فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی کروبی، ساسان احمدی*، محمد رسولی صفحه 1
    حضور گردشگران در هر کشوری بر الگوی زندگی افراد بومی تاثیر می گذارد. بازدیدکنندگان نیز تحت تاثیر فرهنگ کشور میزبان و ارزش های موجود در آن قرار می-گیرند. در این پژوهش سعی شده است پیامدها و اثرات مثبت و منفی توسعه گردشگری بر جامعه میزبان بررسی شود. روش پژوهش، پیمایشی است و از پرسش نامه مصاحبه ای برای جمع آوری اطلاعات بهره گرفته شده است. جامعه مورد مطالعه، خانوارهای ساکن شهر بانه هستند و حجم نمونه آماری 396 نفر است که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به دست آمد. آلفای کرونباخ، حدود70 درصد بوده و روایی نسبتا بالایی داشته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات از تحلیل رگرسیون استفاده شده است. تحلیل یافته های تحقیق، بیانگر این است که مهم ترین عامل تاثیر گذار در پیش-بینی متغیر وابسته تغییر در جامعه میزبان، تغییر فرهنگی است و بعد از آن اثر نمایشی، اقتباس فرهنگی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر نگرش جامعه میزبان داشته اند. کالایی شدن فرهنگ کمتر از دیگر شاخص ها تاثیرگذار بر تغییر در جامعه میزبان بوده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، جامعه میزبان، اثرات اجتماعی، فرهنگی، شهر بانه
  • ندا رضوی زاده، سیمین فروغ زاده * صفحه 23
    خرید سوغات، نه تنها یادگار تجربه سفر برای گردشگر است؛ بلکه خود یک جاذبه گردشگری است. همچنین بخش قابل ملاحظه ای از گردش مالی صنعت گردشگری را خرید سوغات در برمی گیرد. بنابراین از نظر تولیدکنندگان، بازاریابان و عمده فروشان و خرده فروشان سوغات، شناخت بازار حایز اهمیت است. با این وجود، تحقیقات قابل اعتنایی در زمینه رفتار خرید سوغات مسافران در ایران انجام نشده است. مشهد با وجود خیل عظیم گردشگران سالانه و طیف متنوعی از سوغات، مورد مناسبی برای بررسی است. این مقاله در صدد برآمد روشن کند که زائران این شهر چه کالاهایی می خرند و چه عواملی رفتار خرید آن ها را شکل می دهد. به این منظور داده های یک پیمایش که در سال های 89 و 90 از زائران شهر مشهد گردآوری شده، تحلیل ثانویه گردید. بر اساس این که چه کالاهایی در سبد خرید زائران غالب است، چهار نوع رفتار خرید سوغات در میان زائران مشاهده شد: خرید نشانه های فرهنگی، خرید خوراکی محلی، خرید لباس و زیورآلات و نشانه های فرهنگی (توام)، بدون خرید. شایع‏ترین رفتار خرید، خرید لباس و زیورآلات و نشانه فرهنگی (توام) و نشانه های فرهنگی بود. ضمن این‏که نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که رفتار خرید سوغات در نمونه مورد بررسی تحت تاثیر سن، محل سکونت (شهر)، کنش غالب در سفر (زیارتی صرف بودن)، نحوه سفر (داشتن یا نداشتن همراه) و همچنین دفعات سفر قرار گرفته است. متغیرهای مزبور 23 درصد واریانس رفتار خرید سوغات را پیش بینی کردند.
