فهرست مطالب

پژوهشنامه علم سنجی - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1395)

پژوهشنامه علم سنجی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد توکلی زاده راوری، افسانه حاضری، راضیه نجفی، فرامرز سهیلی صفحات 1-14
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین سهم هریک از حوزه های علوم انسانی، پایه، فنی- مهندسی، کشاورزی، دام پزشکی و منابع طبیعی ایران در تولید مقالات منتشر شده در نشریات علمی ایران طی سال های 1380 تا 1390 است.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع علم سنجی است و در آن از روش توصیفی پیمایشی استفاده شده است. جامعه پژوهش کل مقالات نشریات حوزه های علوم انسانی، علوم پایه، فنی -مهندسی و کشاورزی، دام پزشکی و منابع طبیعی است که قبل از سال 1380 تا 1390 اعتبار علمی پژوهشی یا علمی ترویجی کسب کرده اند. فهرست این نشریات از طریق پایگاه استنادی علوم جهان اسلام،پایگاه مگ ایران و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی استخراج شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که حوزه علوم انسانی با تعداد 421 مجله و 44416 عنوان مقاله، بیشترین میزان تولید علمی را داشته است. همچنین این حوزه با داشتن هفده حوزه فرعی دارای بیشترین زیرحوزه بین حوزه های مورد مطالعه بوده است. در حوزه کشاورزی رشته زراعت، حوزه مهندسی شیمی و نفت و پلیمر و حوزه علوم پایه رشته زیست شناسی بیشترین تعداد مقالات را به خود اختصاص داده اند. همچنین یافته ها نشان داد که متوسط نرخ رشد سالانه انتشارات حوزه علوم انسانی در طی سال های مورد بررسی، 2/26درصد، حوزه فنی مهندسی 89/5درصد، کشاورزی، دام پزشکی و منابع طبیعی 9/28درصد و حوزه علوم پایه 2/29درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    رشد بیشتر تولیدات علمی در برخی از زیرحوزه های مورد بررسی می تواند نمایانگر نقاط قوت و توسعه علمی بیشتر این موارد در سطح ملی باشد و تداوم این وضعیت باید در صدر اولویت های توسعه علمی کشور قرار گیرد؛ از سوی دیگر، رشد اندک مقالات در برخی از زیرحوزه ها نیز باید در سیاست گذاری علمی کشور و راه اندازی نشریات علمی جدید و نیز در ترویج پژوهش های مربوط به این موضوعات بیشتر مورد توجه قرار گیرد. به طورکلی رشد شتابان تولیدات علمی فارسی و لاتین نوید رسیدن به چشم انداز 1404 را می دهد.
    کلیدواژگان: تولید علم، علم سنجی، تولیدات علمی ایران
  • فاطمه فهیم نیا، عبدالرضا نوروزی چاکلی، موسی بامیر صفحات 15-26
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه عوامل فردی و سازمانی با بهره وری پژوهشی اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران می باشد. جامعه پژوهش مورد نظر را،842 عضو هیئت علمی دانشگاه تهران که در سال 1393 که در پایگاه Web of science مقاله نمایه شده دارند، تشکیل می دهد. داده های مربوط به عوامل فردی و سازمانی از مرکز فناوری های مجازی دانشگاه تهران(انفورماتیک) و داده های مربوط به بهره وری پژوهشی از بخش هوش سازمانی مرکز فناوری های مجازی دانشگاه تهران و پایگاه Wos استخراج گردید. این پژوهش که از نوع تحلیلی-همبستگی است، به منظور کشف داده-ها از روش آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، با معیار تصمیم226/0وآماره آزمون162/0 هیچ گونه رابطه معنی داری در کل بین جنسیت و بهره وری پژوهشی، همچنین رابطه معنی داری بین متغیر سن و بهره وری پژوهشی اعضای هیئت علمی دانشگاه تهران با معیار تصمیم(73/0) و آماره آزمون(62/0) وجود ندارد. از سوی دیگررابطه معنی داری بین حوزه های موضوعی و بهره وری پژوهشی بامعیار تصمیم(8/0) و آماره آزمون(119/0) و بین مرتبه علمی و بهره وری پژوهشی اعضای هیئت علمی با معیار تصمیم(3/0) و آماره آزمون(50/0) رابطه معنی داری وجود دارد. اما در بین محل اخذ مدرک و بهره وری پژوهشی،تنها در حوزه علوم پایه رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: بهره وری پژوهشی، هیئت علمی دانشگاه تهران، عوامل فردی، عوامل سازمانی
  • رشید جعفرزاده، علی جلالی دیزجی، عصمت مومنی صفحات 27-38
    هدف
    پژوهش حاضر به تجزیه و تحلیل شبکه همکاری علمی جهانی در حوزه حقوق مالکیت فکری و شناسایی خوشه های موضوعی بروندادهای علمی حوزه در پایگاه اطلاعاتی استنادی علوم می پردازد.
