فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناعمه پروین محبی، علیرضا خوراکیان *، محمد مهدی فراحی صفحه 1
    پدیده گردشگری سلامت، به عنوان یکی از رو به رشدترین بخش های صنعت گردشگری در جهان؛ امروزه به صورت یکی از صنایع جذاب در زمینه های اقتصادی، اشتغال زایی، معرفی فرهنگ ها و حتی ایجاد منافع سیاسی برای کشورها درآمده است. گردشگری سلامت، برای اقتصاد کشورهایی که در این صنعت فعالیت دارند، منافع بسیاری به همراه دارد. با توجه به نوپا بودن صنعت گردشگری سلامت و نیز رقابت شدید برای توسعه این صنعت میان کشورهای مختلف، مساله جذب و حفظ مشتریان، همواره اساسی ترین دغدغه گردانندگان صنعت گردشگری به شمار می رود. هدف از این مطالعه، بررسی اثر کیفیت درک شده خدمات (خدمات پزشکی و ارائه خدمات)، رضایت و اعتماد بر بازگشت گردشگران و استفاده مجدد آن ها از خدمات درمانی در بیمارستان ها و مراکز درمانی شهر مشهد است. از بین گردشگران خارجی حوزه سلامت که از خدمات پزشکی مراکز درمانی مشهد استفاده نموده اند، تعداد 206 نفر به روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب و داده ها به وسیله پرسش نامه گردآوری شده است. نتایج تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق با استفاده از آزمون معادلات ساختاری، فرضیه های اثر مثبت و مستقیم کیفیت درک شده خدمات (خدمات پزشکی و ارائه خدمات) بر رضایت گردشگران سلامت را تایید می کنند. همچنین فرضیه های اثر مثبت رضایت گردشگران سلامت بر اعتماد به مراکز درمانی و کارکنان آن ها تایید گردید. اثر اعتماد گردشگران سلامت به مراکز درمانی و کارکنان این مراکز، بر بازگشت مجدد آن ها به ایران نیز مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: اعتماد، کیفیت، رضایت، گردشگران سلامت
  • حمدالله سجاسی قیداری *، الهه دلیر صفحه 29
    رفتارها و فعالیت های تفریحی نامناسب گردشگران ممکن است به شکل مستقیم و غیرمستقیم بر محیط مقصد گردشگری تاثیر منفی بر جای بگذارد، به همین دلیل کاهش میزان تاثیرات منفی گردشگری بر محیط زیست جزء اولویت ها و نگرانی های اصلی این حوزه است. بر این اساس، امروزه رفتار مسئولانه زیست محیطی گردشگران در مسیر دست یابی به توسعه پایدار گردشگری اهمیت و ضرورت زیادی یافته است. پژوهش حاضر در بهار 1395 با هدف تحلیل میزان مسئولیت پذیری اجتماعی گردشگران روستایی انجام شد. برای این منظور از روش شناسی توصیفی- تحلیلی، با استفاده از منابع کتابخانه ای و مطالعه میدانی(پرسش نامه) استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را 228 نفر از گردشگران 14 نقطه روستایی شهرستان خواف تشکیل داده اند. برای جمع آوری داده ها از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با ابزار پرسش نامه محقق-ساخته بر اساس شاخص ها و مولفه های ابعاد پنج گانه مسئولیت پذیری اجتماعی مستخرج از ادبیات نظری استفاده شد. سطح پایایی ابزار اندازه گیری براساس ضریب آلفای کرونباخ، (0.869) است. نتایج و یافته های این پژوهش حاکی از آن است که گردشگران روستاهای نمونه در برخورداری از مولفه های مسئولیت پذیری اجتماعی، بالاتر از سطح مطلوب میانگین عددی 3 قرار دارند.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، گردشگری، گردشگران روستایی، شهرستان خواف
  • مژگان عظیمی هاشمی، زهرا بستان* صفحه 57
