فهرست مطالب

Health Literacy - Volume:2 Issue: 4, 2018

Journal of Health Literacy
Volume:2 Issue: 4, 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی مشکی، مرجان میرزانیا، اکرم خوارزمی صفحات 203-215
    زمینه و هدف
    بارداری از بحرانی ترین مراحل زندگی زنان است که با تغییرات جسمی، روانی و اغلب کاهش کیفیت زندگی همراه است. سواد سلامت عنصری مهم در توانایی یک زن برای درگیر شدن با فعالیت های ارتقای سلامت و پیشگیری برای خود و فرزندانش محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت با کیفیت زندگی و برخی عوامل جمعیت شناختی انجام شد
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی روی 400 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز سلامت جامعه شهر گناباد در سال 1395 که به روش سرشماری انتخاب شدند، انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه های جمعیت شناختی، سواد سلامت و کیفیت زندگی گردآوری و سپس با آزمون های آماری آنوا، کای اسکوئر، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی زنان باردار 5/4±27/21 بود. نمره کلی سواد سلامت و کیفیت زندگی آنها به ترتیب 14/507±103/522 و 11/474±72/611 بود. بین سواد سلامت و کیفیت زندگی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. همچنین سواد سلامت به عنوان پیشگویی کننده نمره دو بعد بهداشت جسمی و بهداشت روانی کیفیت زندگی بود. سواد سلامت با سطح تحصیلات ارتباط معنی داری داشت ولی با سایر متغیرهای جمعیت شناختی ارتباطی نداشت. همچنین کیفیت زندگی با سطح تحصیلات و تعداد بارداری ارتباط معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش روشن ساخت که سطح سواد سلامت و ابعاد آن برای داشتن کیفیت زندگی بهتر ضروری است لذا کارکنان و مسئولین بهداشتی کشور باید به رابطه بین این دو مولفه توجه لازم را مبذول سازند.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، کیفیت زندگی، بارداری
  • عارف شایگان مهر، فاطمه حضرتیان صفحات 216-222
    زمینه و هدف
    جوانان در مقایسه با دیگر افراد خانواده از نظر سنی تمایل و علاقه بیشتری به کار با اینترنت و شبکه های اجتماعی اینترنتی دارند. بنابراین گسترش استفاده و کاربرد این رسانه ها در آموزش سلامت و ارتقا سلامت امری ضروری و غیر قابل انکار است. این مطالعه با هدف مقایسه سواد سلامت جوانان عضو شبکه اجتماعی تلگرام با سواد سلامت سایر جوانان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 400 نفر از جوانان 18-29 سال شهر تبریز از طریق نمونه گیری چند مرحله ای وارد مطالعه شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه سنجش سواد سلامت ایرانیان(HELIA) جمع آوری شد. داده ها از طریق نرم افزار spss21 و با آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 22/20 درصد(88نفر) از افراد مورد مطالعه سواد سلامت ناکافی، 23/20 درصد(93نفر) سواد سلامت نه چندان ناکافی، 42/40درصد(170 نفر) سواد سلامت کافی و 12/10 درصد (49نفر) سواد سلامت عالی داشتند. بین سواد سلامتی(0/065p=) و خرده مقیاس های ارزیابی، تصمیم گیری و فهم در جوانان عضو و غیر عضوکانال تلگرام تفاوت معناداری وجود نداشت. اما در خرده مقیاس های دسترسی و مهارت خواندن در دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد(0/05p˂).
