فهرست مطالب

مجله هنر و تمدن شرق
پیاپی 23 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدیه بد* صفحات 5-14
    گردشگری دینی را می‏توان ‏سفری قلمداد کرد که حد فاصل بین زیارت و گردشگری است. در مورد مراسم اربعین، که یک کنش جمعی است، علاوه بر اینکه می‏توان آن را یکی از انواع گردشگری دینی به شمار آورد، می‏توان سفری زیارتی نیز قلمداد کرد. زیرا این انگیزه‏ها و رفتارهای مسافران است که سفر آنها را از نوع زیارتی یا گردشگری دینی مشخص می کند. در بین مشارکت‏کنند‏گان در رویداد اربعین، افرادی حضور دارند که انگیزه‏ها و رفتارهایشان به زائر و یا گردشگر دینی شبیه است. در این پژوهش، با مطالعه رویداد اربعین، مشخص شد که خطرهای جانی و کمبود زیرساخت و تسهیلات، پیاده روی صلح طلبانه اربعین را متزلزل نکرده است. این رویداد در حالی که یک اقدام اسلامی است، به سایر ادیان نیز گسترش یافته است
    کلیدواژگان: رویداد، ابررویداد، اربعین، گردشگری دینی
  • سعید شفیعا* صفحات 15-22
    طبیعت بکر ایران همواره توسط ایرانیان باستان مورد احترام بوده است و تا چند دهه پیش، به زندگی شهرها همچنان مسلط بود، اما این روزها رنگ و رونق قدیم را ندارد. زندگی شهری و بلعیده شدن حیات طبیعی، گونه های متفاوت جانوری و گیاهی را به نابودی کشانده است. اکوتوریسم که یکی از محبوب ترین انواع گردشگری است در سال های اخیر مورد توجه ویژه گردشگران قرار گرفته است. مشاهده پرندگان بدون آزار رساندن به آنها را پرنده نگری می نامند که یکی از زیرشاخه های اکوتوریسم است. پرنده به عنوان بخش مهمی از پوشش جانوری طبیعت ایران، جلوه ای از زیبایی و معنا بوده است. این موجود پای در زمین و بال در آسمان دارد و همواره ذهن و چشم گردشگران را به خود مشغول کرده است. اما آیا معرفی و شناسایی ظاهر و رفتار پرندگان، داده های کافی برای علاقمندان به پرنده نگری است؟ سوال پژوهش این است که چگونه می توان از دیدگاه عامه، ادبیات، شعر، اسطوره و ارتباط بین انسان و پرنده، لایه های تفسیری ارایه کرد. این مطالعه با استفاده از مطالعات کتابخانه ای برای شناخت مفاهیم اولیه و مصاحبه با خبرگان برای معرفی روش تفسیر انجام شده است. نتایج نشان می دهد تقابل بین نگاه عامه با حقایق و حرکت از داده های جزئی به مفاهیم کلی، امکان دستیابی به گونه ای خاص از تفسیر را ممکن خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: پرنده نگری، گردشگری، تفسیر، تفسیرگری
  • آنیتا صالح بلوردی* صفحات 23-30
    صنایع فرهنگی، نقش برجسته ای در گسترش شهرها ایفا می کنند و به خلق صنایع نو و انجام فعالیت های متنوع، سرعت می بخشند و منجر به رشد اقتصادی می شوند. نگاهی به سایت های فرهنگی، این فرصت را به وجود می آورد که منشا و سرچشمه خلاقیت و همچنین روند پیدایش گونه ای نو از میان صنایع امروزی درک شود. آیا در زمینه گسترش شهرها در ایران، ملاحظاتی برای صنایع فرهنگی درنظر گرفته می شود تا بر پایه آنها روند خلاقیت و نوآوری شناخته شده و شکل گیرد؟ با توجه به تمایلی که در بازدیدکننده ها در کشف میراث فرهنگی کشورهای مختلف وجود دارد، تمایز بین بازدید از سایت و بازدید از مکان، همچون تفاوت بازار و محصول به نظر می رسد. با توجه به تبلیغات منفی و محدودیت هایی که توریست خارجی یا داخلی (به دلیل نیازمندی ها، علایق متفاوت بازدیدکننده و ممانعت از بازدید اماکنی که درحال تخریب هستند) در امر بازدید دارند، بازدید از اماکن تاریخی به طور مستقیم ضعیف شده است.