فهرست مطالب

پژوهش و توسعه فناوری پلیمر ایران - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1396)

مجله پژوهش و توسعه فناوری پلیمر ایران
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1396)

  • بهای روی جلد: 250,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اعظم رحیمی صفحه 3
  • مقالات علمی
  • سوسا جوان نیکخواه، محمدرضا مقبلی* صفحه 5
    در سالهای اخیر شبیه سازی دینامیک مولکولی به یکی از ابزارهای مهم برای حل مسائل پیچیده پیش روی علوم مختلف از جمله علوم و مهندسی پلیمر، تبدیل شده است. شبیه سازی دینامیک مولکولی این امکان را فراهم می آورد که رفتار پلیمرها به صورت کیفی در مقیاس مولکولی مورد مطالعه قرار گیرد و تحلیل عمیق تری از پدید ه های مختلف فیزیکی حاصل شود. مطالعه سامانه های مختلف پلیمری در مقیاس مولکولی با آشکار کردن رفتار مولکول ها و زنجیرهای پلیمری اعم از آرایش یافتگی آن ها نسبت به یکدیگر، نحوه برقراری برهمکنش ها و آگاهی از سازوکارهای مولکولی، دانش طراحی سامانه ها را در کاربردهای گوناگون فراهم کرده است. تعیین مسیر طبیعی حرکت مولکول ها و زنجیرها در طول انجام فرآیندهای مختلف که با استفاده از شبیه سازی دینامیک مولکولی امکان پذیر است، جزئیات ساختاری ودینامیکی مولکول ها و به دنبال آن خواص ترمودینامیکی، حرارتی و مکانیکی سامانه را فراهم می کند. تلاش های صورت گرفته در زمینه شبیه سازی به علت کاهش هزینه های ساخت مواد و ارائه اطلاعات مفید بدون انجام آزمایش های متعدد و پرهزینه، شبیه سازی مولکولی را به عنوان روشی کارآمد در گسترش و طراحی سامانه های مختلف پلیمری نظیر نانوکامپوزیت های پایه پلیمری، چسب ها، غشاهای پلیمری، حامل های دارویی، محلول های پلیمری و ازدیاد برداشت نفت معرفی کرده است. در مقاله حاضر به مرور برخی از کاربردهای شبیه سازی دینامیک مولکولی در زمینه های مختلف علوم و مهندسی پلیمر اشاره شده است. از این رو، اهمیت گسترش استفاده از این ابزار مفید محاسباتی برای درک عمیق پدیده های دینامیکی و طراحی سامانه های پلیمری قبل از به کارگیری هرگونه روش ساخت آزمایشگاهی مورد تاکید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی دینامیک مولکولی، پلیمر، مقیاس مولکولی، خواص ساختاری، خواص دینامیکی
  • فرزانه عربی گنجه، فرامرز افشارطارمی، لیلا ناجی*، زهرا فخاران صفحه 17
    پلی آنیلین یکی از مه مترین پلیمرهای رسانا به شمار می رود که با داشتن خواص مطلوبی از جمله سنتز آسان، تبدیل از اشکال نارسانا به رسانا توسط واکنش های اسید-باز، پایداری در محیط و تبدیل به اشکال اکسایشی مختلف در چند دهه ی اخیر کاربرد بسیاری در حسگرها، باتری ها، سلول های خورشیدی و ابرخاز نها داشته است و اخیرا به دلیل افزایش تقاضا در استفاده از منابع تجدید پذیر، اهمیت زیادی پیدا کرده است. امروزه ساخت و توسعه ی سلول های خورشیدی کم هزینه بر پایه مواد پلیمری ارزان قیمت، سبک، منعطف و با قابلیت جذب بالای نور خورشید مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. با توجه به نوسان توان تولید در سلول های خورشیدی، استفاده از ابزار ذخیره انرژی به منظور استفاده بهینه از منابع تجدید پذیر در لوازم الکترونیکی قابل حمل، وسایل نقلیه الکتریکی و ذخیره سازی در مقیاس شبکه از اهمیت بالایی برخوردار است. ابرخازن ها به عنوان ابزار ذخیره انرژی دارای چگالی توان بالا و چرخه ی عمر طولانی هستند. در این مقاله مروری پس از معرفی مختصر پلی آنیلین به کاربرد نانوساختارها و نانوکامپوزی تهای مختلف آن در سلول های خورشیدی پلیمری به عنوان لایه انتقال دهنده حفره و در ابرخازنها به عنوان الکترود اشاره شده است.
