فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا وثوقی *، نیلوفر رحبی مقدم صفحات 1-26
    در مطالعات اخیر گردشگری، انگیزه همواره از اهمیت زیادی برخوردار بوده است، زیرا رفتار گردشگر را توصیف می¬کند و در شناخت نحوه تصمیم گیری و انتخاب مقصد گردشگر موثر است. بررسی ها نشان می دهد هر ساله گردشگران زیادی به مناطق جنگی سفر می¬کنند و در این مقصدها یادمان¬های مربوط به جنگ، بخش مهمی از جاذبه های گردشگری جنگ را تشکیل می دهند. در ایران نیز با توجه به آثار مربوط به جنگ تحمیلی هشت ساله، تقاضا و ظرفیت مطلوبی وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر در ایجاد انگیزه گردشگران جنگ است و موزه جنگ خرمشهر، به عنوان مورد این مطالعه انتخاب شده است. جامعه آماری این تحقیق را بازدیدکنندگان موزه جنگ تشکیل می دهند. داده های لازم با استفاده از پرسش¬نامه و به روش نمونه گیری از270 بازدیدکننده، گردآوری شده است. در این رابطه عوامل انگیزشی براساس 18 معیار مبتنی بر چهار مولفه¬ی تبلیغات، علاقه به کسب آگاهی و شناخت، وجود تسهیلات و امکانات و عوامل درونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده¬ها از معادلات ساختاری استفاده شده است. براساس نتایج تحقیق، بیش¬ترین مقدار همبستگی گردشگری جنگ در موزه جنگ خرمشهر با شاخص علاقه به کسب آگاهی ¬و شناخت (R2=0. 645) بوده است.
    کلیدواژگان: گردشگری جنگ، گردشگری تلخ، انگیزه، موزه جنگ، خرمشهر
  • جعفر بهاری *، صادق صالحی، مرجان بذله صفحات 27-56
    تحقیق حاضر با هدف تاثیر تعهد مدیریت در کیفیت خدمات بر رضایت شغلی کارکنان در صنعت هتل-داری در هتل¬های پنج ستاره استان آذربایجان شرقی، شامل: هتل¬های پارس ائل گلی و شهریار در تابستان 1395صورت پذیرفته است. داده¬های مورد نیاز برای این تحقیق با روش نمونه¬گیری تصادفی ساده از کارکنان هتل¬های پنج ستاره شهر تبریز و با ابزار پرسش¬نامه جمع¬آوری شده است. تحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی و بر اساس روش گردآوری داده¬ها، توصیفی و از نوع پیمایشی است. همچنین از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم¬افزار Smart pls به منظور تجزیه و تحلیل داده¬ها استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که تعهد مدیریت در کیفیت خدمات و هر یک از ابعاد آن (آموزش، توانمندسازی و پاداش) بر رضایت شغلی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. و همچنین نشان داده شد که پاداش دارای بزرگ¬ترین مقدار ضریب مسیر است و تاثیر آن نسبت به سایر متغیرها بر رضایت شغلی بیشتر است.
