فهرست مطالب

هیدروژیولوژی - سال سوم شماره 2 (زمستان 1397)

مجله هیدروژیولوژی
سال سوم شماره 2 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یاسر باقری، اسفندیار عباس نوین پور*، عطا الله ندیری، کیوان نادری صفحات 1-9
    سامانه آب زیرزمینی یک سامانه پیچیده است و برآورد متغیرهای هیدروژئولوژیکی که معمولا با روش های کلاسیک مانند روش های آزمایشگاهی، اسلاگ تست، آزمایش ردیابی و آزمون های پمپاژ انجام می گیرد؛ با عدم قطعیت ذاتی همراه بوده و پر هزینه و وقت گیر است. بنابراین، استفاده از روش های هوش مصنوعی برای برآورد هدایت هیدرولیکی، می تواند از عدم قطعیت این متغیر کم کند و تا حدودی بر دقت آن می افزاید تا بتواند بر نواقص موجود در روش های کلاسیک چیره شود. در این میان مدیریت بهینه این تقاضا و جلوگیری از تخریب آبخوان ها و منابع آب زیرزمینی مستلزم شناخت دقیق پارامترهای هیدرودینامیکی می باشد. در این تحقیق با استفاده از مدل های فازی ساگنو(SFL) و ممدانی(MFL) به تخمین هدایت هیدرولیکی آبخوان باروق پرداخته می شود. در همین راستا از داده های هدایت الکتریکی (EC) ،ضخامت زون اشباع (B) و مقاومت عرضی آبخوان (RT) به عنوان داده های ورودی مدل استفاده شده است. در نهایت به منظور به دست آوردن ایده آل ترین مدل مقدار مجذور میانگین مربعات خطا و R2 برای هر دو مدل محاسبه و دو مدل با یکدیگر مقایسه گردید. نتایج نشان که مدل فازی ساگنو به ترتیب با ضریب همبستگی R2=0.94 و مجذور مربعات خطا RMSE=0.045 در مرحله آموزش عملکرد بهتری را نسبت به مدل ممدانی برای تخمین هدایت هیدرولیکی دارد.
    کلیدواژگان: هدایت هیدرولیکی، فازی ساجنو (SFM)، فازی ممدانی(MFL)، آبخوان باروق
  • مهران قهرمانی تبار، کیومرث ابراهیمی*، حسین خلفی، زهرا مردانی صفحات 10-18
    نتایج به دست آمده از مطالعه آزمایشگاهی حمل و جابجایی متیل ترشیو بوتیل اتر در محیط خاک غیر اشباع با استفاده از یک مدل دوبعدی قایم ارائه شده است. متیل ترشیو بوتیل اتر با غلظت 200 میلی گرم در لیتر از نقطه میانی مرز بالایی مدل رهاسازی شد و غلظت جابجایی آن در زمان های مختلف با روش کروماتوگرافی گازی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که حرکت عمودی آلودگی بیشتر از حرکت افقی آن است. به طور مثال در فاصله عمودی 5 سانتی متری از نقطه رهاسازی پس از 10 دقیقه از شروع آزمایش غلظت ماده مذکور برابر 135 میلی گرم در لیتر ثبت و در همین نقطه پس از 133 دقیقه غلظت به 188 میلی گرم بر لیتر افزایش یافت. در نقطه دیگری در فاصله عمودی 15 سانتی متر پس از 25 دقیقه از شروع آزمایش غلظت 120 میلی گرم بر لیتر و در زمان 133 دقیقه ای به 185 میلی گرم در لیتر رسید. همچنین در نقطه ای به فاصله عمودی 30 سانتی متر پس از 100 دقیقه غلظت آلودگی 127 میلی گرم بر لیتر و در انتهای آزمایش 148 میلی گرم در لیتر ثبت شد. در یک جمع بندی پس از 10 الی 25 دقیقه ظرفیت جذب آلاینده توسط خاک به حداکثر رسید و آلودگی به همراه آب جابجا شد و غلظت آلاینده در نقاط نمونه گیری اندازه گیری شد. با شروع حرکت آلودگی در جهت افقی و عمودی، میزان غلظت آلاینده رهاسازی شده افزایش می یابد و این روند افزایشی در جهت حرکت عمودی بیشتر از افقی است. بنابراین MTBE بیشتر تمایل به جابجایی با آب دارد تا در خاک جذب شود.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، شبیه سازی فیزیکی، انتقال آلاینده، MTBE، محیط متخلخل
