فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 19 (پاییز 1395)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 19 (پاییز 1395)

  • بهای روی جلد: 135,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/09/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بدری برندگی، علی ربانی صفحه 11
    پدیده های انسانی واجد معنایند و تمامی آثاری که توسط انسان خلق می شوند، معنایی را با خود حمل می نمایند. این معناها ساختارهای فرهنگی هستند. فهم این معناها، وظیفه ی جامعه شناسی فرهنگی است. سوال اصلی در این مقاله این است که معنای فرهنگی رایانه، از دیدگاه جفری الکساندر چیست؟ این پژوهش به دنبال آن است که به کمک دانش و روش جامعه شناسی فرهنگی، معنای فرهنگی رایانه را روشن کند. همچنین نمادها، رمزگان ها و روایت های مربوط به رایانه را از منظر الکساندر استخراج کند.
    طبق دیدگاه الکساندر، رایانه از روزهای ورود به عرصه ی عمومی غرب، به عنوان نماد خیر شناخته شد و روایت هایی از آن ارائه گردید، از جمله روایت رستگاری، روایت معاد شناسانه و روایت آخرالزمانی. اما به تدریج روزگار خوش رایانه به پایان رسید و جنبه ی تاریک آن بر سر بشر خراب شد. کم کم معنای فرهنگی رایانه در زندگی اجتماعی غرب، متفاوت شد و حتی به عنوان جنبه ای از شر کدگذاری گردید. افراد جامعه به تدریج، روی نامقدس آن را که تهدید ویرانی بود، دیدند. کم کم، رایانه ها در غرب به هیولای فرانکشتاین تبدیل شدند.
    کلیدواژگان: رایانه، جامعه شناسی فرهنگی، جفری الکساندر، هرمنوتیک ساختاری
  • سمیه تاجیک اسماعیلی*، زهرا سادات روحانی صفحه 41
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه میان مهارت های انسانی و میزان رضایت شغلی مراکز فنی و حرفه ای مناطق 15 و 16 تهران می پردازد . این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش توصیفی می باشد و در حیطه پژوهش های میدانی قرار می گیرد . جامعه آماری پژوهش حاضر را کارمندان ، مراکز آموزش فنی و حرفه ای شهر تهران مناطق 15 و 16 که در سال 94 – 95 مشغول به کار هستند را تشکیل می دهند و تعداد آنها 70 نفر است. از روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای استفاده شده است، بر اساس جدول مورگان و کرجیس نمونه آماری 60 نفر تعیین و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته که 41 سوال دارد استفاده شد. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر اساتید راهنما و مشاور و دیگر صاحب نظران در امر تعلیم و تربیت مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با آزمون آلفای کرنباخ 784/0 برای پرسشنامه 16 سوالی و 914/0 برای پرسشنامه 25 سوالی بدست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون غیر پارامتریک دوجمله ای، آزمون تی مستقل، ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن، تحلیل رگرسیونی چندگانه استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین مهارت های انسانی کارمندان بر میزان رضایت شغلی آنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. بین درک کارمندان نسبت به یکدیگر بر میزان رضایت شغلی آنان رابطه معناداری دیده نشد، به این صورت که بعد درک کارمندان نسبت به یکدیگر با میانگین 3.37 دارای پائین ترین وضعیت را در مهارت های انسانی از نگاه کارمندان فنی وحرفه ای، داشته است. بین انجام تصمیم گیری مشارکتی کارمندان بر میزان رضایت شغلی آنان ارتباط معناداری دیده شد. ارتباط موثر و معناداری بین اعتماد کارمندان نسبت به یکدیگر بر میزان رضایت شغلی آنان وجود دارد. بین دوست داشتن و علاقه کارمندان نسبت به یکدیگر بر میزان رضایت شغلی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. ارتباط مثبت و معناداری بین گوش دادن متقابل نسبت به همکاران که از مهارت های شخصیتی است با رضایت شغلی آنان دارد. در نهایت بر اساس یافته های حاصل از آمار توصیفی و تحلیلی می توان این طور نتیجه گرفت که بین مهارت های انسانی ناشی از شخصیت کارمندان با رضایت شغلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های انسانی، مهارت های ارتباطی، رضایت شغلی، مرکز فنی و حرفه، ای
  • شهناز هاشمی، عبدالله دارایی صفحه 59
