فهرست مطالب

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال سوم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمیرا مشیرزاده* صفحات 9-27
    یکی از مهمترین دغدغه ها در حوزه سیاستگذاری عمومی در کل و سیاستگذاری خارجی به طور خاص، مسئله تصمیم گیری های نادرست است یعنی تصمیماتی که به احتمال زیاد در اجرا منجر به نیل به اهداف مورد نظر نشود یا حتی نتایج آن از نظر اهداف، منفی باشد. با وجودی که به دلیل جنبه های بازخوردی و نیز دخیل بودن کنشگران دیگری که احتمالا نمی توان کنش ها و واکنش های آنها را تعیین کرد، تضمینی قطعی برای تصمیم گیری عقلانی یا درست وجود ندارد اما می توان با شناخت زمینه های منجر به تصمیم گیری ای که احتمال شکست آن بالاتر است، از احتمال تصمیم نادرست کاست و نیز با توجه به بازخوردها، از تداوم ضرر جلوگیری کرد. هدف این مقاله این است که پس از ارائه الگویی از تصمیم گیری بهینه عقلانی، با تکیه بر دستاوردهای نظری در حوزه روابط بین الملل و سیاست خارجی نشان دهد که چه عواملی می توانند باعث تصمیم گیری و سیاستگذاری نامناسب شوند. استدلال مقاله این است که به رغم تکثر عوامل دخیل، نهایتا این عوامل ادراکی هستند که بر تصمیم گذاری تاثیر تعیین کننده ای دارند.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، سیاست خارجی، تصمیم گیری، آسیب شناسی
  • لیلا نامداریان* صفحات 29-61
    در بررسی «اثرات آینده نگاری در سیاستگذاری»، آینده نگاری به عنوان یک ابزار هوشمند راهبردی در نظر گرفته می شود. این عنوان، نشان دهنده ضرورت ارزیابی موضع آینده نگاری در سیستم سیاستگذاری و شیوه های ارتقای اثرات آن است. همچنین، پیش نیاز طراحی موفقیت آمیز فعالیت های آینده نگاری، درکی واضح از نوع اثر آینده نگاری بر سیاست گذاری می باشد و این موضوع هدف تحقیق حاضر است. در همین راستا، تحقیق حاضر با بهره گیری از روش تحلیل تم به شناسایی و طبقه بندی اثرات سیاستی برنامه های آینده نگاری کشورهای جهان پرداخته است. سپس بر پایه اثرات شناسایی شده، پرسشنامه ای طراحی و در میان کنشگران و مطلعین پروژه آینده نگاری ملی کشور به روش نمونه گیری گلوله برفی توزیع شده است تا میزان تحقق اثرات سیاستی آن ارزیابی شود. نتایج این بررسی نشان داده است که اثراتی چون شبکه سازی، یادگیری جمعی و خلق دانش، بهبود روابط متقابل میان بازیگران، تقویت نقش اجتماع در سیاستگذاری و توسعه فرهنگ آینده نگاری، دارای وزن بالایی می باشند و وضعیت تحقق آنها مناسب بوده ولی وضعیت تحقق اثری نظیر بهبود تصمیم گیری و سیاستگذاری چندان مناسب نبوده است. مزیتی که تحقیق حاضر با مطالعه تجربیات آینده نگاری کشورهای مختلف حاصل نموده، ایجاد یک دانش کدبندی شده در خصوص اثرات سیاستی برنامه های آینده نگاری کشورهاست که می تواند برای دست اندرکاران آینده نگاری و سیاستگذاری درس آموز باشد.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، اثرات، سیاستگذاری، بررسی تطبیقی، علم و فناوری
  • سحر بابایی*، غلامرضا توکلی صفحات 63-82
    سطوح حاکمیتی در امر سیاستگذاری خیلی موفق عمل نمی کنند که می توان یکی از علل آن را بی توجهی به عقلانیت های پایه در فرآیند سیاستگذاری دانست. هدف این پژوهش احصاء عقلانیت های پایه در مراحل اصلی فرآیند سیاستگذاری می باشد. روش انجام این پژوهش از نوع ترکیبی می باشد که طی آن در ابتدا عقلانیت ها با تحلیل محتوای کیفی احصاء شده و سپس میزان توجه به عقلانیت ها و اهمیت آنها در یکی از وزارتخانه ها با استفاده از پیمایش اندازه گیری شد. فرضیه اصلی این پژوهش این است که میزان توجه به عقلانیت ها در وضع موجود، با میزان اهمیت آنها (توجه در وضع مطلوب)، تفاوت معناداری دارد و همین موضوع سبب شکست سیاست ها می شود. در نهایت چهار دسته عقلانیت هنجاری، قانونی، تجربی و منطقی در چهار مرحله اصلی سیاستگذاری احصاء شد که با استفاده از تحلیل نتایج پیمایش در وزارتخانه مورد مطالعه، فرضیه پژوهش تایید شد. لذا می توان این غفلت های اساسی از عقلانیت ها در فرآیند سیاستگذاری را یکی از علل عدم موفقیت سیاست ها در عمل دانست.
