فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر شالبافیان *، هاشم آقازاده، حمید ضرغام بروجنی، علی حیدری صفحات 1-24
    امروزه، اتحاد های استراتژیک به عنوان یکی از اشکال برجسته همکاری، مورد توجه صاحبان کسب وکار قرار گرفته اند. در این میان، استراتژی کسب و کارهای خدماتی نظیر گردشگری، به واسطه گسستگی عناصر، کوچک و متوسط بودن موسسه های فعال و حساسیت بالای این دسته از صنایع نسبت به تغییرات محیطی، با اقبال بیشتری روبه رو شده است. هدف از تحقیق حاضر، شناسایی دقیق اهداف شکل گیری اتحادهای استراتژیک در گردشگری پزشکی است. بدین منظور، 17 نفر از خبرگان صنعت با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی شناسایی شدند و داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی ای 10، بر اساس منطق روش تحلیل مضمون، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که اهداف شکل گیری اتحادهای استراتژیک در میان کسب وکارهای گردشگری پزشکی را می توان در هشت تم (مقوله) شامل اهداف رفع موانع قانونی، ماهیت صنعت، منافع شخصی، اهداف سازمانی، اهداف مرتبط با مشتری، اهداف استراتژیک، اهداف اقتصادی و تامین منافع ملی جای داد.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، اتحادهای استراتژیک، کسب وکار، تحلیل مضمون
  • مهدی دهقانی سلطانی *، اردشیر شیری، مریم مصباحی، امین همتی صفحات 25-46
    در سال های اخیر نقش و اهمیت دارایی های نامشهود هم زمان با افزایش سطح رقابت بین شرکت های خدماتی افزایش یافته است. یکی از دارایی های نامشهودی که مهم ترین عامل متمایزکننده یک شرکت و ایجاد مزیت رقابتی برای آن می باشد، برند است. در محیط به شدت رقابتی صنعت گردشگری، حفظ و توسعه سهم بازار، نتیجه عملکرد برند است. نظر به اهمیت نقش کارکنان در انتقال پیمان برند شرکت به مشتریان، به ویژه در شرکت های خدماتی، این پژوهش در صدد درک اهمیت فرایند سیستم مدیریت برند و بررسی تاثیر آن بر عملکرد برند در سطح کارکنان و همچنین بررسی تاثیرات میانجی هویت، تعهد و وفاداری به برند به صورت تجربی است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان شرکت های خدمات مسافرتی و گردشگری شهر تهران می باشد و برای به دست آوردن حجم نمونه از روش نمونه گیری در دسترس و فرمول کوکران استفاده شده است. در این تحقیق برای گردآوری اطلاعات، روش کتابخانه ای و میدانی به کار گرفته شد. تحقیق حاضر بر اساس هدف یک تحقیق کاربردی و همچنین بر اساس تحلیل داده ها، از نوع تحقیقات توصیفی و همبستگی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهد که سیستم مدیریت برند به طور مستقیم تاثیر معناداری بر عملکرد برند در سطح کارکنان ندارد. در حالی که سیستم مدیریت برند به صورت غیرمستقیم و از طریق هویت، تعهد و وفاداری به برند بر عملکرد برند در سطح کارکنان تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت برند، هویت برند، وفاداری به برند، عملکرد برند، تعهد برند
  • ندا عیدگاهیان کاسب ، مژگان عظیمی هاشمی * صفحات 47-70
    رفتار گردشگر در مقصد به عنوان یک رفتار معنی دار در قالب عمل اجتماعی شکل می گیرد که در این نوع عمل، رابطه با دیگری مهمترین عنصر است. بنابراین از طریق توصیف و تحلیل نوع و فراوانی روابط گردشگر و سرمایه اجتماعی ناشی از آن می توان به پیش بینی رفتار، دلبستگی و وفاداری او به مقصد دست یافت. نوشتار حاضر تاثیر شبکه روابط زائران اصفهانی در جامعه میزبان بر وفاداری آنان به محله سرشور مشهد را مورد بررسی قرار داده است. روش پیمایشی و نمونه ی مطالعه متشکل از 150 نفر از زائران اصفهانی در محله سرشور، از اربعین حسینی تا یک هفته بعد از آن در سال 1395 است. نتایج مطالعه نشان داد میانگین اندازه شبکه روابط زائران اصفهانی در محله سرشور 11/2 نفر (در بازه میان 0 تا 9 نفر) است. میانگین شاخص کلی دلبستگی زائران اصفهانی