فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 9 (بهار 1391)

فصلنامه مطالعات قرآنی
پیاپی 9 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا آرام صفحات 11-33
    در میان تفاسیر قرآن، « المیزان» اثر گرانقدر علامه معاصر طباطبایی، ب ی تردید یکی ، از بهترین تفاسیر ترتیبی قرآن است که هرچند روش تفسیری آن مبتنی بر تقسیر قرآن به قرآن است، اما استناد به منابع حدیثی فریقین در تفسیر قرآن و بالاخص در تبیین مقام والای اهل البیت پیامبر (ع)، این تفسیر را از صرف فقط تفسیر قرآن به قرآن بودن خارج کرده و از جهت تکیه بر روایات و استفاده از منابع حدیثی، آن را به عنوان میزان و الگو در تفسیر قرآن مطرح کرده است. بر همین مبنا، این پژوهش بر آن است تا جایگاه و فضایل توضیح داده، « المیزان » اهل البیت را با تکیه بر آرا و اندیشه های علامه طباطبایی در کیفیت و چگونگی آن را مورد پژوهش قرار دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، احادیث، اهل بیت، تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، تفاسیر قرآن
  • سوسن آل رسول، پروین بردابرد صفحات 35-59
    مفهوم شناسی واژگان قرآنی از دانش هایی است که پرداختن به آن با شیوه صحیح « عبرت » علمی می تواند در علوم قرآنی و تفسیر، بسیار راه گشا باشد. به این منظور واژه را، که در قرآن کریم و روایات معصومین:، بسیار به کار برده شده است، گزینش کردیم. علت این انتخاب نیز فرمان خداوند با الفاظ و عبارات متفاوت به مردم است. دقت و تاملی که در آیات قرآن نهفته شده و تنها با عبرت گرفتن از آنها آشکار می شود و بر دل خردمندان نقش می بندد. مقاله حاضر، حاصل تحقیقی است بر این واژه که علاوه بر استخراج معنای آن از کتب لغت عربی و قرآنی، حوزه معنایی آن در واژگان نظیرش و نحوه کاربرد آن در سیاق آیات مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قرآن، علوم قرآنی، مفهوم شناسی، عبرت، اعتبار، تامل
  • مهدی شریعتی، نسرین زارع صفحات 51-65
    « راز » و معادل آن « سر » از عمده مسائلی است که در ادبیات عرفانی بدان پرداخته ی است که مولوی بدون مقدمه بدان « راز » « نی » ،« مثنوی معنوی » شده است. در به صورت مجزا در هیچ کدام از مقامات هفت گانه طریقت یا « راز » می پردازد. اگرچه کلمه هیچ کدام از حالات ده گانه ذکر نشده است، آنچه از فحوای کلام عارفان برمی آید، نماینده از شرایط مهم سیر و سلوک به حساب م یآید. سنایی « رازداری » و « رازدانی » آن است که اشاراتی دارد « رازداری » و« رازدانی » ،« راز » به عنوان پیشگام و پیشوای عطار و مولانا به چگونه دریافت های شهودی « حکیم پرد های » که نشان می دهد که به قول مولانا، این خویش را در قالب شعر سامان داده و ابیات عرفانی را غنا بخشیده است.
    کلیدواژگان: راز، سر، رازدانی، رازداری، عالم غیب، قرآن، نهج البلاغه، سنایی
  • مهدی ممتحن، اختر سلطانی، مریم خسروانی صفحات 67-88
    درباره ی عهدی که خدا با بندگان خود بسته نظرات مختلفی وجود دارد. روایات را تایید کرده؛ همچنین خروج ذریه ی آدم در عالم ذر « عهد الست » ،: معصومین و گرفتن پیمان از آنان توسط خداوند بر ربوبیت و نبوت و امامت مشخص شده است؛ حتی مکان آن در روایت نیز معین شده است. با اتکا به روایات متواتر و محکم به عنوان مسلمان تابع شریعت، هیچ شکی در صحت و اصالت عهد الست وجود ندارد؛ اما گروهی بر این عقیده اند که آیه ی الست، جنبه ی تمثیل دارد. گروهی دیگر نیز قائل به اخذ پیمان از ارواح بشر در عالم مثال (عالم ذر) هستند. این مقاله به معنای واژگانی و اصطلاحی عهد، آیات و روایات مربوط به آن و بررسی و تحلیل دلایل هر دو گروه می پردازد.
