فهرست مطالب

Health Literacy - Volume:2 Issue: 3, 2017

Journal of Health Literacy
Volume:2 Issue: 3, 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/09/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مطالعه پژوهشی
  • رحمن پناهی، علی رمضانخانی، محمود طاووسی، فرشته عثمانی، شمس الدین نیکنامی صفحات 131-140
    زمینه و هدف
    شناسایی عوامل موثر بر میزان آگاهی و نگرش نسبت به مضرات مصرف سیگار و تعیین تاثیر دقیق هر کدام از این عوامل، از جمله سواد سلامت می تواند در ارتقای آگاهی و نگرش نسبت به مضرات مصرف سیگار کمک کننده باشد. لذا این پژوهش با هدف شناسایی تاثیر سطوح سواد سلامت بر آگاهی و نگرش در زمینه مضرات مصرف سیگار انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی در میان 347 نفر از دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران انجام شد. نمونه گیری به صورت خوشه اییک مرحله ای انجام شد و داده ها با استفاده از ابزار سنجش سواد سلامت بزرگسالان ایرانی (HELIA) و پرسشنامه محقق ساخته ای که آگاهی و نگرش در خصوص مضرات مصرف سیگار را می سنجید گردآوری شدند و سپس با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون رگرسیون لجستیک مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره سواد سلامت 14/12±70/52 از 100 بود. میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی و نگرش به ترتیب 1/62± 16/65 و 10/33±53/03 بود. سواد سلامت با آگاهی و نگرش در خصوص مضرات مصرف سیگار ارتباط معنی دار داشت. همچنین سطوح سواد سلامت ناکافی، نه چندان کافی، کافی و عالی با آگاهی و نگرش نسبت به مضرات مصرف سیگار ارتباط معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر سواد سلامت بر آگاهی و نگرش دانشجویان نسبت به مضرات مصرف سیگار، باید در طراحی برنامه های آموزشی مرتبط، به میزان سواد سلامت مخاطبین توجه ویژه ای مبذول داشت.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، آگاهی، نگرش، سیگار، دانشجو
  • حسین ایزدی راد، شمس الدین نیکنامی، ایرج ضاربان، علیرضا حیدرنیا، غلامرضا مسعودی صفحات 141-147
    زمینه و هدف
    سواد سلامت یکی از عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت مادران باردار است که بر میزان استفاده از خدمات و اطلاعات مربوط به مراقبت های دوران باراداری تاثیرگذار است. این مطالعه با هدف بررسی سواد سلامت و ارتباط آن با مراقبت های دوران بارداری در زنان باردار جوان انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، پژوهشی توصیفی- تحلیلی است که به روش مقطعی در سال 1395 انجام گرفت. جامعه مورد پژوهش کلیه زنان باردار جوان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهری منطقه بلوچستان و تعداد نمونه 215 نفر بود که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار گرد آوری اطلاعات، پرسشنامه سنجش سواد سلامت بالغین شهری(HELIA) و مراقبت های دوران بارداری بود. تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و آزمون کای دو با استفاده از نرم افزار SPSS19 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سنی زنان باردار مورد بررسی 7/79± 22/8 سال بود. میانگین سواد سلامت زنان باردار جوان 12/52± 67/69 از 100 بود. 21/86 درصد افراد مورد مطالعه، سواد سلامت ناکافی، 26/04 درصد سواد سلامت نه چندان کافی، 36/27 درصد سواد سلامت کافی و 15/81 درصد سواد سلامت عالی داشتند. سواد سلامت ارتباط معنی داری با مصرف قرص آهن، مولتی ویتامین، اسید فولیک، رعایت رژیم غذایی، مسواک زدن و استفاده از نخ دندان داشت(0/05˂P). سواد سلامت با رفتار پیاده روی ارتباط آماری معناداری نداشت(0/846=P).
