فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال چهارم شماره 1 (بهار 1397)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال چهارم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید سپهر قاضی نوری*، مسعود افشاری مفرد، شعبان الهی، بهزاد سلطانی صفحات 9-35
    مفهوم نهاد در ادبیات اقتصاد و نوآوری، از مفاهیمی است که علی رغم نبود تعریف واحد، در موارد بسیاری برای توضیح دلایل کارکرد مناسب یا نامناسب یک سیستم اقتصادی یا نظام نوآوری به کار رفته است. مقاله حاضر نیز با بررسی مفهوم نهاد و دسته بندی های مختلف آن، تلاش کرده است دلایل عدم کارکرد مناسب نظام ملی نوآوری ایران را از زاویه ارتباطات میان نهادها ارزیابی نماید. در این راستا، یک گونه شناسی سه بعدی مبتنی بر شاخصه های نوین عملکرد، یعنی کارآیی، اثربخشی و تحول پذیری، ارائه شده و برای شناسایی نهادهای نظام ملی نوآوری ایران که در هر یک از این گونه ها قرار می گیرند، مطالعه ای 8 موردی صورت پذیرفته است. نتایج نشان می دهد که هیچ یک از نهادهای بررسی شده به صورت همزمان از کارآیی و اثربخشی مناسب در ارتباط با دیگر نهادهای نظام نوآوری برخوردار نیستند. در نهایت، برای بهبود وضعیت هر یک از گونه های نهادی، راهبردهای تحول زا پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: نظام ملی نوآوری، ارزیابی میان سازمانی، نهاد، ایران
  • عماد احمدوند، سید رضاسلامی*، جهانیار بامداد صوفی، سیدحبیب الله طباطباییان صفحات 36-60
    این مقاله فرآیند هم پایی شرکت های فعال در حوزه نانوپوشش ها در ایران و نقش ابزارهای سیاستی دولت در این فرآیند را تحلیل می کند. برای این منظور از راهبرد مطالعه چندموردی با رویکرد کیفی بهره گرفته شده و تکنیک های تطبیق الگو و تحلیل های بین موردی برای تحلیل اطلاعات استفاده شده است.
    این مطالعه نشان می دهد که شرکت های داخلی در حوزه نانوپوشش ها، با تکیه بر تحقیق و توسعه داخلی و تقلید و یادگیری غیررسمی از محصولات و منابع دانش خارجی، در مسیر هم پایی فناورانه پیش رفته اند اما هنوز با تحقق هم پایی بازار فاصله دارند. ابزار پیش خرید کمک موثری به هم پایی فناورانه این شرکت ها کرده است، لیکن بدون استفاده از سایر ابزارهای سیاست نوآوری، خصوصا ابزارهای تقاضاگرا ازجمله خرید دولتی، استانداردها، قوانین و مقررات نمی توان انتظار داشت که این شرکت ها بتوانند مسیر هم پایی بازار را نیز به خوبی طی کنند. بنابراین این مطالعه بر اهمیت ابزارهای تقاضاگرا برای تکمیل چرخه هم پایی در این فناوری تاکید می کند.
