فهرست مطالب

Health Literacy - Volume:3 Issue: 1, 2018

Journal of Health Literacy
Volume:3 Issue: 1, 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/04/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فائزه امینی، حسن اشرفی ریزی صفحات 5-9
    آموزش بیمار از جمله معیار های تامین حقوق بیمار و خانواده های آنها در مراکز درمانی است. افزایش سطح سواد سلامت، توسعه مهارت های خود مراقبتی در بیماری های مزمن، افزایش دانش درباره شرایط بیماری، افزایش کیفیت مراقبت و کمک به بیمار در به دست آوردن خود کفایی بیشتر و کاهش هزینه های مراقبت های بهداشتی از مزایای آموزش بیمار می باشد. کتابداران و اطلاع رسانان پزشکی می توانند با شناسایی اطلاعات مفید و نیز نگارش آنها به زبان ساده یاری گر متخصصان سلامت و پرستاران در ارتقا سلامت جامعه باشند. این مقاله به گزارش تجربه ایجاد یک مرکز غیر دولتی در خصوص تهیه و اشاعه مواد خواندنی سلامت به زبان ساده پرداخته است. امید است راه اندازی و حمایت از چنین مراکزی علاوه بر ارتقا سلامت جامعه، حقوق بیماران در دسترسی به منابع آموزشی با کیفیت و معتبر را تضمین نماید وضمن ایجاد زمینه ای برای مشارکت گروه های مختلف سلامت بستری برای فعالیت فارغ التحصیلان رشته های مذکور فراهم نماید
    کلیدواژگان: مواد خواندنی سلامت به زبان ساده، آموزش بیمار، متخصصان سلامت، تجربه
  • محمد عباس زاده بزی، مهدی کریمی اول صفحات 10-19
    زمینه و هدف
    بخش عمده ای از کنترل و درمان دیابت، بواسطه مشارکت بیمار دیابتی و از طریق خود مراقبتی انجام می شود. سواد سلامت بیانگر مراقبت بهداشتی بیمار است از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح سواد سلامت و سطح خود مراقبتی بیماران دیابتی تیپ دو مراجعه کننده به مرکز دیابت شهرستان زابل صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی بود که بر روی تعداد 150 بیمار دیابتی نوع دو مراجعه کننده به مرکز کنترل دیابت شهرستان زابل در سال1395 که شرایط ورود به مطالعه را داشتند انجام شد. نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری ثصادفیساده انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه ای که شامل سه قسمت اطلاعات دموگرافیک و سواد سلامتی و سطح خودمراقبتی در زمینه بیماری دیابت بود، جمع آوری شد. داده ها جمع آوری شده به کمک نرم افزار SPSS نسخه 19 و آزمونهای آماری( آزمون T-TEST، ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان دادند که 71/3% افراد شرکت کننده سطح سواد ناکافی و مرزی و 28/7% از سطح سواد کافی و مطلوبی برخوردار بود. همچنین یافته ها نشان دادند که بین سطح سواد سلامت با جنس، سن و شغل ارتباط معنا دار آماری وجود دارد.همچنین نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که 43درصد خودمراقبتی ناکافی، 35 درصد خودمراقبتی مرزی، 22 درصد خودمراقبتی کافی داشتند. آزمونهمبستگی پیرسون نشان دادکه سطح سوادسلامت کافی درافراد باسن بالاتر،بیشتربوداما نتایج مطالعه نشان دادکه بین سوادسلامت وخودمراقبتی ارتباط آماری معنی داری وجودندارد.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این پژوهش نشان دادند که بیماران مبتلا به دیابت نوع دو سواد سلامت ناکافی داشتند و این سواد ناکافی هر ساله هزینه های زیادی را بر بیماران مبتلا به دیابت تحمیل می کند. از این جهت تولید رسانه ها و مواد آموزشی با گویش محلی هر منطقه که بصورت ساده و قابل فهم برای تمام گروه های سنی وجنسی باشد توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، دیابت تیپ دو، رفتارهای خودمراقبتی، زابل
  • شهناز کهن، فاطمه محمدی، مریم یزدی، اعظم دادخواه صفحات 20-29
    زمینه و هدف
    سواد سلامت تواناییکسب، درکو بکارگیری اطلاعات مرتبط با سلامت توسط افراد است کهبرای تصمیم گیریمتناسب در این زمینهلازماست. از آنجا که ارتقا سواد سلامت باروری به عنوان یکی از مهمترین استراتژی ها برای دستیابی به اهداف تعیین شده سلامت باروری در گروه های مختلف زنان تشخیص داده شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سطح سواد سلامت باروری با عوامل دموگرافیک در زنان شهر اصفهان به انجام رسیده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه کمی از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که درآن سواد سلامت باروری زنان شهر اصفهان و عوامل مرتبط با آن با استفاده از پرسشنامه معیار بررسی سوادسلامت باروری زنان بررسی شده است.نمونه گیری مطالعه آسان بوده و 235 نفر به مطالعه وارد شدند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 صورت گرفته است.