    کلیدواژگان: تعهد مدیریت در کیفیت خدمات، آموزش، توانمندسازی، پاداش، رضایت شغلی
  • سید احمد حبیب نژاد *، فرزانه عبدالمحمدی صفحات 57-86
    وضعیت فعلی تعطیلات به همراه چالش ها و مشکلات آن، بر جوانب مختلفی همچون اقتصاد، گردشگری، مسافرت، استراحت کارمندان، بهره وری، ساعات کار مفید و رضایت شغلی آنان اثراتی منفی بر جای می¬گذارد. لازمه حل مشکلات موجود، ایجاد تغییراتی در قوانین تعطیلات است که البته باید متغیرهای موثر بر تعطیلات لحاظ گردد تا نتایج مطلوبی در پی داشته باشد. اصول حقوقی همچون اصل تداوم و استمرار خدمات عمومی، اصل سازگاری و تطابق خدمات عمومی، اصل کرامت انسانی، اصل تناسب و اصل سرعت اصولی هستند که به یاری آن ها می توانیم امر ساماندهی تعطیلات در چارچوب نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران را بهتر و دقیق تر به مرحله اجرا برسانیم. در این مقاله با دقت نظر در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و دیگر اسناد بالادستی و سایر قوانین، همچون قانون مدیریت خدمات کشوری، سعی بر استخراج مواد، اصول و مفاهیمی شده است که قانون گذار در مسیر تقنین تعطیلات، باید مد نظر قرار دهد و نظام حقوقی حاکم بر تعطیلات ترسیم شود تا در کنار آثار و نتایجی که دارد منتج به رونق بیشتر صنعت گردشگری، به عنوان یکی از منابع مهم، جایگزین نفت گردد و نزدیک شدن به تحقق سیاست های کلی نظام در بخش اقتصاد را نیز فراهم آورد.
    کلیدواژگان: تعطیلات، گردشگری، اصول حقوقی، قانون گذاری
  • امیر خزایی پول، فرهاد حنیفی *، وحیدرضا میرابی، محمد جواد تقی پوریان صفحات 87-112
    رابطه عاطفی با برند یکی از سازه¬های پراهمیت در بازاریابی است و عبارت است از حالت ذهنی برون-نیافته در پاسخ به برند؛ که در اثر احساس مثبت قوی، برانگیختگی و غالب شدن برند در ذهن شناختی مصرف کننده ایجاد می¬شود. هدف تحقیق حاضر آزمون تاثیر رابطه عاطفی با برند بر انواع چهارگانه وفاداری مشتری از جمله وفاداری شناختی، عاطفی، کنشی و رفتاری بوده است. موارد مطالعه در بخش کیفی، مشتریانی بوده¬اند که با استفاده از روش نمونه¬گیری هدفمند و بر اساس اصل اشباع انتخاب شده-اند و در بخش کمی، جامعه آماری این تحقیق، مسافران هتل¬های چهار و پنج ستاره استان مازندران بوده¬اند. اعضای این جامعه آماری بر اساس روش نمونه¬گیری طبقه¬ای پخش شدند و طبقات بر اساس تعداد اتاق¬های هتل¬ها مشخص گردید. داده¬های جمع¬آوری شده با استفاده از نرم¬افزار اسمارت پی ال اس مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که رابطه عاطفی با برند بر انواع چهارگانه وفاداری در صنعت هتل داری تاثیر مثبت و معنی¬داری دارد که بیش¬ترین تاثیر بر وفاداری شناختی و کم-ترین تاثیر بر وفاداری رفتاری بوده است.
    کلیدواژگان: رابطه عاطفی با برند، وفاداری شناختی، وفاداری عاطفی، وفاداری کنشی، وفاداری رفتاری
  • ابوالفضل دانایی *، امیر قربانی، ابوالقاسم رئیسی نافچی صفحات 113-138
    امروزه اگرچه صنعت گردشگری در استان خراسان جنوبی نسبت به گذشته به طور فزاینده¬ای دستخوش تغییر گشته و شاهد توسعه این صنعت هستیم؛ لکن فقدان تحقیقات علمی در زمینه گردشگری کاملا محسوس است. تعداد فعالان در حوزه دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری در حال حاضر نسبت به جمعیت منطقه افزایش یافته است؛ لیکن از جانب دیگر مدیران پس از مدتی فعالیت، تصمیم به خروج از این کسب و کار می¬گیرند. کارکنان نیز از شرایط کاری خود رضایت ندارند. پژوهش حاضر پژوهشی توصیفی و کاربردی است که به منظور آسیب¬شناسی روابط انسانی با استفاده از مدل شش بعدی وایز بورد انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری استان خراسان جنوبی بوده است. با توجه به محدود بودن جامعه پژوهش، از روش سرشماری استفاده شد که از تعداد 105 پرسش¬نامه‏ توزیع شده، 86 مورد که به صورت درست تکمیل شده بود جمع¬آوری و تجزیه و تحلیل‏ها بر اساس این تعداد صورت گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری استان خراسان جنوبی براساس مدل شش بعدی وایز بورد وضعیت مناسبی ندارد و کارکنان از هر گونه تغییر در راستای بهبود شرایط استقبال می¬کنند.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری، استان خراسان جنوبی، مدل شش بعدی وایزبورد، مدیریت منابع انسانی