    کلیدواژگان: قرآن، عهد الست، میثاق، آیات و روایات، ارواح بشر
  • لیلا قاسمی، باب الله محمدی صفحات 89-108
    مقاله حاضر به بحث پیرامون معانی در قرآن کریم م یپردازد. در این مقاله « فتنه » به عناوین فرعی همچون « فتنه » ، با توجه به آیات قرآن « فتنه » پس از تعریف لغوی کلمه آزمایش و امتحان الهی، عذاب الهی، شرک به خدا، جنون و دیوانگی، آزار و اذیت مومنان، ضعف و ظلم پذیری (مسلط شدن ظالم بر مومن) ، فساد بزرگ، گمراهی، فریب دادن (فریفتن)، معذرت خواستن و عذرخواهی، تقسیم شده است. آنگاه در هر عنوان آیات مربوط به آن با توجه به تفاسیر و تا حدودی با استفاده از روایات، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. مهم ترین وسیله آزمایش و فتنه برای انسان، اموال و اولاد وی است؛ چرا که دلبستگی انسان به این دو بیش از هر چیز دیگر است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، فتنه، روایات، تفاسیر، امتحان الهی، عذاب الهی
  • سید محمدرضا طلاکش، مهدی جمالی نژاد، جمال محمدی صفحات 109-123
    امروزه در جهان اسلام، اهالی شهرها بیشتر مسلمان هستند. اختلاف طبقاتی شدید، آسیب های اجتماعی، آشفتگی جوامع و نظایر آن ها نیز حاکی از این موضوع است. این موضوع به خاطر عدم بکارگیری مبانی ناب اسلامی و همچنین احاطه فرهنگ غرب بر زندگی مسلمانان است. دین اسلام دارای اصولی است که مبنای هر حرکتی در جهان که می توانند به « نبوت، امامت، عدل، توحید و معاد » اسلام است. این اصول عبارتند از منظور دستیابی به چهارچوبی مطمئن بکار گرفته شوند؛ در حالی که در شهرهای جهان اسلام امروزی، اصول برنامه ریزی شهری بیشتر از فرهنگ غربی مشتق می شود.
    کلیدواژگان: فلسفه شهر اسلامی، شهر مسلمان نشین، برنامه ریزی شهری
  • محمدعلی مهدوی راد، مهدی عبداللهی پور صفحات 125-135
    بیگمان یکی از مهمترین نیازهای آدمی، نیاز به رزق و روزی است؛ به همین دلیل، خدای سبحان، که به همه چیز آگاه است، روز یرسانی را عهده دار شده و در قرآن کریم تضمین روز ی ها را وعده داده است؛ از سوی دیگر، درنگ در زندگی نزدیکان و دیگر ه منوعا نمان، این حقیقت را آشکار م، که گون های نابرابری در میزان بهره مندی از روزی میان آنها وجود دارد؛ مساله ای که ناشناخته ماندن فلسفه وجودی آن، تردیدها و شبهه هایی را در ذهن برخی ایجاد کرده و لرزش پایه های ایمان به عدل الهی را در این گروه سبب شده است. در این نوشتار، افزون بر بیان مفهوم رزق و ارائه تفسیر صحیح از آموزه وعده تکفل روزی ها، فلسفه گونه گونی روزی ها و سازگاری این مقوله با عدالت الهی بررسی شده و سرانجام، حکمت عدم افاضه روزی مبسوط بر همگان از جانب خداوند واکاوی شده است.