    بررسی تلاش های تحقیقاتی صورت گرفته در هر حوزه، درک صحیحی از رویکرد نظری، روش-ها و تکنیک های مورد استفاده تحقیق و چگونگی پیشرفت نظری و روشی در آن حوزه فراهم می کند. در کنار مباحث کلی در رابطه با ماهیت و تکامل دانش علمی، بحث های پارادایمی و پژوهش های نوین گردشگری می توانند فرضیاتی را در رابطه با تکامل دانش گردشگری ارائه کنند. در این نوشتار با بهره گیری از روش مرور نظا مند، آثار علمی - پژوهشی مطالعات اجتماعی گردشگری در ایران، با هدف آشکارسازی بینش و تفکر اجتماعی در مورد گردشگری بررسی شد. به تاسی از مفهوم سازی کوهن از جامعه شناسی گردشگری، رویکرد مفهومی در مساله-شناسی مطالعات اجتماعی گردشگری به چهار سطح گردشگر (علایق، نگرش ها، واکنش ها و نقش های او)؛ روابط میزبان و گردشگر؛ ساختار ها و کارکردهای گردشگری و پیامدهای گردشگری، طبقه بندی شد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که مهمترین موضوع اجتماعی مورد توجه محققان گردشگری در ایران، ساختار و کارکردهای گردشگری بوده و پس از آن عمده مقالات به گردشگر پرداخته اند و پیامدهای گردشگری و روابط گردشگر و میزبان به ترتیب در مراتب سوم و چهارم اهمیت قرار داشته است. یافته ها نشان می دهد که موضوع گردشگری چندان مورد اقبال جامعه شناسان در ایران نبوده است و جغرافی دانان تفوق بیشتری در تولید و انتشار مسایل اجتماعی گردشگری داشته اند. یافته ها شواهدی از رشد مطالعات بین -رشته ای در موضوع گردشگری در ایران را نشان نداده و بیشتر موید پژوهش های چندرشته ای است که عمدتا با بهره گیری از روش های کمی و با نظرسنجی از ذینفعان و کارشناسان انجام شده است. نتایج نشان داد خلاءهای مفهومی و روشی زیادی برای توسعه دانش بین رشته ای گردشگری و تاثیرگذاری آن در مسایل سیاست گذاری، توسعه و مدیریت گردشگری تجاری در ایران وجود دارد.
    کلیدواژگان: مرور نظام مند، مطالعات اجتماعی گردشگری، نشریات علمی، پژوهشی، مدل کوهن، مطالعات بین رشته ای
  • جعفر آهنگران*، رضا اصلانی صفحه 97
    رستوران‏داری یکی از زیرمجموعه های مهم صنعت گردشگری است که تاثیر بسزایی در افزایش جذابیت مقصدهای مختلف گردشگری دارد. همچنین غذا می تواند به عنوان سفیر فرهنگی جوامع، نقش ایفا کرده و موجبات ترویج زوایای مختلف فرهنگی را فراهم سازد. از جمله عواملی که می تواند جایگاه رستوران داری را در ایران توسعه و بهبود بخشد، به کارگیری روش ها و مفاهیم نوینی همچون مشارکت برند است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر عناصر مشارکت برند بر رضایت و وفاداری مشتریان در رستوران های زنجیره ای سطح شهر تهران است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی، بر اساس ماهیت داده ها کیفی و از نظر روش گردآوری داده ها، اسنادی و پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، رستوران های زنجیره ای شهر تهران است. از این رو، پیمایشی با استفاده از 268 پرسش نامه به روش نمونه گیری در دسترس، انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کولموگروف - اسمیرنوف ، ضریب همبستگی پیرسون ، تحلیل عاملی تاییدی، مدل معادلات ساختاری و ارزیابی مدل مفهومی پژوهش از طریق تحلیل مسیر به روش حداقل مربعات جزئی با استفاده از نرم افزار پی ال اس انجام شده است. نتایج تحقیق حاکی از وجود تاثیر مثبت و معنادار مزیت قیمت، پاداش های تبلیغاتی و پشتیبانی خدمات به عنوان سه بخش اصلی از عناصر مشارکت برند بر رضایت و وفاداری مشتریان است، لذا مشارکت برند به عنوان یک استراتژی موثر بازاریابی می تواند مدیریت رستوران ها را قادر سازد علاوه بر جلب بیشتر رضایت مشتریان، سیاست گذاری بهتری را جهت تحقق اهداف به انجام رسانند.