به محله سرشور31/4 در بازه میان 06/3 تا 5 و شاخص وفاداری، 43/4 در بازه ی 1تا 5 برآورد شده است. نتایج مدل معادلات ساختاری با کاربرد نرم افزار آموس، نشان می دهد در مجموع دو مسیر علی در این مدل، 80 درصد از واریانس وفاداری زائران اصفهانی را به مقصد تبیین می کند. سرمایه اجتماعی شبکه روابط زائران اصفهانی در محله سرشور باعث افزایش دلبستگی به محله شده و دلبستگی به صورت مستقیم و غیرمستقیم (از طریق افزایش رضایتمندی) بر افزایش وفاداری گردشگر تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شبکه روابط اجتماعی گردشگر، وفاداری گردشگر، رضایت از مقصد، دلبستگی به مقصد
  • زهرا نیکخواه *، نرگس اهنچیان ، زهرا نوری صفحات 71-96
    ارزش ادراک شده از برند یک مفهوم اساسی برای خرید برند است که عموما به عنوان یک دارایی ارزشمند و بایسته سرمایه-گذاری در نظر گرفته می شود. بازاریابان نیاز دارند که برای پیشبرد فروش محصولاتشان عوامل موثر بر قصد خرید به برند را شناسایی نموده و زمینه ساز بهبود ارزش ادراک شده از برند گردند. پژوهش حاضر درصدد بوده است تا این مفهوم را در حوزه گردشگری به کاربرده و تاثیر ارزش های ادراک شده گردشگران بر قصد خرید سوغات (آبنبات بجنورد) و تصویر برند را مورد آزمون قرار دهد. جامعه آماری پژوهش حاضر تمام گردشگران مراجعه کننده به شهر بجنورد بوده است که با توجه به جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان (1977) تعداد 384 نفر از گردشگران انتخاب و با استفاده از شیوه نمونه گیری اتفاقی موردبررسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه بومی سازی شده بهره گرفته شده و مدل مفهومی و فرضیه های تحقیق با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش بیانگر آن بود که ارزش ادراک شده گردشگران از سوغات بر تصویر برند و قصد خرید گردشگران بر خرید آبنبات بجنورد تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین تصویر ذهنی گردشگران از برند آبنبات بجنورد بر قصد خرید آبنبات بجنورد توسط گردشگران تاثیر مثبت و معنادار دارد. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر آن بود که بازاریابان حوزه گردشگری می توانند با بهبود شاخصه های ارزش های ادراک شده سوغات آبنبات و تلاش در جهت برندسازی این سوغات محلی تمایل گردشگران به خرید آن را افزایش داده و از این طریق زمینه ساز توسعه صنعت گردشگری در این زیست بوم باشند.
    کلیدواژگان: گردشگری، ارزش ادراک شده سوغات، تصویر برند سوغات، قصد خرید سوغات
  • سمانه پارسا، سید حسن کابلی ، سکینه جعفری * صفحات 97-120
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه نگرش زیست محیطی و توسعه پایدار بوم گردی با نقش میانجی انگیزه سفر و رفتار مسئولانه بوم گردهای شهرستان های مهدی شهر و سمنان بوده است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی محسوب می شود. جامعه آماری شامل کلیه بوم گردهای شهرستان های مهدی شهر و سمنان می باشد. شرکت کنندگان 250 نفر از بوم گردهای مناطق گردشگری شهرستان های مهدی شهر و سمنان (122 نفر مرد، 128 نفر زن) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. همه آن ها مقیاس های نگرش زیست محیطی، انگیزه سفر، رفتار مسئولانه زیست محیطی و توسعه پایدار اکوتوریسم را تکمیل کردند. داده ها با مدل تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار لیزرل تحلیل شد. یافته ها نشان داد که نگرش زیست محیطی بر توسعه پایدار بوم گردی اثر مستقیم ندارد. نگرش زیست محیطی دارای اثر مثبت و معناداری بر انگیزه سفر و رفتار مسئولانه زیست محیطی است. نگرش زیست محیطی با میانجی انگیزه سفر اثر غیرمستقیم، مثبت و معناداری بر توسعه بوم گردی ایفا می کند. همچنین نگرش زیست محیطی با میانجی گری رفتار مسئولانه زیست محیطی اثر غیرمستقیم، مثبت و معناداری بر توسعه پایدار بوم گردی دارد.
