فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال دوم شماره 1 (بهار 1395)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال دوم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قهرمان عبدلی*، محمد جواد ناخدا صفحات 1-20
    در این مقاله، مسائل همکاری بین المللی شامل: مسئله چانه زنی (شبیه به بازی های هماهنگی) و نیز مسئله اجرا (شبیه به بازی معمای زندانی) تبیین می گردد که بر اساس نظریه بازی دارای دو مرحله مرتبط به هم هستند. در مرحله نخست، کشورها مذاکراتی را درباره مورد معامله صورت می دهند و در مرحله دوم (مرحله اجرای بازی) معامله موافقت شده به مورد اجرا در می آید که این دو مرحله به صورت یک بازی معمای زندانی تکراری مدل سازی شده است. طبق نتایج، هر قدر منافع همکاری بیشتر باشد سایه آینده طولانی تر و همکاری پایدارتر است. ممکن است سایه طولانی از آینده، اجرای یک توافقنامه بین المللی را تسهیل کند اما در عین حال به کشورها انگیزه هایی می بخشد تا با شدت بیشتری چانه زنی کنند و به امید حصول منافع بیشتر اجرای توافقنامه را به تاخیر اندازند. کاربرد این مدل برای اوپک نشان می دهد که کشورهای فقیرتر سهم بیشتری از تولید را نسبت به کشورهای غنی تر دریافت می کنند تا پایبند به همکاری باشند.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، تئوری بازی، مسئله چانه زنی، مسئله اجرا، نظریه همکاری بین المللی، اوپک
  • عباس مصلی نژاد* صفحات 21-40
    کشورهای مدیترانه شرقی را باید بخشی از بازیگرانی دانست که روند توسعه و پیوند با اقتصاد جهانی را براساس ضرورت های درون ساختاری و نقش مکمل در سیاست جهانی طی نموده اند. این منطقه با توجه به اهمیت ژئوپلیتیکی آن باعث حضور گسترده قدرت های بین المللی و تداخل منافع آنان گردیده است. در چنین فرآیندی، ضرورت های ژئوپلیتیکی با نیازهای راهبردی کشورها ازجمله توسعه پیوند می یابد. در این مقاله تلاش می شود تا رابطه بین نشانگان توسعه با مولفه های درون ساختاری و بین المللی مورد بررسی قرار گیرد. تحقق چنین فرآیندی را باید در قالب «مدل توسعه پویا» تبیین نمود. در مدل توسعه پویا، سیاستگذاری اقتصادی و توسعه اجتماعی در مناطقی همانند مدیترانه شرقی تابعی از نیازهای درون ساختاری کشورها، ضرورت های ژئوپلیتیکی و سازوکارهای سیاست جهانی محسوب می شود. براساس چنین ویژگی هایی است که بازیگران کوچک در محیط های ژئوپلیتیکی فراتر از قابلیت جغرافیایی خود به ایفای نقش ساختاری در فرآیند توسعه مبادرت می کنند. بنابراین می توان پرسش مقاله را بر اساس رابطه بین «سیاستگذاری توسعه» (متغیر وابسته) با مولفه هایی همانند «ضرورت های ژئوپلیتیکی» و «نیازهای درون ساختاری کشورها» (متغیرهای مستقل) تبیین نمود. در این شرایط، این پرسش مطرح می شود که: «سیاستگذاری توسعه در مدیترانه شرقی براساس چه مولفه هایی شکل می گیرد؟» در پاسخ به این پرسش می توان فرضیه مقاله را بدین گونه تنظیم نمود که: «سیاستگذاری توسعه در مدیترانه شرقی براساس نیازهای درون ساختاری