فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 26 (تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات قرآنی
پیاپی 26 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی مطوری، هدیه مسعودی صدر صفحات 9-28
    آیات قرآن از لحظات آغازین نزولشان، مشتاقان وحی را هدایت گر و رهنمون بودند. مردم هم عصر پیامبر(ص) در دریافت معنی آیات قرآن مشکل چندانی نداشتند، اما پس از گسترش اسلام و رسیدن قرآن به دست مسلمانانی که با زبان عربی و فرهنگ و فضای عصر نزول آیات که فرهنگ و موقعیت آن زمان جزیره العرب بود بیگانه بودند، ضرورت ترجمه قرآن به زبان مورد نیاز آنان مطرح شد. برای ترجمه قرآن به زبان های دیگر علاوه بر احاطه بر زبان عربی آگاهی از فرهنگ و فضای نزول آیات نیز لازم بود، زیرا محتوای آیات، با حوادث، وقایع و نیازمندی های گوناگون ارتباط کامل دارد و همه شرایط حاکم بر نزول وحی در تکوین آن تاثیر داشته است. در خصوص قرینه بافت موقعیت این سوالات مطرح می شود که چرا در فهم و ترجمه آیات قرآن باید به قرینه بافت توجه کرد؟ توجه به این قرینه چه نقشی در دستیابی به ترجمه مطلوب از آیات قرآن دارد؟ در پژوهش حاضر که به روش کتابخانه ای تدوین شده است، قرینه بافت موقعیت و نقش آن در ترجمه قرآن بررسی، و ضرورت توجه مترجم به بافت موقعیت در ترجمه قرآن تبیین شده است.
    کلیدواژگان: ترجمه، آیات قرآن، بافت، زبان مبدا، زبان مقصد
  • سیدمهدی لطفی، زهرا هاشمی صفحات 29-54
    طبقه بندی موضوعات قرآنی، از جمله دغدغه های مستشرقان بوده است که ژول لابوم به عنوان فردی اثرگذار در این حوزه، طبقه بندی خود را در هیجده باب اعمال کرده است. طبقه بندی وی متاثر از انگیزه های علمی و عملی هم چون دستیابی به بانکی جامع از موضوعات قرآنی و پاسخ گویی به نیاز مخاطبان است. همچنین وی در طبقه بندی خود مبانی و اصول خاص خود را در نظر داشته است. از جمله مبانی و اصول مورد استفاده وی می توان به وحیانی بودن قرآن، توجه به مطلق منابع اسلامی و عدم طبقه بندی آن ها، نادیده گرفتن مبنای روایات و عدم رجوع به اسناد تاریخی مسلم، رویکرد تاریخی به جهان آفرینش و توجه به جلوه همبستگی مذهبی در قالب عبادات اسلامی اشاره کرد. مقاله حاضر با در نظر گرفتن انگیزه های ژول لابوم به دنبال دستیابی به مبانی و اصول طبقه بندی وی در جهت تبیین و فهم بهتر این اثر است.
    کلیدواژگان: قرآن، طبقه بندی، مستشرقان، ژول لابوم، تفصیل الآیات
  • امیرحمزه سالاری، زهرا بیگ زاده صفحات 55-74
    حفظ جان و تمامیت انسان از دیرباز مورد توجه بشر بوده و عقوبات شدید، لا یتغیر و کاملا جدی را برای متجاوزان به تمامیت جسمانی انسان در نظر گرفته اند.دین اسلام که به عنوان آخرین و کامل ترین ادیان، از سوی خداوند برای هدایت بشر و ایجاد زندگی مطلوب و توام با آرامش، امنیت و عدالت فرستاده شده، به این نکته مهم توجه داشته و بارها بر آن تاکید کرده است. مثلا در آیه 32 مائده به قتل عمد و سزای آن، که قصاص می باشد، به صراحت اشاره می کند. در تحقیق حاضر به بررسی ظرافت های بلاغی تربیتی آیه 32 سوره مائده در پیشگیری از وقوع جرم قتل عمد پرداخته شده است. در این آیه خداوند می فرماید: ﴿من قتل نفسا بغیر نفس اوفساد فی الارض فکانما قتل الناس جمیعا﴾. در این آیه نفس در برابر نفس یا به سخنی دیگر آدمی در برابر آدمی قرار گرفته و کشتن هر آدمی را در حکم کشتن همه مردم(الناس) شناخته است. در این آیه هیچ قیدی از دین و مذهب برای قاتل و مقتول بیان نشده است که بتوان از آن شرط مسلمان بودن یا مسلمان نبودن را استنباط کرد.
