فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال دوم شماره 3 (پاییز 1395)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال دوم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهره میرعمادی صفحات 9-29
    این مقاله قصد دارد سیاستهای ایران را در قبال نهاد راهبر و تنطیم گر فضای بین المللی تبادل اطلاعات (آیکن) از نظر هدف و راهبرد ارزیابی کند. روش تحقیق، تحلیل اسناد سازمان های بین المللی و مصاحبه است و مدل مفهومی با توجه به مدل دیپلماسی فناوری طراحی شده است. این مقاله، پس از یک مرور تاریخی، به مرحله ارزیابی سیاستها می رسد و مشخص می کند که هدف سیاست ایران، تضمین دسترسی به سامانه نامهای دامنه و فایل منطقه ریشه اینترنت بوده است که تا اکتبر 2016 تحت نظارت دولت آمریکا قرار داشت. راهبرد های ایران برای نیل به این هدف اهتمام به تغییر ماهیت آیکن به یک نهاد تحت نظارت بین المللی بوده است. مقاله در پایان، با توجه به تحولات اخیر و مختومه شدن قرارداد انحصاری آمریکا و آیکن، پیشنهاداتی را در رابطه با سیاستهای آتی دولت ایران ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، آیکن، راهبری اینترنت، دیپلماسی ارتباطی، تنظیم گری منابع اینترنتی، حق دسترسی
  • علی رضاییان، سونا بایرام زاده صفحات 31-55
    در سال های اخیر، فناوری اطلاعات تاثیر چشمگیری در کسب و کار بانکداری داشته است. روندهای آینده نیز نشان دهنده این است که کسب و کار بانکی و فناوری اطلاعات به نحو فزاینده ای با یکدیگر ترکیب خواهند شد و نوآوری و موفقیت اقتصادی در بانکداری بر پایه همزیستی کسب و کار بانکی و فناوری اطلاعات خواهد بود. از این رو، چگونگی این همزیستی و تعامل از موضوعات چالش برانگیز این حوزه است. این پژوهش با کاربرد استعاره زیستی هم تکاملی برای توصیف روابط میان بانکداری و فناوری اطلاعات و کاربرد روش تحلیل چندلایه ای، سعی در به تصویر کشیدن علل ناکامی های سیاست های ارائه شده برای هم تکاملی بانکداری و فناوری اطلاعات در کشور داشته است. بدین منظور در ابتدا مصاحبه باز با خبرگان بانکداری و فناوری اطلاعات صورت پذیرفته که پس از دسته بندی و تحلیل سه لایه ای آنها، فضای سیاستگذاری که موجب آشفتگی وضعیت شده تشریح شده است. در انتها، حوزه های سیاستگذاری برای بهبود وضعیت هم تکاملی بانکداری و فناوری اطلاعات، مشخص شده است. اعتباربخشی به نتایج و تکمیل مفاهیم، در گروه کانونی انجام پذیرفته است.
    کلیدواژگان: تحلیل چندلایه ای، فناوری اطلاعات، بانکداری، تحلیل کیفی، هم تکاملی
  • ابوالقاسم مهدوی، حمید عزیزمحمدلو صفحات 55-77
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیری است که ساختار سیاستگذاری صنعتی بر کیفیت و کارکرد سیاست های طراحی شده در حوزه صنایع کوچک و متوسط دارد. داده های موردنیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه و با نظرسنجی از خبرگان و صاحب نظران در حوزه صنایع کوچک و متوسط به دست آمده و برای آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون t تک نمونه ای، آزمون فریدمن و همچنین روش حداقل مربعات جزئی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که سیاست های طراحی شده برای حمایت از صنایع کوچک و متوسط در کشور، از منظر ویژگی ها و معیارهایی چون پایداری و انعطاف پذیری، آینده نگری، واقع بینی، هدف دار بودن، عمومیت داشتن و گستردگی در وضعیت مطلوبی قرار ندارند. این امر باعث شده است کارکردها و نقش های اصلی مورد انتظار از این سیاست ها (راهنمای عمل بودن، هماهنگ کنندگی، تامین منافع عمومی و ارزیابی و کنترل برنامه ها) به نحو مناسبی محقق نگردد. در این تحقیق نشان داده شده است که نامناسب بودن بعد عینی و ذهنی ساختار سیاستگذاری به طور معنی داری در نامناسب بودن کیفیت و کارآمدی سیاست های مرتبط با صنایع کوچک و متوسط نقش داشته است.
