فهرست مطالب

Health Literacy - Volume:3 Issue: 4, 2019

Journal of Health Literacy
Volume:3 Issue: 4, 2019

  • تاریخ انتشار: 1397/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تکتم احمدزاده ثانی *، محمد واحدیان شاهرودی، هادی طهرانی، حبیب الله اسماعیلی صفحات 9-15
    مقدمه و هدف
    سواد سلامت عبارت از میزان ظرفیت فرد برای کسب، تفسیر، درک اطلاعات اولیه و خدمات سلامتی که برای تصمیم گیری مناسب لازم می باشد. همچنین رفتارهای تغذیه ای از جمله مباحث مرتبط با سلامت است که چند علیتی است و تاثیر مهمی بر سلامت دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه سواد سلامت با تغذیه زنان میانسال انجام شده است.
    مواد و روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی و بر روی تعداد600 نفر از زنان میانسال مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان درگز در سال 1395انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس و ابزار مورد مطالعه شامل یک پرسشنامه محقق ساخته، چند وجهی بود. در نهایت بعد از جمع آوری پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار SPSS-23 و به کمک آزمون های توصیفی و تحلیلی و آزمون رگرسیون خطی، داده ها تجزیه و تحلیل و گزارش گردید.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره سواد سلامت برابر(16/07±67/46)بود. در این مطالعه به ترتیب 16/7%، 27/8% و 55/5% افراد دارای سواد سلامت ناکافی، سواد سلامت مرزی و کافی بودند. بر اساس یافته های آزمون آنالیز واریانس یکطرفه بین سواد سلامت و سطح تحصیلات رابطه معناداری وجود داشت. نتایج نشان داد بین سواد سلامت و رفتار تعذیه افراد رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه، افزایش سطح سواد سلامت می تواند رفتارهای تغذیه ایی افراد را ارتقاء دهد. لذا در فعالیت های آموزشی باید توجه ویژه ای به سطح سواد سلامت افراد داشت.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، تغذیه، زنان میانسال، شهرستان درگز
  • حسین ایزدی راد *، مهدی علی احمدی، شمس الدین نیکنامی، حسن اوکاتی علی آبادی صفحات 16-24
    زمینه و هدف
    سواد سلامت مادران عامل کلیدی و مهمی در تضمین انجام مراقبت های دوران بارداری، سلامتی دوران بارداری و پیامدهای موفقیت آمیز این دوران می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل پیش بینی کننده مراقبت های دوران بارداری بر اساس سواد سلامت و عوامل دموگرافیک در زنان باردار بلوچستان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی-تحلیلی در بین 430 زن باردار شکم اول مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهری بلوچستان ایران، که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند، در فواصل زمانی خرداد تا شهریور سال 1395 انجام گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه سنجش سواد سلامت بزرگسالان;HELIA) (Health literacy for Iranian و پرسش نامه محقق ساخته سنجش مراقبت های دوران بارداری بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و تحلیل رگرسیون لجستیک دو وجهی انجام شد.
    یافته ها
    میانگین(انحراف معیار) رفتارهای مراقبتی دوران بارداری و سواد سلامت به ترتیب 13/11(2/18) از 22 و 65/97 (17/49) از 100 بود. 17/3% (75 نفر) زنان باردار سواد سلامت ناکافی، 30/6% (132 نفر) نه چندان کافی، 5/35% (153 نفر) سواد سلامت کافی و 27/16% (70 نفر) دارای سواد سلامت عالی بودند. از بین متغیرها، تنها سواد سلامت پیش بینی کننده رفتارهای مراقبتی دوران بارداری بود (1/027=P=0/004، OR)، که نشان می دهد با 1 واحد افزایش در این متغیر، رفتارهای مراقبتی دوران بارداری به اندازه 1/027 برابر افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    با توجه به پیش بینی کنندگی سواد سلامت بر رفتارهای مراقبتی دوران بارداری، ضرورت آموزش در ابعاد وسیع، مبتنی بر استراتژی های افزایش سواد سلامت به منظور بهبود مراقبت های دوران بارداری، بیش از پیش احساس می شود.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، مراقبت های دوران بارداری، بلوچستان
  • سروش شاه بیک، فاطمه تقوی جورابچی، نیکو روحانی *، مرجان محمدی، امید امانی صفحات 25-35
    مقدمه
    امروزه با افزایش شهر نشینی و تغییر شیوه زندگی انسان ها بیماری دیابت به یک بیماری شایع تبدیل شده که مشکلات بسیاری را بر روی زندگی مبتلایان برجای می گذارد. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ابرازگری هیجانی و رفتارهای خود مراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام گردید.