    روش شناسی: پژوهش از نوع کاربردی و به روش تحلیل هم رخدادی و تحلیل شبکه از روش های علم سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش را تعداد 5752 پیشینه پژوهشی تشکیل می دهد که در قالب مقاله، مقاله کنفرانس، نقد و بررسی و غیره در پایگاه وب آو ساینس نمایه شده اند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد متوسط نرخ رشد سالانه انتشارات حوزه حقوق مالکیت فکری طی سال های مورد بررسی در پایگاه استنادی علوم 63/3 درصد می باشد. کشور آمریکا مهم ترین کشور در شکل دهی، جهت دهی و هدایت شبکه همکاری در حوزه حقوق مالکیت فکری است و همچنین دانشگاه برکلی مهمترین دانشگاه، در شبکه همکاری دانشگاه ها و موسسات در این حوزه شناخته شد. به لحاظ موضوعی، بروندادهای علمی حوزه در پنج خوشه موضوعی شکل گرفته است که مهمترین خوشه آن شامل حوزه های موضوعی سرمایه گذاری مستقیم خارجی، فعالیت های تحقیق و توسعه، شرکت های بازرگانی و انتقال تکنولوژی است.
    نتیجه گیری
    حقوق مالکیت فکری در مبحث اقتصاد بویژه اقتصاد بین الملل جایگاه ویژه ای دارد و توجه به حقوق مالکیت فکری یکی از مهم ترین مولفه ها و ملزومات توسعه اقتصادی است.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، علم سنجی، تولیدات علمی، شبکه همکاری علمی، تحلیل شبکه
  • مهدیه حاتمی صفحات 39-48
    نوآوری در یک اقتصاد دانش بنیان ، می تواند در تفسیر جدیدی از مدل مارپیچ سه گانه در فضای سه بعدی دانشگاه، دولت و صنعت در قالب گواهی ثبت اختراع پیوند برقرار کند تا به عنوان نتیجه عملکرد نوآوری در این سه بعد مورد بررسی قرار گیرد. وابستگی های سازمانی 460 گواهی ثبت اختراع ایرانی از پایگاه های اداره پروانه های ثبت اختراع و علائم تجاری آمریکا (USPTO)، سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) ، اداره پروانه های ثبت اختراع اروپا (EPO) در فاصله سالهای 1976 تا 2013 استخراج و تحلیل شده و بر اساس صاحبان گواهی ثبت اختراع به سه نوع شخصی ، شرکت ها ، دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی تقسیم می شوند.
    از میان 120 مدرک دارای وابستگی های سازمانی حقوقی ایرانی بیشترین پروانه های ثبت اختراع مربوط به پژوهشگاه صنعت نفت با 33 پروانه ثبت اختراع و بعد از آن دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با 8 پروانه ثبت اختراع می باشد.
    اگرچه حمایت سازمانی از تولید گواهی های ثبت اختراع روند رو به رشدی دارد اما نیاز است تدابیر لازم برای ورود دانشگاه ها و شرکت های صنعتی کشور به عرصه اختراع و نوآوری به سرعت و با سیاست گذاری مناسب اتخاذ شود.
    کلیدواژگان: گواهی های ثبت اختراع، همکاری بین نهادی، روابط دانشگاه، صنعت، دولت، مدل مارپیچ سه گانه، جمهوری اسلامی ایران
  • افسانه حاضری، فاطمه مکی زاده، فرزانه بیک خورمیزی صفحات 49-62
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل هم واژگانی مقالات مستخرج از پایان نامه های کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی انجام شده است.
    روش
    تحلیل هم واژگانی یکی از روش های مطالعه شبکه های علمی است که هدف آن نشان دادن روند توسعه زمینه های علمی توسط نمایش بصری موضوعات است. در این پژوهش، اطلاعات 1237 پایان نامه با استفاده از«فهرست پایان نامه های کتابداری و اطلاع-رسانی دانشگاه های ایران» و « لیست تزیز» و پایگاه طلاعاتی« ایران داک» جمع آوری و مقالات مستخرج از این پایان نامه ها از پایگاه-های «مگ ایران» و «نورمگز»بازیابی شد و از کل 508 مقاله ، تعداد 1428 کلیدواژه بدست آمد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از ترسیم نقشه هم واژگانی مقالات مستخرج از پایان نامه های کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی نشان می دهد با توجه به شاخص های مرکزیت رتبه و مرکزیت بینابینی بیشترین ارزش به موضوعات «اینترنت» ، «وب سنجی»، و« ذخیره و بازیابی اطلاعات» اختصاص دارد. هم چنین در این پژوهش مشخص شد که موضوعات «مکان یابی کتابخانه ها» ، «اشاعه اطلاعات گزینشی» ، «آموزش»، و «اطلاع سنجی» با توجه به شاخص مرکزیت نزدیکی دارای بیشترین تاثیر در شبکه هستند.
