فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 12 (زمستان 1391)

نشریه مطالعات قرآنی
پیاپی 12 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • منصور پهلوان، ابراهیم اقبال، اکبر توحیدلو صفحات 7-19
    احادیث انبیاء الهی عنوان بخشی از روایات معتبر در منابع حدیثی اسلام است ؛ که بازگوکننده اعتقاد انبیاء الهی، و یا کتب آسمانی پیشین است. این احادیث، که حدودا هزار حدیث است ، از 34 پیامبر نقل شده و بیشتر آنها از دو پیامبر اولوالعزم موسی و عیسی(علیهم االسلام ) روایت نقلها و روایتهایی است که از منابع غیر اسلامی ، و « اسرائیلیات » شده است. از سوی دیگر غالبا یهودی و مسیحی به منابع اسلامی خصوصا حدیث و تفسیر راه یافته است. در نگاه اول به نظر میرسد احادیث انبیاء(علیهمالسلام) عرصه مناسبی برای بروز و ظهور اسرائیلیات باشد ، و تعداد زیادی از آنها به این بخش از منابع حدیثی اسلام راه یافته باشد ، اما با دقت بیش تر نمایان می شود که چنین نیست و تنها شماری محدود از آنها به این نوشت دچار شده اند.
    کلیدواژگان: احادیث انبیاء، منابع حدیثی، اسرائیلیات، اهل کتاب
  • فیض الله اکبری دستک صفحات 21-43
    زبان تمثیل همواره به عنوان یکی از مهم ترین ابزار القاء کلام، و روش های انتقال پیام از جایگاه خاصی برخوردار بوده است. تمثیل نوعی مقایسه و تشبیه است و زمانی به کار میرود که گوینده مخاطب را از درک مطمئن مقصودش ناتوان می یابد. به خوبی می توان دریافت که بیشتر انبیاء الهی در روش های تبلیغی خود از ابزار موثر و کارآمد تمثیل، بهره فراوان جسته اند و بسیاری از پند و اندرزهای اخلاقی و تربیتی خود را با زبانی ساده ، و در قالب تمثیلاتی گویا و شیوا به امت های خویش ابلاغ نموده اند. در مقاله حاضر سعی شده است با تمرکز بر متون مقدس اسلام و مسیحیت، به بیان نقش تاثیرگذار زبان تمثیل در انتقال معارف دینی و تربیتی پرداخته، و بر اهتمام مشترک آن ها در ایجاد بستر های تقریب و تقویت بنیان های مشترک عقیدتی و معرفتی پیروان اسلام و مسیحیت تاکید شود.
    کلیدواژگان: تمثیل، مشترکات بیانی، مفاهیم، قرآن کریم، اناجیل اربعه
  • علی اوسط خانجانی صفحات 45-59
    قرآن کریم حاوی حقیقتی فرابشری است که در مقام نزول از علم الهی و دیگر مراتب هستی به عالم طبیعت، در قالب ادبیات بشری تجلی یافته تا متناسب با سعه وجودی مخاطبان در دسترس عقول آنان قرار گرفته، مایه هدایت گردد . از این رو لاجرم ویژگی های زبانی عرب ی که بدان نازل شده است در آن نمود یافته؛ ویژگی هایی که از دیرباز موضوع کار قرآن پژوهان بوده، و زمینه ساز پیدایش شاخه هایی از دانش مانند نحو، بلاغت، و فقه اللغه گردیده است . این مقاله پژوهشی در حوزه الفاظ قرآن کریم است که هدف آن شناخت چگونگی و چرایی همسان آوایی در این کتاب آسمانی است، و نگارنده از رهگذر شناسایی و بررسی زبانشناختی واژه های همشکل در قرآن به بررسی آنها میپردازد.
    کلیدواژگان: قرآن، همسان آوایی، قرآن پژوهی، زبان پژوهی، ساخت شناسی
  • تهمینه پارسایی، سیدمحمدعلی ایازی صفحات 61-78
    « توسیع معنایی الفاظ قرآن » از روش های تفسیری قرآن کریم است که در آن مفسر می کوشد از همه ظرفیتهای معنایی الفاظ بهره برده، و تفسیری مطابق با نیاز عصر و زمان ارائه دهد. این شیوه بیشتر در تفاسیر علمی، اجتماعی، فلسفی ، و عرفانی نمود یافته است؛ و بیانگر بعدی از ابعاد اعجاز بیانی قرآن است . البته در این روش ممکن است معانیای از الفاظ ارائه شود که در زمان نزول قرآن قابل درک نبوده است؛ لذا موافقان و مخالفانی دارد. هرچند مخالفان را نمیتوان در یک دسته قرار داد، ولی از جمله ادله مشترک آنان میتوان به ضرورت درک معانی قرآن برای مردم عصر نزول، مخالفت این شیوه با فصاحت و بلاغت قرآن و نیز با اهداف هدایتی- تربیتی آن، عدم کاربرد این روش در سیره صحابه پیامبر (ص)، و تبدیل تدریجی توسعه معنا به تحول معنا اشاره کرد. در این مقاله سعی بر آن است ضمن تبیین ادله فوق، به نقد و تحلیل آنها پرداخته شود.
