فهرست مطالب

پژوهش های تفسیر تطبیقی - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1397)

مجله پژوهش های تفسیر تطبیقی
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زهرا آتشی *، مرتضی رحیمی، محمد جواد سلمانپور صفحات 8-36

    اثبات و بررسی ادله ی برائت که یکی از بنیادی ترین اصل در نزد اصولیین شیعه است، اهمیت زیادی دارد. برخی از اصولیین در اثبات اصل برائت به آیاتی از قرآن استناد کرده اند. در این مقاله سعی شده است مهم ترین آیات اصل برائت مانند آیات 15 اسراء، 7 طلاق و 42 انفال را طرح نموده و نظرات اصولیین و مفسرین شیعه و اهل تسنن را در کتب اصولی و تفسیری، با یکدیگر تطبیق داده و شباهت ها و تفاوت ها را مشخص سازد. اصولیین درآیات مزبور دو دیدگاه دارند. بر اساس یک دیدگاه آیات مزبور بر اصل برائت دلالت دارند و بر اساس دیدگاه دیگر بر اصل برائت دلالت ندارند. در خصوص آیه ی اول در تفاسیر اهل سنت بیشتر به تفاوت بین برائت شرعی و عقلی اشاره شده است و در تفاسیر امامیه نیز همانند دو دیدگاه اصولیون دو دیدگاه وجود دارد. مفسران شیعه و سنی آیه دوم حمل بر نفی تکلیف مالایطاق از طرف خداوند کرده اند، برخی از ایشان به مصادیقی از تکلیف مالایطاق، همچون انفاق بیش از توان، معرفت بدون در اختیار بودن اسباب آن و… اشاره نموده اند، این نوع تفاسیر با تفسیر آیه به ممنوعیت هر نوع تکلیف مالایطاق منافات ندارند. بسیاری از مفسران هر دو مذهب آیه سوم را با توجه به شان نزول، آیه را تفسیر کردند. آیات اصولی درگذر زمان تغییرات و تحولاتی را پشت سرنهاده اند، مفسران شیعی و اهل سنت و نیز دانشمندان اصولی هر دو مذهب فقهی در مورد آن آیات مشترکات زیادی دارند؛ بررسی تطبیقی آن آیات می تواند به همگرایی و نزدیکی دو علم اصول فقه و تفسیر کمک کند.

    کلیدواژگان: اصل برائت، تفسیر، اصولیین، مفسران، شیعه، اهل تسنن
  • فاطمه عامری*، علیرضا باقر صفحات 38-63
    یکی از پر رنگ ترین جلوه های هنری هر زبان، به کنایه سخن گفتن است، که نشانگر قدرت تعبیر گوینده و باعث اثربخشی سخن می باشد. قرآن کریم نیز به مثابه متنی اعجازین و متناسب با اقتضاءات زبان مخاطب، از تعابیر کنایی بهره گرفته است. با توجه به اهمیت کنایه های قرآنی و نقش دیدگاه های بلاغی مفسران در فهم این کتاب آسمانی، تحقیق در این زمینه، شایسته و ضروری است. در پژوهش حاضر کوشش شده تا با مقایسه ی دو تفسیر مهم و معتبر جهان اسلام، تبیان و کشاف، نقش آرای بلاغی شیخ طوسی و زمخشری در باب کنایه و تعریض و اسلوبی که در بیان کنایه ها و تعریض های قرآنی برگزیده اند، و تاثیر آن در تفسیر آیات قرآن، تحلیل شود. حاصل این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است گویای آن است که: شیخ طوسی و زمخشری به تفاوت میان کنایه و تعریض، تعابیر مختلف از مفهوم کنایه، توجه به بحث لزوم در کنایه و نقش سیاق در کشف معنای تعریضی پرداخته اند و زمخشری در برخی موارد متاثر از شیخ طوسی بوده است. لیکن در نحوه تفسیر آیات صفات الهی که اراده معنای اصلی محال است و بیان اغراض کاربرد کنایه و تعریض، زمخشری بحث های مفصل تر و کامل تری دارد.
