فهرست مطالب

پژوهش نامه معارف حسینی - سال دوم شماره 5 (بهار 1396)

پژوهش نامه معارف حسینی
سال دوم شماره 5 (بهار 1396)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/11/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد رنجبر حسینی، انیسه دهقان صفحه 7
    احتجاج و مناظره یکی از راه های تبلیغ، دفاع از عقاید و کشف حقیقت، می باشد. از این رو یکی از بخش های مهمی که در شیوه تبلیغ ائمه معصوم (علیهم السلام) باید به آنها توجه نمود، احتجاجاتی است که ایشان در برابر مخالفان انجام می دادند. دوران امام حسین (ع) نیز از این امر مستثنی نیست. ایشان با توجه به اینکه آموزه امامت از سوی معاویه و معاندان مورد خدشه و تردید قرار گرفته بود با احتجاجات و مناظرات متعددی به دفاع از اصل امامت پرداختند. شناسایی اصول و فنون حاکم بر این احتجاجات امام حسین (ع) می تواند الگوی مناسبی برای مدافعان از امامت منصوص و حقانیت شیعه باشد.
    لذا این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، با شیوه کتابخانه ای، به تحقیق و بررسی احتجاجات امام حسین (ع) پیرامون آموزه امامت جهت کشف واستخراج منطق حاکم بر احتجاجات ایشان در دفاع از جایگاه امامت در منظومه فکری شیعه پرداخته است.
    کلیدواژگان: منطق حاکم، احتجاجات، مناظرات، امام حسین (ع)، آموزه امامت
  • سیده فاطمه حسینی، نیره پور حمزه خردمرزی صفحه 23
    عزاداری برای سیدالشهداء (ع) یکی از بزرگ ترین مصادیق بزرگداشت شعائر الهی است. در حقیقت یکی از مهم ترین امتیازات جامعه شیعه، برخورداری از چشمه پر فیض نورانیت و معنویت عاشوراست. این چشمه جوشان از نخستین روزی که موضوع یادکرد مصیبت امام حسین (علیه السلام) و یارانش مطرح شد جریان یافت و تا امروزه همچنان جاری است و پس از این هم ادامه خواهد داشت. اما در طول تاریخ همواره کسانی بوده اند که علی رغم اینکه ادعای اسلام داشته اند، با اقامه عزا بر آن حضرت مخالف بوده و آن را نپذیرفته اند. بر این اساس با توجه به این که قرآن به عنوان کتاب الهی، مورد پذیرش همه مسلمانان است؛ پرسش پژوهش حاضر این است که آیا قرآن برای عزاداری بر آن حضرت دلایلی بیان کرده است؟
    این مقاله در صدد است با اتخاذ روش توصیفی- تحلیلی، به معرفی این آیات بپردازد. با نظری به آیات نورانی قرآن روشن می شود که عزاداری و برپایی مجالس عزا نه تنها با قرآن مخالفت و ناسازگاری ندارد، بلکه موجب تثبیت قلوب، ذکر و موعظه و از مصادیق شعائر الهی، مودت و محبت به اهل بیت (علیهم السلام) می باشد که در قرآن به آن ها سفارش شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، امام حسین (ع)، ادله قرآنی، عزاداری
  • حیدر محلاتی صفحه 41
    قیام امام حسین(ع) در سال 61 هجری در برابر ستم واستبداد امویان بازتاب های فرازمانی وفرامکانی بسیاری در پی داشت. این قیام علاوه بر بعد سیاسی و اجتماعی ابعاد فرهنگی ومعنوی مهمی به ارمغان آورد. در حوزه فرهنگی و به ویژه در ادبیات عربی بی وقفه حضور مستمر و مداومی داشت، که ادامه این تاثیر در ادبیات امروز جهان عرب بسیار چشمگیر بود. ادونیس از شاعران معاصر عرب و نامزد مشهور جایزه نوبل، از جمله شاعرانی به شمار می آید که از قیام امام حسین(ع) بهره های فراوانی برده است. نکته مهم در این است که شاعری مانند ادونیس با افکار غربگرایانه، چگونه تحت تاثیر آموزه های والای نهضت امام حسین(ع) قرار گرفته، و اشعارش را سرشار از ابعاد و نمادهای شخصیتی آن امام همام نموده است. این مقاله سعی دارد نمادهای مرتبط با شخصیت بزرگ امام حسین(ع) را در اشعار ادونیس شناسایی، و معانی و مفاهیم آن را تبیین نماید. شعر امروز جهان بر اساس اسطوره و نماد می گردد، و معرفی نمادهای جدید که بار دینی و معنوی دارند بسیار مهم وضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: امام حسین(ع)، نهضت عاشورا، ادونیس، ادبیات معاصر عربی، ادبیات پایداری
  • سید حسن قریشی کرین، محمد جواد مهری صفحه 59
    حادثه کربلا، نماد ظلم اموی و مظلومیت خاندان پیامبر (ص) است، در این واقعه اسفناک، مظلومیت کودکان کربلا، تصویری مجزا و غمناک ایجاد کرده است. یکی از این مصیبت های جانکاه، شهادت کودک خردسال امام حسین (ع) است که در آخرین ساعات نبرد، در روز عاشورا توسط سپاه عمرسعد هدف تیر قرار گرفته و به شهادت رسید. مقاله ای که پیش روی دارید درباره جزئیات زندگانی این کودک خردسال است که در هاله ای از ابهام می باشد. نگارنده درصدد برآمده تا به بازخوانی پرونده غم انگیز این کودک خردسال که غالبا در عزاداری ها با شکلی تحریف آمیز به آن اشاره می شود بپردازد، تا حقیقت از تحریف و خرافه باز شناخته شود. در این نوشتار سعی شده با استناد به منابع قدیمی، معتبر و قابل اتکاء شیعه و اهل تسنن هشت قرن اول اسلام، که گزارش و متن واقعه را به درستی نقل و ثبت نموده اند، بدون تحلیل وبرداشت از واقعه، تصویر روشنی از جزئیات زندگی آن حضرت همچون؛ نام، تولد، سن، چگونگی شهادت و مکان دفن او ارائه گردد، تا بتواند ضمن آگاهی دادن خواننده به متن واقعه، به همه پرسش های گزارش های مربوط به آن پاشخ دهد.
    کلیدواژگان: امام حسین (ع)، علی اصغر، عبدالله، کودک خردسال، شهادت، منابع شیعه و سنی
  • حمزه ابراهیم پور، محمدهادی قهاری کرمانی، سید رضا موسوی صفحه 91