    کلیدواژگان: توسعه معنا، تفسیر، فصاحت، بلاغت، تحول معنا
  • فرشته روشن، مجید خزاعی صفحات 79-97
    بسیاری از اندیشمندان معاصر تاکید دارند که مشکل انسان معاصر اساسا به نیاز وی به دین و ارزش های معنوی برمیگردد. ایمان به خدا نوعی قدرت معنوی به انسان می بخشد که او را در تحمل سختی ها یاری، و نگرانی و مشکلات روانی را از او دور میکند. یکی از مسایل مهم در زندگی بشر، سلامت روان و شناخت شیوه دستیابی به آن است؛ جوامع بشری با پیشرفت در تکنولوژی مادی و جداشدن از اندیشه های عمیق دینی در زمینه مسایل روانی مشکلات فراوانی را تجربه کردند . گرچه دیدگاه های روان شناسی عموما انسان محور بوده و از سلامت روان در محدوده زندگی دنیا سخن گفته اند اما در قرآن اساس سلامت روان بر مبنای خدامحوری است و زندگی دنیا و آخرت انسان را پوشش می دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، انسان محوری، خدامحوری، روان شناسی، سلامت روان
  • سیدمهدی لطفی، اکرم حیدری صفحات 99-121
    یهودیان یکی از مهمترین جوامع نژادپرست هستند، که در طول تاریخ با تمسک به مبانی و اصول نادرست به روند نژادپرستی خود جلوهای قانونی دادهاند، و گاه با ادعای برتری نژاد و مذهب خود قوانین خداوند را نادیده گرفتهاند . قرآن از جمله علل و عوامل نژادپرستی یهودیان را برتری طلبی ، انحصارطلبی بیجا، حسادت، پیروی کورکورانه، گریز از واقعیات، داشتن عقاید اغراق آمیز و انعطاف ناپذیری ایشان در مقابل حق و حقیقت دانسته، و در بسیاری موارد نیرنگ و تعصب آنان را به مسلمانان یادآور شده است . در این مقاله ضمن بررسی مبانی نژادپرستی یهودیان در تورات به نقد قرآنی این موضوع پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، تورات، نژادپرستی، یهودیان
  • مهدی ممتحن، زینب ترابی صفحات 123-140
    شیطان فرینبنده آدم و حوا، بزرگترین مانع بشریت برای رسیدن به کمال ، و موجودی است که در همه قرون و اعصار از بدو آفرینش آدم ابوالبشر تا قیام قیامت در پی اغوا و اغفال نوع بشر بوده؛ و به عزت الهی سوگند یاد کرده که انسانها را گمراه کند. اصل واژه شیطان مفاهیم گستردهای را در بر دارد و هر موجود موذی ، سرکش و طغیانگر را شامل میشود، اما در متون متفاوت از این موجود با تعابیر کاربرد بیشتری داشته است . « ابلیس » مختلفی یاد شده که از از آن میان واژه موضوعی که در این جستار بدان پرداخته خواهد شد، بررسی معناشناختی این دو واژه، و نیز تبیین یکسانبودن یا متفاوتبودن دو واژه شیطان و ابلیس از منظر آیات و روایات است.
    کلیدواژگان: ابلیس، شیطان، قرآن کریم، خلقت انسان، آدم(ع)
  • یونس نیک اندیش صفحات 142-155
    شناخت مبانی و معیارهای فهم و نقد متن در تفسیر الفرقان از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا بر پایه آن، اولا سبک و روش مفسر در فهم و نقد احادیث تفسیری تبیین میشود. ثانیا تمایز موضع مفسر از دیگران در فهم و نقد حدیث آشکار میگردد. ثالثا ارتقاء علمی سایر پژوهندگان تفسیری و حدیثی را در بر دارد . از نظر محمد صادقی نویسنده تفسیر «الفرقان» گسترش ادله استنباط فقهی در چهار مورد کتاب، سنت، عقل، و اجماع جای تامل دارد، زیرا تنها کتاب الله دلیل است، یعنی هم متشرع است و هم دلیل شرعی است . در مقاله حاضر تلاش گردیده آراء این نویسنده و مبانی نقدی وی از خلال تفسیرش تبیین شود.