    نتایج
    انجام مطالعاتی از این دست می تواند به ترسیم ساختار موضوعی این دسته از منابع و روشن شدن موضوعاتی که بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند کمک نماید.
    کلیدواژگان: مقالات مستخرج از پایان نامه ها، علم اطلاعات و دانش شناسی، تحلیل هم واژگانی، ترسیم نقشه
  • آفتاب قدیمی، هاجر ستوده صفحات 63-74
    هدف
    یکی از شاخص شاخص ها که می تواند گوشه گوشه ای از اعتبار استنادها را نشان دهد ، جایگاه استنادی می باشد .پژوهش حاضر به بررسی اعتبار مقالات ایرانی حوزه شیمی در سال 2010 میلادی بر پایه ارزش استنادی آنها پرداخته است. همچنین، هدف ما پژوهش شناسایی ارتباط بین تعداد استناد و ارزش جایگاه استنادی است.
    روش
    این مقاله یک مطالعه پیمایشی توصیفی است که از روش علم سنجی برای ارزیابی مقالات شیمی ایران که در وب علوم نمایه شده اند، استفاده کرده است. جامعه پژوهش شامل 11035 استناد به 628 مقاله شیمی ایران است که در 176 مجله در سال 2010 منتشر شده اند. برای شناسایی ارتباط بین تعداد استناها و ارزش جایگاه استنادی از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده گردید.
    یافته ها
    بیشتر مقالات جامعه پژوهش استناد خود را از بخش های مقدماتی دریافت کرده اند بودند و بخش روش آزمایش و بحث/نتیجه گیری در رتبه های بعدی قراردارند. بیشتر مقالات(55/ 86)درصد، کمترین ارزش جایگاه استنادی(15/0-1) را بدست آوردند. ارتباط مثبتی بین تعداد استناد و ارزش جایگاه استنادی برقرار بوده است(r=./78).
    نتیجه گیری
    جایگاه استنادی می تواند تاثیر و کیفیت مدارک را بهتر از تعداد استناد دریافت شده مورد ارزیابی قرار دهد. تعداد استناد می تواند پیش بین مناسبی برای ارزش جایگاه استنادی باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل بافتار، تحلیل استنادی، جایگاه استنادی، نشریات، شیمی
|
  • Mohammad Tavkolizadehravary, Afsaneh Hazeri, Razieh Nagafi, Faramarz Soheili Pages 1-14
    different scientific fields, including "Humanities", "Science", "Engineering" and "Agriculture, Veterinary and Natural Resources" to the production of scholarly papers published in Persian journals between 1380-1390 (2001-2011).
    Methodology
    This is a descriptive survey which uses scientometrics approaches. Research materials include all of the papers related to the fields of "Humanities", "Science", ". The list of these journals has been extracted from the Magiran database, the Islamic World Science Citation Database (ISC) and the Scientific Information Database (SID).
    Findings: Results reveal that the field of "Humanities" had the highest LEVEL of scientific production, with the highest number of journals (421) and the highest number of papers (44416). This field also contained the highest number of subfields (17). Based on the findings, the greatest number of papers in the field of "Agriculture" belongs to the subfield of “Agronomy"; in the field of "Engineering" this is related to the subfield of "Chemistry, Oil and Polymer"; and in the field of "Science" it belongs to the subfield of "Biology".
    According to the findings the average annual growth rate of publications during the research period was 26.2% for the field of "Humanities", 5.8% for "Engineering", 28.9% for "Agriculture, Veterinary and Natural Resources” and 29.2% for "Science".
    Keywords: Scientific Production, Iran, Scientometrics, Paper publication
  • Fatemeh Fahimnia, Abdolrez Norozi, Mosa Bamir Pages 15-26
    This study aims to investigate the relationship between organization and academic factors of faculty members at Tehran University in one hand and their research growth productivity in the other hand.
    The study population consists of 842 faculty members which their names are indexed in theisi database in 2014.
    The organization and academic datawere extracted from the center for virtual technologies of University Tehran (IT) and the research productivity data were obtained from organizational intelligence department .
    The study is correlational analysis using analyticaland descriptive statistics to discover the mentioned data.The results indicate that there is no significant relationship between gender and research productivity (when the decision criterion equals 0/226 and test statistic equals 0/162), as well as the relationship between age and productivity of faculty members (decision criterion = 0/73 and test statistics = 0/62).
    In the other hand, there is a significant relationship between subject areas and research productivity (when the decision criterion equals 0/8 and test statistic equals 0/119), as well as the relationship between academic rank and productivity (decision criterion = 0/3 and test statistics = 0/5).
    there is a significant relationshipbetween the place of taking PhDdegree andresearchproductivity just in the field of basic sciences.
