فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال یکم شماره 2 (تابستان 1394)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال یکم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیومرث احمدی، مهدی الوانی صفحات 1-15
    اخیرا مفهوم مسئولیت پذیری اجتماعی به پاسخ گویی اجتماعی تغییر یافته که اشاره به قدرت پاسخ گویی سازمان در برابر فشارهای جامعه دارد، زیرا مفهوم پاسخ گویی اجتماعی سازمانی شکل راهبردی، سازمانی و اساسی تر مسئولیت پذیری اجتماعی سازمانی است. در نظریه خدمات عمومی نوین ، مدیران دولتی پشتیبان جامعه مدنی و محلی هستند. نظریه خدمات عمومی نوین اجازه می دهد تا طیف وسیعی از انتخاب های خط مشی، مسئولیت های اخلاقی و تعهدات مدنی ایجاد و برای مدیران دولتی ضروری گردد. رویکرد خدمات عمومی نوین اشاره به پاسخ گویی چند جانبه یا پیچیده دارد که بستری جهت تبیین و شکل گیری مفهوم پاسخ گویی اجتماعی سازمانی است. هدف این پژوهش ارایه مولفه ها و ابعاد مفهوم مذکور می باشد. پژوهش بر حسب هدف کاربردی توسعه ای و بر حسب روش توصیفی و از شاخه همبستگی است که از طریق معادلات ساختاری انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: نظریه خدمات عمومی نوین، مدیریت مسایل عمومی، مسئولیتپذیری اجتماعی سازمانی، پاسخگویی اجتماعی سازمانی
  • کیومرث اشتریان، سمانه کشوردوست، مجید فراهانی صفحات 17-28
    این مقاله پس از بررسی عدم اجرای مطلوب برنامه چهارم توسعه (گزارش عملکرد برنامه چهارم توسعه در حوزه فرهنگ، 1391)؛ با هدف احصاء مهم ترین موانع اجرای برنامه چهارم توسعه در دو حوزه سلامت و فرهنگ با رویکرد استقرایی و استفاده از روش تحقیق کیفی و تکنیک مصاحبه عمیق با صاحب نظران کلیدی و مجریان برنامه چهارم توسعه به بیان مهم ترین عوامل و موانع اجرای این برنامه می پردازد. این عوامل عبارتند از: فقدان تعهد و اراده سیاسی دولت، نیروی انسانی ناکارآمد و ضعف در آموزش مجریان، ضعف نظارت و ارزیابی ناآشنایی مجریان با برنامه، ایرادات مربوط به قانون برنامه، ضعف منابع مالی و بودجه و در نهایت دستگاه اجرایی نامناسب.
    کلیدواژگان: اجراپژوهی، عوامل و موانع اجرا، قانون برنامه چهارم توسعه
  • ماندانا تیشه یار صفحات 29-50
    هنگامی که در سال 1287 خورشیدی نخستین چاه نفت در مسجد سلیمان فوران کرد، کسی گمان نمی برد که این پدیده، نه تنها از اهمیتی ویژه در عرصه های اقتصادی و سیاسی کشور برخوردار خواهد بود، بلکه تاثیرات اجتماعی و فرهنگی گسترده ای نیز در پی خواهد داشت. آنچه که با آغاز گسترش صنعت انرژی در مناطق جنوب ایران رخ داد، شکل گیری نوعی مدنیت صنعتی در مردمان ساکن در این مناطق و نیز مهاجرانی بود که از نقاط مختلف کشور، به این مناطق آمده و در بخش های مختلف صنعتی و اجتماعی مشغول به کار شده بودند. این امر به تدریج زمینه ساز شکل گیری هویتی نوین شد که تا به امروز همچنان تمایزی میان فرهنگ، آداب و رسوم مناطق صنعتی جنوب با سایر مناطق کشور پدید آورده است.