    کلیدواژگان: گردشگر، سوغات، مشهد، رفتار خرید
  • حمید ضرغام بروجنی*، مرتضی بذرافشان صفحه 51
    این مقاله می‏کوشد با توجه به سیاست های گردشگری برنامه پنج ساله پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور و سیاست های گردشگری مذکور در سند چشم انداز 1404، چارچوبی برای تدوین سیاست های گردشگری جمهوری اسلامی ایران معرفی کند. برای این کار از خبرگان گردشگری (مشتمل بر جامعه دانشگاهی مرتبط با موضوع، کارشناسان ارشد سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری) در قالب پرسش نامه ای متشکل از 15 سوال با طیف 5 گزینه ای لیکرت درباره سیاست های بخش، نظرخواهی شد. پاسخ های این خبرگان، پس از انجام آزمون لازم برای تعیین تناسب آن ها برای تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی (با استفاده از نرم افزارهای اس.پی.اس.اس و لیزرل) تحلیل گردید. به اتکای نتایج، چهارچوبی متشکل از سیاست های اقتصادی – حمایتی، سیاسی – امنیتی، توسعه – بازاریابی و فرهنگی ارائه شد که می تواند برای سیاست-گذاری های آتی (به ویژه برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی) و رسیدن به اهداف سند چشم انداز 1404 مورد استفاده قرار گیرد. یافته ها هم چنین نشان می دهد که از نظر خبرگان در فرآیند تدوین سیاست های گردشگری، سیاست های توسعه – بازاریابی دارای بالاترین اولویت هستند. در این تحقیق اولویت اهمیت شاخص های هر یک از سیاست های پیشنهادی گردشگری نیز مشخص گردیده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، سیاست گذاری، برنامه پنج ساله پنجم توسعه، سند چشم انداز 1404
  • زهرا نیکخواه * صفحه 79
    خودپنداره فردی به توضیح و پیش‏بینی واقعیت های مختلف رفتارهای مصرف کننده کمک می کند. پژوهش حاضر درصدد بوده است تا تاثیر خودپنداره گردشگران مراجعه کننده به سد چالیدره مشهد را بر تمایل آن ها به توصیه مقصد گردشگری به دیگران با وساطت متغیرهای رضایت از سفر و تجربه سفر مورد آزمون قرار دهد. جامعه آماری پژوهش حاضر، تمامی گردشگران مراجعه کننده به سد چالیدره مشهد و نمونه آماری، 308 نفر از گردشگرانی هستند که به شیوه نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند. داده های مورد نیاز با بهره گیری از پرسش نامه جمع آوری گردیده و مدل مفهومی و فرضیه های تحقیق با بهره گیری از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار lisrel مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که تجربه ادراک شده از سفر تسهیل گر رابطه میان خودپنداره ایده آل و رضایت از سفر گردشگران بوده و همین طور رضایت از سفر تسهیل گر رابطه میان تجربه ادراک شده از سفر و تمایل به توصیه مقصد گردشگری است. در نهایت نتایج این پژوهش می تواند موجب بهبود ادراک مدیران از رفتارهای گردشگران و زمینه ای برای سیاست گذاری در حوزه بازاریابی گردشگری باشد.