    کلیدواژگان: تفسیر الفرقان، فقه، اجماع، اجتهاد، روایت تفسیری
  • شمسی واقف زاده، امیر عمرانی ساردو، پرویز لکزاییان فکور صفحات 158-176
    به روش ها و قوانینی که در افعال الهی وجود دارد و بر اساس آن، امور عالم و آدم تدبیر میشود، سنتهای الهی می گویند. پدیده های جهان، محکوم همین قوانین ثابت و سنتهای تغییرناپذیر الهی هستند؛ به تعبیر دیگر خداوند شیوه های معینی دارد که گردش امور هستی هرگز بیرون از آن شیوه ها انجام نمی شود.
    در جایجای قرآن به مطالعه سنت های الهی و سرگذشت ملتهای قبل تاکید شده است، که خود ناظر بر جاری بودن آن سنتها در طی همه اعصار و در میان تمام اقوام می باشد. مضمون آیاتی که به موضوع سنتهای الهی پرداخته اند متفاوت است؛ برخی از آیات به اصل وجود سنت الهی، برخی به مصادیق آن و برخی هم به اوصاف و ویژگی های سنت الهی اشاره دارند.
    کلیدواژگان: سنت الله، قرآن، افعال الهی، عبرت قرآنی
|
  • Mansoor Pahlavan, Ebrahim Eghbal, Akbar Tohidloo Pages 7-19
    The divine prophets’ hadiths are the title of a part of authentic hadiths in hadithsources ofIslam; that reflect the divine prophets’ belief , or the previousscriptures’ certainty. This speeches , which are about a thousand Hadiths, arenarratedby34 prophetsand mostlythe two prophets of decision: Moses and Jesus (peace beupon them). Besides,the " Israelites " are the quotes and narratives that have entered into Islamic sourcesespecially the hadithand interpretation from non-Islamicsources mostly Jewish and Christian ones.At first glance it looks that prophets’ speeches,peace be upon them,area proper background tothe manifestation of Israelites,and lots of them found their way to this part of the sources of Islamictradition, but with more precision it appears to be not the case , and only alimited number of them to have suffered this fate.
    Keywords: The hadiths of the prophets, anecdotal sources, Israelites, Men of Scripture
  • Feyzollah Akbari Dastak Pages 21-43
    The language of allegory as one of the most important instrument in inspiration of the words and an effective method for transmission of a messege has always had a special position.Anallegory is a sort of comparison and simile and it is used when the narrator find his or her addressee unable to grasp his or her own special intention.It is obvious that the most divine prophets has benefited from the impressive and effective instrument of allegory a lot in their propegational methods and expressedthe majority of their moral and cultural advices and sermons with a simplified language and in the form of evident Eloquent and charming allegories to their nations.The present paper, with the focus on the divine texts of the islam and cristianity,has studied the effective role of the allegory in transmission of the cultural and religious concepts and on the other hand it has emphasized on their common attention in creating the kips of approaching and boosting the common opinion and knowledge principles of islam and cristianitys’ suits.
    Keywords: allegory, Explanatory Commonalities, The Holy Koran
  • Ali Osat Khanjani Pages 45-59
    The Qurancontains theTruthisbeyondhuman which in the place of thedescentofdivine knowledge and other theexistence grades to the naturecosmoshas been manifestedin the form ofhumanlanguagetobe in access oftheaudience proprotionallyaccording to theexpansion of their existenceand to guide them.Therefore the characteristic of Arabic language of the characteristics in which it is descended, is manifested in it;the characteristics that have been the subject of Quran scholars since long ago, and have become thebase of emerging branches of science such as grammar, rhetoric, and philology. This research is a research in the field of Quranic terms that aims tounderstandthe how and why of the harmoniousness in this bookand the author studies the harmonious terms in the Quran by recognizing and investigating them from the viewpoint of linguistics.