    نتیجه گیری
    بین سواد سلامت مادران باردار و مراقبت های دوران بارداری ارتباط معناداری وجود دارد که لزوم توجه بیشتر به سواد سلامت مادران در برنامه های ارتقای سلامت را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، مادران باردار، مراقبت های دوران بارداری
  • مهرداد متانی صفحات 148-155
    زمینه و هدف
    پیام سلامت به آن دسته از پیام های که مستقیم یا غیر مستقیم به بحث سلامت فردی و اجتماعی مردم از جمله شیوه زندگی سالم، پیشگیری و یا درمان بیماری ها می پردازد اطلاق می شود، این مطالعه با هدف بررسی میزان اثربخشی پیام های سلامت ارائه شده از رسانه های جمعی در بین مخاطبان قائم شهری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شهروندان 16 سال و بالاتر قائم شهر که به تعداد 450 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. که پس از تایید روایی ، پایایی آن نیز از ضریب آلفای کرونباخ 83% به دست آمد. داده ها با کمک نرم افزار spss و با به کار گیری آزمون تی تک نمونه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مخاطبان ،پیام های سلامت ارائه شده از رسانه ها را در زمینه های آگاهی بخشی(3/92=M)، آموزشی(3/46=M) و اقناعی(3/29=M) موثردانسته اند. همچنین میزان اثربخشی پیام های سلامت در نزد زنان (3/71=M ) ، بیشتر از مردان بود.افراد با سطح تحصیلات بالاتر میزان بهره مندی خود را از پیام های سلامت بهتر ارزیابی کردند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد، پیام های سلامت ارائه شده از رسانه ها توانسته اند در بعد آگاهی بخشی،آموزشی و اقناعی برای مخاطبان مفید و موثر واقع شوند، لذا پیشنهاد می شود میزان برنامه های مرتبط با آموزش سلامت در رسانه ها به ویژه رادیو و تلویزیون افزایش یابد.
    کلیدواژگان: رسانه، پیام های سلامتی، آگاهی بخشی، آموزش، اقناعی
  • محمد خمر نیا، منیره اسکندری، آرزو علی نژاد رنجبر، علیرضا انصاری مقدم، مصطفی پیوند صفحات 156-163
    زمینه و هدف
    سرطان یکی از بیماری های شایع و دومین علت مرگ و میر در کشور می باشد. یکی از اصول اساسی حمایت از بیمار(بالاخص مبتلایان به بیماری مزمن)، اعطای حق وی در تصمیم گیری برای سلامت خویش است. بیماران به عنوان مصرف کنندگان خدمات بهداشتی دارای حقوقی هستند که پرستاران، پزشکان و سایر حرفه بهداشتی مسئول حفظ و صیانت از آن می باشند. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان مشارکت بیماران مبتلا به سرطان در تصمیم گیری درمانی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی به صورت توصیفی-تحلیلی و با هدف کاربردی در سال 1395 در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شد. جامعه پژوهش شامل بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به مرکز سرطان استان سیستان و بلوچستان بود که از این بین 450 بیمار به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت سنجش میزان مشارکت بیماران در تصمیم گیری درمانی، از پرسشنامه استاندارد بر گرفته از مطالعه Levente Kristona در سال2010 استفاده شد. در این مطالعه روایی و پایایی پرسشنامه مورد تائید قرار گرفت (ضریب پایایی82/0=α). داده ها با استفاده از نرم افزار spss16 به کمک آماری توصیفی و آزمون های استنباطی از جمله کای دو تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه 197 مرد (53%) و 177 زن (47%) با میانگین سنی31 سال مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین نمره مشارکت در تصمیم گیری درمانی در میان بیماران سرطانی 12 ±30 و در حدضعیف بود. میزان مشارکت بیماران در تصمیمات درمانی رابطه معنا داری با سطح تحصیلات بیماران داشت(0/027=p) اما با جنسیت بیماران،سن، درآمد، شغل و نوع سرطان و سایر متغیرهای دموگرافیک رابطه ی معنا داری مشاهده نشد(0/05
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که مشارکت بیماران در تصمیم گیری بالینی در حد ضعیف و کم می باشد. از آنجایی که مشارکت بیمار در تصمیمات بالینی می تواند بر کیفیت تصمیمات درمانی موثر می باشد لذا پیشنهاد می شود که ارائه کنندگان خدمات به این موضوع توجه بیشتری کنند. فرهنگ سازی و آموزش بر اساس سطح دانش و آگاهی بیماران و استفاده از ابزارهای کمک در تصمیم گیری برای ارتقاء میزان تصمیم گیری درمانی مشارکتی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری درمانی، سرطان، مشارکت
