میپردازد. در طول زمان تفسیرهای مختلفی از منظور این آیات ارائه شده که برخی از آنها بسیار عجیب و شاذ است. لذا تحقیق و بررسی برای یافتن مقصود واقعی خداوند از چنین بیاناتی ضروری به نظر میرسد.
    ردپای این بحث را میتوان در عموم تفاسیر ترتیبی مشاهده کرد؛ اما کمتر کسی به صورت موضوعی و جامع وارد این بحث شده است.
    در این نوشتار ضمن طرح آیات فوق، برداشتهای مختلف از سوی محققانی چون سیدقطب، استادمکارم، علامه طباطبایی، عبدالعلی بازرگان، طنطاوی، نصرحامدابوزید، دکتر سروش و... مورد بررسی قرار گرفت. برخی تنها بر معنای ظاهری آیات پای فشرده اند. برخی خود را بطور کامل از فهم حقیقی معنای آیات ناتوان میدانند. عده ای نیز سعی دارند این آیات را با علم روز تفسیر و توجیه کنند. در مقابل گروهی به طور کلی ظاهر آیات را کنار گذاشته و برداشتهای گوناگونی از مراد خدای سبحان از تعابیر به کار رفته در آیات ارائه داده اند. برخی نیز براین باورند که این آیات از عقاید جاهلی زمانه خویش تاثیر پذیرفته و تاریخ مصرف این مطالب در دنیای امروز گذشته است. دیدگاهی دیگر نیز آن را از جنس خواب و رویاهای رسولانه دانسته که نیازمند به تعبیر است نه تفسیر.
    در این بین، دیدگاه علامه طباطبایی که ناظر به کنایی بودن زبان این آیات و تشبیه معقول به محسوس است و نیز دیدگاه جمعی از دانشمندان که ظاهر آیات را بر اکتشافات جدید علمی در زمینه ی کی هان شناسی منطبق می دانند، منطقی تر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: قرآن، شهاب، شیطان، استراق سمع، آسمان
  • حامد دژآباد*، زهرا خداپرست صفحات 137-158
    درباره ی آیه ی 274 بقره مباحث مختلفی میان مفسران فریقین شکل گرفته است که این مباحث، عمدتا به شان نزول این آیه برمی گردد. برخی از مفسران اهل سنت آراء متعددی را دراین باره نقل کرده و به جمع بندی مشخصی نرسیده اند. از دیدگاه آنان اصحاب خیل ، عثمان بن عفان ، عبدالرحمن بن عوف و ابوبکر مصادیق انفاق کنندگان درآیه ی فوق هستند. اما شیعه با استناد به ادله ی متقن درون متنی و برون متنی، شان نزول های فوق را رد نموده و تنها شان نزول مرتبط با امام علی (ع) را پذیرفته و با توجه به تعدد طرق روایات در منابع فریقین و نیز هماهنگی آن ها با ظاهر آیه، دیدگاه قابل قبولی را در این زمینه ارائه داده است. دراین میان جمع کثیری از اهل سنت، نظریه ی عمومیت این آیه را مطرح ساخته اند که شیعه نیز آن را به دلیل تناسب با ظاهرآیه پذیرفته و با تطبیق این رای برشان نزول منتخب خود سعی در تقویت آن داشته است. البته دراین میان برخی از اهل سنت با نادیده انگاشتن دلائل متقن درون متنی و برون متنی ، اقدام به شبهه افکنی درباره ی شان نزول امیرالمومنین (ع) کرده اند، که بطلان این نظر نیز درجای خود اثبات می گردد.
    کلیدواژگان: انفاق پنهانی و انفاق آشکار، انفاق سری و علنی، اهل سنت، شیعه، امام علی(ع)
  • محمد مجید شیخ بهایی*، محمد کاظم رحمان ستایش صفحات 159-186
    با تبلیغ فرهنگ جوامع غربی، خانواده و عنصر مهم وفاداری در معرض تهدید و آسیب جدی قرار گرفته است. در جامعه اسلامی برای پایداری نهاد خانواده توجه به آموزه های قرآنی و لزوم کاربست آن در رابطه زناشویی ضروری می نماید.
