فهرست مطالب

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید شریعتی مزینانی* صفحه 9
    مطالعات گردشگری در مقیاس جهانی و به طور خاص در ایران عمدتا در چارچوب رویکردهای کمی مبتنی بر رهیافت اثباتی انجام شده‏اند. اتخاذ بینش، برداشت و ارائه تعاریف جدیدی در حوزه گردشگری بر بنیان این فکر که افراد دارای احساسات، ارزش‏ها‏ و بینش‏هایی (فردی) هستند و خود می‏توانند تحلیلی دقیق از آن‏ها ارائه دهند، توجه به روش‏های تفسیری جایگزین در مطالعات گردشگری را به یک ضرورت تبدیل می‏کند. پدیدارشناسی با تاکید‏ بر وجه انسانی و تجربی گردشگری، این امکان را به محققان می‏دهد تا به گردشگری از منظر کسانی که آن را تجربه می‏کنند، یعنی گردشگران، نظر کنند. نوشتار حاضر با این هدف تدوین شده است تا ضمن مروری بر برخی مطالعات معتبر و پر ارجاع نشان دهد که پدیدارشناسی، به‏ویژه در گونه هرمنوتیکی، چه درکی از گردشگری و به طور خاص تجربه گردشگران دارد و این که یاری های پدیدارشناسی هرمنوتیکی به محققان اجتماعی گردشگری کدام‏اند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجربه گردشگری، هرمنوتیک، هوسرل، هایدگر
  • سحر اقبالی*، مژگان عظیمی هاشمی، حامد بخشی صفحه 39
    پژوهش حاضر، انواع کنش گردشگری فرهنگی و عوامل موثر بر آن را بین زائران و گردشگران مشهد واکاوی می کند.رویکرد نظری نگارندگان ترکیبی از نظریه های انگیزه، نگرش و سرمایه های سه گانه بوردیو است. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسش‏نامه‏‏ با حجم نمونه 302 نفر از زائران و گردشگران مشهد در نوروز 1392 گردآوری شده است. بر اساس یافته های تحقیق، گردشگران فرهنگی به سه دسته تقسیم شدند: «گردشگران فرهنگی خاص» شامل گردشگرانی که هدف سفرشان مقصد فرهنگی است، «گردشگران فرهنگی عام» شامل گردشگرانی است که در سفرهای خود از مقصدهای فرهنگی هم بازدید می کنند و «گردشگران فرهنگی تصادفی» که برحسب اتفاق و بدون شناخت از مقصدهای فرهنگی بازدید کرده‏اند. نتایج تحقیق نشان می‏دهد امکانات و تسهیلات، نگرش به سفر فرهنگی و انگیزه برای اقدام به سفر فرهنگی تاثیرگذار است. ضریب تعیین مدل نشان می‏دهد، متغیرهای واردشده 45 درصداز تغییرات متغیر وابسته (کنش فرهنگی) را تبیین می-کند و میزان تحصیلات، بیشترین تاثیر را بر متغیر کنش سفر فرهنگی دارد. با توجه به نتایج تحقیق، ظرفیت های مناسبی برای گسترش گردشگری فرهنگی و فرصت کسب تجربه برای گردشگران در بازدید از جاذبه و شرکت در رویدادهای فرهنگی وجود دارد که مخاطبان ویژه آن، افراد تحصیل کرده خواهند بود.