    روش کار
    پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی تحت نظر انجمن دیابت شهر تهران در سال 1397-1396 تشکیل داده و نمونه آن نیز در برگیرنده تعداد 36 نفر از این گروه بود که در دو گروه 18 نفره آزمایش و کنترل قرار داشتند. گروه آزمایش طی 8 جلسه تحت مداخله با استفاده از روان درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفته و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. داده های پژوهش در مراحل پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از پرسشنامه های ابرازگری هیجانی (Emmons & king) و پرسشنامه رفتارهای خودمراقبتی(Tobert & Glasgow) گردآوری شده و به وسیله تحلیل واریانس چند متغیره (MANCOVA) و به کمک نرم افزار SPSS.V 23 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که در مرحله پس آزمون بین میانگین متغیرهای ابرازگری هیجانی و خودمراقبتی گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود داشت. به بیانی دیگر روان درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معناداری باعث افزایش ابرازگری هیجانی و بهبود رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو گردید (0/001>P).
    نتیجه گیری
    با در نظر داشتن تاثیر روان درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ابرازگری هیجانی و رفتارهای خودمراقبتی توصیه می شود که روان درمانگران، روان شناسان بالینی و متخصصان فعال در حوزه بهداشت روان از روش مذکور برای افزایش ابرازگری هیجانی و رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو استفاده کنند.
    کلیدواژگان: روان درمانی، پذیرش و تعهد، ابرازگری هیجانی، خودمراقبتی، دیابت نوع دو
  • معصومه علیدوستی، الهه توسلی * صفحات 36-45
    زمینه و هدف
    دیابت نوع 2 به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات سلامت عمومی مطرح می باشد. سواد سلامت، خودکارآمدی و آگاهی به عنوان عوامل مهم و تاثیرگذار بر رفتارهای خودمراقبتی بیماران دیابتی می باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین سواد سلامت، آگاهی و خودکارآمدی بیماران دیابتی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرکرد انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی روی 138 از بیماران دیابتی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرکرد در سال 1396 انجام شد. بیماران به صورت خوشه ایتصادفی از بین 5 مرکز انتخاب و وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه مربوط به سنجش متغیرهای دموگرافیک، پرسشنامه سواد سلامت (TOHFLA)، آگاهی و خودکارآمدی جمع آوری گردید. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 و بهره گیری از آزمون های توصیفی و استنباطی از جمله رگرسیون، همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 52/9 درصد بیماران، سواد سلامت ناکافی داشتند، میانگین نمره سواد سلامت بیماران دیابتی 21/43±45/23، میانگین نمره آگاهی 23/37±66/39 و میانگین نمره خودکارآمدی آن ها 34/21±31/09 به دست آمد. بین آگاهی، سواد سلامت و خودکارآمدی بیماران ارتباط معناداری وجود داشت (0/001 =P). نتایج رگرسیون نشان داد که آگاهی پیش بینی کننده قوی برای سواد سلامت می باشد (0/001=β= 0/447 ،P).