    یکی از آیات قرآنی از ازدواج با عنوان میثاق غلیظ یاد کرده است که بر اساس آیه مذکور ازدواج را یک تعامل روحی روانی می داند. هم چنین ازدواج بر این اساس، پیمان محکمی به شمار می رود که باید محبت و انسانیت محور ارتباط زن و شوهر باشد. آیه نیز یادآوری خاطرات شیرین میان زن و شوهر را مفید می داند. عوامل فوق می تواند مولفه های وفاداری در این آموزه قرآنی محسوب شود. عمل به میثاق چه با حضرت حق ، چه با بندگان ، خرد یا کلان ضروری و برای رسیدن به هدف آفرینش لازم المراعات است . در ازدواج که با یک پیمان لفظی و قراردا کتی شروع شده و تعهدات قلبی را پشتوانه خود دارد عمل به میثاق از ضرورت موکد بیشتری برخوردار است که رعایت آن در ابعاد مختلف زندگی ظهور و نمایش مثبت ویژه خود را خواهد داشت . بررسی تفاسیر و تطبیق آنها در این موضوع گواه اهمیت خاص این میثاق نسبت به سایر میثاق های بشری است .
    کلیدواژگان: میثاق، میثاق غلیظ، ازدواج، وفاداری، پیوند روحی
  • مهدی حامدسقایان*، رضا عباسی، عبدالله بکی صفحات 187-206
    روایت شناسی چارچوب و الگویی نظری و کاربردی برای تجزیه و تحلیل اقسام روایات، از جمله سرگذشت های واقعی، تاریخی و روایات فراهم می کند که قصص قرآنی نیز، در این حیطه قرار می‏گیرند. بخش عمده تعالیم و دستورات قرآنی که مجموعه‏ای است از اندرز‏ها، عبرت‏ها، محکمات و متشابهات، از رهگذر شگردهای ادبی و به ویژه فنون قصه سرایی و حکایت پردازی و به اصطلاح ، ادبیات داستانی روایی انتقال یافته است. برای شناخت و تحلیل قصص قرآنی، بهره‏گیری ازنظریه های روایت‏شناسی و تئوری های آن مانند: سطوح‏روایی، طرح، داستان، متن‏روایی، شیوه روایی قصص، معانی و مبانی، که ابزاری برای تحلیل متن در اختیار می‏گذارند، از شیوه های کارآمد به حساب می آیند.
    سوره کهف حاوی چند روایت منحصربه فرد در قرآن است: داستان اصحاب‏کهف، داستان حضرت موسی(ع) و خضر و داستان ذوالقرنین. تجمیع این سه قصه در یک سوره واحد و قرابت‏های معنایی آن‏ها با یکدیگر موجب شده است تا در پس ظاهر اپیزودیک آن‏ها، گونه ای وحدت شکلی و معنایی احساس شود. بر همین اساس، در این مقاله برای تحلیل سطوح مختلف قصص سوره کهف، از نظریه های روایت‏شناسی بهره گرفته شده است.
    در نتیجه گیری مقاله تاکید می شود که طرح‏روایی قصص سوره کهف از منظر شیوه های تشکیل پیاپی سطوح روایی متعدد؛ آمیخته شدن و درهم تنیدگی این سطوح با یکدیگر؛ شکست‏های پی‏در‏پی خط روایت و تحلیل اپیزودیک بودن قصص در ظاهر و یکپارچه بودن آن‏ها در بطن سوره قابل توجه است. هر سه قصه در کنار یکدیگر، به شخصیت هایی اشاره می‏کنند که از نظرها غایب می‏شوند: غیبت اصحاب کهف، غیبت ذوالقرنین و غیبت خضر؛ جملگی عمر طولانی دارند و با مسئله بازی های زمانی روبرو هستند.