  • محمد خالدی، ابوالفضل مجنونی هریس*، احمد فاخری فرد صفحات 19-32
    دشت شبستر در شرق حوضه آبریز دریاچه ارومیه واقع شده که به منظور مطالعه آب زیرزمینی و به دست آوردن ویژگی های هیدرولیکی آبخوان این دشت، آزمایش های پمپاژ بر روی چاه های بهره برداری و اکتشافی موجود در منطقه صورت گرفته است. با تعیین و تعمیم پارامتر قابلیت انتقال و هدایت هیدرولیکی به محدوده مورد مطالعه می توان بهترین مکان ها برای استحصال آب زیرزمینی را تعیین نمود و از وارد آمدن خسارات جبران ناپذیر به آبخوان بر اثر برداشت نامتعارف جلوگیری به عمل آورد. برای افزایش صحت و دقت آزمایش پمپاژ، بایستی چاه های انتخابی از نوع کامل بوده و به طور کامل در داخل آبخوان حفرشده باشند اما به علت در دسترس نبودن ضخامت آبخوان در هنگام حفاری، بسیاری از چاه های مورد استفاده در آزمایش های پمپاژ از نوع ناقص بوده و با ایجاد مقاومت در برابر جریان ورودی به چاه های ناقص، مقادیر قابلیت انتقال محاسبه شده کمتر از واقعیت برآورد می شود. در این تحقیق پس از محاسبه دقیق سنگ بستر با کمک سونداژهای الکتریکی و لاگ های حفاری، ضخامت آبخوان در محل چاه های مورد استفاده در آزمایش های پمپاژ تعیین و ضریب قابلیت انتقال چاه هایی که به صورت ناقص حفرشده بودند با رابطه کوزنی تصحیح گردید. سپس هدایت هیدرولیکی محاسبه و برای تمام محدوده مطالعاتی بسط داده شد. میانگین ضریب قابلیت انتقال کل آبخوان دشت شبستر برابر 410 مترمربع بر روز و متوسط هدایت هیدرولیکی آن 4/52 متر بر ثانیه تعیین گردید. بررسی موقعیت و برداشت چاه های بهره برداری و تاثیرگذاری این روند استحصال بر روی تراز آب زیرزمینی دشت شبستر، نشان داد که تراکم چاه های بهره برداری در مناطقی که آبخوان دارای هدایت هیدرولیکی نسبی کمتری می باشد افت موضعی شدیدی در تراز آب زیرزمینی آبخوان این دشت ایجاد نموده است.
    کلیدواژگان: آزمایش پمپاژ، تراز آب زیرزمینی، ضریب کوزنی، هیدروگراف
  • محمدرضا گلابی*، معصومه زینعلی، محمدحسین نیک سخن، ارش اذری صفحات 33-45
    برای اعمال مدیریت صحیح، نیاز به شناسایی و به مدل درآوردن سطح آب زیرزمینی جهت برنامه ریزی های بلندمدت و استفاده بیشتر و بهتر از پتانسیل های آبی موجود در دشت ها، عمیقا احساس می شود. در این مطالعه از اطلاعات آماری ماهانه سطح پیزومتر ها برای 5 سال آبی (89-88 تا 93-92) مربوط به سطح ایستابی 8 پیزومتر آبخوان دشت لور-اندیمشک، استفاده شد. در ابتدا با استفاده از روش تیسن، میانگین وزنی هر پیزومتر محاسبه شد و  بدین طریق سری زمانی تراز آب زیرزمینی دشت که بیانگر هیدروگراف معرف آبخوان منطقه مورد مطالعه است، به دست آمد. سپس با استفاده از مدل مفهومی آب زیرزمینی مادفلو و فرا مدل شبیه ساز بیان ژن، هیدروگراف معرف آبخوان مدل سازی شد و نتایج با هم مقایسه گردید. نتایج نشان داد که مدل مفهومی مادفلو با ضریب تبیین 0/7836 در مرحله تست نسبت به فرا مدل شبیه ساز بیان ژن با ضریب تبیین 0/739  با اختلاف بسیار جزئی دارای عملکرد بهتری می باشد.