  • مهناز خدابنده، صادق ملکی آوارسین، لیلا نیک نیاز صفحات 164-176
    زمینه و هدف
    خودمراقبتی در نوجوانان در راستای توانمندسازی سلامت هر جامعه، از اقدامات موثر محسوب می گردد. در این راستا نقش مدارس مروج سلامت قوت بیشتری دارد. از سوی دیگر سواد سلامت به عنوان یکی از ابزارهای اساسی ارتقای سلامت جامعه، موردتوجه سیاست گذاران قرارگرفته است. این پژوهش باهدف رابطه سواد سلامت، خودکارآمدی درک شده و عملکرد خودمراقبتی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه مدارس مروج سلامت شهرستان میانه در سال 96- 95 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- همبستگی 320 دانش آموز دختر دوره دوم متوسطه مدارس مروج سلامت، به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های سنجش سواد سلامت نوجوانان، خودکارآمدی عمومی و سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت نوجوانان AHP استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 21 و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش هم زمان (ENTER) انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین سواد سلامت و خودکارآمدی درک شده و عملکرد خودمراقبتی دانش آموزان دختر مدارس مروج سلامت، همچنین بین مولفه های سواد سلامت با مولفه های خودمراقبتی در آنان ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد. بین مولفه محاسبه سواد سلامت با مولفه های تغذیه، مسئولیت در برابر سلامتی، رشد معنوی و فعالیت فیزیکی خودمراقبتی رابطه معنی داری مشاهده نشد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان داد ابعاد خودکارآمدی، استفاده و ارتباط سواد سلامت پیشگویی کننده های بهتری برای عملکرد خودمراقبتی شناخته شدند (0/605 =2R). همچنین، سواد سلامت و خودکارآمدی درک شده می توانند عملکرد خودمراقبتی دانش آموزان را به میزان 51 درصد پیشگویی کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد، دانش آموزانی که سواد سلامت و خودکارآمدی درک شده بیشتری دارند عملکرد خودمراقبتی در آن ها بالاتر است لذا توصیه می گردد به منظور بهبود عملکرد خودمراقبتی دانش آموزان باید سواد سلامت و خودکارآمدی آنان در سطح مدارس ارتقاء یابد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، خودکارآمدی، مروج سلامت، خودمراقبتی
  • الهه حسین زاده، آناهیتا خدابخشی کولایی صفحات 177-186
    زمینه و هدف
    دوره سالمندی زمان روبه رو شدن با واقعیتهایی همانند مرگ و پایان سفر زندگی است. پذیرش این واقعیت برای همه سالمندان راحت نیست، اما برخی از پژوهش ها آشکار ساخته اند که دو مولفه روان شناختی شوخ طبعی و ذهن آگاهی می تواند اضطراب مرگ را در سالمندان کاهش دهد. از این رو، هدف اصلی از این مطالعه تعیین ارتباط بین شوخ طبعی و ذهن آگاهی با اضطراب مرگ در سالمندان مرد مراجعه کننده به مرکز جهان دیدگان شهرداری منطقه هفت شهر تهران بود.
    مواد و روش ها
    روش مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری ، شامل کلیه سالمندان مرد ثبت نام شده در مرکز جهان دیدگان شهرداری منطقه هفت شهر تهران در سال 1394بودند . نمونه آماری ، شامل 100 نفر از سالمندان مرد بین سنین 65 تا75 ساله به روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شدند . ابزارها شامل؛ آزمون معاینه مختصر وضعیت روانپزشکی(M.M.S.E) جهت غربال وضعیت شناختی سالمندان ، پرسشنامه شوخ طبعی(SHQ)، پرسشنامه ذهن آگاهی و پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (DAS)بودند. داده ها از طریق آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که، بین نمرات شوخ طبعی و ذهن آگاهی با اضطراب مرگ رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. یعنی، با افزایش نمرات شوخ طبعی و ذهن آگاهی نمره اضطراب مرگ پایین می آید. همچنین، نتایج نشان داد که، مجموع متغیرهای به کار رفته 28% از واریانس اضطراب مرگ را پیش بینی کند. همچنین، شوخ طبعی پیش بینی کننده مهمتری در مقایسه با متغیر دیگر روان شناختی یعنی ذهن آگاهی برای اضطراب مرگ سالمندان می باشد.
    نتیجه گیری
    مولفه های روان شناختی همچون، شوخ طبعی و ذهن آگاهی می توانند در کاهش ترس و اضطراب سالمندان از مرگ مفید باشند. لذا مشاوران و متخصصان بهداشت سالمندی می توانند با کاربرد این دو مولفه ، گامی موثردر جهت کاهش اضطراب مرگ در سالمندان بردارند.
