فهرست مطالب

هنر و تمدن شرق - پیاپی 19 (بهار 1397)

مجله هنر و تمدن شرق
پیاپی 19 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریدون آورزمانی * صفحات 6-9
    قرن هاست که در سرزمین شمالی میان رودان و کوهستان های صعب العبور آن ناحیه، مردمانی کرد زبان با آیینی خاص زندگی می کنند، آنها پیرو مجموعه ای از آیین های باستانی ایران و میان رودان هستند که باورهای خود را چون گوهری گران بها پنهان و پوشیده داشته و خود را «ایزدی» می نامند، پس از گسترش اسلام در ایران ارتفاعات کوهستان های هولوان (حلوان) و سنجار را پناهگاه خود ساختند تا بتوانند کیش باستانی خود را حفظ کنند؛ آنها مردمی راستگو، دلیر و بر عهد و پیمان خود استوارند. در این مقاله به بررسی عقاید و برخی آداب و رسوم آنها با جمال اشاره شده است.
    کلیدواژگان: ایزدی ها، عقاید و آداب ورسوم، آیین های باستان، کرد زبان
  • شهره جوادی * صفحات 10-15
    صخره ها و غارهای طبیعی، چارتاقی و اماکن غاری شکل زیرزمینی یا به اعتقاد بسیاری از نظریه پردازان و صاحب نظران مکان هایی در ارتباط با نیایش مهر (میترا) بوده اند وجود این اماکن در دل کوه و صخره یا در زیر زمین و غارها بازگشت به باورهای میترایی دارد که زاده شدن مهر از دل سنگ و صخر (یا طبق استوره ایران از نوری که از برهم خوردن دو صخره ایجاد شده (صاعقه) و سپس قربانی گاو در غار) بوده و نیایش ایزد در مکان هایی این چنین انجام می شده است.
    تاکنون مردم برجا مانده که در جوار غار، کوه، چشمه و درختان مقدس انجام می شود و بسیاری از آداب ایرانیان کهن را حفظ کرده است. از این رو می توان حضور باور و آیینی کهن را در گذر زمان شاهد بود و دگردیسی تفکر و رسوم ایرانی را در دوران اسلامی نیز پی گرفت. چنانکه امروز اغلب زیارتگاه های مسلمانان همانا نیایشگاه های دوران باستان بوده که تقدس خود را حفظ کرد، محل و مامن مردم و تکیه گاهی برای توسل و حاجت خواهی است.
    کلیدواژگان: مکان مقدس، آیین و باور، غار، درخت، چشمه و چاه
  • مهرداد عربستانی * صفحات 16-21
    صابئین مندایی اعضای قوم-دینی هستند که سرزمین مادری ایشان عمدتا در جنوب غربی ایران (خوزستان) و در کشور عراق در بین النهرین قرار دارد. ایشان مردمانی مدرن هستند که حامل یک سنت دینی باستانی گنوستیکی و گنجینه مکتوبی از متون دینی هستد که مبنای هویت متمایز فرهنگی ایشان است. سنت دینی مندایی مبتنی بر یک کی هان شناسی دو قطبی بر اساس تقابل آسمان و زمین، و نور و ظلمت بنا شده است که این ساختار متناسبا در مناسک مندائی، حلال و حرام های دینی، و نیز سازه های آیینی و چشم انداز عبادتگاه های ایشان متبلور می شود. اعمال دینی مندائی نوعی دین ورزی مناسک گرای آموزه ای با تاکید بر مضمون پاکی منسکی است. این مناسک آموزه ای به ایشان اجازه می دهد تا رمزهای دینی متراکمی را از خلال نسل ها انتقال داده و هویت مندائی را تولید و بازتولید کنند. در عین حال وسواس دین ورزی مندائی با مضمون پاکی به طور نمادین اشتغال ذهنی مندائیان با حفظ تمامیت گروهی و انسجام مرزهای مورد تهدید قومی را نشان می دهد. در این نشست، علاوه بر آشنایی کلی با این مردم، به طور ویژه ساختار سازه های دینی و چشم انداز محل اجرای مناسک مندائی به مثابه بازنمودی از جهان بینی مندائی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: صابئین مندائی، سازه، منظر، کیهان شناسی
  • نازیلا دریایی * صفحات 22-29
    امروزه محققین علاقمندی، نشانه ها و ردپاهایی از کیش مهر را با گذشت چند هزاره از آن در میان بازمانده هایی از دنباله فرهنگ و تمدن ایرانی جستجو می کنند. علاوه بر اسناد مکتوب و تاریخ دار که به یقین دلالتی بس متقن بر استنباط ها و نتیجه گیری هاست، عناصر و بقایایی به صورت غیر مستقیم نشانه ای از ماندگاری مهر باقی گذارده اند. نقش زبان خاموشی که می توانسته مهر مهر را بر پیشانی تاریخ ایران حک کرده باشد؛ زبان الگویی پیدا و نهانی است که در حوزه های متفاوت علم برای رمزگشایی آن، بازخوردهای متفاوتی وجود دارد.
