فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 17 (بهار 1393)

فصلنامه مطالعات قرآنی
پیاپی 17 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سوسن آل رسول، مریم سادات صدر صفحات 9-26
    خداوند متعال نعمت بینایی را به انسان عطا نمود و مبصرات بسیاری در مسیر زندگی وی قرار داد تا به وسیله درک آن ها هدایت یابد. از منظر قرآن، انسان فقط از آن جهت که صاحب چشم است بصیر خوانده نمی شود، بلکه تفاوت عمیقی بین بصر با بصیرت وجود دارد. در واقع بصیرت نوعی درک عمیق از مبصرات است که همگان صاحب آن نمی گردند مگر آنان که از نشانه ها عبرت گرفته و اهل تذکر، ایمان و یقین باشند. مقاله حاضر به منظور شناخت بصیرت و منابع و راهکارهایی که آیات قرآن برای کسب بصیرت معرفی می کند، به تحلیل توصیفی موارد و مصادیق مذکور با عنایت به تفاوت آن با بصر و مراتب بصیرت در دنیا و صاحبان بصیرت، در آموزه های قرآن پرداخته است.
    کلیدواژگان: قرآن، بصر، بصیرت، بصائر، اولو الابصار
  • رمضان رضایی، یدالله رفیعی صفحات 27-46
    در دوره جاهلی اعراب آداب و اندیشه های عجیب و غریبی داشتند. اسلام بیشتر این آداب و اندیشه ها را از آنجا که در اساس ناسازگار و مغایر با وحی و سنت الهی بود مردود شمرد، اما برخی از آن ها را با تغییرات و اصلاحاتی در شکل و جوهر پذیرفت و موفق شد که از آن ها اندیشه های اخلاقی متعالی ای بسازد. در این میان واژگان در انتقال این اصلاحات و تغییر مفاهیم نقش ارزنده ای را ایفا کردند. این مقاله با این فرض که معنای شجاعت جاهلی با معنای قرآنی آن یکی است به تبیین مقایسه ای مفهوم شجاعت در قرآن و فرهنگ جاهلی می پردازد، که حوزه معنایی وسیعی داشته و در انتقال معنای نسخ یک فرهنگ و ایجاد فرهنگی متعالی موثر بوده و معنای والای اخلاقی را بازگو می کند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، شعر عربی، سنت، جنگ، جاهلیت، اسلام
  • محمود آقاجانی، نادعلی عاشوری، احمد عابدینی، محمدعلی حیدری صفحات 47-65
    هدف این پژوهش ارائه روشی برای محاسبه دیه در عصر حاضر است. آیه 92 سوره نساء با توجه به شان نزول آن و تفسیر مفسران، بر اصل تشریع و پرداخت دیه دلالت دارد، و مقدار آن در هر زمانی پس از ملاحظه مصالح جامعه و «مجنی علیه» توسط حاکم اسلامی اعلام می شود. در صدر اسلام امور ششگانه دیه مورد تایید قرار گرفت، اما اغلب تقدیرات شرعی، در زمان های گذشته، با شتر، درهم و دینار صورت می گرفت، اما در حال حاضر که معادله و نسبت ارزشی این دو نقد، تغییر یافته است دیگر نمی توان مقادیر مشخص شده از درهم را مستقل از دینار در نظر گرفت و آن را ملاک دیه قرار داد؛ ولی به نظر می رسد که در عصر حاضر تنها نقود مبنای اخذ دیه قرار گیرد و شواهدی نیز از روایات در این پژوهش نقل شد.