    کلیدواژگان: قصص قرآن، روایت شناسی، مطالعه تطبیقی، سوره کهف، سطوح روایت، طرح
|
  • Mohammad Aminitehrani Pages 7-30
    The study and survey of effect of occasion of revelation in Quranic verses concerning the legal inferences as to a particular subject, regarded as one of the effective researches about occasion of revelation and jurisprudence. The evaluation of this research related to the marriage has different effects regarding the legal inferences.
    In this article, the author seeks to evaluate the effects of occasion of revelation concerning of legal inferences in the field of marriage verses.
    Occasion of revelation may determine the extentions of general injunctions of the Quranic verses.
    The most important effects of occasion of revelation regarding the legal inferences includes the following:Comprehension of suitability among the extant injunctions in the Quranic verses, explanation of reasons, wisdom of the divine injunctions in the verses, explanation of ambiguous expressions and terms in the verses, and confining or limitation of the verse meaning to a certain time or particular people, etc.
    One of the most important results of the research is that the majority of Sunnit scholars are consensus with shite ones, in the present topic regarding the influences of occasion of revelation on legal issues. This research is accomplished based on the comparatively analysis of Sunnites and Shiites’ sources and into the library studying.
    Keywords: Occasion of revelation, Quran, marriage, Jurisprudence, Interpretation
  • Abolfazl Sadeghi* Page 41

    One of the aims of the holy Quran that is a book of guidance and human education, is lesson from Last nations by the method of explained of culture, deed and their character. one of these groups, are the Pharaohs. The order of from the Pharaohs, is the people of Pharaoh, followers and his fellow troops. Because of subjectivism of the Pharaoh's in the holy Quran is Perhaps in this respect that is many of the principles that God is told in throughout the holy Quran, explained in the story of the Pharaoh's objectively. The author of this article, the first to introduce the Pharaoh's and scope of its application in the holy Quran verses and then explains the specifications of ethical, cultural, ideological and behavioral of the Pharaoh's in the holy Quran and Shiite and Sunni interpretations and finally, is spoken from the torments and the punishments of the Pharaoh's in this World and the Hereafter.

    Keywords: the Pharaohs, Pharaoh's in shiite, sunni interpretations, Pharaoh's in the holy Quran verses, Pharaoh, feron
  • Saiied Mohammad Javad Vaziri Fard Page 49
    From the perspective of exegesis knowledge, the prerequisite of validity of every interpretive view including interpretative traditions is conformity to accepted interpretive rules and principles. Therefore the comparative analysis of the narrative exegesis with the interpretive rules is an important method to investigation of validity amount of this costly treasure. Following the second verse of blessed sure "Fath" propounded various interpretive traditions and views to explanation meaning of "zanb" and its attribution to the prophet (peace be upon him) and its "maqferah". In this written-material each of this views and its implications and semantic requirements have analyzed with the various dimensions which is considered in the interpretive rules knowledge including correspondence between that view and root lexical in the singulars and compounds, correspondence with the literary rules, implications internal text (siyaq), the verses and traditions with similar themes, necessities and certain affairs, intellectual propositions etcetera. And furthermore is tried to assess the validity of each various views with the rational interpretive principles. Although the target of this research is not determination, but also it is seems that the narrated interpretive view from imam reza (peace be upon him) has more agreement with the interpretive rules towards other expressed views.