    کلیدواژگان: هم پایی، سیاست نوآوری، دولت، نانوپوشش، فناوری نانو
  • مسلم شیروانی ناغانی، روح الله بیات * صفحات 61-77
    جایگاه نفت در تولید ناخالص داخلی، سیاست گذاری در صنعت نفت ایران را حایز اهمیت ساخته است. اما عدم اطمینان فزاینده در این حوزه، گرایش به رویکردهای نوینی چون آینده نگاری راهبردی را در نظام سیاستگذاری برای این صنعت ایجاب می کند. این تحقیق، در پی تدوین سناریوهای صنعت نفت ایران در افق 1404 و توسعه گزینه های راهبردی بر این اساس است. روش کلی تحقیق، «سناریوپردازی» است و به منظور شناسایی و اولویت بندی عوامل اثرگذار بر صنعت، از «دلفی دو مرحله ای» به کمک پرسشنامه باز و پرسشنامه بسته استفاده شد و پراکنش «عوامل مهم و حیاتی» در «ماتریس ویلسون» ترسیم گردید. یافته های تحقیق، بر اساس حالات مختلف عوامل حیاتی و «تحلیل اثر متقابل» آنها به کمک «نرم افزار سناریو ویزارد»، امکان پذیری 4 سناریو با «سازگاری درونی» قوی را نشان می دهند. در انتها، بر اساس یافته های تحقیق، گزینه هایی راهبردی برای سیاستگذاری در صنعت نفت ایران ارایه شده است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آینده نگاری راهبردی، سناریو، صنعت نفت ایران، گزینه راهبردی
  • مهدی گل وردی، حسن دانایی فرد، محمدحسین رحمتی*، جبار باباشاهی صفحات 78-95
    یکی از دلایل شکست و اثربخش نبودن اجرای خط مشی های عمومی، بیگانگی مجریان از خط مشی ها است. بیگانگی از خط مشی، حالتی روان شناختی است که منجر به گسست روان شناختی مجریان خط مشی های عمومی از خط مشی ها می شود. لذا فهم مفهوم بیگانگی از خط مشی، به ارتقای عملکرد خط مشی کمک می کند. هدف از این مقاله، بررسی وجود بیگانگی مجریان از خط مشی های مالیاتی است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع پیمایشی است که با رویکرد کمی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کارکنان مامور تشخیص مالیات اداره کل امور مالیاتی استان قم بودند. ابزار پژوهش، پرسش نامه بیگانگی از خط مشی تامرز بود که روایی و پایایی آن تایید شد. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها، وجود احساس بیگانگی مجریان از خط مشی های مالیاتی را نشان داد.
    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، بیگانگی از خط مشی، اجرای خط مشی، خط مشی های مالیاتی
  • علیرضا جمشیدی بروجردی *، سید مجتبی امامی، رضا بنی اسد صفحات 96-122
    امروزه، با رشد و گسترش فضای مجازی، روزبه روز بر تاثیرگذاری و اهمیت این عرصه افزوده می گردد. با این وجود، همواره دو نگرانی مهم، میان اکثرخط مشی گذاران وجود دارد. اول آنکه چگونه می توان بهترین استفاده را از فرصت های پیش روی آن کرد و دوم آنکه نحوه مقابله موثر با تهدیدات موجود در آن کدام است. فضای مجازی دارای دو بعد مهم محتوا و سخت افزار است که بعد محتوایی مهم ترین بعد می باشد. ما در این مقاله سعی داریم با معرفی خط مشی های تنظیمی، نقشه راهنمای جامعی را برای تنظیم مقررات محتوای فضای مجازی کشورمان ارائه دهیم. روش این پژوهش، چهارچوب مفهومی می باشد که با استفاده روش جبارین طرح ریزی شده است. در نهایت، سه چهارچوب مفهومی منسجم و مجزا که به ترتیب اهداف، ابزارها و حوزه های تنظیمی می باشند؛ ارائه شده است که با درک و فهم شیوه استفاده از تجمیع این سه چهارچوب مفهومی ارائه شده، راه برای تنظیم مقررات موثر محتوای فضای مجازی هموارتر خواهد شد.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، محتوای فضای مجازی، تنظیم مقررات فضای مجازی، خط مشی های تنظیمی، اینترنت
  • حسن رنگریز، مهدی خیراندیش، سلیمه لطیفی جلیسه * صفحات 123-138