    کلیدواژگان: دیه، جنایت، محاسبه، فقه اسلامی
  • ماه نظری صفحات 67-82
    تجلی قرآن و حدیث در سروده های پارسی گویان سده های سوم و چهارم چندان گسترده نبود و دوران اولیه خود را می گذراند. مضامین ادبی در آن عصر، بیش تر بر محور مدح و ستایش، عشق، تغزل سرایی می چرخید تا این که بلوغ و تحول شعر فارسی با سنایی آغاز شد و بازتاب انوار آیات قرآنی، احادیث، معارف دینی، تفکرات عرفانی و معانی دلپذیر را با قداستی ژرف جایگزین ستایش های مبالغه آمیز گردانید. حکیم سنایی معارف، معانی و احکام دلپذیر آیات و احادیث را با بیانی شیوا به گوش دل و جان رساند. این حرمت و تبرک با استناد و استشهاد از آیات و احادیث در شعر فارسی گسترشی روزافرزون یافت تا سرانجام در سده هفتم و هشتم به ویژه در «مثنوی» مولانا به اوج خود رسید. در این مقاله بر آن هستیم که اثرپذیری واژگانی، گزاره ای، گزارشی، الهامی و بنیادی، تاویلی، تطبیقی، تصویری، چندسویه حدیث را در دیوان سنایی مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: اثرپذیری معنایی، قرآن، حدیث، اقوال، سنایی
  • عبدالمجید طالب تاش، جواد فروغی صفحات 83-99
    چهل و هفتمین آیه از سوره ذاریات به چگونگی پیدایش فضا و جهان گستری خداوند تصریح دارد، و آیه یازده سوره فصلت شکل پرداختن خداوند به آسمان ها را بیان می کند. مساله گسترش جهان از آغاز تا انجام که مورد اشاره قرآن کریم است، مساله ای است که دانشمندان علم نجوم در کشفیات جدید خود به آن دست یافته اند. یافته های جدید حاکی از آن است که در بازه زمانی ادامه داری که از لحظه پیدایش آغاز شده، کهکشان ها با سرعت فوق العاده ای در حال دورشدن از یکدیگر هستند. در این نوشتار ترجمه ها و تفسیرهای عالمان دینی از آیه چهل و هفت سوره ذاریات را بررسی کرده ایم و معنا و مفهوم آیه و ظهور معنایی آن بر پایه واژگان آیه را مورد مداقه قرار داده ایم؛ سپس با کشفیات جدید علمی مطابقت داده ایم. روشن شد که معنای آیه با کشفیات جدید درباره فضا هماهنگی دارد.
    کلیدواژگان: آیات علمی، گسترش جهان، آغاز پیدایش، دانش بشری، ترجمه و تفسیر قرآن
  • امان الله علیمرادی، سید جلال الدین آل طه مکی صفحات 101-125
    در گزینش قضات معمولا شرایط و ویژگی های خاصی در نظر گرفته شده، و سخت گیری های زیادی مبذول می گردد. با این وجود قضات نیز از جنس بشر بوده و خطا و تقصیر در عمل آن ها امری پذیرفتنی است و چه بسا در اثر عمل آن ها ممکن است خسارت جبران ناپذیری به بار آید. قانونگذار به صراحت در اصل 171 قانون اساسی مسئولیت شخصی قضات را اعلام و به دنبال آن در قوانین دیگر، از جمله ماده 58 قانون مجازات اسلامی تقریبا مفاد اصلی مذکور را تکرار نموده است. در این مقاله ضمن بررسی انواع خسارت ناشی از آراء قاضی به چگونگی جبران خسارت ناشی و مبانی قرآنی و روایی از این آراء پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، حقوق، مسئولیت مدنی، قاضی، مسئولیت قاضی
  • ابوالقاسم رادفر صفحات 127-139
    قرآن جلوه ای از عظمت پروردگار است و معجزه ای جاویدان و دلیلی صادق و تاریخی محکم و استوار و صحیح و منطقی، گواهی راستین از حقایق و نعمتی والا و دریایی بی نهایت و سرشار از همه خوبی ها و راهنمایی ها. حاوی نکات و حکم فراوان آن هم بیش تر در قالب قصه ها و عبارات نکته آموز و کلمات قصار. همراه کردن آیات با قصه ها که آن را از حکمت بالایی برخوردار کرده است و آن این است که مضامین قرآنی و انسان ساز با قصه هایی ملموس از اقوام گذشته و تجربه های پیشینیان به نحو صحیح به دست ما برسد تا از محتوای آموزشی و اندرزی آن بهره مند شویم. ما در اینجا در صدد ارزیابی و مقایسه آن ها هستیم تا بیش تر به جایگاه و اهمیت قرآن پی ببریم و دریابیم که متن قرآن در طول تاریخ دستخوش تحریف و دگرگونی نشده است.