    Keywords: The Quran, Harmoniousness, Quran studies, language studies, morphology
  • Tahmineh Parsaee, Seyyed Mohammadali Ayazi Pages 61-78
    "The meaning extension of the Quranic words " is of interpretation methodsof the Holy Quran inwhich the interpreter tries to use all meaning capacity of words, andinterpreted in accordance with the requirement of the present day and age. This method has mostly found in scientific, social, philosophical and mystic interpretationsand expresses one of themiracle dimensions of the Quran.However, this method may representthemeanings of the terms that were not understood in the era of descending of the Quran;so, it has proponents and opponents. However, opponents cannot be placed in a category,among their common reasons we can mention thenecessity to understand the meanings of the Quran to the people of the time of revelation, the disagreement of this method with the rhetoric and eloquence of the Quran and its directional- educative purposes, the nonapplication of this method in the practice of the Companions of the Prophet, and the gradualchange of the extentionof the meaning to the evolution of the meaning.This article tries to explain these evidences and analysis them.
    Keywords: Meaning extensibility, Time Interpretation, Ethnic language, Meaning Evolution
  • Fereshteh Roshan, Majid Khazaee Pages 79-97
    Many contemporary scholars insist that the problem of the modern manreturnsessentially to his need for religion and spiritual values.Faith in Godgivesto mana kind ofspiritual strengththathelpedhim resisthardships, and avoid worry andmental problems.One of the main problems in human life is the mental health and knowing how to achieve it; human societies with advances in technology and separation of religious deep ideas have experienced many problems in the field ofpsychological matters.Although psychological views have generally beenhuman-centered and havespoken on mental health in the limit of the world lives, according to the Quran, mental health is God-centered and coversthe life of this world and the hereafter.
    Keywords: Quran, human, centered, God, centered, psychology, Mental Health
  • Seyyed Mehdi Lotfi, Akram Heydari Pages 99-121
    Jewish people are one of the most important racist communities who,throughout the history, have clung to the untrue basics have given to their racisma legal appearance.And sometimes by claiming supremacy of their race and religion have ignored God's laws.Quran has mentioned the following matters among the causes of racism and supremacy of Jews: monopoly, jealousy, blind obedience, to escape from reality, having an exaggerated opinionsandtheir intransigence in the face of truth and knowledge, and has notedin many cases their deceit and prejudice toward Muslims.In this paper, we have investigate the foundations of the Jewish racism in torah and have criticized them from the viewpoint of the Quran.
    Keywords: Quran, Torah, racism, Jews
  • Mehdi Momtahen, Zeinab Torabi Pages 123-140
    Satan, the deceiver of Adam and Eve, and the biggest obstacle to achieving full humanity, is a creature who has sought to entice and seduce humankindat all ages and epoches since the creation of Adam to the resurrection of judgment; and he has sworn to the glory of God to mislead people. The origin of the word devil holds broad conceptsand includes every mischievous, defiant and rebellious creature,but different texts mentioned this existingwith varying interpretations and the word "Satan" is more applicable among them.The issue thatwill beaddressedinthispaper is the semantic study of thesetwo wordsandthe explanation of thesimilarityorthe difference of these two terms,Satan and Iblis, from the viewpoint ofverses and hadiths.
    Keywords: Iblis, Satan, The Holy Quran, the Creation of Man, Adam
  • Yoones Nikandish Pages 142-155
    Being informed of principles and the procedures of the comprehension and criticism of the text in Alforqan interpretition is very important, because, firstly,the procedures and style of exegetist in comprehension and the criticism of explanatory hadiths are based on it.Secondly the differentiation from others in the interpreter's understanding and criticism of the hadith can be clear.Thirdly, it leads to the promotion of the knowledge of other explanatory and hadith researchers.According to Mohammad Sadeghi, the author of the interpretation of "Alfrqan", the extension of the evidence on jurisprudential interpretation in four books, tradition, reason, and the consensus is a matter of reflection.Because only God's Book is the reason,i.e., it is both well versed in law and a legitimate reason.In this articlewe have attempted toexplainandinterpretthis author’s opinions and his critiquebasisthroughhisinterpretation.
    Keywords: Alforqan Interpretation, Jurisprudence, Consensus
  • Shamsi Vaghefzadeh, Parviz Lakzaeeyan Fakoor, Amir Omrani Sardoo Pages 158-176
    All methods and rules that exist in divine activities and based on them, all mankind and universe affairs are expedienced, are called divine custom.All universe phenomena are adjudged to these fixed rules and unchangeddivine customs. In another explanation, God has certain methods in the universe, and never performs things outside this methods. In all parts of Quran, studying divine customs, and the fate of previous nation are emphasized, that itself manifests the performance of these methods in all era and among all tribes.The contents of the verses about divine customs are different. Some of these verses point to the origin of divine customs, some points to their proofs and some points to the definition of the divine customs.
    Keywords: Divine Custom, The Quran, Divine Activities, QuranicLesson