طبق مطالعات مردم شناسی، فناوری تاثیرات بسزایی بر فرهنگ دارد. این روش، دیدگاه بدیعی برای گسترش ابعاد شناختی و عملی فرهنگ عرضه می کند. دو اصل اساسی در پیشبرد این مطالعه سهیم هستند : الف) روندی که بر طبق آن شناخت ها1 را دریافت و منتقل می کنیم. ب) ترکیب کدبندی ها با فناوری های دیجیتالی به گونه ای که دانسته ها 2 فعال، ترکیب و دوباره به شکل جدیدی عرضه شوند. مطالعه «ریچارد فلوریدا» که ارتباط تکنیک و فرهنگ را بررسی کرده و سهمی در پیشبرد آن داشته مورد بحث قرار می گیرد تا پیشینه مطلب را روشن سازد. آنچه انفورماتیک به شکل فرامتن3، با جمع آوری داده ها و دسته بندی آنها در یک مجموعه دیجیتالی فراهم می آورد ناکافی بوده و لازم است تا در محیط دیجیتالی ملاحظات مکانی-زمانی گنجانده شود.
    کلیدواژگان: صنایع فرهنگی، سایت اینترنتی، میراث فرهنگی
  • غزال فیروزی* صفحات 31-38
    مطالعات زیادی کیفیت خدمات گردشگری و تاثیر آن روی رضایت مشتریان را مورد بررسی قرار داده است. موضوعی که ارتباط نزدیکی به فرهنگ و جامعه شناسی تمدن ایران دارد. تمامی تلاش های بنگاه های گردشگری برای دستیابی به رضایت مشتریان است تا بتوانند فضای کسب و کار خود را تضمین کنند. بنابراین جمع آوری و گردآوری یافته های این مطالعات در زبان فارسی یک نیاز نظری و کاربردی به حساب می آید. این پژوهش با هدف تلفیق مطالعات فارسی زبان علمی پژوهشی در زمینه کیفیت خدمات گردشگری و رضایت مشتریان صورت گرفته و به دنبال این است که چه عواملی موجب ایجاد رضایت مشتریان به واسطه کیفیت خدمات نقش آفرینی می کند. این تحقیق کیفی از نوع فراتلفیق است که با تاکید بر مطالعات انجام شده صورت می گیرد. بنابراین 20 پژوهش معتبر از بانک نشریات جهاد دانشگاهی با توجه به واژگان کلیدی تحقیق گردآوری شد. نتایج نشان داد که عوامل بسیار زیادی وجود دارند که به طور غیرمستقیم روی کیفیت خدمات و رضایت مشتریان اثر دارند که کمتر به آنها پرداخته شده است. زیرساخت عمومی، قوانین و مقررات، عناصر ذهنی و تبلیغاتی بخشی از این عوامل به حساب می آیند. روش مطالعات موجود بیشتر کمی یا ترکیبی است اما به نظر می رسد تاکید بر مطالعات کیفی و زمینه ای برای شناخت و توصیف بهتر ارتباط بین این مفاهیم لازم است. تاکید بیش از اندازه به الگوها و مدل های سنجش کیفیت خدمات غیربومی موجب شده تا نوآوری و خلاقیت زیادی در این حیطه رخ ندهد که به نظر می رسد مطالعات آتی می توانند در این حیطه برنامه ریزی و طرح مساله کنند
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایت مشتری، کیفیت خدمات گردشگری، پژوهش تلفیقی
  • سارا نوروزی* صفحات 39-48