    هر سازمان و نهادی برای تداوم حیات خود، نیازمند ارتباط با مردم و مخاطبان خود و تاثیرگذاری در اذهان آنان می باشد، که در سازمانها این وظیفه مهم واستراتژیک به عهده واحدهای روابط عمومی گذارده شده است. روابط عمومی امروزه باید به دنبال شیوه های نوین مدیریت ارتباط با مخاطبان سازمان و تعامل حداکثری و دافعه حداقلی باشد. روابط عمومی تنها واحدی در سازمان است که می تواند تنظیم کننده یک رابطه موثر بین مدیریت، کارکنان و مخاطبان بیرونی سازمان باشد و حتی تعاملات بین سازمانی را برای توسعه و پیشرفت طرح های اجرایی سازمان برنامه ریزی و توسعه دهد و به نوعی مدیریت مشارکتی به مفهوم واقعی آن را به منصه ظهور گذارد لذا بررسی وضعیت نظام اطلاع یابی ازمخاطبان برون سازمانی تامین اجتماعی به عنوان یک مطالعه موردی درسطح شهر تهران تعیین گردیده که براساس آن مشخص شود که چگونه ارتباط وتعاملی بین سازمان تامین اجتماعی با انبوه مخاطبان و خدمات گیرندگان آن برقراراست و نقاط ضعف و قوت این ارتباط چیست و به چه راهکارهای برای اصلاح و بهبود این رابطه می توان دست یافت، جامعه آماری این تحقیق را بیمه شدگان 32 شعبه تهران شامل شده است. در این تحقیق از روش پرسشنامه برای سنجش و روش مستقیم برای کسب داده ها استفاده شده است. براساس نتایج تحقیق حدود 57.3 درصد از پاسخگویان بیان کرده اند که در خصوص خدمات درمانی بیمه شدگان به آنها اطلاع رسانی خوبی شده ولی درخصوص مقرری بیمه شدگان و کمک هزینه ازدواج و حمایت در برابر حوادث و بیماری اطلاع رسانی کمی صورت گرفته است . بیشترین روش آشنایی با خدمات، وظایف و ماموریتهای سازمان تامین اجتماعی از دیدگاه پاسخگویان گزینه سایت و خبرگزاری ها با 31.5 درصد می باشد و کمترین گزینه مطبوعات و سایر بوده است. سایت سازمان با 41 درصد فراوانی بیشترین پل ارتباطی و اطلاع یابی سازمان تامین اجتماعی با پاسخگویان وخدمات گیرندگان سازمان راشامل شده است. نتایج نشان داد بین رضایتمندی مخاطبان بیرونی با نظام جامع اطلاع یابی دارای همبستگی مثبت و برابر وجوددارد. همچنین بین نوع برنامه ریزی با نظام جامع اطلاع یابی رابطه معنا داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: روابط عمومی، اطلاع یابی، سازمان تامین اجتماعی
  • عباسعلی رهبر، ملیحه زارع صفحه 77
    نظم و امنیت اجتماعی در هر جامعه ای دارای عوامل ایجاد و زایل کننده ای است که در اندیشه امام خمینی (ره) مشارکت مردمی، عدالت خواهی، قانون مندی و مسئولیت پذیری ازجمله عوامل بسیار مهم در ایجاد نظم و امنیت می باشد. موفقیت در اجرای برنامه های پیشگیری از جرم با رویکردهای اجتماعی و جامعه محوری، نیازمند اقدامات فرا سازمانی نهادهای مرتبط، ازجمله پلیس، برای افزایش اعتمادسازی، همبستگی و مشارکت اجتماعی است؛ بنابراین تحقیق حاضر، باهدف دستیابی به رابطه انسجام اجتماعی و پیشگیری اجتماعی از جرم انجام گرفته این تحقیق از نوع کاربردی- توسعه ای و روش انجام آن پیمایشی می باشد. گردآوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی (پرسش نامه) صورت گرفته است و جامعه آماری پژوهش، کلیه شهروندان شیراز بر اساس سرشماری سال 1390 می باشد که جمعیت آن 1460665 نفر بوده است، انتخاب گردید و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایبر اساس فرمول کوکران، حجم نمونه 321 نفر به دست آمد، همچنین پرسش نامه ای در قالب طیف لیکرت طراحی گردید که روایی آن از طریق اخذ نظر اساتید و صاحب نظران محترم و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ برابر 87% تائید گردیده است. همچنین داده ها از طریق نرم افزار spss مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. بر اساس مدل کرنر و فارست تقسیم انسجام اجتماعی به چهار متغیر (گرایش به ارزش های اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، گرایش به انتظام اجتماعی و مشارکت اجتماعی)، مشاهده شد که همبستگی های معناداری میان کاهش جرم و تقویت امنیت ملی و وحدت انسجام اجتماعی پاسخگویان وجود دارد. در این تحقیق متغیر مستقل (انسجام و وحدت اجتماعی) است که تاثیرات آن بر متغیرهای وابسته تحقیق (میزان تقویت امنیت، میزان کاهش جرائم) مورد ارزیابی قرارگرفته و درنهایت به منظور تجزیه وتحلیل یافته های تحقیق و آزمون فرضیات، جهت تعیین میزان رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته، از آزمون آماری دومتغیره «اسپیرمن» استفاده گردید است. یافته های تحقیق نشان داد که رابطه معناداری بین افزایش انسجام و وحدت اجتماعی و تقویت امنیت ملی و کاهش میزان جرم در شهر شیراز وجود دارد.