    کلیدواژگان: فرا مدل شبیه ساز بیان ژن، مدل سازی، مدل مادفلو، هیدروگراف معرف آبخوان
  • بتول حسن زاده، احمد عباس نژاد* صفحات 46-58
    دشت نوق با حدود 3600 کیلومتر مربع وسعت در جنوب شرق ایران و غرب استان کرمان واقع شده است. موقعیت جغرافیایی آن بین 30 درجه و 61 دقیقه تا 31 درجه و 23 دقیقه عرض شمالی و 55 درجه و 32 دقیقه تا 56 درجه و 03 دقیقه طول شرقی قرار دارد. هدف این مطالعه، تعیین منشا و ارزیابی نقش فرآیندهای تاثیرگذار بر کیفیت شیمیایی آب های زیرزمینی بخش میانی دشت نوق واقع در غرب استان کرمان است. بدین منظور 22 نمونه آب زیرزمینی از چاه های بهره برداری برداشت گردید. نقشه های هم غلظت و تحلیل های آماری ( آنالیز مولفه اصلی و آنالیز خوشه ای) روی این نمونه ها انجام شد. سپس غلظت فلزات سنگین(Mo، Ni، Fe، Mn، Pb، و Ag)، یون های اصلی ( Na+، Ca2+، Mg2+، Cl-،  SO42-و HCO3- ) به علاوه  EC  وpH  در صحرا سنجش شد. غلظت فلزات سنگین همراه با سایر یون ها و بعضی عناصر دیگر به طریق ICP-MS تعیین شد. به منظور شناسایی فرآیندهای تاثیر گذارنده نقشه های هم غلظت ترسیم و تفسیر گردیدند، شاخص های اشباع شدگی نمونه ها نسبت به هالیت، کلسیت، آراگونیت، دولومیت و ژیپس محاسبه و مورد ارزیابی قرار گرفتند و همچنین نمایه های کلروآلکان نمونه ها تعیین شدند. بر اساس موارد فوق مشخص گردید که فرآیندهای تبخیر آب، انحلال تبخیری ها، رسوب گذاری کلسیت و ژیپس، اکسید شدن سولفیدها، واجذب بعضی از فلزات سنگین، اثر اشتراک یونی، هیدرولیز سیلیکات ها و تبادل یونی کمابیش در این سفره آب زیرزمینی صورت گرفته و بر کیفیت آب تاثیر گذاشته اند.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، آزمون مولفه اصلی، آنالیز خوشه ای، شاخص اشباع شدگی، هیدروژئوشیمی
  • زاهده حیدری زادی*، عبدالرضا محمدی، ثریا یعقوبی صفحات 59-68
    با افزایش روزافزون جمعیت، برداشت بی رویه از این منابع بیشتر شده و این ذخایر طبیعی با تهدید جدی مواجه شده اند. از این رو هدف از این مطالعه بررسی وضعیت آب های زیرزمینی و عوامل موثر برکمیت منابع دشت مهران می باشد. بدین منظور از آمار 23 حلقه چاه پیزومتری واقع در آبخوان دشت مهران در طی سال های آبی 1393-1373 استفاده شد و هیدروگراف آب زیرزمینی برای دشت ترسیم گردید. به منظور بررسی ارتباط بین کاربری اراضی و آب زیرزمینی، تغییرات نقشه کاربری اراضی در طی سه دوره زمانی 1368، 1381 و 1394 با استفاده از تصاویر ماهواره ای TM و +ETM ماهواره لندست در منطقه مهران تهیه گردید. برای طبقه بندی تصاویر از روش طبقه بندی نظارت شده و روش حداکثر احتمال استفاده شد. نتایج نشان داد که در طول دوره به وسعت اراضی کشاورزی، مناطق مسکونی، مراتع خیلی فقیر و اراضی بایر افزوده شده و در مقابل از وسعت مراتع فقیر کاسته شده است. نتایج نشان دهنده افت تراز آب زیرزمینی به میزان 9/16 متر در طول دوره و ارتباط مستقیم افت تراز آب و افزایش مناطق مسکونی و اراضی کشاورزی است؛ بنابراین افزایش کاربری کشاورزی و به طبع آن افزایش چاه های بهره برداری، موجب برداشت بی رویه و افت آب زیرزمینی در این دشت شده است. در ضمن عامل دیگر در کاهش تراز آب زیرزمینی در آبخوان منطقه روند تغییرات بارش در منطقه است.