    کلیدواژگان: قرآن، تورات، کتب آسمانی، قصه قرآنی
  • نظام الدین نوری صفحات 141-155
    آب دریا اگر نتوان کشید / هم به قدر تشنگی بتوان چشید
    مرحوم دکتر امیر محمود انوار سترگ مرد ادبیات هم در تاریخ ادب فارسی و هم درتاریخ ادب عرب به مثابه دریایی بود که هر کس به قدر درک و خواسته اش می تواند از آب زلال دریای علم اش سیراب شود. وی هم در شعر فارسی و هم در شعر عرب تبحری کامل داشته و در همه حال نسبت به پیامبر(ص) و ائمه اطهار ارادت ویژه ای را ابراز می کرده است. وی خدا را از راه محبت پرستش می کرد نه به امید ثواب و نه از ترس عقاب، بلکه عارفی بود که محبت خدا را در دلش جایگزین کرده بود. مرحوم تقریبا تمام ائمه و به علاوه چند تن دیگر که از این طایفه را یا به صورت قصیده یا غزل سروده و یا به صورت تک بیتی در خلال دیگر سروده هایش آورده است. بهترین نمونه آن را می توان در قصیده ای طولانی به نام «سلطان عشق» که در توصیف امام حسین سروده است مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: خدا، پیامبر، ائمه، عرفان، دکتر امیر محمود انوار
  • مهدی ممتحن، فاطمه قربانی صفحات 157-172
    مولانا حیوانات و حکایت های آن ها را برای بیان و تعلیم آموزه های اخلاقی، فلسفی و عرفانی هنرمندانه از دل شعر، تمثیل و رمز تصاویر زیبا و نغز می آفریند و کلام خود را در کمال زیبایی به نمایش می گذارد، و از کنایات، ضرب المثل ها و باورهای عامیانه مربوط به هر حیوان در بیان این آموزه ها استفاده می کند. بر همین اساس مقاله حاضر با عنوان بررسی تطبیقی دو حیوان عنکبوت و زنبور عسل در قرآن و «مثنوی» را مورد بررسی قرار داده ایم.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، زنبورعسل، عنکبوت، قرآن، مثنوی
|
  • Sousan Alerasoul, Maryamsadat Sadr Pages 9-26
    God has given the blessing of vision to human being and placed a lot of attractions and worth seeing in his way in order to guide to his perfection by means of them. In the view of Quran human doesn’t call clear-sighted not only because of having eyes but also because insight is a kind of deep understanding of attractions that not everyone can get it. This article has searched to understand the factors and the sources which caused the insight and in the other word the ways that the verses of Quran introduce to gain the insight, and also searched about the descriptive analysis of mentioned cases by the grant of order of insight in the world and the one who has insight. Jargon: Insight, Those having insight, Order of insight.
    Keywords: Quran, Eye, Basira, insight, ololabsar, degrees of basira
  • Ramazan Rezaei, Yadollah Rafiei Pages 27-46
    Arabs had strange thoughts and traditions in Pre-Islamic period. Islam nullified many of these traditions and thoughts which were basically incompatible and inconsistent with divine revelation. However, Islam accepted some of them by making some changes and reforms and also it became successful to make exalted moral thoughts from them. On the other hand, the main goal of Prophetic mission (Besat) is very apparent in the prophet,s statements who stated that he had been sent on a mission to complete the moral favours. In this articla, we compare some words which have extensive semantical scopes, affect in transfering the concept of abrogation of a culture, creat an exalted culture and also recount the exalted moral concepts.
    Keywords: Qoran, Semantics, Ethics, Islam, Jahiliyyat
  • Mahmood Aghajani, Nadali Ashouri, Ahmad Abedini, Mohammad Ali Heydari Pages 47-65
    This research aims to present a method for blood money’s (Diyah) calculation and pricing in the current era. Verse 92 of surah Nesa and its revelation bespeaks of the principal of Sharia and paying the Diyah. Diyah’s amount is determined at any time after reconsideration of societies’ and the victim’s interests by the Islamic ruler. In early Islam, the six main affairs of Diyah were confirmed, although most of religious judicial fines in the past were based on the Camel, Dirham and Dinar and when determining Dirham and Dinar, narrations and therefore it seems that in the current era, it is only cash that is the basis for getting the Diyah. This research also benefits from religious quotations and narrations.