    کلیدواژگان: انسجام، وحدت اجتماعی، امنیت ملی
  • فاطمه هاشم زاده، نرجس عباداتی صفحه 101
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی عملکرد رسانه ملی و رابطه آن با فرایند توسعه در ابعاد سیاسی ،فرهنگی و اقتصادی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دانشجویان رشته مدیریت رسانه دانشگاه آزاد اسلامی وپیام نور در مقطع تحصیلات تکمیلی می باشد که 150 می باشد که 100 نفر به عنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردیدند. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد.نتایج پژوهش نشان داد که بین فرهنگ سازی رسانه ملی با فرایند توسعه سیاسی در ایران رابطه معنادار وجود دارد و همچنین بین فرهنگ سازی رسانه ملی با فرایند توسعه اقتصادی در ایران رابطه معنادار وجود دارد اما بین فرهنگ سازی رسانه ملی با فرایند توسعه فرهنگی در ایران رابطه معنادار وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رسانه ملی، توسعه، توسعه سیاسی، توسعه فرهنگی، توسعه اقتصادی
  • امید علی مسعودی* صفحه 129
    تحولات پرشتاب فن آوری های جدید ارتباطی، امکانات گسترده ای را در اختیار جوامع بشری برای تبادل اطلاعات گذاشته است. در چنین شرایطی درجوامع سنتی و در حال گذار مانند ایران، نسل جوان که بیشترین جمعیت را در کشور داراست با استفاده از رسانه های جدید در اوقات فراغت خود را از حالت مخاطب منفعل به مخاطب فعال تبدیل کرده است. با رسانه های جدید هر گیرنده پیام می تواند فرستنده ای تاثیرگذار در فرایند ارتباطات اجتماعی باشد. چنین وضعیتی علاوه بر فرصت ها، تهدیدهایی را برای کاربران جوان در پی خواهد داشت. از جمله فرصت های رسانه های جدید، افزایش دسترسی به اطلاعات و افزایش سرعت انتقال پیام به صورت تعاملی است. اما در میان این پیام ها، بسیاری از اطلاعات زیان آور برای مخاطبان جوان وجود دارد که می بایست راه حل هایی برای برخورد با آن ها یافت.
    علاوه بر این، ورود کودکان و جوانان به شبکه جهانی اطلاعات چه از طریق شبکه های ماهواره-ای و یا اینترنت، آنان را از دوران واقعی اشان دور کرده و وارد دوران بزرگسالی می کند تا شاهد زوال دوران کودکی آن ها باشیم.
    نسل جوان ایران با استفاده از رسانه های جدیدی مانند : ماهواره ، تلفن سیار و اینترنت و بهره مندی از پدیده هایی چون : پیامک ، بلوتوث ، وب سایت ، وبلاگ ، وب کم ، توییتر، فیس بوک و... عملا وارد «جامعه اطلاعاتی» شده است. این مقاله کوشش می کند تا راه حل هایی برای کنترل و نظارت بر فعالیت های جوانان هنگام فراغت در جامعه اطلاعاتی ارائه دهد.
    از آنجا که «جامعه اطلاعاتی» با کمک فن آوری های جدید ارتباطی و اطلاعاتی شکل گرفته است همین فن آوری ها با ایجاد جامعه تحت نظارت ، امکان کنترل و نظارت بر جریان اطلاعات را فراهم کرده اند. «نظارت الکترونی» به دو شیوه «خود نظارتی » یعنی نظارت توسط کاربر یا خانواده و «دگر نظارتی» یا نظارت نهادها بر جوانان ، دو راه حل برای ایمن سازی فضای رسانه ای جوانان است که البته می بایست با آموزش آنان توام شود تا از تهدیدهای پیش رو محافظت شوند.