    کلیدواژگان: بارش، دشت مهران، هیدروگراف واحد، کاربری اراضی
  • بهزاد سعیدی رضوی، علیرضا عرب* صفحات 69-81
    در مطالعات آب های زیرزمینی، تغییرات سطح ایستابی از اهمیت فراوانی برخوردار است. به همین دلیل، امروزه شبیه سازی جریان آب زیرزمینی توسط مدل های ریاضی و کامپیوتری که یک روش غیرمستقیم مطالعه آب زیرزمینی می باشد، با صرف هزینه کمتر صورت می گیرد. پیش بینی سطح آب زیرزمینی یک حوضه نقش مهمی را در مدیریت منابع آبی ایفا می کند. به خصوص در مناطق نیمه خشک آب های زیرزمینی نقش بسیار مهمی در تعیین آب مورد نیاز، کشاورزی، شهری و امور صنعتی دارد. در این تحقیق کارایی مدل های شبکه های عصبی مصنوعی، منطق فازی و سری زمانی در تخمین سطح آب زیرزمینی آبخوان دشت عجب شیر مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهای بارندگی، دما، دبی جریان و تراز سطح ایستابی در دوره زمانی ماه قبل به عنوان ورودی و تراز سطح ایستابی در دوره موردنظر به عنوان خروجی مدل ها در مقیاس زمانی ماهانه در طی دوره آماری (1396-1385) انتخاب گردید. معیارهای ضریب همبستگی، ریشه میانگین مربعات خطا و میانگین قدر مطلق خطا برای ارزیابی و نیز مقایسه عملکرد مدل ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که مدل منطق فازی می تواند تراز سطح ایستابی را با دقت قابل قبولی پیش بینی نماید. توابع عضویت استفاده شده برای مدل سازی فازی سطح ایستابی، تابع عضویت گوسی بود که به داده های دسته بندی شده برازش داده شد و نیز تابع عضویت خروجی مدل ساگنو تابعی است خطی که بر اساس ورودی ها ساخته می شود. در مورد دقت، مدل منطق فازی با بیشترین با ضریب همبستگی، کمترین ریشه میانگین مربعات خطا و میانگین قدر مطلق خطا به عنوان بهترین مدل برای پیش بینی سطح آب زیرزمینی شناخته شد.