    کلیدواژگان: مشارکت برند، رضایت مشتری، وفاداری، گردشگری، رستوران داری
  • وحید مرزی * صفحه 125
    با وجودی که در سال های اخیر تحقیقات بسیاری در مورد انگیزه های گردشگری انجام شده است، اما می توان گفت تحقیق در مورد انگیزه های گردشگری مذهبی در دوران نوباوگی خود قرار دارد و مطالعات انگشت شماری در این زمینه صورت گرفته است. محققان این حوزه تا کنون در ایجاد تمایز میان بخش های گردشگری مذهبی و زیارتی به اجماع دقیقی نرسیده اند. موفقیت بازاریابی مقصد باید از طریق یک تحلیل جامع از انگیزش گردشگران هدایت شود، و بدین دلیل این مقاله به بررسی و اولویت بندی انگیزه های گردشگران مذهبی عراقی پرداخته است. مرور ادبیات گذشته در مورد انگیزش نشان می دهد که تحلیل انگیزه ها بر اساس دو بعد عوامل رانشی و کششی مورد قبول بسیاری از پژوهشگران گردشگری بوده است. این تحقیق توصیفی- پیمایشی مبتنی بر مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و استفاده از پرسشنامه است. در این مطالعه 385 پرسشنامه در میان گردشگران عراقی شهر مشهد توزیع شد. 38 گویه و 10 متغیر پنهان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل متغیرهای اصلی از روش تحلیل عاملی تاییدی بهره گرفته شد. پس از بازبینی نهایی، 247 پرسشنامه پذیرفته شدند. روایی، پایایی و برازش داده ها تایید، و در نهایت برای رتبه بندی عوامل از آزمون فریدمن بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که در میان عوامل رانشی انگیزه های معنوی و خودشکوفایی از بالاترین اولویت برخوردارند و بعد از آن انگیزه احترام و کسب پرستیژ، انگیزه خانوادگی، جست وجوی امنیت و آرامش، انگیزه تفریحی و فراغتی، انگیزه یادگیری و کنجکاوی، انگیزه فرهنگی و در میان عوامل کششی به ترتیب انگیزه های مذهبی- فرهنگی، جاذبه های تفریحی و ویژگی های زیرساختی قرار دارند.
    کلیدواژگان: انگیزش، گردشگری مذهبی، عوامل رانشی، عوامل کششی، بازاریابی مقصد
  • امین فرجی ملایی*، محمد نعمت پور، امید عشریه صفحه 151
    گسترش صنعت گردشگری علاوه بر ابعاد مثبت می تواند ابعاد منفی بسیاری نیز در زمینه های -اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و زیست محیطی در پی داشته باشد. مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیل ساختاری، به مرور و تجزیه و تحلیل پژوهش های پیشین و نظرات کارشناسان پرداخته است. هدف اصلی این مقاله شناسایی و اولویت بندی اثرات مثبت و منفی گردشگری در مقیاس ملی و در جریان روند توسعه گردشگری ایران است. این اثرات شامل اثرات اقتصادی (افزایش درآمد، ایجاد اشتغال، افزایش هزینه های زندگی، ایجاد تورم و غیره)، اثرات اجتماعی- فرهنگی (افزایش مشارکت و سرمایه اجتماعی، احیای ارزش های محلی، افزایش شکاف اجتماعی، مصرف گرایی و غیره) و اثرات زیست محیطی (بهبود کیفیت محیط، ترویج معماری سبز، کاهش سطح سرانه های طبیعی، کاهش ظرفیت تحمل فیزیکی و غیره) است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل سیستمی در محیط نرم افزار Micmac استفاده شده است. پژوهش حاضر ضمن ارائه و تنظیم مهم ترین عوامل تاثیرگذار و تاثیرپذیر در ابعاد اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی- فرهنگی، حاکی از آن است که برای رسیدن به یک سیستم پایدار در گردشگری توجه به اثرات منفی تاثیر گذار به ویژه در حوزه زیست محیطی در درجه اول اهمیت قرار دارد و در مرحله دوم می باید بر کاهش اثرات دو وجهی و ریسک به جهت غیرقابل پیش بینی بودن، تمرکز شود.
    کلیدواژگان: گردشگری، اثرات اجتماعی فرهنگی، اثرات اقتصادی، اثرات زیست محیطی
  • منیژه احمدی*، ارسطو خیراللهی، مهدی چراغی صفحه 191
    هنگامی که بحث رضایت مندی گردشگران از یک جاذبه مطرح می شود، باید به مولفه های مرتبط با ارزیابی رضایت مندی توجه نمود. به هر میزان رضایت، توقعات و انتظارات گردشگران تامین شود به همان میزان جذب گردشگر و توسعه گردشگری محقق می شود. بر این اساس، پرسش اساسی پژوهش حاضر این است که «عوامل موثر بر میزان رضایت مندی گردشگران داخلی و خارجی از مجموعه میراث جهانی بیستون چیست؟» با توجه به هدف پژوهش، نوع تحقیق، کاربردی و روش تحقیق، پیمایشی - تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل عاملی و آزمون تی مستقل) استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، گردشگران داخلی و خارجی بازدید کننده از مجموعه تاریخی بیستون هستند. تعداد نمونه لازم به علت مشخص نبودن تعداد دقیق جامعه آماری با استفاده از فرمول کوکران 384 گردشگر داخلی و 384 گردشگر خارجی محاسبه شد. یافته های پژوهش بر اساس آمار استنباطی (روش تحلیل عاملی) نشان می دهد که 6 مولفه موثر بر رضایت-مندی گردشگران شامل کیفیت محیطی، کیفیت خدمات، کیفیت رفتار جامعه میزبان، کیفیت هزینه خدمات، کیفیت امنیت، کیفیت خدمات حمل و نقل است. همچنین نتایج نشان می دهد کیفیت هزینه خدمات، کیفیت محیطی و کیفیت خدمات حمل و نقل مهم ترین عامل موثر در رضایت مندی گردشگران داخلی و خارجی است.