    نتیجه گیری
    با توجه به پایین بودن سواد سلامت و اهمیت نقش جوانان در جامعه، لازم است برنامه های آموزشی جامع، مدیریت اطلاعات سلامت در شبکه های مجازی با هدف ارتقای مهارت های سواد سلامت در آنان، طراحی و اجرا گردند.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، جوانان، پرسشنامه سواد سلامت
  • سهیلا ضیایی صفحات 223-236
    زمینه و هدف
    رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و سبک زندگی در سنین جوانی از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین حمایت اجتماعی و سواد سلامت بر رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه ای توصیفی تحلیلی با شرکت 200 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون که به روش خوشه ایتصادفی انتخاب شده بودند؛ صورت گرفت. در این مطالعه از پرسشنامه حمایت اجتماعی ساراسون، سواد سلامت منتظری و همکاران و رفتارهای ارتقاء دهنده والکر استفاده شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS vs 22 و آزمون های اماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نمره ی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و سواد سلامت در دانشجویان به ترتیب 74/32 و 76/68 بود. میانگین تعداد افراد در شبکه حمایت اجتماعی دانشجویان 1/9 ± 3/8 نفر و میانگین نمره رضایت آنها از شبکه اجتماعی خود 1/5 ± 4/9 بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سواد سلامت 2/20 درصد از رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و حمایت اجتماعی 8/17 درصد این رفتارها را تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    با وجودی که سواد سلامت و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی در دانشجویان در حد مطلوب بود اما لزوم انجام برنامه های آموزش سلامت بر اساس حیطه های رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و مولفه های سواد سلامت و همچنین کمک به دانشجویان در تقویت شبکه اجتماعی و تعدیل انتظارات خود از این شبکه را منتفی نمی کند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سواد سلامت، رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، جوانان، دانشجویان دختر
  • ماندانا تیرا، مریم راهور صفحات 237-244
    زمینه و هدف
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین سواد سلامت به عنوان متغیر مستقل و خودمراقبتی به عنوان متغیر وابسته در بین زنان است؛ چراکه سلامت زنان زیربنای سلامت خانواده و جوامع می باشد و اهمیت ویژه ای در تامین و استمرار سلامت دارد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری در این پژوهش زنان 17-69 سال مراجعه کننده به مراکز فرهنگی شهرداری منطقه 2 تهران در سال 1395 بودند که پرسشنامه استاندارد سواد سلامت (HELIA) بین 242 نفر از آنان به طور غیرتصادفی در دسترس توزیع شد. نمونه گیری مراکز فرهنگی به صورت خوشه ایانجام گرفت، ابتدا منطقه به نواحی و سپس نواحی به محلات تقسیم شدند و مراکز فرهنگی در هر محله به طور تصادفی انتخاب شدند. حجم جمعیت نمونه نیز بر اساس فرمول کوکران تعیین شد.
    یافته ها
    بیشترین فراوانی سنی مربوط به افراد 20 تا 29 سال و میانگین سنی 36 سال بود. با توجه به مقدار آزمون پیرسون شدت رابطه بین دو متغیر در حد قوی می باشد و مقدار مثبت همبستگی نشان از رابطه مستقیم بین دو متغیر است بدین معنا که هر چه میزان و سطح برخورداری افراد نسبت به بعد «تصمیم گیری و رفتار» سواد سلامت بیشتر باشد میزان خودمراقبتی آنها بالاتر است و بر عکس هرچه برخورداری نسبت به بعد «تصمیم گیری و رفتار» سواد سلامت کمتر باشد میزان خودمراقبتی آنها نیز پایین تر است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت خودمراقبتی در ارتقای سلامت و کاهش بار بیماری ها و ناتوانی های ناشی از آن، باید با برنامه ریزی برای ارتقای سواد سلامت در جمعیت هدف، خودمراقبتی آنان را افزایش داد. این مهم از طریق آموزش ابعاد سلامت با برنامه ریزی منسجم برای تهیه محتواها و ابزار آموزشی مناسب و مرتبط و ارائه آن از کانال های ارتباطی مانند رسانه های جمعی، جلسات آموزشی، در مراکز فرهنگی-هنری و آموزشی، قابل دستیابی است.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، خودمراقبتی، مراکز فرهنگی شهرداری