    کلیدواژگان: کنش، گردشگری فرهنگی، سرمایه های چندگانه، رفتار گردشگر
  • علیرضا احمدی*، عبدالعظیم آجیلی، معصومه فروزانی، مسعود یزدان پناه صفحه 61
    یکی از عوامل موثر در افزایش روند گردشگری، توجه به جامعه میزبان در محیط های گردشگری و میزان رضایت‏مندی و خشنودی آن‏ها از این فعالیت هاست. موفقیت هر پروژه گردشگری مستلزم شناخت و تعیین عوامل موثر بر رضایت و حمایت جامعه میزبان است. به همین دلیل این پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر بر رضایت ساکنان محلی از گردشگری، همچنین حمایت آن‏ها نسبت به گردشگری انجام شد. در این پژوهش از فن پیمایش استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، تمامی ساکنان روستاهای گردشگری در شهرستان های مسجدسلیمان، اندیکا و لالی در استان خوزستان بودند که نمونه ای به حجم 250 نفر از میان آن ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسش‏نامه انجام شد که روایی آن را متخصصان امر تایید کردند و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (63/0 تا 92/0=α) تایید شد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد رضایت ساکنان مناطق گردشگری با متغیرهای کیفیت درک شده، تصویر (وجهه) استنباط شده و تعهد رابطه آماری معنی دار دارد و متغیر حمایت ساکنان نیز با متغیرهای کیفیت درک شده، ارزش درک شده، تصویر (وجهه) استنباط شده، تعهد و رضایت رابطه آماری معنی دار دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای تعهد، رضایت و وجهه استنباط شده در مجموع 2/38 درصد از تغییرات در متغیر حمایت ساکنان را تبیین می نمایند و متغیر کیفیت درک-شده نیز قادر است در مجموع 7/11 درصد از تغییرات در متغیر رضایت مندی را تبیین کند.
    کلیدواژگان: گردشگری، ساکنان محلی، رضایت، حمایت، مدل رضایت مندی آمریکایی
  • جواد علی بیگی*، یار محمد قاسمی صفحه 87
    گردشگری مذهبی یک از کهن ترین انواع گردشگری می باشد که از دیرباز مورد توجه بشر واقع شده است و از طریق تغییر در کنش های متقابل میان انسان ‎ها تحولاتی را در کیفیت زندگی و سرمایه های اجتماعی جامعه میزبان ایجاد می کند. این امر به خصوص در نواحی روستایی کشورهای جهان سوم که مراحل اولیه توسعه گردشگری را سپری می کند دارای نمود بیشتری می باشد. بر همین اساس، هدف تحقیق حاضر، بررسی اثرات گردشگری مذهبی بر کیفیت زندگی و سرمایه اجتماعی خانوارهای روستایی در روستای بردی از توابع شهرستان دهلران می باشد. نوع تحقیق کاربردی، روش تحقیق توصیفی و تحلیلی، روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات به صورت آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های فریدمن و ویلکاکسون) صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق، شامل خانوارهای روستای بردی که طبق سرشماری سال 1390، دارای 165 خانوار و 857 نفر جمعیت می باشد، طبق فرمول کوکران تعداد 102 خانوار به عنوان حجم نمونه بهدست آمد. یافته های تحقیق نشان می دهد، گردشگری مذهبی در مولفه کیفیت زندگی در تمامی ابعاد اعم از اجتماعی، زیست محیطی (در حد بالاتر از متوسط) و اقتصادی، کالبدی (در حد متوسط)، بهبود وضعیت کیفیت زندگی خانوارهای روستاهای مورد مطالعه به همراه داشته است، همچنین یافته های تحقیق در ارتباط با مولفه سرمایه اجتماعی نشان می دهد، بعد از گسترش گردشگری مذهبی در بعد مشارکت اجتماعی، شبکه های اجتماعی و انسجام اجتماعی بهبود داشته، اما در بعد اعتماد اجتماعی، بعد از گسترش گردشگری مذهبی از سطح این بعد کاسته شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی، خانوارهای روستایی، روستای بردی
