فهرست مطالب

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال یکم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • راضیه امامی میبدی صفحات 9-28
    در این مقاله نشان خواهیم داد در ورای آشفتگی مفهومی مطالعات ارزیابی، جریان پیوسته و مرتبطی از دانش وجود دارد. این دانش، چند رشته ای بوده و همسو با تکامل مباحث معرفت شناسی و روش شناسی در علوم اجتماعی رشد کرده و فراز و نشیب های آن را پیموده است. تحولات معرفت شناسانه خود را در تعریف ارزیابی منعکس کرده و به ظهور مدل های تازه منجر شده اند. بدینسان ارزیابی قبل از آنکه بر مفهوم تخصصی مشخصی دلالت کند یک روش بوده و به مرور زمان برای انجام هر چه بهتر و پاسخ به نیازهای ذی نفعان توسط پژوهشگرانی از رشته های مختلف تکامل یافته است. اهمیت ثانویه بعد مفهومی آن، موجب شده ادبیات ارزیابی بیش از هر چیز با قرائت های متنوع از مفاهیم پایه مواجه باشد لذا انواع مفاهیمی که در ارزیابی مطرح می شوند در چارچوب مفهومی پژوهشگر معنا می یابند و قراردادی هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی سیاست، مدل های ارزیابی، روش های ارزیابی، ادبیات ارزیابی، مفاهیم ارزیابی
  • سحر بابایی، غلامرضا توکلی صفحات 29-53
    یکی از نقش های اصلی سطح حاکمیتی در سازمان های دولتی بزرگ همچون وزارتخانه ها، سیاست گذاری برای سازمان های زیرمجموعه می باشد. متاسفانه در بسیاری از آنها به دلیل غفلت از برخی مراحل مهم سیاست گذاری، سیاست های مناسبی تدوین نمی شود و موجب عدم دستیابی به اهداف می گردد. هدف این پژوهش ارائه مدلی فرایندی برای سیاست گذاری در سازمان های دولتی در پرتو تحلیل محتوای کیفی می باشد. اصالت و ارزش این مقاله به این واقعیت است که مدلی که اکثر جنبه های سیاست گذاری را مدنظر قرار داده باشد تا بتوان با اتکا به آن از آسیب های غفلت از مراحل مهم پیشگیری نمود وجود ندارد و در این پژوهش تلاش شده که این خلا پوشش داده شود. برای این منظور به تحلیل محتوای مدل های فرایندی سیاست گذاری در ادبیات و برگزاری 14 مصاحبه عمیق پرداخته شد. نتیجه نهایی این پژوهش به صورتی مدلی است که از چهار مرحله اصلی مسئله یابی، تدوین سیاست، اجرای سیاست و ارزیابی پسین تشکیل شده و گام های هر مرحله و ارتباطات آن ها مشخص شده است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، مدل فرایندی، سازمان های دولتی
  • علیرضا حیدری صفحات 55-80
    مفاهیم سیاسی از طریق ارتباطات معنایی بینابینی به یکدیگر پیوند خورده و در کلیت خود به نظام های گفتمانی موجودیت و سامان می بخشند. سه مولفه ی «جامعه ی سیاسی»، «سیاست» و «سیاستگذاری عمومی»، همبستگی های نظام مندی با یکدیگر دارند. پولیتی با بعدی «نهادی» دربردارنده ی بنیادهای سیاست و شکل حکومت بوده و بسترسازی اقدام کنش گران عرصه ی قدرت را امکان پذیر می سازد. مولفه ی سیاست، در قالبی «رویه ای» و تلفیقی از روش های سازش و منازعه، هسته ی مرکزی فعالیت های نظام سیاسی است. ماهیت «مساله محور» و جوهره ی هنجارآفرین سیاستگذاری عمومی، مقاصد سیاسی را صورت بندی و در دستور کار دولت قرار می دهد. نوشتار حاضر با به کارگیری روش تاریخی _ مقایسه ای، پیوندهای مفهومی این سه مولفه را در عصر پهلوی دوم مورد واکاوی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: جامعه سیاسی، سیاست، سیاستگذاری عمومی، پهلوی دوم
  • سجاد ستاری صفحات 81-97
