فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال سوم شماره 2 (تابستان 1396)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال سوم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سجاد ستاری* صفحات 9-27
    نویسنده با یادآوری نزاع قدیمی الاهیات و ریاضیات در تاریخ معرفت، تفکیکی نو در جامعه شناسی توسعه مطرح و نحوه نگاه به امر توسعه را در دو سنت «ریاضیات توسعه» و «الاهیات توسعه» گونه بندی کرده است. وی در ادامه ضمن شرح ماهیت معرفتی ریاضیات توسعه و نقد نارسایی هایش، بر آن است که تاریخ ذهنیت توسعه (به مثابه تاریخ جستجوی یک وضعیت زیستی ممکن بهتر برای انسان در جهان) پیش از «عقل ریاضی مدرن» همواره تحت تاثیر چهار عنصر «غریزه بقاء و بهزیستی»، «تصادف»، «اسطوره» و «الاهیات» بوده و هست. در این میان، اسطوره/الاهیات، بن مایه اصلی ساختار آگاهی انسان در تاریخ را برساخته و درک و تجربه فرد از «حقیقت، معنا و روش یک زیست ممکن بهتر» در هر جامعه، پیش از همه بازتاب جهان مثل اسطوره ای/الاهیاتی مسلط در تاریخ آن جامعه است. بدین سان، امر توسعه در وجود اصیل و آغازین خود، بنیانی متافیزیکی داشته و ریشه انحطاط یک جامعه را نخست باید در ابتلاء جهان مثل اسطوره ای/الاهیاتی غالب در آن جامعه به «آپوریا» و «بحران کاثارسیس» جستجو نمود. نویسنده با این استدلال، «الاهیات توسعه» را بر «ریاضیات توسعه» اولویت داده و تعین امر توسعه را با رهیافت ریاضیاتی صرف و فارغ از اسطوره/الاهیات، آشکارا ناممکن و برخلاف تاریخ رخداده توسعه می داند. وی در پایان، شرایط امکان یک الاهیات توسعه و امکانات خاص آن را شرح داده است.
    کلیدواژگان: توسعه، ریاضیات توسعه، الاهیات توسعه، جهان مثل اسطوره ای-الاهیاتی، آپوریا، کاثارسیس، آتاراکسیا، یوپوریا
  • حسن دانایی فرد*، جواد ولی اصل، سیدیعقوب حسینی صفحات 29-56
    بهبود کیفیت خط مشی های عمومی از جمله دغدغه ها و چالش های فراروی حوزه های مختلف عمومی همه نظام های سیاسی است. این کیفیت، در خلاء بهبود پیدا نمی کند، بلکه مستلزم داشتن راهکارها و ساز و کارهای مختلفی می باشد. هدف این پژوهش واکاوی و شناسایی ساز و کارهای دانشی بهبود کیفیت خط مشی های عمومی در ایران است. پژوهش در دو مرحله انجام شده است: در مرحله نخست (کیفی) ساز و کارها، احصاء شده و در مرحله دوم ضمن رتبه بندی اهمیت ساز و کار ها، فرضیه های توصیفی در مورد ساز و کارها در معرض آزمون قرار داده شد. نتایج نشان می دهد که ساز و کارهای دانشی برای بهبود خط مشی های عمومی به ترتیب اهمیت عبارتند از:کاربردی سازی دانش خط مشی گذاری عمومی در نظام خط مشی گذاری عمومی کشور، اشاعه دانش خط مشی گذاری عمومی در کشور و شکل دهی مبانی فلسفی و نظری بومی خط مشی گذاران عمومی.