    Keywords: Sin of prophet, Forgiveness, Interpretive rules, Interpretive foundations, Expostulation to prophet
  • Fateme (Fatima) Sarvi *, Jafar Nekoonam Pages 61-88
    'Dhālik al-Kitāb' and other similar phrases at the beginning of some Qur'ānic Sūras have long been debated by Muslim commentators as to what these demonstrative pronouns refer to what their referents are. In this article, through comparing-according to the Islamic traditional chronology - the introductory verses of the Sūras containing the pronouns, it will be demonstrated that these pronouns do not refer to the Qur'ānic corpus, or the content of the related Sūra, but rather to the divine knowledge and Lawĥ Maĥfūž which functions as the source and provenance of revelation. It seems that the skeptical reactions of the polytheist audience dismissing the prophet's recitations as 'satanic inspirations', 'poetry', or 'soothsaying' triggered the revelation of these verses. on that account, the view of those Christians like Yusuf Durrah Ĥaddād who tries to question the originality of the Quran and believes that the demonstrative pronouns dhālika/tilka refer to the Old and New testaments, will be criticized and disparaged
    Keywords: Dhalika al- Kitab, Tilka Ayatu Al-Kitab, Lawh Mahfuz, Qurran, divine origin
  • Kazem Ghazizadeh, Leila Malakoshoaraei * Pages 89-110
    Imagery and metaphor and their uses in the interpretations are among the most important literary discussions of Quran, because the application of imagery, irony, metaphor and other merits of rhetoric in Quran are recognized as the most distinct aspects of Quran’s discourse miracles attracting others to this Book. Many of the fellows of eloquence and literature have consensus over it. But, discrepancies among interpreters regarding their use in Quran exist. Allameh Tabataba’ee, a Shi’ite interpreter, is a proponent and Shanghiti, contemporary Salafi interpreter, denies their use in his interpretation “Azva’ Al-Bayan” and specific treatise. Although they, both, agree on quintessential nature of Quran’s lexicons real use they do not accept literal imagery and metaphor to the maximum extent possible, but Tabataba’ee approves imagery in case that words in their surface structure and denotations do not contradict the logical meaning and are not inconsistent with the context of the word and proposes different theories to justify their use in Quran within their natural surrounding trying to adhere to the truth as much as possible. It seems Tabataba’ee’s theory of “semantic spirit” differs essentially from Shanghiti’s theory of “denial of imagery” though intersecting one another in upper layer. These two theories are investigated and compared in the present study because Tabataba’ee does not completely deny imagery; instead he resorts to the theory of “enacting words to capture the semantic spirits” to limit the scope of imagery in Quran and he talks about imagery and metaphor where there is found an evidence contradicting what it looks like in the surface. On the other hand, Shanghiti adopts a discourse approach to fundamentally deny their use. The two theories’ results and effects should be considered in interpretation.
    Keywords: imagery, truth, the spirit of meaning, Tabatabaee, Shanghiti
  • Maryam Parvizian *, Keivan Ehsani Pages 111-136
    This article examines the signs of being driven by the asteroid's demons. Over time offered various interpretations of these verses mean that some of them are very strange and rare. The investigation to find the real meaning of such statements is necessary.
    Traces of this discussion can be found in the public renderings arrange a viewing, but few as comprehensive import and the subject is discussed.
    In this article, bringing the verses above, different interpretations by scholars such as Sayyid Qutb, Astadmkarm, Allameh Tabatabaei, Bazargan, Tantawi, Nsrhamdabvzyd, doctor Soroush and examined. Some Fshrdhand only the literal meaning of the verses. Some understand the true meaning of the verses themselves completely unable to understand. Some also try to interpret and explain these verses with science. In front of a group generally appear verses aside and interpreted in different ways the meaning of the expressions used in the verses of Allah have submitted. Some people believe the revelations of his time influenced by ignorant beliefs and past use-by date this material in today's world. Another approach made it known that the need to interpret dreams is not interpreted Rsvlanh.
    In the meantime, Allameh Tabatabaei's view that the language of these verses is ironic observer And likened reasonable and sensible collective vision of the scientists who appeared revelations to new discoveries in science of cosmology matches know, it seems more logical.