    نگارنده که به مدت دو سال در پروژه ای در زمینه تاثیرات اجتماعی حضور صنایع نفت و گاز در مناطق جنوب ایران به انجام مطالعه در این حوزه پرداخته است، در مقاله حاضر تلاش دارد تا به بررسی شیوه های سیاستگذاری عمومی در زمینه دست ابی به توسعه متوازن مناطق صنعتی و ایجاد نوعی مدنیت صنعتی میان کارکنان این صنایع و مردمان ساکن در این مناطق بپردازد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، نهادهای اجتماعی، توسعه، صنعت، هویت، مدنیت صنعتی
  • مجتبی جباری پور، حسن عابدی جعفری، محمد ابویی اردکانی صفحات 51-68
    از آن جا که برنامه های توسعه، اصلی ترین گام های رسیدن به چشم انداز 1404 می باشد، برای اصلاح خط مشی های آینده، تجزیه و تحلیل و ارزیابی سیاست های آن ها ضروری است. در پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوا و تکنیک تجزیه و تحلیل مضمون به ارزیابی و تجزیه و تحلیل محتوای خط مشی های چهار برنامه گذشته در ابعاد چهارگانه اقتصادی، اداری، اجتماعی و سیاسی در زمینه مبارزه با فساد پرداخته شده است. بر اساس یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها، روند شاخص های هریک از ابعاد و همچنین روند کلی هر بعد و تحلیل روند ابعاد در مقایسه با یکدیگر ارائه شده، نقاط قوت و ضعف آن ها بررسی شده و در پایان پیشنهادهای مربوط به هر یک از ابعاد ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فساد، برنامه های توسعه، خط مشی های مبارزه با فساد، چشم انداز
  • جعفر حق پناه صفحات 69-88
    سیاستگذاری در عرصه های اجتماعی جلوه گر عقلانیت و تلاش برای هدایت جامعه و سامان دهی مناسبات اجتماعی با مرجعیت کلان قدرت مستقر است. یکی از مهم ترین عرصه های سیاستگذاری را می بایست مدیریت تنوعات اجتماعی از جمله تنوعات قومی دانست. نوشتار حاضر با مفروض گرفتن پیوستگی های هویت اقوام ایرانی به پرسش از چگونگی فرایند سیاستگذاری قومی در ایران می پردازد. در این راستا، پس از چارچوب بندی مفهومی سیاستگذاری قومی در ایران، فرایند تدوین سیاست قومی و عوامل موثر بر آن طی چهار دوره مشخص که سال های 1358 تا 1384 را در بر می گیرند مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد به رغم دستاوردهای قابل توجه، سیاستگذاری در این عرصه عموما تابع ادراک امنیتی از محیط داخلی و خارجی و فقدان نگرش راهبردی به سیاستگذاری در باب اقوام ایرانی در دو دهه نخست و ناهماهنگی در اجرای راهبردها و سیاست های کلان نظام در دهه بعدی بوده است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، اقوام ایرانی، راهبرد، امنیت و تنوع قومی
  • حسین رضا علیزاده، حبیب الله طباطباییان صفحات 89-105
    در مقاله حاضر سعی شده تا با توجه به اهمیت سنجش تغییرات تکنولوژیک، چارچوبی برای سنجش نوآوری در نانوتکنولوژی ایران ارائه گردد. برای ارائه چارچوب مناسب سنجش نوآوری در نانوتکنولوژی، ضمن شناسایی مراکز فعال در حوزه نانوتکنولوژی ایران، جهت استخراج شاخص ها از تلفیق سه رویکرد سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، سنجش نوآوری اروپا و سنجش نوآوری سازمان ملل با توجه به برنامه های سند تکمیلی دوم «سند راهبرد آینده نانوی ایران» استفاده شده است. در نهایت برای هر یک از پنج حوزه سند راهبرد آینده نانوی ایران شامل ترویج، زیرساخت، پیشران علم و فناوری، انتقال و انتشار فناوری و تولید و بازار شاخص تعریف شد و شاخص های هر حوزه با استفاده از ماتریس مطلوبیت-امکان پذیری از نظر اهمیت و امکان پذیری رتبه بندی شده و در 4 طبقه معرفی شدند. در پایان نیز متناسب با سیر بلوغ نانوتکنولوژی در ایران راهکارهای مناسب جهت استفاده از شاخص های مذکور نظیر در نظر گرفتن شاخص های طبقه A به عنوان شاخص های اصلی و ارجح و شاخص های طبقه C به عنوان مکمل، پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: نوآوری، سنجش نوآوری، نظام ملی نوآوری، نانوتکنولوژی
  • عباس یگانه صفحات 107-126
    هیچ جامعه ای نمی تواند ادعای سلامت کند، چنانچه از خانواده هایی سالم برخوردار نباشد؛ و هیچ یک از آسیب های اجتماعی نیست که فارغ از تاثیر خانواده پدید آمده باشد. از طرف دیگر هیچ نهادی همانند خانواده تحت تاثیر دگرگونی های اجتماعی قرار نمی گیرد. به نظر می رسد یکی از دلایل اصلی بحران در خانواده، تغییر ساختار قدرت در خانواده و نیز عدم اجرای سیاست های توسعه ای در حوزه خانواده می باشد. مطالعه حاضر به مقوله ساختار قدرت در خانواده می پردازد. این پژوهش بر آن است تا ساختار قدرت در خانواده و نقش آن بر سیاست های توسعه ای در حوزه خانواده را مورد مطالعه قرار دهد. در این پژوهش که به روش پیمایشی صورت گرفته، حجم نمونه 380 نفر و جامعه آماری افراد ساکن در مناطق سه، چهار، پنج، شش و 16 شهروندان کلان شهر تهران انجام گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از متقارن بودن ساختار قدرت در خانواده های مورد بررسی است. یافته ها نشان می دهد ساختار قدرت در خانواده بر سیاست های توسعه ای خانواده تاثیر دارد. همچنین بررسی ها نشان داد متغیرهای پایگاه اجتماعی و وضع شغلی زنان بر ساختار قدرت در خانواده تاثیرگذار است اما رابطه ای میان متغیرهای میزان تقید به مذهب و تحصیلات با ساختار قدرت در خانواده مشخص نشد.