    سفرهای ارزان قیمت راه حلی برای کاهش هزینه های سفر و مدیریت آن است به شکلی که گردشگران علاقه مند به تجربیات پرمخاطره بتوانند دو مولفه مهم تجربه سفر خاص و سفرکردن با هزینه های پایین را به دست آوردند. مقوله هیتچهایک یا سواری مجانی دارای سابقه دیرینه بین المللی است، اما در ایران اصل جدیدی به حساب می آید. شاید محدودیت ها و سختی های این گونه از سفرها در ایران دلیلی بر بعد نظری این موضوع به حساب آید. آنچه مسلم است گونه های خاص گردشگری با تفسیرها و حالات معنوی متفاوتی همراه است و این پژوهش به دنبال این است که مولفه های معنوی قابل تجربه در گونه گردشگری هیتچهایک را به شکلی نظری الگوسازی کند. لذا این پژوهش از نوعی کیفی است که با استفاده از روش گراندد تئوری و استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با زنان و مردانی که تجربه این سفر را داشته اند صورت گرفته است. 28 مصاحبه موفق برای رسیدن به اشباع نظری صورت گرفت و پس از کدگذاری های باز محوری و گزینشی، یافته های پژوهش به شکل الگوی پاردایمی استخراج شد. تمایل به آشنایی با فرهنگ ها، ریسک کردن و ساده سفرکردن به عنوان عوامل علی و مزاحمت های همسفرها، مقاومت اجتماعی و سختی در جامعه میزبان به عنوان عامل مداخله گر و تعاملات بین فرهنگی و غیرقابل پیش بینی بودن اتفاقات به عنوان عوامل زمینه ای شناخته شدند. در لحظه زندگی کردن، صلح و دوستی و اعتماد به غریبه ها راهبردهایی هستند که پدیده محوری تغییرات روحانی در سفر پر مخاطره را به پیامدهای خداشناسی، حسنات اخلاقی، افزایش تعداد دوستان و تغییر بینش منتهی می سازد. نتایج نشان می‎دهد که گونه گردشگری ارزان و پرمخاطره، دارای مولفه های معنوی متمایزی است که شناسایی و مدیریت آنها می تواند تجربه معنوی را به ارمغان آورد.
    کلیدواژگان: گردشگری، کوچسرفینگ، هیچهایک، گردشگری ارزان قیمت، گراندد تئوری
  • نیلوفر راستگو* صفحات 49-56
    موسیقی، پیوندی ذاتی با گردشگری دارد که به عنوان یک جاذبه، معرف برای وضع معیشت و سبک زندگی، و محملی برای پیام ها و انگیزه های جوامع انسانی به شمار می آید. موسیقی از طریق عجین شدن با روح و جسم آدمی و به عنوان هنر، یکی از جذابیت های حوزه گردشگری محسوب می شود. گردشگری موسیقی از شاخه های گسترده گردشگری فرهنگی است و امروزه بخش قابل توجهی از گردشگران بین المللی به این نوع گردشگری تمایل دارند. موسیقی فقط هنر جاری در بستر اجتماع قلمداد نمی شود و سال هاست که این هنر، قدم در دنیای گسترده تری نهاده و در قالب صنعتی بزرگ در حال فعالیت است. صنعتی که در مدیریت مقاصد گردشگری، نقش جاذبه ای تجربی و حسی را بازی می کند. آشنایی با فرهنگ بومی، مشاهده و مشارکت در اجرای موسیقی، درمانگری و تجدید روحیه، از جمله کاربردهایی است که ایام کم تقاضای مقاصد را نیز پررونق خواهد کرد.این مقاله به روش کیفی و به صورت توصیفی و تفسیری انجام شده است، گردآوری اطلاعات به شکل اسنادی و کتابخانه ای و مصاحبه صورت گرفته که از طریق 24 مصاحبه به روش گلوله برفی تا اشباع نظری صورت گرفت و موجب شناسایی 362 کد باز و 8 مقوله فرعی شد. هدف تحقیق مشخص کردن این نکته است که موسیقی و آلات موسیقی چه تاثیری در جذب گردشگران داخلی خواهد داشت. نتایج نشان می دهد که روایت خاطرات جمعی، حس خاطره انگیزی، یادآوری مقصدی خاص و رویداد محوری به عنوان مقوله های فرعی تاثیرگذار تورهای گردشگری با محوریت موسیقی است. درحالی که پدیده قابل تجربه، جذاب و دیدنی، پدیده قابل یادگیری و تداعی کننده مقصد، از مقوله های فرعی است که در میزان نقش آلات موسیقی برای جذب گردشگران به مقاصد خاص شناسایی شد. نتیجه این مطالعه نشان می دهد که گردشگری بر مبنای موسیقی، یک وسیله، هدف و روش برای مدیریت مقاصد گردشگری و نشر دانش بومی و ارزش های فرهنگی است.