    کلیدواژگان: شوخی، ذهن، اضطراب، مرگ، سالمندی
  • میترا کهتری، ربیع الله فرمان بر، پریسا کسمایی، سعید امیدی صفحات 187-197
    زمینه و هدف
    سواد سلامت بیانگر طیف وسیعی از مهارت ها ومنابعی است که در ارتباط با توانایی افراد برای پردازش اطلاعات مرتبط با بهداشت و سلامتی است. این پژوهش باهدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر سطح سواد سلامت دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر سیاهکل در سال تحصیلی95-96
    مواد و روش ها
    در این پژوهش کارآزمایی شاهد دار تصادفی 132 نفر (71 گروه مداخله و 61 گروه کنترل) به شیوه نمونه گیری در دسترس از بین دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر سیاهکل انتخاب و به طور تصادفی در یک گروه مداخله و یک گروه کنترل اختصاص یافتند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه سنجش سواد سلامت نوجوانان HELMA)) در دو مرحله(پیش آزمون و پس آزمون) جمع آوری گردید. برای گروه مداخله چهار جلسه آموزشی سواد سلامت اجرا گردید.برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمونهای تی زوجی، تی مستقل و من ویتنی با استفاده از نرم افزار spss21 استفاده شده است.
    یافته ها
    در بررسی همبستگی حیطه های مورد مطالعه با حیطه سواد سلامت، قبل از آزمون همبستگی معناداری بین حیطه محاسبه با حیطه کلی سواد سلامت دیده نشد.(0/210=P) اما پس از آزمون بین همه حیطه ها با حیطه کلی سواد سلامت ارتباط معنی داری دیده شد. در مقایسه میانگین حیطه ها در دو گروه مداخله و کنترل قبل از آزمون، حیطه مهارت خواندن(0/013=P)، حیطه ارزیابی(0/015=P)، حیطه محاسبه(0/0001=P)، تفاوت معناداری دیده شد. همچنین مقایسه میانگین حیطه ها در دو گروه مداخله و کنترل پس از آزمون، تفاوت معناداری در حیطه های مورد بررسی در دو گروه دیده شد.(0/05>P). کل حیطه ها در گروه مداخله بجز حیطه استفاده دارای میانگین بالاتری بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که استفاده از مداخله آموزشی بر توانمند سازی وارتقاء سواد سلامت دانش آموزان دختر موثر است. بطوریکه در حیطه درک، محاسبه و ارزیابی تاثیرات مداخله مشهود می باشد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، حیطه درک، حیطه محاسبه، حیطه ارتباط
|
  • Rahman Panahi, Ali Ramezankhani, Mahmoud Tavousi, Freshteh Osmani, Shamsaldin Niknami Pages 131-140
    Background And Objective
    Identifying factors affecting the level of knowledge and attitude towards the harms of smoking and determining the exact effect of each of these factors, including health literacy could help to improve knowledge and attitudes toward the harms of smoking. Therefore, this study aimed to identify the effect of health literacy levels on knowledge and attitudes towards the harms of smoking
    Methods
    This cross-sectional and correlational study was conducted on 347 dormitory students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran. single-stage random cluster sampling was used and data were collected using HELIA for urban population aged between 18-65 years old and researcher-made questionnaire that measured knowledge and attitudes towards smoking and its harms and then were analyzed using descriptive statistics and logistic regression test.
    Results
    The mean and standard deviation of health literacy score was 70.52 ± 14.12 out of 100. The mean and standard deviation of knowledge and attitude scores were 16.65 ± 1.62 and 53.03 ± 10.33, respectively. Health literacy was significantly associated with knowledge and attitudes towards the harms of smoking. Accordingly, inadequate, relatively adequate, adequate and excellent levels of health literacy were significantly associated to knowledge and attitude towards the harms of smoking.
    Conclusion
    Due to the effect of health literacy on knowledge and attitude of students about the harmful effects of smoking, the design of related educational programs should pay particular attention to the level of health literacy of the audience.
    Keywords: Health literacy, Knowledge, Attitude, Smoking, University student
  • Hossien Izadirad Shamsoddin Niknami, Iraj Zareban, Alireza Hidarnia, Gholamreza Masoudy Pages 141-147
    Background And Objective
    Health literacy is as one of the determinant of social of pregnant women’s health. That affects the use of services and information of prenatal care. The aim of study was to determine the relationship between health literacy and prenatal care in young pregnant women.
