فهرست مطالب

پژوهش و توسعه فناوری پلیمر ایران - پیاپی 1 (بهار 1395)

مجله پژوهش و توسعه فناوری پلیمر ایران
پیاپی 1 (بهار 1395)

  • بهای روی جلد: 250,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/05/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه گوهرپی صفحه 3
  • مقالات علمی
  • فرامرز افشارطارمی، بهاره رضایی* صفحه 5
    در این مقاله تحرک الکترون و حفره به عنوان عامل تاثیرگذار روی کارایی سلولهای خورشیدی مطالعه میشود. برای انتخاب لایه های مناسب در سلول خورشیدی باید به عوامل زیادی توجه کرد، یکی از این موارد میزان تحرک الکترون در لایه PTB انتقال دهنده الکترون و میزان تحرک حفره درلایه انتقال دهنده حفره است. 7 1و 2( دی تیوفن- 2و 6-دیل( : )پلی )) 4و 8 بیس() 2-اتیل- هگزیل( اکسی( بنزو) 3و 4 ) 6و 6 (( PC71BM 2-اتیل هگزیل(کربونیل( تیونو ) 3و 4(تیوفنیدیل(( و ((- -3 کلرو- 2 ( فنیل 71 کربن بوتیریک اسید متیل استر(از جمله موادی هستند که در سلولهای خورشیدی پلیمری بسیار استفاده میشوند، از این رو، این دو ماده برای بررسی انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: تحرک الکترون، سلول های خورشیدی، حفره، زمان پرواز، انتقال دهنده الکترون
  • فاطمه رفیع منزلت*، زهرا نوروزی صفحه 13

    الکترولیت های درون پیل ها، به الکترولیت های مایع، الکترولیت های جامد معدنی و الکترولیت های پلیمری جامد تقسیم میشوند. در ما یعات، همه یونها متحرک   هستند و در رسانا یی سهیم هستند. در الکترولیتهای جامد، اغلب فقط یکی از  یونها متحرک است.انواع متفاوتی از الکترولیتهای جامد وجود دارند که عبارتند  از رساناها یون اکسید شده، رساناهای یون فلوئورید، رساناهای یون نقره و مس، رساناهای یون سد یم و پتاسیم، رساناهای یون لیتیم، رساناهای پروتونی و  Li/ PEO- Li salt/ IC الکترولیتهای جامد پلیمری. اکثر باتری های پلیمری از نوع هستند. مکانیسم انتقال بار پلیمرها با بلورهای معدنی متفاوت است و در واقع شبیه  انتقال یون در محیط ما یع است. این الکترولیتها در پیلهای سوختی به عنوان غشای رسانای پرتون، در باتری های لیتیمی به عنوان غشای تبادل یون li حسگرهای حساس به رطوبت به عنوان غشا کاربرد دارند.به طور کلی این پلیمرها را میتوان به دو دسته یپلی الکترولیتها و الکترولیتهای پلیمری تقسیم کرد. در الکترولیتهای پلیمری برخ لاف پلی الکترولیتها، زنجیر آنها حامل یون نیست ولی یونهای حاصل از نمکها در اطرافشان قرار میگیرند و شامل الکترولیت پلیمری خشک، الکترولیت پلیمری ژلی و الکترولیت پلیمری کامپوزیتی هستند. تحرک یونی در الکترولیتها با تحرک زنجیر پلیمری توام است، لذا رسانایی و مربوط میشود. پلی الکترولیت ها برحسب Tg انتقال یون به فاز آمورف پلیمر و ساختار و صورتبندی کاربردهایی درپایدارکننده های کلوئیدی، پوششهای زیست و فناوری زیست حسگرها پیدا کرده اند.)pH سازگار، غشاها)دستگاه های کنترل پلی الکترولیت ها در پزشکی)مث ا در سامانه های تحویل دارو(، به عنوان امولسیون ل کننده در تصفیهی آب، صنعت نفت، در صنایع رنگ و غذا و لوازم آرایشی و بهداشتی و همچنین در وسایل الکتروشیمیایی جامد مثل به عنوان غشا در باتری های لیتیمی،  پیل های سوختی، خازن ها، وسایل الکتریکی نشر نوری و همچنین در سلولهای خورشیدی حساس شده رنگی،کاربردهایی دارند. گستره ی عظیمی از کاربردهای باتری های لیتیمی از وسایل الکتریکی سبک قابل حمل گرفته تا الکتروموبایل ها مورد توجه است. مزیت مهم این پیل های لیتیمی پلیمری این است که میتوان باتری ها را به هر صورتی شکل دهی کرد. این امر میتواند برای تولیدکنندگان موبایل، که دائما در حال کار روی تلفنهای کوچکتر، نازکتر و سبکتر هستند، مهم باشد. در این مبحث در مورد انواع الکترولیت ها و پلی الکترولیت های پلیمری، ساختار، کاربرد، سنتز و روش های بررسی خواص آنها اطلاعات مفیدی ارائه شده است