    کلیدواژگان: پلی آنیلین، سلول خورشیدی پلیمری، ابرخازن، نانو ساختار
  • سید حمید سلیمی*، میثم شعبانیان، فضه آریانسب صفحه 29
    امروزه، اکثر افراد همیشه با خود چندین نوع کارت مختلف از جمله کارت های اعتباری، کارت های شناسایی، کارت های مخصوص پرداخت پول بلیت درسامانه حمل و نقل عمومی(مترو) و غیره به همراه دارند. اگرچه تاکنون تنها از انواع مختلف پلاستیک ها برای تولید بدنه کارت استفاده شده است، ولی فرایندهای تولید بسیار متنوع است. عموما تصور می شود که تولید بدنه کارت، فرایندی غیرپیچیده با یک فناوری ساده است که اساسا شامل چسباندن چند تکه فویل پلاستیکی به یکدیگر است هرچند، این تصور اشتباه است و تولید کارت شامل مراحل پیچیده و نیازمند تسلط کامل بر فرایندهای شیمیایی به ویژه در زمینه مواد پلاستیکی و جوهر است. در این مقاله، پس از ذکر مقدمه تاریخی کوتاه در زمینه چگونگی اختراع و گسترش کارت های هوشمند، فرایندهای مختلف در زمینه تولید بدنه کارت به اختصار تشریح خواهد شد. افزون بر آن، فرایندهای مختلف چاپ بر روی بدنه کارت مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در این میان دو فرایند مهم تر یعنی چاپ افست و اسکرین با جزئیات بیشتری بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: کارت هوشمند، کارت غیر تماسی، کارت با دورابط، بدنه پلاستیکی کارت
  • علیرضا شاکری، حسن صالحی*، مسعود راستگار صفحه 41
    غشا و فرایندهای غشایی نقش مهمی در توسعه پایدار زمینه های بی شماری مانند انرژی، مدیریت زیست محیطی و سلامت انسان ایفا می کنند. با این حال، غیر قابل تغییر بودن اندازه منافذ و خواص سطح غشاهای تجاری، کاربرد موثرآن ها را محدود کرده است. به منظور ارتقای کارایی غشاهای تجاری، غشاهای جدیدی با الهام از غشای سلولی و با استفاده از ترکیب غشاهای معمول و مواد پاسخگو به عوامل تحریک خارجی به عنوان غشاهای هوشمند ساخته شد هاست. غشاهای با دریچه هوشمند، مزیت های بسیاری نسبت به غشاهای معمولی دارند. از جمله تنظیم نفوذپذیری و انتخاب پذیری بر اساس تغییر حالت '' باز / بسته '' دریچه ها در پاسخ به تحری کهای محیطی. در این مقاله مروری به صورت خلاصه تحولات اخیر در زمینه غشاهای پاسخگو به تحری کهای محیطی، از جمله رهیاف تهای طراحی و ساخت غشاهای هوشمند و همچنین کاربرد گسترده آن ها در زمینه های مختلف بررسی شده است.