    کلیدواژگان: خودپنداره واقعی، خودپنداره ایده آل، رضایت از سفر، تمایل به توصیه مقصد گردشگری
  • رضا موحدی، نسیم ایزدی*، وحید علی آبادی صفحه 99
    گردشگری روستایی، عامل اشتغال زایی و ایجاد درآمد است و می تواند راهی برای توسعه اجتماعی و اقتصادی جوامع روستایی و حمایت از محیط زیست و فرهنگ روستا باشد. گام نخست در توسعه گردشگری روستایی، شناسایی موانع و چالش های آن است. در این پژوهش با بهره گیری از پارادایم کیفی و نظریه بنیانی، هم چنین تحلیل واریانس به مطالعه موردی موانع و مشکلات گردشگری در روستای فش از توابع شهرستان کنگاور پرداخته می شود. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه عمیق، مشاهده اسناد و مدارک کتابخانه ای و اینترنتی استفاده شد. روایی پژوهش را نیز کارشناسان و متخصصان از جمله کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، استادان دانشگاه و مدیران ستادی سازمان میراث فرهنگی تایید کردند. با به کارگیری نرم افزار مکس کیودا به عنوان یک نرم افزار کیفی مناسب، درصد و فراوانی کدها و مفاهیم جداسازی شد. نتایج گویای آن است که موانع گردشگری روستایی در روستای فش عبارتند از: مشکلات اقتصادی، مشکلات فرهنگی اجتماعی، مشکلات مدیریتی زیرساختی، مشکلات اطلاع رسانی و تبلیغاتی. تحلیل واریانس و نتایج آزمون توکی گویای آن است که از نظر روستاییان مانع مدیریتی و زیرساختی تاثیر بیشتری دارد؛ در کنار دیدگاه متخصصان و مسئولان که اعتقاد دارند عامل اطلاع رسانی و تبلیغات مانع بزرگتری بر سر راه توسعه گردشگری است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه پایدار روستایی، نظریه بنیانی، روستای فش
  • ابوالفضل قنبری صفحه 127
    هدف این پژوهش، شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر توانمندسازی زنان با تاکید بر بخش گردشگری در شهر سی سخت است. این پژوهش به لحاظ ماهیت توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری، شامل 2000 نفر از زنان بالای 15 سال شهر سی سخت، روش نمونه گیری تصادفی ساده و نمونه آماری 322 نفر از زنان شهر مورد مطالعه بود. ابزار اصلی پرسش نامه محقق ساخته است که روایی آن را اساتید دانشگاهی تایید کردند. میزان آلفای کرونباخ محاسبه شده برای عوامل پیش برنده 817% و برای عوامل بازدارنده 756% است و نشان می دهد ابزار پژوهش، قابلیت اعتماد لازم را داراست. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی نشان می دهد عوامل پیش برنده با مجموع 56/0 واریانس وابسته تعیین شده با چهار عامل در توانمندسازی زنان نقش دارند؛ عامل اقتصادی با 341/18 تبیین کل واریانس متغیرهای وابسته، اولین و مهم ترین عامل است. عوامل بازدارنده با مجموع 58/0 واریانس وابسته تبیین شده با شش عامل در بازدارندگی رشد و توسعه گردشگری و توانمندسازی زنان نقش دارند و عامل اقتصادی با 221/14 تبیین کل واریانس متغیرهای وابسته، اولین عامل در بین عوامل بازدارنده محاسبه شد.
    کلیدواژگان: گردشگری، عوامل پیش برنده و بازدارنده، توانمندسازی زنان، تحلیل عاملی، شهر سی سخت
  • مصطفی طاهری* صفحه 155
    هدف این پژوهش تحلیل عوامل اثرگذار بر وفاداری گردشگران از دو دیدگاه «ارزش ادراکی دریافت شده» و «حس مکان» است. تحقیق در سطح بررسی همبستگی است و هدف آن، پاسخ به این سوال است که آیا میان ابعاد تشکیل دهنده ارزش ادراکی دریافت شده و حس مکان بر وفاداری نسبت به برند مقصد گردشگری ارتباطی وجود دارد یا خیر؟ اگر پاسخ مثبت است، میزان این همبستگی چگونه است و کدام یک از ابعاد، نقش بیشتری دارند؟ طبق فرمول کوکران، تعداد 384 پرسش نامه به صورت تصادفی بین جامعه آماری (گردشگران استان همدان در تابستان 95)، توزیع و جمع آوری شد. نتایج محاسبات همبستگی ضریب پیرسون، وجود ارتباط معناداری بین ابعاد ارزش ادراکی (ارزش کاربردی، ارزش عاطفی و ارزش اجتماعی) و حس مکان (هویت مکان، تعلق به مکان و وابستگی به مکان) با وفاداری گردشگران نسبت به برند مقصد گردشگری را تایید می‏کند. R2استاندارد شده، 9/45 محاسبه شد و مدل، حدود 45 درصد تغییرات وفاداری گردشگران را پیش بینی می‏کند. ارزش ادراکی کاربردی و حس تعلق به مکان قدرت پیش بینی بالاتری برای متغیر وفاداری دارند. بعد از آن ها به ترتیب قدرت پیش بینی، ارزش عاطفی درک شده، ارزش اجتماعی، حس وابستگی به مکان و حس هویت مکان در وفاداری گردشگران نسبت به برند مقصد گردشگری نقش دارند.