    کلیدواژگان: نگرش زیست محیطی، انگیزه سفر، بوم گردها، رفتار مسئولانه زیست محیطی، توسعه پایدار بوم گردی
  • محمدرضا فرزین *، امیر افسر، علیرضا دبیر ، ابتهال زندی صفحات 121-144
    یکی از مهم ترین رویدادها در صنعت گردشگری هر کشور، میزان تقاضا برای یک محصول یا مقصد گردشگری است. اما باید توجه داشت پیش بینی ها هرگز نمی توانند به طور صددرصد با آنچه در عمل پیش خواهد آمد تطابق داشته باشند. همیشه فواصل و انحرافاتی بین مقادیر واقعی و پیش بینی موجود خواهد بود، ولی استفاده از روش های علمی و نوین در امر پیش بینی، باعث خواهد شد نتایج حاصله به مراتب بیش از یک تخمین عینی به حقیقت نزدیک شود. در سال های اخیر با تغییر الگوی تعطیلات و شکل-گیری تعطیلات کوتاه مدت، شهرها فرصتی برای توسعه گردشگری پیدا کردند. یکی از مهم ترین انواع گردشگری داخلی شهر تهران، بر اساس آمار مرکز ملی آمار و نظرات صاحب نظران این حوزه، گردشگری تفریحی است به همین منظور پژوهش حاضر سعی دارد مدل هایی برای پیش بینی تقاضای گردشگری تفریحی داخلی شهر تهران پیشنهاد کند. برای این کار از اطلاعات ماهیانه بین سال های 1381 تا 1394 استفاده شده است. متغیر مستقل این تحقیق تعداد گردشگران تفریحی داخلی شهر تهران است و متغیرهای وابسته نیز بر اساس تکنیک دلفی و دیماتل فازی انتخاب شدند، چارچوب مدل، ترکیبی از رگرسیون ، شبکه عصبی فازی و الگوریتمSVR است که با ترکیب این روش ها می توان خطای پیش بینی را اندازه گیری و روش ها را با هم مقایسه کرد. نتایج این پژوهش نشان می دهد رویکرد ترکیبی رگرسیون و شبکه های عصبی فازی (ANFIS) پیشنهادی می تواند پیش بینی بهتری نسبت به سایر روش ها در خصوص پیش بینی گردشگری تفریحی داخلی داشته باشد.
    کلیدواژگان: رگرسیون، شبکه عصبی فازی، الگوریتم SVR، گردشگری تفریحی، پیش بینی تقاضای گردشگری تفریحی داخلی، شهر تهران
  • آرش قهرمان *، فائزه اعظم کاری، سمیه عفتی صفحات 145-172
    این مقاله در چارچوب پژوهشی پیمایشی و با تکنیک مدل برابری ساختاری، به تحلیل جامعه شناختی عوامل موثر بر وفاداری به مقصد گردشگری پرداخته است. بر اساس رهیافت مورد استفاده در این مطالعه، گردشگر یک «مشتری» است که خریدار خدمات فراغتی از نهادهای ارائه دهنده و شهر میزبان است. یکی از مدل های مناسب در این رویکرد مدلی معروف به شاخص رضایت مشتریان اروپایی از کالا است. بر اساس مدل مذکور می توان گفت که متغیرهای موثر بر وفاداری گردشگران به جامعه میزبان تنها خدمات ارائه شده از سوی جامعه میزبان نیست؛ بلکه بخشی از وفاداری، به تصور از جامعه میزبان و انتظارات شکل گرفته بر اساس آن مربوط می شود که در این مقاله به تفصیل به آنها پرداخته شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه خانواده های جانباز و والدین شاهد شرکت کننده در سفرهای بنیاد شهید در استان خراسان رضوی است. حجم نمونه 400 گردشگر و از نمونه گیری طبقه ای استفاده شده است. بر اساس ضرایب رگرسیونی، ارزشیابی دستاورد و ارزیابی کیفیت از عوامل تاثیرگذار بر رضایت خانواده ها از سفر است. بر اساس مدل نهایی تحلیل مسیر، ارزیابی کیفیت و ارزشیابی دستاورد تاثیر مستقیم بر رضایت از سفر دارند و ارزیابی کیفیت علاوه بر تاثیر مستقیم، دارای تاثیری غیرمستقیم بر رضایت از سفر نیز هست، که با واسطه متغیر «ارزشیابی دستاورد» می باشد. به عبارت دیگر ارزیابی کیفیت سبب می شود که فرد ارزشیابی مثبتی از دستاورد سفر داشته باشد و این ارزیابی مثبت سبب افزایش رضایت از سفر می گردد.
