فهرست مطالب

اندیشه علامه طباطبایی - پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه اندیشه علامه طباطبایی
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید انواری صفحات 7-30
    علامه طباطبائی در کتاب اصول فلسفه و روش رئالیسم به بررسی قانون اول نیوتن از منظر فلسفی پرداخته و در کتاب نهایه الحکمه به مسئله انرژی و قانون بقای ماده و انرژی توجه کرده است. استاد مطهری نیز در آثار مختلف خود به این دو مسئله فیزیکی پرداخته آن ها را از منظر فلسفی مورد بررسی قرار داده است. از آنجا که در وحله نخست، به نظر می رسد که قانون اول نیوتن با این قاعده فلسفی که هر حرکتی نیازمند به محرک است در تضاد است، این دو فیلسوف معاصر کوشیده اند تا به این اشکال پاسخ دهند و تفسیری سازگار با قواعد فلسفی از آن ارائه نمایند. همچنین با طرح مسئله انرژی و بررسی قانون بقای ماده و انرژی کوشیده اند تا جایگاه انرژی را در میان مقولات ارسطویی و در سلسله اجناس جواهر مشخص نمایند. تبدیل ماده به انرژی این سئوال را نیز مطرح می کند که آیا ماده در هنگام تبدیل به انرژی، صورت جسمیه خود را رها می کند و این قاعده فلسفی که ماده هیچگاه از صورت جدا نمی شود را باطل می نماید یا خیر؟ در این مقاله نگرش فلسفی علامه طباطبائی و استاد مطهری نسبت به این دو قانون فیزیکی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، استاد مطهری، فیزیک، قانون اول نیوتن، انرژی، قانون بقای ماده و انرژی
  • علی حاجی خانی، صادق عباسی، انسیه برومند پور صفحات 31-58
    از عمده ترین تفاوت های میان دو روش تفسیر اجتهادی و نقلی، نحوه تعامل آن ها با روایات است؛ تا جایی که اختلافات مبنایی موجود میان این دو روش تفسیری و بروز تعارض های جدی در نحوه برخورد با آیات و روایات در قرون اخیر و نتایج حاصل از آن، بررسی دقیق آن ها را حائز اهمیت می سازد. این جستار در صدد است با روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی محکم و متشابه در روایات، ذیل آیه 7 سوره آل عمران پرداخته و آن را با نظر علامه طباطبائی مقایسه نماید. در این راستا، نظر صاحب المیزان با تفاسیر روایی نور الثقلین، البرهان، کنز الدقائق، الصافی، قمی و عیاشی مقایسه شده و پس از دست یابی به تعریفی جامع، میزان انطباق آن ها با آیه شریفه و روایات مرتبط، ارز یابی شده است. از جمله نتایج پژوهش این است که بنابر شیوه اجتهادی علامه، در استفاده توام از عقل و نقل و اعتقاد به عدم حجیت خبر واحد در غیر مسائل فقهی، خصوصا اصول دین و معارف تفسیری، مشخص می شود نظر علامه با روایات هم خوانی کامل دارد؛ ضمن اینکه برخلاف غالب تفاسیر روایی به تعارض ظاهری میان روایات متنوع نیز پاسخ می دهد. دیگر اینکه معصوم علیه السلام، بنابر وظیفه ای که در هدایت مردم دارد، عالم به تمامی قرآن است و خارج ساختن علم به حتی یک آیه از قرآن از گستره علمی ایشان، در معنای نقض غرض مسئولیتی است که به عنوان ولی الهی از سوی خدا بر عهده وی نهاده شده و منافی حکمت خداوندی است؛ اما این امر منافاتی با انحصار علم به تاویل به خدا در آیه شریفه ندارد.