    یافته ها
    میانگین سن این زنان11/01± 27/8 سال ، اغلب افراد دارای تحصیلات دیپلم و متاهل بودند .نمره سواد سلامت باروری در 91% از زنان مطلوب بود و متغیرهای تاهل و سن به ترتیب بیشترین همبستگی را با نمره سواد سلامت باروری داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان می دهد که دو متغیر تاهل و سن با سطح سواد سلامت باروری زنان ارتباط دارند، بدین صورت که زنان مجرد و جوانتر از 25 سال نسبت به سایر گروه ها، از سطح سواد سلامت باروری نامطلوبتری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، سلامت باروری، زنان
  • رضاعلی محسنی، سجاد معین فر، علی معین فر، راحله ساعی صفحات 30-38
    زمینه و هدف
    سلامتی یکی از ارکان اصلی توسعه پایدار و بخش لاینفک شکوفایی و ارتقای کیفیت زندگی است. سلامت جامعه در گرو سلامت جسمی، روانی و اجتماعی تک تک افراد است و افراد در جامعه سالم است که پرورش می یابند. بر همین اساس و به منظور آگاهی از سطح سلامت زنان که هم در سلامت خود، و هم در سلامت خانواده و جامعه دخیل هستند در این پژوهش سعی شده است که عوامل تاثیرگذار بر سلامت اجتماعی زنان مورد تحلیل واقع گردد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی بوده که به روش نمونه گیری خوشه ایو به وسیله پرسشنامه استاندارد کیز و شاپیرو بر روی380 نفر زن متاهل25-45 ساله شهر ارومیه در سال1395 انجام گردید. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از ضریب همبستگی پیرسون،تحلیل واریانس،Tمستقل ورگرسیون چند متغیره گام به گام از نرم افزار spss استفاده گردید. و ضریب پایایی پرسشنامه استاندارد سلامت اجتماعی بر اساس آلفای کرونباخ 0/86 بدست آمد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد بین میزان حمایت اجتماعی خانواده،دینداری و اعتماد اجتماعی زنان با سلامت اجتماعی زنان متاهل رابطه مستقیم و مثبت وجود دارد.با توجه به مدل رگرسیونی تحقیق حمایت اجتماعی خانواده و اعتماد اجتماعی بیشترین تاثیر را بر سلامت اجتماعی زنان متاهل دارند. همچنین سلامت اجتماعی زنان بر اساس اشتغال متفاوت است. اما سلامت اجتماعی زنان بر اساس تحصیلات آنان متفاوت نیست.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق ، خانواده مهمترین منبع دریافت حمایت اجتماعی برای زنان متاهل شهر ارومیه می باشد ،بنابراین ضروری است حمایت بگونه ای باشد که خانواده ها با افزایش سطح آگاهی خود بتوانند فضای گفتگوی صمیمانه و دوستانه را در خانواده ایجاد نمایند.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، دینداری، اعتماد اجتماعی، اشتغال، حمایت اجتماعی خانواده
  • رحمن پناهی، علی رمضانخانی، محمود طاووسی، علی اصغر حائری مهریزی، شمس الدین نیکنامی صفحات 39-49
    زمینه و هدف