    کلیدواژگان: الکترولیت های جامد، الکترولیت های مایع، الکترولیت های پلیمری، پیل ها، غشا
  • قاسم رضا نژاد بردجی، خدیجه دیده بان، ماهرو خالقی مقدم* صفحه 31
    کاش تنی نوعی ابزار پزشکی است که برای جایگزینی یک عضو زیستی، حمایت از . یک ساختار زیستی آسیب دیده یا تقویت ساختار در بخشی از بدن قرار داده می شود در دهه های اخیر، از پلیمرها به عنوان زیست مواد در جراحی استخوان و مفاصل استفاده شده است. زیست مواد مورد استفاده در جراحی های ارتوپدی بسته به عملکرد و نتایج مورد انتظار در بدن، باید با توجه به چندین عامل در نظر گرفته شود؛ خواص مکانیکی یک کاشتنی، بارزترین عامل مورد بررسی است که آن را برای عملکرد مناسب در بافت هدف، میسنجد و مواد متعددی با این هدف توسعه مییابند، زیست مواد مورد استفاده برای این منظور همچنین باید زیست سازگار باشد. با وجود گزارش عوارض برخی ازمواد پلیمری، کاربرد این مواد زیست سازگار در جایگزینی کامل مفاصل، بازسازی بافت نرم، برای اتصال و جوش خوردن مفاصل، همچنین به عنوان ابزارهای تثبیت کننده شکستگی، با موفقیت فراوانی همراه بوده است. این مقاله به بررسی انواع پلیمرهای مورد استفاده درکاشتنی های ارتوپدی . موجود، با نگرشی به کاربردهای بالینی آنها می پردازد.
    کلیدواژگان: کاشتی، اورتوپدی، زیست مواد پلیمری، زیست سازگار، کامپوزیت
  • مژگان میرزاطاهری*، محبوبه بالار، مهیا فرجی، محسن جاهد، مریم الهی صفحه 45
    در شیمی پلیمر، پلیمر شدن زنده نوعی پلیمر شدن اضافی است که در آن قابلیت اختتام زنجیرهای پلیمری در حال رشد، حذف شده است ] 1[. واکنش اختتام و انتقال در این پلیمر شدن وجود ندارد و سرعت شروع بسیار بیشتر از سرعت انتشار است. در نتیجه، زنجیرهای پلیمری با سرعتی ثابت رشد می کنند و شاخص چند توزیعی باریکی دارند ] 2[. پلیمر شدن زنده تا زمان مصرف کامل مونومرها ادامه می یابد. پلیمرهای زنده در انتهای زنجیر خود دارای گروه های فلز آلی هستند که توانایی واکنشهای بیشتری دارند. متوسط عددی وزن مولکولی با تبدیل مونومر به صورت خطی افزایش می یابد. پلیمر شدن زنده روشی رایج برای تولید کوپلیمرهای قطعهای است. روش های اصلی پلیمر شدن زنده، شامل پلیمر شدن آنیونی زنده، کاتیونی زنده، حلقه گشا، رادیکال آزاد زنده و پلیمر شدن زیگلرناتا است که به اختصار در این مقاله توضیح داده میشود. ویژگی مهم این پلیمر شدن استفاده از حلال های بدون پروتئین است.
    کلیدواژگان: پلیمر شدن زنده، چند توزیعی، واکنش اختتام، پلیمرهای دسته ای، پلیمرهای شانه ای
  • شهرناز مختاری، فریدون محمدی*، مهدی نکومنش حقیقی صفحه 57