  • آناهیتا خدابخشی کولایی، هانیه رستمی گوهرانی، آتوسا کفاش پور مرندی صفحات 245-254
    زمینه و هدف
    معلولیت های فرزندان اثرات منفی جبران ناپذیر روان شناختی و اجتماعی بر مادران دارد. مطالعه سطح سواد سلامت مادران به عنوان عاملی اثرگذار بر کیفیت زندگی آنها ضروری است. از این رو، این مطالعه با هدف پژوهش حاضر مقایسه سواد سلامت و کیفیت زندگی در سه گروه از مادران با کودک فلج مغزی، اوتیسم و ناتوانایی ذهنی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی و از نوع علی-مقایسه ای است. جامعه آماری شامل، کلیه مادران مراجعه کننده به کلینیک های توانبخشی، منطقه غرب شهر تهران در سال 1395 بودند. حجم نمونه شامل 120 نفر(هر گروه 40 مادر) انتخاب شدند. روش نمونه گیری به شیوه تصادفی ساده انجام شد. ابزارهای اندازه گیری شامل، مقیاس سواد سلامت منتظری و همکاران(HELIA) و مقیاس کیفیت زندگی (WHOQOL) می-باشد. داده ها با استفاده از روش تحلیل آنوا و SPSS نسخه21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که مادران دارای کودک با فلج مغزی، اوتیسم و ناتوانایی ذهنی در میزان نمرات سواد سلامت و مولفه های آن با یکدیگر تفاوت معناداری داشتند(0/05> p). مادران با کودک اوتیسم سطح سواد بالاتری در مقایسه با سایر گروه ها داشتند. با این حال ، در نمرات کیفیت زندگی جز در خرده مقیاس های سلامت روان شناختی و سلامت جسمانی تفاوت دیگری در سه گروه از مادران مشاهده نشد(0/05< p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که، با توجه به نقش سواد سلامت در ارتقای سطح دریافت کمک های مراقبتی و اثر کیفیت زندگی پایین بر مادران ،به نظر می رسد که توجه به برنامه های آموزشی و آگاهی افزایی که برای بهبود و ارتقای سواد سلامت و کیفیت زندگی در هر سه گروه از مادران ، باید مورد توجه متخصصان بهداشت و سلامت قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، کیفیت زندگی، فلج مغزی، اوتیسم، ناتوانایی ذهنی، مادران
  • رحمن پناهی، علی رمضانخانی، محمود طاووسی، علی اصغر حائری مهریزی، فرشته عثمانی، شمس الدین نیکنامی صفحات 255-265
    زمینه و هدف
    ارتباط سواد سلامت پایین با پیامدهای منفی بهداشتی مانند اتخاذ کمتر رفتارهای پیشگیرانه و وضعیت ضعیف تر سلامتی، اثبات شده است. نظر به افزایش مصرف سیگار در میان دانشجویان، این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه سواد سلامت در دانشجویان سیگاری و غیرسیگاری انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است که در میان دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران انجام گرفت. حجم نمونه 360 نفر بود که با روش نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای انتخاب شده بودند. ابزار گردآوری داده ها شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سنجش سواد سلامت (HELIA) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمارهای توصیفی و آزمون تی، تحلیل شدند.
    یافته ها
    23/8 درصد (81 نفر) از دانشجویان مصرف کننده فعلی سیگار، 17/10 درصد (58 نفر) دارای تجربه مصرف سیگار و 59/10 درصد (201 نفر) غیرسیگاری بودند. میانگین و انحراف معیار نمره سواد سلامت 14/12±70/52 از 100 بود. ابعاد درک و دسترسی بیشترین میانگین نمره و بعد تصمیم گیری و کاربرد اطلاعات سلامت کمترین میانگین نمره را به خود اختصاص داده بودند. بین میانگین نمره سواد سلامت در دو گروه از دانشجویان سیگاری و غیرسیگاری اختلاف معنادار وجود داشت. همچنین بین میانگین نمره ابعاد درک، تصمیم گیری و کاربرد اطلاعات سلامت و دسترسی، در دو گروه از دانشجویان سیگاری و غیرسیگاری اختلاف معنادار وجود داشت (0/05>P).