    کلیدواژگان: صنایع کوچک و متوسط، ساختار سیاستگذاری، کیفیت سیاست ها، کارکرد
  • حسن دانایی فرد، سید مجتبی امامی، سید کاظم حسینی صفحات 79-99
    تغییر معماری دولت ها بعد از پدیده جهانی سازی و اصلاحات مدیریت، زمینه ساز ظهور بازیگرانی هم عرض دولت ها شده است که بخش قابل توجهی از توان خط مشی گذاری دولت ها به این بازیگران منتقل و به تبع آن، پدیده «دولت های توخالی» شکل گرفته است. اندیشمندان عرصه حکومت در پاسخ به این «انتقال توانایی»، از مفهوم «ظرفیت خط مشی» بهره گرفته اند. علیرغم اهمیت این موضوع، شاهد کثرت و آشفتگی در پژوهش های نظری و تعاریف ارائه شده از این مفهوم هستیم که سبب بروز تعارضاتی در فهم این موضوع نیز شده است. تامل در فحوای معنایی این مفهوم و ترسیم حوزه معنایی آن، راهبرد روشی مهمی برای فهم بهتر ظرفیت خط مشی و ارتقاء حوزه مطالعاتی این موضوع فراهم می سازد. در این نوشتار با روش تحلیل مضمون، «ماهیت»، «موضوع» و «کارکرد» به عنوان مضامین تشکیل دهنده ظرفیت خط مشی استخراج و به نقد آنها پرداخته شده است. جمع بندی مقاله نشان می دهد، تعاریف برخاسته از رویکرد حکمرانی، بنیان های مفهومی دقیق تری درمقایسه با سایر تعاریف ارائه کرده اند و می توانند به نحو بهتری میان این موضوع و سایر موضوعات حوزه خط مشی تمایز ایجاد کنند.
    کلیدواژگان: انتقال توانایی، تغییر، توانایی حکومت، حکمرانی، ظرفیت خط مشی، دولت های توخالی
  • لیلا نامداریان صفحات 101-117
    رابطه میان پژوهش و سیاستگذاری یکی از مهمترین زمینه های علاقه مندی حوزه سیاستگذاری عمومی است؛ زیرا بازیگران مختلف (لابی گران، محققان، سازمان های دولتی و غیره) همواره در پی تاثیرگذاری بر دولت هستند اما تعامل میان پژوهش و سیاست به دلیل تفاوت دنیای محققان و سیاستگذاران با چالش ها و موانع عمده ای مواجه است. در تحقیق حاضر ضمن بیان جنبه های ناسازگاری میان محققان و سیاستگذاران تلاش شده است تا با مطالعات کتابخانه ای مجموعه ای از موانع پیش روی تعامل پژوهش و سیاست شناسایی شود. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که عمده این موانع را می توان در قالب چهار طبقه نظیر ارتباط غیر موثر میان سیاستگذار و محقق، غیرکاربردی بودن پژوهش برای سیاست، فقدان ظرفیت برای انجام پژوهش مرتبط با سیاست و مشکلات موجود در اشاعه و نشر یافته ها و نتایج پژوهش برشمرد. در انتها نیز توصیه هایی برای مرتفع نمودن این موانع و مشکلات ارائه شده که هم برای محققان و هم برای سیاستگذاران درس آموز است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری مبتنی بر شواهد، پژوهش، سیاست، محققان
  • علی اشرف نظری صفحات 119-140
    در یک دهه اخیر شاهد ظهور گرایش های فکری متفاوتی بوده ایم که هر یک تلاش داشته اند با تکیه بر تصورات و پنداشت های خود، به تقویت جایگاه هویتی «خود» و نفی «دیگری» بپردازند. فرایندهای فکری و هویتی موجود در اروپا و ایالات متحده، دربرگیرنده تحلیل هایی درباره چگونگی برساخته شدن هویت اسلامی در اروپا و نحوه بازنمایی هویت اسلامی است. پرسش اصلی این است که سیاستگذاری معطوف به اسلام هراسی چه هنجارها و ادراکاتی را با هدف غیریت سازی و حذف گفتمان اسلام گرایی بازتولید می کند؟ فرضیه مقاله این است که الگوهای هویتی ظهور یافته در رابطه با اسلام در غرب، در قالب دوپاره گی معرفت شناختی، شکاف میان دو جهان هویتی و نهادها و ساختارهای سیاسی- اجتماعی متفاوت (مفروضات الهیاتی و ژئوپولیتیک) است که در چارچوب سیاستگذاری کنترل و مهار مسلمانان در اروپا، کنار گذاشتن مسلمانان اروپا از عضویت در احزاب (اغلب بدون حق رای)، غیرقانونی اعلام کردن عمل بر اساس شریعت، سیاست یکسان سازی، تلقی مسلمانان به عنوان «دشمنان داخلی»، قانون منع ساختن مناره و مبارزه با تروریسم بازنمایی می شود. مقاله حاضر با هدف اتخاذ نگرشی چندبعدی به بحث اسلام گرایی، تلاش می کند ضمن ارائه زمینه های تاریخی، اندیشه ای و جامعه شناختی، ماهیت و ابعاد سیاست اسلام هراسی را به نحوی علمی و مستند بیان کند. بررسی آسیب شناسی رویکردها، ادراکات و چشم اندازهای اسلام هراسی و ارائه رویکردی ایجابی در واکنش به این مسئله، هدف اصلی نوشتار حاضر است.