    کلیدواژگان: کنایه، تعریض، شیخ طوسی، زمخشری، تفسیر تبیان، تفسیر کشاف
  • غلامحسین اعرابی، علی احمد ناصح، رضا نجفی * صفحات 66-89
    تاثیرگذاری قرآن بر فرهنگ زمانه و تغییر در رفتار مخاطبان عصر نزول، همواره از مسائل مهم و چالش برانگیز میان مفسران و دانشمندان علوم قرآنی است. این مسئله در پاره ای از موضوعات؛ مانند نهی از ربا و رباخواری جدی تر است؛ چراکه عده ای از سود و منافع آن بهرمند شده اند و دگرگونی آن به راحتی امکان پذیر نیست. مطالعه آیات کریمه و دیدگاه فریقین برای این تحقیق ضروری است. نتایج به دست آمده، نشان می دهد که شیوه تربیتی قرآن کریم مبتنی بر روش تدریجی، همراه با القای آرامش رفتاری به مخاطب است. در این روش، به صورت گام به گام به موضوعپرداخته و درنهایت، با دستورات تاکیدی، اوامر و نواهی به مخاطب ابلاغ می شود. موضوع نهی از «ربا» و «ربا خواری» نیز در همین قالب دیده شده و مراحل متعددی برای آن درنظر گرفته شده است. بر این اساس، قرآن کریم با روش تربیت تدریجی، موضوع را از«ایجاد قرابت ذهنی» آغاز می کند و تا «نهی نهایی» پیش می برد. بی تردید، شیوه تربیتی قرآن کریم در بسیاری موارد؛ از جمله در موضوع تحریم ربا و ربا خواری، منحصر به فرد بوده و تا آن زمان، رایج نبوده است.
    کلیدواژگان: تربیت، قرآن کریم، رفتار، عصر نزول، ربا، فریقین
  • صحبت الله حسنوند * صفحات 92-116
    زبان همانند دیگر پدیده های انسانی با گذر زمان در معرض تغییر قرار می گیرد. از میان اجزاء گوناگون زبان، واژه ها بیش از دیگر اجزاء آن از نظر دلالت معنایی، دستخوش تغییر می شوند. در تفسیر آیات قرآن توجه مفسر به این تغییرات می تواند معانی و مفاهیم درست تری از آیات، فراروی مخاطبان قرار دهد. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و تطبیق آراء تفسیری شیخ طوسی و ابن عطیه به تحلیل نقش انواع تغییر در دلالت کلمه ها، در تفسیر التبیان و المحرر الوجیز می پردازد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تخصیص دلالت، تعمیم دلالت و انتقال دلالت، اشکال مهم تغییر در دلالت کلمه های قرآن بوده که هر دو مفسر به آن توجه داشته اند. شیخ طوسی بیشتر از ابن عطیه به این گونه مباحث ورود داشته و در بسیاری از موارد تحلیل های لغوی ابن عطیه متاثر از شیخ طوسی است. طوسی و ابن عطیه در بررسی مفردات قرآن، به نقش استعمال در تغییر دلالت کلمه ها و سیر تاریخی این تغییرات تا زمان نزول توجه داشته اند. استناد به قرآن و استشهاد به شعر و کلام عرب از جمله منابع تفسیری هردو مفسر در بسیاری از تحلیل های لغوی به شمار می آید.
    کلیدواژگان: التبيان، المحرر الوجيز، کلمه، دلالت معنايي، تطبيق
  • بهروز سراقی *، میثم خزایی صفحات 118-146
    پوشش شرعی یا حجاب یکی از احکام الهی است؛ آیات و روایات بسیاری به اهمیت و وجوب پوشش شرعی برای مکلفین در برابر نامحرم اشاره دارند. ایات حجاب که در پنج مرحله نازل شده است یکی از اساسی ترین موضوعات اخلاقی، فقهی و اعتقادی را تبیین می کند، باید پذیرفت مراعات یا عدم مراعات پوشش اسلامی، سهم بسزایی در سلامت یا انحطاط افراد جامعه اسلامی دارد، ولی سوگمندانه این واجب الهی امروز دستخوش طعن ها، انتقادات و کژفهمی هایی قرار گرفته است به گونه ای که نگاهی سطحی به پوشش جوامع اسلامی عدم توجه به این حکم الهی را روشن می سازد. این پژوهش براساس مبانی قرآنی و روایی، مفهوم و حکم پوشش شرعی و مفهوم جرم در آیات با مراجعه به نظر مفسران امامیه و اهل سنت برای بد حجابی اثبات جرم انگاری نموده است، عنوان مجرمانه بودن بدحجابی و بی حجابی (عدم رعایت پوشش شرعی) با بهره گیری از دیدگاه های مفسران و قاعده «لکل ذنب حد» مورد تاکید قرار گرفته و عنوان مجرمانه بودن را برای رعایت نکردن پوشش شرعی اثبات نموده است.
