فهرست مطالب

هنر و تمدن شرق - پیاپی 17 (پاییز 1396)

مجله هنر و تمدن شرق
پیاپی 17 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • شینا ص برنجی* صفحات 3-14
    فضاهای باز عمومی شهری نقش مهمی در پیوند عناصر تشکیل دهنده شهر داشته و عامل حیاتی شهر محسوب می شوند. بافت قدیم شهرهای کشور مراکش که موسوم به مدینه هستند به دلیل حفظ ساختار اصیل خود، الگوهای مناسبی برای شناخت و تحلیل فضاهای باز حیات بخش را دربردارند. در میان شهرهای کشور مراکش، فضاهای باز عمومی دو شهر فاس و مکناس نمونه موردهای مورد بررسی در پژوهش حاضر است. در بازدید از مدینه دو شهر فاس و مکناس تفاوت چشم گیری در فضای باز عمومی این دو شهر دیده شد. فضای باز عمومی در این بخش از شهر مکناس با مقیاس های وسیع تر و نسبتا هندسی شکل یافته است در حالیکه این نوع از فضای باز در مدینه شهر فاس دیده نمی شود و اغلب فضاهای باز عمومی، هندسه ای ارگانیک دارند. این تفاوت ها نگارنده را بر آن داشت برای شناخت بهتر از فضاهای باز عمومی در این دو شهر (مدینه ها) با بررسی و تحلیل مشاهدات میدانی به گونه شناسی این نوع فضاها دست یافته، چگونگی آن ها را جستجو کند.
    انتخاب این دو شهر به دلیل اشتراکاتی چون پایتخت بودن هر دو شهر در دوره هایی از تاریخ مراکش، ثبت هر دو بافت در فهرست آثار تاریخی یونسکو و قرار گرفتن هر دو در یک محدوده جغرافیایی از یک سو و تفاوت های ساختاری در فضاهای باز عمومی آن ها از سوی دیگر صورت گرفته است. شهر فاس با تاریخی کهن و شهرسازی ای منسوب به نوادگان امام حسن مجتبی(ع) به عنوان یک کهن الگوی اسلامی و شهر مکناس به دلیل دربرداشتن نمونه های کامل تری از فضای باز عمومی در مدینه، حایز اهمیت هستند.
    این تحقیق با هدف رسیدن به یک گونه شناسی برای فضای باز عمومی در دو شهر فاس و مکناس که حاصل از تجربه حضوری در فضا و در مقیاس مدینه هر دو شهر، تلاش می کند زمینه را برای کشف و شناخت عمیق تر از زندگی ساری و جاری در این کالبدها فراهم کرده و بسترساز تحقیقات آتی پیرامون چرایی شکل گیری این تفاوت ها باشد. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با جمع آوری و تحلیل اطلاعات مبتنی بر مشاهدات میدانی و تکمیل اطلاعات بر پایه مطالعات کتابخانه ای انجام گرفته است.
    بررسی و تحلیل انواع فضاهای باز عمومی در فاس و مکناس نشان می دهد فضاهای باز عمومی در مدینه این دو شهر را می توان در گونه های زیر دسته بندی کرد : میادین موجود در بافت مدینه، فضاهای باز مقابل بناهای شاخص، فضاهای باز در محل تقاطع چندین معبر و فضای باز (نیمه باز) در واحدهای همسایگی. فضاهای باز مقابل بناهای شاخص و فضاهای باز در محل تقاطع معابر خود زیر گونه هایی را شامل می شود. مقاله حاضر چگونگی این فضاهای باز و عناصر موجود در هر یک از آن ها را بررسی و تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: فضای باز عمومی، گونه شناسی، مدینه، مکناس، فاس
  • سهیل اسگندرزاده* صفحات 15-22
    بافت های تاریخی به عنوان هسته های شکل گیری و توسعه جوامع بشری در طول تاریخ در میراث فرهنگی و بازتاب منظر بومی اهمیت ویژه دارند. در دهه های اخیر همزمان با توسعه صنعت گردشگری این بافت ها از نقشی دیگر در حیات شهر بهره مند شده و به عنوان مقاصد گردشگری تاثیر مهمی در زندگی اقتصادی امروز شهرها دارند. تضارب اهداف در توسعه صنعت گردشگری از یکسو و احیا و بازنمایی ارزش های فرهنگی و منظر بومی در این بافت ها از چالش های پیشرو در برنامه های احیا و مرمت بافت های تاریخی به ویژه در کشورهای در حال توسعه به شمار می رود. بافت های تاریخی شهرهای مراکش نمونه بارزی از این تقابل است. احیا و مرمت بافت تاریخی شهر اصیله که با هدف «حفاظت از بافت کهن با اعطای نقش عمده به گردشگری» صورت گرفته و به تبع آن منظر بومی بافت تاریخی شهر اصیله در ابعاد مختلف چه مثبت و چه منفی، متاثر از چنین رویکردی است.