    کلیدواژگان: هویت، اسلام هراسی، سیاستگذاری، بیگانه هراسی، رسانه
  • حسین شیرازی، محمد مهدی ایزدخواه صفحات 141-161
    تجاری سازی کاراکترهای انیمیشنی هم از بعد اقتصاد فرهنگ و هم از بعد انتقال فرهنگ واجد اهمیت بسیار بوده که در کشور ما مغفول مانده است. خیل محصولات کاراکتر محور با شخصیت های خارجی در بازار ایران را می توان نماد عدم موفقیت تجاری سازی این محصولات با کاراکترهای داخلی دانست. این مقاله ضمن معرفی چهار بازیگر کلیدی در عرصه خلق کاراکتر و تجاری سازی محصولات مبتنی بر آن، نقش تولیدکنندکان انیمیشن و نهادهای حاکمیتی به عنوان بسترساز را کلیدی می داند. آنچه که این مقاله بدان پرداخته، مولفه هایی است که می بایست توسط تولید کنندگان انیمیشین در راستای موفقیت در تجاری سازی مد نظر قرار گیرد. همچنین در بخش توصیه های سیاستی، به سیاست هایی اشاره می رود که نهادهای حکومتی می بایست در جهت بسترسازی فرایند تجاری سازی مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: اقتصاد فرهنگ، کاراکتر، انیمیشن، تجاری سازی، سیاستگذاری
|
  • Tahereh Miremadi Pages 9-29
    This paper aims to evaluate the objectives and strategies of Iranian diplomacy vis a vis Internet Corporation of Asignment of Names and Numbers as the regulator of the internet. The methodology is content analysis of the international policy papers and resolutions and statements and interviews. The conceptual model is drawn from Flink-Schrieterer. The paper concludes that the objective of the policy has been the” immunity of the root zone the strategies have actively been supportive of cultural relativity, net neutrality and intergovernmental supervision of ICANN. At the end, the paper presents some policy advice providing the recent development of the legal nature of this organization.
    Keywords: ICANN, Internet Governance, Communicative Diplomacy, Internet Resources, Access Diplomacy
  • Ali Rezaeian, Sona Bairamzadeh Pages 31-55
    It may be expected that the trend of industrialization in financial indus­try will still last a while. It is strongly connected to the developments in the IT industry. IT service providers increasingly offer complete services to banks – a trend that will probably grow in intensity within the next years (Lamberti & Buger, 2009). So the effect of the policies on coevolution between information technology and banking is one the most important challenges for researches and practitioners in this era. Applying multilevel analysis, this study tries to shed light on the causes of the policy failure in coevolution between banking and information technology. 12 open interviews with the industry and academic experts were conducted and different layers of problem were identified. Focus group conducted to validate and complete the results.