    کلیدواژگان: ترکیب عقلانیت، مراحل سیاستگذاری، عقلانیت قانونی، عقلانیت تجربی، عقلانیت هنجاری، عقلانیت منطقی
  • محمد مهدی ذوالفقار زاده *، زهره کریمیان صفحات 83-112
    حساسیت ها و ملاحظات خاص در حوزه عمومی، تکیه بر ‏پشتوانه دانشی تصمیمات در این حوزه را دو چندان می سازد. اما تفاوت های بنیادین دو عرصه علمی با عرصه سیاسی و خط مشی گذاری، ‏انجام پژوهش های مرتبط و متناسب را از یک سو و انتقال دانش به فرآیندهای سیاسی و خط مشی گذاری را از سوی دیگر، همواره با ‏مشکلاتی روبرو می سازد که نیازمند شناخت و معماری دقیق فضای ارتباطی میان این دو عرصه و طراحی کارکردهای واسطه ای و مشاوره ای مفید میان ‏آنهاست. در نوشتار حاضر، ضمن بررسی مفاهیم و نهادهای واسطه ای مطرح در حوزه خط مشی گذاری و توجه به رابطه عرضه و ‏تقاضای دانش در فرآیندهای حاکمیتی، مفاهیم و کارکردهای متنوع و ممکنی که از نهادهای واسطه ای و مشاوره ای در این خصوص وجود دارد، مورد بحث قرار می گیرد. در نهایت، از ترکیب نوآورانه این طبقه بندی ها، یک گونه شناسی جامع و تلفیقی از کارکردهای مذکور بدست می آید که در پنج محور «تسهیل دسترسی به پژوهش»، «سازمان دهی و مناسب سازی پژوهش»، «ترویج گفتگو»، «شبکه سازی و دفاع از موضوع» ‏‏و «افزایش ظرفیت خط مشی»‏ خلاصه می شود.‏
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری عمومی، خط مشی پژوهی، کاربست پژوهش، نهادهای واسطه ای، مشاوره سالاری
  • سعید عطار *، حجت کاظمی صفحات 113-131
    نظر غالب در مطالعات توسعه این بوده که توسعه، موضوعی درباره مدیریت موثر اقتصادی توسط نهادهای بازاری یا بوروکراسی دولتی است. مقاله حاضر می کوشد تا با استفاده از روش مطالعات اسنادی، این فرضیه را به بحث بگذارد که ائتلا ف های سیاسی می توانند توسعه اقتصادی را ممکن یا ناممکن کنند. استدلال مقاله این است که به دلیل اینکه هم عرصه سیاسی، عرصه کنش های ائتلافی است و هم دولت در کشورهای در حال توسعه، دولتی چندپاره است، مطالعه نقش دولت در توسعه اقتصادی نیز باید مطالعه نقش ائتلاف های سیاسی در توسعه باشد. مقاله با طرح چارچوب تحلیلی ائتلاف های سیاسی (تاکتیکی - استراتژیک)، سه نوع ائتلاف (ائتلاف برای توسعه، ائتلاف ناتوسعه و ائتلاف بر ضد توسعه) را مورد بررسی قرار می دهد. مطالعات نظری و یافته های تجربی نشان می دهند که تنها ائتلاف سیاسی مفید برای توسعه اقتصادی، ائتلافی است که هم برای توسعه و هم از نوع استراتژیک باشد. این چارچوب نظری، چشم انداز جدیدی برای بررسی موانع توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه ارائه می کند.