    کلیدواژگان: وفاداری به برند، ارزش ادراکی دریافت شده، تعلق به مکان، حس مکان، همدان
|
  • Mehdi Karoubi, Sasan Ahmadi * Page 1
    The presence of tourists at every country will influence the pattern of life, of the local people. Also, visitors will be affected by the culture and existing values of the host country. In this research, we studied the positive and negative effects of tourism development on the host community. This research was conducted by survey method and benefited of schedule interview (Baneh households). The sample size of this research was 369 (people) and it was done through Multi-stage cluster sampling method. Cronbach's alpha was 70 percent which showed relatively a high reliability. Regression analysis has been considered for the data analysis and hypotheses testing. Analysis of the data, shows that the most efficient factor in prediction of dependent variable "change in the host community", is cultural change. After that, conspicuous consumption and cultural adaption have the highest influence on the host community attitude change. Cultural Commodification has lower effect on changing the host community attitude comparing to other indicators.
    Keywords: Tourism, Host community, Socio-cultural effects, Baneh
  • Simin Forooghzade * Page 23
    Souvenir purchasing is not only a memento of travel experience, but also a tourist attraction. Furthermore, souvenir shopping is an integral component of one’s travel experience which has a significant proportion of overall travel expenditure in tourism industry turnover. As a result, market identification is of critical importance to producers, marketers, wholesaler and retailers. However, regarding the souvenir purchasing behaviour not much research has been conducted and this subject is still under study in Iran. With a great number of tourist arrivals and various types of souvenir, Mashhad has a great potential to be considered as a case study. So, the aim of this paper is to explore; what will pilgrims buy and what factors will drive their purchasing behaviour? Accordingly, secondary data analysis has been conducted on the gathered data from Mashhad pilgrims 2010 and 2011 survey. Based on the pilgrim's dominant purchasing choices, four different behaviour was identified: purchasing of cultural symbols, purchasing of local foods, mixed purchasing behaviour of clothes, accessories and cultural signs, and non-purchase behaviour. The most common observed, purchasing behaviour was "mixed purchasing behaviour of clothes, accessories and cultural signs". In addition, the logistic regression test showed that purchasing behaviour was determined by age, place of residence (city), tourist's dominant behaviour in travel (pilgrimage), travel style (travelling in a group or alone) and frequency of travel. Those variables predicted 23% of variance of souvenir purchasing behaviour.
    Keywords: Tourist, Souvenir, Mashhad, Purchasing behaviour, Pilgrimage
  • Hamid Zargham Boroojeni * Page 51
    In this article, the researchers have tried to propose a model for formulating tourism policies of Iran in accordance to tourism policies of Five-Year Economic, Social and Cultural Plan and that of Iran Vision of 2025. Hence, a questionnaire composed of 15 questions (with Likert scale) was distributed among tourism experts (university professors, tourism experts at Iranian Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization and etc.). The data was then analyzed by use of Exploratory Factor Analysis and Confirmative Factor Analysis. The results showed that there are four factors (Economic and Supportive, Political, Marketing and Development and Cultural) that can be considered for policy making of Iran, more specifically for future formulation of tourism policies of Iran. The results also showed that marketing and development policies are of highest priority (regarding the experts’ point of view). The importance of different variables was also examined in this article.