    این نوشتار به دنبال آن است تا با برشمردن سلسله راهبردها و اقدامات صورت گرفته در طرح احیا و مرمت بافت تاریخی شهر اصیله از یکسو و مشاهدات میدانی از سوی دیگر میزان تاثیر این اقدامات در احیا و بازنمایی منظر بومی شهر اصیله را مورد پرسش قرار دهد. نتایج این بررسی نشان می دهد که برنامه بازسازی و احیا مدینه به صورت تیغی دو لبه در جهاتی منظر بومی شهر را تقویت و در جهاتی نیز مغشوش کرده است. این اقدامات در بعد کالبدی به افزایش خوانایی و ارتقاء کمی بافت کمک کرده اما در بعد کیفی و زندگی بومی تاثیری منفی برجای گذاشته است. اگرچه مداخلات گردشگر پسند و فعالیت های متعاقب آن نسبت به شهرهایی توریستی تر مراکش کمتر مخرب بوده است.
    کلیدواژگان: بافت تاریخی، مرمت شهری، گردشگری شهری، منظر بومی، اصیله
  • مولود شهسوارگر* صفحات 23-32
    در شهرهای مراکش، بخش مهمی از منظر شهری را، بافت قدیم مدینه ها شکل می دهد. از طرف دیگر به سبب نقش مهمی که کوچه در زندگی و حیات این بافت ها ایفا می کند، در این پژوهش به عنوان موضع مطالعه ی منظر شهرهای مراکش مورد توجه قرار گرفته است. پس از مشاهده و بررسی چند شهر چنین عیان شد که رنگ، یکی از بارزترین عناصر منظر کوچه های مراکشی است، تداوم و حضور رنگ در این کوچه ها چنان پرقدرت اتفاق می افتد که رنگ به عنوان اولین عنصر ادراک شده برای همیشه در خاطره می ماند. در تعریف منظر کوچه های مراکشی دو نوع رویکرد در نحوه ی استفاده از رنگ، اما با هدفی مشترک، مورد توجه قرار گرفته است. کوچه هایی که رنگ به صورت پوششی بر روی جداره های آن ها آورده شده است و دیگری در شهرهایی دارای اهمیت تاریخی ، که رنگ غالب منظر این کوچه ها همان رنگ طبیعی مصالح است. از تعمد آوردن رنگ به صورت پوششی و با جسارت، و همچنین تلاش برای حفظ رنگ مصالح در کوچه های تاریخی و تسلط رنگ بر فضای کوچه، می توان دریافت که استفاده از رنگ به عنوان سیاستی برای تقویت شهرت گردشگری شهرهای مراکش به کار گرفته شده است. اهمیت و کاربرد رنگ در کوچه های مراکشی تا آنجاست که در نام و شهرت شهر، تعیین کننده و اثرگذار است. پاسخ به این پرسش که ایده ی رنگین بودن در سیاست گردشگری از کجا به کوچه های مراکشی راه یافته است؟ هدف این پژوهش است. یافته های حاصل از مشاهدات میدانی، در کنار مطالعات کتابخانه ای در مورد هنر و فرهنگ بومیان آفریقایی و مطالعه جایگاه رنگ در برندسازی، در پاسخ به این سوال مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: منظر کوچه، رنگ، برند گردشگری، مراکش
  • فاطمه سادات شجاعی * صفحات 33-42
    فضای مکثی که در میان مدینه شهرهای مراکش قرار دارد مرکز محله مدینه ها را شکل داده است. در مرکز محله ها چشمه آبخوری وجود دارد که جز جدایی ناپذیر این مکان است. چشمه ها از دو جهت «وجود» و «ماهیت»، در ساختار مرکز محله مدینه ها اهمیت ویژه داشته و جز جدایی ناپذیر آنها هستند. این مقاله بر آن است تا جایگاه این عنصر (چشمه) را در دو بعد ذکر شده در مرکز محلات مورد بررسی قرار دهد.