    سواد سلامت با اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده ارتباط داشته و تاثیر بالقوه ای در تقویت الگوی اعتقاد بهداشتی دارد. با توجه به افزایش شیوع مصرف سیگار در میان دانشجویان، این مطالعه با هدف تعیین نقش سواد سلامت در تقویت عملکرد الگوی اعتقاد بهداشتی در پیش بینی اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی- تحلیلی روی 340 نفر از دانشجویان ساکن خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران انجام شد که با روش نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای انتخاب شده بودند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه محقق ساخته موجود مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی در خصوص پیشگیری از مصرف سیگار و پرسشنامه سنجش سواد سلامت (HELIA) بود. داده ها پس از گردآوری با استفاده از روش تحلیل عاملی تائیدی توسط نرم افزار لیزرل 8/8 و آزمون رگرسیون چندگانه با نرم افزار spss نسخه 16 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج بررسی روایی دو نسخه از الگوی اعتقاد بهداشتی (نسخه اصلی و نسخه ترکیب شده با سواد سلامت) در تحلیل عاملی تائیدی نشان داد که شاخص های برازش نسخه ترکیب شده با سواد سلامت، از وضعیت بهتری برخوردار است. آزمون رگرسیون چندگانه نشان داد که درصد پوشش واریانس رفتار نسخه ترکیب شده (36/50=r2) در مقایسه با نسخه اصلی (24/60=r2) از میزان بیشتری برخوردار است.
    نتیجه گیری
    برای طراحی و اجرای برنامه های آموزشی به منظور اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار در دانشجویان، استفاده از الگوی اعتقاد بهداشتی ترکیب شده با سواد سلامت موثرتر از نسخه اصلی این الگوست.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، سواد سلامت، مصرف سیگار، رفتار پیشگیری کننده، دانشجویان
  • سید کمال میرکریمی، مریم مقصودلو، رحمان بردی اوزونی دوجی، وحیده رئیسی، عبدالرحمان چرکزی، مجتبی رئیسی صفحات 50-60
    زمینه و هدف
    شیوع بالای فشارخون در سراسر جهان و ایجاد عوارض جدی بر ارگانهای بدن، این بیماری را به مشکل عمده بهداشتی در کلیه جوامع تبدیل نموده است. با توجه به بار بیماری زیاد ناشی از پرفشاری خون، مطالعه حاضر با هدف عوامل تعیین کننده بیماری فشارخون و تعهد به اجرای برنامه تغذیه ای بر اساس الگوی ارتقاء سلامت پندر انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی( توصیفی- تحلیلی) بر روی 420 نفر از بیماران مبتلا به پرفشاری خون تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهری گرگان انجام شد. روش نمونه گیری در این مطالعه بصورت تصادفی- خوشه ایچند مرحله ای بود. اطلاعات بر اساس پرسشنامه استاندارد مبتنی بر سازه های مدل ارتقاء سلامت پندر جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های آماری تی مستقل، آنووا یکطرفه، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که (91/90%) 386 نفر هیچگونه تغییر دارویی را از طرف پزشک نداشتند و (83/80 %) 352 نفر نیز هیچگونه دارویی جهت کنترل فشار خون مصرف نمی کردند. آزمونهای آماری نشان داد که تعهد به اجرای برنامه تغذیه ای با موانع درک شده (0/001=p)، خود کارآمدی (0/0010=p)، احساسات مرتبط با رفتار (0/001=p)، تعیین کننده های وضعیت (0/038=p) و عوامل بین فردی (0/001=p) ارتباط معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    نمره اغلب ساز های الگوی ارتقای سلامت پندر در حد متوسط بود. لذا، طراحی مداخلات اثربخش با استفاده از تئوری ارتقاء سلامت پندر می تواند در کنترل بیماری فشار خون، سودمند باشد.