    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، وفاداری به مقصد، رضایت از سفر، مدلسازی معادلات ساختاری
|
  • Ali Asghar Shalbafian *, Hashem Aghazadeh, Hamid Zargham Boroujeni, Ali Heidari Pages 1-24
    Strategic alliances stand among the most prominent collaborations between businesses. In service businesses such as tourism, due to heterogeneity in key elements, dominance of SMEs and high sensitivity of the industry regarding the environmental changes, strategic alliances experienced more referrals. There seems to be no comprehensive study on how strategic alliances form in niche areas of tourism, like medical tourism, in Iran. This study focused on identifying the formation of strategic alliances among Iranian medical tourism businesses. Using snowball sampling, 17 experts in medical tourism were selected. Through semi-structured interviews, the data was gathered, and it was analyzed with MAXQDA10 software using theme analysis. Results showed that the goals behind the formation of medical tourism businesses could be categorized in eight key themes: 1) lifting legal barriers; 2) the contingencies of industry; 3) personal interests; 4) organizational goals; 5) customer-related goals; 6) strategic goals; 7) economic goals; 8) securing national interests.
    Keywords: medical tourism, strategic alliance , business , theme analysis
  • Mahdi Dehghani Soltani *, Ardeshir Shiri, Maryam Mesbahi, Amin Hemmati Pages 25-46
    Given the increasing level of competition among service companies, the role and the importance of intangible assets have increased. A brand is an intangible asset that is the most important factor in distinguishing a company and creating a competitive advantage for it. In the competitive environment of the tourism industry, maintaining and developing the market share result from the brand performance. Since the role of staff is significant in transferring the company’s brand contracts to customers (in service companies), this research tried to understand why the brand management system was important. It also tried to empirically investigate the effect of the brand management system on brand performance at the employee level, and the mediation effects of brand identity, brand commitment, and brand loyalty. The statistical population of this research included employees of travel and tourism companies in Tehran. To get a sample size, the study used available sampling and Cochran’s formula. This is an applied research, and data analysis is descriptive and correlational. To analyze the data of the questionnaire, the study used confirmatory factor analysis and structural equation model. The results showed that the brand management system had no direct effect on the brand performance at the employee level. However, the brand management system indirectly influenced brand performance through brand identity, brand commitment, and brand loyalty.
    Keywords: brand management system , brand identity , brand loyalty , brand performance , brand commitment
  • neda eidgahian kaseb , Mozhgan Azimi Hashemi * Pages 47-70
    A tourist behavior in the destination forms as a meaningful behavior in the form of a social action, of which relationship with others is the most important element. Through the description and analysis of the type and frequency of tourist relationships, and social capital resulting from them, one can predict a tourist behavior, attachment, and loyalty to the destination. This study examined the effect of the relationship network among pilgrims from Isfahan in the host community on their loyalty to Sarshur neighborhood in Mashhad. This research followed the survey method. In 2016, 150 pilgrims from Isfahan were selected during the day of Arbaeen and the week following it. Results showed that the average size of the relationship network of Isfahan pilgrims in Sarshur neighborhood was 2.11 People (range: 0 to 9). The average of the general index of Isfahan pilgrims’ attachment to Sarshur neighborhood was 4.31 (range: 3.06 to 5) and the loyalty index was 4.43 (range: 1 to 5). The results of the model of structural equations by AMOS software showed that two causal ways used in this model can explain 80% of the loyalty variance of Isfahan pilgrims. The social capital of the relationship network among Isfahan pilgrims in this neighborhood increased their attachment. This attachment (through increased satisfaction) caused an increase in tourists’ loyalty.