    کلیدواژگان: رزق، تفاوت، گون هگونی، عدالت، حکمت، مصلحت
  • دل آرا نعمتی پیرعلی، غلامرضا عباسی ولدی صفحات 136-160
    آموزه های اخلاقی مورد نیاز برای تکامل انسان، به واسطه ی حاملان وحی در اختیار انسان قرار گرفته و مهم ترین قوانین آن در کتابهای آسمانی ادیان عرضه شده است. مراجعه به کتب آسمانی و مطالعه تطبیقی تعالیم اخلاقی آن ها به منظور اثبات این مطلب، که ادیان در طول یکدیگرند و کامل ترین دین، کامل ترین تعالیم را ارائه داده است ضروری است. نظام اخلاقی دو دین اسلام و مسیحیت بر جهان بینی الهی استوار است. اشتراکات اخلاقی موجود در اناجیل اربعه و قرآن کریم نشانگر صدور آموزه های اخلاقی آن ها از منبعی واحد است. اما تفاوت هایی در بیان فضایل و رذایل اخلاقی آموزه های اخلاقی این متون به چشم می خورد که جامعیت قرآن کریم و برتری تعالیم آن را به اثبات می رساند.
    کلیدواژگان: نظام اخلاقی، قرآن، اناجیل اربعه، فضایل و رذایل، کتاب های آسمانی
|
  • Mohammad Reza Aram Pages 11-33
    Assistant Professor of Islamic Azad University, Tehran, Iran Among the various interpretations of the Quran, Al-Mizan fi Tafsir al-Quran, the precious book of contemporary scholar, Tabatabaee, Undoubtedly, is one of the best interpretations of the Quran. Although its interpretation is based on the interpretation of Quran by Quran but according to the traditionary sources of both Shiite and Sunni in interpretation of Quran especially in explaining of high position of Ahl Al-Bait, has removed this interpretation from the being only interpretation of Quran by Quran, and for relying on the narrative and use of traditionary resources, it has been considered as the rate and pattern in the interpretation of Quran.
    On this basis, this study attempts to explain the virtues and positions of Ahl Al-Bait on the opinios and ideas of AllamehTabatabaee in Al- Mizan and to study its how and its quality.To do so, after explaining “the concept of Ahl Al-Bait”and its application in the Quran,the necessity of recognizingAhl Al-Bait and their status and prestige in the Quran and Hadith has been described.
    Keywords: The Quran, Hadith, virtues, Ahl Al Bait, Tafsir Al Mizan, AllamehTabatabaee
  • Soosan Ale Rasool, Parvin Bardabard Pages 35-59
    Quranic terminology is of the knowledge thatto deal with it in a scientific correct waycan be very useful in the Qur’an science and its interpretation.For this purpose, wehave selected the word “byword”that is very used in The Holy Quran and in the infallibletradition, peace be upon them.The reasonfor thischoice is the divine mandatetothe peoplein different words and phrases.The certitude and thecontemplationthat arehiddenin theQuranicversesare only revealedand fall in theheart of wise men by learning from them.The present article is a result of the researchon this term andinaddition tothe extraction ofits meaningfrom the Quranicand the Arabicdictionariesitssemantic domain amongits similar wordsand itsapplicationin thestyleof verseshas been studied.
    Keywords: Quran, Quran science, Quranic terminology, byword, tolearn, contemplation
  • Mahdi Shariati, Nastaran Zareh Pages 51-65
    “Secret" and its equivalent "mystery" are of the major issues addressed in mystical literature. In the "Masnavi", "Straw," is the "secret" that Rumi deals without introduction. Although the word "secret" is not separately mentioned in any of the seven Sufism statuses or in none of the ten states, what comes back from the tenor of the words of mystics, is representative of that "knowing the secrets " and "secrecy" is considered of the most important terms of mystic conduct.
    Sanaee as a pioneer and leader of Attar and Rumi has references to the "Secret", "knowing the secrets " and "secrecy" that shows, up to Rumi, this "Wise behind the scene" how has organized his intuitive receipts in the form of poetry and has has enriched the mystical verses.