کشورها و جایگاه ژئوپلیتیکی آنان در سیاست جهانی تنظیم می شود.» در تنظیم این مقاله از رهیافت «سیاستگذاری تعامل پویا» استفاده شده است. کشوری که روندهای امنیت سازی را تحت الشعاع ضرورت های رشد اقتصادی قرار دهد، بعد از مدتی با مشکلات اجتماعی و راهبردی روبه رو خواهد شد. واقعیت آن است که چنین مشکلاتی می تواند زمینه های لازم برای ایجاد چالش های نوین را به وجود آورد. هیچ کشوری در محیط منطقه ای نمی تواند بدون روندهای امنیت سازی موقعیت خود را ارتقاء دهد. ضرورت های توسعه ایجاب می کند که واحدهای سیاسی به موازات برنامه ریزی رشد و توسعه اقتصادی به ضرورت های امنیت سازی توجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری توسعه، ضرورت های درون ساختاری، شکل بندی ژئوپلیتیکی، نیازهای جهانی، مدیترانه شرقی
  • ابراهیم برزگر*، صیاد حسین زاده صفحات 41-60
    هدف این پژوهش بررسی عقلانیت سیاستگذاری عمومی در ایران است. چراکه سیاستگذاری در ایران، ضمن موفقیت در برخی عرصه ها، برخی دیگر از عرصه های جامعه را با بحران مواجه ساخته است؛ یعنی شهروندان باسیاست های روبه رو هستند که برخلاف آنچه در مرحله تقنین وعده داده شده است؛ عملیاتی و کاربست پیداکرده است. پژوهش حاضر با در نظر گرفتن محذورات سیاست ها در مرحله اجرا در پی پاسخ به این سوال اصلی است؛ چگونه می توان بر ناکارآمدی های مرحله اجرای سیاست گذاری فائق آمد؟ به زعم محققان با در نظر گرفتن تمهیداتی همچون رعایت عقلانیت در مرحله تقنین، می توان ناکارآمدی های مرحله عملیاتی سیاست گذاری ها را به حداقل ممکن تقلیل داد. با تکیه بر تئوری عقلانیت چهارگانه اسنلن (عقلانیت اقتصادی، سیاسی، حقوقی و حرفه ای) به عنوان سازه نظری، به طور موردی به مطالعه «قانون هدفمند کردن یارانه ها» پرداخته شده است تا با محک ابعاد چهارگانه عقلانیت قانون مذکور، ضرورت توجه به مرحله تقنین و تمهیدات عقلانی خاص آن موردتوجه قرار گیرد. روش جمع آوری داده ها میدانی- مصاحبه ای و روش تجزیه وتحلیل اطلاعات کیفی بوده است. یافته های پژوهش حاکی از عدم توجه سیاست گذاران به تمهیدات اجرایی در حین تقنین است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، عقلانیت سیاسی، عقلانیت اقتصادی، عقلانیت قانونی، عقلانیت حرفه ای، هدفمند کردن یارانه ها
  • سید مهدی الوانی* صفحات 61-80
    کارآفرین سیاستی فردی نوآور و خلاق در عرصه سیاست ها است که با طرح ایده های نو، در حوزه سیاستگذاری تحول آفرین بوده و راه های جدیدی را می گشاید. در این مقاله به نقش کارآفرین سیاستی در فرایند عقلانی و تغییرات جزئی– تدریجی، نقش کارآفرین سیاستی در فرایند شبکه ای سیاستگذاری عمومی و نیز نقش کارآفرین در رابطه با مدل جریان ها و دریچه ها پرداخته خواهد شد. نویسنده معتقد است با توجه به فقر ادبیات موضوعی در این حوزه، لازم است با بررسی عمیق تر و با مطالعه در خصوص انگیزه ها، نحوه عمل و آثار فعالیت کارآفرینان سیاستی می توان به نظریه پردازی های مفید و تازه ای در این زمینه دست یابیم.
