فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هادی رفیعی، سارا پارساپور*، علی رهنما صفحه 8
    ماندگاری در مقصد گردشگری از عناصر کلیدی در فرآیند تصمیم گیری گردشگران است و اهمیتی اساسی برای مقصدهای گردشگری دارد. طول مدت اقامت یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده و موثر در گردشگری بر اقتصادیک منطقه است. شهر مشهد از جمله شهرهایی است که در دهه های اخیر تعداد زائران و گردشگران آن افزایش و متوسط ماندگاری آن ها کاهش یافته است. بر اساس آمارهای به دست آمده حدود 75 درصد زائران و گردشگران مشهد مقدس اقامتی کمتر از یک هفته و فقط 25 درصد آنان اقامتی بیش از یک هفته دارند و میانگین مدت ماندگاری زائران مشهد 43/5 شبانه روز به دست آمده است. هدف اصلی این مطالعه، شناسایی عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر ماندگاری گردشگران و زائران در مشهد است. برای این منظور 692 پرسش نامه از گردشگران و زائران شهر مشهد در بهار سال 1394 که به صورت تصادفی انتخاب شده اند، گردآوری و با استفاده از روش لاجیت ترتیبی به تخمین این عوامل پرداخته شد. مدت ماندگاری (متغیر وابسته) در سه گروه، ماندگاری کمتر از 5 روز، ماندگاری بین 5 تا 7 روز و بیشتر از 7 روز طبقه بندی شده است. نتایج نشان می دهد متغیرهای نحوه سفر (تنهایی)، تعداد دفعات سفر به مشهد و تعداد افراد خانوار همراه در سفر، تهیه غذا و تحصیلات تاثیر منفی و معنا دار و متغیرهای وسیله سفر (قطار) و درآمد (بین 1 تا 2 میلیون) تاثیر مثبت و معنا داری بر ماندگاری گردشگر و زائر در شهر مشهد دارند.
    کلیدواژگان: ماندگاری، گردشگر داخلی، مدل لاجیت ترتیبی، شهر مشهد
  • بهرام رنجبریان، محمد غفاری *، امین تسلیمی بابلی صفحه 36
    هدف پژوهش حاضر شناسایی انگیزه های گردشگران داخلی برای سفر به شهر اصفهان و مقایسه انگیزه های زنان و مردان گردشگر در سفر به این شهر است. جامعه آماری این پژوهش، شامل گردشگران داخلی است که در فروردین و اردیبهشت سال 1395 به شهر اصفهان سفر کرده اند. از این جامعه، نمونه ای به حجم 400 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته ای شامل 40 سوال است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تی تک نمونه ای مستقل استفاده شده است. بر اساس نتایج پژوهش، نه انگیزه سفر برای گردشگران داخلی شناسایی شد که شامل انگیزه های فرهنگی- تاریخی، دیدار بستگان و دوستان، خرید، همراهی با خانواده و دوستان، استراحت و خوش گذرانی، بهره مندی از سفری کم هزینه، بهره مندی از جاذبه های شهری، بهره مندی از سفری ایمن و انگیزه کاری است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد بین زنان و مردان گردشگر در زمینه انگیزه فرهنگی- تاریخی، انگیزه استراحت و خوش گذرانی، انگیزه خرید، انگیزه همراهی با خانواده و دوستان، انگیزه بهره مندی از جاذبه های شهری و انگیزه بهره مندی از سفری ایمن تفاوت معنا داری وجود دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد بین زنان و مردان گردشگر در زمینه های دیدار بستگان و دوستان، بهره مندی از سفری کم هزینه و انگیزه کاری تفاوت معنا داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگر داخلی، انگیزه سفر، جنسیت، اصفهان
  • حامد بخشی، آمنه اخلاقی * صفحه 58
    شهر مشهدیکی از بزرگترین بازارهای گردشگری مذهبی در ایران و جهان اسلام است. توسعه پایدار این بازار منوط به رضایت دو طرفه ارائه دهندگان خدمات و مشتریان (گردشگران) است. یکی از بخش های مهم خدمات گردشگری، خرید سوغات است که عمدتا توسط خرده فروشی ها ارائه می شود. این مقاله به دنبال شناسایی ادراک زائران به عنوان مشتریان از فروشندگان کالا در شهر مشهد است. در ادبیات رضایت مشتری، یکی از ابعاد کیفیت خدمات ارائه شده، ادراک مشتری از شیوه تعامل ارائه دهنده خدمات است که در حوزه گردشگری، به شکل تعامل فروشنده- مشتری در تجربه خرید گردشگر مطرح می شود. برای این منظور، با انتخاب تصادفی 410 زائر ورودی به حرم امام رضا (ع)، از آنان خواسته شد تا فروشندگان شهر مشهد را توصیف کنند. پاسخ های آنان با استفاده از تکنیک تحلیل محتوی کیفی و کمی، ابتدا مقوله بندی و