    نتیجه گیری
    با توجه به سطح پایین سواد سلامت و خودکارآمدی در بیماران دیابتی، انجام مداخلات آموزشی هدفمند با استفاده از الگوهای آموزش بهداشت به منظور ارتقاء سواد سلامت و خودکارآمدی بیماران جهت بهبود کیفیت زندگی آن ها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آگاهی، سواد سلامت، خودکارآمدی، دیابت
  • زهرا باجی *، معصومه تهرانی، قدرتاللهشاکری نژاد، فرزانه جاروندی، سعیده حاجی نجف صفحات 46-54
    زمینه و هدف
    سواد سلامت به ظرفیت افراد برای کسب، پردازش و درک اطلاعات و خدمات بهداشتی مورد نیاز به منظور تصمیم ‏گیری در زمینه های مرتبط با سلامت گفته می شود. با توجه به اهمیت سواد سلامت در سلامتی افراد، این مطالعه با هدف تعیین ‏سطح سواد سلامت و عوامل مرتبط با آن در کارکنان سازمان جهاد دانشگاهی طراحی و اجرا گردید. ‏
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه ای مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی است که در آن 209 نفر از کارکنان سازمان جهاد ‏دانشگاهی خوزستان به صورت تصادفی ساده انتخاب و بررسی شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش ‏اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سنجش سواد سلامت ‏‎(HELIA)‎‏ بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی شامل ‏تی مستقل، و آنالیز واریانس یک طرفه در نرم افزار ‏SPSS‏ نسخه23 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.‏
    یافته ها
    نمره سواد سلامت واحدهای پژوهش 29/12±13/73 بود. 4/2 درصد(5نفر) از شرکت کنندگان از سواد سلامت ناکافی، ‏‏3/ 27درصد (57نفر) سواد سلامت نه چندان کافی، 8/48 درصد (102) سواد سلامت کافی و 5/21 درصد(45) سواد سلامت ‏عالی برخوردار بودند. میانگین بعد دسترسی به اطلاعات سلامت و خواندن در زنان نسبت به مردان وضعیت بهتری داشته و ‏اختلاف میانگین ها بین دو گروه در این دو بعدازنظر آماری معنی دار بوده است(05/0> ‏P‏). در بین ابعاد مختلف سواد سلامت ‏تنها میانگین نمره تصمیم گیری و درک اطلاعات سلامت با سن (008/0‏‎ ‎‏=‏P‏)، نوع پوشش بیمه(006/0‏‎ ‎‏=‏P‏) وسابقه شغلی ‏کارکنان (005/0‏‎ ‎‏=‏P‏)رابطه آماری معنی داری را نشان داد.‏
    نتیجه گیری
    به طور کلی یافته های پژوهش حاضر نشان داد، اکثر شرکت کنندگان در پژوهش از سواد سلامت کافی برخوردار ‏بودند. بنابراین برنامه ریزی های آموزشی مناسب و با توجه به متغیرهای تاثیر گذار فوق،جهت حفظ و ارتقا سطح سواد سلامت ‏کارکنان ضروری به نظر می رسد.‏
    کلیدواژگان: سواد سلامت، عوامل دموگرافیک، کارکنان، خوزستان
  • زینب محمدی، همام الدین جوادزاده، مریم مرزبان، جمیله کیانی، مهنوش رئیسی * صفحات 55-65
    مقدمه
    سواد سلامت عنصری مهم در توانایی یک زن برای درگیر شدن در فعالیتهای منجر به ارتقاء سلامت خود، خانواده و یا فرزندان محسوب می شود. سواد سلامت مادران باردار، از طریق بهبود کیفیت مراقبت های دوران بارداری می تواند بر سلامت بارداری و علاوه بر آن بر سلامت نوزاد تاثیر گذار باشد. شناخت مهمترین عوامل تاثیر گذار بر سواد سلامت زنان باردار بسیار مهم است. لذا مطالعه ی حاضر با هدف تعیین ارتباط سطح سواد سلامت با وضعیت اقتصادی اجتماعی زنان نخست باردار شهر بوشهر صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، 100 زن نخست باردار مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر بوشهر به شیوه تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد سواد سلامت (FCCHL) و پرسشنامه سنجش وضعیت اقتصادی اجتماعی (SES) استفاده گردید. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار آماری SPSS v.22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان در این مطالعه 4/84±26/96 بود. بیشترین نمره سواد سلامت در حیطه عملکردی و کمترین نمره در حیطه انتقادی بود. زنان باردار شاغل، سواد سلامت ارتباطی (3/12=p=0/002 ،z) و انتقادی (2/938=p=0/006 ،z) بیشتری داشتند. بین سطوح وضعیت اقتصادی اجتماعی با سواد سلامت انتقادی ارتباط مستقیم و معناداری وجود داشت، به طوریکه افراد با سطح اقتصادی و اجتماعی بالاتر سواد سلامت انتقادی بیشتری داشتند(0/206=p=0/04 ،z).