    کلیدواژگان: سطح ایستابی، شبکه های عصبی، منطق فازی، سری زمانی
  • فاضل خالقی*، محمدحسن حیدریان، علیرضا فاتح دیزجی صفحات 82-94
    با توجه به افت سطح آب زیرزمینی در اکثر دشت های کشورمان و افزایش تقاضای آب، شناسایی مخازن آب زیرزمینی در سازندهای سخت به ویژه سنگ های غیر کربناته از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. به منظور شناسایی مخازن آب زیرزمینی در واحدهای آذرآواری منطقه کال در جنوب شهر دماوند تعداد 15 عدد سونداژ ژئوالکتریک با استفاده از سیستم آرایه های چهار قطبی متقارن شولومبرژه و بیشینه طول فرستنده جریان 1500متر اجرا و سپس اطلاعات به دست آمده از صحرا پردازش شده اند. بر اساس یافته های ژئوالکتریک در این منطقه 5 لایه زمین شناسی شامل رسوبات آبرفتی و تخریبی با مقاومت 35 تا 110 اهم متر، لایه کنگلومرای سازند هزار دره با مقاومت 15 تا 60 اهم متر، لایه توف بالایی با مقاومت 50 تا 100 اهم متر، لایه توف پایینی با مقاومت بیش از 60 اهم متر و لایه توف خرد شده میانی با مقاومت 40 تا 50 اهم متر شناسایی شده است. در راستای مقطع B-B یک گسل مدفون زیرزمینی شناسایی شده که فعالیت گسل مذکور باعث ایجاد خردشدگی در توف های موجود در منطقه شده است. لایه توفی خرد شده حاوی آب زیرزمینی در اعماق 50 تا 100 متری  شناسایی شده و چاه های حفر شده در این زون نسبت به سایر چاه های بهره برداری موجود در منطقه دارای آبدهی بیشتری بوده و سونداژ های شماره 2، 3 و 8 دارای پتانسیل آب زیرزمینی بهتری می باشند. مطالعات ژئوالکتریک در این منطقه نشان داد سنگ های آذرین و آذرآواری می توانند به عنوان منابعی جدید جهت تامین نیاز آب شرب منطقه مدنظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، توف، دماوند، روش ژئوالکتریک
|
  • Yaser Bagheri, Esfandiar Abbasnovinpour *, Attala Nadiri, Kayvan Nadiri Pages 1-9
    Groundwater system is a complex and heterogeneous system and estimation of hydrogeological parameters with classical methods such as laboratory methods, slug test, tracing and pumping tests are associated with inherent uncertainties and are costly and time consuming. Therefore, artificial intelligence methods have been used to hydraulic conductivity estimation, can reduce the uncertainty of this variable and increase the accuracy of calculation for overcoming to defects of classical methods. In the meantime, the optimal management of this demand and the prevention of aquifers destruction and groundwater resources, requires the accurate recognition of hydrodynamic parameters. In this study, Sugeno fuzzy logic (SFL) and Mamdani fuzzy logic (MFL models) were used to hydraulic conductivity estimation of the Barug aquifer. In this regard, the data of electrical conductivity (EC), saturation zone thickness (B) and transverse aquifer resistance (RT) were used as input data of the model. Finally, in order to obtain the most ideal model, the RMSE and R2 were calculated for both models and the two models were compared. The results indicate that Sageno fuzzy model had a better performance with coefficient function and root mean square error being receptively R2=0.94 and RMSE=0.045 in comparison with mamdani model for estimating hydraulic conductivity.
    Keywords: Baroug Aquifer, Hydraulic conductivity, Mamdani Fuzzy (MFL), Sugeno fuzzy (SFM)
  • Mehran Ghahremani, Tabar, Kumars Ebrahimi *, Hossein Khalafi, Zahra Mardani Pages 10-18
    Herein results obtained from a laboratory study of MTBE transport through a vertical layer of an unsaturated soil are reported. MTBE with a concentration of 200 mg/l was released on the top of the experimental model. The concentration of the pollutant was measured in time in different points using gas chromatography. Results indicated that, the vertical movement of the pollutant was more than the horizontal one. For instance, the MTBE concentration was 135 mg/l in a vertical distance of 5 cm, 10 minutes after the start of experiment and it was increased to 188 mg/l, after 133 minutes. For a point with 15 cm of vertical distance, after 25 minutes the concentration of MTBE was 120 mg/l and it increased to 185 mg/L after 133 minutes. Also for a point located in a vertical distance of 30 cm, after 100 minutes the concentration of MTBE measured equal to 127 mg/l and at the end of the experiment it increased to 148 mg/l. In conclusion it can be said that after 10 to 25 minutes after the adsorption capacity of the soil rechead its maximum and the movement of the pollutant began. With the beginning of the contaminant movement in the horizontal and vertical directions, the concentration of the pollutant increased and in the vertical direction this increase was more than that in the vertical direction. In fact, the diffusion velocity in the vertical direction was more than its velocity in the horizontal direction. Therefore, MTBE was more moveable with water and less adsorbing with soil.