    هدف تحقیق حاضر ارائه الگوی موانع اجرای خط مشی در سازمان های دولتی با استفاده از روش فراترکیب است. از طریق تحلیل محتوای مقالات مرتبط، ابعاد و کدهای الگو، استخراج و میزان اهمیت هر یک به کمک روش کمی آنتروپی شانون تعیین شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که موانع مربوط به تدوین خط مشی (6 مولفه)، مجریان خط مشی (4 مولفه)، مدیریتی (6 مولفه)، ساختاری (8 مولفه)، منابع مالی، اطلاعاتی و فناورانه (4 مولفه) و محیطی (7 مولفه) از مهمترین موانع اجرای خط مشی در سازمان های دولتی ایران محسوب می شوند. شاخص های تعامل نامناسب اداره و اجرا، فقدان مبنای تئوریک مناسب برای خط مشی، فناوری اطلاعات ضعیف، ویژگی شخصی مجریان، ابزار اجرای نامناسب، سیستم نظارتی نامناسب، هماهنگی ناکافی در اجرا به ترتیب بیشترین ضریب اهمیت را دارند.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، اجرا، موانع، فراترکیب
  • محمد آزادنیا*، شمس سادات زاهدی، عبدالرضا مجدالدین، کامبیز بدیع، محمدرضا پورعابدی صفحات 139-155
    در این مقاله درصدد شناسایی پیامدهای توسعه فاوا و نقش آن در بهبود شاخص های توسعه پایدار و نحوه اندازه گیری آن برای بوم ایران هستیم. هدف این پژوهش؛ بررسی جایگاه و نقش توسعه پایدار و توسعه فاوا در حوزه های مختلف و بررسی مدل های معتبر اثرگذاری فاوا بوده و از روش «خط مشی اکتشافی مرحله ای» استفاده شده است. برای شناسایی عوامل اصلی تحقیق از روش کیفی و ابزار مصاحبه های خبرگی استفاده گردید. با به کارگیری این نتایج، مدل تحلیلی تحقیق و پرسشنامه مربوطه تهیه و اطلاعات کمی حاصل از اجرای پرسشنامه، با ابزارهای آماری مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل، مبین اثرات محسوس فاوا بر بعد اجتماعی توسعه پایدار ایران می باشد.
    کلیدواژگان: مدل سنجش، فاوا، توسعه پایدار، محیط زیست، اقتصاد، اجتماع
  • عباس شیری * صفحات 156-170
    برقراری نظم و امنیت از مهم ترین اهداف دولت در جامعه است که بدون تحقق آن ها، امکان اجرای برنامه های دولت در اقتصاد، صنعت، کشاورزی، فرهنگ و... فراهم نخواهد شد. در پرتو تامین امنیت امکان تحقق ارزش های مورد حمایت دولت در تحقق عدالت و آزادی نیز میسر می شود. سیاست گذاری های جنایی به عنوان شاخه ای از سیاست گذاری های عمومی به بحث از برنامه ها و راهبردها در تحقق اهداف مورد نظر دولت می پردازد. در گذشته محور سیاست گذاری های جنایی، تعقیب و مجازات بزهکاران بوده و تامین امنیت و نظم را در گرو مجازات های سرگوبگر و تنبیهی می دانسته است. ولی تحولات بزه دیده شناسی رفته رفته، توجه به حقوق بزه دیدگان را از محورهای مهم سیاست گذاری های جنایی قرار داده است. سیاست گذاری های جنایی، مجموعه ای از تدابیر پیش گیرانه، تنبیهی و ترمیمی در رابطه با پدیده بزهکاری است. جبران آسیب های ناشی از جرم برای بزه دیدگان و قربانیان از محورهای مهم سیاست گذاری های جنایی در حال حاضر است. بدون جبران این آسیب ها، نظام های عدالت کیفری در تحقق اهداف مورد نظر دولت ها ناکام خواهند بود. برای تبیین این اهداف، مفهوم سیاست جنایی و سیاست گذاری جنایی و متعاقبا حقوق بزه دیده درباره بزه دیدگان، براساس سیاست های کلی نظام، سند چشم انداز 1404، قانون برنامه پنج ساله ششم و قانون بودجه 1397 مورد بحث قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: جبران خسارت، بزه دیده، سیاست جنایی، سیاست گذاری جنایی، سیاست های کلی نظام، داوری، میانجی گری، دادخواهی
  • حسین فریدون*، عبدالعلی قوام صفحات 171-190