    کلیدواژگان: بدحجابی، پوشش شرعی، حجاب، تفسیر فریقین، جرم انگاری
  • معصومه امامی، طلعت حسنی بافرانی * صفحات 148-196
    نظریه «تفسیر ساختاری» به این معنا که میان آیات هر سوره از قرآن یکپارچگی و وحدت محتوایی و مضمونی وجود دارد، نظریه ی نسبتا جدیدی است که بر دو مبنای توقیفی بودن چینش آیات و وحدت موضوعی سور، استوار است و مانند هر نظریه ی دیگری مخالفان و موافقانی داشته است. علامه طباطبایی (ره) ، مفسر بزرگ شیعه و سید قطب و سعید حوی از مفسران بزرگ اهل سنت، به این نظریه معتقد و بر مبانی آن پایبند می باشند؛ بگونه ای که آثار این اعتقاد بوضوح در تفاسیر ایشان (المیزان، فی ظلال القرآن، الاساس فی القرآن) مشهود است. این مقاله با هدف دفاع از این نظریه و با تکیه بر روش توصیفی _تحلیلی، به مقایسه ی تفسیر ساختاری سوره ی مبارکه ی شوری و موضوع محوری در نظر گرفته شده برای آن توسط این سه مفسر، پرداخته است و در مقام نتیجه بر آن است که در هر سه تفسیر با وجود اختلاف روش جزئی مفسران، موضوع وحی، به عنوان موضوع محوری سوره ی شوری معرفی شده است که این امر به نوبه ی خود سهمی در اثبات ضابطه مند و غیر سلیقه ای بودن این شیوه از تفسیر را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: تفسیر ساختاری، وحدت موضوعی سور، سوره ی شوری، علامه طباطبایی ( ره)، سعید حوی، سید قطب
  • علیرضا شریف *، سید محمد رضوی صفحات 170-196
    مترجمان کلام وحی در ترجمه قرآن، برخی واژگان را معادل هم در نظرگرفته‏ اند. گاهی نیز یک معنا را برای واژگان متفاوت بکار برده‏ اند. درحالیکه توجه به مفهوم دقیق واژگان، راهی برای حل معمای برخی آیات و روایات بوده، و با بهره‏ گیری از ترجمه تصویری، می‏توان به معنایی فراتر از آنچه مفسران فریقین در آثار خویش بیان نموده‏ اند، دست یافت.
    واژه «ارتقاب» ، در تفاسیر فریقین هم‏ معنا با «انتظار» در نظر گرفته شده و ظرافتهای معنایی آن نادیده انگاشته شده است.
    در این تحقیق سعی شده تا با مقایسه نظرات تفسیری شیعه و سنی، نقاط مغفول مانده در ترجمه مورد توجه قرار گیرد و با استفاده از روش تفسیر تصویری، با اتکا به خود قرآن و سیاق آیات ماجرای ناقه صالح ع در سوره قمر به مفهوم شناسی این واژه پرداخته شود.
    روش تفسیر تصویری در این پژوهش علاوه بر حفظ ساختار مفهومی و عدم تقابل و تناقض با مفهوم ارائه شده در کتب لغت‏ شناسی، معنایی دقیق‏تر، راهگشاتر وکاربردی‏تر، در راستای برنامه‏ های الهی قرآن، برای واژه مورد نظر بدست می‏ دهد. در میان تفاسیر متقدم فریقین، زید بن علی و ابن عمر و ابن عباس و حسن بن ابی الحسن و ابو‏سعید خدری، و در راس ایشان امام علی ع دقیق‏تر به موضوع «ارتقاب دخان» پرداخته‏ اند.
    کلیدواژگان: تفسیر تصویری، معناشناسی ارتقاب، سوره قمر، صالح ع، تفاسیر فریقین
  • فرنگیس صفی خانی، محمد جواد نجفی، جعفر نکونام * صفحات 198-211
    واژه «قوامون» در آیه 34 سوره نساء، یکی چالشی ترین واژگان قرآنی برشمرده می شود. درباره این واژه در گذر تاریخ از سوی مفسران آرای متعددی بیان شده است. مقاله حاضر سیر تاریخی تطور آرای مفسران و عوامل پیدایش آن آراء از قرن اول هجری تاکنون بررسی گردیده است. نتایج این پژوهش حاکی است، از آنجا که در قرن های نخستین در فرهنگ مردم، مرد به عنوان جنس برتر و دارای امتیازات ویژه شناخته می شد، در بیشتر تفاسیر تا حدود قرن دوازدهم، لفظ «قوام» را به معنای فضیلت و سلطه و حاکمیت مرد بر زن تعبیر و تفسیر شده و دلیل آن برتری مرد بر زن در عقل و ایمان از یک سو و پرداختن مهر و نفقه مرد به زن از سوی دیگر دانسته اند؛ اما از قرن دوازدهم به بعد، با افزایش نقش زن در جامعه از جهات اقتصادی، اجتماعی و علمی، واژه قوامون، معانی متنوعی چون کارگزاری، سرپرستی، مدیریت، حمایت، پاسداری، امر به معروف و نهی از منکر مرد نسبت به زن یافته است. تردیدی نمی توان داشت که رشد علمی و فرهنگی و اجتماعی زنان در پیدایش این رویکرد تفسیری بسیار تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: قوامون، زنان، آیه 34 سوره نساء، تطور تفسیری، الرجال