    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، بهبود کیفیت، ساز و کارهای دانشی، پژوهش ترکیبی
  • محمدسعید تسلیمی، مهدی ثنایی*، محمد عبدالحسین زاده صفحات 57-89
    داده حکومتی باز موضوعی نو و جدید است که در دستور کار نهادهای بین المللی و دولت های توسعه یافته قرار گرفته است. سیاستگذاری داده حکومتی باز مجموعه اقداماتی است که دولت و حکومت باید انجام دهند تا با رعایت محرمانگی ها، دسترسی عمومی به داده ها و اطلاعات سیاستی فراهم گردد تا مردم و نخبگان در فرآیندهای سیاستگذاری و البته نظارتی مشارکت داشته باشند. این پژوهش در صدد است با بهره گیری از روش پژوهش آمیخته، چالش های سیاستگذاری داده حکومتی باز را شناسایی و اولویت بندی کند. ابتدا در مرحله کیفی، با مرور ادبیات موضوع، چالش های سیاستگذاری داده باز و تجربیات دیگر کشورها شناسایی گردید. سپس با تشکیل جلسه گروه کانونی متشکل از برخی از پژوهشگران، سیاستگذاران و افراد مرتبط با حوزه داده باز، این چالش ها متناسب با شرایط کشور و زیست بوم آن تعیین گردید. در مرحله کمی با بهره گیری از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی و تاپسیس فازی، چالش های شناسایی شده، توسط خبرگان اولویت بندی شدند. در پایان نیز بر اساس چالش های اولویت دار شناسایی شده، چالش های اساسی تحقق داده حکومتی باز و برخی راه حل ها و توصیه های سیاستی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: داده حکومتی باز، سیاستگذاری داده باز، شفافیت، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • علی اصغر پورعزت*، هادی خانیکی، حمیدرضا یزدانی، بهاره مختاری صفحات 91-116
    جامعه مدنی در کنار بخش خصوصی و دولت، رکن سوم توسعه در حکمرانی خوب به شمار می رود. ضرورت تعامل بخش دولتی با سازمان های مردم نهاد، به منزله موتور محرکه جامعه مدنی، امری انکارناپذیر است. سازمان ها و نهادهای گوناگون بخش دولتی، اعم از دولت و مجلس، با سازمان های مردم نهاد، هم هنگام طرح مسئله، هم در اجرا و هم در نظارت خط مشی ها ارتباط برقرار می کنند. هدف این پژوهش، شناسایی راهبرد هایی است که بخش دولتی در قبال این سازمان ها به کار می گیرد تا مراوده را در این فراگرد، مدیریت کند. یافته های مطالعه چند مورد از مراودات این دو بخش، نشان می دهد که بخش دولتی در ایران در مواجهه با سازمان های مردم نهاد، پنج نوع راهبرد کلی را به کار می گیرد: تقابلی، بی تفاوتی، ریاکاری، همکاری و زیرساختی. به منظور رسیدن به تعامل اثربخش نیاز است که بخش دولتی به تدریج از سه راهبرد اول فاصله گرفته و در جهت تقویت راهبرد های زیرساختی و همکاری بکوشد.
    کلیدواژگان: بخش دولتی، سازمان های مردم نهاد، مراوده، راهبرد، خط مشی گذاری
  • طیبه عباسی*، هانیه احمدی صفحات 117-133
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل ماده (1) قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و بررسی انسجام خط مشی های حوزه علوم، تحقیقات و فناوری از سال 1383 تاکنون انجام گرفته است. برای بررسی این هدف، انسجام و همراستایی خط مشی ها در دو سطح (انسجام عمودی؛ انسجام قوانین و مقررات پایین دستی با اسناد بالادستی و انسجام افقی) مدنظر بوده است که بر مبنای روش تحلیل محتوای مستندات و چهار مولفه (اهداف خط مشی، ابزار خط مشی، نهادهای تصویب کننده و نهادهای مشارکت کننده در اجرا) صورت گرفته است. یافته های حاصل از تحلیل مستندات نشان می دهد که میزان انسجام بین خط مشی ها چه در سطح عمودی و چه در سطح افقی از سطح مطلوبی برخوردار نیست. بخش مهمی از این نارسایی، با تنظیم محتوای خط مشی ها، تعریف واضح اهداف، تعیین ابزار خط مشی ها، مشخص کردن نهادهای مشارکت کننده در اجرا برطرف می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل خط مشی عمومی، انسجام خط مشی، وزارت علوم، قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
  • سعید حبیبا*، اسماعیل کلانتری صفحات 135-152
    هدف این پژوهش بررسی رابطه سیاست های حقوق مالکیت فکری و منابع دانش هم پایی فناورانه یعنی تحقیق و توسعه داخلی و انتقال بین المللی فناوری است. داده های پژوهش از شاخص جهانی رقابت پذیری گردآوری و برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی و آزمون آنووا استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اولا منابع دانش هم پایی فناورانه یعنی تحقیق و توسعه داخلی و انتقال بین المللی فناوری، در کشورهای در حال توسعه مکمل یکدیگرند و ثانیا سیاست های حقوق مالکیت فکری و منابع دانش هم پایی فناورانه، در کشورهای در حال توسعه تاثیرگذاری دو سویه بر یکدیگر دارند. بر اساس نوع شناسی این پژوهش، کشورهای در حال توسعه به لحاظ قوت یا ضعف در دو عامل تحقیق و توسعه داخلی و انتقال بین المللی فناوری به چهار نوع تقسیم می شوند. سیاست های حقوق مالکیت فکری در هر نوع از کشورهای در حال توسعه، با یکدیگر متفاوت است. توصیه سیاستی این پژوهش، سیاست گذاری هم زمان برای بهبود تدریجی تحقیق و توسعه داخلی، انتقال بین المللی فناوری و حقوق مالکیت فکری است.