    هدف اصلی این نوشتار بررسی عوامل موثر بر گفتمان اعتدال و تاثیر این عوامل بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دولت یازدهم می باشد. در این نوشتار از پیش نظریه جیمز روزنا (به عنوان نماینده تلفیق دو سطح تحلیل خرد و کلان) جهت بررسی و تجزیه و تحلیل سیاست خارجی دولت اعتدال استفاده شده است. بنابراین سوال اصلی آن است که از بین متغیرهای 5گانه روزنا کدامیک بیشترین تاثیر را بر گفتمان اعتدال در سیاست خارجی دولت یازدهم داشته است؟ ادعای اصلی مقاله آن است که در فهم تغییرات سیاست خارجی ایران بعد از انتخابات سال 1392، هر پنج متغیر پیش نظریه جیمز روزنا دخیل بودند اما از بین عناصر پنج‏گانه، عنصرنقش سیاستمدار و عنصر فردی برای فهم سیاست خارجی دولت یازدهم از اولویت برخوردار بوده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بسیاری از تصمیمات مهم سیاست خارجی ایران در دولت یازدهم مثل روند مذاکرات هسته ای، نوع تعامل با کشورهای همسایه، منطقه و برخی از کشورهای اروپایی تابع متغیر فرد (سیاستمدار) و شخص رئیس جمهور و به تبع آن متغیر نقش یعنی مسئولیت های قبلی آقای روحانی به عنوان یک حقوقدان بوده که قبلا در مسئولیت هایی مثل رئیس تیم مذاکره کننده هسته ای، دبیر شورای عالی امنیت ملی و نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی بوده است.
    کلیدواژگان: گفتمان اعتدال، اعتدال گرایی، سیاست خارجی، دولت یازدهم، سطح خرد و سطح کلان
  • پریسا ابن یامینی * صفحات 191-204
    «فرهنگ عمومی، هویت فرهنگی، سیاستگذاری فرهنگی» به تعریف و بررسی سیاستگذاری فرهنگی در کشورهایی چون آمریکا، فرانسه، کشورهایی که قبلا مستعمره بوده و یا اکنون تحت استعمار داخلی قرار دارند، می پردازد و نیز بازی های المیپک، این رویداد جهانی که مراسم افتتاحیه آن بیان هویت ملی کشور میزبان است و به نوعی مشمول سیاستگذاری فرهنگی می شود را مورد مطالعه قرار داده است. نویسنده از رویکرد مقایسه ای استفاده کرده است زیرا تجزیه و تحلیل های مقایسه ای قادر به توضیح طیف وسیعی از سبک های سیاستگذاری فرهنگی می باشد و منعکس کننده ایدئولوژی سیاسی و سنت های اداری است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری فرهنگی، هویت فرهنگی، فرهنگ عمومی، استعمار
|
  • Sepehr Ghazinoory *, Masoud Afshari-Mofrad, Shaaban Elahi, Behzad Soltani Pages 9-35
    Institution is a controversial concept in the economic literature and after more than one century, there is still no unanimous definition for it. However, many economists have studied its role and importance in many contexts including National Innovation System (NIS). In NIS context, some researchers argued that institutions are X-efficient and X-effective but they didnt open up that much about how to measure them. In this study, using the elements of performance including efficiency, effectiveness and changeability, a typology of institutions in NIS is suggested. Since institutions are investigated in the context of a system, inputs and outputs of each institution in its relationship with other institutions are selected as the base for measuring performance elements. In order to use the suggested typology, performance elements of 8 institutions in Iran's national innovation system are measured and 8 strategies –including growth, exhaustion, displacement, layering, drift, operational efficiency, conversion and status quo- are proposed to improve the performance of each type of institutions. The results showed that accurate extraction of inputs and outputs of each institution in its relation with its next institutions in NIS and measuring its performance elements would help policy makers to identify the gaps in relational performance of institutions in NIS. Also, considering the speed of change for each institution could help policy makers to select the right time horizon for making changes.