  • سیدمحمود طیب حسینی * صفحات 214-238
    یکی از آیات مهم در موضوع امامت که مباحث و اختلافات گسترده ای در تفسیر آن میان دو فرقه اهل تسنن و شیعه درگرفته آیه 55 مائده مشهور به آیه ولایت است. این آیه شریفه از زوایا و بخشهای مختلف همچون شان نزول، معنا و مقصود ولایت، مقصود از «الذین آمنوا» ، علت جمع آمدن «الذین آمنوا» و… قابل بحث است. یکی از بخشهای اساسی این آیه شریفه که نقش مهمی در فهم سایر بخشهای آن دارد، و اختلافات جدی ای میان فرق اسلامی درباره آن وجود دارد بیان معنا و مقصود «رکوع» در آیه است. در مقاله حاضر به روش تطبیقی دیدگاه مفسران فریقین درباره معنای «رکوع» نقل و نقد شده است. نتیجه حاصل از این بررسی تطبیقی، بعد از نقد دیدگاه مفسران شیعه و اهل تسنن، بررسی موضوعی واژه رکوع در قرآن بر اساس سیر تاریخی و ترتیب نزول آیات، و پیرو آن ادعای اینکه «رکوع» در این آیه یک معنای تنزیلی دارد که همان رکوع ظاهری است و یک معنای باطنی دارد و آن خضوع است.
    کلیدواژگان: رکوع در قرآن، آیه ولایت، علی ع، تفسیر تطبیقی، ترتیب نزول
  • الهام زرین کلاه *، نصرت نیل ساز صفحات 240-270
    عبدالله بن عباس صحابی برجسته پیامبر (ص) و از سرآمدان تفسیر است. با توجه به تصریح خود ابن عباس به علم-آموزی و به ویژه اخذ تفسیر از حضرت علی (ع) و همچنین اشاره عالمان به این مسئله به هنگام تبیین جایگاه وی در تفسیر، این مقاله با به کارگیری روش کتابخانه ای، تجزیه و تحلیل آماری متن و اسانید، به بررسی میزان مطابقت روایات تفسیری وی با روایات ائمه (ع) با تاکید بر جامع البیان عن تاویل آی القرآن طبری و نورالثقلین حویزی می-پردازد. بررسی ها نشان می دهد در 80% روایات مطابقت -یا به نحو تطابق کامل و یا در قالب روابطی همچون عام و خاص، مطلق و مقید، مبین و مجمل- وجود دارد. که این تطابق در حوزه های مختلف اعم از کلامی، فقهی و ادبی، به عنوان نمونه عدم رویت جسمانی، حلیت متعه خداوند و جواز مجاز و غیره، دیده می شود. در تحلیل سندی نیز روشن می شود که بیش تر این تطابق ها در طریق سعید بن جبیر، علی بن ابی طلحه، ضحاک بن مزاحم، عطاء و مجاهد وجود دارد و همچنین در میان ائمه (ع) ، بیشترین تطابق روایات ابن عباس با روایات امام صادق (ع) است.
    کلیدواژگان: ابن عباس، اهل بیت (علیهم السلام)، جامع البیان، نورالثقلین، روایات تفسیری، مطابقت
  • محسن ایزدی * صفحات 272-296
    هرمنوتیک فلسفی به بررسی و تحلیل تفسیر متون می پردازد. خاستگاه این دانش که فلسفه غرب است، با نام فیلسوفانی مانند هیدگر و گادامر پیوند خورده است. در بین اندیشمندان مسلمان، بررسی فرایند تفسیر قرآن و تحلیل کم وکیف تاثیر پیش فهم ها و گرایش های مفسر در تفسیر او، سابقه ای دیرینه دارد. در عرصه دین پژوهی اسلامی معاصر نیز برخی نواندیشان با اقتباس از آموزه های هرمنوتیک فلسفی رایج در غرب و با رویکردی حداکثری، تاثیرپذیری معرفت دینی از معارف بشری را تئوریزه کرده اند. تاثیر برخی از پیش فرض ها به عنوان «مبانی تفسیر قرآن» مورد وفاق همگان است؛ اما آنچه در بین صاحب نظران این عرصه محل اختلاف می باشد، عبارت است از: تاثیر پیش فهم های فلسفی، کلامی، عرفانی، روان شناختی، سیاسی و...، نیز تاثیر انتظارات و علائق مفسر در تفسیر قرآن. در این مقاله با روش توصیفی – تحلیلی، رویکردهای هرمنوتیک فلسفی در تفسیر قرآن را مورد تحلیل و بررسی تطبیقی قرار داده و با تقسیم این رویکردها به افراطی، تفریطی و اعتدالی به بررسی و نقد دو رویکرد اول پرداخته ایم. سپس، با تبیین و تثبیت رویکرد اعتدالی، عقلانیت و طهارت نفس را به عنوان شرایط لازم جهت استفاده از پیش فهم ها و گرایش ها معرفی کرده ایم.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، هرمنوتیک فلسفی، پیش فهم، عقل، طهارت نفس
  • جعفر عباداله عموقین *، هادی شریف مقدم، ثریا ضیایی صفحات 298-321