    هدف این پژوهش، بیان اهداف مشترک عاشورای حسینی و قیام مهدوی در رهیافت روایی است. مقصود از رابطه ی عاشورا و مهدویت، پیوندی است که میان این دو عنصر اساسی در هدف وجود دارد، که با عنصر «غدیر» هویت مکتب امامت را می سازند. روش این تحقیق، توصیفی تحلیلی است، که با بهره گیری از روایات و ادعیه(دعای ندبه، زیارت عاشورا و زیارت ناحیه ی مقدسه) در صدد پاسخ به سوال اصلی تحقیق است. قیام جهانی مهدی موعود(عج)، مکمل حرکت اصلاحی امام حسین(ع) است که دارای اهداف مشترکی از جمله: اصلاح جامعه، تحقق عدالت اجتماعی و مبارزه با طاغوت های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، محو جاهلیت اموی و بدعت های مکتب خلافت، برپایی حکومت اسلامی، عدم بیعت با طاغوت، امر به معروف و نهی از منکر و انتقام از خون مطهر مظلوم کربلا(ع) و همه مستضعفان جهان.

    کلیدواژگان: مهدویت، امام حسین(ع)، عاشورا، حدیث، رابطه عاشورا و مهدویت
  • سیده کوثر موسوی، اصغر طهماسبی بلداجی صفحه 117
    یکی از مهم ترین شاخصه های سبک زندگی اسلامی که در سعادت و کمال دنیوی و اخروی انسان حائز اهمیت است، اخلاق می باشد که در دو حیطه اهتمام به فضایل اخلاقی و اجتناب از رذایل اخلاقی ترسیم شده است. جستار پیش رو با رویکرد تطبیقی بایدها و نبایدهای اخلاقی را در سبک زندگی از منظر قرآن و امام حسین(ع) مورد مداقه قرار داده است و در این باره به مهم ترین شاخصه های اخلاقی در سیره علمی و عملی(ع) امام حسین(ع) اشاره نموده است؛ نتیجه آن که: بررسی فضایل اخلاقی امام حسین(ع) و انطباق آن با آیات قرآن، از یک سو ضمن معرفی مقام والای امام حسین(ع)، الگو محوری ایشان در زندگی را تقویت می نماید و از سویی دیگر با ترسیم بایدها و نباید های اخلاقی، به ارائه شاخصه های اخلاقی سبک زندگی و نقش آن در کمال و سعادت کمک می نماید.
    کلیدواژگان: امام حسین(ع)، قرآن کریم، اخلاق، فضایل اخلاقی، سعادت و کمال
  • دکتراحمد امیدعلی صفحه 141
    امام حسین(ع) و نهضت عظیم ایشان انقلابی در عالم ایجاد کرد که مسیر تاریخ بشری را تغییر داد، انقلابی که تمام ابعاد بشری تحت تاثیر آن قرار گرفت. ادبیات یکی از همان ابعادی است که این نهضت بر آن تاثیر گذاشت و آن را به عنوان یکی از عوامل تاثیر گذار نهضت همراه خود ساخت. شریف رضی یکی از ادبای شاخص ادبیات شیعی است که توانست با آثار علمی و ادبی خود یاری رسان این نهضت حسینی باشد. ولی آنچه هدف این پژوهش بوده، این است که شریف رضی چه میزان از شعرش را در راستای نهضت حسینی و زنده نگه داشتن یاد امام حسین (علیه السلام)، عاشورا و کربلا قرار داده است.برای رسیدن به پاسخ این سوال از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. در پایان این نتیجه حاصل شد که تمام اشعار شیعی شریف رضی در رثای امام حسین (ع) و ذکر مصیبتهای ایشان سروده شده و توانسته است به خوبی این نهضت را یاری نماید.
    کلیدواژگان: امام حسین علیه السلام، شریف رضی، شعر شیعی، مرثیه
  • دکترعباس پسندیده صفحه 163
  • محمدرضا فخر روحانی صفحه 177
|
  • Muhammad Husayn Ranjbar, Husayni Insiyah Dehqan Page 7
    Answering queries and argumentation are two ways of defending the doctrinal principles and uncovering the truth, hence they are widely used in the disseminstion of Islamic religious values in the time of the presence of the Infallible Imams. As in the time of Muawiyah a greater part of the reasonings in favor of the principles of imamate were severely attacked, Imam al-Husayn answered those rebuttals in the best possible ways. The present paper focuses on extracting certain principles based on which Imam al-Husayn defended the principle of Imamate.
    Keywords: Argumentation, rebuttals, Imam al Husayn, imamate
  • Sayyida Fatimah Husayni, Nayyereh Pour Hamzeh Kheradmarzi Page 23