    کلیدواژگان: سیاست حقوق مالکیت فکری، هم پایی فناورانه، کشورهای در حال توسعه، تحقیق و توسعه داخلی، انتقال بین، المللی فناوری
  • عباس مصلی نژاد *، محمد مهدی احمدی معین صفحات 153-173
    اقتصاد سیاسی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی دستخوش تحول شده است، اما به دلیل عدم ایجاد تغییرات ساختاری و کارکردی به تناسب این تحول، کشور نتوانسته شاهد تحقق توسعه پایدار اقتصادی باشد. این پژوهش با توجه به شرایط خاص اقتصاد سیاسی ایران، به توضیح الزاماتی می پردازد که برای سیاستگذاری و طراحی الگوهای توسعه پایدار اقتصادی و انباشت موثر سرمایه در اقتصاد ملی ضرورت دارند. این الزامات با رویکردی عملگرایانه و بر اساس نظریه های انباشت اولیه سرمایه، ساختار اجتماعی انباشت، نهادگرایی و دولت توسعه گرا بررسی می شوند. با رعایت این الزامات، بدون لزوم تغییر کلی در سیاست های کلان نظام (به عنوان فرآیندی دشوار و زمان بر) و از طریق ایجاد انباشت درون زا، جمهوری اسلامی می تواند بدون افزایش مداخله مستقیم دولت در اقتصاد ملی به سوی توسعه پایدار اقتصادی حرکت نماید. نقش دولت در این مسیر منحصر به نوعی زمینه سازی چندبعدی، بازتنظیم ساختار اجتماعی انباشت و میانجی گری مالی خواهد بود.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، انباشت موثر سرمایه، ساختار اجتماعی انباشت، دولت توسعه گرا
  • حمزه خواستار* صفحات 175-191
    مسئله تاثیر فناوری های نوین اطلاعات و ارتباطات بر رشد دموکراسی و مشارکت شهروندان طی سال های اخیر، توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است. به صورت نظری این فرضیه مطرح می شود که رشد فناوری های ارتباطات و اطلاعات، موجب توسعه مشارکت شهروندان و رشد دموکراسی می شوند. اما آزمون های تجربی اندکی برای تائید این فرضیه انجام شده است. پژوهش کنونی با استفاده از داده های پانل 189 کشور به آزمون تجربی این فرضیه در بازه زمانی 2003 تا 2012 می پردازد. در الگوی پژوهش حاضر، متغیر فناوری اطلاعات و ارتباطات با مولفه های زیرساخت فناوری، خدمات آنلاین، مشارکت الکترونیک و دولت الکترونیک به عنوان متغیر مستقل و سطح دموکراسی به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده اند. روش پژوهش حاضر اقتصادسنجی است و از تحلیل داده های پانل و تحلیل رگرسیون تعمیم یافته با روش GLSبرای تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان دهنده تاثیر مثبت فناوری اطلاعات بر رشد دموکراسی است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، دموکراسی، خدمات آنلاین، مشارکت الکترونیک و دولت الکترونیک
  • مجید وحید*، سعید اخوان صفحات 193-216