    Keywords: Oil Pollution, Physical Simulation, Chromatography MTBE
  • Mohammad Khaledi, Abolfazl Maajnooni *, Ahmad Fakheri Fard Pages 19-32
    Shabestar plain is located in the east of the Urmia Lake basin. For study of groundwater and for obtaining aquifer hydraulic properties of Shabestar plain aquifer, pumping tests have been carried out on available utilization and experimental wells. The best locations for groundwater harvesting could be determined by estimating and generelizing of hydraulic transmissivity and conductivity parameters and irreparable damages to the aquifer because of unusual harvesting could be prevented. In order to increase the validity and accuracy of the pumping test, the selected wells should be fully penetrated wells. But, due to the unavailability of aquifer thickness during drilling, many drilled wells were incomplete, which were used in pumping tests. So, with generation of resistance against inflow the calculated transmissivity was less than the actual value. In this research, after accurate estimation of bedrock position using electrical resistivity and drilling logs, the aquifer thickness was determined in the location of wells for using in the pumping test, and transmissivity coefficients of incomplete wells were corrected by Kozeny's equation. Then hydraulic conductivity was calculated and interpolated to whole area. The average transmissivity coefficient and average hydraulic conductivity of the Shabestar Plain aquifer were 410 m2/d and 4.52 m/s, respectively. Investigating position and discharge rate of wells and the impact of this kind of harvest on the groundwater level showed that the high density of harvesting wells located in low hydraulic conductivity areas led to severe local drop in the groundwater level of the Shabestar plain aquifer.
    Keywords: Groundwater level, Hydrograph, Kozeny's coefficient, Pumping test
  • Mohammad Reza Golabi *, Massoumeh Zeinalie, Mohammad Hossein Niksokhan, Arash Azari Pages 33-45
    In order to apply a proper management, it is necessary to identify the groundwater level in the plains for a long-term planning and use the potentials in the water plains more efficiently. In this study, the monthly statistical information for the 5 water years (1388-1289 to 1392-1393) related to the water levels of 8 piezometer in the Lour-Andimeshk plain aquifer was used. At first using the tiessen method, the average weight of each piezometer was obtained and the time series of the major plain, which represented the hydrograph of the aquifer of the study area, was calculated. Then using, the conceptual  groundwater model of Modflow and the simulator Meta model of the gene expression, the hydrograph of the aquifer unit was modeled and the results were compared. The results showed that the conceptual model of Modflow with an explanation coefficient of 0.7836 in the testing phase compared to the transmutation of gene expression with an explanation coefficient of 0.739 with a very slight difference has a better performance.
    Keywords: Modeling, MODFLOW Model, Representive Hydrograph of Aquifer, Simulator Meta model of gene expression
  • Batool Hassanzadeh, Ahmad Abbassnejad * Pages 46-58
    The Nugh plain, with an area of some 3600 km2, is located in the southeast Iran (west of Kerman Province). Its geographical coordinates include 55°32´ - 56°03´eastern longitude and  30°61´ - 31°23´ northern latitude. The purpose of this study is to identify and assess the processes affecting the chemical characteristics of groundwater in the medial part of Nuq Plain situated in the west of Kerman province. For this purpose, 22 samples were taken from pumping wells and the concentrations of heavy metals  along with  ions and some other elements were determined by ICP –MS  and other common methods. At the end, isoconcentration maps were prepared and the samples were analysed statistically (using CA and PCA methods). The concentration of heavy metals (Mo, Ag, Pb, Mn and Fe), Major ions(Na+, Ca2+  Mg2+, Cl-, SO42- and HCO3-)  and also EC and pH were determined. In order to identify the affecting processes, isoconcentration maps were drawn and interpreted; statistical techniques of principal component analysis (PCA) and Cluster Analysis (CA) were employed; saturation indices of halite, calcite, aragonite, dolomite and gypsum were calculated and assessed and also choloroalkaline indices were determined. The above-mentioned parameters indicated that the processes affecting hydrogeochemical characteristics of the groundwater included evaporation and evaporite dissolution, calcite and gypsum precipitation, sulfide oxidation, desorption of heavy metals, common ion effect precipitation, silicate hydrolysis and ion exchange.