    کلیدواژگان: کارآفرین سیاسی، سیاستگذاری، مدل جریان ها و دریچه ها، فرایند شبکه ای، فرایند تغییرات جزئی- تدریجی
  • حمیدرضا فرتوک زاده، سیما اسفندیارپور بروجنی، زهره کیانی فیض آبادی*، میثم رجبی نهوجی صفحات 81-100
    رشد صنعت گردشگری در سال های اخیر اثرات بسیاری بر روابط فرهنگی، اقتصادی و سیاسی ملت هایمختلف داشته است. با توجه به گستردگی این صنعت و نقش آن در شکوفایی ابعاد گوناگون زندگی جوامع بشری، شناخت موانع توسعه و تعیین استراتژی ها و راهکارهای بهبود آن، برای همه ی کشورها به ویژه ایران از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این پژوهش با استفاده از مدلسازی دینامیکی در قالب روش تحلیل پویایی های سیستم، مسئله ی عدم توفیق گردشگری ایران، به خصوص از منظر جذب گردشگر خارجی، در ابعاد کلان و استراتژیک مدل شده و با استفاده از شبیه سازی رفتاری در محیط نرم افزار Vensim مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در نهایت به مدلی دست یافته ایم که صنعت گردشگری ایران را توصیف کرده و با استفاده از شبیه سازی رفتار آن را در افق زمانی 15سال آینده پیش بینی می کند. با آزمون راهکارهای مختلف در محیط شبیه سازی، سیاست ها و راهکارهایی جهت بهبود وضعیت گردشگری در ایران ارائه شده است که مهم ترین آن ها عبارتند از: بهره گیری بیشتر از گردشگران موجود، برندسازی، استانداردسازی، حفاظت از محیط زیست، ایجاد توافق راهبردی در ذهن جامعه ی ایرانی نسبت به گردشگری، توسعه ی دیپلماسی رسانه ای برای تغییر ذهنیت جهان نسبت به ایران و ایجاد اعتماد برای سرمایه گذاران توسط دولت.بنا بر نتایج شبیه سازی مدل دینامیکی ارائه شده، با اعمال بسته ی سیاستی پیشنهادی می توان به توسعه صنعت گردشگری ایران در سال های آینده امیدوار بود.
    کلیدواژگان: تحلیل پویایی های سیستم، سیاستگذاری و ارزیابی، شبیه سازی، گردشگری، مدلسازی
  • شاهین جوادی *، محمود متوسلی، جهانگیر یدالهی فارسی صفحات 101-120
    در این مقاله فرضیه تاثیر متقابل رانت های نفتی، کارآفرینی و ساختار اداری دولت در ایران مورد تحلیل قرار می گیرد. پرسش های اصلی تحقیق عیارتند از آنکه (1) آیا وجود رانت های نفتی سبب شده که دولت ها در کشورهای در حال توسعه صادرکننده نفت (شامل ایران)، نیازی به اصلاح ساختار خود احساس نکنند و (2) آیا تمرکززدایی سبب افزایش بهره برداری از فرصت های کارآفرینی می شود. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی و علی-مقایسه ای است. یافته های تحقیق نشان می دهند که پاسخ به دو سئوال بالا مثبت است. بطور کلی دولت ها در کشورهای در حال توسعه صادرکننده نفت با ایجاد و حفظ ساختاری رانتی و متمرکز محیط کسب وکاری را شکل می دهند که بر کارآفرینی اثر منفی دارد. انتظار می رود که در ساختار اداری نامتمرکز نسبت به متمرکز، سطح بهره برداری از فرصت های کارآفرینی بالاتر باشد. دولت به منظور ارتقاء سطح کارآفرینی در کشور باید در درجه اول با اصلاح ساختار خود به یک ساختار نامتمرکز اقدام کند.
    کلیدواژگان: تمرکززدایی، رانت نفت، کارآفرینی، ساختار اداری دولت، ایران
  • سجاد ستاری* صفحات 121-140
    نویسنده با فرض فردیت تاریخی ذهنیت توسعه در هر جامعه، این ذهنیت را بیش از همه محصول بازی های تمایز و تضاد بزرگ رخداده در تاریخ آن جامعه می داند.[1] بر همین مبنا، استدلال نویسنده آن است که تاریخ ذهنیت توسعه در غرب فراتر از هر عامل دیگری، فرآورده پنج بازی تمایز و تضاد «یونانی/غیریونانی»، «مسیحی/غیرمسیحی»، «پیشامدرن/مدرن»، «ارتدوکس/رادیکال» و«مدرن/پست مدرن» بوده است. وی ضمن شرح انتقادی نقش این پنج بازی تمایز و تضاد در رسیدن تاریخ ذهنیت توسعه در غرب به محتوا و شکل کنونی خود، در ادامه، بر آن است که بازی تمایز و تضاد هم اکنون جاری «مدرن/پست مدرن» نیز، نه باعث مرگ ذهنیت توسعه که منجر به نامیرایی و ناتمامیت تاریخی آن می شود چراکه به زعم نویسنده، «جریان پساتوسعه گرایی» (به مثابه فرآورده بازی تمایز و تضاد «مدرن/پست مدرن»)، نه بدیل «جریان توسعه گرایی» که در اصل خود جزئی از میدان ذهنیت در حال قبض و بسط توسعه در غرب بوده و رشد پساتوسعه گرایی زمینه را برای ظهور «ادبیات منطقی توسعه» در بازاندیشی های آینده، دست کم در سطح تئوری هموار خواهد نمود.