    در بخش اول «وجود» چشمه در بافت مدینه مورد بررسی قرار می گیرد. چشمه در همه مرکز محله ها وجود دارد و عنصر تکرار شونده است. تکرار یک عنصر آن را در ذهن ماندگار کرده و به نشانه تبدیل میکند. چشمه با سایر عناصر پیرامون خود در تضاد است به همین دلیل توانسته در مرکز محله منحصر به فرد باشد. در بخش دوم، با بررسی ماهیت و ویژگی های کیفی چشمه مشخص می شود که نقش چشمه در مرکز محله فراتر از جنبه کاربردی آن است. شباهت تزئینات چشمه به فضاهای مهم هویتی مانند : مسجد، مدرسه و حیاط داخلی خانه ها نشان می دهد که این عنصر از جایگاه معنوی ویژهای در میان ساکنین برخوردار است و بر هویت بخش بودن چشمه تاکید دارد.
    این مقاله براساس مشاهدات میدانی نگارنده نوشته شده و نمونه موردی آن 15 مرکز محله انتخاب شده از مدینه 6 شهر مختلف از کشور مراکش است. با توجه به مشاهدات میدانی صورت گرفته می توان چشمه را به عنوان عنصر نشان های مرکز محله مدینه ها، و عنصر معنا بخش به این فضا دانست. در واقع می توان بیان کرد که مرکز محله به واسطه چشمه تعریف می شود و گشودگی میان محله که چشمه ندارد، کارکرد مرکز محله را نیز ندارد.
    کلیدواژگان: نقطه عطف، مرکز محله، چشمه آبخوری، اعتباربخشی، مدینه های مراکش
  • امیر زاغیان* صفحات 43-50
    از اصول اساسی در توفیق احیاء و نوسازی بافت های قدیمی یا ارزشمند، توجه به زندگی جاری و حیات اجتماعی شهروندان در کنار بهسازی کالبدی و فیزیکی است. این اصل در مدینه شهرهای مراکش با رویکردی خاص، نه تنها موجب حفظ واقعی و نه تصنعی این بافت ها شده است، بلکه آنها را تبدیل به نواحی گردشگری کرده است، چنانچه مدینه ها در شهرهای مراکش از نخستین مقاصد گردشگران از سراسر دنیاست. مدینه ها که هسته اصلی هر شهر و بافت قدیمی آنها را تشکیل می دهند، در وهله اول با اقداماتی کالبدی از سایر قسمت های شهر متمایز شده اند. ابنیه و بافت کالبدی مسکونی و تجاری در این شهرها حفظ شده و با همان فرم به حیات خود ادامه می دهد. اما آنچه توفیق نوسازی این بافت ها را به دنبال داشته است، نه فقط این اقدامات، بلکه رویکرد خاص مدیریتی این بافت هاست. این رویکرد در جهت حفظ زندگی شهروندی در سطح مدینه ها، تلاشی برای برقراری توازنی اقتصادی، فرهنگی و معیشتی بین کالبد و زندگی ساکنان داشته است. این توازن عبارت است از حفظ وضعیت فرهنگی و اقتصادی ساکنان این بافت ها، در حدی که با رفع نیازهای معیشتی خود از زندگی در بافت، رضایتی نسبی را نیز برای آنها فراهم آورده است. می توان مدینه های مراکش را نمونه ای برای نظریه متاخر «نوسازی متوازن» معرفی کرد که عامل فرسودگی را برهم خوردن توازن در ابعاد زندگی و عامل نوسازی را برقراری دوباره و حفظ این توازن می داند. راهکار جلوگیری از این عدم توازن، حفظ زندگی جاری خود ساکنین در این بافت هاست. حفظ این وضعیت را می توان متناظر با محدودیت های کالبدی اعمال شده برای بافت تاریخی شهرهای مراکش دانست که هم به حفظ جایگاه تاریخی آنها در سازمان فضایی شهر انجامیده است و هم آنها را به عنوان ارزش های کالبدی شهر محافظت کرده است.