    در این مجال سعی بر آن است تا رد آیین مهر و عناصر وابسته به آن را در ایران از طریق نقش در فرش دنبال کنیم. بدیهی است که برای بررسی مطلبی بدین پایه شگفت و قدیمی توجیحات محکمی نیاز است. ایران با گستردگی و تنوع فراوان قومی، باورها، رسوم و آیین های گوناگونی را در خود جای داده. پس مورد احترام قرار داشتن مهر نزد قومیت های مختلف در زمان های قدیم، اهمیت مهرورزی در نقاط مختلف ایران را نشان می دهد. با اینکه آیین مهر در ایران فراگیر شده لیکن رد آن در گذرگاه خطه شمال غرب به جنوب غرب ایران بارزتر است. در عین حال نقوش فرش این رگه را در حوزه شمال شرق تا جنوب شرقی ایران نیز به تصویر کشیدند. اسناد تاریخی بازمانده از قدمت زمانی مهر در هزاره دوم پیش از میلاد می گویند. بیشترین دوام این آیین تا پایان دوران امپراطوری های ایران باستان با اوج در اولین سلسله بوده هرچند مظاهر آن تا به امروز حتی در بی خبری از ریشه ها نزد عوام بر جای مانده است. یک راه پیدا کردن ریشه های تصویری مهر در قالی ایرانی، پیدا کردن تبار قومیت هاست که به شناخت باورهای آنان می انجامد. چون نقش می تواند باورها را در خود جمع آورد. باید در نظر داشت که نقش به آسانی قابلیت جابجایی و انتقال دارد. مطالعات کتابخانه ای و تجارب میدانی برای توصیف این ارتباط به کار گرفته شدند تا نقوش مرتبط شناخته و معرفی شوند
    کلیدواژگان: مهر در نقش قالی، زبان الگویی، قومیت های ایرانی، باوره
  • علی نیکویی * صفحات 30-37
    ایران و ارمنستان دارای روابط تاریخی، سیاسی و فرهنگی بسیار گسترده در گذر هزاره های تاریخی بوده اند، ارمنستان از دوران حاکمیت مادها تحت نفوذ شاهنشاهی ایران قرار گرفت؛ و این آغاز اثرگذاری در عرصه سیاست و هم در عرصه فرهنگ و باورهای دینی بود. تاثیر ایرانیان بر ارامنه از لحاظ دینی تا زمان مسیحی شدن ارمنستان در میانه قرن سوم میلادی به دست «گریگوری روشنگر1» برقرار بود، با توجه به هم نژادی ارامنه و ایرانیان و نزدیکی جغرافیایی دو سرزمین به یکدیگر چنین به نظر می آید که این دو قوم در زمینه های گوناگون از جمله ادیان و باورها تاثیرات متقابل بر هم داشته اند، با این نگاه در پژوهش حاضر به بررسی جایگاه ایزد «مهر» در باورهای کهن ارامنی و ایرانی پرداخته شده و تا تاثیرات تفکر مهرپرستی در ایران را بر گرایش به ایزد مهر در ارمنستان پیش از مسیحیت بررسی می کند.
    کلیدواژگان: مهر، میترا، ایران، ارمنستان، باورهای دینی
  • مینا جلالیان * صفحات 38-49
    از ویژگی های هنر ایران در دوران باستان، توجه به زیبایی، استیلیزه و ساده و هندسی شدن نقوش، پیوند نزدیک به زندگی، پیوستگی انواع هنرها باهم، و سبک تزیینی آن بوده است. هنر تزیینی ایران در نهایت وضوح و شدت تاثیر بوده، چنانکه می توان آن را «هنر نقش مطلق» خواند، یعنی هنری که می تواند مانند موسیقی و معماری تلقی شود و فارغ از زمان و مکان و محتوا تاثیر گذار باشد. دوران ساسانی، دوره اوج هنر باستانی ایران بود. کشورگشایی ها، روابط تجاری و سیاسی، رواج آیین مهر پرستی در خارج از مرز های ایران و تا اروپا، همه سبب اشاعه و گسترش هنر ایران و تاثیر بر کشور های دیگر شدند. به کارگیری هنرمندان ایرانی توسط اعراب بعد از ظهور اسلام و گسترش این دین در سرزمین های بسیار، عامل دیگری در بردن هنر ایرانی به آن مناطق شد. اشکال و نماد های هنر باستانی ایران گاها دین و آیین های دیگر ادغام شد، یا به وام گرفته شد و انطباق یافت، یا تغییر مصداق داده و یا مورد تقلید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تزیین، نماد، مهر پرستی، تداوم نمادها
|
  • Fereydoun Avarzamani * Pages 6-9
    Kurdish people have resided over centuries in the northern land and impassable mountains of Mesopotamia with typical customs. They follow a collection of Persian and Mesopotamian ancient rituals that secretly keep and veil their beliefs as a precious gemstone, and consider themselves as ‘Yezidis’ (Êzidî). They built some resorts in highlands of Hulwan and Sinjar in order to protect their ancient religion. They are honest, brave, and committed to their testament. The present paper briefly studies their creed and some customs
    Keywords: Yezidis, Creed, customs, Ancient rituals, Kurdish
  • Shohreh Javadi * Pages 10-15
    According to most theorists and practitioners, rocks and natural caves, Chartaghi, as well as underground chamber-like sites are assigned to Mithraism implying the birth of Mehr from rocks and mountains. That is why these places are highly venerated in Mithraism. In addition, they were also house of deities’ worship.