سپس فراوانی هر مقوله محاسبه شد. نتایج تحقیق نشان داد سه مقوله منفعت طلبی، فریبکاری و خوشرویی به ترتیب با 40.7، 36.3 و 27.1 درصد، بیشترین فراوانی را در بین صفات نسبت داده شده به فروشندگان مشهدی داشتند. این موضوع می تواند بدان معنا باشد که تصور زائران از فروشندگان خرده فروشی های مشهد، فردی است که از دو راهبرد خوشرویی و فریبکاری برای رسیدن به اهداف منفعت طلبانی خود استفاده می کند. به نظر می رسد، موقتی بودن گردشگر- خریدار از یک سو، و فشار زائران برای تخفیف گرفتن در خرید، فروشندگان را به سوی انتخاب راهبردهای «انعطاف فریبکارانه» برای تامین منافع بیشتر سوق داده است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات خرده فروشی، زائر، فروشندگان خرده فروشی، مشهد، تجربه خرید گردشگری
  • میر محمد اسعدی صفحه 83
    در میان حوزه های مختلف گردشگری، گردشگری سالمندی به دلیل قابلیت و مزیت های رقابتی از توجه زیادی برخوردار شده است. هدف این پژوهش ارایه چارچوبی جامع برای شناسایی و بررسی تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم هر یک از عوامل موثر بر توسعه صنعت گردشگری سالمندی است. پدیده نوین گردشگری سالمندی که برخاسته از افزایش اوقات فراغت است، به تدریج در تمامی جوامع جهان رسوخ کرده و در میان حوزه های مختلف گردشگری، از اهمیت زیادی برخوردار شده است. در این تحقیق، ابتدا با بررسی ادبیات در زمینه فرآیند های گردشگری سالمندی، ابعاد و شاخص های فرآیند محوری شناسایی و در گام بعد، با استفاده از یک متدولوژی تحلیلی نوین با عنوان «مدل سازی ساختاری تفسیری» روابط بین ابعاد و شاخص های فرآیند تعیین و به صورت یکپارچه مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد، امنیت، آرامش و راحتی اقامتگاه برای تمدد اعصاب سالمندان، اساسی ترین عامل در مدل توسعه گردشگری سالمندی است و باید در وهله اول بر آن ها تاکید شود. نتایج روش مدل سازی ساختاری تفسیری نشان داد که از دید خبرگان و اساتید، مهم ترین عوامل موثر بر توسعه گردشگری سالمندی که سطح یک و دو را به خود اختصاص دادند به ترتیب در سطح اول عبارتند از: امنیت، آرامش و راحتی اقامتگاه برای تمدد اعصاب سالمندان و در سطح دوم: رضایتمندی از کیفیت، خدمات، بهداشت، دسترسی ها، امکانات و سرویس دهی اقامتگاه، برنامه ریزی و رسیدگی کامل و جامع سفر ویژه گردشگران سالمند.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، گردشگری سالمندی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • حنانه محمدی کنگرانی* صفحه 105
    توسعه گردشگری در جزیره هرمز با توجه به قابلیت های فراوان گردشگری، رو به افزایش بوده و زنان در آن، به-طور مستقیم و بدون واسطه از گردشگران پذیرایی می کنند. با توجه به تصویب کلیات لایحه الحاق جزیره هرمز به منطقه آزاد قشم در مجلس شورای اسلامی و افزایش ورود گردشگران، سرمایه گذاران و بخش خصوصی به این جزیره، امکان ایجاد تضادهایی میان توسعه و ساختارها و شبکه های عرفی و سنتی موجود در میان زنان جزیره هرمز وجود دارد. براین اساس، ضروری است که شبکه روابط میان زنان جزیره هرمز که در فعالیت های گردشگری به طور گسترده ای اشتغال دارند، بررسی گردد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل شبکه روابط میان زنان شاغل در بخش گردشگری و غیرگردشگری جزیره هرمز با استفاده از رویکرد تحلیل شبکه ای انجام شد و داده های مورد نیاز با پرسش از زنان شاغل در بخش گردشگری (شامل 13 نفر زنان شاغل در بخش آشپزی و 10 نفر زنان شاغل در بخش صنایع دستی) و بخش غیرگردشگری (شامل هشت نفر زنان شاغل در بخش خیاطی) جمع آوری و وارد نرم افزار اکسل شده و شبکه ها با استفاده از نرم افزار ویژن و بر اساس شاخص های مرکزیت درجه درونی، درجه بیرونی، بردار ویژه و جایگاه، ترسیم و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که زنان شاغل در بخش گردشگری نسبت به زنان شاغل در بخش غیرگردشگری دارای ارتباطات گسترده تری هستند، اما شاغل بودن در بخش گردشگری یا غیرگردشگری تاثیری در میزان قدرت این زنان نداشته و قدرت آن ها ناشی از نحوه سازمان دهی و ارتباطات شان با کانون های قدرت خارج از جزیره است.