    Keywords: Multilevel analysis, information technology, Banking, qualitative research, coevolution
  • Abolghasem Mahdavi, Hamid Azizmohammadlou Pages 55-77
    The aim of this paper is to investigate the effect of policy making system on the quality and functioning of policies designed to support Iranian small and medium industries. Required data was gathered by a qouestionarie from SME experts. The research hypotheses were tested via one sample t test, Friedman test and partial least square method. The findings reveal that the designed policies to support SMEs are not in a proper status in terms of sustainability, flexibility, providenc, reality, purposefulness and generality. Due to this condition, the functionings of the policies such as directing, coordinating, fulfilling public benefit, evaluating and controlling of programs have not been properly realized. According to the findings, impropriety of objective and subjective dimentions of industrial policy structure has significantly decreased the quality and efficiency of the SME policies.
    Keywords: Small, Medium Industries, Policy making Structure, Policies Quality, Policies Function, Partial Least Square Method
  • Hasan Danaeefard, Seyyed Mojtaba Emami, Seyyed Kazem Hoseini Pages 79-99
    Change the architecture of governments after the globalization and public administration reform, underlie emergence the actors that are parallel with governments that transfer part of government's public policy ability to this actors and formation of "hollow state’ phenomenon. Scientists of government responded to this "ability transfer” by “policy capacity”. Spite of this fact, can be seen in the multiplicity in theoretical studies and definitions of this concepts. Contemplate in the meaning of this concept and drawing its semantic field, has provided an important methodical strategy to better understand and improve the field of public policy capacity study. In this paper, relying on thematic analysis method, first, "nature","Subject","function” been derived as a constituent theme of policy capacity and then be criticized. The conclusion indicate, definitions arising from governance approach have provided more accurate conceptual underpinning compared to other definitions and be capable shown distinguish it from other topics of public policy.
    Keywords: Ability transfer, Change, Government ability, Governance, policy capacity, hollow state
  • Leila Namdarian Pages 101-117
    The relationship between research and policy making is one of great interest in the public policy field, especially since a large number of actors seek to influence the government (lobbyists, academic researchers, NGOs). These partnerships are not without difficulties, caused mainly by the many differences that remain between the worlds of researchers and policymakers. So, in addition to express the incompatibility aspects among the researchers and policy-makers, the barriers of interaction between the research and policy have been identified by documentary study. The results show these barriers can be summarized in four categories as: Ineffective communication among policy makers and researchers, non applicability of research in policy making, Lack of capacity to conduct policy research and Problems in the dissemination of research findings. Finally, recommendations for resolving these problems are presented that are useful for policy-makers and researchers.
    Keywords: Evidence, based policy making, research, Policy, researchers
  • Aliashraf Nazari Pages 119-140
    In the last decade, we saw the emergence of a different intellectual trends have each been trying to rely on their imagination, to strengthen the identity of "self" and rejecting "other". In this paper, I analyzes on how to construct the Islamic identity in Europe and United state, and how the representation of Islam and Iran. Specifically, the article will be discussed about Islamic and Iranian identity construction from the perspective of identity. Islamophobia and Iran fear the most pivotal concept that Western thinkers in the past two decades have paid to the representation of its identity in the West. The key question is that what norms and perceptions with the objective of otherness and removal of Islamism reproduce? The underlying assumption of this article is based on the idea that identity patterns emerged in relation to Islam in the West and instill fear of Islam and Iran-phobia policy, the result being divided and the gap between the two worlds of identity and epistemological thinking, habits, and political institutions and different structures that "distorts process" or "reductionism" is.
    Keywords: Identity, Islamophobia, Policy, xenophobia, Media
  • Hossein Shirazi, Mohammad Mahdi Izadkhah Pages 141-161
    Merchandising animation characters is precious in terms of both transfer of culture and cultural economics, while it is unconsidered in Iran. Plenty of merchandised characters originate from other countries can be considered as a failure of this industry in Iran. This article introduces four key stakeholders in the field of merchandising animation characters and emphasizes roles of government and animation producers. The article focuses on factors should be regarded by producers in order to succeed in merchandizing. Also, policies which need to be made by government will be addressed.
    Keywords: Cultural Economics, Characters, Animation, Merchandising, Policy