    کلیدواژگان: محکم، متشابه، راسخان در علم، طباطبائی، تفسیر اجتهادی، تفسیر نقلی
  • مرتضی سازجینی، حسین علوی مهر، محمدحسین شیر افکن صفحات 59-80
    در برخی از آیات قرآن و روایات معصومان(ع) به مسئله نحوست ایام اشاره شده است. در میان مفسران، درباره ذاتی و یا غیر ذاتی بودن نحوست ایام اختلاف وجود دارد. در پژوهش حاضر به بررسی این مسئله در قرآن و روایات معصومان به روش توصیفی- تحلیلی با تکیه بر آراء علامه طباطبائی (ره) در تفسیر المیزان پرداخته شده است. حاصل پژوهش آنکه نحوست مطرح شده در قرآن، مربوط به وقایع اتفاق افتاده برای قوم عاد است که بسیار شدید و سخت بوده است و امکان دارد که منظور از «یوم نحس» روز بسیار سرد باشد. از نظر عقلی نیز راهی برای اثبات نحوست ایام وجود ندارد. در روایات معصومان(ع) به نحوست ایام اشاره شده است و البته راه دفع این نحوست، همچون صدقه دادن، صیام، خواندن آیه الکرسی و پذیرش ولایت ائمه، بیان شده است و ملاک در نحوست ایام نحس، صرفا تفال زدن خود مردم است. در نهایت، معنای برداشت شده در پژوهش از نحوست، با معنای رایج در بین مردم که منظور از نحوست ایام را حالتی که مانع از انجام فعل و یا اعمال را فاقد برکت می کند، مطابقت ندارد و منظور از نحوست، وقوع حوادث ناگوار در روز است که نسبی می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، ایام، نحس، حوادث ناگوار
  • فاطمه شاه محمدی، سید ضیاءالدین علیانسب صفحات 81-108
    پژوهش، فرایندی منظم است که منجر به حل مسئله یا مشکلی می گردد. هر پژوهشگر متعهدی باید در حرفه خویش، حریمی را رعایت کند. پس از شناخت این حریم ها باید بررسی کرد که افراد بسیار متعهد و فرهیخته ای همچون علامه طباطبایی این حریم ها را چگونه در سیره علمی خویش رعایت کرده اند. نوشتار پیش رو، با استناد به منابع مکتوب و به روش کتابخانه ای و توصیفی و تحلیلی درصدد پاسخ به این سوال است که علامه سید محمدحسین طباطبایی (ره)، اخلاق حرفه ای در پژوهش را چگونه سیره علمی خویش رعایت می کردند؟ بر این اساس پس از تعاریف واژگان کلیدی، اهمیت رعایت اخلاق پژوهشی، مصادیق اخلاق پژوهشی رعایت شده در سیره علامه طباطبایی به صورت مستند از زبان خود علامه، شاگردان، علما و بزرگان تبیین شده است از جمله: تحقیق به نیت الهی و معنوی، حقیقت جویی با پرهیز از پیش داوری و قضاوت عجولانه، احترام به استاد، داشتن روحیه قدرشناسی از پیشینیان، رجوع به منابع معتبر، تواضع علمی و عدم فخرفروشی، ترویج علم و نویسندگی و پاسخگویی به نیازهای روز، عدم سرقت محتوایی، انصاف علمی، نقادی و نقدپذیری، پشتکار، صبر، اهمیت به وقت و عمر خود و دیگران، جامعیت و علم سرشار پژوهشگر، برهانی و مستدل نوشتن، شجاعت و جرات علمی.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی(ره)، اخلاق، پژوهش، اخلاق پژوهشی
  • محمد صدقی الانق صفحات 109-132
    مقاله پیش رو موضوع آینده جهان از دیدگاه علامه طباطبائی (ره) را مورد بررسی قرار داده است. علمی بودن وتازگی آن هم ازاین جهت است که موضوع ذکر شده ازنگاه قرآن و از دیدگاه علامه طباطبائی (ره) است. این مسئله با روش ویژه تفسیری علامه و با بررسی تحلیلی وی از احادیث مربوط مورد بررسی قرار گرفته است. ایشان ضمن بررسی نظام حق گرا و فطری انسانی و جوامع بشری، فرماید گرایش انسان مطابق فطرتش به صلاح و رفع فساد و ظلم است. بنا براین مسیر نهایی وی به سوی حاکمیت حق است و نهایتا عواملی دست بدست هم داده و آینده جهان را از آن صالحان خواهند کرد. وی وقوع کامل چنین واقعه را در زمان ظهور مهدی موعود (عج) و با حاکمیت سراسری اسلام می داند و باتفسیر آیاتی، فرماید در آن عصر دینی غیر از اسلام نخواهد ماند و تمام اهل کتاب به عیسی(ع) که برای امام مهدی (عج) نزول خواهد کرد، ایمان می آورند. ایشان برای رفع ابهام مسئله رابطه ظهور امام مهدی(عج) با مسئله رجعت و قیامت را که در برخی ادله پایان جهان، علاوه برقیام حجت(عج) رجعت و یا قیامت دانسته شده، پرداخته و آن را به این جهت می داند که حقیقت این سه موضوع در ظهور حق یکی است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی (ره)، آینده، جهان نظام انسانی، ظهور، امام مهدی (عج)
  • علیرضا کلبادی نژاد، لیلا قدیری جاوید صفحات 133-150
    علامه طباطبایی(ره) با بررسی آیات معرفت نفس در قرآن کریم علاوه بر تعریف فلسفی از نفس، آن را موجودی معتدل و ساده دانسته که تقوا و فجور بر اساس آن نسبت پیدا می کند. موجودی که با گناهان آلوده شده و با تقوا، تزکیه و تهذیب می شود. بر اساس نفس است که انسان محروم یا سعادتمند و رستگار می شود. به طورکلی نفس آدمی موجودی مجرد و ماورای بدن بوده و احکامی غیر از احکام بدن دارد. به بیانی دیگر موجودی است غیرمادی که نه طول دارد نه عرض و نه در چهاردیواری بدن می گنجد؛ بلکه با بدن ارتباط و علقه ای دارد و یا به عبارتی با آن متحد است و با شعور، اراده و سایر صفات ادراکی، بدن را اداره می کند. علامه طباطبائی(ره) معتقد است نفس انسان طریقی است که به واسطه آن به پروردگار خود می رسد. راه و مسیر انسان به سوی خداوند متعال همان نفس است زیرا چیز دیگری به جز خود انسان نمی تواند طریق او باشد و این خود انسان است که دارای تطورات، درجات و مراحل مختلف است. این حرکت و سیر در نفس، تنها به واسطه اعمال قلبی و تهذیب نفس که با اعمال بدنی، انجام فرایض و ترک محرمات صورت
