فهرست مطالب

پژوهش نامه معارف حسینی - سال چهارم شماره 14 (تابستان 1398)

پژوهش نامه معارف حسینی
سال چهارم شماره 14 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بهرام مرادی *، فرزاد دیده باز، نرگس بهرامی صفحات 7-26
    بررسی اوصاف و القاب اهل بیت علیهم السلام به صورت کامل در جامعه امروزی ضرورتی اجتناب ناپذیر است. به ویژه آنکه در طی سالها، همواره سعی دشمنان در تحریف و نابودی آن بوده است. نگاهی به زندگانی، تربیت، اخلاق و صفات عالیه حضرت زینب(س) به خوبی می تواند شان و عظمت بی نظیر و تحسین برانگیز ایشان را در اذهان زنده ساخته و بویژه برای زنان مسلمانی که قصد پیمودن راه ایشان را در مسیر زندگی و اعمالشان دارند، الگو و درس خوبی است که هزارنکته ی ارزنده در آن یافت شده و مستتر است، که با پرداختن به آن می توان برای جامعه ی مسلمان - بویژه زنان - بابی تازه از فضایل آن حضرت را گشود. این مقاله بر آن است تا با بررسی شخصیت و اوصاف حضرت زینب سلام الله علی ها با آیات قرآن کریم و روایات معصومین(ع) آن حضرت را معرفی نموده و به اثبات برساند که ایشان تجسم اخلاق راستین انسان کامل بوده و بهترین اسوه برای رهروان راه هدایت به شمار می آید.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، حضرت زینب علیها السلام، اوصاف و القاب حضرت زینب، زن مسلمان، الگوی عصر حاضر
  • فاطمه معتمد لنگرودی * صفحات 27-46
    ولایت مداری (قبول و حراست عملی از مقام امامت علی(ع) و اولادشان) از ارکان ضروری و مورد تاکید در قرآن کریم و روایات پیامبراکرم(ص) و اهل بیت(ع) می باشد. در این میان حضرت زینب(س) فرزند امام علی(ع) و فاطمه(س) که از دامان رسالت و امامت برخاسته است؛ به دلیل یاری امام زمان خویش در شرایط دشوار زمانی و مکانی، یکی از الگوهای بارز در امر ولایت مداری و ولایت پذیری می باشد. سوال اصلی اینجاست که سبک زندگی حضرت زینب(س) در حوزه ولایت مداری در چه ابعادی بوده است؟ این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ایی به بررسی ابعاد ولایت پذیری حضرت زینب در زندگانی ایشان پرداخته است. دستاورد این پژوهش آن است که حضرت زینب(س) به عنوان یک بانوی مسلمان و متعهد به اصول اسلامی، در تمام حالات زندگانی خود از امام زمان خویش اطاعت و التزام علمی و عملی داشته اند.
    کلیدواژگان: حضرت زینب(س)، ولایت مداری، عاشورا، کوفه، شام
  • محمد رنجبر حسینی *، نرجس ارج صفحات 47-62
    ماندگاری  قیام امام حسین (ع) و رسوایی دستگاه بنی امیه مرهون خطبه ها و روشنگری های حضرت زینب کبری (س) می باشد. ایشان در خطبه های شهر کوفه وشام با استناد به آیات قرآن کریم به بیان عهد شکنی مردم، مظلومیت و حقانیت امام حسین(ع) و رسوا نمودن بنی امیه پرداختند. نوشتار پیش رو با شیوه توصیفی تحلیلی و روش کتابخانه ای به تحلیل اقتباس های قرآنی حضرت زینب (س) در خطبه  شهرکوفه  می پردازد.
    کلیدواژگان: حضرت زینب (س)، خطبه شهر کوفه، اقتباس های قرآنی، قیام امام حسین(ع)
  • بشیر سلیمی *، سعید طاوسی مسرور صفحات 63-72
    یکی از مسائلی که کمتر به آن توجه شده روابط عاطفی معصومان (ع) با اعضای خانواده و بستگان درجه اول و روابط عاطفی متقابل آنان با معصوم (ع) است.  ازاین رو در این مقاله روابط عاطفی حضرت زینب (س)با امام حسین علیهما السلام در طول حیات حضرت زینب (س) بررسی شده اما تاکید مقاله بر واقعه عاشورا است. در این جستار با توجه به رعایت سیر تاریخی از ولادت حضرت زینب (س) تا اتمام واقعه عاشورا و وقایع پس از آن، حوادث به ترتیب توالی پیرفت ها مورد توجه بوده و روابط عاطفی از لابه لای گزارش های تاریخی و روایی استخراج شده است . نتایج تحقیق نشان می دهد که این روابط عاطفی مبتنی برعقلانیت بوده و صرف احساس زنانه نبوده بلکه بروز عواطف در مواردی دارای جنبه های عقیدتی و سیاسی نیز بوده است.