    نتیجه گیری
    توجه به زنان با سطح اقتصادی اجتماعی پایین برای ارتقاء سواد سلامت آنها و یا ارائه خدمات سلامت و آموزش های متناسب با سطح سواد سلامت آنها لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، وضعیت اقتصادی اجتماعی، زنان باردار، مراکز خدمات جامع سلامت
  • رضا میرزاپور ارمکی، میثم میرزایی، محمد مهدی نقیبی سیستانی * صفحات 66-74
    زمینه و هدف
    مدرسه مکان مناسبی برای آموزش اصول اولیه مهارت های زندگی از جمله مهارت های سلامت می باشد، بنابراین یکی از راه های بهبود وضعیت سلامت دهان کودکان، افزایش سواد وابسته به سلامت دهان و بهبود عادات بهداشت دهان معلمان است. هدف از انجام این مطالعه بررسی سواد سلامت دهان و رفتارهای مرتبط با سلامت دهان معلمان مدارس ابتدایی شهر بابل بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی410 نفر از معلمان مدارس ابتدایی شهر بابل در سال تحصیلی 1396-1395 با نمونه گیری ساده انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه سواد سلامت دهان بالغین ( (OHL-AQجمع آوری گردید. از آزمون های T-test ، ANOVA و Pearson correlation جهت تحلیل آماری داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    78/8 درصد از معلمان از سواد سلامت دهان کافی برخوردار بودند. میانگین نمره سواد سلامت دهان معلمان در این پژوهش برابر 2/86±13/98 با بازه ی 17-2 به دست آمده است. سواد سلامت دهان در معلمین زن و معلمین دارای مدرک تحصیلی بالاتر بیشتر بود (0/001>P). بین سواد سلامت دهان و سن معلمان همبستگی منفی معنادار مشاهده شد(0/19- =r و 0/001>P) . معلمینی که وضعیت سلامت دهان خود را خوب ارزیابی کردند و معلمانی که حداقل یک بار در روز مسواک می زدند از سواد سلامت دهان بالاتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    بیش از دو سوم معلمان مقطع ابتدایی شهر بابل از سطح سواد سلامت دهان کافی بر خوردار بودند. معلمین زن، معلمین دارای مدرک تحصیلی بالاتر و معلمینی که عادات بهداشت دهان مناسبی داشتند از نمره سواد سلامت دهان بهتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: معلم، سواد سلامت، سلامت دهان، مدارس ابتدایی
|
  • toktam ahmadzadeh sani *, Mohammad Vahedian, Shahroodi, Hadi Tehrani, habib esmaili Pages 9-15
    Introduction
    Health literacy is the amount of person's capacity to gain, interpret, understand basic information and health services that is necessary for a proportional decision. Nutrition behaviors are also health related issues that are somewhat causative and have a significant impact on health. The aim of this study was to determine the relationship between health literacy and nutrition among middle-aged women.
    Method
    This descriptive-analytical study was performed on 600 middle-aged women referring to comprehensive health centers in Dargaz city in 2017. The available sampling method was a multi-faceted researcher-made questionnaire. Finally, after collecting the questionnaires using SPSS-23 software, data were analyzed and analyzed using descriptive and analytical tests and linear regression test.
    Results
    The mean and standard deviation of health literacy score was (67.46 ± 16.07)Also, (16.7%), inadequate health literacy, (27.8%) and border health literacy (55.5%) had sufficient or indeed high levels of health literacy. According to one-way ANOVA test, there was a significant relationship between health literacy and education level. Results showed that there is a positive and significant relationship between health literacy and parasitic behaviors.
    Conclusion
    According to the findings of the study, increasing the level of health literacy can enhance the nutritional behavior of individuals. Therefore, educational activities should pay particular attention to the level of health literacy of individuals.
    Keywords: Health Literacy, Nutrition, Middle-aged Women, Dargaz City
  • hossien izadirad *, Mahdi Ali Ahmadi, Shamsoddin Niknami, hasan okati Okati Aliabad Pages 16-24
    Background and Objectives
    Mothers' health literacy is a key and important factor in ensuring prenatal cares,prenatal health, and the successful outcomes of this period. The aim of this study was to determine the predicting fators influencing prenatal care based on health literacy and demographic variables in pregnant women of Balochistan.