    کلیدواژگان: شبکه روابط زنان، گردشگری، جزیره هرمز، تحلیل شبکه ای، مرکزیت
  • وحید علی آبادی، پوریا عطایی * صفحه 129
    گردشگری یکی از بزرگترین و سریع ترین صنایع در حال رشد است. در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه، گردشگری، ابزار قابل دوام و مناسب برای افزایش فعالیت های اقتصادی مناطق محلی فرض شده است. هدف اصلی این پژوهش بررسی باورهای جامعه روستایی درخصوص اثرات توسعه گردشگری روستایی در روستای فش شهرستان کنگاور بوده است. جمعیت این مطالعه، اهالی روستای فش هستند (1925 نفر) که با استفاده از نمونه گیری تصادفی سیستماتیک، 225 نفر برآورد گردید. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش‏نامه است که روایی صوری آن را جمعی از متخصصان تایید کردند و برای بررسی پایایی آن نیز آزمون راهنما اجرا شد. نتایج تحلیل عاملی نشان می‏دهد که اثرات توسعه گردشگری روستایی در سه عامل فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی جای گرفتند. همچنین، میانگین باور جامعه روستایی نسبت به اثرات اجتماعی و اقتصادی توسعه گردشگری از حد مطلوب بیشتر است. یکی از پیامدهای منفی توسعه گردشگری روستایی به باور جامعه روستایی این است که برخی از گردشگران باعث آسیب رساندن به محیط طبیعی شده اند که در این زمینه می توان پیشنهاد نمود که با ایجاد تیم های مردمی ناظر محیط زیست یا ناظر گردشگری با این معضل مقابله نمود؛ تا به این روش خود مردم محلی نیز در حفظ و مدیریت محیط زیست منطقه مشارکت فعال داشته باشند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، گردشگری روستایی، اثرات گردشگری، روستای فش
|
  • Hadi Rafie, Sarah Parsapour *, Ali Rahnama Page 8
    Tourist overnight stays is a key factor in decision making process for tourists and it has a fundamental importance for tourism destinations. Length of stay is one of the most important determinants of tourism which affects the economy of a region. Mashhad is one of the tourist destinations which its tourists and pilgrims was increased in number but their average length of stay was decreased recently. According to statistics, about 75 percent of pilgrims and tourists of Mashhad stay less than a week and only 25% of them are staying more than one week and the overnight stay average of Mashhad pilgrims is 5/43 days. The main objective of this study is to identify the socioeconomic factors affecting the overnight stays of tourists and pilgrims in Mashhad. For this purpose, 692 questionnaires were completed randomly among tourists and pilgrims of Mashhad in spring 2015. Data were evaluated by Ordered Logit Model. The length of stay (the dependent variable) is classified into three groups; less than five days, between 5 to 7 days and more than 7 days. Results showed that the type of trip (Lonely), the frequency of traveling to Mashhad , the number of family members accompanying during the trips, food preparing ways and education level, have significant negative effects and the type of transportation (train) and income level (between 10.000.000 – 20.000.000 IRR) have significant positive effects on tourists and pilgrims overnight stay in Mashhad.
    Keywords: Length of stay, Domestic tourism, Ordered Logit Model, Mashhad
  • Bahram Ranjbarian, Mohammad Ghaffari *, Amin Taslimi Baboli Page 36
    This study aims to identify and compare domestic tourists’ motives of travelling to Isfahan between men and women. The population of this research was domestic tourists who had traveled to Isfahan during April and May 2016, which among them a sample of 400 tourists was randomly selected. The data was collected by a questionnaire consists of 40 questions. To analyze the data, exploratory factor analysis and independent t-test were used. The results revealed nine travel motives for domestic tourists; historical and cultural motives, visiting relatives and friends, shopping, accompanying family and friends, recreation and having fun, low-cost trip, city attractions, enjoying a safe travel, and work motivation. The results also showed that there was a significant difference between men and women in terms of historical and cultural motives, recreation and having fun, shopping, accompanying family and friends, domestic attractions, and enjoying a safe travel. The results also demonstrated that there was no significant difference between women and men in terms of enjoying a safe travel, visiting relatives and friends, and work motivation.