    کلیدواژگان: گردشگری، رضایت مندی، مجموعه گردشگری بیستون، استان کرمانشاه
|
  • A. Khorakian* Page 1
    Health tourism is becoming a developing sector in the tourism industry. It involves economic grounds; creates job opportunities; introduces different cultures; and even holds political interests for the countries. Health tourism has many economic benefits for the countries that are active in this industry. Health tourism is an emerging field, and there are serious competitions among countries that try to attract health tourists and keep them satisfied during their stay. This study aims to investigate the effect of perceived service quality, satisfaction, and trust of health tourists revisiting and reusing the hospitals and health centers in Mashhad. Data were collected using a questionnaire. Based on a judgmental sampling method, 206 people were selected from the international health tourists. Structural equation modeling was employed. Results confirmed there was a direct and positive relation between the perceived service quality and the customers’ satisfaction. Also, the hypothesis proved the positive effect of customers’ satisfaction on their trusting healthcare centers and their staff. Results also approved the effect of customers’ trust on their future decisions to return to the same places of treatments.
    Keywords: Trust, Quality, Satisfaction, Health tourism
  • H. Sajasighidari * Page 29
    Inappropriate behavior and odd recreational activities by tourists may have direct or indirect negative impact on the destination. Reducing the negative effects of tourism on the environment is a priority and main concern. Accordingly, a responsible environmental behavior is important and necessary while achieving sustainable tourism development. This study was conducted in the spring of 2016 to analyze the social responsibility of rural tourists. The methodology was analytical-descriptive, using the library and field study (questionnaire). The study population comprised 228 tourists from 14 rural areas of Khaf. Data were collected using a stratified random sampling method with a questionnaire, which was based on the 5-fold elements of social responsibility in the literature. The reliability of the measurement tool was (0.869) based on Cronbach’s alpha coefficient. The results and findings of this study suggested the sample stayed higher than the favorable average number of 3 in terms of social responsibility component. In other words, tourists visiting these villages feel more responsible towards the different aspects of rural attractions.
    Keywords: Social responsibility, Tourism, Rural tourism, Khaf township
  • Mozhgan Azimi Hashemi, Zahra Bostan * Page 57
    Reviewing research in any field provides a clear understating of theoretical approaches, methods, and techniques used in that field. It also expresses theoretical and methodological developments. In addition to general issues about the nature and evolution of scientific knowledge, Paradigmatic topics and new studies on tourism (which can provide theories on the evolution of tourism knowledge), systematic reviews provide verifiable and firm conclusions about the evolution of research on a relevant topic. In order to reveal insights and social thoughts about tourism, this article utilized content analysis to review the social studies of tourism in scientific journals in Iran. According to Cohen’s sociology of tourism, tourism social studies are classified into four categories: (a) the tourist-his motivations, attitudes, reactions, and roles; (b) the relations and perceptions of tourists and locals; (c) the structure of the tourist system; and (d) impacts of tourism. Research findings show that the structure of the tourist system is the most prevalent social issue in the Iranian scholars’ research. Tourists, impacts of tourism, and the relations and perceptions of tourists and locals are in the next places respectively. The results show that tourism is not popular among sociologists in Iran. Geographers are more active in producing and publishing social issues of tourism, and they have published most of the articles in all of the four categories. Results do not show growth in interdisciplinary studies of tourism but they confirm multidisciplinary research that was carried out mainly by using quantitative methods and through surveys of stakeholders and experts. The results show that there are many conceptual and methodological gaps in the development of knowledge between the tourism industry and its impact on policy-making, development, and management of commercial tourism in Iran.