  • محمد غفاری، امیررضا کنجکاو منفرد* صفحات 139-162
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر مسئولیت های اجتماعی بر ارزش ویژه برند مقصد گردشگری است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش جمع¬آوری داده ها پیمایشی است. جامعه آماری شامل آن دسته از گردشگران خارجی است که در بهار 1396 به شهر اصفهان سفر کرده اند. ابزار گردآوری داده های پژوهش، پرسش¬نامه¬ای و حاوی 40 سوال بسته است که با مرور ادبیات پژوهش تدوین گردید. روایی پرسش¬نامه با استفاده از روایی محتوا و سازه و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد و مورد تایید قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش و آزمون فرضیه ها از مدل¬یابی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر استفاده شد. در این رابطه، نرم¬افزارهای SPSS و لیزرل مورد استفاده قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد مسئولیت های اجتماعی مقصد گردشگری اصفهان تاثیر معنی¬داری بر هر یک از ابعاد ارزش ویژه برند مقصد از جمله آگاهی از برند، ارزش ادراک شده این مقصد گردشگری، کیفیت ادراک شده برند، تصویر ذهنی گردشگران و وفاداری به برند این مقصد گردشگری دارد.
    کلیدواژگان: مسئولیت های اجتماعی، ارزش ویژه برند، وفاداری به برند، تصویر ذهنی برند، مقصد گردشگری
|
  • Laila Vossoughi *, Niloofar Rajabi Moghadam Pages 1-26
    In recent tourism studies, motivation is accepted as a crucial variable that explains tourism behavior and is used to understand decision-making and destination selecting. Studies show that many tourists travel to war-related areas, and war memorials are important attractions in these destinations. In Iran, war tourism and war-related sites (e.g. sites of the 8-year-old war) provided real good demands. The purpose of this study was to assess the motivations for travel to war-related tourism destinations. The war museum in Khorramshahr was selected as the case study. This research employed quantitative research methods with 270 valid questionnaires obtained for data analysis. Based on 18 criteria, the motivational factors were classified into four categories: publicity; interest in the acquisition of knowledge and recognition; facilities; and internal factors. Structural Equation Model (SEM) was used to analyze the data. The results showed that three of the categories, excluding the internal factors, influenced on creating the visitors’ motivation but the most important factor was about interest in acquiring knowledge and recognition (R2=0.645).
    Keywords: dark tourism , war tourism , motivation , war museum , Khorramshahr
  • jafar bahari *, Sadegh Salehi, Marjan Bazleh Pages 27-56
    This research aimed to study the impact of management commitment, in service quality, on job satisfaction of employees in the hotel industry in five-star hotels of Eastern Azarbaijan province. The hotels included Pars Elgoli and Shahriar, and the study took place in the summer of 2016. Following simple random sampling, questionnaires were used for data collection. Participants were the employees of the five-star hotels in Tabriz City. This is an applied research; the data collection is descriptive, and it follows surveying. With the help of Structural Equation Modeling, the Smart PLS Software was used to analyze data. The results showed the management commitment, in service quality, including education, empowerment and rewarding, had a positive and significant effect on job satisfaction of employees. The results also showed that the reward had the largest path coefficient and that its impact on job satisfaction was higher than other variables.