    Keywords: Academic factors, demographic factors, faculty members of Tehran University, research productivity
  • Rashid Jafarzadeh, Ali Jalali, Esmat Momeni Pages 27-38
    Purpose
    This study analyzes the global network of scientific collaboration in IPR and identifies subject clusters of scientific outputs of IPR in the Web of Science database.
    Methodology
    It is an applied research so the scientometrics methods such as co-occurrence analysis and network analysis are used. The 5752 scientific records that indexed in WOS database from 1982 to 2014 were analyzed.
    Findings: The findings show that annual growth rate of scientific outputs of IPR during years is 63.3 percent. America is the high productive country in the field of IPR, and also this country have a most important role in the shaping, directing and leading the scientific network of IPR. The University of Berkeley has an important place in the scientific network of IPR. In terms of subject area, the scientific outputs of IPR formed in five thematic clusters on foreign direct investment, R&D activities, the company’s business and technology transfer.
    Conclusion
    As a result, it is to mention that American have a central role in shaping, leading and guiding the scientific flow of IPR. the IPR has an important place in international economy, so IPR is one of the most serious component for economic development.
    Keywords: Intellectual Property Rights, Scientometrics, Scientific outputs, scientific collaboration network, Network analysis
  • Mahdieh Hatami Pages 39-48
    Purpose
    Innovation in a Knowledge Based Economy, can be a new interpretation of the triple helix model in three-dimensional space of the university, government and industry and patents are linked to innovation as a result of its performance in this model . In this study, the Inter-institutional collaboration of Iranian patents in international patent databases are analyzed.
    Method
    organizational affiliation of Iranian patents retrieved from US Patents and Trademarks office (USPTO), World Intellectual Property Organization (WIPO), European patents office (EPO) from 1976 to 2013 analyzed and according to supporters of the patent or patent owners to three individuals, companies, universities and research institutes are divided.
    Results
    460 patents retrieved that 120 degrees are supported by Iranian organizations and 167 degrees supported by individual owners that Petroleum Industry Research center has 33 patents, followed by the shahid Beheshti Medical Science University with 8 patents. The Inter-institutional collaboration between patent is very limited.
    Conclusion
    appropriate policies should be adopted to widen the university and industrial companies’ collaboration in the field of invention and innovation quickly.
    Keywords: Patent certificates, Inter-institutional collaboration, the University-Industry-Government Relations, triple helix model, the Islamic Republic of Iran
  • Afsaneh Hazeri, Fatemeh Makizadeh Pages 49-62
    The study of scientific networks has developed as one of the most important kinds of metrics studies over the last few decades. Drawing networks of topics through the co-word analysis approach is one of the methods used to study scientific networks. The main objective of this technique is to show the development of scientific fields through the visual display of topics.
    Purpose
    The aim of this research work is to study the scientific network of topics examined in publications from the Information Science and Knowledge Studies master theses.
    Methodology
    For this purpose, the information of 1237 master theses was collected from the "List of LIS theses in Iranian universities" and two databases called "irandoc" and "listhesis". In addition, "magiran "and" noormags " databases were searched for articles published from theses. Out of 508 articles extracted from these theses, 1428 keywords were then extracted.
    Findings: Thematic mapping of the paper's keywords by using the co-words analysis technique indicates that the topics "Internet", "Webometrics" and "Information storage and retrieval" had top ranking for the degree-centrality and betweenness indexes. In addition, the topics "Locating libraries", "Selective dissemination of information and "Education" had the highest impact on the network in terms of closeness centrality.
    Keywords: Information Science, Knowledge Studies, theses, journal papers, subject networks, co-word analysis
  • Aftab Gadimi, Hagar Stodeh Pages 63-74
    Introduction
    Citation location indicates the important of citations and the impact of the cited article on the citing publications. The aim of this study was to calculate the value of the cited articles using its location in the citing publication in the field of chemistry. Moreover, we aimed to identify the association between number of citations and the value of citation locations.
    Methods
    This was a descriptive study in which a citation analysis method was used to investigate the Iranian chemistry articles, indexed in ISI WOS. The study population included 11035 citations to 628 Iranian chemistry publications which were published in 167 journals in 2010. To identify the association between number of citations and value of citation locations, Spearman correlation coefficient was used.
    Findings: The majority of articles were cited in Introduction, followed by Experimental and Results/Discussion sections.The majority of papers (86.55) acquired the lowest value (.015-1) regarding citation locations. There was a significant positive relationship between number of citations and value of citation locations (r=0.78).
    Conclusions
    Citation location can evaluate the impact and quality of documents better than the number of citations it receives. Number of citations can be a good predictor for the value of citation locations.
    Keywords: Content analysis, Citation Analysis, Citation location, Periodicals, Chemistry