    مشکلات زیست محیطی نقشی اساسی را در حوزه مطالعات سیاستگذاری ایفا نموده اند و در بین این مشکلات، کمیابی منابع آبی و بحران آب، اهمیت خاصی پیدا نموده است؛ چنانچه به باور بسیاری از پژوهشگران، در آینده جنگ بر سر منابع آبی اجتناب ناپذیر خواهد بود. بر این اساس، مقاله حاضر بر آن است تا به بررسی عملکرد دو دولت مختلف در جمهوری اسلامی ایران در راستای سیاستگذاری منابع آبی در استان اصفهان بپردازد. شیوه جمع آوری داده ها در این پژوهش عمدتا مبتنی بر تحلیل مصوباتی بوده که از سوی دولت های هشتم و نهم به تصویب رسیده است و البته در مواردی نیز مصاحبه با نخبگان صورت پذیرفته است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که شباهت های انکارناپذیری بین سیاست های اتخاذ شده در این زمینه از سوی این دو دولت وجود داشته و مهم ترین تفاوت نیز این بوده است که در دولت نهم روند سدسازی و برداشت بی رویه آب در استان بالادست رودخانه زاینده رود انجام گرفت، حال آن که در دولت هشتم، مجموعه سیاست های مدونی در زمینه سیاستگذاری منابع آبی صورت پذیرفت.
    کلیدواژگان: سیاست های آبی، بحران آب، مدیریت منابع آبی، حوضه آبریز زاینده رود، عملکرد دولت
  • محمودرضا رهبرقاضی*، سهیلا آشنایی، اعظم شهریاری صفحات 217-233
    به نظر می رسد یکی از ابزارهای مهمی که در عصر جدید می تواند بر فرهنگ سیاسی دموکراتیک تاثیر گذارد، شبکه های اجتماعی مجازی هستند. بنابراین هدف این پژوهش، بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی بر گرایش افراد به فرهنگ سیاسی دموکراتیک می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل شهروندان شهر اصفهان در سال 1395 می باشد که به روش نمونه گیری خوشه ای598 نفر از آنان به عنوان حجم نمونه، انتخاب شده و با روش پیمایش مورد مطالعه قرار گرفتند. در این راستا، نتایج پژوهش نشان می دهد در حالی که افزایش مدت زمان عضویت در شبکه های اجتماعی و فعالیت عمیق تر در شبکه های اجتماعی، باعث بالا رفتن احتمال میزان گرایش به فرهنگ سیاسی دموکراتیک می گردد، اما افزایش مصرف روزانه چنین شبکه هایی، تاثیر منفی بر روی فرهنگ سیاسی دموکراتیک داشته است. سرانجام نتایج پژوهش حاکی از آن است که واقعی تلقی کردن محتوای شبکه های اجتماعی تاثیری در افزایش یا کاهش تمایل به فرهنگ دموکراتیک در میان پاسخگویان نداشته است.
    کلیدواژگان: مدت زمان عضویت در شبکه های اجتماعی، فعالیت در شبکه های اجتماعی، استفاده روزانه از شبکه های اجتماعی، فرهنگ سیاسی دموکراتیک
  • بهاره فلاحی* صفحات 237-257
    عدالت جنسیتی پیش نیازی برای تحقق توسعه پایدار می باشد. به منظور ایجاد عدالت جنسیتی، شکل گیری جریان سازی جنسیتی یکی از ضرورت های اساسی تلقی می گردد. جریان سازی جنسیتی، فرآیند ارزیابی آثار عملکرد برنامه ریزی شده شامل قوانین، سیاست ها و طرح ها در کلیه زمینه ها و در کلیه سطوح برای زنان و مردان می باشد. جریان سازی جنسیتی یکی از راهبردهای حصول اطمینان از گنجانیده شدن مسائل زنان و مردان در تهیه، اجرا، پایش و ارزیابی سیاست ها و طرح ها در کلیه عرصه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی می باشد، به گونه ای که در آن زنان و مردان به طور مساوی متنفع گردند و نابرابری حاکم نباشد. هدف از این تحقیق، بررسی جریان سازی جنسیتی در چرخه سیاستگذاری و معرفی این موضوع به منظور نقد و بررسی کارشناسانه در خصوص اسناد سیاستی بین المللی در ایران و در ارتباط با این مبحث می باشد.