    Keywords: tourism industrymanagement commitment , service quality , education , empowerment , reward , job satisfaction
  • Seyed Ahmad Habibnezhad*, Farzaneh Abdolmohammadi Pages 57-86
    This research investigated the effects of social responsibilities on brand equity in tourism destinations. This is an applied study and follows surveying in goal and method. The statistical population of this study included foreign tourists who traveled to Isfahan and visited Naqshe Jahan Square in summer 2017. Data-collection instrument was a researcher-developed questionnaire based on the literature and it included 40 closed questions. The validity and reliability of the questionnaire were examined and confirmed through content and construct validities, and Cronbach’s Alpha Coefficient. To analyze the data and to test the hypotheses, both SEM and path analysis were used in the SPSS and LISREL, respectively. The findings showed that social responsibilities in tourism destinations significantly affected brand through brand awareness; perceived value; perceived quality of tourism destination; the brand image of tourism destination; loyalty towards tourism destination.
    Keywords: social responsibilities , brand equity , brand loyalty , brand image , tourism destination
  • Amir Khazaei Pool, Farhad Hanifi *, Vahid Reza Mirabi Pages 87-112
    Brand romance is an important construct in marketing. It refers to a potential mental state in response to the brand and is created based on a strong positive emotion, arousal, and the dominance of a brand in the subjective mind of the consumer. The aim of this study was to test the effect of brand romance on the four types of customer loyalty, including cognitive, emotional, conative and behavioral loyalty. In the qualitative section, participants were customers who were selected using purposive sampling based on the saturation principle. In the quantitative section, the statistical population included the travelers of five and four-star hotels in Mazandaran province. Members of the statistical population were distributed based on the stratified sampling method. Classes were determined based on the number of hotel rooms. Collected data were tested using Smart PLS software. The results showed that brand romance had a positive and significant effect on the four types of loyalty in the hotel industry. The highest effect was on cognitive loyalty and the lowest was on behavioral loyalty.
    Keywords: brand romance, cognitive loyalty , emotional loyalty, conative loyalty , behavioral loyalty
  • Abolfazl Danaei *, Amir Ghorbani , Abolghasem Raesi Pages 113-138
    Despite significant changes and developments in the tourism industry in South Khorasan Province, there is almost no systematic and scientific investigation in this area. Given the region’s population, the number of tourism agencies and related activities has increased. However, these businesses are not stable, and managers of such agencies leave their businesses after a period. Employees, too, dislike their working conditions. This study followed an applied and descriptive approach. The study included all tourism agencies in South Khorasan and considered all their employees. The statistical population comprised 105 employees of tourism agencies. Data were gathered based on a standard questionnaire where scores above 4 showed problems with the functionality of organizations; scores closer to 7 illustrated essential problems; and the scores below 4 showed negligible problems. Weisbord Six-Box Model was used to analyze the data. The results showed that the tourism industry in South Khorasan was not in proper condition and that people working in this area were looking for some improvements in their conditions.
    Keywords: tourism industry, tourism agencies, South Khorasan Province, Weisbord Six Box Model, human resource management
  • mohammad ghaffari, amirreza konjkav monfared * Pages 139-162
    This research investigated the effects of social responsibilities on brand equity in tourism destinations. This is an applied study and follows surveying in goal and method. The statistical population of this study included foreign tourists who traveled to Isfahan and visited Naqshe Jahan Square in summer 2017. Data-collection instrument was a researcher-developed questionnaire based on the literature and it included 40 closed questions. The validity and reliability of the questionnaire were examined and confirmed through content and construct validities, and Cronbach’s Alpha Coefficient. To analyze the data and to test the hypotheses, both SEM and path analysis were used in the SPSS and LISREL, respectively. The findings showed that social responsibilities in tourism destinations significantly affected brand through brand awareness; perceived value; perceived quality of tourism destination; the brand image of tourism destination; loyalty towards tourism destination.
    Keywords: social responsibilities , brand equity , brand loyalty , brand image , tourism destination