    کلیدواژگان: قرآن، آیه 32 مائده، ظرافت های بلاغی تربیتی، قتل عمد
  • محمدتقی بیگلر صفحات 75-95
    یکی از راهکارهای شناخت ارزش ها و ضدارزش های اجتماعی، بررسی آثار ادبی تاثیرگذار در اندیشه ها و باورهای نسل های گوناگون در دوره های مختلف تاریخی است. «مثنوی معنوی» مولانا حاوی گرایش های ارزشی و آیینه ارزش های فرهنگی و اجتماعی روزگار خود است که هنوز هم تاثیرگذاری ژرف آن بر چشم انداز فکری قشرهای مختلف جامعه آشکار است. «گناه» از دیدگاه مولوی عبارت است از خضوع اراده انسانی در برابر شهوات پست نفسانی در جایی که راه برای کار نیک گشوده است. این پژوهش عمدتا به منظور شناخت ضدارزش های اجتماعی برخاسته از قرآن کریم و «مثنوی معنوی» و بررسی کارکرد آن ها در جهان اجتماعی امروز است. روش اجرای این پژوهش، تحلیل محتوایی کیفی در آموزه های انسانی و اجتماعی مولوی بوده است. در منظومه فکری مولوی گناه «حرص و طمع» بیش تر مورد نقد و نکوهش قرار دارد و آن را مایه رنج و آزار و شقاوت دنیوی و اخروی انسان معرفی نموده است. همان گونه که «نفس اماره» در جای جای قرآن کریم به عنوان عامل بازدارنده تعالی روحانی انسان معرفی شده است.
    کلیدواژگان: مثنوی معنوی، نفس اماره، ضدارزش ها، گناه، جلوه های گناه
  • رضا موسی آبادی، بتول فخر اسلام صفحات 97-113
    شعر سعدی چشم انداز پند و پیام های گوناگونی است که هر یک به تنهایی جلوه ای از بینش منحصربه فرد وی نسبت به دنیای پیرامونش می باشد؛ آنگونه که می توان قلمرو مفاهیم و مولفه های اخلاقی را در پیام های زیبا و ژرف وی به خوبی مشاهده کرد. از آنجا که در دل هر پندی، پیامی نهفته است، شاعر شیرین سخن بر آن بوده است که مخاطب خود را به گونه ای به سوی افق های رشد و پویایی رهنمون سازد و به همین جهت بسیاری از آموزه های اخلاقی سعدی را می توان آیین نامه ای برای بهتر زیستن در نظر گرفت. آنچه در این مجموعه گرد آمده است بررسی مهم ترین آموزه های اخلاقی در «کلیات سعدی» و شناساندن دغدغه های ذهنی و فکری شیخ اجل که از چهره های جاویدان در قلمرو اخلاق شعر گذشته فارسی نیز به شمار می آید می باشد.
    کلیدواژگان: سعدی، پند و اندرز، اندیشه های دینی، مضامین تعلیمی
  • فریبا شریفیان صفحات 115-125
    با بررسی ریشه شناختی واژه نماز در ایران و تاریخ کاربرد آن می توان به اهمیت این فریضه به عنوان فعلی عبادی در میان ایرانیان پی برد. واژه نماز در اصل از ریشه هندو اروپایی nem به معنای تعظیم کردن آمده است. نماز در اوستا به صورت اسم خنثی از ماده nəmah که در اصل از اسم خنثی námas در سنسکریت به معنای تعظیم، کرنش گرفته شده که همراه با ریشه kṛi فعل نماز کردن در مفهوم سر تعظیم فرودآوردن، احترام کردن است. این فعل در اوستا از صورت ماده اسمی مذکور در وجوه مختلف ساخته شده است. در زبان های ایرانی میانه شرقی و غربی واژه نماز در متون بجامانده از این دوران به کار رفته است. واژه نماز در این متون گاه نشانگر ادای احترام فرودستان به مقامات فرادستی و گاه به عنوان فعل عبادی بیانگر رکوع و خضوع بندگی در برابر پرودگار بوده است.
    کلیدواژگان: نماز، اوستا، سنسکریت، فارسی میانه ساسانی، فارسی میانه اشکانی، ختن
  • قدرت الله خیاطیان، سمیه خادمی صفحات 127-148
    یکی از روش های تفسیر قرآن، روش تفسیر عرفانی است. عرفا اغلب بر تفسیر انفسی آیات بیش تر از جنبه آفاقی توجه نموده و بر باطن و معنای درونی قرآن بسیار تاکید کرده اند. یکی از تفسیرهای عرفانی مهم قرن چهاردهم، تفسیر «بیان السعاده فی مقامات العباده» متعلق به سلطان محمد گنابادی(سلطان علیشاه) است. این تفسیر، دارای جنبه های فقهی، کلامی، فلسفی و عرفانی است. با توجه به اینکه بیش تر تفاسیر عرفانی، متعلق به عرفای اهل تسنن اند و از این جهت که تفسیر «بیان السعاده» تفسیری عرفانی با عقاید شیعی است، مناسب می نماید که ویژگی ها، روش شناسی و مطالب مهم عرفانی مطرح شده در آن مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تفسیر عرفانی، سلطان علیشاه، بیان السعاده فی مقامات العباده، جهان شناسی عرفانی
|
  • Ali Matouri, Hediyeh Masoudi Sadr Pages 9-28
    Quran verses have always been guides and leaders to revelation eagers. The people of Muhammad era didnt face difficulty in verses meaning reception and understanding but by passing time and reaching Quran to the ones who were not familiar with Arabic Language and culture, the need to translation of Quran were felt. In order to translate Holy Quran to other languages, familiarity and expertise with their cultures and situations were necessary; because there were relationship between the verses content and the events, occasions and situations. Also this question rises that why the location should be paid attention in translations? What is the outcome of paying attention to this? The present paper – which has been done in library research method – the locations and their role in Quran translation has been surveyed and studied.