    تحلیل تولیدات علمی و معرفی شاخص های مهم علم سنجی مثل هم استنادی و هم واژگانی و کاربرد این شاخص ها در تحلیل و مصورسازی رکوردهای علمی نمایه شده در پایگاه های استنادی هدف اصلی این تحقیق می باشد. این تحقیق به روش کتابخانه ای صورت گرفته است. متخصصان علم اطلاعات با استفاده از فنون علم سنجی، تولیدات علمی و نیز رکوردهای علمی نمایه شده را مورد بررسی قرار داده و ضمن معرفی نویسندگان پرکار یک حوزه موضوعی ، موضوعات اصلی و مجلات هسته، به ترسیم نقشه های علمی با استفاده از فنون هم استنادی و هم واژگانی می پردازند. تحلیل هم رخدادی واژگان در دیداری سازی تولیدات علمی یک حیطه موضوعی از انعطاف بیشتری برخوردار است. این سنجه با تمرکز روی واژه های پر بسامد یک حوزه خاص جهت تعیین مهم ترین موضوع های پژوهشی در آن حیطه موضوعی مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از نقشه های به دست آمده از این نوع تحلیل می توان ساختار کلی یک شبکه ی پژوهشی را در قالبی ساده و قابل فهم نمایش داد. تحلیل هم استنادی نیز یک روش کتاب سنجی است فراوانی استنادات به مولفان یا مدارک قبلی است که برای ترسیم نقشه ساختار فکری یک حوزه پژوهشی به کار می رود.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی، علمی سنجی، هم استنادی، هم واژگانی، آی اس آی
  • حمید رهبر * صفحات 324-336
    قرآن، این نور پرفروغ هدایت بشری که در قالب کلام بر حضرت محمد (ص) نازل شده است از اسلوب های مختلف محاوره رایج در بین عقلا، من جمله از زبان تمثیل و نماد برای تفهیم حقایق برتر به انسان ها استفاده کرده است. در قرآن و از نگاه مفسران فریقین، تقابل دیرینه جبهه ی حق و باطل در اسلوب های گوناگون برای بشر بیان شده است. در این میان شاه بیت جبهه باطل مشرکان مکه، از واژه «اساطیر» حمل بر وقایع «مهمل» می کرده اند.
    در این مقاله واژه «اسطوره و اساطیر» در یک تحقیق تطبیقی، میان نظرات مفسران فریقین و دریافت های علوم جدید، مورد بررسی قرار گرفته است. بدین معنا که واژه مذکور در قرآن به عنوان اشتراک لفظی کاملا منطبق بر حیطه های علمی اسوره است. حاصل آنکه منظور مشرکان از این واژه، داستان های دروغین و وهم آلود بوده. اما دانش های جدید، واژه اسطوره به عنوان حقایق و باورهای متافیزیکی، انسان در اعصار پیش انگاشته شده است و کاربرد خاص خودش را دارد.
    کلیدواژگان: مفسران، اساطیر، علوم جدید، قرآن، شیعه و سنی
|
  • zahra atashi *, mohammadjavad Salmanpor, morteza rahimi Pages 8-36

    Proving and investigating evidence of birraah which is one of the most important principle for fundamentalists of Shiite, has great importance. Some of the fundamentalists use verses for proving the Principle of Birraah. this article have tried to mention the most imortant Principle of Birraah verses such as 15 isra, 7 talaqh, 42 anfal to Reconciling and show the similarities and differences between fundamentalists,s opinions and Interpretater of Shia and Sunni in their books. In these verses, fundamentalists have two opinions, according to one, the verses indicat into Principle of Birraah, and according to other these donot. Base on the first verse, the Sunnis Interpretations mostly mention to the different between the legal and rational barraah and in the Shia interpretions alike fundamentalists, are two opinion. In second verse both Shia and Sunnis interpretor Carrying on the negation of impossible assignment from God and they mention some examples like donating Charity more than power, knowing witouth its instrument and etc. theses interpritation is not oposit of interpriting this verse as any kind of negation of impossible assignment. third verse both of them interpret according to dignity of descend. Over time, The foundamental verses have been a lot of changes and bith Interpretater of Shia and Sunni and fundamentalists of both Jurisprudential religion have a lot of common about them. Comparating of these verses could help Convergence and proximity of two Sciences interpretation and principles of jurisprudence.