    می گیرد، واقع می شود. در این مقاله با استناد به آیات قرآن کریم به بیان مراتب نفس، ارتباط آن با معرفت نفس و ارتباط معرفت نفس با تهذیب و اخلاق پرداخته شده است. مسئله اصلی تحقیق بررسی چگونگی ارتباط تهذیب نفس با اخلاق است و فرضیه آن به اثبات این موضوع می پردازد که با استناد آیات قرآن کریم رابطه اخلاق و معرفت نفس دوطرفه است.
    کلیدواژگان: معرفت نفس، معرفت حق، تهذیب نفس، مراتب نفس، علامه طباطبایی(ره)
|
  • Saeed Anvari Pages 7-30
    In the book The Principles of Philosophy and the Method of Realism, Tabatabai investigates the Newton's First Law from a philosophical point of view. Also, in the book of Nahayat al-Hikmah, he has focused on the issue of energy and the law of the conservation of matter and energy. Motahari has also addressed these two physical problems in his works and studied them from philosophical point of view. Since it seems that the Newton's first law contradicts this philosophical principle, which every movement required an initiator, these two contemporary philosophers have tried to answer these problem and interpret them consistently with the philosophical rules. They also, by designing the energy issue and studying the law on the conservation of matter and energy, have attempted to determine the place of energy among Aristotle categories. The conversion of matter and energy also raises this question of whether the substance, when converted to energy, abandons its face, and in contradiction with this philosophical rule, which the substance never separates from the face? In this article, the philosophical attitude of Allameh Tabatabai and Motahari regarding these two physical laws has been examined.
    Keywords: Allameh Tabatabai, Motahari, physics, the Newton's First Law, energy, the law on the conservation of matter, energy
  • Ali Hajikhani, Sadegh Abbasi, Ensieh Boroomandpoor Pages 31-58
    One of the most important differences between rational and traditional exegesis is their way of interaction with hadiths; in such way that existing fundamental differences between these two exegetical methods and serious conflicts in the way of interacting with verses and hadiths in recent centuries and its results, - specially ideological and social results – makes it important to study them very carefully. This study is aimed to make a descriptive-analytical based research of mohkam and motashabeh in the language of hadiths particularly those related to 7th verse of surah Ale Emran, and compare it whith Allamah Tabatabai's opinion. To achieve this goal, the idea of Almizan author and traditional exegesis books of Noorothaghalain, Alborhan, kanzoddaghayegh, Assafi, ghomi and Ayashi, in this subject has been compared, and after obtaining a comprehensive definition of Mohkam and Motashabeh, the amount of their accordance with the pointed verse and related hadiths has been evaluated. The results of this study are as follows: according to rational method in simultaneous benefition of rashen and tradition and believing in unreason ability of single strand hadith except juridical problems, especially in divine principles and exegetical knowledges, the idea of Allameh corresponds completely with the hadiths. In addition, it justifies the pretending conflicts among various hadiths unlike majority of traditional exegesis. Also our holy prophet and imams (peace be upon them)- according to their duty to guide people - have a complete knowledge of the holy Quran, and excluding science of even a single verse of the Quran from there vast knowledge conflicts their responsibility as divine leaders and is against divine wisdom; but this fact doesn’t have any incompatibility with restricting paraphrase knowledge to Allah the almighty.