  • مختار بهرامی*، رسول افضلی، هادی سلیمانی صفحه 117
    گردشگری، فعالیتی پیچیده و چند بعدی است و برنامه ریزی برای توسعه آن نیازمند سازگاری و هم‏سویی اقدامات در سطوح مختلف تصمیم گیری است. توسعه گردشگری، زمانی امکان پذیر است که اقدامات عملی در مقیاس محلی با سیاست گذاری کلان در مقیاس ملی و روندهای در حال گذار در مقیاس جهانی در یک جهت قرار گیرند. این پژوهش بر آن است تا اثرات مقیاس های محلی، ملی و جهانی را بر توسعه گردشگری در استان کردستان در غرب ایران بررسی نماید و سپس با تعیین مهم‏ترین مقیاس اثرگذار بر توسعه گردشگری در محدوده مورد مطالعه، مهم‏ترین عواملی را که در مقیاس های سه گانه فوق منجر به وضعیت عدم توسعه گردشگری در این مکان شده است، شناسایی کند. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش تحقیق در آن توصیفی - تحلیلی است و شیوه گردآوری داده ها نیز اسنادی و پیمایشی است. فرض اصلی تحقیق این است که مقیاس ملی با توجه به ماهیت بینابینی خود، بیشترین اثرگذاری را بر عدم توسعه گردشگری دارد و عوامل سیاسی که لزوما درون حوزه گردشگری قرار نمی گیرد، مهم‏ترین دلایل عدم توسعه گردشگری در استان کردستان به حساب می آید. یافته های کتابخانه ای و میدانی تحقیق هر دو فرضیه تحقیق را مورد تایید قرار می دهد. بدین معنی که مقیاس های ملی، جهانی و محلی به ترتیب بیشترین اثرات را بر به‏وجود آمدن وضعیت موجود داشته و «ضعف زیرساخت های حمل‏و‏نقل» و «وجود رویکرد امنیتی و سیاسی نسبت به جامعه محلی» در مقیاس محلی، «دیدگاه سیاسی و دینی ایدئولوژیک نسبت به سیاست‏گذاری گردشگری» در مقیاس ملی و «روابط تیره سیاسی میان ایران و کشورهای غربی» در مقیاس جهانی، مهم‏ترین عوامل عدم توسعه گردشگری در استان کردستان است.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، مقیاس های محلی، ملی و جهانی، استان کردستان
  • عبدالرضا رکن الدین افتخاری*، محمدحسین ایمانی خوشخو، مهدی پورطاهری، افسانه پورجم علویجه صفحه 139
    کارآفرینی، مولفه ای حیاتی در موفقیت اجتماعی، سازمانی و فردی است. یکی از رویکردهای مهم در کارآفرینی، کارآفرینی اجتماعی است که به نظر می رسد در تحقق پایداری اجتماعی کسب و کارها نیز می تواند ابزاری سودمند باشد. بعد اجتماعی یکی از ابعاد مهم پایداری را شکل می دهد. علاوه بر این، در صنعت گردشگری با تعامل گسترده میان افراد و پیامدهای اجتماعی گسترده، چالش های اجتماعی اهمیتی دوچندان می یابد. هتل ها نیز به عنوان یکی از بخش های مهم صنعت گردشگری آثار مختلفی بر جامعه و محیط برجای می گذارند، اما مظاهر پایبندی به اصول پایداری اجتماعی در بین کسب وکارهای مختلف صنعت گردشگری و از جمله هتل ها در ایران، چندان گسترده نیست. بنابراین، مقاله حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که میزان توجه به بعد اجتماعی مدیریت کارآفرینی پایدار در هتل های ایران چگونه است؟ بدین منظور از پیمایش های میدانی و مشاهده بهره گرفته شده و هتل های 4 و 5 ستاره تهران (در مجموع 17 هتل) مورد مطالعه قرار گرفتند. علاوه بر این 5 شاخص عینی در رابطه با فعالیت های پایدار اجتماعی هتل ها مورد بررسی قرار گرفته و نتایج این مشاهده با نتایج حاصل از پرسش‏نامه ها مقایسه گردیده است. پرسش‏نامه ها در میان مدیران (17 مدیر هتل)، کارکنان (213 نفر)، مهمانان (96 نفر) و همسایگان هتل (196 نفر) توزیع گردید. برای دست‏یابی به پاسخ پرسش مقاله نیز آزمون های تی تک نمونه ای، تی مستقل و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاکی از تفاوت میان دیدگاه های گروه های چهارگانه با واقعیت های موجود (شاخص های عینی قابل مشاهده) است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی پایدار، گردشگری پایدار، عوامل اجتماعی، هتل
  • مجتبی محمودزاده*، محمود ضیائی، علی حکیمیان صفحه 164
    با وجود اینکه یزد دارای انواع مختلفی از جاذبه های فرهنگی و طبیعی است، ولی اهمیت هر یک از این جاذبه ها در نظر گردشگران خارجی به‏درستی مشخص نیست. هدف از این مطالعه، شناسایی و طبقه بندی جاذبه های گردشگری شهرستان یزد و اولویت بندی آن‏ها از دیدگاه خبرگان و گردشگران آسیایی و اروپایی است. برای تحقق اهداف ابتدا با استفاده از روش کتابخانه ای جاذبه های گردشگری شهر یزد به دو گروه اصلی و زیر مجموعه ها تقسیم شدند؛ سپس برای اولویت ‏بندی جاذبه های گردشگری اصلی از دیدگاه خبرگان، از تکنیک ای اچ پی فازی استفاده شد. همچنین برای اولویت بندی زیر مجموعه های هر یک از جاذبه های اصلی از دیدگاه گردشگران آسیایی و اروپایی، طی تحقیقی پیمایشی از پرسش‏نامه استفاده شد. گردشگران مورد بررسی شامل 103 گردشگر اروپایی و 111 گردشگرآسیایی هستند که در سال 1393 به یزد سفر نموده بودند. برای اولویت بندی دیدگاه گردشگران اروپایی و آسیایی ازتکنیک ویکور فازی استفاده شد. یافته ها نشان داد که خبرگان گردشگری شهرستان یزد جاذبه های اصلی گردشگری را به ترتیب اولویت به 5 گروه اصلی (1. جاذبه های فرهنگی/ انسان‏ساخت ایجاد شده با هدفی غیر از جذب گردشگر 2. جاذبه های فرهنگی ناملموس 3. جاذبه های فرهنگی/ انسان‏ساخت ایجاد شده با هدف اولیه جذب گردشگر 4. جاذبه های طبیعی 5. رویدادها) با 15 زیرمجموعه تقسیم نمودند. بر این اساس اولویت بندی جاذبه ها از دیدگاه گردشگران آسیایی و اروپایی بررسی شد و تفاوت چندانی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، جاذبه های گردشگری، شهرستان یزد، گردشگران آسیایی، گردشگران اروپایی
|
  • Saeed Shariati Mazinani* Page 9
    Tourism studies globally, and specifically in Iran have been mainly based on positivistic approach and quantitative techniques. Adopting new insight, perception and definitions in the field of tourism based on the idea that people have their own feelings, values and insight (personal) toward surrounding phenomena and that they can make a precise presentation of them, necessitates taking qualitative and interpretive approach in tourism studies. Phenomenology with the emphasis on humanistic and experimental dimension of tourism, provides researchers the opportunity to look at tourism from those who are experiencing it; tourists’ point of view. This article reviews some highly referenced papers in order to show how phenomenology, specifically in hermeneutic, interprets tourists’ experience and that how social science researchers can apply phenomenology to their tourism studies.