    Keywords: : Principle of Birraah, interpretation, fundamentalists, Shia, sunni
  • fatemeh amery *, alireza baqer Pages 38-63
    Speaking ironically is one of the most important artistic effects of a language and it is the sign of the speaker's power of speech. The Holy Qur'an due to the common sense of the discourse of its audience, has used irony. Given the importance of the Qur'anic ironies and the role of commentators' rhetorical opinions in understanding this book, it is necessary to research in this regard. The present study, attempts to compare the two important and authoritative interpretations, al-Tibyan and al-kashshaaf, and to reveal the opinions of Tusi and Zamakhshari on the irony and allusion and the effect of irony and allusion in interpreting Qur'an. The results of this research which is done with descriptive and interpretive method, demonstrate that Tusi and Zamakhshari have both paid attention to these items: the difference between irony and allusion, the issue of considering the literal meaning, the issue of necessity in irony and the role of context in discovering the allusive meaning; and Zamakhshari have been under the influence of Tusi in some cases however Zamakhshari's discussions are more complete about the method of interpreting the verses of divine characteristics in which the literal meaning has no place and in explaining the reasons of using irony and allusion.
    Keywords: Irony, Allusion, Sheikh Tusi, Zamakhshari, Tibyan Interpretation, Kashaaf Interpretation
  • Gholamhosein A’rabi, Ali Ahmad Naseh, Reza Najafi * Pages 66-89
    The influence of the Qur’anonculture in the age of revelation and changing people’s behavior back then has been one of the important and challenging issues among commentators and Qur’anic scholars. It is even a more serious matter when it comes to some subjects such as Prohibition of usury and usury devouring as some people get enriched by its unfair interest and it is not easy to restore this process. It is essential to study verses of the Noble Qur’an as well as Sunni and Shi’ite viewpoints in order to achieve results in this research. The obtained results reveal that the educational method of the holy Qur’an is based on gradual practice along with conveying behavioral tranquility to the addressees. In this method, the subject is dealt with step by step, and finally it is announced by giving emphatic commands, imperatives and prohibitions to the addressee. Ban on usury and devouring it is also announced this way and various stages are considered for that. Accordingly, the noble Qur’an starts to familiarize people with this subject using the gradual educational method and then it continues the procedure until ultimate prohibition. Undoubtedly, the educational method of the holy Qur’an on imposing a ban on usury, usury devouring, and many other issues has been unique and not commonplace until then.
    Keywords: Education, The Noble Qur’an, Behavior, Age of Revelation (Nuzul), Usury (Riba), Sunni, Shi’ite
  • Sohbat Alla Hasanvand * Pages 92-116
    Language, as other human phenomena, is subject to change over time. Among the various components of language, vocabulary changes more than other components in terms of semantic implications. In interpreting the verses of the Qur'an, the interpreter's attention to these changes can provide more correct meanings to the verses for the audience. The present study deals with analyzing the role of these changes in the interpretation of al-Tabayan and al-Moharrar al-Wajiz via a descriptive-analytical method and applying the interpretive views of Sheikh Tusi and Ibn Attiyah. The results of this study indicate that the appropriation of signification, the generalization of the implication and the transfer of signification, are important forms of change in the meaning of the Quranic words that both commentators have paid attention to. Sheikh Tusi is more likely to enter such discussions than Ibn Attiyah. In addition, in many cases Ibn Atiyya's lexical analysis is influenced by Sheikh Tusi. Referring to the Qur'an and the affirmation of Arabic poetry and words are among the interpretive sources of both commentators in many lexical analyses.
    Keywords: al-Tabayan, al-Moharrar al-Wajiz, word, semantic signification, matching
  • behrouz soraghi *, maeysam khazaei Pages 118-146
    Shari'a or hijab is one of the divine commandments; many verses and narratives point to the importance and necessity of covering the shari'ah for those who are obligated to the nonhistoric. The hijab, which has been revealed in five stages, explains one of the most fundamental moral, jurisprudential and religious issues. It should be accepted that observance or non-observance of the Islamic cover has a significant contribution to the health or degradation of the people of the Islamic community, but this divine obligation today has undergone rumors, criticisms and misunderstandings so that a superficial look at the coverage of Islamic societies of non-existence Clarifies this divine decree.