    کلیدواژگان: فشار خون، احساسات، ارتقای سلامت، خودکارآمدی
  • زهرا داودی، آناهیتا خدابخشی کولایی، محمدرضا فلسفی نژاد صفحات 61-71
    زمینه و هدف
    پذیرش وظیفه والدگری نیازمند آمادگی روان شناختی و عاطفی است. از این رو، هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی میزان برنامه آموزش خودیاری به سوی والدگری بر نگرانی دوران بارداری زنان نخست زا بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل 112 نفر از زنان نخست زا پایگاه سلامت فاز سه شهر اندیشه بودند. پرسشنامه نگرانی های دوره بارداری (PDQ) برای غربال زنان نخست زا دارای نگرانی بالا از بارداری استفاده شد، سپس 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی (15 نفر) در گروه آزمون و (15 نفر) در گروه کنترل جایگزین شدند. سپس پرسشنامه ها یکبار برای پیش آزمون اجرا شدند و پس از آن گروه آزمون طی 9 جلسه یک ساعته تحت آموزش برنامه خودیاری به سوی والدگری قرار گرفت. در پایان مداخله نیز پرسشنامه ها برای بار دوم و برای پس آزمون اجرا شدند. سپس داده ها از طریق روش های آماری توصیفی همانند میانگین و انحراف معیار و تحلیل کوواریانس تک متغیره با نرم افزار23 SPSS- مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد برنامه خودیاری به سوی والدگری بر نگرانی درباره تولد و نوزاد (48/689= F و 0/001>P)، نگرانی درباره وزن و تصویر بدنی (179/340= F و 0/001>P) و نگرانی درباره هیجان ها و روابط (204/574= F و 0/001>P) مادران نخست زا اثربخشی معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود که، این برنامه به صورت برنامه ای مدون از سوی سیاست گذاران حوزه بهداشت و سلامت به مراکز و پایگاه های سلامت ارائه گردد تا در کنار مراقبت های جسمانی در دوران بارداری، به آماده سازی روان شناختی و عاطفی مادران برای والدگری کمک کنند.
    کلیدواژگان: برنامه خودیاری، والدگری، نگرانی، بارداری، مادران نخست زا
|
  • Faezeh Amini, Hasan Ashrafi Pages 5-9
    Patient education is one of the most important factors for the provision of patients and their familie's rights at health centers. Some of the benefits of patient education include: Increasing the level of health literacy, developing self-care skills in chronic diseases, increasing knowledge about conditions, improving the quality of care and helping the patient to achieve more self-sufficiency and reducing health care costs. Medical Librarians can help health professionals and nurses to promote community health by identifying useful information as well as writing them in plain language. This paper reports an experience about creating a nongovernmental center for the provision and dissemination of easy-to-read materials. It is hoped that launching and supporting such centers, in addition to promoting community health, will guarantee the patient's rights to access high quality and authentic health educational resources. This can also provide a field for the participation of various health groups and the activities of graduates of the above fields.
    Keywords: Easy to Read Health Materials, Patient Education, Health Personnel, experience
  • Mohammad Abbaszadeh Bazzi, Mehdi Karimiaval Pages 10-19
    Background And Objective
    A large part of the control and treatment of diabetes is performed by the participation of diabetic patient through self-care. Health literacy indicates the patient's health care; therefore, the present study was aimed to determine the level of health literacy and self-care level of type II diabetic patients referred to diabetes center of Zabol city.
    Methods
    This was a descriptive-analytic study that performed on 150 diabetic patient’s type II referred to Diabetes Control Center in Zabol in 2016 who had the inclusion criteria for the study. Samples were selected by using randomized sampling method. Data were collected through a questionnaire containing three parts of demographic information, health literacy, and self-care level in diabetes. Data were analyzed by SPSS 19 software and statistical tests (e.g.: T-test, Chi-Square, ANOVA, and Pearson's correlationcoefficient).