    کلیدواژگان: جریان سازی جنسیتی، سیاستگذاری، عدالت جنسیتی، توسعه پایدار، توازن جنسیتی
  • مرتضی نورمحمدی* صفحات 259-269
    «شکل دهی به سیاست علم و فناوری: نسل بعدی تحقیقات» با تمرکز بر دیدگاه متفکران جوان در حوزه مطالعات علم و فناوری، تلاش دارد تا به موضوعاتی همچون انتخاب ها و معیارهای انتخاب درباره سیاست علم و فناوری، استانداردهای حکمرانی در حوزه فناوری، جهانی شدن، رابطه بخش خصوصی و عمومی و نقش نوآوری های فناورانه در زندگی انسانی بپردازد. این دیدگاه ها مبتنی بر این شناخت مشترک هستند که سیاست علم نه تنها درباره علم، بلکه درباره شکل دهی به جهان ما است. این شکل دهی در چهار حوزه رخ می دهد: محیطی که در آن علم خود اداره می شود (بخش اول: شکل دهی به سیاست)، فرآیندهای تولید دانش (بخش دوم: شکل دهی به علم)، نیروهای تاثیرگذار بر نوآوری (بخش سوم: شکل دهی به فناوری) و تحول زندگی انسانی (بخش چهارم: شکل دهی به زندگی).
    کلیدواژگان: علم، فناوری، سیاست، شکل دهی، زندگی، نوآوری
|
  • Sajjad Sattari * Pages 9-27
    Through recalling the old polemic of theology and mathematics in the history of knowledge, the author has discussed a new separation in the sociology of development and has characterized the way of looking at development in two traditions of "Mathematics of Development" and "Theology of Development". Subsequently, while describing the epistemic nature of mathematics and criticizing its shortcomings, he has attempted to show that the history of the developmental mentality (as the history of the search for a better possible biological condition for human beings in the world) before the "modern mathematical reason" has always been influenced by four elements including "the instinct of survival and well-being", "accident", "myth" and "theology". Meanwhile, the myth/theology has established the basic material of the structure of human consciousness in history that the perception and experience of the individual about "truth, meaning and method of a better possible life" in any society, above all, reflects the dominant world of mythical/theological forms in history of that society. Thus, the development in its original existence has a metaphysical foundation, and the decadence root of a society should first be sought in the affliction of the dominant world of mythical/theological forms in that society to Aporia and Catharsis Crisis. With this argument, the author has prioritized "Theology of Development" on "Mathematics of Development" and has considered the development issue with a mathematical approach purely to the myth/theology, obviously impossible, and contrary to the history of development. Finally, he has explained the possibility of a Theology of Development and its possibilities.
    Keywords: Development, Mathematics of Development, Theology of Development, World of Mythical-Theological Forms, Aporia, Catharsis, Ataraxia, Euporia
  • Hassan Danaee Fard *, Javad Valiy E-Asl, Seyed Yaghuob Hossaini Pages 29-56
    improving the quality of public policies, is including concerns and challenges Underhand public different areas all political systems.This quality does not improving in a vacuum, but requires different solutions and mechanisms.The goal of this research is identifying and Exploring knowledge mechanisms to improve the quality of public policies in Iran. Research Carried out in two step. In the first step (qualitative) The identifying mechanisms and in second step the rankings mechanisms, descriptive hypotheses was exposed examing about mechanisms.The results show that the knowledge mechanisms to improve public policies in order of importance are: the application of knowledge of public policy making in system of the public policy making of country, dissemination of knowledge of public policy making in the country and shaping Forming foundations of the local philosophic and theoretic of public policy making.