    کلیدواژگان: نوسازی بافت، زندگی اجتماعی، شهروندان، مرمت، مدینه
  • شهره جوادی، علی نیکویی * صفحات 51-60
    ایران و ارمنستان دارای روابط تاریخی، سیاسی و فرهنگی بسیار گسترده در طی هزاره های متمادی تاریخی بوده اند، ارمنستان از دوران حاکمیت مادها تحت نفوذ شاهنشاهی ایران قرار گرفت؛ این آغاز اثرگذاری هم در عرصه سیاست و هم در عرصه فرهنگ و باورهای دینی بود. اثرگذاری ایرانیان بر ارامنه از لحاظ دینی تا زمان مسیحی شدن ارمنستان در میانه قرن سوم به دست “گریگوری روشنگر1” برقرار بود، با توجه به هم نژادی ارامنه و ایرانیان و نزدیکی جغرافیایی دو سرزمین به یکدیگر چنین به نظر می آید که این دو قوم در زمینه های گوناگون از جمله ادیان و باورها تاثیرات متقابل بر هم داشته اند، با این نگاه در پژوهش حاضر به بررسی جایگاه ایزد بانو اناهیتا در میان ارامنه و ایرانیان در دوران باستان پرداخته شده و ریشه های اثرگذاری الهه ایرانی بر ایزد ارمنی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اناهیتا، ایران، ارمنستان، اردشیر دوم هخامنشی
|
  • Shina Sadberenji * Pages 3-14
    Urban public open spaces play an important role in linking the constituent elements of the city and are considered to be a critical factor in the city. The oldest context of the cities of Morocco, known as Medina, due to preserving its original structure, consists of good patterns for the recognition and analysis of vital open spaces. The public open spaces of the two cities of Fes and Meknes in Morocco are the case studies in this paper. During the visit to Medina of the two cities of Fes and Meknes, a dramatic difference was seen in public open space of these two cities. Public open space in Medina of Meknes is relatively geometric and shaped by larger scales, while this type of open space is not seen in Medina of Fes. Most public spaces in Medina of Fes have organic geometry. These differences led the author to find out more about the open spaces in these two cities (Medinas) by examining and analyzing field observations of the typology of these types of spaces and how to search them. Meknes and Fes are chosen for this research because of some similarities as both of them were the capital of Morocco in periods of Moroccan history, the recording of both the textures in the UNESCO historical monuments and the location of both in a geographic area on the one hand and the structural differences in their public open spaces on the other hand has taken place. Fes, with its ancient history and urbanization attributed to the descendants of Imam Hassan Mojtaba (peace be upon him) as an ancient Islamic pattern, is important. Meknes As well is significant because of the inclusion of more complete examples of public open space in Medina. This paper seeks to discover the typology of the public open spaces in Fas and Meknes, based on field observation which is the basis for future research on why these differences are emerging. This descriptive-analytic study was conducted by collecting and analyzing information based on field observations and collecting information from library studies. The review and analysis of various public open spaces in Fes and Meknes shows that the public open spaces in Medina of these two cities can be classified in the following categories: the squares in the Medina texture, the open spaces in front of the outstanding monuments, the open spaces at the intersection of several pathways and the open (semi-open) spaces in neighboring units. The open spaces in front of the outstanding monuments and open spaces at the intersection of their pathways include sub-species. This paper examines and analyzes how these open spaces are arranged and what are the existing elements in them.
    Keywords: Public open space, typology, Medina, Meknes, Fes
  • Soheil Esgandarzadeh * Pages 15-22
    As the shaping and developing nucleus of human communities throughout history, historical texture has a significant role in the cultural heritage and reflection of local landscape. In recent decades, simultaneous to the development of tourism industry, these textures found another role in urban life. As touristic destinations, these textures extensively affect the economic life of cities. The multiplicity of aims in expanding tourism industry along with the revival and representation of cultural values and local landscape in these textures are the apparent challenges in the way of reviving and renovating historical textures, particularly in the developing countries. The historical texture of Moroccan cities reflects these challenges. The revival and renovation of the historical texture of Asilah, done with the aim of “preserving the ancient texture with a particular focus on tourism,” reflects the influence of the local landscape of historical texture of the city in various dimensions, either positive or negative.
    Considering the total procedures and actions of revival and renovation of the historical texture of Asilah on the one side, and field observations on the other side, this work seeks to investigate the scale of the influence of these factors. The findings of this investigation shows that the program of the reconstruction and revival of the medina has acted like a bilateral sword, buttressing the local landscape of the city in one aspect and unsettling it from other aspects. On physical dimension, these actions have enhanced the readability and quantitative entity of the texture, but have negatively affected the qualitative dimension and local life. Though, the interferences preferred by tourists and their subsequent activities have been less destructive in comparison to other cities in Morocco.