    Materials and Methods
    This cross sectional study applied cluster-multistage sampling method to select 430 pregnant women referred to health centers of Balochistanin from june to september 2017. Data were collected using Health Literacy for Iranian Adults (HELIA) and Researcher-Made prenatal care questionnaires. Data analysis was descriptive statistics and logistic regression analysis.
    Results
    The mean and standard deviation of prenatal care behaviors and health literacy were 13.11±2.18 from 22 and 65.97±17.49 from 100, respectively. The results showed that 17.3% (n=75) of the pregnant women had low health literacy, 30.6% (n=132) not so inadequate literacy, 35.3% (n=153) adequate health literacy, and 16.07% (n=70) excellent health literacy. The results showed that only health literacy among the demographic variables could predict the prenatal care behaviors (P = 0.004, OR=1.027). that shows with 1 unit increase in this variable, prenatal care increased by as much as 1.027.
    Conclusion
    Due to the prediction of health literacy on prenatal care extensive education based on health literacy strategies is essential for improving prenatal care.
    Keywords: Health literacy, Prenatal care, Balochistan
  • Soroush Shahbeik, Fatemeh Taghavijurabchi, Nikoo Rohani *, Marjan Mohamadi, Omid Amani Pages 25-35
    Introduction
    increasing urbanization and lifestyle changes, diabetes has become a common disease, which puts many problems on the lives of infected people. The aim of this study was to evaluate the efficacy of group psychotherapy based on admission and commitment to emotional expression and self-care behaviors in patients with type 2 diabetes.
    Methods
    The present study is a quasi-experimental study with pretest-posttest with control group. The statistical population of the study consisted of all women with type 2 diabetes referring to health centers under the Diabetes Association of Tehran in 1396-1396 and its sample included 36 patients from this group who were divided into two experimental groups 18) and control (18 people). The experimental group received 8 sessions of intervention using group therapy based on acceptance and commitment and the control group was placed on the waiting list. Data were collected in pre-test and post-test stages using questionnaire and Tober & Glasgow self-care behaviors questionnaire and analyzed by multivariate analysis of variance and analyzed by SPSS v.23 software. And analyzed.
    Results
    Data analysis showed that there was a significant difference between the mean of emotional expressiveness and self-care of the experimental and control groups in the post-test. In other words, group psychotherapy based on acceptance and commitment significantly increased emotional expressiveness and self-care behaviors in patients with type 2 diabetes (P
    Keywords: : Psychotherapy_Acceptance_Commitment_Emotional Expression_self-care_Type 2 diabetes
  • Masoumeh Alidosti, elahe tavassoli * Pages 36-45
    Introduction
    Diabetes is recognized as a chronic disease. Self-efficacy, health literacy and knowledge are considered significant factors influencing diabetes self-care behaviors. The aim of this study was to determine the relationship between health literacy, knowledge and self-efficacy in patients with type II diabetes, referring to health center in shahrekord.
    Materials and Methods
    In this descriptive, correlational study, 138 diabetic patients were selected via convenience random sampling in 2017. Data were collected using questionnaires on demographic characteristics, health literacy, knowledge and self-efficacy. Data were analyzed by SPSS 18 and descriptive and inferential statistical tests (e.g., linear regression analysis, Pearson and analysis of variance).
    Results
    The results showed that 52.9% of the patients had inadequate health literacy. The mean score of knowledge was 66.39±23.37 and the mean score of self-efficacy was obtained 31.09±34.21. There were significant relationships between health literacy, self-efficacy and knowledge (P < 0.000); the results of multiple regression analysis indicated that knowledge is the main predictors of health literacy.