    Keywords: Tourism, Policy making, Five-Year Development Plan, Iran Vision of 2025
  • Zahra Nikkhah * Page 79
    Individual self-concept explains and predicts different facets of consumer behavior. This study examined the effects of tourist self-concept on their intention to recommend destination, travel satisfaction and travel experience. The population of this study includes all tourists who were visiting Chalidarreh dam, among them 308 was selected randomly as the research sample. The data were collected by means of a questionnaire and were analyzed by structural equation modeling and LISREL software. The results show, the perception of travel experience, facilitates the relationship between ideal self-concept and travel satisfaction of tourists. Also the travel satisfaction, facilitates the relationship between perceived experience of travel and the intention to recommend tourist destination. The results of this study can improve the perception of managers which will provide a better understanding of tourist behavior and policy making in the field of tourism marketing.
    Keywords: Real self-concept, Ideal self-concept, Travel satisfaction, Intention to recommend tourist destination
  • Nasim Izadi * Page 99
    Rural tourism is considered as an employment factor and income generator that can be an important solution for social and economic development of rural communities as well as protecting the rural culture and environment. The first step in the development of rural tourism is to identify its barriers and challenges. This study will analyze the barriers and challenges of rural tourism, through a qualitative paradigm and a grounded theory, also analysis of variance (ANOVA) was explored in the case study, the village of Fash from Kangavar. Data collection was conducted through, in-depth interviews, direct observations and desk research. The validity of this research was confirmed by experts and specialists such as university professors, experts and managers in Iranin Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization (ICHTO). By using MaxQDA, as a valuable qualitative analyzing software, themes, percentage and frequency of codes were analyzed. The results of the study showed that the main barriers of rural tourism development are: economic problems, socio-cultural problems, managerial-infrastructural problems and informational and publicity problems. Analyze of variance (ANOVA) and Tukey tests revealed that, from villagers’ point of view, the managerial-infrastructural problem has a higher impact whereas experts considered the same range of impact for informational and publicity problems as a barrier for rural tourism development.
    Keywords: Rural Tourism, Rural Sustainable Development, Grounded Theory, Fash Village
  • A. Ghanbari * Page 127
    The present study aims to identify and analyze the factors, affecting empowerment of women with an emphasis on tourism in Sishokht. This is an analytical descriptive study. The research population includes, 2000 women over the age of 15. The sample size of 322 women was selected through simple random sampling. A researcher made questionnaire was used as a main tool for gathering data which its content validity was confirmed by university professors. The calculated Cronbach's alpha, for Leading factors was 817% and for Restricting factors was 756%, which prooved the research instrument has the needed reliability. The results of data analysis, by using factorial analysis, suggested that leading factors by the sum of 0.56 determined dependent variance, with four factors, have a role in women's empowerment; economic factors by identifying 18.341 of total variance of dependent variables, is the first and most important factor. Limiting factors with the sum of 0.58, identified as a dependent variance which have role, with six factors, in restricting tourism development and women's empowerment, and economic factor by 14.221, which is identifying the total variance of dependent variables, was considered as the first factor in limiting factors.
    Keywords: Tourism, Leading, Limiting Factors, Women's Empowerment, Factor Analysis, Sisakht
  • Mostafa Taheri * Page 155
    The objective of this paper is to analyze the factors that impact tourist loyalty from two perspectives: “perceived value” and “sense of place”. The study aims to answer the following questions: Are there any relations between the dimensions of perceived value and sense of place with loyalty to the destination brand? If so, to what extent are they correlated? Which dimensions play a more important role? Sample size was determined by using Cochran’s formula. A total of 384 questionnaires were randomly destributed between tourists in Hamedan Province during summer 2016. Given the Pearson correlation coefficients, the dimensions of perceived value (Functional, emotional, and social value) and sense of place (identity, dependence, and attachment) were found to be associated with tourist loyalty to destination brand. Standardized R2 was 45.9 and nearly 45 percent of the variation in tourist loyalty was explained by the model. Perceived Functional value and sense of dependence were the strongest predictors of loyalty, followed by perceived emotional value, social value, sense of attachment, and sense of identity, respectively.
    Keywords: brand loyalty, perceived value, place dependence, sense of place, Hamedan