    Keywords: Historical texture, Urban renovation, Urban tourism, Local landscape, Asilah
  • Moloud Shahsavargar * Pages 23-32
    In cities of Morocco, the important part of the urban landscapes is made up of the old texture of Medina. On the other hand, for the important role that alleys play in life and survival of these textures, this subject is taken into consideration in this study. After observing and considering some cities, it was revealed that color is one of the most obvious elements of landscapes in alleys of Morocco, presence and persistence of color in these alleys take place so powerful that color as the first perceived element remains in mind for ever. In the landscapes of Moroccan alleys, there are two attitudes in the way color is used, but with common goal that has been noticed in this study. First the alleys in which the color comes as the cover of walls, and the other in the cities of historical importance, which the dominant color of landscapes is the natural color of materials. Through intentional applying color for covering with courage and also trying to preserve the color of materials in historical alleys and the dominance of color in alleys atmosphere, it can be perceived that applying color is used as a policy for reinforcing the fame of tourism in cities of Morocco. The importance and application of color in Moroccan alleys have been so great that it is an effective indicator of the name and fame of city. Answering to the question of “where has the idea of being colorful in the policy of tourisms entered to Moroccan alleys?” is the aim of this study. The findings of field observation along with library study about the art and culture of native Africans and also the study of stand of color in branding have been used to answer this question.
    Keywords: Alleys Landscape, Color, Tourism Branding, Morocco
  • Fatemeh Sadat Shojaee * Pages 33-42
    The hangout spot in the Medinas of Morocco has been recognized as the center of the neighborhood. The centers are featured by the inseparable elements of the space or fountains. The fountains and their features are of special importance to the centers. This paper is an attempt to examine how fountains and their features make the neighborhood unique. The purpose of this paper is two-fold. In the first section of this paper, the role of the fountain in evoking the image of the neighborhood in the minds’ of its audience is examined. The fountains are frequently repeated in the center of the neighborhoods. The recurrence of an element makes it memorable and transforms it into a sign. What make fountains more unique are their contrasts with other elements in the texture. In the second part, nature and quality characteristics of the fountains are delved into and it is attempted to show that there is more to the fountain than meets the eye. The similarity shared between the decorations of the fountains and those of important spaces such as mosques, schools and the yards of the houses show that this element is of the spiritual importance to the inhabitants. In fact, people identify themselves with the fountains.
    Data were gathered through observations. To this purpose, fifteen neighborhoods of the Medinas from the six cities were chosen. The analysis of data shows that the fountains are the sign of the centers of neighborhoods in the Medinas. The neighborhood can be identified with them and the spaces with no fountains fail to serve as the neighborhood center.
    Keywords: Landmark, Neighborhood Center, Wall Fontaine, Accreditation, Moroccan Medinas
  • Amir Zaghian * Pages 43-50
    One of the basic principles in the rehabilitation and renovation of old or precious textures is maintaining the attention to the flow of life and socialization of citizens while the physical and structural restoration of the texture is being carried out. The rehabilitation principle behind Medinas of Morocco has succeeded to maintain the integrity of the textures in its true sense. It also has turned the Medinas into tourist destinations which are popular with tourists from all over the world. The Medinas, the core of each city and its old textures, have been distinguished from other parts of the city for their building’s physical renovations. The physical structures of the residential and commercial buildings have been in the Medinas over the years. What has made the renovation of the textures a successful experience is not only the measurement for building’s physical renovations but also the particular management strategies adopted for preserving the citizenship life in the textures. Such strategies have established a balance between the economic, cultural and livelihood-associated aspect of the physical structure of the city and the lifestyle of residents. This balance is all about preserving the cultural and economic status of the inhabitants of the tissues. This experience has been a success because the citizens’ needs for the livelihoods have been fairly served in the context and the residents’ relative satisfaction has been fulfilled. Moroccan Medinas can serve as a model of the recent theory of “balanced renovation.” This theory argues that status of being worn-out could be caused by the imbalance in the dimensions of life while modernization can re-establish and maintain this balance.”The solution for preventing the imbalance is to maintain the flow of life of the residents in the textures. In Morocco, all the measurements in this regards have been carried out in accordance with the limitations imposed by the physical structures of the cities in the historical texture. In so doing, Morocco has been able to preserve the historical textures in the spatial organization of the cities and appreciate the associated values of the physical structure of the cities.
    Keywords: Modernization of Textures, Social Life, Citizens, Restoration, Medina
  • Shohreh Javadi, Ali Nikoei * Pages 51-60
    Iran and Armenia shared wide historical, political, and cultural ties with Armenia over long millennium historical periods. Armenia came under the rule of Iranian emperor since the Medes; from then they were politically, culturally, and religiously touched. The religious effect of Iranian on Armenian was sustained up to the middle third-century by Gregory the Illuminator until Armenian turned into Christianity. Considering that Iranians and Armenians are siblings and regarding the geographical proximity, it seems that the two nations were mutually interacting in different areas including religions and beliefs. In this regard, the present research intends to study Goddess Anahita’s place among ancient Iranians and Armenians and to investigate the effects of Iranian goddess on Armenian god.
    Keywords: Anahita, Iran, Armenia, Artaxerxes II Mnemon