    کلیدواژگان: غشا، هوشمند، دریچه، محرک
  • فرزاد ارجمند، مهدی باریکانی، فهیمه عسکری* صفحه 51
    تصور دنیای پیشرفته فعلی بدون وجود پلاستیک ها مشکل است. امروزه آن ها جزئی از زندگی ما شده اند و در ساخت اشیای مختلف از وسایل خانگی و مورد مصرف تا ابزار دقیق و پیچیده پزشکی و ساخت اعضای مصنوعی به کار می روند. پلاستیک ها به دلیل وجود ترکیبی از خواص متنوع در مقایسه با سایر مواد مورد توجه ویژه قرار گرفته اند. این خواص عبارتند از: سبکی، ارزان بودن، سختی و انعطاف پذیری، مقاومت در مقابل خوردگی، رنگ پذیری، شفافیت، سهولت شکل پذیری. یکی از است. از این ماده در ساخت بطری های نوشابه، آب PET انواع این پلاستیک ها و بطری های روغن در حجم گسترده استفاده می شود . بنابراین بازیافت این پلیمر از لحاظ زیست محیطی و اقتصادی ضروری به نظر می رسد. در مقاله پیش رو بررسی می شود. به )PET( روش های مختلف بازیافت شیمیایی پلی اتیلن ترفتالات به 5 دسته متانولیز، گلیکولیز، آبکافت، PET طور کلی روش های بازیافت شیمیایی آمینولیز و آمونولیز تقسیم بندی می شود. در این مقاله ابتدا خلاصه ای از سنتز پلی اتیلن ترفتالات بکر و سپس روش های مختلف بازیافت شیمیایی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: پلی اتیلن ترفتالات، بازیافت شیمیایی، آبکافت، آمینولیز، گلیکولیز
  • سعید بذرایی، حمید موبدی*، آرزو مشاک، احمد جمشیدی صفحه 61
    سامانه های دارو رسانی تشکیل شونده درجا اخیرا توجه زیادی را به خود معطوف کرده اند. کاشتنی های دارو رسانی پس از تزریق شکل می گیرند و مزایای بسیاری دارند که می توان به دارو رسانی متمرکز، کاربرد آسان، فعالیت پایدار دارو، کاهش عوارض جانبی مرتبط با رسانش منظم و هم چنین بهبود سازگاری و راحتی بیمار اشاره کرد. همه اینها سبب شده که شرکت های بزرگ دارو سازی دنیا، برای پیش بردن این نوع سامانه های دارورسانی گام های عظیمی بردارند و علاقه ی خود را به یون ها، و تغییر حلال در این روش ،pH ، آن نشان دهند. عوامل مختلفی از قبیل دما مورد بحث قرار گرفته است. در این مقاله تنها در خصوص شکل گیری سامانه ها به روش تبادل حلال پرداخته شده است. اشکال اصلی این نوع سامانه ها، رهایش اولیه یا انفجاری آنهاست. به همین منظور در اینجا به طور کامل در مورد عوامل تاثیر گذاری که بر روی رهایش انفجاری و سایر راهبردهای مختلف اصلاح که به منظور کاهش رهایش انفجاری استفاده می شوند بحث می شود. کارایی استفاده از حلال های زیست سازگار مختلف و همچنین زیست تخریب پذیری و پایداری فرمول بندی مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: سامانه های تشکیل شونده در جا، دارورسانی، تبادل حلال، PLGA
  • الناز شیخ، عباس شیخ* صفحه 71
    با توجه به کاربرد روزافزون فرآیندهای غشایی در این مقاله به غشاهای استات سلولز در تصفیه آب پرداخته شده است. در این راستا ابتدا روش های ساخت غشا مرور شده و بر روش پر استفاده جدایش فازی تمرکز شده است. از آنجا که استات سلولز که پایه طبیعی دارد و از نخستین غشاهای تجاری است دارای کاستی هایی است، در ادامه تلاش های پژوهشگران برای بهبود ویژگی هایی چون تراوایی، میزان پس زنی نمک و پروتئین، گرفتگی، خواص مکانیکی و گرمایی با وارد کردن افزودنی، نانو ذره یا آمیخته کاری، بررسی شده اند. همچنین به اثر ح الل، ضدحلال، غلظت پلیمر و دمای حمام انعقاد بر کارایی این غشاها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: رسوب با غوطه وری، تراوایی، گرفتگی
  • معرفی انجمن ها
  • هوری میوه چی صفحه 81
  • تبلیغات
    صفحه 83