    نتیجه گیری
    برای طراحی مداخلات پیشگیری از مصرف سیگار در دانشجویان، باید به سواد سلامت و ابعاد تاثیرگذار آن در این زمینه توجه ویژه ای مبذول داشت.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، مصرف سیگار، دانشجویان
  • مریم پوریعقوب، فریبا عبدالهی، توفیق مبادری، نرگس حاجی شعبانها، زهرا باجلان صفحات 266-274
    زمینه و هدف
    سواد سلامت یکی از بزرگترین تعیین کننده های امر سلامت و از فاکتورهای حائز اهمیت در بیماری های مزمن نظیر ام اس است. هدف پژوهش حاضر تعیین سواد سلامت در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه توصیفی است که روی 100 بیمار مبتلا به ام اس در بیمارستان بوعلی قزوین در سال 1396 انجام شد. نمونه ها به صورت در دسترس انتخاب شدند. سطح سواد سلامت به وسیله دو پرسش نامه NVS و Realm-r ارزیابی شد.. آنالیزهای آماری با آزمون های آماری توصیفی ( توزیع فرآوانی، میانگین و انحراف معیار)، رگرسیون رتبه ای و لجیستیک و من ویتنی و کراسکال والیس انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 8/53 ± 33/43 سال بود. سطح سواد سلامت با توجه به پرسش نامه NVS 63% سواد ناکافی، 26% مرزی و 11% دارای سواد کافی بودند. سطح سواد سلامت با توجه به پرسش نامه Realm-r 7% سواد سلامت پایین و 93 % سواد سلامت بالا بود. بر اساس نتایج آزمون های آماری ارتباط معناداری بین سواد سلامت Realm-r با متغیرهای سیگارو الکل(05/>p) و دفعات مراجعه به اورژانس وبستری (007/=p) و سواد سلامت NVS با دفعات مراجعه به اورژانس و بستری (05/>p)و سطح تحصیلات (05/>p) وجود داشت
    .
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه ضروریست در برنامه های بهداشت و ارتقاء سلامت توجه بیشتری به سطح سواد سلامت افراد مبتلا و ارتقای آن شود.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، مولتیپل اسکلروزیس، بیماران مبتلا به ام اس
|
  • Mahdi Moshki, Marjan Mirzania, Akram Kharazmi Pages 203-215
    Background And Objective
    Pregnancy is one of the most critical stages in women's lives which is associated with physical, psychological, and often reduced the quality of life. Health literacy is an important element in the ability of a woman to engage in health promotion and prevention activities for herself and her children. This study aimed to determine the relationship of health literacy to the quality of life and some of the demographic factors.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 400 pregnant women who were referred to health centers of Gonabad city in 2016 who were selected by census method. Data were collected using demographic questionnaires, health literacy and quality of life, and analyzed by ANOVA, Chi-square, Pearson correlation and multiple regression.
    Results
    The mean age of pregnant women was 27.21±5.4. Total score of health literacy and their quality of life were 103.522±14.507 and 72.611±11.474 respectively. There was a positive and significant relationship between health literacy and quality of life. Health literacy as a predictor of the two dimensions of physical and mental health was the quality of life. Health literacy was significantly correlated with education but did not correlate with other demographic variables. Also, quality of life had a significant relationship with education level and the number of pregnancies.
    Conclusion
    The findings revealed that the level of health literacy and its dimensions is essential to have a better quality so staff and health authorities should have paid attention to the relationship between these two components.
    Keywords: Health literacy, Quality of life, Pregnancy
  • Aref Shayganmehr, Fatemeh Hazratian Pages 216-222
    Background And Objective
    comparing youth with another age show that they are more tendency to the Internet and social networking. Because that, expanding the use of the media in health education and health promotion is essential and undeniable. This study aimed to compare health literacy in youth member of the Telegram With other youth.