    Keywords: Phenomenology, Tourism experience, Hermeneutics, Husserl, Heidegger
  • Sahar Eghbali*, Mozhgan Azimi Hashemi, Hamed Bakhshi Page 39
    This study analyzes different types of cultural tourism action and its influencing factors among the pilgrims and tourists in Mashhad. The authors’ theoretical approach is a combination of motivation, attitude and Bourdieu’s capital theory.In this research required data were collected by means of a questionnaire with the sample size of 302, pilgrims and tourists, in Mashhad during March 2013(Iranian New Year holidays). Based on the research findings, the cultural tourists are divided into three categories: “specific cultural tourists” including tourists whose traveling aim is visiting cultural destination, “general cultural tourists” including tourists that during their travels, they will visit cultural destinations as well and “incidental cultural tourists” including tourists that accidentally and unknowingly will visit cultural destinations. Also, the results indicated that facilities will affect both attitudes and motivations toward cultural travel. Coefficient of determination model showed that the entered variables explain 45 % of the dependent variable variations (cultural travel action) and education level have the greatest effect on the variable of cultural travel action. Regarding the results, there are appropriate potential in order to promote cultural tourism, which will help tourists to gain more experiences while visiting cultural attractions and /or taking part in cultural events. Furthermore, it seems educated people are the main participants of this type of tourism.
    Keywords: Action, Cultural tourism, Capital theory, Tourist behavior
  • Alireza Ahmadi*, Abdolazim Ajili, Masoumeh Forouzani, Masoud Yazdanpanah Page 61
    One of the effective factors in the process of developing tourism is to consider the host community in the tourism areas and their satisfaction of such activities. Success of each tourism project is required raising knowledge and determination of effective factors on satisfaction and support of host community. Because of this, the study was aimed to determine the effective factors influencing the local residents’ satisfaction of tourism and also their support of this activity. In this research, a survey method was conducted. The population of this study includes all rural areas’ residents of Masjedsoleiman, Andika and Lali counties in Khuzestan province which benefits from Stratified random sampling with the sample size of 250. Data was collected by using questionnaires which its validity was confirmed by experts and its reliability was approved by Cronbach's alpha coefficient (α = 0/63 to 0/92). The results of the correlation test showed that the residents’ satisfaction of tourist areas has a meaningful relation (0/1) with perceived quality (r = 0/342), perceived image (r = 0/178), and commitment (r = 0/481) variables; and residents’ support variable (r = 0/442) was significantly associated and has a meaningful relation (0/1) with the variables of perceived quality (0/5), perceived value (0/179), perceived image (r =0/328), commitment (r = 0/567) and satisfaction (r = 0/451). Moreover, the results of regression analysis indicated that the variables of commitment, satisfaction and perceived image could explain a total of 38/2 % of the variations in residents’ support, and also the variable of perceived quality could explain a total of 11.7 % of the variation in residents’ satisfaction.
    Keywords: Tourism, local residents, Satisfaction, Support, American Satisfaction Model
  • Javad Alibeygi*, Yarmohammad Qasmy Page 87
    Religious tourism is one of the oldest forms of tourism that has been considered by human beings which caused changes in the quality of life and social capital of the host society through changes between their interactions. This phenomenon is more obvious in third world countries’ rural areas that are experiencing their early stages of tourism development. Accordingly, the aim of this study is to investigate the effect of religious tourism on quality of life and social capital of rural households in Bardi village, Dehloran County. This is an applied research, which benefits from descriptive and analytical method. The data were collected by means of a questionnaire, interviews, observation and desk research while data analysis was done through descriptive and inferential statistics method (Friedman and Wilcoxon tests). The study population was 165 households and 857 people of Bardy village according to 2011 census. Accordingly 102 households were chosen as sample size based on Cochran formula. Research findings show that religious tourism has affected and improved their quality of life in all aspects, including social, environmental (higher than average) and economical, physical (on average), also research findings regarding the social capital component shows that, after the expansion of religious tourism, social participation, social networks and social cohesion has improved, but the aspect of social trust has been reduced dramatically.