    Keywords: Public policy_Improving Quality_Knowledge Mechanisms_Mixed - Method Research
  • Mohammad Saeed Taslimi, Mahdi Sanaei *, Mohammad Abdolhosseinzadeh Pages 57-89
    Government open data has a new issue on the agenda of international organizations and development governments. Government open data policy is a set of actions that the government should do to comply with the confidentiality provided public access to data and policy information that the people and the elites have participated in policy making and Supervision. This research tries using mixed methods research to identify and prioritize policy challenges of open government data. First, the qualitative phase, literature review were identified open data policy challenges and experiences of other countries. After meeting with focus groups composed of some researchers, policy makers and people involved in the field of open data, this challenge was determined in accordance with the conditions of the country and its ecosystem. In the quantitative phase with using analysis hierarchical Fuzzy and Fuzzy TOPSIS were ranking challenges by the experts. At the end, based on the priority challenges identified, fundamental challenges to realize open government data and presented some solutions and policy recommendations.
    Keywords: Open Government Data, Open Data Policy, Transparency, Fuzzy Hierarchical Analysis
  • Ali Asghar Purezzat *, Hadi Khaniki, Hamidreza Yazdani, Bahareh Mokhtari Pages 91-116
    Civil society, along with private sector and government, is the third pillar of development in good governance. Necessity of interaction between government sector (including the state and the assembly) and nonprofit sector, as the driving force of civil society, is undeniable. Various bodies and organizations of government sector interact with NGOs at problem identification, policy development, execution and evaluation stages. The purpose of this paper is to identify strategies of government sector regarding NGOs to manage the relationship throughout the policy process. Findings of multiple case study of the two parties’ relationships, revealed that government sector apply five types of strategies: confrontational, indifferent, hypocrite, cooperative and fundamental. In order to reach effective interaction, government should move from the first three strategies to the last two ones.
    Keywords: Government sector, NGOs, Relationship, Strategy, Policy making
  • Tayebeh Abbasi *, Hanieh Ahmadi Pages 117-133
    This study aimed to analyze the article1of the law of objectives, functions and structure of the Ministry of Science, Research and Technology and study cohesion of science, research and technology policies since 1383. To this aim, coherence and alignment of policies at two levels (vertical integration and horizontal integration) has been considered based on content analysis and documentation of four components (policy objectives, policy tools, institutions and enforcement authority) has been conducted. The results of the analysis documentation show that coherence between policies, both vertically (31.22 percent) or horizontal (between mega policies, 25%) is not desirable.
    Keywords: Policy analysis, Policy coherence, the Ministry of Science, The law of objectives, Functions, structure of the Ministry of Science, research, technology
  • Saeid Habiba*, Esmaeel Kalantari Pages 135-152
    The aim of this research is to investigate the relationship between intellectual property rights policies and knowledge resources of technological catch-up -indigenous R&D and international technology transfer. The data has been collected from Global Competitiveness Index. For data analysis, correlation test and ANOVA test were used. The research findings show that, firstly, knowledge resources of technological catch-up complement each other in developing countries, and secondly, intellectual property rights policies and knowledge resources of technological catch-up, mutual influence on each other in developing countries. Based on this research typology, developing countries in terms of strength or weakness in both indigenous R&D and international technology transfer, are divided into four types. Intellectual property rights policies in any of the developing countries, is different. Policy recommendation of this research, it is essential at the same time policymaking for gradual improvement of indigenous R&D, international technology transfer and Intellectual Property Rights.
    Keywords: Intellectual property rights policy, Technological catch up, Developing countries, Indigenous R, D, International technology transfer
  • Abbas Mossalanejad *, Mohammad Mehdi Ahmadi Moien Pages 153-173
    The political economy of Iran has changed dramatically after the Islamic Revolution but in the absence of structural and functional conversions appropriate to this dramatic change, the country couldn’t reach to sustainable economic development. This research, based on Iran`s specific situation of political economy explains the requirements which are essential for policy making and designing the patterns for sustainable economic development and effective accumulation of capital in the national economy. The requirements will be considered with a pragmatic approach and based on specific theories which are Initial Accumulation of Capital, Social Structure of Accumulation, Institutionalism and Developmental State. By observing this requirements, without the necessity of an overall change in the macro-policies of the regime (as a difficult and time-consuming process) and by creating an endogenous accumulation, the Islamic Republic can move toward the sustainable economic development without increasing the direct interference of the government in national economy. The role of the government in this way will be limited to a multi-dimensional set up, developing the social structure of accumulation and financial intermediation.