    Based on the Qur'anic and narrative principles, this research has earned the concept and decree of religious coverage and the concept of crime in the verses by referring to the views of the Imams and Sunni commentators. The title of the criminalization of bad guilty and neglected (non-observance of religious shield) using the viewpoint The commentators and the rule of "Lekel Zen Baig" have been emphasized and have proved the title of being a criminal offender for not complying with the Islamic law.
    Keywords: Bad Hijab, Shari'a Coverage, Hijab, African Interpretation, Criminality
  • MASUMEH EMAMI, talat hasani baferani * Pages 148-196
    The theory of "structural interpretation" in the sense that the verses of each sura of Quran has integrity and unity of content , is a relatively new theory based on the two grounds for the seizure of the ordering of the verses and the unity of the subject of Sur, and, like any other theory Opponents and supporters. Allameh Tabatabai (RA), the great Shia commentator and Sayyid Qutb and Sa'id Hawi of the great Sunni commentators, believe in this theory and adhere to its foundations, so that the effects of this belief are clearly in their interpretations (al-Mizan, fi Zelal al-Quran, Elasas al-Quran) is evident. This paper aims to defend this theory by relying on a descriptive-analytical method, comparing the structural interpretation of the Sura of the Military of Salvation and the axiom considered by the three commentators, and concludes that In all three interpretations, despite the difference in the methodology of the commentators, the subject of revelation has been introduced as the central theme of the sura of salinity, which in its turn contributes to the proving of the non-tangible character of this method of interpretation.
    Keywords: Structural Interpretation, Theory of Unity, Surah Shoori, Allameh Tabatabai (RA), Saeed Hawi, Seyyed Ghotb
  • alireza sharif*, seyyed mohammad razavi Pages 170-196
    Translators of revelation have considered some words equally in the translation of the Qur’an. Sometimes they use one meaning for different words. While paying attention to the exact meaning of the words is the way to solve the mystery of some verses and traditions and by using the imaginary translation, we can achieve wider meanings than what the fariqain interpreters have expressed in their works.
    The word of “Erteqab” in interpretations of fariqain has been considered “entezar” -to be waiting- and its semantic delicacies has been ignored.
    This analysis attempts to compare shia and sunni interpretative views in order to consider the neglected points in translation. The concept of this word (Erteqab) is discussed by using the imaginary interpretation method and by relying on the Qur’an itself and the verses of the story of saleh’s (P.B.U.H.) camel in “Qamar” surah (chapter).
    In addition to maintaining the conceptual structure and consistency with the concept presented in the vocabulary books, the imaginary interpretation method in this research, provides a more precise, more rugged and more practical meaning for the given word in line with the divine programs of the Qur’an. Among the early interpretations of fariqain, Zaid bin Ali, Ibn Umar, Ibn Abbas, Hassan ibn Abi Al-Hassan, Abu Saeed Khadri and at the head of them Imam Ali (P.B.U.H) have paid more attention to the issue of "Dukhaan Erteqab".
    Keywords: Imaginary interpretation, Conceptology of Erteqab, Qamar chapter, Saleh (P.B.U.H.), Fariqain interpretations
  • farangis safikhani, mohammad jawad najafi, jafar nekoonam * Pages 198-211
    The term "Qavamoun" in verse 34 of the Sura Nisaa is one of the most challenging Qur'anic words. Commenting on this term has been expressed by many commentators in the course of history. The present article examines the historical evolution of the opinions of the commentators and the factors that led to their emergence from the first century AD. The results of this research show that since in the first centuries in the culture of the people, man was recognized as superior and with special privileges, in most interpretations of the twelfth century, the term "Qavam" was used to mean virtue and domination And the domination of the man on the woman is interpreted and interpreted as the reason why male superiority on women in wisdom and faith on the one hand and in the affirmation of man and woman on the other hand, but since the twelfth century, with the increasing role of women in society, The economic, social and scientific aspects of Qavamoon have come to mean various meanings such as brokerage, supervision, management, support, guardianship, good deeds, and the prohibition of man's vice versa. There is no doubt that the scientific, cultural and social development of women has been very influential in the emergence of this interpretive approach.
    Keywords: Gavamon, Women, Verse 34 of Surah Nisa, Interpretative evolution, al-Rijal
  • Seyed Mahmood Tayeb Hoseini * Pages 214-238
    One of the important verses on the subject of Wilayah is Surah Al-Ma’idah: 55 known as the verse of Wilayah that has caused extensive exegetic arguments between Sunni and Shi’ite denominations. This noble verse is controversial due to different perspectives such as asbab al-Nuzul (occasions of revelation), the meaning of Wilayah, the interpretation of “Allazina Amanu”, the reason of plurality in “Allazina Amanu”, and so on. The interpretation of Ruku is one of the basic aspects of this verse which is influential on the comprehension of the other parts of the verse and about which there are serious controversies between Sunni and Shi’ite denominations. The present article critically and comparatively represents the viewpoints of Sunni and Shi’ite commentators on the meaning of ‘Ruku”. This comparative study explores critical views of the Sunnis and Shi’ites, thematic analysis of “Ruku” in the Qur’an in terms of historical review and sequence of Nuzul, as well as its revelatory interpretation -outward Ruku- and its inward interpretation that is humbleness.