    Results
    The results of this study showed that 71.3% of the participants had inadequate and cross-border health literacy and 28.7% of them had adequate health literacy. The findings also have showed that significant relationship between the level of health literacy with gender, age, and occupation. Alsofinding showed that 43% inadequate self-careº 35% border self-care and 22% adequate self-care level. Pearson's correlation coefficient showed that adequate health literacy in people’s old age more than others. Also by increasing age in diabetic patients was higher health literacy rate and have been adequate self-care level.
    Conclusion
    The findings of this study showed that patients with type II diabetes had inadequate health literacy and this would cost a lot to the patients with diabetes each year. Hence, the production of media and educational materials in the local dialect of each region that have simple and comprehensible for all age groups and people with inadequate health literacy can be an effective step for improving health literacy at the individual and social levels
    Keywords: Health literacy, Diabetes Type II, Self, care behaviors, Zabol
  • Shahnaz Kohan, Fatemeh Mohamammadi, Maryam Yazdi, Azam Dadkhah Pages 20-29
    Background And Objective
    Introduction
    Health literacy is the ability of people to acquire, understand and use health information that is necessary to decide on this field. Since, reproductive health literacy promotion is known as one of the strategies to meet reproductive health goals in different groups of women. This study aimed to evaluate the relationship between reproductive health literacy and demographic factors in women of Isfahan city.
    Methods
    This study was a descriptive-analytic research that was evaluated women's reproductive health literacy and its related factors in Isfahan using the questionnaire of health literacy scale for women of reproductive age. Sampling method was easy and 235 women were enrolled in the study. Data analysis was performed using the software SPSS20.
    Results
    The average age of these women was 27/8 ± 11/01 years, most were high school graduates and married. The reproductive health literacy score was desirable in 91% of women and two variables of marital status and age had correlation with reproductive health literacy scores.
    Conclusion
    The results showed marital status and age were two related factors to women's reproductive health literacy level. Accordingly, the reproductive health literacy scores of women younger than 25 years old and unmarried women were lower than other groups.
    Keywords: Health literacy, Reproductive Health, women
  • Reza Ali Mohseni, Sajjad Moeinfar, Ali Moeinfar, Raheleh Saei Pages 30-38
    Background And Objective
    Health is one of the main pillars of sustainable development and an essential part of flourishing and promoting quality of life. The health of the community depends on the physical, psychological and social health of individuals and individuals in a healthy society that is being raised. On this basis, in order to be aware of the level of health of women, both in their health and in the health of the family and the community involved. In this research, it has been tried to analyze the factors affecting the social health of women.
    Methods
    The present study was a descriptive survey that was conducted by cluster sampling and by the standard questionnaire of Keyes and Shapiro on 380 married women aged 25-45 years old in Uremia in 1395. In order to test the hypothesis of the research, Pearson correlation coefficient, independent t-test, variance analysis, multivariate regression and spss software were used. The reliability coefficient of the standard social health questionnaire was 0.86 based on Cranach’s alpha.
    Results
    research`s results showed that there is a direct and positive relationship between the level of social support of the family, religiosity and social trust of women and the social health of married women. Regarding the regression model, family social support and social trust have the greatest impact on the social health of married women. Also, the social health of women varies according to employment. But the social health of women is not different from their education.