    Keywords: Effective Accumulation of Capital, Sustainable Development, Islamic Republic of Iran, Developmental State
  • Hamza Khastar * Pages 175-191
    In recent years the impact of information and communication technologies on the growth of democracy and citizen participation, has attracted the attention of researchers. Theoretically hypothesized that the development of information and communication technologies yields development of citizen participation and democracy. However, little empirical tests have been implemented for this hypothesis. The current study uses panel data from selected countries to empirically test this hypothesis in the period 2003 to 2012. In this study, the ICT with dimensions of infrastructure of online services, e-participation and e-government considered as the independent variable and democracy considered as the dependent variable. Methodology is econometric and panel data regression analysis generalized least squares (GLS) is used to test the research hypothesis. The findings show a positive impact of technology on the development of democracy.
    Keywords: Information Technology, Communication, Democracy, Online Services, E-Participation, E-Government
  • Majid Vahid *, Saeed Akhavan Pages 193-216
    Environmental issues play a vital role in public policy studies, and among these issues, scarcity of water resources and water crisis enjoy specific importance; in a way that many researchers believe that war on water resources will be inevitable in future. Thus, the present article aims at investigation of the performance of two different administrations in Islamic Republic of Iran with respect to policy making of water resources in Isfahan province. The method of data collecting in this project has been mainly based on analysis of the ratification approved by the eighth and ninth administration. Of course, in some cases, interviewing with elites have been made. The results indicate that there are undeniable similarities between the policies made by these two administrations in this regard and the main difference is that in the ninth administration the trend of dam-making and over extracting of water resources in the upper province of Zayanderud River was dominant; whereas in the eighth administration a set of policies were made regarding water resources.
    Keywords: Water policies, Water crisis, Water resources management, Zayanderud River basin, Administration performance
  • Mahmoudreza Rahbarghazi *, Soheyla Ashnayi, Azam Shahriyari Pages 217-233
    The purpose of this study is to examine the impact of social networks on the tendency of individuals to democratic political culture. The statistical population of this research includes citizens of Isfahan in 1395. By cluster sampling, 598 subjects were selected as sample size and studied by Survey method.In this regard, the results of the research show that while the increase in membership time in social networks and deeper activity in social networks increases the probability of a tendency toward democratic political culture But increasing the daily consumption of such networks has had a negative impact on democratic political culture. Finally, the results of the research indicate that the actual perception of the content of social networks has not had an effect on increasing or decreasing the desire for democratic culture among respondents.
    Keywords: Duration of membership in social networks, Activity on social networks, Daily use of social networks, Democratic political culture
  • Bahare Fallahi * Pages 237-257
    In the world today, sexual justice is viewed a prerequisite for sustainable development. Materializing sexual justice is an indispensable need in various communities. This research focuses on evaluating gender mainstream in public policy. Gender mainstream refers to the process of evaluating the effects of planned measures (including laws, policies, and plans) in all fields and at all levels. Gender mainstream is a strategy to ensure the involvement of women and men’s concerns and the problems facing them in preparing, implementation, monitoring, and evaluation of policies and plans in political, economic, and social stages so that women and men equally benefit from opportunities and they don’t experience inequality. The ultimate objective of this strategy is to pave the way for sexual equality and Introducing this issue in order to make a more expert review of international policy documents in Iran in relation to this topic.
    Keywords: Mainstream Gender, Policy, Gender Justice, Sustainable Development, Gender Balance
  • Morteza Nourmohammadi * Pages 259-269
    Shaping science and technology policy: the next generation of research sample the thinking of some of the best young minds in science policy. The papers are unified by a small number of cross-cutting themes: the choices and criteria of choic about science and technology policy, standards of governance, issues of globalization, of the protean boundary between public and private. More fundamental still, these perspectives are unified by the common recognition that science policy is not so much about science per se as about the explicit shaping of our world. This shaping occurs in the settings where science itself is administered and governed (Section 1: Shaping Policy); in the processes of knowledge production (Section 2: Shaping Science); in the forces behind innovation (Section 3: Shaping Technology); and, in the drive to manipulate and transform the human species itself (Section 4: Shaping Life).
    Keywords: Technology, Science, Shaping, Policy, Life