    Keywords: Ruku in the Qur’an, Verse of Wilayah, Comparative Exegesis, Sequence of Nuzul (Revelation)
  • elham zarinkolah *, nosrat nilsaz Pages 240-270
    Abd Allah ibn Abbas is a grand companion of Prophet Muhammad (PBUH) and one of the pioneers in exegesis. With regard to his emphasis on seeking knowledge especially learning exegesis from Imam Ali (PBUH) and also the scholars’ mention on this point when explaining his status in exegesis, this article explores the extent of correspondence between his exegetic traditions and the those of Ahl al-Bayt with emphasis on Jame’ al-Bayan Tabari and Noor ath-Thaqlayn Howayzi using library research method and statistical analysis. The results showed that in 80 percent of the traditions, there is either total correspondence or semi correspondence between their traditions through relations such as general-specific, absolute-bounded, and clear-ambiguous. This correspondence exists in different fields including Kalami, Fiqhi, and literary, as well as in subjects such as non-visibility of God, legitimacy of Nikah Mut’ah (temporary marriage), permissible authorization and so on. Document analysis also revealed that most of this correspondence exists in the method of Sa’iid ibn Jobayr, Ali ibn Abi Talheh, Zahhak ibn Mozahem, Ata’, and Mujahid. It is noteworthy that the traditions of ibn Abbas have the most
    Keywords: Ibn Abbas, Ahl al-Bayt, Jame’ al-Bayan, Noor ath-Thaqlayn, Exegesis Traditions, Correspondence
  • Mohsen Izadi * Pages 272-296
    Philosophical hermeneutics analytically explores the interpretation of texts. The birthplace of this knowledge which is western philosophy is intermingled with the name of philosophers such as Heidegger and Gadamer. Among Muslim thinkers, the investigation of the process of Qur'anic exegesis and the effect analysis of commentator’s preconceptions and tendencies on his interpretation has a long history. Also in contemporary Islamic theological research, some innovative thinkers adapting common Western philosophical hermeneutics and a maximal approach have started to theorize the susceptibility of theological studies from human knowledge. The impact of some presumptions known as “the principles of Qur'anic exegesis” is commonly agreed; however, the effect of philosophical, Kalami, mystical, psychological, and political preconceptions as well as the influence of commentator’s assumptions and interests on Qur'anic exegesis are yet controversial fields which need further research. This article aims to comparatively analyze and explore the philosophical hermeneutic approaches in the Qur'anic exegesis using descriptive analysis, and by classifying the existing approaches to extremist, conservative, and moderate, it attempts to critically analyze the first two approaches. Finally, by approving and confirming the moderate approach, the article introduces wisdom and purification of Nafs (soul) as essential conditions for applying preconceptions and tendencies.
    Keywords: Qur’anic Tafsir (Exegesis), Philosophical Hermeneutics, Preconception, Wisdom, Purification of Nafs (Soul)
  • Jafar Ebadollah Amoughin *, Hadi Sharif moghadam, Soraya Ziaei Pages 298-321
    The analysis of scientific products and the identify of important scientific indicators such as citation and Co- words and the use of these indicators in the analysis and visualization of scientific records indexed in citation databases are the main objective of this research.This research was done through a library method.The experts of information science using scientometric techniques, scientific productions, and also indexed scientific records, while introducing Top authors in a thematic area, the main topics and core journals, to draw up scientific maps using Co-citation techniques and Co-words. Co- words analysis in the visualization of scientific productions has a more flexible subject area. This measure focuses on frequent words in a particular area to determine the most important research topics in that subject area.Using the maps derived from this type of analysis, one can display the overall structure of a research network in a simple and understandable form.Citation analysis is also a bibliometric method, the frequency of references to authors or previous documents used to map the intellectual structure map of a research area.
    Keywords: scientific production, scientometric, co-citation, co-words, ISI
  • Hamid Rahbar * Pages 324-336
    The Quranic usage of the word asāṭīr reflects the polytheists' and atheists' utterances in contrast to the directions made by the Prophet Muhammad. The present paper deals with the same word as dealt with in both Sunni and Shiite exegeses of the Holy Quran, all in contrast to modern scientific achievements. The result is that myths, i.e., asāṭīr, make the units of presentation of Quranic stories and parables.
    Keywords: The Holy Quran, Quran exegetes, mythologies, modern sciences, Sunni, Shiite