    Conclusion
    Regarding the low level of health literacy and self-efficacy of patients, it is necessary to implement interventions using health education models to enhance their health literacy and self-efficacy for improving quality of their lives
    Keywords: Knowledge, Health Literacy, Self-efficacy, Diabetes
  • zahra baji *, Masoumeh Tehrani &lrm, Ghodratollah Shakerinejad, Farzaneh Jarvandi, Saeedeh Hajinajaf Pages 46-54
    Background and Objective
    Health literacy of individuals have the capacity to obtain, ‎process, and understand basic health information and services needed to make proper health ‎decisions. Considering the importance of health literacy in all strata of society,this study aimed ‎to assess the level of health literacy in employees of Khuzestan-ACECR.‎
    Materials and Methods
    This analytical cross-sectional study was performed on 209 staffs of ‎Khuzestan-ACECR. Sampling from different units of Khuzestan-ACECR was done randomly ‎Data collection questionnaire consisted of demographic information and Iranian Health ‎Literacy Questionnaire (HELIA). The collected data were analyzed using SPSS version 23 ‎using descriptive statistics and by using the analytical test such as independent T test and one-‎way ANOVA.‎
    Results
    The health literacy score of the research units was 73.13 ± 12.29.The results showed ‎that 2.4% of participants had inadequate health literacy, 27.3% not so inadequate literacy, ‎‎48.8% adequate health literacy, and 21.5% excellent health literacy. The mean of access to ‎health information and reading in women was better than men, and the mean difference ‎between the two groups was statistically significant (P <0.05). Among the different ‎dimensions of health literacy, between dimension of decision-making and age (P = 0.008), ‎insurance status (P = 0.006) and work experience (P = 0.005) showed a significant statistical ‎relationship.‎
    Conclusion
    Overall, the findings of this study indicated that most participants in the study ‎had adequate health literacy. Therefore, appropriate educational planning and considering the ‎above mentioned variables, it seems necessary to maintain and improve the level of health ‎literacy of employees.‎
    Keywords: Health Literacy, Demographic variables, Employees, Khuzestan
  • Zeynab Mohamadi, Homamodin Javadzade, Maryam Marzban, Jamile Kiani, Mahnoush Reisi * Pages 55-65
    Introduction
    Health literacy is an important element in the ability of a woman to engage in activities that promote her and her family and her children’s health. The pregnant women’s health literacy, can improve the quality of prenatal care, affect the outcome of pregnancy and in addition to the health of the baby. Understanding the most important factors affecting the health literacy of pregnant women is very important. Therefore, the present study aimed to determine the relationship between health literacy level and socioeconomic status of pregnant women in Bushehr city.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 100 primigravid women referred to the comprehensive health centers of Bushehr city were selected randomly. Health information literacy questionnaire (FCCHL) and socioeconomic status questionnaire (SES) were used to collect information. Data were analyzed by SPSS v.22 software.
    Results
    The mean age of participants was 26.96 ± 4.84. The highest level of health literacy was in the functional and the lowest score in the critical domain. Employed pregnant women had better communicational (p=0.002, z= -3.12) and critical health literacy (p=0.006, z=-2.938). There was a direct and significant correlation between socioeconomic status and critical health literacy (p = 0.04, r = 0.206).
    Conclusion
    It seems in women with lower socioeconomic status due to lack of the job, low income and other affecting factors, the acquisition of skills related to health literacy, especially critical health literacy is denied. This could be a threat to their health. Therefore, it is necessary to pay attention to women with low socioeconomic status in order to improve their health literacy or provide health services and education appropriate to their level of health literacy.
    Keywords: Health Literacy, Socioeconomic status, Pregnant Women
  • Reza Mirzapour Ermaki, Maysam Mirzaie, Mohammad Mehdi Naghibi Sistani * Pages 66-74
    Background
    The school is a good place to teach the basics of life skills, including health skills, Therefore, one of the ways to improve the oral health of children is to increase the oral health literacy (OHL) of teachers. Therefore, this study aimed to evaluate the OHL of primary school teachers in Babol, Iran.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted out on a convenience sample of 410 primary school teachers in Babol city in the academic year 2017-2018. Data were collected using adult oral health literacy questionnaire (OHL-AQ).The oral health literacy score of teachers was divided into three groups: inadequate (0-9), border (10-11) and sufficient (17-12). T-test, ANOVA and Pearson correlation were used to analyze the data.
    Results
    78.8% of the teachers had adequate oral health literacy. The average oral health literacy score of teachers was 13.98 ± 2.86 with a range of 2-17 in this study. Oral health literacy was higher in female teachers and teachers with higher education (P <0.001). There was a significant negative association between oral health literacy and age of teachers (r = -0.19; p <0.001). Teachers who assessed their oral health status as good and teachers who brushed at least once a day had higher oral health literacy.
    Conclusion
    Oral health literacy level of more than two-thirds of primary school teachers in Babol was adequate. Female teachers, those with higher educational level, and those with well oral health behavior had higher OHL scores.
    Keywords: Teachers, Health Literacy, Oral Health, Primary Schools