    Keywords: Quran, Meteor, Satan, eavesdropping, sky
  • Hamed Dejabad * Pages 137-158
    The Holy Quran is the last heavenly book for the guidance of humanity until the Day of Judgment.Undoubtedly, thismatterredoubled therecognize and true understanding of God's revelations.Accordingly, there are many verses in the Quranwhich the cause of their revelation in all Shiite interpretations is Ahl al-Bayt (AS) and Imam Ali (AS); but Sunni interpretations have been assigned to other people, including (Guided) Rashidun Caliphs. The verse 274 of Baqarah is one of these verses.This article by providing a comprehensive model which is the traditionaryandSignifyingreview of the Holy verse will reveal True cause of the revelation of the verse among numerous the cause of the revelation. In the followinginterpretation of this verse, it can be seennarrativereasons of various views of Sunnis. From their perspective, bivouac companions, Uthman ibn Affan, Abdur Rahman bin Awf and Abu Bakr in the above verse, are the examples of charitable.On the other hand it can be seen in Shiite and Sunni sources, with a multiplicity of ways oftraditions, the cause of the revelation is Imam Ali (AS). It has harmonious with the appearance of the verse,On the Contrary of the cause of the revelation which is previously mentioned. The Sunnishave raised the general theory through their Signifying reasons and Shiites also accepted it because it fit with the appearance of the verse. They have been trying to strengthen it with the matching of their selected terms of the cause of the revelation with this opinion.However, in the meantime, some Sunnis attempt to make doubtabout the cause of the revelation of Imam Ali (AS)to ignore the overwhelmingly strong reasons in the text and out of the text. Although the absurdity of this view also has been proved.
    Keywords: secret charity, reveal charity, bivouac companions, Sunnis, Shiites, Imam Ali (AS)
  • Mohammad Majid Sheikhbahaei *, Mohammad Kazem Rahman Setayesh Pages 159-186
    Advertising the culture of the western societies has seriously threatened and damaged families and the important factor "loyalty". In the Islamic society, we should pay attention to the Quranic teachings and to their application to the marriage intercourse, which seem to be necessary for the maintenance of the family.
    One of the Quranic verses regards marriage as a rigid covenant in which marriage is considered a spiritual- psychological interaction. Moreover, according to this view, marriage is regarded as a rigid covenant in which affection and humaneness should be the pivot of marriage intercourse. This verse believes that a remembrance of the sweet memories between the couples is beneficial. The above factors can be considered as the components of loyalty in this Quranic teaching.In this essay compilers of loyalty in family is being considered from the viewpoint of the holy Quran and its interpretations.
    Keywords: Rigid covenant, marriage, loyalty, spiritual connection, family
  • Mahdi Hamed Saghaian*, Reza Abbasi, Abdollah Bekaa Pages 187-206
    Narrative Science creates a theoretical and practical framework and pattern to analyses various types of stories such as real life, historical and narrative stories which also includes Quranic stories. A great part of Quranic teachings and rules which is a collection of advices, lessons, judgments and similarities, are transferred by means of literary devices specially techniques related to storytelling, Narrativization and generally what is called "Narrative Fiction" literature. One of efficient ways to understand and analyses Quranic stories is to use narrative science theories and methods such as: narrative levels, plot, story, narrative context, narrative method of stories, meanings and basics which present a tool to analyses the text.
    Kahaf verse includes a number of unique stories in Quran: story of Companions of the cave, story of Moses and Khidr and story of Dhul-Qarnayn. Combination of these three stories in a single verse and their Semantic affinities with each other hidden in their episodic appearance creates a type of unification in form and meaning. We have used narrative science theories in present paper to analyses various levels of narratives in Kahaf verse (Companions of the cave).
    In conclusion we emphasis that narrative plot of stories in Kahaf verse is noticeable based on continuous construction methods of various narrative levels; integration and interconnectivity of these level with each other; successive fractions in story line and episodic analysis of stories in appearance and their integrity in essence. All three stories besides each other mention characters which become hidden: absence of companions of the cave, absence of Dhul-Qarnayn and absence of khidr; whom all have long lives and face issues related to time periods.
    Keywords: Quranic Stories, Narrative Science, Comparative Studies, Kahaf Verse, Levels of Narration, Plot