    Keywords: Sacred place, Ritual, belief, Cave, tree, Fountain, well
  • Mehrdad Arabestani * Pages 16-21
    Religions present their followers with a religious world that simultaneously set the worldview as well as the ethos of the community of the believers. The Mandaeans are the followers of an ethnoreligious minority who are originally living in Iran and Iraq. By drawing on the landscape of ritual performance and certain ritual constructs among the Mandaeans, this essay intends to show how the Gnostic Mandaean cosmology and ethos are symbolically manifested in their aesthetic sense and the way they approach their rituals.
    Keywords: Worldview, Ritual Landscape, Ritual Constructs, Purity
  • Nazila Daryaie * Pages 22-29
    Today we have many researchers who are interested to study on the footprint of Mithra in Iranian civilization and culture. More over direct documents also there are indirect deeds for study Mithra. Design such as silent language is full of concepts for decipherment. And there are various attitudes towards the meaning of designs.In this article we are following the trade of Mithra by rug designs in Iran. The importance of Mithraism in Iran reflects itself by numerous tribes and regions that credence Mithra. As whole believe to Mithra in Iran was pervasive But the signs of it are clearer in North West to south west of Iran. There are designs of Mithra in Iranian rugs from North east to the East of Iran too. Historical documents tell us the history of Mithra from second millennium of Chris. Till the end of rolling ancient rulers, Sassanid, Mithra was existed among people believes and the roots of it were existed till now. One of the solutions for finding the roots of Mithra is to find the ancestors believe of tribes in the form of shape and designs. Since it will be possible for designs to gather believes in itself. Also we must note to this realities that by carrying designs believe are transporting to different places and this is the one way of distributing ritual. By library surveying and field experiences the text of this article has been writing.
    Keywords: Mithra in rug designs, language pattern, Iranian tribes, Iranian believe
  • Ali Nikoei * Pages 30-37
    Iran and Armenia have enjoyed widespread political, historical, and cultural relations over millennial. Armenia came under the rule of Iranian emperor since the Medes; from then they were politically, culturally, and religiously touched. The religious effect of Iranian on Armenian was sustained up to the middle third-century by Gregory the Illuminator until Armenian turned into Christianity. Considering that Iranians and Armenians are siblings and regarding the geographical proximity, it seems that the two nations were mutually interacting in different areas including religions and beliefs. Therefore, the purpose of the present research is to study the status of “Mitra” in the ancient Iranian and Armenian beliefs and to analyze the effect of Iranian Mithraism on Mithraism tendency in Armenia prior Christianity.
    Keywords: Mitra, Armenia, Iran, religious beliefs
  • Mina Jalalian * Pages 38-49
    Accentuation of beauty, stylization and transformation of motifs to geometric shapes, creation of a close link to life, continuity of various types of arts, and creating artistic ornamental style scan be regarded as the features of ancient Persian art. The Persian ornamental style of art had been highly influential and clear during various epochs of time so that, it can be entitled as “the art of absolute motif”, a timeless and placeless art, alike music and architecture. The Persian art was at its peak of success during Sassanid era. The successful conquers, commercial and political relations, and worshipping Mehr beyond the Persian borders to Europe all contributed to pervasiveness of Persian art influencing many countries. Recruitment of Persian artists by the Arabs after the advent of Islam and the prevalence of this religion in many territories, accelerated the transfer of Persian art to these areas. The forms and symbols of Persian ancient art have been either merged and adopted, or modified and imitated.
    Keywords: Ornamentation, Symbol, Mehr worship, Continuity of symbols