    کلیدواژگان: ائتلاف های سیاسی، ائتلاف استراتژیک توسعه گرا، توسعه اقتصادی، کشورهای در حال توسعه
  • حنیف عموزاده مهدیرجی* صفحات 133-152
    نقش و جایگاه بی بدیل و قدسی نهاد خانواده در کشور ایران سبب شده تا وضعیت آن نه تنها مورد توجه سیاست سازان بلکه اهم اولویت های شهروندان نیز قرار گیرد. با این وجود، تغییرات اجتماعی به وقوع پیوسته در بازار کار به دلیل رشد بخش خدمات در اقتصاد کشور سبب دگردیسی در ماهیت و چارچوب های این نهاد بنیادین اجتماعی گردیده است که این امر خود سیاستگذاری خانواده را دستخوش تغییراتی عظیم کرده است. لذا در مقاله حاضر تلاش شده است تا طراحی مدل مطالعاتی و مفهومی جهت شناسایی و بررسی انواع سیاستگذاری خانواده در دستور کار قرار گیرد. همچنین سعی شده تا با کمک مدل مطرح شده، مطالعه ای تطبیقی در ارتباط با نقش و جایگاه سیاستگذاری خانواده در میان سه کشور جمهوری اسلامی ایران، آلمان و بریتانیا صورت پذیرد. در نتیجه، بررسی اسناد سیاستی سه کشور در حوزه سیاستگذاری خانواده با روشی تفسیری و رویکردی مقایسه ای مورد ارزیابی و کنکاش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری خانواده، تغییرات اجتماعی، خانوادگی گرایی، خانوادگی زدایی
  • علی جوادی*، حمیدرضا ملک محمدی، عبد الحسین کلانتری صفحات 153-175
    این مقاله به پاسخ این پرسش می پردازد که آیا فهم بومی از معنا و هندسه فرهنگ در همگراسازی تعاریف گوناگون فرهنگ و زمینه سازی و صورت بندی الگوی بومی سیاستگذاری فرهنگی موثر است؟ در این مقاله که با روش کیفی نظریه مبنایی انجام پذیرفته ، بالغ بر 40 تعریف از فرهنگ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و از میان 237 مفهوم ابتدایی و 20 مفهوم محوری به سه مقوله مشترک در میان تعاریف از فرهنگ دست یافته ایم. در نتیجه قدر مشترک های تعاریف برگزیده از فرهنگ که سامان دهنده فهم سه درجه ای از هندسه فرهنگ بود، مبتنی بر اصول و مبانی فلسفی حکمت متعالیه (رویکرد بومی مطالعه) و با استفاده از آراء اندیشمندان بومی و غیر بومی استنباط و تدوین شده است و در پایان، این نگاه سه ساحتی، زمینه ساز فهم مدل واره هایی شده تا به کمک آن، به پرسش و هدف اصلی تحقیق پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، نظریه مبنایی، سیاستگذاری فرهنگی، رویکرد بومی، امور فرهنگی
  • محمد عابدی اردکانی*، علیرضا جاوری صفحات 177-202
    در هر دوره انتخابات، احتمال حضور سه نوع رای دهنده وجود دارد: الف) آنهایی که طرفدار یک حزب یا یک نامزد سیاسی هستند ب) آنهایی که طرفدار نیستند و در انتخابات مختلف نظر خود را عوض می کنند و ج) آنهایی که قبلا رای نداده اند. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که: «آیا بین سه گروه رای دهنده مذکور و عوامل تصمیم گیری آنها (1- درگیری ذهنی 2- جستجوی اطلاعات 3- دانش 4- وفاداری 5- اطمینان 6- رضایت و 7- ثبات) رابطه معناداری وجود دارد؟» هدف از این پژوهش نیز «بررسی تاثیر نوع تصمیم گیری رای دهندگان بر عوامل تصمیم گیری آنان با استفاده از تکنیک های بازاریابی و رفتار مصرف کنندگان است. جامعه آماری این پژوهش 320 نفر از جوانان 18 تا 25 سال شهر اصفهان است که به صورت خوشه ایانتخاب شده اند. نتایج تحقیق بیانگر آن است که بین متغیرهای »درگیری ذهنی«، »دانش«، »وفاداری«، »رضایت« و »ثبات« با سه گروه رای دهنده فوق رابطه معنادار وجود دارد؛ ولی بین دو متغیر »دانش« و »اطمینان« با سه گروه مذکور رابطه معنادار دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: بازاریابی، جوانان اصفهانی، رفتار مصرف کنندگان، تصمیم گیری، رای دادن
  • فرهاد نوایی* صفحات 203-213
    «سیاستگذاری اصلاح آموزشی در کشورهای درحال توسعه: استراتژی ها و انتخاب های سیاستی» تلاش دارد تا به سیاستگذاران در این کشورها کمک کند تا فرآیندها و سیاست های اصلاح آموزشی و همچنین انتخاب های سیاستی موجود برای آنها را بهتر درک کنند. این کتاب بر محتوای انتخاب ها و استراتژی های دستیابی به اصلاح آموزشی در سطوح مختلف سیستم همچون ابتدایی، مقاطع دومین و سومین آموزش، برای بخش های فرعی همچون مدیریت، معلمان و نیز برای اهداف مختلف که سیستم های آموزشی مدنظر دارند مانند دسترسی گروه های حاشیه ای دانش آموزان متمرکز شده است. در این کتاب، رویکردی کل گرا برای شناسایی تعهدات آموزشی برای توسعه نوآوری سرمایه انسانی و اجتماعی در اقتصاد جهانی، رشد اقتصادی پایدار، هارمونی اجتماعی و مشارکت بیشتر مدنی و برابری فزآینده معرفی شده است.