    کلیدواژگان: حضرت زینب (س)، امام حسین (ع)، روابط عاطفی، عاشورا
  • زهرا زحمتکش* صفحات 73-94
    حضرت زینبh در واقعه بزرگ کربلا، با کمال صبر و استقامت به تبلیغ و نشر معارف اسلامی وآرمان های الهی پرداختند. اگر استقامت این بانوی بزرگ نبود، حادثه کربلا اثر کافی را نداشت و دشمنان نمی گذاشتند پیام کربلا به نسل های آینده منتقل شود ، نوشتار پیش روبا روش توصیفی –  تحلیلی و شیوه کتابخانه ای به تبیین شیوه های تبلیغی حضرت زینب h بزرگ مبلغ قیام عاشورا می پردازد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که  یکی از فضایل و خصایص حضرت زینبh مقام علمی اوست ایشان زنی دانشمند، سخنور، فصیح و بلیغ بود و با سخنانش ، نهضت عاشورا را به بهترین و نیکوترین وجه ممکن به پایان رساند همچنین خطبه های آگاهانه و حکیمانه او که با استناد به آیات قرآن کریم بوده است، زمینه سقوط حکومت اموی را فراهم و آخرین ضربه را بر پیکر حکومت آنان وارد کرد. بعد از واقعه عاشورا، حضرت زینبh به وظیفه خودکه تبلیغ اهداف قیام حسینی و ماهیت قیام ابا عبدالله الحسینg بود، عمل نموده بود و با بیان خطبه های شیوا با مضامین و محتوای ارزشمند، رسالت امام حسینg را به اتمام رسانید بی شک توفیق آن بزرگوار در حرکت سیاسی، فرهنگی ابلاغ پیام مظلومیت حسین g را می باید با ساختار فکری، علمی و نظری عمیق ایشان که در غالب خطبه های آتشین متجلی گردید و همچنین بهره گیری مناسب وی از شیوه های تبلیغی در رساندن پیام واقعه عاشورا مرتبط دانست .
    کلیدواژگان: حضرت زینب، کربلا، شیوه های تبلیغی، قیام عاشورا
  • فاطمه سادات علوی علی آبادی * صفحات 95-114
    خداوند زیباست و زیبایی را دوست دارد (إن الله جمیل یحب الجمال)؛ لذا حضرات معصومین= در مناجات شعبانیه به این دعای شریف، مترنم بوده اند: و انت لم تولنی [تولنی] إلا الجمیل فی حیاتی (تو در تمام عمرم جز نیکی و زیبایی با من رفتار نکردی.) از این نقطه نظر، آنچه در عاشورا بر امام حسین; و اهل بیت ایشان= گذشت، زیبا بود و همین دیدگاه بود که خاستگاه جمله ماندگار حضرت زینب کبریE گردید (ما رایت إلا جمیلا). در این پژوهش که از نوع تاریخی است در مرحله گردآوری، به روش کتابخانه ای و در مرحله تبیین به شیوه توصیفی- تحلیلی، تجلیات زیبایی در اندیشه و گفتار و رفتار عاشورایی حضرت زینب کبریE  مورد بررسی و مداقه قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که زینب کبریE اندیشه عرفانی زیبای خود را با گفتار و رفتار زیبای حماسی در هم آمیخته و شهسوار جاده های غربت و اسیری شد و با عزت و اقتدار در رفتار و گفتار خود، پیام خون امام حسین; و یارانش را تا ابد، جاودانه ساخت.
    کلیدواژگان: حضرت زینب کبریE، حماسه، عرفان، اسارت، ما رایت إلا جمیلا
  • سید مهدی نوری کیذقانی * صفحات 115-127
    شعر عاشورایی در ادبیات عربی قدمتی به درازای واقعه عاشورا دارد. یکی از شخصیت هایی که پس از وجود مبارک سیدالشهدا علیه السلام بیش ترین جلوه را در شعر و ادبیات آیینی و عاشورایی داراست، عقیله بنی هاشم حضرت زینب کبری سلام الله علی ها می باشد. شایان ذکر است که افزون بر شاعران مسلمان شیعه و اهل سنت، شاعران و ادبای مسیحی نیز با سرایش اشعاری نغز به ایشان عرض ارادت کرده و دفترهای شعر خود را به ستایش حضرت علی ها السلام مزین کرده اند. در مقاله حاضر به شیوه توصیفی-تحلیلی به جلوه فضایل و ویژگی های حضرت در شعر چند تن از شاعران مسیحی معاصر عرب پرداخته شده است و سعی شده مهم ترین ابعاد شخصیتی حضرت که در شعر این شاعران مسیحی بازتاب یافته است بررسی و تبیین گردد. در یک نگاه اجمالی می توان گفت: پاکی و عفاف حضرت، صلابت و شکیبایی، پاسداری از دین پیامبر خاتم و رسالت الهی، محافظت از اهل بیت و بازماندگان کربلا، حماسه آفرینی و انتقال پیام کربلا به جهانیان، از مهم ترین موضوعاتی است که این دلدادگان مسیحی بدان پرداخته اند.