    کلیدواژگان: تاریخ ذهنیت توسعه، بازی تمایز و تضاد، جریان ارتدوکسی و رادیکالی توسعه، پساتوسعه گرایی، ادبیات منطقی توسعه
|
  • Ghahreman Abdoli*, Mohammad Javad Nakhoda Pages 1-20
    In this paper, I clarify problems of international cooperation typically involve first a bargaining problem (akin to various coordinatin games) and next an enforcement problem (akin to prisoner's dilemma game). To specify and explore this conception analytically, I develop a game- theoretic model that depicts problems of international cooperation as having two linked phases. In the first phase, states bargain over the particular deal to be implemented in the second, "enforcement phase" of the game, which is modeled as a repeated Prisoner's Dilemma. According to the consequences of this model, a longer shadow of the future makes cooperation sustainable and so more likely, the analysis here suggests that though a long shadow of the future may make enforcing an international agreement easier, it can also give states an incentive to bargain harder, delaying agreement in hopes of getting a better deal. I apply this model to the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) to illustrate poor states with low reserves per capita (present-oriented states) receive better oil production offers than rich states with high reserves per capita (future-oriented states) in order to sustain cooperation.
    Keywords: Game theory, Shadow of future, Bargaining, Policy, international ooperation, OPEC
  • Abbas Mosalanejad Pages 21-40
    Eastern Mediterranean countries should be considered part of the development trend of actors and linkages with the global economy and supporting role in world politics. These countries have been structural role. According to requirements. Due to its geopolitical significance of the region, causing widespread presence of international powers and their interests were interfering. In such a process, the geopolitical imperatives strategic needs including Linkage storage.This article will attempt to clarify the relationship between symptoms and international development component Drvnsakhtary be examined. Such a process should be realized in the form of "dynamic development model" of that. The dynamic development model, economic policy and social development in regions like Eastern Mediterranean structural countries function of needs, necessities of the world's geopolitical and policy mechanisms. Based on such characteristics as small player in its geographical environments beyond the capability of geopolitical structural role in the development process will proceed.Therefore, the question article based on the relationship between "development policy" (the dependent variable) with factors such as "geopolitical necessity" and structural "needs countries" (independent variables) of article. In these circumstances, the question arises: "What material components is formed according to the policy development in the Eastern Mediterranean?" In response to a question like that can be regulated hypothesis that "development policy and geo-political status of countries in the Eastern Mediterranean to the Structural needs they are set in world politics."in this article we approach regulation" policy dynamic interaction "is used.Indications of economic growth trends eclipsed the state security building, after some time it will be faced with social and strategic problems. The reality is that these problems can be created grounds for new challenges. No country in the region can improve its position without building security procedures. Requirements development requires that political entities parallel development programs and economic development to take note of requirements for security building.
    Keywords: Policy making development, Structural requirements, Configuration geopolitical, Global needs
  • Ebrahim Barzegar, Sayad Hoseinzadeh Pages 41-60
    This article aims to study the rationality of Iranian public policies. Despite achievements in some fields, other aspects of society have been faced with crisis due to such policy making. It means that citizens are faced with policies that are in contrast with those of promised ones in the legislative stage. Considering the difficulties of policies in practical stage, the main question outlined here is as follows; how can we overcome the inefficiencies of the practical application of public policy? Based upon the researchers` points of views, taking some measures such as rationality in legislation stage can minimize the inefficiencies of policy-making in operational stage. A case study was performed to investigate the Subsidy Reform Act using Snellen’s Theory of Four Rationalities (Economic, Political, Legal, and Professional Rationalities) as the theoretical construct in order to consider the importance of the subject in legislation stage and rational measures. Data were collected using field interviews. Qualitative methods were employed to analyze the data. Findings indicate the lack of policy makers` attention to the executive measures during legislation stage.