    Holding lamentation ceremonies in favor of Imam al-Husayn has proved a manifest symbol of commemorating Divinely-ordained commemorations. It is due to it that Shiite communities constantly benefit from the Divine grace. Though the origin of such commemoration traces back to the martyrdom of Imam al-Husayn and it has never ceased, there have been some people who expressed dissatisfaction in this regard. In answer to their dissident stance, the present paper highlights the Quranic background of commemorating Imam al-Husayn's martyrdom.
    Keywords: The Quran, Imam al Husayn, lamentation
  • Heydar Mahallati Page 41
    The movement of Imam al-Husayn in 61 AH/ 680 against the Umayyad tyranny and oppression has since exerted reverbrations far beyound the limits of time and place. This significant influence has proved of utmost effect in Arabic literature. Not only Muslim devout poets, but also the Syrian-Lebanese secular poet Adonis has been influenced by Ashura, hence he composed an Arabic poem replete with a variety of symbols that refer to Ashura. The present paper focuses on the Ashura symbols in his poem.
    Keywords: Imam al Husayn, the Ashura movement, Adonis, contemporary Arabic literature
  • Sayyid Hasan Qoreyshi Karban, Muhammad Javad Mohri Page 59
    The Ashura tragedy had since been regarded as a symbol of the Umayyad tyranny and the oppression imposed on the descendants of the Prophet Muhammad. In this tragedy, massacring children has highlighted it and shows another page of the Umayyad animosity and savageness. Ali alAsghar, an infant son of Imam al-Husayn was brutally martyred by an arrow. The present paper renders a profile of this infant martyr, the way he was martyred, and the precise locus of his tomb. The information abailable here is based on authoritative sources written by Sunni and Shiite historians.
    Keywords: Imam al Husayn, Ali al Asghar, Abd Allah, martyrdom, Sunni, Shiite sources
  • Hamzehbibrahim Pour, Muhammad Hadi Qahhari, Sayyid Reza Mousawi Page 91

    Shiite hadiths indicate common denominators of Ashura and the future uprising of Imam al-Mahdi, all based on the event of Ghadir Khumm. Togethet, they make the underlying structure of Shiite doctrines. Such denominators are expressly mentioned in a number of ziarat-texts and prayers, e.g., Dua al-Nudbah, Ziarat Ashura, and Ziarat al-Nahiya alMuqaddasah. The overall conclusion is that the future uprising of Imam alMahdi shall certainly be in continuation of the movement of Imam alHusayn.

    Keywords: Mahdism, Imam al Husayn, Ashura, hadith, relation between Ashura
  • Sayyida Kowthar Musavi, Asghar Tahmasebi Boldaji Page 117
    Good and admirable conuct and moral practices exert their influence on one's felicity both in this world and in the hereafter. It brings about effects on reinforcing moral virtues and abstaining from vices. The present paper is based on examples from the life of Imam al-Husayn and the Holy Quran from both of which practical lessons can be inferred.
    Keywords: Imam al Husayn, the Holy Quran, moralities, moral virtues, felicity
  • Ahmad Omid Ali Imam Page 141
    al-Husayn's movement has since influenced Arabic literature. The late Sharif al-Razi also manifested the influence he received from this movement. The present paper studies this influence in that all his poems and elegies were heavily influenced by the character and afflictions of Imam alHusayn.
    Keywords: Imam al Husayn, Sharif al Razi, Shiite literature, elegy