    کلیدواژگان: ساختار قدرت، خانواده سالم، سیاست های توسعه ای، دگرگونی های اجتماعی، تعادل
|
  • Kioomars Ahmadi*, Mehdi Alvani Pages 1-15
    Belief at corporate social responsibility is foundation of public issues management. Recently concept of corporate social responsibility transformed corporate social responsiveness. This concept is more strategic and organizational than the other concepts. In the new public services theory of public managers was supporter local and civil society. This theory show that responsiveness become multiple and complex. Research as goal–based is developmental – application and on the basis of method is correlation via structural equations model.
    Keywords: Stewardship, New Public Services (NPS), Public Issues Management, Corporate Social Responsibility (CSR1), Corporate Social Responsiveness (CSR2)
  • Kioomars Ashtarian, Samaneh Keshvardoost, Majid Farahani Pages 17-28
    After reviewing the lack of optimal implementation of forth development plan (performance report of forth development plan, 1391); this paper was written with the aim of recognizing the most important barriers to implementation of forth development plan in the health and culture section and with inductive approach and utilizing the qualitative research method and in-depth interview technique with experts expressed the most important barriers to forth development plan’ implementation. These barriers are as follows: absence of government political will and commitment to plan, inefficient human resource and failing in executives’ education, failing in supervision and evaluation, executives’ unfamiliarity to plan, errors of the law plan, failing in financial resources and budgeting, and improper administrative system.
    Keywords: implementation research, barriers to implementation, forth development plan
  • Mandana Tisheyar* Pages 29-50
    In 1908, when the first oil field explored in Masjid-e-Soleiman, in the south part of Iran, nobody believed that this commodity will play a critical role in all political, economic, cultural and social aspects of the life in this region. However, the development of energy industry in this region gradually established a kind of industrial civility among the natives and the people who immigrated to the region from different parts of the country. This new phenomenon created a new identity which was a mixture of different cultures and traditions of the people with some elements of modernity. In fact, the new social identity in the industrial regions of the Khuzestan province was completely different of the other parts of the country. The author, who has worked on the effects of the oil and gas industries on the social life of people in the south part of Iran for two years, has tried to analyze the different ways of public policymaking and social institutionalization for a balanced development in the new industrialized regions in this article.
    Keywords: public policymaking, social institutions, development, industry, identity, industrial civility
  • Mojtaba Jabaripur*, Hasan Abedi Jafari, Mohammad Abooie Ardekani Pages 51-68
    Nowadays, corruption is one of the most important issues for all countries, especially developing countries. Majority of countries need to develop appropriate, coherent and continuous policies to combat this phenomenon which has occurred as a general matter. Constitutions and other laws in different countries are intended to combat the corruption. Governments according to their specific conditions, particularly economic, administrative, social and political plan and react by different approaches. This research applies content analysis and content analysis techniques to assess and analyze the content of policies over the past four programs In four dimensions of economic, administrative, social and political in order to fight corruption.
    Keywords: Corruption, development program, anticorruption policies, vision, Content analysis
  • Jafar Hagh Panah* Pages 69-88
    Policy making in socials affairs deelares rationality and effort for organizing of society on refrecing of dominant power. One of these aspects is social diversity managing. This article based on integrity of Iranian ethnic groups assumption, considers to process of ethnic policy making in Iran in 1358 – 1384 era. Our finding shows that in this period of time, despite important accompo lishments, Entnic Policy making had been affected by security perception of policy makers from domestic and external environment and disorganizing of administration in performance of strategies.
    Keywords: policy Making, Iranian ethic groups. Security, social diversity
  • Hosein Reza Alizade*, Habib Allah Tabatabaiean Pages 89-105
    Keeping in mind the importance of evaluating technological change, the present study tries to introduce a structure to survey nanotechnology innovation in Iran. for each of the five domains of “future strategy document of Iran’s Nanotechnology”, including promotion, infrastructure, the progressive of science and technology, technology transfer and distribution and the production and market, indicator was defined. Afterward, Indicators of each field using a matrix of attractiveness-feasibility with respect to the importance and feasibility ratings and and the four classes were introduced. In conclusion, with respect to the development of nanotechnology in Iran, appropriate strategies for using the indicators (such as considering class an indicators as main indicators and preferable and use from class C indicators a complementary) are introduced.
    Keywords: innovation, innovation survey, innovation national system, nanotechnology
  • Abbas Yeganeh* Pages 107-126
    This study addresses the issue of “family power structure” of 380 residents in the zones of 3, 4, 5, 6 and 16 in metropolitan Tehran. Research findings suggest Symmetry of family power structure is in Iranian family. Also results show that the power structure of the family is an effective development policy.
    Keywords: Power Structure, community, development policy, social change, Symmetry