    Keywords: Cluster analysis, Groundwater, Nug Plain, PCA, Hydrogeochemistry, Saturation index
  • Zahedeh Heidarizad *, Abdolreza Mohamadi, Soraya Yaghobi Pages 59-68
    With increasing the population growth, the extraction of these resources has increased and these natural resoursees have faced with serious threat. Therefore, the aim of this study is investigating the groundwater status and effective factors on the quality of Mehran plain resources. For this purpose, data of 23 piezometric wells during the years 1337-1373 in Mehran plain aquifer were used and groundwater hydrograph for the plain was plotted. In order to investigating the relationship between land use and groundwater, land use map changes was prepared during three periods of 1994, 2004 and 2014 using satellite images of TM and  ETM+ of Landsat satellite in Mehran region. Supervised Classification Method and Maximum Likelihood Method were used to images classification. The results showed that during this period, the size of agricultural land, residential areas, very poor pastures, and impoverished lands have been increased and in contrast, the size of poor pastures were reduced. The results showed that groundwater level decreased about 16.9 meters during this period as well as a direct relationship between ground water level decreasing and the expansion of residential areas and agricultural lands. The increase of agricultural land use and consequently the increasing of exploitation wells have led to overexploitation and falling of ground water level in this plain. In addition, another factor in reducing the groundwater level in the aquifer of the region is the trend of rainfall changes in the region.
    Keywords: Precipitation, Mehran plain, Unit hydrograph, Land use
  • Behzad Saeedi Razavi, Alireza Arab * Pages 69-81
    Groundwater system studies to understanding its behavior, requires the exploratory drilling wells, pumping test and geophysical experiments, which can carried out with most cost. For this reason, simulation of groundwater flows by mathematical and computer models, which is an indirect method to groundwater studies, is being spent a few costs. In this research, the efficiency of artificial neural network, fuzzy logic and time series models has been investigated in groundwater level estimation of Ajabshir plain. Parameters of precipitation, temperature, flow rate and water level within time period of the previous month were used as input and the water table in each period were selected as output through monthly scale (2007-2018). To evaluating the performance of models, Correlation coefficient, root mean square error and coefficient of mean absolute error were used. The results showed that the Fuzzy Logic model are able to estimate water levels with acceptable accuracy. Gaussian functions was a membership functions of fuzzy model in groundwater level prediction, which fitted to the classified data and the output membership function of the sageno model is a function which is based on the inputs. In terms of accuracy, fuzzy logic model with the highest correlation coefficient (0.96), lowest root mean square error (0.068 m) and mean absolute error (0.056 m) was recognized as a best the model in the groundwater level prediction.
    Keywords: Fuzzy logic, Groundwater level, Neural Networks, Time Series
  • Fazel Khaleghi *, Mohammadhassan Heidarian, Alireza Fateh Dizaji Pages 82-94
    Due to the decreasing of the groundwater level in most plains of our country and increasing water demand, recognizing groundwater reservoirs in hard formations, especially non-carbonate rocks, is of the special importance. Kal area is located in the south of Damavand city. In order to recognize groundwater reservoirs, fifteen vertical electrical sounding with Schlumberger array configuration and a maximum length of the current transmitter of 1500 m were performed and then the field information were processed. .Based on geoelectrical findings in this area, five geological layers including debris and alluvium sediments with resistivity from 35 to 110 Ωm, Hezar darreh conglomerate formation with resistivity from 15 to 60 Ωm, upper Tuff layer with resistivity from 50 to 100 Ωm, lower Tuff layer with resistivity more than 60 Ωm and a middle crushed middle Tuff layer with resistivity from 40 to 50 Ωm layer have been recognized. Along the cross section B-B, a buried underground fault has been recognized that activity of this fault has caused crashing in Tuff layers in this area. The crashed Tuff layer contains groundwater in depths between 50 to 100 meters and drilled water wells in this zone contain more yield rather than other exploitation wells in this area, and also soundings of no. 2, no. 3 and no. 8 contain better yield potential. Geoelectrical studies in this area indicated that igneous and pyroclastic rocks can be considered as new resources to provide drinking water for the region.
    Keywords: Damavand, Geoelectric Method, Groundwater, Tuff