    کلیدواژگان: سیستم های آموزشی، توسعه، اصلاح آموزشی، گروه های حاشیه ای، انتخاب های سیاستی، دانش آموزان
|
  • Homeira Moshirzadeh* Pages 9-27
    One of the main concerns in policy making in general and foreign policy making in particular is the problem of inappropriate decisions, i.e., a decision that is unlikely to lead to set objectives and may even result in negative consequences. There is no guarantee for the success of decisions due to feedback aspects and the multiplicity of other actors whose actions and reactions are not totally predictable. Yet it is possible to reduce the possibility of irrational/inappropriate decisions through recognizing the factors that can lead to bad decisions. This article suggests a rational model of decision making in foreign policy and then, on the basis of IR theories and theories of foreign policy shows the factors that can interfere in rational policy making. It is argued that cognitive factors are more influential because most other elements can be reduced to cognitive ones.
    Keywords: Policy making, foreign policy, decision making, Pathology
  • Leila Namdarian* Pages 29-61
    The title of “the impacts of foresight on policy” Implies that foresight as a Strategic intelligence. The title suggests the need for policymakers to assess the position of foresight in the policy system and ways to improve its impacts. Also, a prerequisite for successful design of foresight activities is a clear understanding of the types of foresight impacts on policy making and this is the aim of this study. In this regard, we are enjoying a thematic analysis to identify and classify the policy impacts of the world's foresight programs. Then, based on the identified impacts, a questionnaire have been designed and distributed among the actors of national foresight projects using snowball sampling to evaluate its policy effects. The results demonstrated that impacts such as networking, collective learning and knowledge creation, improvement of relations among actors, strengthening the role of community in development policy and foresight culture have a high weight and their realization is almost complete but the realization of an impactsuch as improved decision-making and policy making was not very good. An advantage of studying the experiences of foresight different countries, creating a codified knowledge about the policy impacts of foresight programs which can be instructive for those involved in foresight and policy making.
    Keywords: Foresight, Impacts, Policy making, Comparative Analysis, Science, Technology
  • Sahar Babaei *, Gholamreza Tavakoli Pages 63-82
    Governance layers dont succeed in policy making that we can attribute this to inattention to rationalities in policy making process. The aim of this paper is deriving rationalities in whole process. We uses Mixed research methods (thematic analysis – survey),for deriving rationalities and specifying the present and favorite status in attention to this rationalities.. Initial assumption of this research is that there is much difference between attention to this rationalities in present and favorite status. The conclusion of this research indicates that present attention to all of derived rationalities is lower than average but favorite attention to them is upper than average. Also the conclusion indicates that priority of rationalities in present status isnt according to favorite status. So we can know neglect of rationalities in policy making process as one of reason that policies dont succeed in practice.
    Keywords: Rationality Combination, Policy Making Stages, Public Policy Rationality, Legal Rationality, Empirical Rationality, Normative Rationality, Logical Rationality
  • Mohammad Mahdi Zolfagharzadeh*, Zohre Karimian Pages 83-112
    All decisions in politics and policy are always to be taken with regard to the various ýconsiderations which one of the most important is, the achievements in the field of science and ýresearch and utilization of them, in order to strengthen and improve the quality of the decisions. ýSpecial considerations in the public domain increase the importance of relying on knowledge base ýof decisions in this field. However the fundamental differences between the two fields of ýknowledge and research with politics and policy, always makes it difficult to conduct relevant ýand appropriate research and communicate it to political and policy processes. Thus, it raises the ýdemand for the detailed architecting of the interface in-between and required intermediary ýfunctions. So in this paper, the intermediary concepts and institutions in politics and policy, ýthe supply-demand relationship of knowledge in governance processes and diverse functions of academic centers and advisory institutions is discussed. Then, ýconcepts around and functions of academic centers and advisory institutions will be elaborated and based on an innovative combination of these functions a comprehensive and integrated typology of ýfunctions is presented in five categories: "Facilitating access to research," "organizing and appropriating of research", "promotion and facilitation of dialogue and exchange of views", "linking, networking and issue advocacy" and "increasing the policy capacity".