    Keywords: Diyah, crime, calculation, Islamic Jurisprudence
  • Mah Nazari Pages 67-82
    Expression Vhdys Quran in Persian poetry Guiana third and fourth centuries was so vast that he spent his early History and traditions. Literary Themes in the evening, mostly on Vstaysh praise, love, lyricism lyricism spun centered until the maturity of Persian poetry Vthvl Senate began and reflected lights Quran, Hadith, religious, mystical thought Vmany pleasant, with deep sanctity replaced Stayshhay Myzgrdanyd overrated. Hakim Sanai education, meaning the Vahadys Dlpzyrayat Rules, stating she would listen to John's heart. citing the sanctity Vtbrk Vastshhad, Vahadys verses in Persian poetry in expanding Afrzvn Tasranjam eighth in the seventheen century, specially Maulana Drmsnvy peaked. In this paper, we work on flexible terms, statement, report, Vbnyady inspiration,basic and interpretation, adaptation, video, multi-sided hadith Drdyvan Anonymous, examined.
  • Abdolmajid Talebtash, Javad Forooghi Pages 83-99
    47th verse of the Surah Zariat addresses the way of emergence and continuous development of the universe and its expansion and 11th verse of Surah Foselat explains the model of creating the heavens by the God. The superficial difference of this verse with the scientific findings at the age of Revelation and even after the Ptolemy domination the Galaxies are moving apart from each other in extraordinary speed. This paper studies the translations and interpretations of the 47th verse of the Surah Zariat by the religious scholars, examines the meaning of the verse and compares it with the recent scientific discoveries. It was concluded that the meaning of the verse consists with the new discoveries on universe.
    Keywords: scientific verse, expansion of the universe, beginning of the emergence, human science, translation, interpretation of the Quran
  • Amanullah Alimoradi, Seyyed Jalaluddin Al Taha Makki Pages 101-125
    Despite the conditions and strict regulations governing verdicts issued by judges, there is the possibility of mistakes, misunderstanding and errors from them and subsequently causing damages to the parties. The personal responsibility of judges has been expressed in principle 171 of Iranian Constitution and in other laws such as Article 58 of the Islamic penal code. If the judge, who caused damages by its wrong judgment, is at fault, he has the personal responsibility for damages, and recovery for damages against him can be claimed through the disciplinary court of Judges. But if there is no fault on behalf of the judge, the responsibility for damages is on the government. This article is mainly concerns with base and origin of the responsibility of judges in case of erroneous judgments in Quran and tradition. Furthermore the various types of damages arisen from a mistaken judgment and the legal procedure for recovery of damages shall be studied.
    Keywords: Quran, Hadith, Rights, Civil Liability, Judge, responsibility of judge
  • Abolghasem Radfar Pages 127-139
    Manifestation of the glory of God and the miracle of the Quran is eternal and true historical reason firmly and correctly and reasonably, certified true facts and sublime luxury and infinite sea, full of all good things and tips. Merits and it is more abundant in the form of sentences and phrases informative stories and aphorisms. The story starts with the revelations that it has a high Wisdom And that the contents of the Quran and Ansansaz with real stories and experiences of past peoples ancestors correctly reaches us so we can benefit from educational content and advice. Were trying to compare them to further explore the role and importance of the Quran And understand the text and change the course of history has been distorted.
    Keywords: Quran, Torah, Bible, Koran story
  • Nezamuddin Noori Pages 141-155
    Late doctor Amir Mahmoud Anwar Strgmrd literature on the history of Persian and Arabic literature as the sea so that everyone can understand the appeal of clear water of the sea to feed him. His poetry in Persian and Arabic poetry full mastery at all times to the Prophet and Imams have had to express a special devotion . He did not worship God through love and the hope of reward or fear of punishment, but a mystic who had replaced God's love in his heart. Late almost all the saints, as well as several others of the tribe or poem or song lyric Or a single bit within the songs themselves have. The best example of this can be seen in a long elegiac called "King of Love" is written in the description of Imam Hussein.
    Keywords: God, Prophets, saints, mystics, doctor Amir Mahmoud Anwar
  • Mehdi Momtahen, Fatemeh Ghorbani Pages 157-172
    Maulana animals and their tales to tell And teach the doctrine of moral, philosophical and mystical art of the poem, Analogy, password and wish to create beautiful images and words in a beautiful park exhibits, and the Kenai, proverbs and folk beliefs about each animal uses to express this doctrine. Accordingly, the present paper a comparative study of two pet spiders and bees have studied the Quran and the Masnavi.
    Keywords: educational literature, bees, spider, Qran, Masnavi