    کلیدواژگان: عاشورا، حضرت زینب، شاعران مسیحی معاصر، شعر عربی
  • محمدحسین مردانی نوکنده صفحات 129-133
  • محمدرضا فخرروحانی صفحه 135
|
  • Dr. Bahram Moradi *, Farzaneh Didehbaz, Narguess Bahrami Pages 7-26
    It is highly necessary to introduce Hazrat Zaynab to our contemporary communities for various reasons. Historically, it is necessary because the opponents of the Ahl al-Bayt have always intended to wipe out their names, virtues, and the didactic aspects of their lives. With regard to the contemporary world, explicating his character and virtues for the present-day communities can shed light on the proper role-models. Hence, this paper attempts to come up with a comparison between her moral virtues and Quranic criteria plus certain educative hadiths. It is concluded that she can still make a good and exemplary role-model for ladies who aspire to follow her.
    Keywords: The Holy Quran, Hazrat Zaynab, Hazrat Zaynab's character-virtues, Muslim woman, a contemporary role-model
  • Fatemeh Mo'tamed Langaroudi * Pages 27-46
    Absolute submission to the highest religious authority, plus accepting his rule, is a criterion emphasized in and by the Holy Quran and the hadiths. As Hazrat Zaynab was educated by the Prophet Muhammad and his parents, Imam Ali and Fatima al-Zahra, she proved crucially helpful to the Imam of her time, i.e., Imam al-Husayn, particularly in the most critical situation and time. The present paper seeks to answer the question concerning her qualities that led her to discharge full submission to the Infallible Imam of her time. The present library research indicates that she was always on the side of her imam and fully submissive to him.
    Keywords: Hazrat Zaynab, submission to the highest religious authority, Ashura, Kufa, and the Levant
  • Dr. Muhammad Ranjbar Hosseini *, Narjes Araj Pages 47-62
    One of the reasons for permanence of Imam al-Husayn's movement owes a lot to Hazrat Zaynab's disclosing harangues and sermons in Kufa and Damascus. Making references to certain Quranic verses, she rebuked the Kufans for breaking their earlier covenant with Imam al-Husayn that led to his and companions' martyrdom. This library research highlights the Quranic appropriations and references included in Hazrat Zaynab's sermons and harangues.
    Keywords: Hazrat Zaynab, the Kufa Sermon, Quranic appropriations, Imam al-Husayn's movement
  • Dr. Bashir Salimi *, Dr. Saeed Tavousi Masrour Pages 63-72
    The mutual affectionate relations between the Infallibles and their peers and close relatives have not received the due attention. The present paper attempts to explore the affectionate relations between Hazrat Zaynab Imam al-Husayn, with particular reference to the event of Ashura. These relations were not absolutely sentimenta, nor were they entirely feminine responses, rather they came up from considering the right docyrinal and political contexts.
    Keywords: Hazrat Zaynab, Imam al- Husayn, affectionate relations, and Ashura
  • Zahra Zahmatkesh * Pages 73-94
    After the Ashura episode, Hazrat Zaynab strarted her crucial career of preaching the high religious aims and perspectives for which Imam al-Husayn and his companions were martyred. It was mainly due to her spreading the news of Imam al-Husayn's being the victim of the Umayyad's enmity that she preached the messages of Ashura. In her harangues which were packed with Quranic verses and references, she cornered the Umayyad hegemony. This paper deals with her intellectual construct and her effective use of the rhetorical techniques which proved highly effective.
    Keywords: Hazrat Zaynab, Karbala, preaching methods, Ashura
  • Fatemeh Sadat Alavi Aliabadi * Pages 95-114
    Allah is the Beautiful and does like beauty. The Infallible Imams invoked Allah with this high attribute, too. From this perspective, the Ashura episode does have beautiful scenes, hence Hazrat Zaynab's historic statement, "I have seen only beauty!" The present paper deals with certain manifestations of beauty in the Ashura-oriented thoughts, words, and conduct of Hazrat Zaynab, as she manifested her mystical attitude with her Ashura-oriented epic behavior.
    Keywords: Hazrat Zaynab, epic, mysticism, captivity, Ashura
  • Dr. Saeed Nuri Keyzeqani * Pages 115-127
    Ashura poetry enjoys a history as long as the event of Ashura itself in Arabic. Needless to say, Hazrat Zaynab has got a high place in Ashura literature. In addition to Shiites, Sunni Muslims and Christians have composed poems in respect of Hazrat Zaynab, hence showed their deep respect to her. The present paper, provides an analysis of certain Arabic poems of a number of Arab Christians. In them, such notions as her chastity, perseverance, safeguarding the Islamic religion, escorting the Ashura survivors, and conveying the messages of Ashura are highlighted and praised.
    Keywords: Ashura, Hazrat Zaynab, contemporary Christian poets, Arabic poetry