    Keywords: Public Policy, Political Rationality, Economic Rationality, Legal Rationality, Professional Rationality, Subsidy Reform
  • Mehdi Alvani* Pages 61-80
    Political enterprenuer is an innovative and creative person in the field of politics, with new ideas, making a new ways in policy making.This article attempts to contribute the role of political enterprenuer engaging in a rational policy making. Thus, in this article the role of political enterprenuers in the process of slight changes, gradual political enterprenuers in the public policy networks and the role of enterprenuers in connection with flow current and models. So it is necessary to look deeper at the study of the motives, methods of activities of political enterprenuers, we could achive to a useful new field.
    Keywords: Political enterprenuers, Innovation, Policy making, Policy streams
  • Hamidreza Fartookzade, Sima Esfandiarpur Boroujeni, Zohreh Kiani Feizabadi, Meisam Rajabi Nohouji Pages 81-100
    In this paper, the effects of interaction between oil rents, entrepreneurship and government administrative structure in Iran is analyzed. The main questions of this study are (1) is the existence of oil rents caused the government in the oil-exporting developing countries (including Iran), do not feel the need to reform its structure and (2) does decentralization increase the exploitation of entrepreneurial opportunities. The research method of this paper is descriptive and causal-comparative. The results show that the answer to both questions is yes. In general, governments in oil-exporting developing countries establish a rentier and centralized structure that shape a business environment which has a negative effect on entrepreneurship. It is expected that at a decentralized administrative structure than a centralized administrative structure is exploited more entrepreneurial opportunities. Government to promote the exploitation of entrepreneurial opportunities in the country should primarily act to modify its structure to a decentralized structure.
    Keywords: Centralized, Decentralization, Federal, Oil rent, Entrepreneurship
  • Shahin Javadi, Mahmood Motavaseli, Jahangir Yadolahi Farsi Pages 101-120
    In this paper, the effects of interaction between oil rents, entrepreneurship and government administrative structure in Iran is analyzed. The main questions of this study are (1) is the existence of oil rents caused the government in the oil-exporting developing countries (including Iran), do not feel the need to reform its structure and (2) does decentralization increase the exploitation of entrepreneurial opportunities. The research method of this paper is descriptive and causal-comparative. The results show that the answer to both questions is yes. In general, governments in oil-exporting developing countries establish a rentier and centralized structure that shape a business environment which has a negative effect on entrepreneurship. It is expected that at a decentralized administrative structure than a centralized administrative structure is exploited more entrepreneurial opportunities. Government to promote the exploitation of entrepreneurial opportunities in the country should primarily act to modify its structure to a decentralized structure.
    Keywords: Centralized, Decentralization, Federal, Oil rent, Entrepreneurship
  • Sajjad Sattari Pages 121-140
    The article provides a new and different understanding about the history of development mentality in the West. The author argues that the development mentality in any society is a product of the Great Games of Distinction and Contradiction in the history of that society. In this context, the author believes that the history of development mentality in the West, more than any case, is the product of five Great Distinction and Contradiction Games of "Greek/Non-Greek", "Christian/Non-Christian", "Premodern/Modern", "Orthodox/Radical" and "Modern/Postmodern". He explains the roles of these five Great Games of Distinction and Contradiction in the history of development mentality in the West due to the current content and form and believes that the current game of "Modern/Postmodern" instead of death of the development mentality lead to the immortality and historical incompleteness of development mentality in the west, Because “the post-development stream“ (as a product of the Distinction and Contradiction Game of "Modern/Postmodern"), is a part of development mentality feild in the West and grow of the post-developmentalism will smooth the basis of emergence of "logical literature of development" in future rethinking, at least theoretically.
    Keywords: History of development mentality, Games of distinction, contradiction, Radical, orthodox stream, Post, developmentalism, Logical literature of development