    کلیدواژگان: گردشگری موسیقی، گردشگری فرهنگی، گردشگری مبتنی بر موسیقی، فرهنگ بومی
|
  • Mahdieh Bod * Pages 5-14
    Religious tourism can be regarded as a type of tourism that lies between pilgrimage, on the one hand, and tourism, on the other. With regard to Arba’een ceremony, one could say that such a collective action can be considered as a pilgrimage besides being a type of religious tourism; because it is the incentives and behaviors of the travelers that determine if their journey is pilgrimage or religious tourism. There are some individulas among the participants of Arba’een event whose motives and behaviors are like those of a pilgrim or a religious tourist. In this research, through studying the Arba’een event, it was made clear that the life threatening dangers and lack of infrastructure and facilities, have not weaken the pacifist Arba’een walk. Despite being an Islamic action, this event has been developed to other religions too.
    Keywords: Event, Mega event, Arba’een, Religious tourism
  • Shafia Shafia * Pages 15-22
    The pristine nature of Iran has always been respected by ancient Persians. The nature that dominated urban life several decades ago, these days are not like the old flourishing days. Urban life and the destruction of natural life destroyed various animal and plant species. Ecotourism, which is one of the most popular types of tourism, attracted tourists in recent years. Observing birds without bothering them is called Birdwatching, which is one of the ecotourism subcategories. Bird, as an important part of the animal life of Iran’s nature, is an expression of beauty and meaning. This creature has a foot on the ground and wings in the sky and always captivates the minds and eyes of the tourists. However, are the explanation and identification of the appearance and behavior of the birds sufficient data for birdwatchers? The question of this research is that how to present interpretative layers from the public viewpoint, literature, poetry, myth, and the relationship between man and the bird. This study has been conducted using library studies to understand the basic concepts and interviews with experts to introduce the interpretation method. The results show that the confrontation between the public view of the facts and the movement of partial data into general concepts will make it possible to achieve a particular type of interpretation.
    Keywords: Birdwatching, Tourism, interpretation, Commentary
  • Anita Saleh Bloordi * Pages 23-30
    Cultural industries play a prominent role in the development of cities. As a catalyst, they enhance the creation of the new industries, and provide the background for doing several activities so that they lead to economic growth. Looking at the cultural websites, an opportunity emerges to understand the origins and sources of creativity, as well as the trend of creating a new genre through the modern industries. Regarding the cultural industries are there any considerations on the development of the cities in Iran based on which to study and form the trend of creativity and innovation? Regarding the visitors’ inclinations to explore the cultural heritage of different countries, there is a discrepancy between visiting the websites and visiting the place, which looks like the difference between the market and the product. Regarding the negative propaganda, and the restrictions the local or foreign tourists will face (due to needs, different interests of the visitors, and the prohibition of visiting the places near to destruction), visiting historical places has directly waned. According to anthropological studies, technology greatly affects the culture. This method provides a new theory on the development of the cognitive and scientific dimensions of culture. Two major principles are very important for the advancement of this study: (1) the procedures by which we learn the cognizance, and transfer it, (2) the combination of codes and the digital technologies should be in such a way that the data is activated, processed, and reproduced in a new form. Richard Florida’s study, which explores the relationship between the technique and the culture, and plays a role in its advancement, is discussed to clarify the previous works. What informatics prepares in the form of the hypertext, by collecting data and categorizing them in a digital collection is insufficient; and, it is necessary to exert the spatial –time consideration into the digital environment.