    Keywords: Systematic review, Social Studies of tourism, Scientific journals, Cohen model
  • Jafar Ahangaran * Page 97
    Restaurant management is one of the important subsets of the tourism industry that makes tourist destinations more attractive. Additionally, food can be a cultural signifier and promote different cultural perspectives. Emerging concepts like co-branding can develop and improve the status of restaurant management in Iran. This research surveyed the impact of co-branding elements on customers’ satisfaction and loyalty in chain restaurants in Tehran. This is an applied research. Data are qualitative. Methods of data collection are documentary and survey. The statistical population was chain restaurants in Tehran. Data were collected through 268 questionnaires with convenience sampling. The Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation coefficient, confirmatory factor analysis, and structural equation modeling have been used for data analysis. Research conceptual model evaluation has been done through partial least square path analysis with PLS software. The results indicated the impact of 3 elements of co-branding strategy on customers’ satisfaction and loyalty. The elements are “Price advantage, rewards-based advertising, and support services.” Co-branding can be an effective marketing strategy for restaurant managers to increase their customers’ satisfaction, and to make a better policy to achieve their goals.
    Keywords: Cobranding, Customer satisfaction, Loyalty, Tourism, Restaurant management
  • Vahid Marzi * Page 125
    Though discussions about tourists’ motivations have witnessed many investigations in recent years, research regarding motivations for religious tourism is in its infancy. Researchers have not reached an exact consensus in distinguishing religious and pilgrimage tourism. Success in destination marketing requires a thorough analysis of tourists’ motivations. Therefore, the current study surveyed and prioritized motivations of Iraqi tourists. The study is based on library research, and the use of a questionnaire. In this study, 385 questionnaires were distributed among Iraqi tourists entering the city of Mashhad. 10 hidden variable and 38 items or questions were analyzed. After the final review, 247 questionnaires were accepted. Demographic variables were analyzed using descriptive statistics. Confirmatory factor analysis was used in analyzing the main variables. Data validity, reliability, and goodness of fit were approved and the Friedman test was used to rank the factors. The results showed that spirituality and self-actualization motives were of the highest priority. Other motivations were: visiting historic-cultural attractions; gaining respect and prestige; family reasons; searching for safety and relaxation; enjoying recreation and leisure; and learning and curiosity motivations. Pull factors were religio-cultural motivations, leisure attractions, and structural features, respectivesly.
    Keywords: Motivation, Religious tourism, Push factors, Pull factors, Destination marketing
  • Amin Faraji Molaei * Page 151
    The rapid expansion of the tourism industry, besides positive aspects, can include many negative economic, socio-cultural and environmental issues. This paper, using structural analysis modeling, reviewed and analyzed the previous studies and experts’ opinions. The main purpose was to develop a model to identify and prioritize the influential positive and negative impacts of tourism on a national scale during tourism development process in Iran. The impacts include: (a) positive and negative economic impacts (including an increase in income, job generation, increasing the cost of living, inflation, etc.); (b) socio-cultural impacts (including an increase in social capital and participation, the revival of local values, increase in social gaps, consumerism, etc.); and (c) environmental impacts (including improving the quality of an environment, promoting the green architecture, reduction of natural per capita, reducing physical capacity, etc.). Structural analysis model was used to analyze the data using the Micmac software. The current study presented and arranged the most important influential and dependency factors in the economic, environmental and socio-cultural dimensions. The study pointed out that to reach a sustainable tourism system, the first priority is to concentrate on the influential negative impacts, especially on the environmental issues. The second priority is to focus on the reduction of the linkage and risk impacts due to their unpredictability.
    Keywords: Tourism, Socio cultural impacts, Economic impacts, Environmental impacts
  • Manijeh Ahmadi * Page 191
    When discussing the level of tourists’ satisfaction in a specific destination, attention needs to be paid to indicators of satisfaction analysis. Providing needs and expectations of tourists guarantee a higher level of tourist attraction and development. The main question of this study was, “What are the main factors which affect the level of tourists’ satisfaction in Bisotoun international tourist destination?” This research is applied, and the method is descriptive analysis. Data collection was based on field observations, library research, and using questionnaires. To analyze the data, descriptive and inferential statistics, including factor analysis method and independent T Test, have been used. Statistical population of this study included national and foreign visitors of Bisotoun international tourism complex. Since the number or the statistical population was unclear, using Cochran, the numbers of required samples were specified as 384 for each group of national and international tourists. The results of the study show that six factors affect tourists’ satisfaction: quality of the environment; quality of services; quality of the host community and their behavior toward tourists; prices of the services; quality of safety; and the quality of transportation services. Results also show that prices of the services, quality of the environment, and transportation services have the highest effect on the satisfaction of the national and international tourists.
    Keywords: Tourism, Satisfaction, Bisotoun tourism complex, Kermanshah province