    Keywords: mohkam, motashabeh, firm in knowledge, Tabatabai, rational exegesis, traditional exegesis
  • Morteza Sazjini, Hossein Alavimehr, Mohammad Hossein Shirafkan Pages 59-80
    The issuecof unlucky days is mentioned in some verses of Quran and Islamic narrations of Imams. There are disagreements among commentators on wether the issue is intrinsic or not. In the current study, we are surveying it in Quran and Imams’ sayings using Analytical descriptive method according to Allameh Tabatabai’s view in Al-Mizan. The findings of this research is that the unluckiness mentioned in Quran, is about events that have happened for Aad's people that they were very hard and severe. And probably Quran by “unlucky day” means ‘a very cold and frigid day’. Rationally there’s no way to prove this case as well. In the narrations of Imams’ this unluckiness is mentioned, and of course based on their sayings, ways to repel this issue are almsgiving, fasting, reading Ayat Al-Kurisi and Adoption of Imam's Provincial. Eventually the meaning of the unluckiness harvested in the research, is different from the meaning that is popular among people (that some acts are forbidden or remove the blessing of deeds). And what is meant by unluckiness is occurrence of bad events in the day and is quite relative.
    Keywords: Quran, days, deceit, unfortunate events
  • Fatemeh Shahmohammadi, Zia-Eldin Olianasab Pages 81-108
    Research is a regular process causing to problem- solving. Every committed researcher should regard herhis limiits in her/his profession. After recognizing this limits, they should notice the high educated and committed persons such as Allame Tabatabai, how regarded to this limits in his writings and professional reports. In this article, by virtue of written resources and library method, this question was answered: How Allameh Tabatabai regarded professional ethics in research in his writings and scientific method? According to this matter, after key words descriptions the importance of research ethics observance documented in Allameh's method (sire) by him and his pupils such as spiritual and divine intentions research, truth finding with prejudice and hastily judgement avoidance, respect to professor, appreciative morality about ancestors, reference to valid resources, scientific humility and non- boasting, science propagation and writing, answer to new needs, not content plagiarism, scientific fair, criticism and criticizability, preservance, patience, notability to time and his life time and others, collectivity and research science, argumental writing, and scientific courage.
    Keywords: Professional Ethics observance in research, research, ethics
  • Mohammad Sedghi Alanagh Pages 109-132
    The article studies the issue of the future of the world from the perspective of Allamah Tabatabai. Scientificness and novelty is due to the fact that the mentioned issue is a Quranic one from the perspective of Allameh. This issue has been examined by the special method of Allameh's interpretation and by his analytical exploration of the related hadiths, he examines the system of right-oriented human and natural humanity and human societies, and asserts that human tendency is in accordance with its intent to resolve corruption and oppression. Therefore, his final course is toward the rule of right and ultimately will bring together the forces of the future and will make the future of the world righteous. He considers the complete occurrence of such an event at the time of the advent of the promised Mahdi and with the general rule of Islam. And by interpreting verses, he states that in that age there will not remain any religious outside Islam, and all the people of the book will believe in Jesus who will descend to the Imam Mahdi . To resolve the ambiguity, he addresses the issue of the relationship between the advent of Imam Mahdi and the issue of return and resurrection, which, in some proofs, has been considered the end of the world in addition to the Hojjat returnee or resurrection, and knows it as the truth of these three issues in the emergence of the right are the same .
    Keywords: Allameh Tabatabai. future, the world of humanity system, advent, Imam Mahdi
  • Alireza Kolbadi Nejad, Leila Ghadiri Javid Pages 133-150
    In this paper, I will investigate Allameh Tabatabai’s view towards the relation between self-knowledge and morality. Allameh is generally a defender of Mulla Sadra transcendental philosophy and widely appeals to Quran. In general, the human soul is the incorporeal beings. The soul is united to the body. It is immaterial that neither the length nor the width. Allameh Tabatabai believes that the human soul is such a way that it reaches to his Lord. He states the move to self-purification is done by morality. In this study, citing Quranic verses, he thinks of the soul a two-faced being. One face toward the material world, the other face toward the Metaphysics. The main problem with the study was to investigate the relationship between self-purification and ethics. According to Allameh, there is a mutual relationship between morality and self-knowledge.
    Keywords: Allameh Tabatabaei, self-knowledge, ethics