    Methods
    In this cross-sectional and descriptive study, 400 subjects aged 18-29 years old were selected using multistage sampling in Tabriz. Relevant information was obtained using HELIA questionnaire. Data were analyzed using SPSS and appropriate tests.
    Results
    22.2% (n=88) of the participants had inadequate health literacy, 23.2 % (n=93) not so inadequate health literacy, 42.5 % (n=170) adequate health literacy and 12.2 (n = 49) had higher health literacy. There was no significant between health literacy and scales of assessment, decision-making, and understanding in youth member of the Telegram With other youth. But in sub items of accessibility and reading skills, there is a significant difference between two groups (p
    Conclusion
    Due to low health literacy and the importance of youth role in society, it is necessary educational programs aimed at improving their health literacy skills, health information management in virtual networks¡ designed and implemented.
    Keywords: Health literacy, youth, HELIA
  • Soheyla Ziaee Pages 223-236
    Background And Objective
    Health promoting behaviors and life style at the young age is regarded as very important issues. The purpose of the present study is to investigate the relationship between social support and health literacy whit health promoting behaviors among female students in Islamic Azad University, in Kazerun, Iran.
    Methods
    In this descriptive-analytic study, 200 female Azad University students were selected as the sample using random cluster sampling. The required data were collected using the Sarason's Social Support Questionnaire, Health Literacy Questionnaire devised by Montazeri et al., and Walker's Promoting Behaviors Questionnaire. The data were analyzed using SPSS software (version 22), Pearson correlation coefficient and regression analysis.
    Results
    Health promoting behaviors and health literacy scores in students were 74.32 and 76.68, respectively. The average for individuals in the students’ social support network was 3.8 ± 1.9 and the mean score of their satisfaction from their own social network was 4.9 ± 1.5. The results obtained from regression analysis showed that health literacy comprised 22.2% of health promoting behaviors while social support demonstrated 17.8% of these behaviors.
    Conclusion
    Though health literacy and health promoting behaviors have been in a desirable condition for students, it seems necessary to carry out health education programs on the basis of the areas of health promoting behaviors and health literacy components as well as assisting students to improve social networking and to moderate their expectations with respect to this network.
    Keywords: social support, health literacy, health promoting behaviors, youth, female students
  • Mandana Tira, Maryam Rahvar Pages 237-244
    Background And Objective
    The purpose of this paper is studying the relation between health literacy, as an independent variable, and self-care, as a dependent variable among women; because women health is basis of health of family and community and it poses a special importance in securing and health continuity
    Methods
    Sample populations in this study were women aged between 17 and 69 years, visited district 2 Municipality Cultural Centers in 1395 and the health literacy questionnaire (HELIA) has been distributed haphazardly between 242 ones of these visitors. The simple cluster sampling was carried out in these cultural centers thus, the areas were divided into regions, regions into neighborhood and finally cultural centers were chosen by chance. The sample populations volume was chosen based on Cochran formula.
    Results
    The highest age prevalence refers to 20 and 29 years old person and age average was 36 years old. Based on Pearson realize, relation intensity between two variables is strong and Positive correlation values demonstrate a direct relationship between them which means the higher level of "decision making and behavior" dimension of health literacy cause their higher self-care, vice versa the lower level of their "decision making and behavior" dimension of health literacy cause the worse their self-care .
    Conclusion
    Regarding the importance of self-care education in reducing burden of disease and sequent disability, we should improve self-care by planning on promoting the health literacy in target groups. This issue can be achieved with training health dimension through an integrated plan for the provision of educational content and tools and presenting them through communication channels such as mass media, training sessions, cultural-artistic and educational centers.