    مفاهیم سیاسی از طریق ارتباطات معنایی بینابینی به یکدیگر پیوند خورده و در کلیت خود به نظام های گفتمانی موجودیت و سامان می بخشند. سه مولفه ی «جامعه ی سیاسی»، «سیاست» و «سیاستگذاری عمومی»، همبستگی های نظام مندی با یکدیگر دارند. پولیتی با بعدی «نهادی» دربردارنده ی بنیادهای سیاست و شکل حکومت بوده و بسترسازی اقدام کنش گران عرصه ی قدرت را امکان پذیر می سازد. مولفه ی سیاست، در قالبی «رویه ای» و تلفیقی از روش های سازش و منازعه، هسته ی مرکزی فعالیت های نظام سیاسی است. ماهیت «مساله محور» و جوهره ی هنجارآفرین سیاستگذاری عمومی، مقاصد سیاسی را صورت بندی و در دستور کار دولت قرار می دهد. نوشتار حاضر با به کارگیری روش تاریخی _ مقایسه ای، پیوندهای مفهومی این سه مولفه را در عصر پهلوی دوم مورد واکاوی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: جامعه سیاسی، سیاست، سیاستگذاری عمومی، پهلوی دوم
  • فرشاد مومنی، صاحبه مسعودی صفحات 99-119
    مقوله «بومی سازی تکنولوژی» تنها با خرید سخت افزار آن شدنی نیست. از این رو، اینکه چرا در گذر تاریخ برخی از کشورها توانسته اند موانع توسعه نیافتگی را پشت سر گذاشته و به پیشرفت برسند و کشورهای دیگر نظیر ایران در دور باطل توسعه نیافتگی گیر افتاده اند به عنوان مساله ای مهم در جهت گسترش توانمندی ها نیازمند بررسی است. در این مقاله با بهره گیری از الگوی نهادگرایی به ویژه نحوه نگاه این الگو به عملکرد اقتصادی در طول تاریخ و نظریه آن راجع به سازمان تولیدی به بررسی وضعیت بومی سازی تکنولوژی در ایران پرداخته ایم. این مقاله مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی می باشد؛ برای توصیف از داده های آماری منابع رسمی و برای تحلیل از دستگاه نظری نهادگرایی به منظور سنجش نقش دانش ضمنی و سرمایه های انسانی استفاده کرده ایم. به منظور تبیین میزان موفقیت ایران در بومی سازی تکنولوژی سهم واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای (به عنوان نماینده واردات تکنولوژی) را با توجه به تغییرات ارزش افزوده بخش صنعت در طول برنامه های توسعه (1393-1368) مورد بررسی قرار داده ایم. یافته ها حاکی از عدم تحقق بومی سازی تکنولوژی در کشور است. برای تحقق توسعه ، باید به تدریجی و انباشتی بودن ظرفیت های سازمانی توجه و تمهیدات نهادی لازم راجع به انتقال تکنولوژی فراهم شود و اصلاحات نهادی، مقدم بر انتقال تکنولوژی باشد.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، انتقال تکنولوژی، بومی سازی تکنولوژی، دانش ضمنی، ظرفیت سازمانی
  • حنانه محمدی کنگرانی، سیما رفسنجانی نژاد صفحات 121-138
    اسناد توسعه تدوین شده در کشور نشان می دهد که اهداف برنامه ریزی شده در بخش آب، به شکل موفقی عملیاتی نشده اند. لذا این تحقیق در چارچوب «نظریه نهادگرایی جدید» تلاش کرده تا با بررسی ساختار قدرت در شبکه تکالیف قانونی نهادهای رسمی مرتبط با مدیریت آب، این عدم موفقیت ها را ریشه یابی کند. ترسیم شبکه تکالیف قانونی نهادهای رسمی مرتبط با منابع آب در سطح ملی، به روش «تحلیل شبکه ای» با نرم افزارهای UCINET و Netdraw و نیز تحلیل آن ها با شاخص های تعریف شده در نظریه شبکه ای انجام شده است. نتایج نشان می دهند که توزیع قدرت میان نهادهای بخش آب به خوبی صورت نگرفته و ارتباط محکمی میان نهادهای تصمیم گیرنده و اجرایی در بخش آب وجود ندارد. همچنین نهادهای غیر دولتی از جایگاه مناسبی در این اسناد برخوردار نیستند.