    کلیدواژگان: رسانه های جدید، رسانه تعاملی، جامعه اطلاعاتی، نظارت الکترونی، خود نظارتی، دگر نظارتی
  • بررسی میزان استفاده و رضایت مندی از مطبوعات محلی / مورد مطالعه: مطبوعات محلی استان بوشهری
    سید رضانقیب سادات، عبدالرسول هاشمی صفحه 147
    مطبوعات محلی موتور محرکه توسعه منطقه ای و از شاخص های مهم آن به شمار می رود. این مطالعه با هدف شناخت مخاطبان و میزان استفاده و رضایتمندی آنها و ارائه راه کارهایی برای ارتقاء سطح کیفی و کمی مطبوعات محلی در بندر بوشهر انجام شده است. روش تحقیق به کار رفته، پیمایشی با استفاده از ابزار پرسشنامه بوده است. نمونه گیری به روش تصادفی و حجم نمونه به تعداد 379 مورد بوده که با مراجعه به گیشه های مطبوعاتی و پرسش از خوانندگان، اطلاعات جمع اوری شده است. برخی نتایج تحقیق حاکی است که گروه هایی مانند مردان، ساکنان بومی، میانسالان، تحصیلکرده ها و شاغلان بیشتر خوانندگان مطبوعات محلی بوده اند. همچنین رویکرد غالب در این قبیل مطبوعات، سیاسی و استفاده از خبر و رویداد است و کمتر به دیگر کارکردها توجه شده است. همچنین از دیگر ضعف های مطبوعات محلی عدم رعایت جنبه های فنی و تکنیکی روزنامه نگاری بوده است لازم است در برطرف شدن آنها اهتمام ورزیده شود. در نهایت گرچه نزدیکی به محل رویداد و اشراف بیشتر به ویژگی های فرهنگی و اجتماعی محل انتشار از نقاط قوت مطبوعات محلی در مقایسه با مطبوعات سراسری است اما کمتر از این مزیت ها در جلب خوانندگان استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مطبوعات محلی، میزان استفاده و رضایت مندی، مخاطبان، بندر بوشهر
|
  • Badri Borandegi, Ali Rabbani Page 11
    Human phenomena are significant and all The impacts of humans, can carry meaning. These meanings are cultural structures. Understanding of these meanings is the task of cultural sociology. The main question in this paper is what is cultural meaning of computer - As one of the newest and most powerful technological inventions of the modern age - from the perspective of Jeffrey Alexander? This study seeks to determine the cultural meaning of computer with knowledge and method of cultural sociology; also we try to achieve symbols, codes and narratives about computer according to Alexander.
    According to Alexander, computers were recognized as good symbol since it’s entry into the west public arena and were presented by narratives such as salvation narrative, eschatological narrative and apocalyptic narrative. But gradually, the good times ended and the dark side of the computer crash on human and romantic story with computer showed it’s pathological aspects. Gradually the cultural meaning of computer was going to be different in social life in the West andeven were coded as an aspect of evil. Population gradually saw the computers as unholy ruin. Computers became the Frankenstein monster in the West.
    Keywords: Computer, Cultural Sociology, Jeffrey Alexander, structural hermeneutics
  • Somayeh Tajik Esmaeili*, Zahra Rouhani Page 41
    This study examines the relationship between human skills and work satisfaction in Technical and Professional centers in 15 and 16 region of Tehran. This research is described in terms of applied research that uses descriptive method which stays on investigation . The study’s sample is 70 person of employees of Technical and Professional Centers in 15 and 16 region that working in the years 94-95. In order to data analysis, random sampling stage, non-parametric binomial test data, independent t-test, Spearman's rank correlation coefficient, multiple regression analysis was used.
    The results showed that there is a positive relationship between human skills of employees and their job’s satisfaction. There is no meaningful relationship between employee’s understanding with each other and the level of job satisfaction. It means that the employee's perception towards each other with an average of 3.37, is the lowest condition of human skills in Technical and Professional staff views.
    There is a meaningful relationship between employee’s collaborative making decisions and their job satisfaction. There is a meaningful and positive relationship between employee’s interest to each other and their job satisfaction. There is a meaningful and positive relationship between employee’s vocational skills and their job satisfaction.
    Eventually according the descriptive and analytical statistics of the reaearch, there is a meaningful and positive relationship between human skills caused by employee’s character and their job satisfaction.