    در سال های اخیر، وجود روشی موثر برای اصلاح سطح پلیمرها قبل از رنگ آمیزی، به منظور استفاده در صنایع مختلف به ویژه صنایع خودروسازی به شدت احساس می شود. در روش های متداول صنعتی اصلاح سطح همچون شعله گیری به علت نبود استحکام چسبندگی مناسب در مناطق دارای انحنا یا خارج از دسترس، رنگ پذیری پلیمرها در دراز مدت با مشکلاتی روبه رو می شود. استفاده از روش الکتروشیمیایی غیر مستقیم به منظور اصلاح سطح پلیمرها در سال های اخیر مورد توجه محققان مختلفی قرار گرفته است. در این روش، سطح پلیمر با یون های اکسید کننده قوی مانند نقره (II) که با اعمال جریان الکتریکی قبلا در یک راکتور الکتروغشایی تولید شده اند تماس پیدا می کند و باعث تشکیل عوامل قطبی روی سطح پلیمرمی شود. در این مقاله ابتدا بین روش های متداول صنعتی و روش الکتروشیمیایی اصلاح سطح مقایسه ای انجام می گیرد، سپس درباره مکانیسم واکنش های انجام شده روی سطح اصلاح شده با روش الکتروشیمیایی بحث خواهد شد. درانتها نتایج برخی آزمون های عملکردی سطح اصلاح شده با نقره II گزارش می شود.
    کلیدواژگان: الکتروشیمیایی، نقره (II)، راکتورالکتروغشایی، اصلاح سطح، آلیاژپلیمری
  • مهرداد کریمیان پورگروسی، نادره گلشن ابراهیمی* صفحه 67
    ویسکوالاستیسیته خطی، در بررسی رفتار رئولوژیکی پلیمرها جنبه ای ضروری است. از این حیث که خصوصیات ساختاری پلیمر )وزن مولکولی، توزیع وزن مولکولی و...( را به خصوصیات رئولوژیکی پلیمر )توزیع زمان های آسودگی، مدول اتلافی، مدول ذخیره و...( مرتبط می کند. در واقع مشخص شدن این خصوصیات کمک به سزایی در دستیابی به خواص مطلوب در صنعت پلیمر دارد. برای پیش بینی ویسکوالاستیسیته خطی از مدلهای لوله استفاده می شود و مطالعه نحوهی آسودگی از تنش زنجیره ای گره خورده پلیمری ضروری است. در این مقاله سازوکارهای آسودگی از تنش و برخی از مدلهای مولکولی بر پایه مدل لوله، برای پلیمرهای خطی مرور می شود. *
    کلیدواژگان: رئولوژی، ویسکوالاستیسیته خطی، مدل های لوله، پلیمر های خطی، مدول آسودگی
  • یاسین کیخا*، عباس کبریتچی صفحه 73
    امروزه به استفاده از کامپوزیت های پلیمری در صنایع هوافضا به دلیل وزن بسیار کم و استحکام سازه ای مطلوب، توجه بسیاری شده است. همچنین این مواد، در برابر عوامل تحریک بیرونی، ایمنی بالاتری دارند و به خوبی از محتوای پوشانده شده خود، محافظت می کنند. یکی از روش های تهیه کامپوزیت های پلیمری، فرایند رشته پیچی است. در این روش می توان پوسته های کامپوزیتی با خصوصیات موردنظر را تهیه کرد. این امر با انتخاب الیاف (نظیر کربن، شیشه و کولار) و انتخاب پلیمر زمینه (گرماسخت، نظیر اپوکسی یا گرمانرم، نظیر پلی اتراتر کتون)، میسر می شود. انتخاب الیاف بر اساس حداکثر دمای هواگرمایی و انتخاب پلیمر زمینه بر مبنای حداکثر دمای کاربردی آن انجام می شود. تعیین مقدار الیاف نیز به حجم پلیمر زمینه استفاده شده، نوع الیاف و نوع پلیمر زمینه بستگی دارد. ضخامت کامپوزیت نیز بر اساس کاربرد نهایی و با انتخاب الیاف، پلیمر زمینه و لایه نشانی آن ها تعیین می شود. این مواد در اجزای هواپیما (نظیر بدنه، دم، پره و غیره)، هلی-کوپتر و سازه های موتور موشک کاربرد فراوانی یافته اند.
    کلیدواژگان: لایه، نشانی، رشته، پیچی، پلیمر زمینه، الیاف، پلیمرهای گرماسخت، گرمانرم
  • معرفی انجمن ها