    کلیدواژگان: مدیریت آب، ساختار قدرت، تئوری نهادگرایی جدید، تحلیل شبکه ای، سیاستگذاری عمومی
  • جهانگیر معینی علمداری صفحات 139-150
    بازسازی فلسفی سیاست گذاری عمومی و اهمیت تاکید بر زیست جهان و زندگی روزمره در تدوین سیاست ها دو موضوع اصلی این مقاله را تشکیل می دهد. بنابر استدلال نویسنده، به دلایل متعدد سیاست گذاری عمومی نمی تواند از فلسفه فارغ باشد و براساس سه مولفه اصول، ارزش و دانش این موضوع را بررسی می کند. به علاوه، سیاست گذاری عمومی برای بازاندیشی در مبانی خود پیوسته به فلسفه مراجعه می کند. با توجه به این نکته ها می توان از «فلسفه سیاست گذاری عمومی» به عنوان یکی از شاخه های سیاست گذاری عمومی نام برد. وظیفه این فلسفه ارائه پیشنهادهای عملی برای اصلاح و بهبود معرفتی – روشی سیاست گذاری عمومی و نقادی آن می باشد. در همین ارتباط در مقاله حاضر پیشنهادی در این زمینه مبنی بر ضرورت توجه ویژه به زیست جهان و زندگی روزمره در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: زیست جهان، فلسفه سیاست گذاری عمومی، بیناذهنیت، نظریه انتقادی، جهان مشترک اذهان، زندگی روزمره
|
  • Razieh Emami Meibodi Pages 9-28
    In this article we illustrate that beyond the conceptual chaos of evaluation studies, there is a continuous and relevant flow of knowledge. This knowledge is multidisciplinary and has progressed along with evolution of epistemological and methodological issues in social science and has passed the same ups and downs. Epistemological evolution is reflected in evaluation definitions and led to new models. Therefore, evaluation is mostly a method instead of a specialized concept. It has evolved by scholars to response to needs of stakeholders by scholars in different fields. Secondary importance of the conceptual aspect makes the evaluation literature face various interpretations of basic concepts. Hence, those concepts which are considered in evaluation studies are identified within the conceptual framework of the scholar and their meaning are arbitrary as well.
    Keywords: Policy evaluation, Evaluation concepts, Evaluation models, Evaluation methods
  • Sahar Babaei, Gholamreza Tavakoli Pages 29-53
    One of the major roles of governance level in public organizations like ministries is policy making for their sub organizations. Unlikely many of ministries dont achieve their goals, because of neglect of some important stages in policy making. Purpose of this research is suggestion a process model for public organizations policy making by qualitative content analysis. Worth of this paper is on this fact that a model which is considered most aspects of policy making, doesnt exist, and we are tried to cover this deficiency. For this purpose we analyze the content of most of policy making models and 14 depth interviews. Conclusion of this research is a model with four stages including Problem Identification, policy determination, implementation and ex-post evaluation, with sub-stages and relationship between them.