    Keywords: Tourism, Domestic tourist, Travel Motives, Gender, Isfahan
  • Hamed Bakhshi, Amena Akhlaghi * Page 58
    Mashhad is one of the largest religious tourism markets in Iran and in the Muslim world. Sustainable development of this market is dependent on mutual satisfaction of service providers and tourists as customers. One of the important sectors of tourism services is shopping and souvenirs, which is mainly provided by retailers. Therefore, this paper tries to identify the tourists’ perceptions of these retailers in Mashhad. In the field of customer satisfaction, customer perception of service provider- customer interaction, is one of the dimensions of service qualities which determine tourists’ shopping experience. For data collection, a random number of 410 pilgrims who have visited the holy shrine of Imam Reza were asked to describe retailers in Mashhad. Collected data was analyzed by quantitative and qualitative content analysis method, pilgrims’ answers were categorized and then the frequency of each category was calculated. The results revealed that three categories of Profiteering, Deception, and Geniality, respectively include 40.7, 36.3, and 27.1 percent of the responses, which are the highest frequencies among the traits attributed to retailers. This could mean that pilgrims’ image of retailers is a person who uses deception and geniality strategies for his profiteering goals. It seems that temporal characteristic of tourist-buyers, as well as tourists’ insists for discounting, lead retailers to "flexible deception" strategies which more guarantee their interests.
    Keywords: Retail service quality, Pilgrim, Salespersons of retail stores, Mashhad, Tourist shopping experience
  • Mir Mohammad Asadi * Page 83
    Amongst different tourism fields, senior tourism has been focused due to its competitive capabilities and advantages. The aim of this study is to provide a comprehensive framework to identify and investigate direct and indirect influences of any of the effective factors on senior tourism industry development. The new phenomena of Senior Tourism – originated from increase in leisure – has been gradually developed in all over the world and the same is much important among different tourism fields In the present study, firstly we have considered the literature of senior tourism processes, process-oriented identification aspects and indexes. In later stages, the relations between aspects and indexes have been determined by means of a modern analytic methodology titled “Interpretive Structural Modeling”. Consequently, this has been analyzed in an integrative way. The results indicated that accommodation security, peace, and comfort are the major factors for senior tourists’ well-being in Senior Tourism Development Model, which has to be focused in the preliminary stage The results of Interpretive Structural Modeling indicated that the most important influential factors on senior tourism development from the scholars and professors’ point of view that have captured levels one and two respectively include: accommodation security, peace, and comfort for senior tourists’ well-being in level one and satisfaction with hotels’ quality, services, health, accessibility, accommodation facilities, planning, and comprehensive travel attentions for senior tourists in level two
    Keywords: Strategy, Tourism, Senior tourism, Interpretive Structural Modeling(ISM)
  • Hannaneh Mohammadi Kangarani Page 105
    Tourism in Hormoz Island through its plenty tourism capabilities was developed increasingly and women are in the frontline of interaction in the hospitality business. As regards the enactment of general bills which considers the Hormoz Island as part of Qeshm free zone in Islamic Parliament, new conflicts could arise between development, traditional and conventional structures and networks of women in Hormoz Island as the number of tourist arrivals and private sector investors may increase. Accordingly it is essential to study the network of women relationships in Hormoz Island who are vastly involved in tourism practices. This research aimed to detect and analysis the relation between women who are employed in tourism and non- tourism sectors of Hormoz Island by using Network Analysis Approach. The data were gathered by querying women who are employed in tourism sector (including 13 women in cuisine and 10 women in handicrafts sector) and non- tourism sector (including 8 women in sewing sector). Then the data were imported to Excel spreadsheet and the networks based on in-degree centrality, out-degree centrality, eigenvector centrality, and status indices were drew and analyzed by Visone software. The results show that, women who are employed in tourism sector have more interconnected relationships rather than those who are employed in non- tourism sector; whereas tourism or non- tourism employment have no effect on power index of women but their power was affected by their organization and relations to power centers out of Island.
    Keywords: Women relationship Networks, Tourism, Hormoz Island, Network Analysis, Centrality
  • Vahid Aliabadi, Pouria Ataei * Page 129
    Tourism is one of the largest and fastest growing industries in the world. In both developed and developing countries, tourism is supposed to be a viable means of raising the economic activity of rural areas. The main aim of this study was to investigate the beliefs of rural community about the effects of rural tourism development in Fash village, Kangavar County. The population of this study was, the rural people in the Fash village (1925 villagers) that 225 of them were selected through systematic random sampling. The instrument used for data collection was a questionnaire which its face validity was confirmed by a panel of experts, and the pilot test was conducted to assess the reliability. The results of factor analysis showed that the impacts of rural tourism development effects were categorized in three different factors: cultural, economic and environmental. These three factors explained 55.3 percent of the total variance of rural tourism development effects. Also, means of rural community belief to social and economic effects of rural tourism development have been significantly more than the optimum mean. One negative effect of rural tourism was some that tourists damage the environment. Rural people can solve this problem by creating teams as environmental supervisor or tourism supervisor. This action makes rural people have active participation on environmental conservation and management.
    Keywords: Rural development, Rural tourism, Tourism effects, Fash village