    Conclusion
    Considering the findings of the research, family is the most important source of social support for married women in Uremia. Therefore, it is necessary to provide support in such a way that families can create a friendly and friendly atmosphere in their families by increasing their level of knowledge
    Keywords: Social health, religiosity, social trust, employment, family social support
  • Rahman Panahi, Ali Ramezankhani, Mahmoud Tavousi, Aliasghar Haerimehrizi, Shamsaddin Niknami Pages 39-49
    Background And Objective
    Health literacy (HL) is associated with the adoption of preventive behaviors and has a potential effect on reinforcing the health belief model (HBM). Due to the increasing prevalence of smoking among university students, this study aimed to determine the role of HL in reinforcing the performance of HBM in anticipating the adoption of smoking preventive behaviors.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out among 340 dormitory students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran, selected by sinle-stage cluster sampling. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire based on HBMfor smoking preventive behaviors and HL questionnaire (HELIA). The data were analyzed using Confirmatory Factor Analysis method by Liserl software 8.8 and multiple regression analysiswith SPSS software.
    Results
    The results of the validity of two versions of HBM(original version and combined version with HL) in confirmatory factor analysis showed that fitness indexes of combined version with HL are better. Multiple regression analysisreflected that the coverage ratio of behavior variance of the combined version (r2= 36.5) is more than the original version (r2= 24. 6).
    Conclusion
    To design and implement educational programs in order to adoption of smoking preventive behaviorsamong students, using HBM combined with HL is more effective than the original version of this model.
    Keywords: health belief model, Health literacy, Smoking, Preventive Behavior, university Students
  • Seyyed Kamal Mirkarimi, Maryam Maghsoudloo, Rahman Berdi Ozouni-Davaji, Vahideh Raeisi, Abdolrahman Charkazi, Mojtaba Raeisi Pages 50-60
    Background And Objective
    The high prevalence of hypertension and its serious complications on body organs have made the disease a major health problem in all communities across the world. Given the high burden of hypertension, the present study was aimed at investigating the determinants factors of hypertension and commitment to implementing a nutritional program based on the Pender Health Promotion Model.
    Methods
    Across-sectional survey was conducted on 420 patients with hypertension supervised by the urban health centers of Gorgan city health district. Sampling technique was random multi-stage cluster sampling. Data was collected using a standard questionnaire based on the Pender Health Promotion Model (HPM). To analyze, descriptive methods and inferential statistical tests including independent t-test, one-way ANOVA, pearson correlation coefficient and linear regression model were used through SPSS version 18. The significance level was considered less than 0.05.
    Results
    The results showed that 386 (91.9%) had no drug changes based on doctor comment and 352 (83.8%) did not use any drugs to control blood pressure. Statistical tests reported that commitment to implementing nutrition program had a remarkable differences with perceived barriers (p=0.001), self-efficacy (p=0.001), feelings related to behavior (p=0.001), situational determinants (P=0.038), and interpersonal factors (p=0.001).
    Conclusion
    The score of most constructs of the HPM was moderate; therefore, designing the effective interventions using HPM may be helpful in controlling hypertension.
    Keywords: Blood pressure, Emotions, Health Promotion, Self, efficacy
  • Zahra Davoudi, Anahita Khodabakhshi-Kolaee, Mohammadreza Falsafinejad Pages 61-71
    Background And Objective
    accept of parenting duty needs the psychological and emotional readiness. This study aimed to investigate the effectiveness of training of self-help program toward the parenthood on worry in pregnancy period among the nulliparous women.
    Methods
    The research method of present study was semi-experimental research with pre-posttest with control group. The study population included 30 nulliparous women who were referred to the health center in 3 phase of Andisheh city, Tehran by 2017. The women were selected by simple randomized sampling and were assigned to two groups (each group was 15 women). The experimental group received nine session of self-help program toward the parenthood. The information were collected by prenatal distress questionnaire (PDQ) made by Alderdice et al (2011). The obtained data were analyzed using ANCOVA. The data utilized by SPSS version 21.
    Results
    The ANCOVA analysis of the data showed that the experimental group had Significant decrease in factor 1 concerns about birth and the baby( F=48.689, P
    Conclusion
    the findings revealed that toward the parenthood program could be useful for reducing worry in pregnancy period among the nulliparous women. This program might be offer along with other physical checkup for mothers in health centers and clinics.
    Keywords: Health literacy, Quality of Life, cerebral palsy, Autism, intellectual impairments, mothers