    Keywords: health literacy, self-care, Municipality Cultural Centers
  • Anahita Khodabakhshi-Koolaee, Hanieh Rostami Goharni, Atuosa Kafashpour Marandi Pages 245-254
    Background And Objective
    disability of children has multiple negative impacts on psychological and social on mothers. The study of health literacy in mothers with children with special needs and the impact of the health literacy on quality of life is necessary. The aim of this study was to compare the health literacy and quality of life in three groups of mothers including; Cerebral palsy, Autism, and intellectual impairments.
    Methods
    The research method of this study was ex-post design. The statistical society of present study was all of the mothers with special needs care referred to rehabilitation centers in the west region of Tehran city by 2016. The samples of research were dividing into three groups (each group was 40 mothers). All of the participants were 120 mothers selecting by simple sampling method. For gathering data using the Health Literacy Questionnaire for Adults (HELIA) and World Health Organization Questionnaire of Quality of Life (WHOQOL). The data were analyzed by ANOVA and with SPSS software version 21.
    Results
    The results indicated that three groups of mothers had a significant difference in health literacy and sub-scales of the questionnaire (p0/05).
    Conclusion
    The findings revealed that the study of health literacy was the impact of quality of life of mothers. Therefore, the educational and awareness programs seem to be urgent for improving the health literacy and quality of life in three groups of mothers and considering by health professionals.
    Keywords: health literacy, quality of life, cerebral palsy, Autism, intellectual impairments, mothers
  • Rahman Panahi, Ali Ramezankhani, Mahmoud Tavousi, Aliasghar Haeri-Mehrizi, Fereshte Osmani, Shamsaddin Niknami Pages 255-265
    Background And Objective
    The relation of low health literacy with negative health consequences such as less adopting of preventive behaviors, premature death and weaker state of health has been proven. Due to the increase of using smoking among students, this study was performed with the purpose of determining and comparing health literacy among smoker and non-smoker students.
    Methods
    This research is the cross-sectional study among dormitory students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran was performed. The sample size of 360 people has been included by single-stage random cluster sampling. The data collection tools were demographic information and health literacy questionnaire (HELIA). Data were analyzed using descriptive statistics and t-test in SPSS (ver.16).
    Results
    59.1% (n=201) were studied non-smoker students, 17.1% (n=58) had experienced smoking and 23.8% (n=81) were current smokers. The mean and standard deviation of health literacy score were 70.52±14.12 from 100. The dimensions of understanding and access to the highest mean score, and then the decision making and application of health information had the lowest mean score. There was a significant difference between the mean of health literacy in two groups of smoker and non-smoker students. Also, there was a significant difference between the mean scores of the dimensions of understanding, decision making and application of health information and access in two groups of smoker and non-smoker students (P
    Conclusion
    In order to design smoking prevention interventions in students, special attention should be paid to health literacy and its dimensions in this field.
    Keywords: Health literacy, Smoking, University students
  • Maryam Pooryaghob, Fariba Abdollahi, Tofigh Mobadery, Narges Hajishabanha, Zahra Bajalan Pages 266-274
    Background And Objective
    Health literacy is one of the major determinants of health and is one of the important factors in chronic diseases such as MS. The aim of this study was to evaluate the Health Literacy Association with health behaviors and health care utilization.
    Methods
    This study was a cross-sectional study in which 100 patients with multiple sclerosis diseases selected by the convenience sampling in Qazvin hospital. Respondents completed the Rapid Estimate of Adult Literacy in Medicine, revised (REALM-R) and the Newest Vital Sign (NVS) instrument. For statistical analysis, we used logistic and ordinal regression and Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests.
    Results
    Mean age of the subjects was 33/43±8/53 years. On the NVS, 63% of respondents had a high likelihood of inadequate literacy and 26% had borderline health literacy and 11% had adequate health literacy. On the Realm-r, 7% had inadequate literacy and 93% had adequate health literacy, Using logistic regression the frequency of alcohol consumption and using cigarette (p
    Conclusion
    Based on the results of the current study it is necessary to pay more attention to the health literacy level of the affected people and promote it in health programs and health promotion.
    Keywords: Health Literacy, Multiple Sclerosis, MS patients