    Keywords: Institutions, Typology, Relational performance, National Innovation System, Iran
  • Emad Ahmadvand, Seyed Reza Salami *, Jahanyar Bamdad Soofi, Seyed Habiboallah Tabatabaeian Pages 36-60
    This paper analyzes the role of public policy measures in technological and market catch-up of some indigenous firms in the nanocoatings technology in Iran. A multiple case study approach was employed, and the qualitative data were analyzed using pattern-matching and cross-case analyses techniques. It finds that pre-commercial procurement has had a significant impact on the technological catch-up of the firms. However, without using other innovation measures such as public procurement, standards, and regulation, it is not expected that the firms will succeed in market catch-up. Thus, the study emphasizes the role of demand-side policy instruments to complete the catch-up cycle in nanocoatings technology.
    Keywords: catch-up, innovation policy, government, nanocoatings
  • Moslem Shirvani Naghani, Roohallah Bayat * Pages 61-77
    Due to the position of oil in GDP, policy-making in the Iranian oil industry is important, but increasing uncertainty in this area has led the planning and policy system in this industry to new approaches such as strategic foresight. The purpose of this study is to develop scenarios for the Iranian oil industry by 2025 and to develop strategic options on this basis. The overall research method is "scenario". In order to identify and prioritize the factors influencing the industry, a two-stage Delphi used with open and closed questionnaires, and the distribution of "critical factors" in the Wilson Matrix Was drawn. The research findings, based on the various statuses of critical factors and their "cross- impact analysis" with the help of the "Scenario Wizard software," show the feasibility of four scenarios with strong "internal consistency". Finally, based on research findings, strategic options for policy-making in the Iranian oil industry presented.
    Keywords: Future Studies, Strategic Foresight, Scenario, Iranian Oil Industry, Strategic Option
  • Mehdi Golverdi, Hasan Danaee Fard, Mohammad Hoseyn Rahmati *, Jabar Babashahi Pages 78-95
    One of the reasons for failures and Lack of effectiveness of implementing public policies is policy alienation. policy alienation is a psychological state that lead to implementer's psychological disconnection from the policy program being implemented. Therefore, understanding the concept of policy alienation helps improve policy performance. The purpose of this paper is to investigate the existence of implementer's alienation from tax policies. This research is practical in terms of purpose and in terms of data collection, it is descriptive- a survey type with a quantitative approach. The statistical population of this study was all the tax auditors of the General Directorate of Tax Affairs of Qom province. The research tool was the Tummers's policy alienation questionnaire that its validity and reliability were confirmed. The findings of the data analysis revealed the existence of the implementer's alienation from tax policies.
    Keywords: public policy, policy alienation, policy implementation, tax policies
  • Alireza Jamshidy Borujerdy *, Seyyed Mojtaba Emami, Reza Baniasad Pages 96-122
    Nowadays, with the growth and development of the cyberspace, its influence and importance rise increasingly. However, there have been always two important concerns among the majority of policy makers. First, how opportunities exist in this area can be used in the best way? Second, how we can cope with threats might be existing in it effectively? cyberspace has two dimensions of content and hardware, which its content dimension is the most important. With the introduction regulatory policies, we provide a comprehensive guide map for the regulating the content of the cyberspace of our country in this paper. The method used in this research is conceptual framework that provided by Jabarin. Finally, three coherent and distinct conceptual frameworks in parts of objectives, tools, and areas of regulating were provided. By understanding how to use three integrated conceptual frameworks provided, the way will be paved to effective regulation in content of cyberspace
    Keywords: cyberspace, the content of Cyberspace, Regulation of Cyberspace, Regulatory policies, Internet
  • Hassan Rangriz, Mehdi Kheirandish, Salimeh Latifi Jaliseh * Pages 123-138
    The purpose of this Study is to present a Model of policy Obstacles using the Meta Synthesis method. This research is descriptive -applied. The statistical population of this study consists of 140 articles policy related publications published between 2000 and 2017. 49 Articles were selected as samples via non-random-purposeful Sampling Method. Kappa Coefficient was used to Calculate the Reliability .The Amount of which was 0.798. Also The Waltz and Basel Methods was used to Measure the content validity, that Its value was Calculated 0.85 . By Analyzing the contents of these Articles, the Dimensions and patterns of the Model were Extracted and the Significance of each one was Determined by the Shannon Entropy Method. The Results of the Data Analysis Showed that the Barriers to Policy formulation, Policy Implementers, Managerial, Structural, Financial, Informational and Technological Resources and Environmental are the most important obstacles to Policy Implementation in Government Organization. Inadequate interaction and performance indicators, lack of the appropriate theoretical basis for policy, weak information technology, personal characteristics of executives, inadequate implementation tools, inadequate monitoring system, inadequate coordination of implementation are the most important factor .