    Keywords: policy Making, Process Model, Public Organizations
  • Ali, Reza Heidari* Pages 55-80
    Political concepts merge through semantic relations and organize discursive systems. Polity, politics and public policy have systematic links together. Polity with "institutional" dimension includes foundations of Politics and Forms of government and enables actions of power actors. Politics with "procedural" dimension and combination of conflict and cooperation is central core of political system. The problem solving method and "normative" content of public policy formulate political aims and offers them in agenda setting of state. This article examines conceptual links among polity, politics and public policy in the "Second Pahlavi" era with emphasizing on the comparative-historical methods.
    Keywords: Polity, Politics, Public Policy, Second Pahlavi
  • Sajjad Sattari* Pages 81-97
    Author has defined the history of development mentality as "history of searching a possible better living situation for the man in the world" and has considered three characteristics "eternity, relativity and historical incompleteness" for it, because, according to him, searching such situation has no modern beginning, is not specifically European and is not essentially exhaustible. The author, then, has separated the allegory of "Game" from its traditional applications such as Wittgenstein, Gadamer and Derrida pragmatics contain and has formulated "The Game of Distinction and Contradiction" approach as a theoretical tool to understand the history of development mentality and has stabilized it on ten principal bases. In his view, the history of development mentality in any society, more than any other factor, is the product of the great Games of Distinction and Contradiction that occurred in the history of that society and every society has its own special unique history of development mentality led to stimulate the Presentness of mind life and the lived human experience in the society and his future possibilities in that society.
    Keywords: History of development mentality, The Game of Distinction, Contradiction, eternity, historical incompleteness, supreme idea of pattern, mind life, lived experience
  • Farshad Mpmeni, Sahebeh Masoudi Pages 99-119
    The Category, "making indigenous technologies" is not possible by buying its hardware only. So as an important issue toward developing the capabilities, why some countries could pass the obstacles and make progress, and some other countries like Iran are still undeveloped, need to be reviewed. In this article by using the institutionalism model especially the view of this model toward economic performance during the history and its theory about production organization, we have examined the situation localization technology in Iran.This article is based on descriptive- analytical research methods, for describing, we have used the statistic data from official resources, and for analyzing the institutionalism theoretical mechanism toward measuring the role of tacit knowledge and human assets have been examined. to examine the Iran's success in localizing technology, we have studied the import share of intermediate and capital goods (as a proxy for technology imports) with respect to changes in the value added of the industrial sector during development programs (1368-1393).The findings indicate that the failure to achieve localization of technology in the country. For development, it should be noted that organizational capacities are gradual and cumulative and to be provided institutional required on technology transfer and institutional reform is prior to the transfer of technology.
    Keywords: Technology, Technology Transfer, Making Indigenous Technologies, Tacit Knowledge, Organizational Capacity
  • Hanane Mohammadi Kangarani, Sima Rafsanjani Nezhad Pages 121-138
    The Codified development documents of Iran indicate that the planned objectives in water section have not been successfully operated. Therefore, the present research has tried to find the basic reasons of such failure. The study explored the power structure in legal network of formal institutions connected with water management in the framework of "New Institutionalism Theory". Network of legal authorities of formal institutions related to water resources in national level was delineated with "Network Analysis" through UCINET and Netdraw Softwares. The results show that there is no good power distribution among water section institutions and no firm relationship among administrative and authoritative institutions in this section.
    Keywords: Water Management, Power Structure, New Institutionalism Theory, Network Analysis, Public Policy
  • Jahangir Moeini Alamdari* Pages 139-150
    Philosophical reconstruction of public policy and the importance of emphasizing on life- world and everyday life contribution formulating policies, are two main topics of this article. For different reasons public policy can not free from principles, values and knowledge. Also, public policy needs to reconsiders its foundations, philosophically. Then we call this "philosophy of public policy". This is a branch of public policy. The task of this study is offering practical proposals for methodological-epistemological improvement of public policy and its critique.
    Keywords: Life, world, Philosophy of public policy, Inter subjectivity, Critical theory, Everyday life