    Keywords: Cultural Industries, Internet websites, Cultural heritage
  • Ghazal Firouzi * Pages 31-38
    Several studies have examined the quality of tourism services and its effects on customer satisfaction - an issue closely related to the culture and sociology of Iranian civilization. All the efforts of tourism firms are centered around getting customer satisfaction to ensure their business environment. Hence, the collection and compilation of the results of Persian-language studies is considered as a theoretical and practical need. The current study was conducted to integrate Persian-language scientific studies regarding the quality of tourism services and customer satisfaction. The study aimed at investigating the effect of service quality on customer satisfaction. This qualitative study was a meta-synthesis research, which emphasized on the conducted studies. Thus, according to the selected keywords, 20 valid studies were collected from Scientific Information Databases (Jihad-e Daneshgahi). The results showed that many factors indirectly affect service quality and customer satisfaction, which is less dealt with. Public infrastructure, laws and regulations, mental and promotional elements have been considered some of these factors. The methodology of the collected studies was mostly quantitative or integrated. However, it seems that emphasizing on qualitative studies is required for the better understanding and description of the relationship between these concepts. Not much innovation and creativity in this area has been because of excessive emphasis on the evaluation of the non-native service quality. It seems that future studies can plan and state problems in this regard.
    Keywords: Service Quality, Customer Satisfaction, Quality of tourist services, Integrated method
  • Sara Noroozi * Pages 39-48
    Low cost trips are solution to reduce travel costs and expense management in the way that tourists who are interested in precarious and high-risk experiences can achieve to an important component of the specific trip and travel experiences with lower costs. Hitchhik category, is not-so-new category at the international level, but still is an unfamiliar concept in Iran. Perhaps these limitations and difficulties of travel in Iran, is take into account as being theoretical of this subject. It is obvious that specific types of tourism associated with different interpretations and spiritual states and this study are to follow experience of spiritual component to modeling Hitchhik tourism form the theoretical concept. This is a qualitative research and has been made by using grounded theory method and the use of semi-structured interviews with men and women who have had experience of this journey. 28 Successful interviews were done to achieve theoretical saturation and after open axial and selective coding techniques, the research findings was extracted in the form of paradigm. To learn about cultures, taking risks and simple traveling as causal factors. Carpool harassment, social resistance and hardness in the host society as a confounding factor. Inter-cultural interactions and non-predictable events were identified as underlying factors. Live in the moment, peace, friendship and trust in stranger’s are strategies that change the central phenomenon of spiritual change in the precarious journey to the consequences of theology, moral deeds, increase the number of friends and lead change makes insight. The results show that type of cheap and precarious tourism, has a distinct spiritual component that identifying and managing them can bring spiritual experience.
    Keywords: Tourism, Couch Surfing, Hitchhik, Cheap tourism, Grounded theory
  • Niloofar Rastgoo * Pages 49-56
    Music is inherently associated with tourism, which is considered as an attractive force, reflection of the sustenance status and lifestyle and a carrier of messages and human community motivations. By its being interlaced with the human psyche and physique, music, as an art, is considered as one of the tourist attractions. Music-based tourism is amongst the vast branches of cultural tourism and, nowadays, a considerable part of the international tourists are interested in this type of tourism. Music is not just considered as an art existent in societal grounds and it is now for years that this art has stepped into this wide world and is acting within the format of a large industry. It is a sort of industry that plays an attractive experiential and sensory role in tourism destination management. Familiarity with the native culture, observation and participation in musical performance, healing and revitalization of the spirits are amongst the applications that prospers those days having less demands to a destination.The present article has been carried out based on a qualitative method of descriptive and interpretational type. Data has been collected based on a documentary and library research as well as through interviewing. To this end, 24 interviews have been conducted based on snowball method till theoretical saturation was obtained. This lead to the identification of 362 open codes and 8 secondary topics. The present study aimed at determining effect of music and musical instrument on the attraction of the domestic tourists. The results indicated that the collective memories’ narrations, memorable senses, recalling of a certain destination and event-centeredness were amongst the secondary topics influencing traveling tours with the centrality of music. Whereas the experienced, attractive and spectacular phenomenon as well as the learnable and destination-associating phenomenon, were amongst the secondary topics that were identified in this regard. The results of this study indicated that music-based tourism was a means, a goal and a method for tourism destination management and promotion of the native knowledge and cultural values.
    Keywords: Musical tourism, Cultural Tourism, Music-based tourism, Native Culture