    Keywords: social capital, tourist’s social relationships network, tourist’s loyalty, satisfaction of the destination, attachment to the destination
  • Zahra Nikkhah Farkhani *, Narges Ahanchian, Zahra Noori Pages 71-96
    The perceived value of a brand is a basic concept for brand purchase and is considered as a valuable and necessary asset. Marketers need to identify the effective factors on brand purchase intention to promote their products and aim for improving the perceived value of the brand. This study tried to test the concept in tourism and test the effect of the perceived value of tourists on purchase intention (candy) and brand image. The statistical population was all the tourists who visited the city of Bojnord. Based on Krejcie and Morgan sampling table, 384 tourists were selected randomly. A localized questionnaire was used to collect data. Using structural equation modeling and LISREL, the study investigated the conceptual model and the research hypotheses. The results showed that the perceived value of tourists had a positive and significant effect on the brand image and purchase intention toward the candy. Tourists’ mental image had also a positive and significant effect on the purchase intention. The results showed that the tourism marketers could increase the tendency of tourists to purchase Bojnord candy by improving the index of the perceived value of the candy and by making efforts to brand these local souvenirs, which could lead to developing the tourism industry.
    Keywords: tourism, souvenir, perceived value, brand image, purchase intention
  • Samaneh Parsa, Seyed Hasan Kaboli, Sakineh Jafari * Pages 97-120
    This study examined the relationship between environmental attitude and sustainable development of ecotourism, and the mediating role of travel motivation and environmentally responsible behavior of ecotourists in Mahdishahr and Semnan. The population included all ecotourists in Mahdishar and Semnan. The participants were 250 (122 males and 128 females) and were selected via a Convenience Sampling method. All participants completed the scales of environmental attitude, motivation, environmentally responsible behavior and sustainable development of ecotourism. Using LISREL, the data were analyzed by the path analysis model. The results showed that environmental attitude did not have a direct influence on the sustainable development of ecotourism. Environmental attitude had a direct, positive and significant influence on travel motivation and environmentally responsible behavior. Environmental attitude had an indirect, positive and significant impact on sustainable development of ecotourism with the mediating role of travel motivation and environmentally responsible behavior.
    Keywords: environmental attitude, sustainable development of ecotourism, travel motivation, environmentally responsible behavior, eco-tourists
  • Mohammad Reza Farzin *, Amir Afsar, Alireza Dabir, Ebtehal Zandi Pages 121-144
    Recreational tourism is an important form of domestic tourism in Tehran, based on the statistics of the National Center of Statistics and the views of the experts. This paper tried to propose models for predicting effective variables on predicting domestic demands for recreational tourism in Tehran. The study used the monthly information between 2001 and 2015. The independent variable was the number of domestic recreational tourists in Tehran, and the dependent variables were selected based on Delphi and Fuzzy DEMATEL techniques. The model framework was a combination of regression, the fuzzy neural network, and SVR algorithm. The combinations of these methods helped measure prediction errors and compare methods. Results showed that the proposed hybrid approach of regression and Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS) could have a better prediction compared to other methods for predicting domestic recreational tourism.
    Keywords: regression, Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS), Support Vector Regression (SVR) algorithm, recreational tourism, prediction
  • Arash Ghahreman *, Faeze Azamkaree, Somaye Effati Pages 145-172
    This paper is a part of a survey. It applies structural equal modeling techniques to analyze factors that influence tourism destination loyalty. The approach was “Tourism as a customer.” The customer buys leisure services from the provider and the destination. One model in this approach is the European Customer Satisfaction Index. Based on this model, variables influencing the loyalty of tourists to the host community are not just the service provided by the host community. Rather, loyalty is correlated to the image of the destination, and the related expectations of that image. The statistical population was the families and parents of the martyrs in Mashhad. The sample included 400 cases selected by stratified sampling. Based on regression coefficients, perceived value and perceived quality were factors that influenced trip satisfaction. The final model of path analysis showed perceived value and perceived quality influenced trip satisfaction. Perceived quality impacted life satisfaction both directly and indirectly. We considered this perceived value as a mediate variable. Perceived quality leads to a positive evaluation of travel achievement, and it increases trip satisfaction.
    Keywords: religious tourism, destination loyalty, trip satisfaction, Structural Equation Modeling