    Keywords: Public Policy Making, Policy research, Research Utilisation, Intermediary Institutions, Consultocracy
  • Saeed Attar *, Hojjat Kazemi Pages 113-131
    The development subject is something that is on the effective management of economic by market institutions or state bureaucracy. This commentary is the mainstream in Development Studies. Using documentary research, this paper tries to discuss the hypothesis that political coalitions can make economic development possible or impossible. The paper argues the study of the role of state in economic development should be change to the study of the role of political coalitions in economic development because the political arena is a coalition actions arena and also the state in developing countries is fragmented. The paper presents an analytical framework of political coalitions (tactical-strategic) and then analyzed three coalitions (coalition for development, coalition for non-development and coalition for anti-development). Theoretical studies and empirical evidences show that only useful political coalition for economic development is a comprehensive and strategic coalition for the development. This theoretical framework offers a new perspective to address the obstacles of economic development in developing countries.
    Keywords: Political Coalitions, Strategic Coalition for the development, economic development, developing countries
  • Hanif Amoozadeh Mahdiraji * Pages 133-152
    The unmatched divine status of family midst of Iranians and sensitivity of government about this issue lead to family is counted as one of the most significant influential parameters in political decision-making processes. Over the passage of time, Social changes have been occurring in labor market for the reason of service sector development. Accordingly, the nature and context of the traditional family lately has changed. Therefore, in this article, we have tried to design conceptual models to identify and evaluate family policy in Iran. In order to help the proposed model, a comparative study related to the role of family policy among the three countries in the Islamic Republic of Iran, Germany and Great Britain is used. As a result, the policy documents of the three countries in ​​family policy have been evaluated by means of interpretation and comparative approach.
    Keywords: Family Policy, social changes, Familialism, Defamilialization
  • Ali Javadi *, Hamidreza Malek Mohamadi, Abdolhosein Kalantari Pages 153-175
    Due to the presence of more than five hundred definitions of culture, And referring them to, Components, elements and different levels of abstraction, In this paper we want to, answer this question: how Native understanding of meaning and geometry of culture will be effective In integrating the different meanings of culture as well as the preparation and formulation ofaboriginal cultural policy model. The current study was conducted with Grounded Theory method. In this article over 40 definitions of culture has been analyzed and Among 237 initial concept and 20 central concepts, three common issues have achieved. Following this study, Common components of chosen definitions of culture, were regulated three degrees of understanding of the geometry of culture, based on the principles and philosophical foundations of Transcendent Wisdom (native approach of the study) and philosophical ideas of thinkers such as Allameh Tabatabaei, martyr Motahhari, some students of Ayatollah Javadi Amoli And theoretical efforts of some non-native scholars. And at the end, three spheres approach to the meaning of culture, underlying the quasi models that they help to answer main question of research.
    Keywords: Culture, Appearance, nature, Cultural Policy, Cultural Affairs, Cultural activities, Cultural Artifacts
  • Mohammad Abedi Ardakani *, Alireza Javeri Pages 177-202
    There are three types of voters in any election: A) those who indicate they voted for the current party or candidate, B) those who indicate they did not vote for the current party or candidate and change their attitude in different elections, and C) those who have not previously voted. The main question in present study is: "If the kind of the relations of These three groups of voters affect their decision making factors (1-involvement, 2-information seeking, 3-knowledge, 4-loyalty, 5-certainty, 6-satisfaction and 7-stability)?" the object of present study is to "investigate the effect of the decision making type and style of the voters on the factors which impact this decision making through using marketing technics and customer behavior analysis. The survey population is 320 youth from 18 to 25 in Esfahan city, selected using cluster sampling method. The results indicate that the relationship between "involvement", "knowledge", "loyalty", "satisfactory" and "stability", and the above three groups of voters there is a significant, But other variables It is not significant.
    Keywords: Marketing, Esfahan youth, Consumers behavior, decision making, voting
  • Farhad Navaei * Pages 203-213
    Policy Making for Education Reform in Developing Countries aims at helping policymakers in developing countries better understand the processes and strategies for education reform, and the policy options available to them. This text focuses on the content of options and strategies for achieving educational improvement at different levels of the system, e.g., primary, secondary, tertiary; for different sub-sectors, e.g., management, teachers; and for different purposes with which education systems are tasked, e.g., reaching peripheral groups of students. A holistic approach is increasingly recognized as essential to realizing the promises of education for the development of social and human capital-innovation in a global economy, sustained economic growth, social harmony and greater civic participation, and increased equity.
    Keywords: Education Systems, development, Educational Reform, Peripheral Groups, Policy Choices, Students