    Keywords: translation, Quran verses, target language, source language
  • Seyyed Mahdi Lotfi, Zahra Hashemi Pages 29-54
    Quranic subject's classification was Easterns concern which Jull La Baume – as an effective scholar in this field – presented his classification in eighteen levels. His classification is affected by scientific and operational motivations such as availability to Quranic subjects. He also considered his special principles and ideologies such as Quran's revelation, paying attention to Islamic sources and their declassification, ignoring the traditions and not referring to the definite historical documents. The present article seeks to achieve Jull La Baume's classification principles by considering his motivations in order to a better understanding and expression.
    Keywords: Quran, classification, Easterns, Jull La Baume
  • Amir Hamzeh Salari, Zahra Beig Zadeh Pages 55-74
    Physically safety of human being has always been paid attention by mankind, thus hard torture and unchangeable punishment for murderers and the violators to human bodies. Islam – which is last and the most complete religion – has been sent for human being in order to guide and create him a safe, calm and justly and frequently emphasized it. For instance 32 verse of Maedeh Surah obviously points the murder and its punishment: Nemesis. The present article studies the rhetorical fineness of 32 verse of Maedeh surah which is about preventing murder. There is no footprint of any religions for the murderer or the murdered. The punishment is the same for all religions; Muslim or non – Muslim.
    Keywords: Quran, 32 verse, rhetorical educational fineness, murderer
  • Mohammad Taqi Biglar Pages 75-95
    One of the solutions to recognize the social values and anti-values is to study the effective literary works on thoughts and different generations’ beliefs in different eras. Molana’s Mathnavi contains valuable tendencies and is the mirror of cultural and social values which its effect on different levels of the society is obvious and concrete. Guilt is to obey humanistic superego for concupiscence. The present paper is to know the social values and the anti-values by Quran and Molana’s Mathnavi and their application in today’s lives. The method is qualitative content analysis in people’s learnings and society. From Molana’s point of view “greed and gluttony” has been ignored more than others and is known as human’s persecution and oppression.
    Keywords: Mathnavi, superego, anti-values, guilt
  • Reza Mousa Abadi, Batoul Fakhr Eslam Pages 97-113
    Sa’adi’s poetry is the perspective of different advises and messages in which each is the manifestation of a unique insight of the environment around in a way that the territory of the ethical concepts and elements can be seen in his enjoyable messages. The mellifluous poet intended to guide his audience or reader to improvement and upgrading in order to experience a better life. The present article plans to study the most important ethical doctrine and introducing them.
    Keywords: Saadi, advice, counsel, religious thoughts, educational concepts
  • Fariba Sharifian Pages 115-125
    The importance of pray could be understood as a religious duty by studying its morphophonemic in Iran and its application. The word pray is derived from the stem “nem” meaning bowing in Indo-European language. Praying in Avesta means bowing and respecting in Sanskrit. This comes as noun in Avesta in different aspects. The word pray sometimes presents respecting and sometimes means bowing and kneeling in front of Lord.
    Keywords: pray, Avesta, Sanskrit, Sasani Persian, Ashkani Persian
  • Ghodratollah Khayatiyan, Somayeh Khademi Pages 127-148
    One of the methods of Quran Interpretation is the mystical interpretation. The myths have paid attention to the deep structure and meaning of the Quran verses. One of the important interpretations of fourteenth century is Bayan Al Saadat Fi Maqamat Al Ebadat interpretation by Soltan Mohammad Gonabadi (Soltan Alishah). This interpretation is of different aspects such as verbal, philosophical and mystical. Although most of the interpretations are by Sunnites, Bayan Al Saadat Fi Maqamat Al Ebadat is by Shia and its methodology and important mystical points are studied in the present article.
    Keywords: mystical interpretation, Soltan Alishah, Bayan Al Saadat Fi Maqamat Al Ebadat, mystical ideology