    Keywords: Religious tourism, Quality of life, Social capital, Rural households, Brady village
  • Mokhtar Bahrami*, Rasool Afzali, Mohammadreza Rezvani, Hadi Soleymani Page 117
    Tourism is a complex and multidimensional industry that planning for its development needs consistency and convergence of actions in different levels of decision-making. Tourism development is possible when practical actions in local scale will be aligned with macro policy-making in national scale and current trends in global scale. This research intends to survey the effects of local, national and global scales on the tourism development in Kurdistan province and then while determining the most affecting scale in tourism development in the studied area, identifying the most important factors in the mentioned triple scales that prevent developing of tourism in that area. This research is an applied analytical-descriptive study which benefits from qualitative methodology. The data were collected through desk research and field survey. Main assumption of this research is that national scale due to its interstitial nature has the most influence on tourism underdevelopment and political factors that necessarily are not related to tourism, are the most important causes of tourism underdevelopment in Kurdistan province. The field and desk research findings approve both assumptions of research. This means that national, global and local scales respectively have the most influence on emergence of status quo and “weakness of transport infrastructure”, “security and political approach towards the local community” in local scale, “political and religious ideological approach towards tourism policy making” in national scale and “strained political relations between Iran and the West” in global scale are the most important factors in tourism underdevelopment in Kurdistan province.
    Keywords: Tourism Development, Local, National, global scales, Kurdistan province
  • Abdolreza Rukn Aldin Eftekhari*, Mohammad Hossein Imani Khoshkhoo, Mehdi Pourtaheri, Afsaneh Pourjam Page 139
    Entrepreneurship is a crucial element in the social, organizational and personal success. One of the important approaches in entrepreneurship is social entrepreneurship which seems to be a beneficial instrument in reaching businesse's social sustainability. Social dimension is one of the most important one in sustainability. Also, in tourism industry, there is an extensive interaction between people and many social consequences, therefor, more importance would be attached to the social challenges. Hotels as one of the most important sectors of tourism industry have various impacts on the society and the environment but implications of tourism businesses (including hotels) commitment to the social sustainability principles in Iran are limited. So that, current paper will answer the following question: what is the level of attention to social aspects of sustainable entrepreneurship management in Iran’s hotels? In order to answer this question, surveys and observation were used in 17, 4 and 5 star hotels of Tehran. Moreover, 5 objective indicators related to hotels’ sustainable social activities were observed and the outcomes were compared with the surveys results. Questionnaires were distributed among 17 managers, 213 employees, 96 guests and 196 neighbors of hotels. One sample T test, two sample T test and ANOVA analysis were used in order to test the research hypothesis. Gained results indicate the difference between surveys outcome and the observed facts.
    Keywords: Social aspect of entrepreneurship management, Social sustainability principles, Hotel industry
  • Seyd Mojtaba Mahmoodzadeh*, Mahmoud Ziyaei, Ali Hakimian Page 164
    Although Yazd has a variety of cultural and natural attractions, but the importance of each of these from the perspective of foreign tourists is not entirely clear. The aim of this study is to identify and classify tourist attractions in Yazd and prioritizing them from the perspective of experts and Asian and European tourists. To realize the objectives, first with the help of desk research, tourist attractions in Yazd were divided into two main categories and sub-categories, then in order to prioritize the main tourist attractions from the perspective of experts, fuzzy EHP technique was used. Also to prioritize sub-categories of each of the main attractions from the perspective of Asian and European tourists by the survey, a questionnaire was designed. Sample size of this study consists of 111 Asian tourists and 103 European tourists who had traveled to Yazd in 2014. To prioritize the views of European and Asian tourists, VIKOR fuzzy technique was used. The results showed that tourism experts in Yazd, has divided the main tourist attractions in order of preference to the five main categories (1. Cultural attractions / man-made created with a purpose other than to attract tourists, 2. Intangible cultural attractions, 3. Cultural attractions / man-made created with the primary purpose of attracting tourists, 4. Natural attractions 5. Events) with 15 sub-categories. Accordingly attraction's prioritization was investigated from the perspective of Asian and European tourists and no significant difference was observed.
    Keywords: Prioritizing, Tourist attraction, Yazd, Asian, European tourists