    Methods
    This descriptive- analytical study was carried out cross sectional in 2016. Research population, consisted of all Pregnant young women referring to urban health centers of Balochistan, 215 pregnant young women were selected according to a stratified sampling basis. Questionnaires Health Literacy for Iranian Adults (HELIA) and prenatal care was applied for data collection. Data were analyzed using descriptive statistics and Chi square test through SPSS19.
    Results
    The mean age of pregnant women was 22.8 ± 7.79 years. The mean score of maternal health literacy was 67.69 ± 12.52 out of 100. 21.66% of studied women had insufficient health literacy, 26.04% not enough health literacy, 36.27% adequate health literacy and 15.81% high health literacy. There was a significant relationship between health literacy and taking iron tablet, multivitamin, and folic acid, diet, brushing and using dental floss (P˂0.05). Health literacy was not statistically significant with walking (P = 0.86).
    Conclusion
    There is a significant relationship between maternal health literacy with prenatal care that shows the necessity of more attention to maternal health literacy in health promotion programs.
    Keywords: Heath literacy, pregnant women, prenatal care
  • Mehrdad Matani Pages 148-155
    Background And Objective
    Health messages refer to meassages that directly or indirectly deal with personal and social health of people including healthy lifestyles, prevention or treatment of diseases. This study aimed to probe the effectiveness of health messages presented by the mass media on Qaemshahri audience.
    Methods
    The current study is a descriptive-survey one.The sample of the study, 450 randomly selected participants, consisted of all citizens 16 years onwards.The researcher-made questionnaire, whose validity was established and Cronbach's alpha reliability coefficient was estimeated to be 83%, was used to collect data. Running SPSS, one sample t-test was used to analyze the data.
    Results
    Audiences have influenced the health messages that was presented by the media in awareness (M=3.92), educational (M=3.46), and persuasive (M=3.29), Also, the effectiveness of health messages among women (M=3.71) was more than men. Individuals with higher levels of education assessed their benefit from health messages better.
    Conclusion
    Health messages provided by the mass media have been useful and effective for the audience in awareness, education and persuasion aspects. Therefore, it is suggested that the rate of programs related to health education be increased in the media, especially radio and television.
    Keywords: media, health messages, informing, training, persuasive
  • Mohammad Khammarnia Dr, Monireh Eskandari, Arezo Alinezhade Ranjbar, Alireza Ansari-Moghadam, Mostafa Peyvand Pages 156-163
    Background And Objective
    Cancer is one of the most common diseases and the second reason of death in Iran. Giving decision making authority to patients is one of the fundamental principles of the protection of patients. Patients have rights as consumers of health care services that nurses, physician and other health professionals are responsible for maintaining and protecting it. This study aimed to determine cancer patients’ involvement in treatment decisions making.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out as descriptive-analytic with practical purpose in 2017 in Zahedan University of Medical Sciences. The study population included 1,000 patients who had cancer that whom 450 patients were selected by simple random sampling. To measure patient participation in treatment decisions, was used of Levente Kristona standard questionnaire. Reliability and validity of the questionnaire was confirmed (coefficient = 0.82). For data analysis used of software spss21 with descriptive statistics and chi-square tests
    Results
    among the patients, 197 men (53%) and 177 women (47%) with a mean age of 31 years were examined. The results of this study showed that the score of mean participation in treatment decisions among the cancer patients was 30 ± 12 and it was in low level. The patients’ participation in treatment decisions had a significant relationship with education level (P = 0.027), however, it was not statistical significant with gender, age, income, occupation and type of cancer and other demographic variables (P> 0.05).
    Conclusion
    In general, that patient's participation in clinical decision making is weak and low. Since patients’ participation in clinical decisions could affect the quality of treatment decisions, therefore, health care providers should attention more to this fact. Also, culturalizating and education according to patients’ knowledge and use of treatment techniques are recommended for clinical decision making promotion.
    Keywords: Treatment decision making, Cancer, Participation
  • Mahnaz Khodabandeh, Sadegh Maleki Avarasin, Leila Nikniaz Pages 164-176
    Background And Objective
    Self-care in adolescents is considered as an effective measure in line with the promotion of health in each community. In this regard, the role of health promoting schools is of great importance. Furthermore, health literacy, as one of the basic tools for promoting community health, has been given much attention by policymakers. The present study aimed to investigate the relationship between the health literacy, perceived self-efficacy and self-care performance of female senior high school students in the health promoting schools of Miyaneh in 2016-2017.