    Keywords: Policy making, Implementation, Obstacles, Meta-Synthesis
  • Mohammad Azadnia *, Shamsossadat Zahedi, Abdorreza Majdeddin, Kabiz Bade, Mohammad Reza Pourabedi Pages 139-155
    This study seeks to recognize the impact of ICT development and its role on improving sustainable development indices and its measurement in Iran. The role of sustainable development and ICT in various fields has been initially undertaken. Then, validated models of ICT impact were introduced. Subsequently, the studies related to the relationship of these areas were analyzed and ICT impact on the main dimensions of sustainable development was explained. In this study, the mixed approach with the sequential exploratory strategy was used. To identify the main factors of research, the expert interview was used. Using the results, the analytical model and the research questionnaire were prepared and the quantitative information obtained through the implementation of the questionnaire and validation of research model were analyzed by statistical tools such as SmartPLS and SPSS. The results of this research for Iran indicate significant effects of ICT on social dimension of sustainable development.
    Keywords: Measurement model, ICT, Sustainable Development, Environment, economics, Community
  • Abbas Shiri * Pages 156-170
    Establishing order and security are one of the most important goals of the government in society, without which they will not be able to carry out government programs in the economy, industry, agriculture, culture and so on.
    þIn the light of security, it is also possible to realize the values ​​that the government supports in the realization of justice and freedom. Criminal policy making, as a branch of public policy, discusses programs and strategies to achieve the goals of the government. In the past, the core of criminal policy making was to prosecute and punish the offenders, and to secure security and order are subject to punitive and punitive sanctions. But the evolution of victimology has gradually begun to focus on the rights of the offenders as one of the key issues of criminal policy. Criminal policy making is a set of preventive, punitive and remedial measures in relation to the phenomenon of crime. Compensation for crime-related crime for victim and victim is one of the key issues in the field of criminal policy making. Without compensating for these injuries, criminal justice systems will fail to achieve the desired goals of the state. In order to explain these goals, the concept of criminal policy making and criminal policy making, and subsequently the victimized rights of the victim, will be discussed based on the general policy of the system.
    Keywords: Compensation, victim, criminal policy making, criminal policy, general policy of the system, arbitration, mediation, due process
  • Hossein Fereidoon*, Abdol Ali Ghavam Pages 171-190
    This paper aims to study the factors which influence the moderation discourse in the foreign policy of the 11th administration of the Islamic Republic of Iran as well as their effects. We use James Rosena’s proposition as a representative for integration of micro and macro analysis levels to investigate and analyze the foreign policy of Moderation Administration. The main research question asks which of the 5 Rosena’s variables has most affected the moderation discourse in the foreign policy of the 11th administration. This study takes a descriptive analytical approach. Findings indicate that most major decisions in the Iranian foreign policy during the 11th administration such as nuclear negotiations, and the type of transaction with neighboring, regional and many European countries have been influenced by the variable of individual (i.e. politician) and, in particular, the president Hassan Rouhani. Consequently, the variable of role (i.e. the responsibilities of the president as a lawyer in charge of heading the nuclear negotiators, secretary of the National Security Supreme Council, and representative of the supreme leader in the National Security Supreme Council) has affected such decisions.
    Keywords: Moderation discourse, moderationism, foreign policy, 11th administration, micro, macro levels
  • Parisa Ebneyamini * Pages 191-204
    This book discuss and define cultural policy in countries such as:America,France and countries with legacy of Coloniality or Internal Coloniality and the Olympics opening ceremony,an internationally recognized platform for a host country to present their national identiy and their cultural policy.The Author use comparative methodology for this research because this method would explain the wide variability in modes of cultural policy as a reflection of broader political ideological and administrative traditions
    Keywords: cultural policy, cultural identity, public culture, coloniality