    Keywords: human skills, communication skills, job satisfaction, Technical, Professional centers
  • Shahnaz Hashemi, Abdollah Daraei Page 59
    The main aim of present paper is to study the comprehensive information foraging system of external audiences in Social Security Organization. Research methodology is survey – type and its population consists of all insured individuals (5,810,854 persons) in Tehran branches. By using Kokaran equation, 24 persons were selected among 32 branches in Tehran by using random layer sampling method and a structured questionnaire was distributed among them. Research unit in present study includes all insured in Tehran. Internal validity of the questionnaire was determined by Cronbach’s alpha ratio (0.78). Achieved results indicate that there is a significant relationship between inter-organizational audiences’ satisfaction and SSO comprehensive information foraging system. Also, there is significant link between inter-organizational audiences’ attitude and SSO comprehensive information foraging system and also between the type of planning and SSO comprehensive information foraging system. Likewise, there is a significant association between inter-organizational audiences’ communication and SSO comprehensive information foraging system.
    Keywords: information foraging, audiences, organization, social security
  • Abbas Ali Rahbar, Malihe Zare Page 77
    Order and social security in every society has creation and destroyer causes that on the idea of imam Khomeini (rah) participation of people, justice, the role of law and to be responsible are very important factors in establishing order and security implementation of prevention programs of crime with social and related institutions, such police for increase confidence solidarity and social participation and social prevention of crime is practical-development and its method is survey.
    And information collected is done by library studies and field observations (questionnaire) and statistical society of this research is all citizens shiraz is based on 1390 census that population was 1/460/665 people that selected by cluster sampling based on Cochran formula obtain A sample of 321 (person). And also the questionnaire was designed in the form of likert that it’s reliability has been confirmed through Cronbach’s alpha coefficient of 87% and the data were analyzed by spss software.
    According to forrest and corner model social cohesion divided on four parameters ctends in social valves, social sense, tendency to social and civil participation there is the significant correlation between reducing crime and strengthening national security and unity social cohesion of respondents.
    In this study, the independent variable (social cohesion and unity) that it’s affects on dependent variable (strengthening of security and the crime reduction) and finally to analyze the findings and hypothesis testing to determine the relationship between independent and dependent variables is used of bivariate statistical test.
    The finding showed a significant relationship between increase social cohesion and unity and strengthen national security and reduce crime is in the shiraz city.
    Keywords: solidarity, social unity, national security
  • Fateme Hashemzadeh, Narjes Ebadati Page 101
    The aim of this study is to identify the IRIB and its relationship with political, cultural and economic development process. The study population consisted of students of media management field in Islamic Azad University and payam nor university at the supplementary level. 100 people by using Cochran formula and random sampling were selected. In this study, a self-made questionnaire was used to collect the data. The results showed there is a significant relationship between role of IRIB in culture and political development in Iran, as well as a significant relationship between role of IRIB in culture with economic development process in Iran. but there is no significant relationship between role of IRIB in culture with the process of cultural development in Iran.
    Keywords: IRIB, development, political development, cultural development, economic development
  • Omid Ali Masoudi* Page 129
    Iran’s young generation actually entered the “information society” by using new media such as satellite, mobile phone, internet and also benefit of phenomena such as sms, bluetooth, websites, blogs, webcams, twitter, facebook, etc.
    In this article, we try to offer some solutions to control and overlook the activities of youth in their leisure in this era.
    Since the “information society” has formed with new communication and information technologies, the possibility of controlling and monitoring the flow of information is provided by creating a society under surveillance with the same technologies. Electronic surveillance in two ways such as “self- surveillance” which means monitoring by the user him/herself and the families, and “other regulatory” or monitoring youth by other organizations, are two solutions to secure the media for them. Ofcourse it must be combined with teaching to make them protected from threats.
    Keywords: new media, communication technologies, privacy policy, decentralization, information society, youth, surveillance
  • Seyed Reza Naghibosadat, Abdorasool Hashemi Page 147
    Local press are the main factors of regional development and it’s important indicators. This study aims to get recognition about audiences and the amount of their usage and satisfaction and offers solutions to improve the quality and quantity of local press in Bushehr. The method of this research is using the questionnaire survey tool and random sampling method. The volume of the sample are 379 cases and information has been collected by referring to press shops and asking the audiences. Some research results indicate that some groups like men, local inhabitants, middle-aged, educated and employees, are the main audience of local press . Also the main approach in this sort of press, is political issues, news and events and other functions of press has been paid less. Furthermore Including other weaknesses in this part is nonconformity the technical aspects of journalism that is needed to be applied . Finally , although, compared with the national press, proximity the events and having awareness of social and cultural properties are the of strengths points of local press, but this profits are less used by them .
    Keywords: local press, rate of usage, satisfaction, audience, Boushehr Port