    Methods
    In this descriptive-correlational study, 320 female senior high school students were selected randomly using the multi –stage cluster sampling method. Data were collected by using the questionnaires of Health Literacy Measure for Adolescents (HELMA), General Self-efficacy Scale, and the Adolescent Health Promotion (AHP) scale. Data were analyzed by SPSS software (version 21) using the statistical tests of Pearson correlation coefficient and Multiple Regression (ENTER method).
    Results
    The results showed that there is a positive and significant relationship between the health literacy and perceived self-efficacy and the self-care performance of female students in the health promoting schools, as well as between the components of health literacy and self-care components. No significant relationship was found between the component of health literacy calculation and the self-care components of nutrition, responsibility for health, spiritual growth, and physical activity. The results of regression analysis indicated that the dimensions of self-efficacy, use and correlation of health literacy are good predictors of self-care performance (R2 = 0.605). Moreover, the health literacy and the perceived self-efficacy can predict the self-care performance of students by 51 percent.
    Conclusion
    The results of the present study indicated that a student with high levels of health literacy and the perceived self-efficacy has better self-care performance. Therefore, in order to improve the self-care performance of students, it is recommended that their health literacy and self-efficacy be improved at schools.
    Keywords: Health Literacy, Self-efficacy, Health Promotion, Self-care Performance
  • Elahe Hosseinzadeh, Anahita Anahita Khodabakhshi-Koolaee Pages 177-186
    Background And Objective
    Ageing period is a time to encounter the facts of life like the death. The acceptance of the reality for all of elders is not easy, but some of research evidences indicated that the two psychological elements including; the sense of humor and mindfulness can be reducing the anxiety of death. The main aim of this study was to assess the relationship between senses of humor and mindfulness with anxiety of death in elderly men.
    Methods
    The current study is descriptive with Correlation .The statistical research community included; all elderly men of District 7 and the Jahandidegan (Ageing) centers of Tehran Municipality in 1394-95. The sample statistical of present research of 100 people between 65 to 75 years old of elderly men by “Available sampling method”. Data collection tools include mental state examination (MMSE), Screening subjects and Sense of Humor Questionnaire (SHQ), Mindfulness questionnaire and Templar Death Anxiety Inventory (DAS). In order to analyze data from tables’ descriptive statistics, Pearson correlation and stepwise regression were used.
    Results
    The results showed that between senses of humor and mindfulness there is a significant negative relationship with death anxiety. The results show that the total variable used to predict 28% of the variance in death anxiety. Humor also has higher effective rate on death anxiety of in elderly men prediction.
    Conclusion
    The findings of present study revealed that the psychological components like; sense of humor and mindfulness can be reduce the anxiety of death in male elderlies. Therefore, elderly counselors and clinicians could be used these two elements for reduction most of anxiety including; the death.
    Keywords: humor, mind, anxiety, death, ageing
  • Mitra Kahtari, Rabiollah Farmanbar, Parisa Kasmaei, Saeed Omidi Pages 187-197
    Background And Objective
    Health literacy represents the whole range of skills and resources that is related to individual's ability to process information around health and wellness. The present study aimed to determine the effects of educational intervention on health literacy among female students in the second year of study at high school in the academic year of 95-96 at Siahkal city.
    Methods
    It is a randomized, controlled trial. The population consists of 132 students (71 students in the intervention group, 61 students in the control group) who were selected between girl students in the second year of study at high school in Siahkal city via convenience sampling method and were divided randomly into one intervention group and one control group. To collect data, health literacy of student’s questionnaire (HELMA) was used in two stages (pre-test and post-test). The intervention group was received four health literacy training sessions. Paired t-test, independent t-test and Mann-Whitney test were used to analyze the data using spss21 software.
    Results
    The results indicated that there is a significant difference between the mean of domains of the two groups including reading skills, evaluating and computing domains. However, there is no significant difference between two groups in comparison of some skills such as accessing, understanding, communicating, self-efficacy, use and also the general domain study.
    Conclusion
    The results showed that the use of educational intervention is effective on empowerment and improving the health literacy of girl students. It is evident in the area of understanding, calculating and evaluating the effects of intervention.
    Keywords: Health Literacy, Understanding Domain, Computing Domain, Communicating Domain