    Keywords: secret, mystery, Knowing the secrets, The Quran, Nahj al Balaghat, Sanaee, the Unseen world
  • Mahdi Momtahen, Akhtar Soltani, Maryam Khosravani Pages 67-88
    Faculty member of Islamic Azad University, Eslamabad branch, Iran There aredifferent opinions aboutthe testament that Godhas withhis creatures. Infallibles’ Narratives, peace be upon them, has confirmed “Alasti testament”, and the exit of Adam’s generation in the world ofscatteringand taking their agreement on divinity, prophecy and pontificate by God are also distinguished.Even its location is specified in the narrative,too.Relying on strong and successive narratives,and as a obedient of Muslim Sharia, there is no doubt on the correctness and authenticity of Alasti Testament;but a group are of the opinionthat Alasti verse is an aspect of allegory.Another group alsobelieve in obtaining the agreement of the spirits in the world of spirits.This paper deals with the lexical and idiomatic meaning of the Testament,the verses and Hadith about itand the analysis of reasonsforboth groups.
    Keywords: The Holy Quran, AlastiTestament, Convention, The verses, Hadith
  • Leyla Ghasemi, Babollah Mohammadi Pages 89-108
    This article discusses the definition of devilry in the Glorious Koran. After defining the devilry in this article as regards to the Quranic verses, we have divided it in some secondary titles such as God’s examination, God’s tribulation, polytheismto God,, madnessandinsanity, Persecution of believers, weakness and tyranny acceptance (oppressive rule over the believers), big corruption, misdirection, cheating , excusing. Then, in each title, the related verses are discussed as regard to comments and somehow by using narratives. The most important examination and devilry for human being is his wealth and children. Sinceman’s attachment to them are more than every other thing.
    Keywords: The Glorious Koran, devilry, narratives, comments, God's examination, God's tribulation
  • Seyed Mohammar Reza Talakesh, Mahdi Jamalinezhad, Jamal Mohammadi Pages 109-123
    Today in the Muslim world, most urban residents are Muslim.Sharp class differences, social damage,disturbance of communities and so is indicative of this issue.And this is because of non-performance of the Islamic pure principles and alsothe surrounding culture of West onMuslims’ lives.Islamhasprinciples that is the basis of every movement in the Islamic world.These principles are:Prophecy, Leadership, Justice,Monotheism, and Resurrection; that can be used to achieve a reliable framework;whilein today’s Islamic world cities,principles of urban planning is mostly derived from Western culture.
    Keywords: The philosophy of Islamic cities, Muslim City, urban planning
  • Mohmmad Ali Mahdavi Rad, Mahid Abdollahi Poor Pages 125-135
    Undoubtedlyone of themost importanthumanneeds, is the need forprovisions. For this reason, God to Whom be ascribed all perfection and majesty, Who is aware of everything,has undertaken provisionsand has promised in the Quran the assurance of provisions;On the other hand,reflection in the lives of relatives and our other fellowmen,reveals this factthat among them there is an inequality in the enjoyment of the provision, the issue thatifits existentialphilosophy remains unknown,it causes doubts and uncertainties in some people’s mind and it has made the foundations of faith in divine justice shakein this group.In this paper, in addition tothe expressionof the provisionand providing the correct interpretation of vouching it,variety of philosophies of the provision and its compatibility with the concept of divine justiceare studied,too. And finally,the wisdom of inequalities of the provision on the behalf of Godis analyzed.
    Keywords: Provision, Difference, Variety, justice, Wisdom, Expedient
  • Delara Nemati Pir Ali, Gholam Reza Abbasi Valadi Pages 136-160
    Ethic instructions necessary for human evolutionhas been givento themanby the carriersof revelationandits most important rules have been presentedin religious scriptures.Referring to thedivine books and comparative study of their moral teachingsis necessary to provethe fact that religions are alongside each other and that themost complete religion has presented the most complete teachings. Two ethical systems of Islam and Christianityare based on divine worldview. Commonmoral in Four Gospels and the Quran represents thatthe issuance of their moral teachingsis the same. But differencesinexpressing moralvirtuesandvices in ethic instructions of thesetexts can be seen that prove the comprehensiveness of the Holy Quran and the superiority of its teachings.
    Keywords: Moral system, The Quran, the Four Gospels, virtues, vices